Asus Eee PC под Дебиан

– Реших да си купя компютър. Много ми харесаха едни мънички лаптопчета, като тефтерче, не помня как се казваха…

– Asus Eee PC?

– Да! Можеш ли да ми помогнеш да си избера? И да ми го направиш после с всичко, както трябва?

– Няма проблем…

След два дни познатата ни вече беше горд собственик на новозакупено “тефтерче”. Eee PC 1000HD – 10-инчов екран и 80 гига стандартен харддиск, 1.6 гигахерцов двуядрен Intel Atom, 1 гигабайт RAM (с възможност за още един) – разкошна машинка! (Продавачите в “Плесио” се оказаха чудесни – отговориха компетентно на всичките ми въпроси, и ми позволиха да пробвам всичко, което беше нужно.) Проблемът обаче не беше свършил.

– Каква е тази програма, дето я видяхме на него? Нещо не мога да се справя с нея.

– Вид Linux. Нарича се Xandros. И на мен не ми изглежда удобен.

– Можеш ли да ми сложиш Windows? Или поне някакъв по-удобен Linux?

– Windows не искам да слагам. Ще трябва да е пиратско копие, а не обичам такива неща. Но друг Linux ще ти препоръчам с удоволствие – Debian…

След още час се качвах към офиса ми с компютърчето, и задачата да му инсталирам Debian. Малко ме глождеше отвътре – дали не съм се изхвърлил? Дали ще намеря всички драйвери за тази въшка, доста е новичка, все пак? Може някои в Xandros-а да са били комерсиални и затворени…

След кратко мислене реших да разчитам на i386 архитектурата. Идеята за amd64 беше примамлива, но страхът за драйвери ме спря. И може би с право. Но пък избрах unstable дистрото без нито капка колебание.

Първата неприятна изненада дойде с опита да стартирам netinstall CD-то ми за etch от външно оптично устройство. Стартираше се, но не можеше после да си го познае и закачи. Ядосан, свалих най-новия daily build от страницата на Debian. Тръгна като слънце, въпреки пробния си статус. Избрах опциите “стандартна система” и “лаптоп”, и съвсем скоро вече имах инсталирана минимална система. Добавих няколко дребни удобства – mc, bzip2 и други подобни, и започнах да оглеждам за драйвери.

Почти всичко, за мое смайване, беше инсталирано автоматично. Проблем се оказа единствено драйверът за безжичната мрежа. Като начало, нея (и камерата) ги нямаше никакви – мина повече от час (беше вече късно вечер, и бях поуморен), докато се сетя да ги активирам от BIOS-а. След това се оказа, че в ядрото няма стандартен драйвер за безжичката. Възмутително – Ralink се водят дружелюбни към свободния софтуер!

Погледнах сайта им. Наистина, имаше драйвер за rt2860. Част беше binary-only, което преглътнах с голямо неудоволствие, но все пак бях поел ангажимент. Смъкнах драйвера (иначе много добре подготвен), но при компилирането се сблъсках с изненада:

/media/disk/2008_0708_RT2860_Linux_STA_v1.7.0.0/os/linux/../../os/linux/rt_main_dev.c:804: error: ‘struct net_device’ has no member named ‘nd_net’

Този път падна малко повече търсене, докато открия причината. Оказа се, че в някоя от последните версии на ядрото са променили в дефиницията на net_device:

struct net *net = dev->nd_net;

на

struct net *net = dev_net(dev);

Съответно в кода на драйвера, във файла os/linux/rt_main_dev.c ред 804 трябва да се промени от

device = dev_get_by_name(dev->nd_net, slot_name);

на

device = dev_get_by_name(dev_net(dev), slot_name);

Следва стандартната процедура:

make clean ; make ; make install ; reboot

Машинката направо се усмихна! 🙂

След това добавих пакетите xserver-xorg, xfonts-cyrillic и xxkb, като първа порция. (Инсталирането на нещата на порции осигурява изключително стабилна система дори когато е от unstable.) След това пуснах kdebase, kdenetwork, kdebluetooth и network-manager-kde. Добавих (заради KNetworkManager) основния потребител в групата netdev, и системата беше готова.

(Добре де, не беше. Добавих също така OpenOffice.org, Iceweasel, Kaffeine (заедно с пакетите w32codecs и libdvdcss2 от www.debian-multimedia.org), KGpg, Ark, Skype, KCalc, стандартните игри за KDE и какво ли не още. Но това вече е лесната част… 🙂 )

В заключение: Asus Eee PC 1000 HD работи отлично под Debian. Собственичката му е щастлива и доволна. Аз – също. 🙂

38 thoughts on “Asus Eee PC под Дебиан

  1. sasho

    No other locale at the moment, so in English instead of “shljokawitza” 🙂
    1. Only Atom so far to support x64 is 230, which sure is not available in Asus eee. So you did quite good not to try amd64

    Reply
  2. алекс

    Григи, колко й е струвало удоволствието? И аз си търся нещо подобно, но не му намерих онлайн никъде цената…

    Reply
  3. Atanas Boev

    А защо не Ubuntu? Има някаква специална версия за Netbook, красивичка и оптимизирана за малък екран. Не е дотам отворена, но и Skype не е…

    Reply
  4. Kiril Kirov

    Интересно решение. Защо избра Debian пред Ubuntu примерно? Няма ли да е проблем за нея да прави security updates? Друг неприятен момент е, че доста неща трябва да прави с uid 0. Предполагам, че и в Debian вече има достатъчно графични интерфейси за конфигуриране на системата, но преди 2 години точно тези неща ми създаваха проблеми при подобен сценарии…

    Reply
  5. Таня Джекова

    Да, и аз бих искала да попитам същото. Тук в един офис на БТК продават такива за около 550 лв., но то било май само ако станеш абонат на ADSL.

    Reply
  6. suncho

    А защо не Ubuntu? Има някаква версия за netbook, красивичка. Не е много отворена, ама той и Скайп не е.

    Reply
  7. алекс

    Таня, на различен принцип са хардовете, затова са с толкова голяма разлика. 80-та си е нормален хард, докато 8-цата е SSD (solid state drive), което, ако правилно съм схванала, е нещо като голяма флашка, на същия принцип. Идеята му е, че хем пести място, хем енергия. Аз обаче го предпочитам със стандартен диск…

    Reply
  8. Никола Славчев

    Малка корекция:
    Intel Atom N270 е едноядрен 32-битов процесор и е невъзможно да му се сложи amd64. Двуядрен модел (330) се предвижда за Q4 2008 и тепърва ще му се радваме. Предполагам, че пак ще е IA-32 архитектура, но може и да бъркам.

    Reply
  9. Григор Post author

    @sasho: Щеше да ми отнеме 5 мин. повече, докато разбера, че не става. 🙂

    @алекс: Струваше 729 лева с ДДС. (В магазинчето до “Плесио” беше с 10 лева по-евтин, но обслужването беше да те пази господ… При евентуално гаранционно оплакване вероятно ще е същото, и разликата може да излезе бая над 10 лева, така че посъветвах момичето да си го вземе от “Плесио”.)

    @:) (какъв хубав емотикон става, а?) 3.10. Четворката още е прекалено нова, за да посмея да я доверя на човек с почти никакъв компютърен опит, и желание просто да върши работа.

    @Atanas Boev: Защото познавам Дебиан много по-добре. И защото GNOME за мен е адски неудобна среда, а Kubuntu е много по-зле от Ubuntu във всяко отношение… И най-вече защото Дебиан си е Дебиан – атомен самолетоносач. 🙂

    @Kiril Kirov: Напоследък KDE поддържа през графичен кофигуратор всичко, което ми е потрябвало някога. Всичко, което й е нужно, е да знае паролата на root-а.

    @Никола Славчев: Не зная защо, но ядрото ми го рапортува като двуядрен… ?!

    @Таня Джекова: Размерът на диска не е единствената разлика. Основната е, че това, което си взе Неда, става за работа, а това, което предлагат БТК, не става. 🙂

    Reply
  10. Никола Славчев

    Възможно е ядрото да го открива като двуядрен защото има “2-threads support”, но всъщност е едноядрен. Ето спецификациите му, ако те интересуват:
    http://download.intel.com/design/processor/datashts/320032.pdf

    Процесора е наистина добър за този клас компютри. Отдавна чаках този сегмент да се развие. Отскоро си играя с Acer ONE AOA150 – има същите характеристики, но е с 8,9″ дисплей и 120GB диск, по лек е с 400гр. но пък е с 3 cell батерия за разлика от EEE PC1000H. Смятам, че този клас е удар в десятката за хора които работят в движение, а не им се носят тежки раници. А и Linux доста се популяризира покрай тях.

    Reply
  11. Atanas Boev

    А, винаги съм се чудил как е правилното – Дебиан или Дебиян. От една страна Дебиан е по разпространено (което не е решаващо), от друга страна – Нокия, принц Каспиян… България, Киркор Назарян. На debian.org са си решили проблема като го цитират само на латиница.

    Reply
  12. go_fire

    Браво Гачев. Отдавна бях зажъднял за свежарски писания от теб. Напоследък направи сериал по-дълъг от “Елиза” на политическа тема. А тя само разеденява хората. Никаква полза. Нищо положително за обикновения човек.

    Аз взех такова на жена си по случай 15 септември (професионален за нея празник). Е връчих и го доста по-рано. Лично аз оставих Ксандроса, защото тя хич не е добре с компютрите. Само ще разкарам Стар Офиса, защото ми бърка в здравето. Поне малко по-свободен софтуер да има, че и на български.

    От Севлиево го взех за 715 лв., а във Видин е 800. Както казва един приятел, не мога да повярвам, че мечтата за “out of box” е изпълнена, макар и с гадни собственически добавки. Той обаче се е залетял да слага Федора. Изход от ситуацията с несвободния драйвер има, но трябва да се компилира CVS. Направо може да видиш в web log- а му- delafer.blogspot.com. Неговия модел е предния, но и деветката и десетката са с еднакъв чип. Седмицата е с друг (от същия производител) и при нея вече няма проблем. Но пък е със SSD диск.

    Което ме подсеща за разликата. Този предлаган от БТК и Мобилтел е първия модел, появил се на +Коледа. Във всичко е по-слаб и става основно за Интернет и бързи бележки, както естествено е идеален за презентации. Тъй, че не е вярно че не става за нищо.

    Сегашната машина е завършена система, без слаби места и става за нормална дейност. Само един недостатък видях- производителност. Не вярвам, че е баш толкова достатъчна и има проблеми. Опитали са се да покажат мускули и в 3И, като са сложили Тукс Рейсъра и двойката на Фрозен Бубъл. Само дето осъзнах, че накъсва неприятно, на най-обикновена 2И игрица като Супер Тукс. За сравнение същата върви повече от прекрасно на стария ми кон П2 450/ 256 СД. Иначе има някакви оптимизаций, защото гореспоменатата работна програма и лисунгера, зареждат бързо и не забелязвам сериозни “зависвания”.

    Като цяло е една чудесна и добре премислена и направена машина. Всеки който може да си го позволи, му обещавам, че няма да съжалява изобщо, особено, ако често е извън дома или работното място.

    @Боев прав си. Debian произлиза от имената на създтеля ми Ян Мърдок и Жена му Дебора, както всички знаем. Значи трябва да е Дебиян. Само не знам, българиците да кажат, в нашия писмен език разрешено ли е я да стои веднага след и. Защото книжовния език, не е като разговорния и трябва да следва стотици правила.

    А който сложи чист Дебиан, да чете какво дава Дист Ъпгрейд, че често (на около месец и половина) прави бели и да карат повече само ъпгрейд, а диста само когато видят, че няма да премахне нещо необходимо. А да почистват ненужните библиотеки от време на време. Това е, друго няма, влюбен съм в дуалната система апт/деб, която още е недостижима.

    Reply
  13. Божо

    И все пак, защо трябваше да се сменя Xandros-а с debian, след като си е много добър и е нагласен за тоя вид компютри?
    Имат си и специални хранилища точно за тия машинки.

    Reply
  14. Григор Post author

    @Божо: Въпрос на вкус е – за мен Дебиан е по-нагласен за тях. 🙂

    Reply
  15. scanman

    От известно време се опитвам да се боря с линукс, но нещо не ми се получава много добре. Въпреки, че имам openSuse 10.3 на единия лаптоп вече от години и не съм имал никакви проблеми като изключа факта, че на някои видеофайлове забива безвъзвратно – какъв майтап – линукс се слави по-стабилен от windows но последния не си спомням да ми е забивал от 2000, през ХР та до Виста. Оставил съм го, защото и жена ми не може да го зарази или съсипе, колкото и да се опитва и винаги го гаси от бутона.

    Специално си избрах лаптоп HP който има Nvidia видеокарта за да е съвместим с линукс, макар, че лично предпочитах тошиба. Инсталирах му openSuse 10.3 и ми се появи проблем с пускането на wifi. Инсталирах openSuse 11 – пак при същио лекар. От сума време се разправям във форума на сусе – и те не знаят как да стане. И не съм единствения. Същия проблем се появява масово, като гледам форума. Въпросът който ме вълнува е защо пускат нови версии, след като още не са направили старата да работи като хората. Същата работа е и с убунту – няма wifi т.е. има – вижда мережата но не може да се пусне.

    http://forums.opensuse.org/network-internet/wireless/393593-wireless-hp-pavillion-suse-11-a.html#post1861583

    А за Debian не смея и да си помисля – всеизвестно е че той е за специалисти и съм сигурен, че wifi няма да ми тръгне и под него. Най-много да си изтрия харда, както съм правил в миналото. Въпросът е какво да се прави? Да, искам линукс и да, готов съм да отделя време, да почета или да потърся някакво решение, но не мога да стана програмист на стари години, само за да си пусна безжичната връзка.

    Reply
  16. Григор Post author

    @scanman: По мои впечатления, Дебиан не е вече само за специалисти. Пробвай с него. Ако не стане, свържи се с мен, може и да успея да помогна.

    Reply
  17. scanman

    Добре, благодаря много – сигурно ще ми отнеме един-два дни да го сваля и инсталирам и ако не тръгне ще ти пиша

    Reply
  18. алекс

    Григи, последен въпрос – няма CD-ROM, нали? Да, да, знам, че за тя пари аз какво искам и няма ли да ми се напукат петичките, ако чак и това са му бутнали, но все пак да питам 🙂

    Reply
  19. vesco valtchev

    Gospoda, kupih si asus eeepc 1000 na linux platforma – strasdhno mi haresa (linuxa) no mai ne mi e mnogo po silite (s trud mu kachix moi fontove no ne espyah da naucha star offica da pishe na kirilitza). Instalirah (i.e. dadoh da mu instalirat) winxp i linux. Xandros koyto e bez star office player etc. i nyama nishto obshto s tova koeto vidyah na originalnata (na asus-a ) versiya.Tarsya specialist da mi pomogne nay malko sas savet kade ima specialisti – vv

    Reply
  20. vesco valtchev

    P.S.tova koeto iskam e asus eee pc 1000 s dve os – winexp i linux (ama kato originalnia sas staroffice koyto pishe i na kirilitza = vv

    Reply
  21. dilyan

    openSUSE 11.1 тръгва от раз на Asus EEE PC 1000 h, единствено трябва да се смени резолюцията на дисплея, и лекичко да си настроите вариантите за съспенд, затваряне, изключване и т.н.ИЦЕ
    Сега, батерията не държи толкова колкото под ксандрос .. и с кде 4, и с xfce ….. с IceWM не съм си играл че иска много пипане докато го приведеш в лицептиятен вид …
    Моят съвет е да се слага сузи 11,1, няма нужда да се сменя ядров, да се прекомпилира, да се търси това – онова …
    Пробвах и последния Убунто – не намери безчижната мрежа.
    успех на всички

    Reply
  22. Евгени

    Чакам да се появи в БГ “ASUS EEE PC 1000E”. Имам 1 много важен за мен въпрос: има ли компютър от подобен клас, чиято батерия да издържа колкото на ASUS EEE PC 1000E? Предварително благодаря за отговора.

    Reply
  23. Григор Post author

    @vesco valtchev: Пробвай да питаш в http://www.linux-bg.org – там и ще намериш хора, които се справят чудесно, и ще получиш съвети как да се справиш сам.

    @руми: Би ли дала повече подробности? Като начало, дали ползваш Eee PC, и под каква операционна система?

    @dilyan: Благодаря за инфото! Личното ми впечатление на Xandros-а, който идва с Eee PC е, че е най-лошото дистро, което съм виждал през живота си. С голяма разлика до следващото. Познавам поне 10-тина души в България, които биха могли, всеки един поотделно, за няколко вечери в свободното си време да скалъпят несравнимо по-добро и удобно нещо. Срамота за Xandros. А и за Asus – контрола по качеството им трябва да е бил надрусан до ушите, за да приеме подобен софтуер.

    @Евгени: Тук е личен блог, вероятността да има наоколо спецове по въпроса е доста малка. Пробвай да попиташ вносителите на Asus.

    Reply
  24. Sonic Temple

    Имам следният проблем:
    Инсталирах Debian eeepc
    Всичко си беше нормално до момента, в който системата ми поиска да премахна USB-то, за да се рестартира и да зареди новата работна среда…
    Рестартира се и ми показа : Error loading operating system

    Какво ли не правих, какво ли не четох….
    Все същото…
    Инсталирах го под Експерт моуд, под Automated, указах му да се инсталира
    – Работна среда; Лаптоп
    … Но пак същото…
    Някой ако може да се сети за причина?

    Благодаря!!

    Reply
  25. Григор Post author

    @Sonic Temple: Проблемът е нещо с bootloader-а.

    Не съм пробвал специфичният инстал за eeepc, не мога да предложа точен отговор. Бих посъветвал няколко неща:

    1. Пробвай да инсталираш обикновен Дебиан вместо eeepc версията.

    2. Пробвай да сложиш друг bootloader (примерно LILO, ако по начало инсталацията слага GRUB, или обратно).

    Reply
  26. Sonic Temple

    Много ти Благодаря!!
    Сега тръгнах на нова преинсталация и ще сложа LILO…
    Дано това да му е проблема…

    Reply
  27. Sonic Temple

    Със LILO стана!! 🙂
    Но… Сега се появи друго, рестартира се системата, и показа следното:

    BusyBox v1.10.2 (Debian 1:1.10.2-2)builshell (ash)

    /bin/sh: can’t access tty; job control turned off

    (initramfs) _

    Reply
  28. Sonic Temple

    Опа –

    Със LILO стана!! 🙂
    Но… Сега се появи друго, рестартира се системата, и показа следното:

    BusyBox v1.10.2 (Debian 1:1.10.2-2) built-in shell (ash)

    /bin/sh: can’t access tty; job control turned off

    (initramfs) _

    Reply
  29. Sonic Temple

    Сори за СПАМ-а…
    Баси тъпото – SWAP се е записал в USB стика… Има ли начин и какъш е да го преместя…

    Reply
  30. Григор Post author

    @Sonic Temple: Ако си на суап файл, не е трудно. 🙂 Начинът е:

    1. логваш се като root
    2. swapoff -a (това изключва всички възможни суапове)
    3. местиш SWAP файла от стика в /
    4. редактираш /etc/fstab (там намираш реда със SWAP-а) и му казваш, че е в /
    5. swapon -a

    Reply
  31. Sonic Temple

    Имам още едно, ламерско, питане:
    Дебиан-а си инсталира Gnome по подразбиране, как да му го махна и да си сложа KDE?

    Reply
  32. Григор Post author

    @Sonic Temple: Можеш да имаш и GNOME, и KDE. 🙂

    Иначе, един начин е да си инсталираш Дебиан от CD, на което подразбиращ се десктоп е KDE. Друг начин е пак при инсталация да не избираш десктоп частта, и да си я добавиш после на ръка (добавяш пакетите xserver-xorg, xxkb, xfonts-cyrillic и kdebase, и оттам нататък каквото ти кефне). Трети е да махнеш GNOME (което е незадължителен етап) и да добавиш KDE (пакетът kdebase е едно добро начало). Пробвай.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *