Сега пък устието на Камчия…

Днес получих препратено следното писмо от Стефан Аврамов:

Поредният мащабен туристически проект ще сложи край на едно от малкото останали непокътнати и девствени райони на Черноморието.

До няколко месеца на устието на река Камчия, точно където тя се влива в Черно море, ще закипи от багери, работници и изкопни машини.

Два големи проекта едновременно ще стартират, за да бъдат финализирани до средата на 2011 година.

От северната страна на устието на Камчия кметът на Москва Юрий Лужков ще инвестира близо 200 млн. евро в проект за ваканционно селище, простиращо се на 140 дка.

От южната страна на устието собственикът на в-к” Стандарт” и футболен клуб „Левски” Тодор Батков ще вложи почти същата сума в проект за затворен тип апартаментен комплекс с луксозно строителство.

Реализацията на проектите ще сложи край на девствената красота и неповторимата природа на това място. В момента може би няма кътче по Черноморието, което да съчетава едновременно толкова златист чист пясък, прозрачна чиста морска вода и надвесили се горски лесове.

Устието на Камчия е на територията на община Аврен, която се намира между общините Варна и Обзор. Според кмета на Аврен обаче проектите били полезни, защото осигурявали нови работни места и ще стимулират туризма в общината.

Скандалното в случая е, че територията доскоро е попадала в защитена зона, но именно кметската управа на Аврен я е деактувала и е дала зелена светлина на поредното строително безумие.

Стандартният въпрос сигурно е “не им ли писна да бетонират и последното кътче природа?”. Не беше Иракли, не бяха Паничище и Седемте рилски езера, не беше какво ли не. А стандартният отговор, естествено, е приказката за лудия и зелника.

Бетонират, защото ги оставяме. Все едно ще чуваме изрази като “Седемте рилски сметища” и “бетономорие” от други деца, а не от нашите си. Няма кой да провери има ли право община да деактува защитена зона. И да изнесе публично имената на замесените, и точно къде и с какво са престъпили закона. Няма кой да постави въпроса за разследването на случая пред МВР, и успоредно с това да пише до Европейската комисия, за да няма как далаверката да бъде потулена.

Все едно унищожават нечия чужда природа, а не нашата.

И си мисля, че българският народ вече се състои почти 100% от емигранти. Някои още не са намерили къде и как да се махнат оттук (а някои от тях избиват комплекса, като го раздават клинични патриоти – но дадеш ли им зелена карта, още на следващия ден са хванали самолета). Но вече са емигранти вътре в себе си. Тази държава не е тяхната – не ги интересува какви говеда ще я управляват. Тази природа не е тяхната – не ги интересува, че бива унищожавана…

Всъщност, излъгах. Извинявам се на истинските емигранти. Тях ги вълнува поне страната, в която живеят. Останалите тук “емигранти” не ги вълнува и това. Вълнува ги мечтата да станат по случайност големи, и да крадат и тъпчат гуши точно така ненаситно, както сегашните големи. (Точно така, а не повече, защото повече просто няма как.) И ми напомнят едно фейлетонче на Владо Булатович – ВИБ. Цитирам по памет:

– Как преживявате в днешните времена, Акуло?
– О, боря се за равноправие.
– Че как така?!
– Много просто. Казвам на хамсията: “Сега сме равноправни. Опитай се да ме глътнеш.” Тя се опитва, и не успява. После се опитвам аз, и успявам…

В нашия случай останалите тук “емигранти” са хамсиите, които мечтаят Бог да ги превърне в акули, па да гълтат, да гълтат довчерашните си събратя… Затова и не се борят против “равноправието”, а го подкрепят с бездействието си. Защото крадливите им инстинкти бързо разпознават истинското му лице – не равноправие, то е друго нещо. РавноКРАДИЕ. По модела на Акулата…

Всъщност, пак излъгах. Ако беше така, и най-рибешките мозъци щяха да се усетят, че няма никога да станат Акули. Че не се ли напънат да махнат равнокрадието, ще бъдат крадени и ядени доживотно. Ако това може да се нарече живот… За тях обаче то е живот. Щом има кочинка, помия в копанката, и никой досадник не задава неудобни въпроси, примерно не наближава ли Коледа, това е единственият живот, който могат да си представят.

Защото са – уви, повтарям се, но това е истината – добитъци. Не протестират. Не се борят. Не им пука, че децата им не са заслужили в наследство 110 000 квадратни километра помийна яма. И луксозни курорти или градчета от затворен тип, в които те нямат право дори да надникнат. (А ако надникнат, ще намерят пак същите добитъци, малко по-богати, но също толкова съгласни да живеят сред помийна яма, щом една стена разстояние ги “дели” от нея.)

Моите деца не са го заслужили. Аз поне протестирам, вдигам шум и се опитвам да будя умовете, доколкото ми стига гласът. И искам да се преборя, колкото мога – и заради своите деца, и заради децата на добитъците.

Решавайте си за вашите деца сами.

9 thoughts on “Сега пък устието на Камчия…

  1. Делибалтова

    Истинската битката не е между хората, а вечната – между Доброто и злото в нас самите и нам подобните. От това не можем да избягаме. Докога ще отстъпваме? Децата ни ще идат в някоя подредена страна, но ако всички прегладнели добитъци се заселят там и освинят мястото, питам се къде ще се скрият внуците?

    Reply
  2. Григор Post author

    @Васил Колев: Делибалтова удари право в десятката. Ако и добитъците дойдат там заедно с децата ти, къде ще се скрият внуците ти?…

    Почвам да разбирам защо българин, иде ли в чужбина, почва да бяга и да се крие от другите българи…

    Reply
  3. Pingback: Истинските емигранти | Georgijivankin.com - Личен блог

  4. abator

    Основния виновник в случая е Николай Василев. Благодарение на неговите усилия статута на Камчийски пясъци бе сменен от изключителна държавна собственост на частна държавна собственост (пасища).
    Как плажовете и скалите се превърнаха в пасища, а после в бетон

    Reply
  5. Sel

    Григоре, знаеш ли с колко ужасно много хора съм се опитвала да говоря за унищожаването на природата. Реакциите са от следните няколко типа:
    “О, моля ти се, не ме занимавай с тия неща, това изобщо не ми е интересно”
    “О, да, това е ужасно, неправилно, гнусно, … , но каквото и да правиш нищо няма да се промени. Хубаво, губи си времето, ама не губи и моето”
    “Ахахахах, имаш твърде много свободно време”
    “Ами защо не – една трета от страната е забранена за строителство! Това е безобразие! Трябва да се строи!” (само един човек ми реагира така, но беше достатъчен, за да се потреса…)
    ” ….. ” – или иначе казано, пълно мълчание и празен поглед или бързо и сръчно сменяне на темата.

    С две думи, смятат ме за малко луда, ексцентрична, романтичка, може би дори и глупачка.
    Такива бяха и реакциите, когато попаднах на следната статия и отново се опитах да заговоря за това: http://news.ibox.bg/news/id_666060690 Отвори линка, става въпрос за Странджа…

    Reply
  6. conservoir

    на скоро бях на един семинар, една от темите на които беше ‘Energy Security’. И естествено покрай зависимостта от Руски газ се заговорихме и за алтернативна енергия, и т.н. Отвратително впечатление ми направи как ‘големите европейски експерти’ мислят в същия калъп като най задръстените капиталистически Бай Ганьовци.
    ” Ами изчистваме малко терен, засаждаме онея дръвчета дето растат с по 5 см. на ден, дено на никой за нищо не му трябват и след 3 години ги изсичаме и използваме…”. И като им заговорих за хабитат, хранителни вериги и т.н. цинично ми се усмихнаха и казаха, че сме имали цивилизация и ако съм бил готов да живея без ток, те не били.

    Гнусна работа. КОментарите са излишни. Мисленето на повеюето хора които срещам, както и Sel, е изцяло в рамките на ражионалното и чистата математика.
    Аз миналата година бях за малко на нашето бетономорие… овидя ми се от медузи. Н аскоро четох за свръхпопулациите им в следствие на затоплянето на моретата, унищожаването на рибите, които ги ядат и т.н. В Япония правят джапанки от медузи. Не съм сигурен че това е типът цивилизация, в която ще ми е добре…
    Приятели, проблемът не е в БГ. Това е само малка фасета от цялата гама зло което се изсипва срещу природата. 395 грама CO2 за 1 кВ час ток. и на мене не ми се вярваше, ама …..

    Reply
  7. yoalbo

    Великолепна статия! И коментарите – също… Тази година Бетономорието (особено на юг) не се радва на посещаемост, каквато му се иска. И така ще е (отсега насетне), ама как да се разбере това просто нещо от кухите и алчни глави…
    А ето и моето мнение: Аз не искам да съм емигрант! И не съм хамсия, която мечтае да се превърне в акула. И НЕ СЪМ САМО АЗ – сигурна съм! Всички, които пишат тук, а и другаде, а дори и да не пишат – има хора, има хора! Но добитъците са доста-доста повече… наистина… и формират мнозинство, консенсус, срещу, който аз сама не мога да се боря, и никой не може сам!… Нека сме индивидуални, оригинални, уникални (вж. спора Жилов-Делибалтова, в статията за “Душа назаем”), но все пак някак си (не може ли) да не воюваме помежду си, а (заедно) срещу ЗЛОТО…
    P.S. вж. Черен списък на фирмите, организациите и личностите, които унищожават българската природа (http://bgnature-blacklist.bravehost.com/)

    Reply
  8. Pingback: Полицията вече има официално разрешение да бие бременни и деца по протестите « Кутията за всичко

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *