ДАНС, Интернет и Коце Маца

ДАНС декларираха желанието (всъщност, намерението) си анонимността в българския Интернет да бъде премахната. По данни на агенция “Фокус”, неназован високопоставен служител на агенцията е заявил буквално следното:

“ДАНС е готова да участва в обсъждане за премахването на анонимността на интернет-сайтовете на територията на България. Агенцията не е за установяването на цензура, а за това всеки да носи отговорност за посланията си в публичното пространство.”

Съществено е първото изречение. Второто е просто опит да се каже на черното бяло. Вижда се много добре, когато се погледне по какъв повод е направено това изказване.

На 5 септември ДАНС затвори сайта “Опасните новини”. Затварянето се наложило заради “наличието на елементи на класифицирана информация в част от текстовете, публикувани в сайта. Тепърва ще се установява кои са източниците им.” ДАНС работели по случая от 1 септември, а преди тях през втората половина на август със сайта се били занимавали МВР.

Лично мен това ме впечатли дълбоко. Като начало, в една демократична държава опазването на класифицираната информация е задължение на хората от съответните служби – задължение на журналистите е да я изнасят, и е тяхно право да не съобщават източниците си. Макар и противоречащ си, този механизъм се е доказал като единственият, който хем позволява службите да си вършат работата, хем им пречи да преминат към неща, които не са им работа. Като се огледаме по света (и у нас), виждаме достатъчно добре какво почва да се случва, когато журналистическата част от механизма я няма, или е слаба.

Като продължение, какво е “класифицирана информация”? Факти, които са верни, но някой е решил, че не бива да се оповестяват. (Иначе щеше да е просто лъжи.) Преди петнайсетина години например един монголски опозиционер беше даден под съд за издаване на държавна тайна, защото заявил, че председателят на парламента им е корумпиран… Казано другояче, в страни със съмнителна демократичност “класифицирана информация” е това, което е особено важно и нужно да се знае от всеки.

Е, нека видим кои са тези факти. Кешът на Google услужливо ги пази, и не мисля, че ДАНС имат каквито и да било шансове да убедят компанията или пък щатските служби да ги премахнат оттам. Никой в нормална държава не съдейства на тайна служба, опитала се да покрие разобличения за корупцията в държавата си и вътре в себе си… За наше удобство, Вени Гюрова е направила извадка на основните публикации в сайта, предвидливо хостната на сървър извън България:

25.07. Първанов хвана трипер от 15-годишна ученичка

25.07. Алексей Петров профилактира Тошо Тошев, В.Гочева, Силва Зурлева и др.медийни босове.Те бесни на ДАНС

28.07. Хора от ДАНС и Митниците реанимират наркоканалите на Държавна сигурност

29.07.„Труд” и „24 часа” се сливат, почват яки съкращения. Т. Тошев и В. Гочева в битка за властта

31.07. Младен Червеняков и Сашо Томов получили милиони от Жеваго за кризата в „Кремиковци” и ЦСКА

01.08. 75 млн евро прибра Николайчо Гигов за френските корвети. Станишев и Първанов също се облажили

05.08. Алексей Петров превзе ДАНС, заплашва с гей компромати Сергей Станишев и Петко Сертов

08.08. Такситата 1280 станали шпионска мрежа за рекет, службите знаят и си траят

11.08. Паравоенна структура в басейна „Спартак” събира компромати за президента, политици и журналисти

14.08. Вадят компромати срещу Петър Манджуков, за да ударят Георги Първанов

19.08. Разкриха педофил в тайните служби, оказва се и масон

25.08. Ген. Ив. Драшков лобира за „Лев инс”. Британци и янки искат детектор на лъжата за висши ченгета

25.08. МВР крие атентат срещу заместника на Доган Йордан Цонев

03.09. Първанов измамил Г. Гергов за БТ-Пловдив. Каролев изпълнява „мокра поръчка” за 300 000 евро

Сигурно мислите, че “това са жълти сензационалистки партенки, това са глупости и клевети! Не може подобни неща да бъдат истина!”… Да, ама не. Това е “класифицирана информация”. Истински факти, които някой е решил, че не бива да се оповестяват. И преценката е не на случаен блогер, а на ДАНС. Потвърдили са я на дело, затворили са сайт заради нея.

(Сигурно имате предвид, че такива неща НЕ БИВА да бъдат истина. Че ако са истина, положението е ужасно. Напълно съм съгласен с вас. И аз нямаше да повярвам и на половината от тях, ако ДАНС не ги бяха потвърдили с действията си. Наистина е ужасно.)

Прочетете още веднъж изнесените информации. И си помислете – “отговорност” ли искат да установят ДАНС, или цензура над истината за властта ни, и за ДАНС.

След това си помислете какво всъщност върши служба, която ги обявява за “класифицирани”, и затваря Интернет сайтове заради такива информации. Какво представлява такава служба, и дали не е най-добре за сигурността на България тя да бъде закрита колкото се може по-скоро. И дали не е нужно всички ние, Интернет потребителите, да се обединим и подготвим да участваме в обсъждане за премахване на ДАНС, чрез подкрепа за политически сили, които искат да я закрият, или да я принудят да се занимава с каквото й е работата. В отговор на нейния анонимен високопоставен служител.

Ако мислите другояче, имам още един аргумент – историята с Коце Маца. (Къде той, къде Интернет ли? На пръв поглед – да…)

Това е прякорът, под който е известен петричкият “бизнесмен” Констадин Хаджииванов. Преди няколко дни той се опита да отиде на екскурзия в Гърция. “Опита се”, защото още на границата гърците го арестуваха и подготвиха за екстрадиране в Германия, за престъпна дейност. (Твърди се, че наши дипломати са положили доста усилия, за да спрат гърците и измъкнат Коце Маца, но са ударили на много твърд и студен камък. И се чудя дали и тази информация не е “класифицирана”.)

Интересното тук е, че заповедта за арестуване на Коце Маца е била издадена и пусната по каналите на Интерпол още преди няколко месеца. Нашите служби обаче твърдят, че не са знаели за нея. Стана ми смешно, и се опитах да го проверя – за мое смайване се оказа, че вероятно наистина е така. Твърди се, че от Интерпол са запазили тази заповед в тайна от службите ни. Защото са преценили, че вместо да арестуват престъпника, нашите “пазители на реда” ще го предупредят да се укрие.

Тоест, че службите ни всъщност са клон на организираната престъпност. Издържан от джоба на българския данъкоплатец. Бих очаквал Интерпол да знае с абсолютна точност дали е така, и да не взима подобни решения, ако не са крайно належащи, и подплатени с факти до дупка. (Колко ли дълго и старателно трябва службите ни да са служили на организираната престъпност, за да почне Интерпол да се отнася към тях така, на междудържавно равнище? Надали година-две, нито пък изолирано и случайно, изолирано и случайно го има навсякъде… И каква ли ще е следващата стъпка?)

И сред службите, от които тази заповед е била укрита, е и ДАНС. (Защо ли? Прочетете още веднъж списъка информации, които те са обявили за “класифицирани”… Дойдоха ли си нещата на местата?)

Тук и стигаме до същността. Официално Държавната агенция за националната сигурност ще изиска премахването на анонимността в Интернет, за да се бори по-добре срещу престъпността. И ще изприказва купища приказки за тероризъм, порнография и други плашила за лековерни. Реално обаче, престъпността ни изисква премахването на анонимността в Интернет, за да се бори по-добре срещу осветляването на конците, чрез които управлява властта.

Има една хубава английска гатанка за деца: “Един фермер имал два коня и две крави. Колко коня ще има, ако наречем кравите коне?” Отговорът е: “Два – и да наречем кравите коне, те няма да станат коне”.

Тази гатанка е урок за деца по независимо и логично мислене. Нека пробваме един неин български вариант:

“В една държава има клон на организираната престъпност, регистриран формално като държавна служба, и издържан с парите на данъкоплатците. Това държавна служба ли е, или клон на организираната престъпност? Колко следва да му се вярва? Как следва да се постъпи с него? Какво ни чака, ако не вземем мерки?”

Още по темата:

Вени Гюрова
Делян Делчев
и пак Делян Делчев
Иван Бакалов

16 thoughts on “ДАНС, Интернет и Коце Маца

 1. in2h20

  Ти се шегуваш.
  бг не е била и няма да е демокрация.
  Ако евентуално допре “правова”, това би върнало част от доверието на народопопулацията в институциите.
  За да върне доверието на ЕС в държавността – трябва да отворим нов блог))

  ДАНС дансва около факта че едва 11% българи са чували за интернет и я ползват – да си проверят пощата. Българите допринесли в някое вики са 1% от горните. Българите, които тази година ще си отделят стинки от бюджета за бърз интернет няма да преместят този 1% много нагоре.

  Въпросът е, ако си сериозен да комуникираш с тия заветни 11% как да го направиш ? щото не е сигурно, че фризьорката им – мястото, където се информират без чакане – има интернет познания.

  Ако не можеш да живееш в толкова изостанала в технологиите държава – изход винаги има.
  Ако обаче не можеш да живееш в полицейска държава и искаш да информираш и другите за трипера на президента им, докато оперираната му съпруга бива държана на скрито от народното око – трябва да проявиш повече творчество.

  ДС и внука й ДАНС не могат да бъдат спрени ей така, с ентусиазъм.
  Видяхме няколко северно корейски и китайски вдъхновени опита – като онази смешка да направят от Михаил първия зелен терорист и го огънат в полицията – на саморазправа, индивидуално. бг изглеждаше като провинция на Мугабе и се наложи да спра да изписвам името на страната с големи букви, докато нещо се промени.

  Интернет опълчение няма да има.
  Не че няма Ботйов, Бого опитва с всички сили))
  Малко са явките, малко са идеите и общо взето – всичко е копие и тътен по вече съществуващ и-модел. Да не говорим колко се автоцензурират.

  Дори смс са на латиница, което отцепва цялата монокирилизирана аудитория, като по борисово време, от света на технологиите. Нацийката требе се обучи. Дресира. Вдигне и се любопитството над пейката с клюкарките. А това е трудно при обема парцалистика и дистрибуционната му мрежа. Гласът ти обаче не е загубен, щом аз го чух.

  Reply
 2. Michel

  И аз го чух, Григоре, твоя глас… Ама май сме малцина… 🙁

  И как да обясниш на хората, че твърде много контрол в ръцете на тайните ни служби и МВР изобщо няма да помогне за добруването на обикновените хора?? Някои хора явно са идеалисти и вярват, че щом те не са направили нищо нередно, няма защо да се страхуват от това, че някой ще може и ще следи всичко, което те си пишат по Интернет, че някой ще може да подслушва телефонните им разговори, че някой ще може да знае 24/7, къде се намират, кога са си кореспондирали с някой, какво, как, и ще притежава копие на пръстовите им отпечатъци…

  Сорри, ама аз не съм такъв идеалист. Затова и мисля, че 11 октомври е важен ден… И не знам, какво друго можем да направим…

  Reply
 3. Селин

  Мишеле, извинявай, ама този начин на мислене дето го описваш на мен не ми прилича на идеализъм, а на идиотизъм. На безотговорно мислене стил “Това на мене няма да се случи”. Много хора са ми отговаряли именно така и така и не съм успявала да им обясня откъде идват притесненията ми. Дори тези, които нямат доверие на службите, казват “Стига глупости, службите нямат физическата възможност да следят всички ни през цялото време”. И, разбира се, “Нали не правим нищо нередно, голяма работа”. Крайно време е да осъзнаем, че нещата се случват точно на нас. Разбира се, много хора са спокойни, защото са последователи на принципа “преклонената главица сабя не сече”. И именно затова цялото положение в БГ е такова, не само с тайните служби.

  Reply
 4. Michel

  @Селин:

  Преклонетата главица точно нея сабя я сече! Нещата се случват у нас… Днес.

  Време е да кажем, какво мислим за “идеите” на “апарата” да ни следи и да има пълен контрол над нас!

  Reply
 5. Григор Post author

  @Селин: “Това за преклонената глава е така. Ама кой ти ще повярва.”

  Тези, които са прочели публикациите в “Опасните” – било пряко в сайта, било после, в кеша на Гугъл, или извадката на Вени Гюрова, или друго място, където са запазени. Насочени от публикации в блоговете ни. (Публикациите за шпиониращите таксита и за структурата в басейна “Спартак” са направо ключови…)

  Тези, с които сме говорили, и на които сме разказали какво става.

  Тези, които са научили какво е било говорено с редакторите на “Уикенд”.

  Тези, които са чули от изброените дотук, и на свой ред са го разказали. Или са споменали за сайта, или архива на Вени, или блоговете ни. Или са показали на някого как се търси в кеша на Гугъл, или в archive.org, или в други Интернет архиви.

  Тези, които при следващия шамар, който ни готви ЕС (или при по-следващия, и т.н.) ще започнат да търсят, аджеба, как се стигна дотук, и кой е виновен.

  Тези, които един ден, като разкритията на сайта отново изскочат на бял свят, но отдругаде, ще потърсят потвърждение, и ще го намерят при нас.

  Тези, които ще научат какво е станало, след като ДАНС привика някой от нас да го сплашва отново. (Само че този път може да сме подготвени – преди време писах серията записи “Срещу полицейския произвол”; може би е време да си я прочетем, и да я доизчистим. Щом ДАНС са тръгнали по този път, нищо чудно методиката да се окаже от значение за личното бъдеще и свобода на всеки от нас. Така че предлагам да обсъдим написаното там с юристи, и да сме подготвени.

  Някой познава ли юристи, които биха ни помогнали?

  Reply
 6. Селин

  Григоре, благодаря ти за този отговор. Зареди ме с оптимизъм. 🙂 А за юристи – аз лично нямам идея. Единственият, който познавам е втори курс, тоест раничко му е. :РР

  Reply
 7. Григор Post author

  @Селин: Ако иска да помага, не му е рано. Хем ще придобие опит, хем сигурно познава доста други юристи, примерно преподавателите си. Някои от тях може би също биха помогнали.

  Говоря сериозно – нужно ни е, вероятно спешно. Ние сме хора, тръгнали да мачкат таралежи – а то с гол задник (пардон – така го е казал народът) не става.

  Reply
 8. Anonymous

  Само една съществена корекция. ДАНС не са потвърдили, че всички тези неща са вярни. ДАНС потвърдиха, че поне едно от тях е вярно. Нека да сме коректни и да не се превръщаме в манипулатори.

  Reply
 9. Морфиус

  Методиката да ви е позната?

  Пребиха главния редактор на ”Фрог нюз”
  23 септември 2008 / News.dir.bg
  Четири неизвестни лица пребиха журналиста Огнян Стефанов снощи пред столичен ресторант, съобщиха от МВР.
  Снощи около 22.50 часа на бул.”Петко Каравелов” 38 в столицата, пред ресторант “Кипарисите” в безпомощно състояние е намерен Огнян Стефанов (54 г.) – главен редактор на електронното издание “FROG NEWS”. Сигналът в полицията е подаден от съпругата му, която го придружавала. Тя разказва, че на излизане от ресторанта по пътя към автомобила им, той бил нападнат от четири неизвестни лица, облечени с тъмни дрехи и шапки. Пострадалият Стефанов е настанен във ВМА с опасност за живота – шок политравма, разкъсано- контузни рани на главата, счупени крайници, неконтактен. Двете ръце и двата крака на журналиста са счупени при жестокия побой. Той е загубил 2 литра кръв, съобщават близки на Стефанов, цитирани от БГНЕС. Четиримата му нападатели са го били с чукове и метални прътове. Случаят се разследва от Четвърто РУ на МВР.
  Нападателите на главния редактор на “Фрог Нюз” Огнян Стефанов са били маскирани и са се легитимирали като полицаи, съобщи Ани Ковачева, редактор в интернет изданието “Фрог Нюз” пред “Фокус”. Един от сервитьорите в заведението “Кипарисите” ги е видял и дори се е опитал да помогне, но нападателите са му казали да не се меси, защото са полицаи.
  Ковачева бе категорична, че нападението над главния редактор на “Фрог Нюз” е посегателство над свободата на словото. “Ние сме шокирани от това, което стана. В един от последните си материали я нарече “Свобода в ботуши”, допълни Ковачева. По думите й за никого не е тайна, че Огнян Стефанов е пишел много изобличаващи материали за институциите у нас – например за президентството и ДАНС. “Това не означава, че ние твърдим, че те са замесени в случая”, допълни Ковачева. Мобилният телефон на главния редактор на “Фрог Нюз” е включен и на него отговаря женски глас, който обяснява, че Стефанов не може да се обади.
  Главният редактор на агенция Фрогнюз Огнян Стефанов бе свързан със сайта opasnite.net63.net. В интернет страницата бяха публикувани скандални материали срещу известни личности. Две спецслужби – ДАНС и екипи на ГДБОП, работеха да разберат кой стои зад сайта и той бе спрян. ДАНС обаче отрича да е спирала работата на сайта “Опасните новини”.

  Reply
 10. moni

  Ще се самоцитирам, без желанието да ставам класик…
  В един друг форум повдигнах темата за ДАНС, Интернет, тези пет неща.
  Ето тук има линк:
  http://forum.slavishow.com/viewtopic.php?t=18438
  Можете да прочетете как се разви дискусията 🙂

  А ето какво написах в един още по-друг форум, където се преместих:

  В случая има един срамен, като срамна болест, етикет. И това е обстоятелството, че държавата – мафия си отмъщава по един чисто мафиотски начин, който УЖ ЗАБРАВИХМЕ. Първо запря тези, които се осмелиха да си отворят устата за неща, които са едва ли не публична тайна, определяйки ги за класифицирана информация, после … най-зверски ги преби. Като че ли се намираме в Северна Корея, мамка му мръсна! И при това го направи злобно и показно. Един вид – гледайте, тези, които пишете истината за нас, докъде ще го докарате и си затваряйте мръсните усти, защото ако не си ги затворите, ще ви ги затворим. Нали помниш това “Елате при нас, че иначе ние ще дойдем при вас” – Славчо го играеше в годините на първоначално натрупване на капитала.

  Сигурен съм, че ако се касаеше за измислици от жълти вестници, всички вие поне мислено бихте си казали “тоя си го заслужи”, и ако не да оправдаете биячите, то поне бихте ги разбрали. Е да, но сега се случва друго нещо. Държавата ни доказва, че е мутра. И ни принуждава да я напуснем. Защото другия изход е да я обезглавим … което значи да обезглавим себе си. Но ако това е голготата, която трябва да изминем …

  Reply
 11. Божо

  Опасните новини излязоха наистина опасни.

  >”Защото другия изход е да я обезглавим … което значи да обезглавим себе си”

  Защо? Какво е държавата?
  Както един приятел казва – банда чиновници. Чиновници, които би трябвало да служат на нас. Но често го забавят.

  Всъщност това се отнася за т.нар. “нормални държави”

  Нашата държава се представлява от банда мафиоти.

  Reply
 12. Pingback: Пещерата на неандерталеца » Blog Archive » Никой не е забраве, нищо не е забравено

 13. radislav

  Много опасна излезе да тази информация – пребиха почти до смърт редактора, заподозрян, че стои зад този сайт…

  Reply
 14. Григор Post author

  @Anonymous: Да, ама не. Прочети изнесените неща. Виждаш ли начин едно от тях (такова, че да е класифицирана информация) да е вярно, без да са верни всички, или поне всички по-важни?

  @останалите: това ще е като за отделен запис.

  Reply
 15. Владо

  “Тук и стигаме до същността. Официално Държавната агенция за националната сигурност ще изиска премахването на анонимността в Интернет, за да се бори по-добре срещу престъпността. И ще изприказва купища приказки за тероризъм, порнография и други плашила за лековерни. Реално обаче, престъпността ни изисква премахването на анонимността в Интернет, за да се бори по-добре срещу осветляването на конците, чрез които управлява властта.”
  ***
  Точно е казано, но не сте прави!!!
  Правителството е решило да се справи с престъпността ,като създаде условия за народно творчество при изграждане на въоръжени пост-хайдушки образования. на запад са известни като Екскадрони на смъртта и Червени бригади…
  Тук, у нас, мишени ще са лошите – т.е. хората разхождащи се само в тенекиени каручки с моторчета над 200 конски сили…
  Ба, то и кютекът и претрепването на всички в парламента и в сградите в началото на Дондуков ще свърши не лоша работа. Но след 20 годишно ебаване с народа и съзнателното му обедняване от страна на пичовете от Донкуков 1 и 2 плюс кретените от Народното събрание – тяхната мама, само разстрели и пак разстрели са нужни на тези продажници, а покрай тях куршум за мафиотите, ама масово…

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *