Ето, че може

Ако има израз, от който да ми е писнало, това е “Нищо не можеш да направиш”. Ако се отнася за съживяването на умрял, не го мога. Оттам нататък обаче винаги има начин, и винаги си струва да се опита. А опиташ ли сериозно, често успяваш.

Особено в политиката. Там тези, срещу които “нищо не можеш да направиш”, много често разчитат точно на отчаянието ти, и на това, че няма да се опиташ.

Наскоро приятел ми изпрати една история, героите на която са направили нещо. Природозащитници, които инспектирали резервата със Седемте езера в Рила, се натъкнали на типична мутра-бабаит. Въоръжена с картечен пистолет, готова да го използва, и с вид на психопат. Който заповядва: “Лягайте на земята, че ще ви избия”.

Какво би направил един “нищо не можеш да направиш”? Би легнал на земята. Би търпял мутрата да го рита, псува, да му пикае на гърба или каквото му дойде на акъла. И след това би се изнесъл като бито куче. За да не стъпи там повече – “нищо не можеш да направиш”.

Тези природозащитници обаче не са били чак такива дрисльовци. Велики герои също не са били. Не са носели автомати, нито са демонстрирали майсторство на нинджи. Просто не се поколебали да защитят своето. Не отстъпвали пред мутрата, и опищели по телефоните света, докато местната полиция не се принудила да дойде и да вземе мерки. В смисъл, да прибере бияча. И може би да го посъветва – не зная на чаша кафе или пред следователска маса, пък и няма особено значение – че е прекалил, и че в такива случаи е по-добре да не се престарава. Казано на прост български, че природозащитниците са по-силни от него, и е в негов интерес да спре.

Тези деца не са били въоръжени. Не са призовавали към бунтове и саморазправи с никого, не са потърсили силови решения, отчаяни от “закона”. Вместо това са настоявали, докато са успели да накарат органите на МВР да си свършат работата. На място и в район, известен (справедливо или не) с това, че полицията там е подизпълнител на мутрите. Доказали са на дело, като неоспорим факт, че който иска, намира начини. Причини намира който го мързи, или го е шубе, или просто не му пука.

Същото е и с всичко друго в “скапаната” ни държава. Съберат ли се обнадеждените, обнадеждят ли се и що-годе прилична част от останалите, ще успяваме да я оправяме. Да, често ще се изправяме срещу далавери за милиони. Точно както тези природозащитници, които са се преборили. Да, много от политиците ни са по-гьонсурати и вредни от психопат бияч. Но и те ще се наложи да ни разберат. Властта сме им я дали ние – не сме ли лайнодушни, не сме ли добитъци, ще им я вземем. Не с бунтове и безредици, а с бюлетини, на избори, цивилизовано и демократично.

(Точно в момента имаме и подходящ случай. След като ЕС отказа да дава парите на данъкоплатците си, за да пълни гушите на българската организирана престъпност, уважаемото ни правителство взе решение да компенсира корупционните си кръгове от излишъка в бюджета. Тоест, от нашите данъци, от нашия джоб. Джоба на мен, който пиша тези редове, и на теб, който ги четеш. Преди години си купуваха с парите НИ луксозни лимузини за политиците, вместо лекарства за болните ни деца и родители. Сега вече почват да купуват с парите за болните и слабите и лимузини и прочее на братчедите с фирмите. И защо да не го правят? Не е луд който яде чуждия зелник…

Официално декларирам, че като данъкоплатец свалям доверието си от агенциите, от които ЕС е свалил доверието си. И че забранявам парите МИ да бъдат давани на и чрез тези агенции, понеже те са доказали корумпираността си, и ще пропилеят парите ми, точно както пилеят тези на европейския данъкоплатец. Ще си върна доверието към тези агенции, когато ЕС ги акредитира отново, и нито секунда по-рано. Ако сегашното правителство и партиите зад него не се вслушат, аз лично ще агитирам срещу тях на следващите избори. Включително чрез блога си.)

А, забравих и линка към статията за случката: http://forthenature.org/news/452

12 thoughts on “Ето, че може

  1. roujkabg

    “НЯМА НЕВЪЗМОЖНИ НЕЩА.
    ИМА НЕВЪЗМОЖНИ ХОРА!”

    Пеньо Пенев, поета с ватенката

    Reply
  2. Царевна

    Напълно съм съгласна с тезата, че не само че от нас си зависи, но и че имаме сили да променим, каквото не ни е наред в държавата. Някой може би ще отдаде този мой наивен оптимизъм на младежката ми вятърничава възраст без опит, която все още не се е сблъсквала с ‘невъзможните’ неща и затова ги говори такива. ОК, така да бъде. Няма да си губя времето, убеждавайки ги в противното, а просто ще действам. Как? Ами по най-нормалния начин – като гласувам за някой читав или поне, който прилича на такъв. Знам го и възражението – такива няма, всички да маскари и т.н. О, с това вече не мога да се съглася. Ето я логиката ми:
    1. Никой от действащите в момента политици не ми харесва, разочаровал ме е и е доказал, че не заслужава доверие ми многократно;
    2. Управляващите са част от народа, негово отражение;
    3. Така като огледам народа около мен виждам много калпави, но и много свестни и кадърни хора.
    Е, значи не е вярно, че нямам избор. Ще си избера някой нов, който ми вдъхва доверие. Ако и той се провали, минавам към следващия. Просто е. Струва ми се, че тактиката ми е доста добра. Уловката тук е, че от нея ще има ефект, едва когато повече хора я възприемат. Надявам се това да стане по-скоро. Иначе още дълги години тъжната ни историйка ще се повтаря, а ние ще си бъдем недоволни, дъвчейки си все едно и също.

    Reply
  3. teodor

    Да, наистина трябва да се гласува, но трябваше да продължите вашите мисли – за кого да се гласува ?
    Бихте ли изброили поне три партии, които заслужават да се гласува за тях, партии които ще променят съществено обстановката, които не са омърсени от досегашното си участие във властта (дори като опозиция).
    А има ли достатъчно личности, познати на обществото, избираеми в едни бъдещи избори, които да формират мнозинство в бъдещ парламент, които да осъществят промяна към добро ?
    Кой всъщност сега предлага смислена, реализуема полезна алтернатива ?

    Reply
  4. Григор Post author

    @teodor: Ето това е тъжният въпрос. Тъжен не защото няма за кого да гласуваме, а защото въобще си го задаваме.

    Кой е длъжен да ни открие достойните хора? Кой е длъжен да ги убеди да се кандидатират? Да ги издигне, рекламира, лансира, направи познати на обществото?

    Дали не е същият, който е длъжен и да ни ги гласува на изборите?

    Същият, който е длъжен да ни измие чиниите, изпере чаршафите и оправи бушоните в къщи.

    И ако има хора, които не го разбират и без обясняване… въпросът наистина е много, много тъжен. 🙁

    Reply
  5. Sel

    Може ли да вметна нещо тъжно?
    Днес МОСВ е удобрил устройствения план, който ще разреши презастрояването на южното ни Черноморие, в границите на природен парк “Странджа”. Сиреч, трябва да се размърдаме още малко. 🙁 30 човека на протест не е като да е внушителна бройка. Признавам, че самата аз постоях доста малко, заради работното си време и хората сигурно са се сблъскали с този проблем, но… миналата година бяхме винаги трицифрена бройка.

    Reply
  6. Sel

    *одобрил – извинете за правописа… о.О
    Та, другото, което исках да кажа е за случая, описан от Григор – да, прав си за всичко, което каза, но има и друго. Първоначално полицията, вместо да реагира спешно, се е мотала и е ппрепращала хората по телефони, което, ако онзи беше истински убиец, щеше да е фатално. Освен това първо е заявила, че оръжието на мутрата е изгубено, а после – че е в тях и че е играчка. о.О Отсъдили са му “внушителната” глоба от 100 лева. Което за една мутра е като за нас левче-два. И това – за опит да сгази човек, заплахи, после заплахи с оръжие, поставяне на предполагаемото оръжие на челото на един от обектите на заплахата и т.н. Но пък си прав, че и стореното е повече от обикновено – можехаи тая глоба да не му наложат и да изкарат многото свидетели подпийнали и фантазиращи си.
    (извинявам се и за двойния пост, няма да се повтори)

    Reply
  7. ss7

    Някой да се заблуждава, че имаме “държава” . Хм . Ами след като нямаме , защо да плащаме данъци ? За да богатеят от тях всевъзможни “държавници” и обкъженията им.

    Протести със “снемане на довериято” не вървят . Мислите ли, че на някой му пука ?

    Един ефективен протест би бил неплащането ( забавянето на плащане) на всякакъв вид данъци и глоби. За да не ме подгонят родните “органи” , уточнявам, че недекларирането на данъци е престъпление, но не и неплащането им в срок . За глобите дори е още по-лесно – върху глобите не тече лихва.

    Тъй като аз не искам да храня 60 000 МВР-ейци чрез данъците ми, не плащам глоби (най-вече тия на КАТ) , намалил съм потреблението до минимум (за да не плащам ДДС) и каквото мога го купувам от ЕС – така ДДС се плаща извън България. Отложил съм плащането на всякакви данъци , докато не си ги поискат.

    Недостатъка на тоя протест е, че протестирам само аз. Я да не платят данъци навреме 100 000 човека, пък да видим тогава.

    Reply
  8. Pingback: optimiced | bg » Внимание! Мистериозна “спекация” лови шофьори!

  9. Григор Post author

    @Sel: Да, полицията направо е прикрила мутрата. Но вече по въпроса има публичност, полицията се е ангажирала, и втори път тоя тип надали ще цъфне – ще има натиск върху полицията да вземе по-сериозни мерки срещу него, а натискът, когато е решителен и детерминиран, се оказва ефикасен. Може вместо него да цъфне друг, но ще трябва да покриват и него. А като покрият трима, вече ще има натиск и да не ги покриват… Простичко казано, тръгнеш ли в настъпление, винаги ще намираш къде и как да притиснеш противника.

    @ss7: Не искам да те обидя, но това е неефикасна, или ужасно малко ефикасна борба. Ако обаче убедиш 5 роднини, приятели или познати да гласуват за личните си интереси (не за твоите, тези на България или тези на Абстрактното Добро!), ще си стотици пъти по-ефикасен.

    Управлянат ни като башибозуци, защото ние ги избираме. Мръднем ли се вместо това да открием свестен и честен човек, да го лансираме и на го подкрепим, моментално същите тези башибозуци ще започнат да се цивилизоват. Вече съм писал – Кол и Митеран с нищо не са по-добри от Пирински, просто са управлявали в държави, където народите не оставят политиците да си разиграват коня.

    “Политиците ни са боклуци” е удобна лъжа, или по-точно полуистина, от тези, дето са лъжа и половина. Истината е: “Ние позволяваме на политиците ни да са боклуци.” Ще започнем да се оправяме, когато я разберем, и започнем да действаме според нея.

    Reply
  10. KaloyanBorisov

    Дали , тези които ще доидат след тях ще са нещо различно …………… едва ли. Просто нови хора НЕУЧАСТВАЛИ В УПРАВЛЕНИЕТО,
    дран дран , тази грешка я повтаряме вече 20 години. Нещо е сбъркано и това са не управляващите (боклуци са прави сте) , но проглема , е в самосъзнанието ни като граждани , като Българи.На грамотните хора не им дреме , да четат , коментират ,възмощават се ….. и какво , бабичките доло на пейката пред блока също го правят.
    Незнам доста блогове, разгледах но този с приподозащитниците , нещо най-много ми допадна. Но за съжеление никъде на видял въпроса “АМ СЕГА КАКВО ……”. Дам лесно е да се възмощаваме като извадим един милион доводи(до колко са истини, и на мене не ми е много ясно), колкото да се убедим че няма смисъл да се занимаваме. 🙂 а дали това правилния подход.

    Reply
  11. Pingback: FColor | SS7 blog

  12. yoalbo

    Може, може, всичко може (“Няма невъзможни неща”)! И всичко е моя работа (докато имам сили)! Можем да казваме НЕ! Можем, също така, на никого да не позволяваме да се гаври с нас – който и да е той.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *