Миротворчество – 2: Интересите

Повече от седмица не бях на линия. През това време в Грузия станаха много, и интересни неща. Който обърнал внимание – обърнал. Който си направил изводите – направил ги.

На мен обаче продължава да ми е интересна темата “кой всъщност започна кашата”. Защото, както зад всяка война, зад нея стоят много реално загубени човешки животи и здравета. Полезно е да се знае – най-добрите прогностици са добрите историци. Който познава миналото, познава бъдещето.

Формално, без съмнение, нещата започнаха от атаката на Грузия срещу Осетия. И без съмнение от политико-военна гледна точка тя беше пълна глупост. Едно, че това е сигурният начин да разбуниш нещата, вместо да ги уталожиш – уталожването става с преговори и отстъпки. И второ, че беше сигурният начин да дадеш предлог на Русия да започне война срещу теб. А който не е съсед на Русия, той не й е сърбал миротворчеството. (Включително под формата на СССР – нека си го кажем честно, той е просто друго име за Руска империя, на идеологическа база.)

Да, Саакашвили е политически клоун, екстремист на думи и недоразумение като президент. Но само лудите правят подобни глупости, без да са оставени на практика без избор – а луди рядко стават президенти чрез избори. Дали не е бил притиснат от обстоятелствата – или да започне той, и да има надеждата да минира ключовите за руснаците проходи, или да му бъде скалъпена провокация и да бъде разгромен на собствена територия?

Надали има как да се научи. Такива подробности обикновено не излизат на бял свят. Но още римляните са поставяли като водещ принцип в съдебните си решения “Кой има изгода?”. Защото в света на купените медии зад подобни войни могат да стоят налудничави диктатори, глупаци, простаци и прочее. Но в реалния свят зад войните стоят тези, които имат изгода от тях.

Не вярвам някой в Грузия да се е надявал, че ще успее в подобна война. Дори ако бяха успели да минират проходите между Северна и Южна Осетия, щяха да задържат руснаците с не повече от няколко дена, и няма как да не го знаят. Разликата в армиите на двете държави, и като жива сила, и като техника, и като политически гръб е твърде смазваща. Вече не е петнайсети век, за да има как умели мошеници да излъжат по-слабия цар да нападне очевадно по-силния. Надеждата, че Русия може да не се намеси с военна сила в Осетия, е още по-смешна, както и тази, че може да спре само до Осетия. Не мога да си представя политик в съседна на Русия държава да може да храни подобна илязия, независимо колко луд е. А все пак Грузия не е диктатура, и решенията не се взимат еднолично от президента, без да обръща внимание на околните. Тезите, че Грузия има как да е предполагала друг възможен изход, или че глупакът Саакашвили е забъркал кашата лично, просто не издържат отникъде.

Тогава? Ами тогава остава единствено логичното решение. Нямам представа как точно, кой точно, къде, кога и защо. Надали ще науча. Но както казват пък вицовете, ако по време на излет нощем се събудите и видите хубавите ясни звезди, значи ви я няма палатката. Кой, кога, как и защо могат да са интересни въпроси, но въпросът има ли я, или не, престава да стои. Грузия нямаше как да не изгуби тази войнаа, а и много повече покрай нея; Русия нямаше как да не спечели войната, а и много повече покрай нея, и и двете страни знаеха това чудесно и от много време насам.

Така че за мен въпросът “кой всъщност започна” е получил отговора си. Кога, как и защо могат да са интересни въпроси, но “кой” вече не стои.

А сега малко за “защо”-то.

Путин, Медведев и прочее се държат на власт в Русия благодарение на “икономическкото чудо”, което донесоха – стабилизирания жизнен стандарт на руснаците. То обаче няма нищо общо с тях, и се дължи единствено на високите цени на петрола на международния пазар. Паднат ли обратно тези цени дори не на старите си нива, а само на $50 на барел, “икономическото чудо” в Русия внезапно ще се превърне в икономически крах. Русия (и най-вече Путин) не може да си позволи да изгуби тези приходи.

А приходите й са далеч не само от собствено производство. Много от петрола и газа, които Русия продава на основния си купувач, Западна Европа, се добиват в Средна Азия. Русия ги купува от средноазиатските държави, често на дългосрочно договорени цени под $30, и ги препродава на Европа по текущи пазарни цени. Европа пък на практика няма избор – капацитет, способен да задоволи нуждите й, имат само наземните тръбопроводи.

