Красотата на спящите

Не зная дали хората са най-красиви, когато спят. Но в съня си те имат една особена красота.

Тиха, умиротворена, спокойна и щастлива. Обезоръжаващо беззащитна. Когато видя как някой спи кротко, и нещо стопля сърцето ми. И винаги си пожелавам наум сънят му да е слънчев и щастлив.

Красотата на съня печели хората. Трудно е да гледаш някого как спи, и това да не те стопли поне мъничко. Един мълчалив и ненатраплив начин да докоснеш сърцето на някого, да отхлабиш напрежението между вас.

Понякога съм се замислял над красотата на децата. Слънчева и стопляща, способна да те накара да се усмихнеш щастливо и в най-труден момент. Или върху красотата на тинейджърките – грабваща окото, а в същото време, поне за мъж на моята възраст, лишена от сексуално излъчване. (А към приятелката ми, надраснала вече тинейджърството, хич не съм безразличен.) Красотата на спящите е точно от този тип – дава тиха и топла радост, сгрява душата и ти припомня, че си човек. Трудно е да гледам дълго в захлас как някой спи, но да го зърна така спокоен и умиротворен огрява за миг съществуването ми.

Да, зная, че зад красотата стоят точни биологични причини. И зад тази на децата, и зад тази на другия пол, и зад тази на спящите. Знам и причините. Но това никак не ми пречи да й се радвам и да черпя щастие от нея. Точно както знам и химическата формула на сълзите, или неврофизиологията на смеха, но това не ме спира да тъжа с разплаканите, или да се веселя със смеещите се. Нека всеки аспект от нас получава каквото му се пада, единствено така можем да сме пълноценни и многостранни.

И част от тази пълноценност, според мен, е радостта от красотата на спящите.

8 Responses to 'Красотата на спящите'

 1. lindyhopper Says:

  Не се събуждай още, скъпа,
  това е скъпоценният
  час на невинността,
  прохлада утринна,
  когато изтощената природа
  от цялата си мощна страст
  се е освободила
  и отново е дете…

 2. Григор Says:

  @lindyhopper: Много е хубаво! 🙂 От кого е?

 3. suncho Says:

  Формулата на сълзите сигурно е нещо безумно сложно с много ензими, но, както във вица за биолога и биохимика е “почти” физиологичен разтвор.

  Баба ви е физиологичен разтвор, биохимици. Сълзите горчат. Тоест, ем горчат /ем не горчат 🙂

 4. Николай Христов Says:

  Уфффф
  пореден готин пост в блога, и ако някой ден решите да се кандидатирате за нещо, за което ще Ви трябват гласове от далечна Варна – моят ще е един от тях… С всеки пост намирам нещо общо с Вас, или такова, върху което да не съм се замислял досега, но насоката на мисълта Ви да е определяща, и да мисля за тези мисли като за мои….
  Поздрави!

 5. lindyhopper Says:

  Преди няколко години купувахме все още вестник Труд. На първа страница имаше една рубрика “Да бъдем хора за пет минути” (не питай за останалото време:). Стихотворението беше публикувано там (радвам се нa класически парчета за звън на джи-ес-ем и други привидно неподходящи комбинации). Найлс Бонд.

 6. Таня Джекова Says:

  Колко хубав пост 🙂

 7. yoalbo Says:

  Красиво, приятно, успокояващо! Благодаря.

 8. Жилов Says:

  Разбирам, че поставяш възрастови ограничения на влечението си по морални причини за всички жени под 30 (а може би и повече), но не съм съгласен. Не виждам каква така неизбежна вреда би нанесъл. Виждам по-скоро това, че за обществото не е приемливо. Аз бих се оженил за жена 11 години по-млада или 11 години по-стара от мен (границите са примерни). Всичко опира до това каква е като човек.

  За спящите – усещанията ми са противоречиви. Любопитно ми е какво ли сънуват, и чакам с безпокойство кога ще се събудят. Текстът ти не ми хареса, въпреки, че е доста добре написан.

Leave a Reply