С други думи, руските тръбопроводи буквално заливат Русия със злато. Не само заради работата си, но най-вече заради монополното си положение. “Набуко”, който заобикаля Русия, би доставял от Средна Азия петрол и газ на далеч по-ниски цени от руските. (А в същото време би плащал на средноазиатските държави далеч повече от Русия – тоест, тя се очаква да изпадне от уравнението.) Същото важи за Баку-Джейхан, и т.н.

Има и още една, неикономическа, но може би най-важна за Русия особеност. Монополното й положение като снабдител й позволява да използва енергийните си доставки като оръжие. Украинците и белорусите могат да разкажат това-онова, от личен опит. Към западноевропейските държави отношението е малко по-деликатно, но при нужда за Русия без съмнение това оръжие ще бъде обърнато и срещу тях. Казано другояче, това монополно положение се равнява освен на милиарди долари годишно (и на безоблачна власт в Русия на който си припише заслугата за тях), и на много и сериозни армии. Имперски погледнато, загубата му се равнява за Русия на загубата на сериозна война.

А всички алтернативни тръбопроводи, построени вече и все още в проект, имат едно общо нещо. Минават през Грузия. Не, не през Осетия, и повечето не и през Абхазия. Минават през или край Гори – централния град на Грузия. Който в момента е под руско “мироопазване”, вероятно с цел защита на руските граждани и осетинците в него…

Накратко, вече знаем не само кой, но и защо. А какво да очакваме оттук нататък?

Русия не би могла официално да затвори или унищожи тръбопроводите, или да забрани строителството на нови. Но може да направи района около тях достатъчно несигурен, за да ги държи повечето време затворени от съображения за сигурност, и да изплаши инвеститорите, които евентуално биха искали да строят нови. Според мен това е и основната й цел.

Не вярвам да се осмели да посегне на грузинските тръбопроводи от свое име. Но с гаранция след изтеглянето й те ще бъдат обект на постоянни атаки от “престъпни групи”, “грузински размирници” и други “абхазки изтребители”. Към момента руската армия унищожава старателно всички военни, и по-големите полицейски обекти в населените места по пътя на тръбопроводите, които е завладяла. От което аз лично си правя извода, че “престъпните групи” ще бъдат многочислени и въоръжени свръх възможностите на нормалната полиция да се справи с тях. (Ах, тези лоши осетинци! Лоши, лоши! Хем вече са освободени, хем още са толкова агресивни срещу Грузия, че постоянно я нападат на цели батальони, и даже руската армия не успява да ги спре! Лоши, лоши!…)

Западноевропейците, естествено, не са идиоти. Още Саркози директно каза, че “грузинската териториална цялост и сигурност няма как да бъде поставяна под съмнение”. А Анжела Меркел (която е източногерманка, и достатъчно е сърбала руска попара) направо заяви, че Грузия трябва да бъде приета в НАТО колкото се може по-скоро. Кондолиза Райс веднага я подкрепи (което и се очакваше). Казано просто, Русия получи дипломатически контраултиматум – “или зарежете смазването на алтернативните тръбопроводи към Европа, или ще ги пазим със средствата на НАТО, а вие ще граничите с още една натовска държава”. Оттам нататък вече нещата ще минат през вътрешни пазарлъци и тайни уговорки, според кой колко добре ще успее да изиграе картите си.

Добре. А ние?

Нашите интереси съвпадат с тези на Западна Европа. В нейния енергиен кюп сме. Така че, ако искаме евтина алтернатива не руските петрол и газ, следва да подкрепим Грузия. Осетия, а и Абхазия може да са загубени за нея – но в наш интерес е поне останалата й част да е мирна и неприкосновена. А ако може да си върне обратно и двете територии, още по-добре.

Важната уговорка тук е: ако може да си ги върне с одобрението, или поне съгласието на жителите им. Иначе мир и спокойствие просто няма да има. Не само защото Русия, разбира се, ще използва възможността. А и защото един отчаян идиот с бомба е достатъчен, за да извади от строя петролопровод за седмици. И (за мен лично най-много от всичко) защото осетинците и абхазците, точно както и грузинците и руснаците, са хора като всички, и имат правото да водят мирен, спокоен и щастлив живот. И са готови да се борят за него, така че е редно да го имат.

Имаме обаче и още един, по-особен интерес. По пътя на средноазиатските (а в перспектива може би и тези на Персийския залив) петрол и газ към Европа има две тесни места, където военна намеса би била от много и големи изгоди за Русия. (А и за всяка друга страна, която реши да прави мръсно на Западна Европа.) Едното е Грузия. Кое е другото, уважаеми читатели мои, ще ви оставя да се сетите сами. Ако случайно решите, дори може да си направите някакви изводи. Примерно да се замислите, ако мечката играе хоро у съседите, дали няма да го заиграе при първа възможност и у нас.

И колко ще е тогава ползата от “Ама кой да предполага?”, “Ама кой да вярва?”, “Ама не може да бъде!”, “Чакайте бе, нали сме братя” и други подобни.

20 thoughts on “Миротворчество – 2: Интересите

 1. Жилов

  “Как” също е важен въпрос. Аз не мога да се сетя дори за един убедителен начин как подобно нещо може да се режисира.

  Reply
 2. Венци

  Теорията за Грузия звучи възможна.
  От друга страна обаче, не мисля, че страховете ти за окупация на България имат каквато и да е основа. Страховете ти са равносилни на 3та световна война.

  Reply
 3. Симеон

  Споделям логиката ти, но си мисля,че в мисленето на руснаците има и емоционален мотив. И тожа е наранената им гордост на супер сила (поне те така се възприемат). На тази база бих имал едно на ум при всяка логична постройка и бих допуснал около 15 – 20% за ирационални решения.

  Reply
 4. Маркуча

  Саакашвили далеч не е толкова глупав, колкото го изкарват. Не взеха Грузия в НАТО, а това за грузинците е жизнено необходимо при съседи като Русия. Едва Саакашвили си е въобразявал, че може да се опъва дълго на руската армия. Руснаците обаче по традиция отговарят на предизвикателства като неговото “непропорционално”, както стана модно да го наричат. Резултатът е, че ЕС, Америка и всички други видяха що за миротворци са руснаците. Сега Америка изпраща в Грузия свои миротворци — и положението става деликатно. Руснаците няма да влязат в директен конфликт с Америка, точно защото нямат интерес от такъв сблъсък. ЕС е изпаднал в тиха паника и вероятно Грузия ще стане член на НАТО доста по-скоро от предвиденото. Бидейки член на НАТО, вероятно ще запази и териториалната си цялост. Ето ти два заека с един куршум. Впрочем и си стигнал до подобни изводи, но по различен път. Остава да видим какво ще стане в Украйна, особено след като Полша подписа споразумението за противоракетния щит.

  Разбира се, може и да греша 🙂

  Reply
 5. Бонев

  Григоре, нападение на България от страна на Русия е равносилно на война НАТО-Русия, което означава война със САЩ, Канада, Тирция и почти цяла Европа!

  Reply
 6. Иван

  За интересите на Русия относно петролопроводите си напълно прав.
  Но,
  за Русия е по-изгодно положението преди войната. Ако Русия ползва осетинци за да саботират петролопровода, то ще им е далеч по-лесно да минават ако няма граница охранявана от армия готова да стреля. Така отиват вършат си мръсната работа и след това обратно при братушките на сигурно. Като бонус, нещата щяха да изглеждат като изцяло вътрешен конфликт.

  От ескалацията Русия само губи. Първо вероятно ще изгуби правото да участва в умиротворителни мисии, заради това че е действала на своя глава. Губи авторитет. Полша се изплаши и подписа договор със САЩ. Другите гранични републики също използваха момента да ръфнат нещо. Русия много добре знае че не може да окупира Грузия вечно, ООН ще се намесят. А след такъв конфликт петролопроводите ще се охраняват от повече от една армия.
  Руснаците губят какъвто и да е контрол над основната Грузинска територия веднъж щом я напуснат. Те и затова не бързат…

  Кой печели? Я си спомнете как след края на конфликта в Косово, изведнъж в Македония се появиха албански терористи, които за малко да завладеят столицата. След това така внезапно както се появиха така и потънаха вдън земя веднъж като се подписа за военни бази, а Македония все още иска да влезе в НАТО. Ха познайте кой ще си направи бази сега в Грузия, дори да не я приемат в НАТО. Я си помислете кой им дава модерна техника (безпилотни разузнавателни самолети). Я си помислете Саакашвили към кой реве за помощ веднага като видя че нещата не вървят според сметките му.

  САЩ.

  За САЩ нападението над Осетия е win-win situation. Ако Грузия успее с анексията (а това им е втория път който правят това упражнение, защо да не успее), никой нямаше даже да обърне внимание на новината (олимпиадата) и протестите на Русия. Ако се провали, Русия изпада в неудобна ситуация и изглежда като агресор. В медиите Руснаците в момента са най-големите лошковци, като САЩ и продължаващата им излагация им в Ирак е вече много стара новина. Раздухването на конфликта е все едно не вече сме във втора студена война.

  Няма да се учудя ако САЩ са предупредили Русия за нападението, и след това нарочно изчакаха Русия да разпердушини Грузия преди да се намесят. А след разгрома, САЩ стават жизнено по-необходим съюзник на Грузия.
  Просто перфектен план на нечий зъл гений.

  За САЩ и НАТО като цяло има още един бонус, този ограничен конфликт дава доста ценна информация за начина на действие и за ефективността на руските сили срещу армия организирана по натовски стандарт. Сигурен съм че наблюдателите са си водили подробни бележки.

  Reply
 7. ss7

  ““Набуко”, който заобикаля Русия, би доставял от Средна Азия петрол и газ на далеч по-ниски цени от руските. (А в същото време би плащал на средноазиатските държави далеч повече от Русия – тоест, тя се очаква да изпадне от уравнението.) Същото важи за Баку-Джейхан”

  Няма такива филми 🙂 . Цените са и ще останат пазарни, просто друг ще прибира печалбата. Освен това количествата нефт през тия тръбопроводи са достатъчно незначителни, та да повлияят на цената на нефта .

  Освен това “руското икономическо чудо” е започнало доста преди петрола да стане толкова скъп. Петрола е скъп от няма и година и то чисто спекулативно.

  Тая война не знам заради какво е, но не е заради нефта. Оня “политически клоун” е съгласувал нещата с хамериканците, та бих казал дори, че решението е хамерикансо . Явно големия брат има някакви си негови цели, а грузия е просто пешка.

  Reply
 8. Григор Post author

  @Венци, Бонев: Ако НАТО беше това, за което се представя, действително щеше да е точно така. Само че отдавна вече то значи малко повече от нищо. Ако Русия заплаши Европа с врътване на петролно-газовите кранчета, не е изключено помощта от нея за България да си остане в сферата на изявленията. На който не си помага сам и господ не може да му помогне.

  @Симеон: В мисленето на обикновения руснак – да. В мисленето на политиците на върха, независимо в Русия или Грузия – не ми се вярва. Прекалено много умни съветници имат, и прекалено много губят, ако се провалят.

  @Маркуча: Ако не беше войната в Югославия, и ние още щяхме да се молим да ни планират за приемане в ЕС, и щяхме да сме нови-новенички членове на НАТО, ако не и все още кандидати. А и Осетия и Абхазия според мен следва вече да бъдат смятани на практика за руски провинции. Ако Русия не се срине икономически по-зле отколкото при Елцин, не виждам какво може да ги върне обратно на Грузия.

  @Иван: При положението отпреди войната осетинските нападения не биха били възможни – в Осетия имаше миротворчески сили, съставени както от руснаци, така и от грузинци, а по границата й можеше много лесно да застане армия, готова да стреля. Сега вече грузински военни (а и цивилни, мисля си) в Осетия няма да има, а всеки опит за разполагане на армия по границата й с Осетия ще бъде “умиротворяван” от Русия. Така че сегашното положение е, при което тези нападения стават възможни. Да, от ескалацията Русия само губи – но сегашното положение й е до немай-къде изгодно, далеч повече от предишното. Също, САЩ печелят от ситуацията бъдещи военни бази в Грузия. Но Русия можеше страшно лесно да избегне това, ако искаше – достатъчно беше да спре атаката си до границата на Осетия, и да не навлиза в същинска Грузия. Те предпочетоха да унищожават грузинската армия, за да не може да се опъне на бъдещите “осетински терористи” – тоест, както Грузия им сервира положението на тепсия с атаката си, така те го сервираха на САЩ с размерите на отговора си. Но, за разлика от грузинците, имаха пълна възможност да не сервират положението на противника – ако не навлезеха в Грузия, САЩ нямаше да намерят оправдание да правят бази там…

  Апропо, за информацията за начина на действие срещу натовски тип армия: дотук тази информация е нула – натовски тип армия в Грузия никога не е имало. Грузинските въоръжени сили са пародия на армия, единствено ПВО-то им струва лула тютюн. Струват една идея повече от еквивалентна по размер Саддамова армия…

  @ss7: Да, цените ще останат пазарни – но спазаряванията ще ги свалят по-ниско (а оттам и руските, чрез разбиването на монопола им). А види ли се веднъж, че някой успешно експлоатира тръбопровод с такава голяма изгода, познай колко народ щеше да се юрне да строи още. (Апропо, “руското икономическо чудо” започна именно и точно със започването на покачването на цените на нефта. Петролът е спекулативно надценен от по-малко от година, но е скъп вече почти от 6 години. Проследи, и ще видиш.)

  Reply
 9. mick

  В тая война единствения предвидим е Русия/като бомбардират поданиците и естествено ще отговори/. Всички други, и Грузия с нападението и САЩ и НАТО с това, че въобще не казаха лоша дума за Грузия/какво са някакви си бомбардировки в деня на олимпиадата/. ЕС и те само се ослушваха на къде ще задуха вятъра.. демек какво ще каже САЩ.

  Reply
 10. mick

  Всъщност забелязах още едно нещо – безсилието на професионалната армия. При малко по-силен натиск и веднага се обръща в бяг. Тази армия е силна единствено срещу 4-5 пъти по-слаб и малоброен противник.

  Reply
 11. Вальо

  Абе сложно е. От една страна Русия постави елементарен капан на Грузия, раздавайки от сума време руски паспорти на жителите на двете отцепнически територи/суб-републики и Грузиа се хвана в него. А от друга – войната консолидира в НАТО страните от “новата Европа”, което оставя отворена вратичката за сценарий, в който НАТО постави капан на Русия и тя се хвана, а Грузия само беше използвана като жива примамка.

  А може и всичко да е хаос и безхаберие, и да няма никакви тайни планове, ами постфактум всеки се опита да извлече каквито дивиденти може…

  Хареса ми анализа ти за нефтопровода. Там има много истина. Май вървим към нова студена война.

  ПС Тъкмо дочетох The Execution Channel, така че не ми се връзвайте. 🙂

  Reply
 12. Григор Post author

  @mick: Професионалната армия Е 4-5 пъти, че и повече, по-силна от не-професионален противник при еднакви бройки, въоръжение и пр. (Ако, разбира се, е армия, а не сбирщина, която си е седяла в казармите на топло и е лапала.)

  @Вальо: Уви, и аз мисля точно същото – че вървим към нова студена война. Точно затова военните намеси на Русия ме плашат в по-далечна перспектива. САЩ не са длъжни да опазват никого, а пък Европа е военно джудже и пародия. Дори прехваленият бундесвер няма абсолютно нищо общо с някогашния вермахт като организираност и ефективност.

  (А в това време Русия започва да финансира правенето на “патриотични” филми. Който усетил накъде духа вятърът – усетил…)

  Reply
 13. Морфиус

  АЕЦ Козлодуй е единствената причина да нямаме терористи и цепене на територии и у нас, тя ще бъде и причината поради която няма да посмеят да ни нападнат – всички виждат каква е точността на уж умните оръжия и околните държави няма да бъдат особено радостни от вероятността АЕЦ а да стане малка мръсна/ядрена бомбичка.
  А дано построят и Белене…

  Reply
 14. Григор Post author

  @Морфиус: За тероризъм са достатъчни един-двама радикализирани луди и малко експлозив. И двете са нерядко срещани в природата. Така че защитата ни е не АЕЦ Белене, а свестните отношения в обществото. Точно както истинската защита на САЩ от тероризма дълго време беше не че не е имало бин Ладеновци или самолети, а че светът вярваше в моралното им лидерство, и лудите не успяваха да намерят достатъчно последователи, за да организират сериозна атака.

  Така че нека не разчитаме на АЕЦ-овете да ни пазят, а сами да си пазим социалния мир и добрите отношения. Иначе може един ден околните държави внезапно да станат не особено радостни…

  Reply
 15. moni

  Хм, много интересна дискусия, поздрави за добрия анализ, Григоре! 🙂

  Тук искам да изтъкна няколко неща. Първото – нали не си правите илюзии, че в дългосрочен конфликт Германия и Франция ще застанат … на страната на Русия. Сега само се дрънкат оръжия, но Германия като най-зависима от енергийните руски доставки няма начин да постъпи другояче. Освен това при един евентуален военен конфликт с Русия (недай си Боже), цената на петрола ще хвръкне до небесата, вместо да падне. От което абсолютно никой не печели, дори и страни, които не са замесени в конфликта. Шляхтите като доказали се световни лузъри имат навика да застават винаги на грешната страна, за тях няма какво да се притесняваме.

  Къде сме ние, така да се каже. Аз се съмнявам, че една евентуална военна заповед за изстрелване на балистични ракети от българска територия срещу Русия ще бъде изпълнена (от българи де). От друга страна, искрено се съмнявам да бъдем защитени при една евентуална ответна атака от руснаците (а такава не вярвам някой да си прави илюзии, че няма да има).
  Кой ще ни защити – Гърция ли, Турция ли, или Великобритания? Смях в залата. На САЩ им е все тая за нас или за Грузия.
  Идеята, според мен, е да си налягаме парцалите, без да се опитваме да правим орална любов на двама едновременно.

  Reply
 16. Григор Post author

  @moni: И аз се съмнявам, че една военна заповед за изстрелване на ракети от България срещу Русия ще бъде изпълнена, не на последно място защото българите смятат руснаците за братя. Но не се съмнявам дали една военна заповед за изстрелване на ракети от Русия срещу България ще бъде изпълнена – ще бъде, без нито капка колебание или съжаление. Руснаците, с много редки изключения, НЕ ни смятат за братя.

  Също, дълбоко се съмнявам дали България ще нападне някога Русия, независимо колко удобен е моментът за това – дори ако е сигурно, че ще спечелим войната бързо и лесно. Само че не се съмнявам дали Русия няма при пръв удобен повод да нападне България, пак без нито капка колебание или съжаление. Империите са всеядни и негнусливи. Особено към парченца земя, оказали се стратегически за търговията, чрез която тези империи държат в подчинение околните.

  И да, една война винаги е лошо нещо, дори ако не вдига цената на петрола – винаги хора страдат и умират. Но има предостатъчно невоенни начини една агресивна империя да бъде озаптена. Надявам се ЕС да има предвид някои от тези начини, като обсъжда реакцията си.

  Reply
 17. moni

  [quote]Израелското правителство прекъсна вчера всички военни контакти с Грузия, като нареди на бизнесмените, извършващи търговия с военни стоки с кавказката република “незабавно да прекратят пътуванията си в региона”, предаде АП. Според източници от Ерусалим Израел се тревожи от опасността Русия да започне да доставя съвременна военна техника за близкоизточните страни, които са враждебно настроени към Тел Авив, включително на Иран.[/quote]

  – Исаак, ты слышал, что Медведев и Буш пошли на мировую?
  – Слышал, Абрам, слышал, и эту войну нам не пережить.

  P.S. Григоре, ти съвсем сериозно ли? При пръв удобен повод? Разбирам да бяхме Украйна, да го твърдиш това, ама за нас … съвсем сериозно, ти си първият, който го чувам да го твърди. При това контактувам с много, ама съвсем различни хора, някои от които крайни русофоби като теб и дори и те не изказват такова предположения …

  Reply
 18. moni

  “Израелското правителство прекъсна вчера всички военни контакти с Грузия, като нареди на бизнесмените, извършващи търговия с военни стоки с кавказката република “незабавно да прекратят пътуванията си в региона”, предаде АП. Според източници от Ерусалим Израел се тревожи от опасността Русия да започне да доставя съвременна военна техника за близкоизточните страни, които са враждебно настроени към Тел Авив, включително на Иран.”

  – Исаак, ты слышал, что Медведев и Буш пошли на мировую?
  – Слышал, Абрам, слышал, и эту войну нам не пережить.

  P.S. Григоре, ти съвсем сериозно ли? При пръв удобен повод? Разбирам да бяхме Украйна, да го твърдиш това, ама за нас … съвсем сериозно, ти си първият, който го чувам да го твърди. При това контактувам с много, ама съвсем различни хора, някои от които крайни русофоби като теб и дори и те не изказват такова предположения …

  Reply
 19. Григор Post author

  @moni: Нормално е да не съм на една позиция с крайните русофоби – аз съм най-обикновен среден реалист. И не разбирам защо мислиш, че отношението към нас ще е обратното на това към Украйна, след като сме в на практика еднакво полжение пред Русия – територии, през които минават горивните й доставки…

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *