Велосипеди

“Откривам новия завод за вело… за вело… Абе за колелета”
Тодор Живков, при откриването на завод “Балкан”.

Шегата настрана, велосипедите са все по-популярни, както за екскурзии сред природата, така и за придвижване из града. Чудесно средство са в претъпкания градски център, където се придвижват далеч по-бързо от автомобилите. А ако имате време, са полезни и за преходи до по-крайните квартали.

Идва пролетта, и много хора тръгват да си избират велосипеди. Като човек, минал през това, смятам да споделя някои неща. Принципно на тази тема може да се напише многотомник, така че ще се огранича до най-най основните неща.

Купуването:

Ментета наоколо колкото щете. Да си вземете евтино колело от “Илиенци” е сигурен начин да се сдобиете в едноседмичен срок с петнайсетина кила желязо, годни единствено за претопяване. По-скъпите също не са гарантирани срещу ментеливост, но поне можете и да случите на свястно.

Ако търсите нещо добро за не много пари, огледайте се за магазини за велосипеди втора ръка. Малко са, но ги има. Търсете велосипед, който да е на поне пет години – ако ги е преживял, ще живее и още. Или внос от Западна Европа – тези, които ги докарват, разбират от тях. Не биха си дали труда да докарат боклук.

Дори когато имате повечко пари, велосипедите втора ръка са опция. Моят ми струваше 800 днешни лева на старо, и за шест години съм му сменял само накладки, като се износят (а карам доста… или поне карах, преди да ме притисне нямането на време). И има всички изгледи през следващите десет години също да не ми напомни какво е ремонт.

Какво да се следи при купуване:

Основно типовете велосипеди са два: бегачи и байкове.

Байковете са модерно нещо. Все едно да караш джип. Но и при джиповете има булевардни и истински, и булевардните са супер за фукане, но често са абонирани за механика… Има и истински байкове. Но аз лично не съм виждал истински под 500 долара, и дори такива са изключителна рядкост. Процентът на ментетата спада под 50 някъде над 900 долара.

Бегачите са далеч по-издръжливи и здрави, отколкото повечето хора предполагат – особено ако са истински. (Лепящите се гуми са нежни и често се пукат, а са скъпи – но бегачи с външна и вътрешна гума има предостатъчно.) Неведнъж съм се катерил до Черни връх с моя (върху него, а не с него на гръб) – няма му нищо. Затова, ако искате да се фукате, си купете каквото е лъскаво и шарено – но ако искате да карате колело, потърсете бегач, или скъп байк.

Байковете често имат много скорости – 18, 21, дори 24. Не съм видял още човек, на който те да трябват реално (карал съм байк повече от 5 години, така че имам опита). Сегашният ми велосипед има 12 скорости, от които ползвам реално 2-3; ако се катеря до Черни връх – още една-две, и толкова.

Превключвателите на скорости могат да бъдат фиксирани или плавни. Тези на кормилото са по-удобни. За задните скорости, които са повече, фиксираните превключватели обикновено са ОК; за предните обаче веригата може да стърже леко в декланшора, когато отзад сте на 1 или 6 венец. Затова аз лично предпочитам плавен превключвател отпред. (Задният ми също е плавен, но това е въпрос на навик.)

Най-прост начин да прецените качеството като цяло е лекотата. Ако велосипедът е лек, обикновено е качествен. (В сметката не влизат джунджуриите по него. Повече джунджурии – по-малко доверие.) Погледнете също тръбите му, особено тези на задната вилка, ако е бегач. Ако са с еднакъв диаметър, говори за по-ниско качество; ако променят диаметъра си, особено ако е не равномерно, а “дъгообразно”, говори за по-високо качество. Ако са заварявани една за друга, качеството е по-ниско; ако са захванати с муфи, е по-високо. Изчанчените рамки с амортисьори галят окото, но далеч не винаги са добри. Изобщо, колкото по-традиционно изглежда велосипедът, толкова по-добър е обикновено, при еднаква цена.

Поддръжката:

Ако нещо се счупи, очевидно е за ремонт. Не сте ли механици с опит, по-добре дайте нещото да го ремонтира специалист. Тези на Колодрума са добри. Тези на ъгъла на Женски пазар са евтини, и понякога също не са некадърни. А и механиците с опит, но не от велосипеди, понякога правят поразии. Любимата ми гледка е как някой идиот се опитва да свали заден венец със секач или подобен инструмент…

Извън ремонтите, правете следните проверки:

Верига: Изисква единствено смазване. Прави се често, със специален спрей за верига. Ако нямате, с машинно масло – колкото се може по-тънко. Финото машинно масло обикновено е достатъчно добро. Колкото по-тънко маслото, толкова по-често и по-малко се смазва. С фино машинно масло обикновено се капват по две-три капки веднъж седмично, и веригата се развърта усилено, за да се омаже хубаво. При каране в мокро време е добре да се смазва всеки ден.

Ако веригата прескача, проверете правилно ли е натегната. Трябва при раздвижване нагоре-надолу в средата на участъка между преден и заден венец да можете да я отклоните с не повече от сантиметър-два. Друга причина за прескачане е износен докрай венец, обикновено задният. Зъбите му трябва да са с плоско отрязани върхове; заострени ли са като зъби на трион върховете, са износени. В този случай венецът трябва да се смени (заедно с веригата – верига и заден венец се сменят обикновено заедно).

Хлабини: Проверяват се основно четири места – двете главини, средна ос и предна вилка. Някои модели имат и други места за проверяване на хлабини.

Главините се проверяват, като хванете спица, която е точно между раменете на вилката, и я разклатите странично, към двете рамена.

За да проверите средната ос, хванете десния курбел (металното рамо, в което е завинтен педалът), и го разклатете странично. Следете също дали левият курбел се клати заедно с десния – може клиновете, които държат курбелите към оста, да са износени.

За да проверите предната вилка, стиснете здраво предната спирачка, хванете кормилото и се опитайте да движите по няколко сантиметра велосипеда напред-назад.

Ако в който и да е случай усетите луфт, дори най-слаб, вземете мерки. Карането с луфт разбива частите – скоро ще имате нужда не от настройка, а от смяна.

Ако скъсате спица, сменете я колкото се може по-бързо. Да, може да се кара дълго и без спица. Но това огъва шината, товари околните спици, и уморява материала им – прави ги по-лесни за късане, дори след като сте поставили новата спица. Покривени от удари шини е най-добре да ги изправи майстор.

Помпане на гуми: Виждал съм хора, които недонапомпват гумите, за да “вози меко”. Не е добра идея. Гума, особено бегачова, се помпа до степен здрав мъж да не може да я притисне забележимо с пръсти. Ако е по-тънка, повече. Хем пази шините от подбиване по-добре, хем усилието за въртене намалява много осезателно.

Сила на спиране при стискане на спирачката: Правилно е спирачките да “коват” (и предната, и задната!). Правил съм много опити да се преобърна с “ковяща” предна спирачка, и не съм успял. И съм виждал как изглеждат “предвидливи” “майстори”, разхлабили предната си спирачка, след катастрофа. Изводите са си за вас – ПРЕДУПРЕДЕНИ СТЕ.

Светлоотразители: Колкото повече, толкова по-добре. Продават се, и са евтини. На спиците на колелата поставете кръгли светлоотразители, по два във всяка посока (два двустранни или четири едностранни) на колело. На задната вилка залепете червени светлоотразителни лепенки, на предната отстрани – жълти, отпред на кормилото – бели. НЕ разчитайте само на светещи фарчета и стопчета – задължителни са, но човек винаги може да забрави да ги включи. И на мен ми се е случвало.

Фарове и стопове: Има както захранващи се от динамо, така и такива с батерия. Напоследък са добри тези с диодни лампички – издържат много часове с комплект батерийки, и се виждат от много далече. Ако ще карате по тъмно или в сумрак, е задължително да имате и двете – както заради КАТ, така и заради собственото ви здраве и живот.

Звуков сигнал: Сложете си звънче, тромбичка или нещо подобно. В града ще ви спести доста преграквания.

Пазенето:

След като имате велосипед, трябва да го пазите. Основно като го заключвате, когато го оставяте за малко някъде.

Първо и основно правило: велосипедът се заключва на място с повече хора, и по-бърз човекопоток. Пустият наглед вход е идеалното място за крадене на велосипед – дори да е заключен за тръбите на парното, крадецът реже катинара на спокойствие. Ако обаче велосипедът е заключен на спирка, само дрогиран до ушите би се опитал да го открадне. По същата причина, заключването на велосипеда денем е по-безопасно, отколкото това рано сутрин или късно вечер.

Катинар: Изделията, които заключват колелата на велосипеда да не се въртят, са любими на крадците. Колата пристига, мятат колелото в нея, и изчезват за 5 секунди. Използвайте само катинари, които заключват колелото ЗА нещо – и то здраво нещо. Не разчитайте, че крадецът е природозащитник и ще се посвени да счупи тъничкото дръвче.

Подберете си катинар с дълго жило – може да се наложи да заключвате за нещо дебело. То позволява и да го омотаете около рамката и през задното колело – така дори сръчен крадец с много време трудно ще открадне нещо повече от предното колело. Подбирайте дебели жила; ако жилото е с пластмасова обвивка, дръпнете я настрани в някой от краищата, за да видите колко реално е дебело металното жило вътре. (По-опитна ръка може да го прецени на тежест.) Масивните и неудобни за захващане ключалки също са за предпочитане пред тези, които са лесни за чупене с клещи или подобни инструменти. Ключалките с ключове са МНОГО за предпочитане пред такива с кодове, по куп причини.

Когато оставяте велосипеда си някъде, независимо на колко многолюдно място е, задължително или го наглеждайте вие през минута-две, или помолете някой да му хвърля едно око. Въпреки всичко е полезно. Ако ще се задържите повече, го заключете пред място, от което хората обикновено излизат бързо, или го виждат лесно – ако например отивате до учреждение, заключете колелото пред съседното кафе (ако няма как да го оставите при портиера).

Ако видите някой нахалник (особено в компанията на други) да се опитва да го краде, веднага излизате и крещите за полиция. Не налитайте директно на бой – крадецът като правило има помощници наоколо, и докато трима-четирима ви пребиват, велосипедът изчезва. Дръжте се на безопасно разстояние от крадеца, и непрекъснато крещете за полиция колкото сили имате. (Вечер в панелните комплекси по-добра работа върши “Крадат колата!”.)

Уфф… Уморих се да пиша, а още толкова нещо може да се каже… Дано е от полза.

101 thoughts on “Велосипеди

  1. Aлекс

    Страхотна информация! Благодаря ти! Само дето направо ми попари за доста време напред плановете да си купя колело… 800 лв. определено засега е отвъд всичко, което планирах за цена….
    Но пък когато успея да си го позволя, поне ще знам точно какво да търся:-)

    Reply
  2. RaynerApe

    Съгласен съм с Алекс, статията е много интересна дори и за хора, които така и не са успели в ранните години да се научат да карат колело. При това е много добре написана. Имаш ли нещо против да дублирам статията ти на своя блог, естествено с указване на автор и твоя блог? Ако те интересува, можеш и да прочетеш това:

    http://www.raynerape.com/2005/05/06/31.html

    Reply
  3. Горанов

    Аз съм си набелязал един велосипед DRAG – модела Freeborn – http://www.dragbicycles.com/en/freeborn_bike.html . Цената му е 350лв във Веломания (мисля, че такава видях). Ще те помоля ако имаш някакви наблюдения относно марката да ги споделиш.

    Reply
  4. Дончо

    Ох, не знам! За мен да караш колело в София ми звучи като новото и вълнуващо продължение на “Умирай трудно”, само че не с Брус Уилис в главната роля…

    Reply
  5. Иван Бояджиев

    Много добра статия ! Аз имах колело, което беше пълна противоположност на описания от теб идеал и на туй от горе не го поддържах -беше байк. И за капак тръгнах на един 100 км поход (из Родопите). Още в началото ми се разпаднаха скоростите. Добре че другите който бяха с мен са опитни (Христо Габеров – беше с Волода …. в цяла африка) и ми ги сглобиха :). След което ми се разкачи багажника – и ми изпопадаха доста дрехи – пак имаше някой зад мен който ми ги събра. След което имаше участък в който трябваше да носим колелото – мойто тежеше МНОГО! След което имаше голямо спускане – 10 км, но за мое щастие ми се скъса жилото на спирачката … а другото не държеше много … 🙂 И така оставих останалите а аз се прибрах по друг маршрут за по интересно. … Не ми се мисли какво щеше да стане при спускането – и не само ако нямах спирачки. Предишен поход (но с ученици) по същата местност 1 момче се е пребило на един завой … и ги е заварил мрака в другия град – и се е наложило родителите да си прибират децата … Аз имах късмет – бях единственото лапе там – всички бяха обиграни байкъри. Дори до мястото до което стигнахме за 4 часа, един от нашите спътници имал работа там и ходил доста често за 2 часа. Както и да е аз лично изминах 48 километра и бях много (въпреки проблемите) доволен защото планинското спускане е незабравимо, защото не провалих ексурзията на останалите и защото си заслужавасе заради чудесната природа.

    Reply
  6. Таня

    Най-гадното е това, което се диша в София – прах и автомобилни гадости. Иначе с колело напоследък се придвижвам по-бързо от градския транспорт и еднакво с такситата, които заобикалят и обичат да стоят в задръстване /с малки изключения/. А как се кара на Пирин – м-м-м-м:-))), пухтиш по горските пътища обаче си доволен, щото усещаш как дробовете ти се изпълват с кислород, очите – с красота, а душата – с благовение и спокойствие. А бе заслужава си човек да има колело, щом като има съвсем наблизо такива места като Витоша, Родопите и Пирин, а и всички останали планини.

    Чете ми се твой разказ и затова – от чисто егоистична гледна точка се притеснявам, че работиш толкова много. Има ли нещо ново?

    Reply
  7. iko

    Мерси за съветите. Точно ще си купувам велосипед и сега имам по-голяма представа какво да гледам, докато го избирам.

    Reply
  8. Григор

    Алекс: Прилични велосипеди втора ръка, нов внос от Западна Европа, могат да се намерят по двеста-триста лева в специализираните магазинчета. Не губи надежда. 🙂

    RaynerApe: Нищо против, разбира се.

    Горанов: Драго е бивш колоездач, но от много време вече е настоящ бизнесмен, а двете не седят добре заедно на един стол… Нямам конкретни наблюдения върху марката, но… хм… дано се сещаш.

    Дончо: Прав си – не го препоръчвам за начинаещи. 🙁

    Иван Бояджиев: Стискам палци за по-добро колело! 🙂 И, в интерес на истината, не само байковете се справят добре на спускания. Ако е по път, дори горска пътечка, добрият шосеен бегач няма проблеми.

    Таня: Права си, силикозата и ракът на белия дроб май са професионални заболявания на софийските колоездачи… Но иначе, за из планината, наистина е супер.

    Колкото до разказите – нямам нищо ново, но ако си много закъсала, дай емайл, ще ти пратя някакви чернови. 🙂

    Reply
  9. случайна

    Аз пък имам един основен проблем с всички колелета които се опитвам да карам:-/ …седалката…В смисъл.. не наличието и въобще….а концепцията . Сякаш за да те подканят да не се заседяваш много-много ги правят едни такива тесни и твърди…ужас. Аз обичам да карам седнала. Иначе ме заболява гърба:( Дали продават някъде само седалки и то такива, меккички.. удобни, големи….????

    Reply
  10. Таня

    Ми да закъсала съм го и то много, откакто се опитвам да не се доближавам до този вампир – телевизора, открих че имам много свободно време, в което ми се иска да възстановя някои от любимите си едновремешни занимания – да чета книги, да пиша писма – от онези най-обикновените, старовремските – на лист хартия с химикал и собствения ми почерк, които ги слагаш в плик и отиваш в пощата да ги пуснеш и това си е цял ритуал. Открих, че много ми се чете нещо хубаво, а като отида на пазара Славейков, не мога да си избера – нали знаеш- мъчението на избора. Освен че ще прочета с удоволствие това, което се надявам да ми пратиш /ти не виждаш ли мейла, който изписвам, ама за всеки случай ще ти изпратя нещо, за да съм сигурна, че имаш всички мои адреси/, може и да ми препоръчаш нещо за четене. Много ще се радвам.
    Опитвам се напоследък да се отърся от нещата, които много лесно се закачат за мен като навици, които запълват някаква част от времето ми и след които не остава нищо, след една седмица не мога да си спомня, какво съм правила, просто защото нищо особено не съм правила. И така минават години. Даже не ми се ходи на срещи с хора, където знам,че ще се напъхаме в някое заведение и ще си говорим общи приказки, ако изобщо си говорим за нещо. Затова съм си виновна и аз самата, защото съм загубила усета си да общувам с хората и се опитвам сега да си го върна.

    Reply
  11. Григор

    случайна: Разбира се, че продават. 🙂

    Таня: Добра идея е. 🙂

    Reply
  12. Мордред

    > Верига: Изисква единствено смазване.
    Преди това – почистване. Оставиш ли мръсотията, толкова вредиш, колкото и помагаш. Освен ако си на път де, там няма как.

    Освен светлини, задължителен аксесоари са каска и ръкавици. При падане най-важно е да се опази главата, а най-лесно е да се ожулят ръцете. Преди няколко години в един и същи ден бяхме паднали с един колега, аз с ръкавици, той – без. Беше почти без кожа по ръцете горкия, а аз се подпрях на тъкавиците – няма плъзгане и търкаляне, само кракът ми пострада малко.

    А освен за случайна, изборът на седалка е много важен за мъжете от анатомична гледна точка, вижте това: http://extremno.com/biking/mb.php?mb_warning.php&2

    Аз си купих такава седалка с дупка – немаркова, 8 лв, от която съм много доволен. Някой ако иска може да даде и 40 за марков еквивалент.

    Reply
  13. Orlin 47

    Супер точни и полезни съвети.
    Не че съм кой знае какъв велосипедист, но да предложа, щото никъде не прочетох. След дълго каране и смазване по частите се натрупва прах и мръсотия – изглежда като грес. Свалям я с по-твърдичка четка и газ за горене. Течната газ освен че чисти, но и смазва. За задния венец ползвам и стари връзки за обувки. След измиването с газ следва много добро подсушаване и масло за шевни машини. Всички консумативи са за не повече от три лева.

    Reply
  14. Григор Post author

    Много добър съвет! Като по-неопитен колоездач, и аз бърках тази мръсотия с грес…

    Reply
  15. Gogo

    Страшни съвети даваш !!!Аз съм още начинаещ ,обаче в бъдеще се надявам да не си остана такъв:)
    В момента избирам подходящо колело (за начало).За сега съм се спрял на модела “Drag Grizzly(280лв.-за град Сливен) (www.dragbicycles.com/en/grizzly_bike.html) защото и аз съм на мнение ,че едно колело трябва да е просто и леко.моля ви всички ,ако имате възможност поразпитайте и споделете мнението си.

    Reply
  16. Калин

    За веригата, задължително е да се почисти преди смазване, в противен случай цялата мръсотия се размива и се получава чудесна абразивна смес която влиза в прешлените на веригата :-)) Най-добре е да се използва почистващ спрей, но това е скъпо удоволствие така че и добрият стар бензин върши работа.

    Gogo: Не ти препоръчвам Drag. Прекалено икономични са в подбора на компоненти и според мен с нищо не заслужават репутацията си. Огледай се за Sprint или Ram. И друго, това че рамката е алуминиева не значи че цялото колело е леко. Всички компоненти трябва да са от по-висок клас за да се получи леко колело, каквото Drag Grizzly не е.

    Reply
  17. Qvkata

    Много яки съвети наистина. Аз съм решил да си взема велосипед 2-ра ръка но не знам от къде. Ще може ли да дадете някой адрес на специялизиран(и) магазин(и)? Благодаря предварително.

    Reply
  18. Григор Post author

    За съжаление, нямам представа къде има добри специализирани магазини за велосипеди 2-ра ръка. Преди години знаех няколко, но те един по един изчезнаха, а не съм се интересувал за нови… 🙁

    Reply
  19. Григор Post author

    pe60t0: Драги, блогът ми не е безплатна дъска за обяви.

    Моля те, публикувай си ги на по-подходящо място.

    (Ако и други имат подобни мераци – да не се хабят. От техните обяви няма да се види дори колкото от тази.)

    Reply
  20. teddy

    Супер са ти съветите, но си пропуснал тва онова,като например моя проблем.купих си ново колело,но гумичката на едната предна спирачка опира без да я натискам и сега съм я откачила.В магазина не беше така.Някой има ли идея как да ремонтирам?

    Reply
  21. Григор Post author

    @teddy: За съжаление, не става с готов съвет онлайн – трябва да се погледне колелото. Потърси някой майстор. Ако си от София, тези на ъгъла на Женски пазар би трябвало да ти свършат добра работа за такава дреболия. 🙂

    Reply
  22. Nikolay

    Eho, nyakoy 6te mi kaje li dali Sprint apolo e dobur bike kato se ima v predvid, 4e struva 240 lv i mojel da se upgreydva?
    Blagodarya

    Reply
  23. Veska

    Mnogo dobri saveti davash!Radvam se che otkrih tvoia blog
    As ne sam baiker no poluchih mnogo kachestveno staro kolelo ot priatel.Iskam da go karam po Borisovata gradina za soprt i kardio upraznenia.
    Nadevam se za menenie otnosno remot na moito kolelo to e slet opasno padane v planina i “plache”za gilem remont!
    No neznam kade da go zanesa na remot taka che da go opravat dobre i brez da mi svalata kozichkata .Blagodaira ti:)

    Reply
  24. Григор Post author

    @Veska: В Борисовата градина се намира Колодрума – търси там майстор Таньо. 🙂 Другият вариант е майсторите на ъгъла на Женски пазар.

    Reply
  25. Минчо

    Pishete mi kude ima v Sofia pazar ili predlagane na velosipedi vtora upotreba. Znam, che v Kazanluk ima chovek, kojto gi vnasja, no e dalech

    Reply
  26. Петър

    Понеже карам колело от 35 години и статията ми хареса! Бих направил някои бележки но едвали мястото е тук! И за да услужа на някого –
    Продавам запазен велосипед (бегач)-сглобяван: рамка, шини, кожено седло и спирачки-Фаворит, скорости, команди, движение и главини-Campagnolo/GPM, R-спици-теглени, нови гуми Barum и резервни нови предни венци GPM-dural – 220 лв.
    о885300483 или 02/8726125 вечер е-мейл: pitm14@hotmail.com Петър

    Reply
  27. Йосиф

    Има един магазин и сервиз в Младост 2 където човек може да намери много неща и майстора си го бива.Все пак е бивш състезател и настоящ съдия по колоездене.Там може човек да си избере и ново и втора ръка колело.Може да се сглоби доста добро колело за парички от 200 – 350 лева.Аз лично ходя там и съм доволен и от обслужване и отношение.Намира се в пряката успоредна на бул.Тодор Малинов от страната на Макдоналдс,тръгва се нагоре по пряката в посока околовръсното или камбаните например,магазинчето е отдясно преди супермаркет “МАКС” и се вижда,няма как да се пропусне.Ние с жена ми сме на по 41 годинки но караме доста дори и сега през зимата,обичаме планинското спускане,голяма емоция.Макар че моето колело “Пассат Койот” тежи колкото “Запорожец” все пак удоволствието е страхотно,особенно при катерене,то си е като вдигане на тежести.Абе колелото е нещо страхотно и колкото по голяма е компанията толкова е по хубаво и емоционално.Няма по добра почивка от това с колело по планината.

    Reply
  28. nana

    Моля, кажете нещо за Драг Онторио. Трябва ми за мъж, да го кара в града по дупките на Варна. Не е маняк, но иска нещо качествено. Помощ!

    Reply
  29. Григор Post author

    @nana: За съжаление моделът не ми е познат. Може би ако питате в някой форум, където четат повече хора?…

    Reply
  30. Йосиф

    # nana Says:
    February 2nd, 2007 at 1:15 pm

    Моля, кажете нещо за Драг Онторио. Трябва ми за мъж, да го кара в града по дупките на Варна. Не е маняк, но иска нещо качествено. Помощ!

    Провери тук.Дано да е от полза.
    http://www.dragbicycles.com/modules/news/

    Reply
  31. бачо киро

    здравейте всички които искат на собствен ход без да замърсяват: да, мъжете си седят на простатната жлеза, затова каквато и да е седалката, повдигайте седалищните мускули периодично, за да влиза кръв където е редно, всеки сам решава колко често. меки широки седалки има с двойни пружини на тротоара пред пазара на широката сергия – говоря за централния пазар на софия. милиметър между челюстите на спирачките и каплите е това, което ми пази живота и до днес, наред с вниманието в пътя, а не по късите полички, така примамливи за окото. да, има всякакви марки модели и компилации, и всякое вози, стига да е добре напомпано, смазано и добре настроено. напомпан настроен намазан байк куча марка с нетракторни а градски грайфери вози почи толкова леко колкото бегач фаворит с външни и вътрешни (градски а не състезателни) гуми. има по магазините градски гуми със светоотразяващи ивици по тях – а е критично важно да сме лесно забележими при лошо осветление. затова мигалки отпред и отзад – не е задължително да бъдат монтирвани по велосипеда, може в мрежестия джоб на раницата да стоят и пак да мигат на нивото на очите на тенекиените рицари. има много лесен и евтин начин за смазване без спрейове, превъзхождащ всякакви описани досега – един литър моторно масло от бензиностанцията – предимството пред всички други алтернативи е, че не клеясва, не сплотява мръсотията по критичните движещи се части демек. да, има качествени велосипеди за по-малко пари и те се казват скот, за софия улица каймакчалан след края на оборище баир отвъд трамвайната линия – например сносен скот там е около петстотин. и накрая за голямо разочарование на предполагащите – нееее, не се хваща силикоза като караш по софийските улици, а като киснеш по клубове и кръчми и всички места за публично консумиране на никотин и етилен, като пушиш в офиса, или като си барман или сервитьор. това го казва човек, ползващ цял живот велосипед като основно придвижавне по софия, който няма един ден отпуска по болест в кариерата си. все още преплувам под вода басейна, вярно напряко, но пак е нещо. и понеже съм мързелив, препоръчвам моя начин на планинско колоездене: в почивни дни след пладне, а в други когато е светло, се качваме с велосипеда до алеко – едно билетче за нас, едно за него – и в лифта е така – а в кабинката влиза един човек и един байк – и отгоре се спускаме само по шосето – след като знаем че имаме здрави спирачки, за да вземаме завоите, а не иглолистна прегръдка.. за по-класически настроените препоръчвам класическия маршрут алеко-златните мостове през платото, но не пеша, а на колела – има и пеша разбира се, после пак нанадолнище по асфалт. разходът на време при първия маршрут е следният – максимално чакане на автобуса под час, качване час и спускане час – преспокойно можем да тръгнем в един, в два на хладилника, в три на алеко и в четири преди зимното мръкване в софия. и да не забравяме че по-дълго ще е здраво и по-дълго ще живее това фино метално чудо под нас като го мием с обикновена вода и четка редовно, ибо твърде химически агресивна е градската мръсотия падаща от стотиците хиляди автомобили по пътя.

    Reply
  32. gemiro

    Григор -браво добре се е получило .
    “Откривам новия завод за вело… за вело… Абе за колелета”
    Тодор Живков, при откриването на завод “Балкан”.
    Още пазя спомен от старото балканче ,на него се научих да карам.
    http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=3606
    Тук има доста интересна информация за подрьжката на велосипеда

    Reply
  33. Vepo

    Надявам се да ми помогнете с информация. Искам да подаря на едно 13 г. хлапе / което тренира колоездене/, плакат на някои от големите имена в този спорт – Ланс Армстронг или някой друг. Къде мога да открия нещо подобно?

    Reply
  34. Григор Post author

    @Vepo: Уви, не зная. Може би ако попитате в някой по-облепен с плакати веломагазин?

    Reply
  35. Ilchev

    Харесах си един велосипед, за който ми обясниха, че е с три вътрешни скорости.Не е ели по добре да са вътрешни?И второ дисковите спирачки по-добри ли са?Трето, този с трите вътрешни има и контра, не е байк, водят го по скоро градски, вашето мение?

    Reply
  36. Григор Post author

    @ilchev: Вътрешните скорости, ако са качествени, са много по-издръжливи от външните. Три са предостатъчни за градско каране.

    За дисковите спирачки – обикновените, особено V-Brake тип, са предостатъчно добри.

    Градският велосипед е по-добър от байк за града, точно както градската кола е по-добра от джип за града.

    Reply
  37. Иван

    В града е по удобен байк (около 400 лв Drag, Sprint и пр.), с приличен преден амотрисор! Защото винаги има причина да скочиш от 60 сm или пък да се качиш на безопасно 50-60 cm пространство при задръствания, при идиоти които не зачитат нищо на пътя и т.н.
    Очевидно велосипед с 28 инчови шини не е подходящ и не е маневрен включително в зимни условия (преспи по 50-60 сm) и т.н. Това го пиша от опит, не от четене на статии и книги.
    Ако ходиш на село по не много натоварен път тогава ДА – 28 инчовите колела и венец 48-52 зъба гребе яко! Гумине са по-тънки и сцеплението е по-малко, карането е голям кеф, така че който има пари да си вземе два велосипеда – 1) БАЙК 2) ШОСЕЙКА – може и да не е бегач (водят ги фитнес велосипеди)!

    Reply
  38. Иво Иванов

    ПРИВЕТСТВУВАМ ВИ ВСИЧКИ,
    поздравления и за Григор и за това, което е решил да прави. През 1990/1991 г. работех в Холандия и имам около 5000 км. на велосипед. НЕЗАБРАВИМО ВРЕМЕ! Всеки ден, темпово, като, че ли това е най-естественото нещо на света. Бях млад и във страхотна форма. Дължах я на колелото !!! После и до ден днешен се срастнах с автомобила. Мразя го! И сега, нашега, отпреди месец започнах да ходя на работа с колелото на сина ми. Направо се родих. Супер кеф. Подбирам си маршрут през паркове и малки улички и на кръстовищата пресичам като пешеходец, бутайки колелото. Това е много важно за безопасноста. И въпреки, че не бързам се придвижвам по-бързо отколкото с кола-от Слатина до Бъкстон. Ще ми се да продължа и занапред. Явно ще трябва да си купя колело. Но искам да е с вътрешни скорости и контра, и просто. Знаете ли къде в София се продават такива колела, нови или второ ръка. В Холандия колелото ми беше с две вътрешни скорости и беше супер. И още, понеже имате опит, може ли да се кара колело през зимата в София? Споделете опит. Какви са проблемите?
    Желая на всички здраве и успехи!

    Reply
  39. елена

    здрасти,искам да питам йосиф -за подробности около сервиза в младост 2 – ако някой знае симпатичен такъв( не йосиф) в опча купел да свирне …

    Reply
  40. Anonymous

    ах ти ужасен човекоо какво съм ти направила та да ми триеш съобщението,гроуз?ТАЗИ ПОСТЪПКА Е ТОЛКОВА ИЗУМЕТЕЛНО НЕВЕЖЛИВА,че чак провокира любопитството ми…

    Reply
  41. Григор Post author

    @Anonymous: Това е личният ми дневник, а не рекламна дъска. Тук си ми на гости – или се държиш както се полага, или си аут.

    Reply
  42. Niko

    Някой може ли да ми каже как се сваля верига на колело. Имах едно старо, което имаше специален прорез на едно място. Но на тези новите не видях. Може би ми трябва специален инструмент или е нещо толкова просто и очевадно че не мога да го видя

    Reply
  43. Ivan

    Zdraveite!!! Dokato se rovax v neta,vidiax vashata diskusiia.Blagodaria ti Grigore. Mnogo dobri saveti mi dade.I poneze i az iskam da si kupia kolelo Shte te pomolia da me posavetvash za kachestvoto i zdravinata na edno kolelo – Oxford raleigh- eto saita-
    http://www.sportdelivery.com/catalog/product_info.php?cPath=21_41&products_id=42

    I na kakvi natovarvaniia moze da izdarzi(kakvo moga da pravia s nego i dokade).

    Blagodaria ti mnogo. Molia te da mi pishesh na poshtata- ivan93@dir.bg

    Reply
  44. Григор Post author

    @Ivan: За съжаление, нямам никаква представа колко добро е колелото. Огледай го и го прецени сам – надали ще ти е трудно 🙂

    Reply
  45. nevi

    zdraveite mn mi xaresa vsi4ko koeto enapisano 4ak me naduxaxte da se nay4a da karam kolelo (za6toto kato malka ne sum se nay4ila) no mene me interesuva drugo moq priqtel iska da si kupi kplelo xubavo 2 ruka!ako mojete da mi pomognete s informaciq kude ima magazini po sofiq za kolela 2 ruka!!!:) 6te se radvam ako mi pi6ete na po6tata- nevi_zaiko v saita abv.bg

    Reply
  46. Григор Post author

    @nevi: За съжаление или радост, моето колело се държи чудесно, и съответно не съм се интересувал от много време къде има такива магазини. Ако обаче потърсиш в Гугъл, или разпиташ по форуми на велосипедисти, със сигурност някой ще знае.

    (Между другото, ще си позволя най-нахално два съвета. Единият – не пиши в Нета е-майл адреса си пряко; аз го редактирах, преди да пусна коментара ти. Иначе рискуваш пощата ти да прелее от спам… И вторият: кирилицата е хубаво нещо – пиши на нея! Така всеки, който те чете, се мъчи, не е приятно. Повече можеш да намериш тук.

    Reply
  47. Рали

    Здравейте! Искам да си купя велосипед за града и се чудя какво точно да си взема! Сега разбрах, че байковете ставали и за градски условия. Искам нещо леко, добро и на цена около 200-300 максимум. По отношение на амортисьорите, само преден дали наистина е достатъчен? Предпочитам преден и заден, но май това утежнявало като цялото колелото, така ли е и много по-тежко ли става?
    Гледам, че повечето нямат багажник, лесно ли е да се добави? Извинявам се за наивно звучащите въпроси, но съм карала само Балканче навремето и след доста време се сетих, че отново ми се кара много колело! 😉
    А, интересува ме също дали в Техномаркет или Технополис има според вас добър избор? Не съм с кола и не мога много да обикалям…
    Предварително благодаря за отговорите

    Reply
  48. Григор Post author

    @Рали: Нещо леко, добро и на цена 200-300 максимум има в Кувейт – кувейтският динар е, който струва почти 10 долара, та има как нещо леко и добро да е само 200-300. 🙁

    Иначе, съветът ми е да потърсиш градско колело (не байк), внос от Западна Европа, втора ръка; има магазини за велосипеди втора ръка, внос от запад – разпитай за тях, и потърси там. Байк на цена под поне 500 лева вероятно ще е еднодневка, и ти трябва в града колкото ти трябва в града джип.

    За амортисьорите – дори без амортисьори се кара чудесно. Багажник се добавя различно лесно, в зависимост от модела. А за Техномаркет и Технополис, уви, не мога да кажа нищо – не съм стъпвал там от години.

    Reply
  49. Елен

    Имам въпросче. Карала съм колело преди 30 тина години – балканче:) С кучетата ходим на разходки в ниските части на планината/почти като парк/ и ми се ще да ги пораздвижа с колело, а и себе си също, щото доста съм понатежала от годините. Та въпросчето е какво колело да си купя, че хем да ме издържи с многото килца, хем да е удобно за отдавна не карала жена/нещо като женска рамка имам впредвид/. Има ли решение моето желание?!?

    Reply
  50. Григор Post author

    @Елен: Ако не си над 150 килограма (не ми се вярва 🙂 ), ще те издържи безпроблемно всяко колело. Просто си избери такова с дамска рамка, и си ОК. (Произведените в Монтана байкове “Крос” са прилични, особено ако не налиташ на най-евтините им версии.)

    Reply
  51. Елен

    Благодаря за бързия отговор! Дано монтанците имат сайт, ще ги потърся в Гугъла 🙂

    Reply
  52. Никола

    За дзен и изкуството да поддържаш мо.. мо… колело! 🙂

    Благодаря ти за информацията. Тъкмо се чудех дали да си взема колело и към какво да се насоча. Кратко, точно и по същество – нещо доста рядко напоследък. Благодаря отново.

    Отне ми известно време да намеря повече материали по въпроса. Намерих няколко сайта с полезна информация. Надявам се ще бъдат полезни:
    http://www.mtb-bg.com/forum/ – изключително много информация при това добре структурирана.
    http://www.velomania-bg.com/ – могат да се видят повечето марки и модели, които се предлагат в момента

    Освен това с леко патриотична (че и носталгична) нотка да си спомним за Балкан(чето) и неговото завръщане?
    http://www.balkan.bg/Reactor2008/index.php?step=module_action&modname=pricelist&modaction=details&product=84&product_cat=26&lang=1&cat=29

    Успех на блога!

    Reply
  53. andrian

    тази година си купих RAM ht1 който е решил да си купува колело и е склонен да даде 800лв. Препоръчвам му това. Аз съм 2 метра 110 килограма, дет се вика голям човек, и колелото издържа. Карал съм го по какво ли не.

    Reply
  54. Тодор Попов (tkpopov)

    DRAG – HACKER е прилично градско колело според мен. Добро съотношение цена-качество. Отлично поведение на пътя при нормални градски и не чак толкова нормални градски и извънградски условия. Добър катерач, при изкачване на нагорнища. Вече 6-та година карам такова колело и съм много доволен!

    Reply
  55. Crazy Max

    Повечето от думите, изписани тук, са пълни глупости. Да не си ги чул от майстора от съседния вход?Ч

    Reply
  56. Григор Post author

    @Crazy Max: Потърси си място за тролене другаде. И всъщност някой, който да те научи да общуваш с хора и по други начини освен като се караш с тях анонимно. Повярвай ми, други начини съществуват, и от тях не боли. 🙂

    Reply
  57. Nikson™

    Здравейте!
    на скоро се “зарибих” и мисля да си взема колело но ми се виждат скъпички.
    Някой да знае каде из София има магазини на велосипеди ВТОРА УПОТРЕБА ???
    Трябва ми нещо за да ходя на работа с него.
    някой да помогне… ??

    Reply
  58. иво

    Много добър и добре поднесен коменатр за купуване и подръжка на колело

    Reply
  59. Радостина Иванова

    Чисто и просто искам да благодаря за безценната статия. Търся си колело, което мога да карам в града и при планински преходи и понеже съм новак съветите, мненията и споделения ви опит са наистина безценни 🙂

    Reply
  60. Каси

    Привет 🙂 Много интересна статия и коментари! Така ми се иска ей сега да яхна колелото! Но готово колело нямам. Имам едно старо, бегач, но мисля да го карам и в града и из планината. Дали може да му сменя тънките гуми с дебели, като на байк, или и тънките са достатачно сигурни и здрави, по планинските терени?

    Reply
  61. Григор Post author

    @Радостина Иванова: Всяко колело може да се кара навсякъде. 🙂 Има по-нежни и по-здрави колела, но типът на колелото, а понякога и външният вид, не са показателни. Моето е 30-годишно, бивше състезателно – имах период, когато го товарех здравата, и неведнъж се е случвало с около 200 килограма багаж на него (и мен в добавка) да катеря хълм или да минавам през дупки. Ако не внимавам, подбивам шините, но машината оцелява. 🙂

    @Каси: Зависи как го карате. Ако правите юнашки спускания по планинските пътеки, зависи колко здрави са механичните части – ако не са много, може ида ви предадат. При нормално каране обаче и бегачът е напълно надежден, аз неведнъж съм се катерил с моя до Черни връх, без никакви повреди. Тънките гуми, ако са вътрешна и външна, а не лепящи се, са предостатъчно здрави (и икономисват доста усилие при въртенето).

    Reply
  62. Ееv

    В съветите за подбор на колело нямаше нищо за спирачките, затова искам да попитам кои спирачки са по-добри – дисковите или v-brake. Какво е мнението на познавачите за Scot acsent 60 мисля че така се казваше.

    Reply
  63. Григор Post author

    @Eev: v-brake са по-гъзарски, и обикновено и държат по-добре, така че ако не са много по-скъпи, си струват.

    Reply
  64. Ееv

    Здравей, всъщност осъзнавам че не знам какво е v-brake. Мисля си че са челюстите с накладки, но вероятно не е това.

    Reply
  65. Григор Post author

    @Eev: Това са V-образно захванати челюсти. В кой да е веломагазин ще ти покажат разликата нагледно. 🙂

    Reply
  66. МИШО

    МНОГО ЦЕННА И ХУБАВА СТАТИЯ. КУПИХ СИ СКОРО ШОСЕЕН БЕГАЧ SPRINT. ОТ МАЛЪК ГИ ХАРЕСВАМ,НО НЕ БЯХ КАРАЛ ВЪОБЩЕ. ИМАХ ПРИТЕСНЕНИЯ ДАЛИ ЩЕ МИ Е УДОБНО-НАЛИ ЗНАЕТЕ СТОЙКАТА Е РАЗЛИЧНА.ОКАЗА СЕ,ЧЕ СЕ СПРАВЯМ НОРМАЛНО. ПРЕДПРИЕМАМ СИ И ИЗЛЕТИ ДО ДРУГИ ГРАДОВЕ ПОНЯКОГА.МНОГО ПРИЯТНО ЗАНИМАНИЕ,НО ВЗЕ ДА МИ СЕ ИСКА НЕЩО ПО-ДОБРО. ПРЕДПОЛАГАХ,ЧЕ ЗАПАЛВАНЕТО ЩЕ ДОЙДЕ И ТАКА СТАНА. ПРОСТО ПО-ХУБАВИТЕ СА СКЪПИ .

    Reply
  67. Светлана

    Здраявейте,искам да се посъветвам с вас – търся си велосипед ,може и втора ръка на цена около 250 лв. ще го използвам за придвижване всеки ден за по около 5 км.и 2 пъти седмично за тренировки,предимно в планината по изкачвания ,ако някой има предложения какво да бъде колелото ,или къде да потърся ще бъда благодарна 😉

    Reply
  68. Краси

    Здравейте! Много се радвам, че намерих този блог 🙂 Видях, че е от преди няколко години, надявам се някой да ми отговори 🙂 Поздравления за Григор!
    Да си кажа и моя проблем..Опитвам се да си намеря колело във Варна, но не мога да намеря дамски шосеен бегач, а още по-малко внос втора употреба. Виждала съм на някои места да продават употребявани, но много се съмнявам, че са крадени. Освен това трябва да си го избера сама, защото ми е омръзнало от “разбирачи”.. Всички ми казват, че каквото търся няма, но аз знам, че има. Като бях малка имах един стар бегач, който баща ми беше донесъл от Германия. Карах го по дупките на село и нищо му нямаше, дори гумите не сме сменяли. В нета си харесах няколко модела Скот на цена 650-720 лв най-малко :)) проблема е, че не бих си го поръчала от нета. А и не разбирам от характеристиките. Не мога да си взема колело без да го пробвам, а още по-малко за толкова пари.Дали е възможно да се намери хубаво колело за по-малко пари? Другия проблем е, че предпочитам колелото да е с извито кормило. Мисля, че с нормалното кормило ще се изгърбвам повече. Това, което карах като малка ми беше много удобно, поне такъв спомен имам. Преди време си харесах един модел на Драг, но не го взех, защото беше мъжки, което беше по-малкия проблем, а другия, че гумите бяха прекалено тънки, може би са били от лепените… Можете ли да ми кажете някоя подходяща марка или място където има по-голям избор? Колелото ми трябва за дълги разстояния – Владиславово – Златни пясъци… Поне за мен това е много..

    Reply
  69. Григор Post author

    @Краси: Не се бой от велосипеди с мъжка рамка. Познавам доста момичета, които карат такива – твърдят, че нямат никакви проблеми.

    За продажбата на употребявани – огледай внимателно магазина. Ако е по-официален, на голяма улица, в по-приличен квартал и т.н., шансът да са крадени е малък. Огледай за някой, който си продава колелото в нета: ако е публикувал адрес и телефон, е малко вероятно да е крадец. Опитай се да се свържеш с професионални велосипедисти (потърси във Варна спортен център, и питай там); от тях е възможно да може да се намери нещо втора ръка на прилична цена, и прилично (като за теб – “прилично” като за тях ще значи зловеща състезателна машина 🙂 ). За гумите – питай дали са лепени, надали ще те излъжат.

    За мнението и избирането – в записа по-горе има някои съвети, начинаещите рядко могат да преценят други неща добре. Ако успееш да се свържеш с професионален велосипедист, и е готин човек, помоли го за помощ, когато оглеждаш какво да купиш. Шансът да го излъжат ще е твърде малък. 🙂

    Reply
  70. Краси

    Познавам хора, които разбират, но на никой не му се занимава.. Съмнявам се, че някой ще ми обърне внимание дори и да е професионалист. Тук хората гледат себе си. Не знам при вас как е.. В магазин вече и не ми се стъпва. Гледат да си продават тяхната стока и като покажа бегач ми се отговаря “това не е за вас”.. и до там. А навсякъде има най-вече драг. Почват да ме убеждават за другите. Мерси за отговора, аз си мислех, че ще получа мейл и гледах там 🙂 Добре, че е гугъл 🙂

    Reply
  71. Краси

    Проблема с рамката е, че ми е по-трудни качването и слизането.. Просто съм свикнала да накланям малко колелото, за да си измъкна крака.. и ми е неудобно да прекрачвам отзад.. А вече си мисля да отида и до друг град, примерно София, само че не знам кога ще стане..

    Reply
  72. Тодор

    Здравейте,
    Поздравления за хубавия блог.
    Избирам си колело в момента и съм се насочил към тип градски. След дълго ровене из интернет и съобразявайки се с ограничения ми бюджет си харесах си Reactor Hammer ( http://balkan.bg/Reactor2008/index.php?step=mododule_action&modname=pricelist&modaction=details&product=49&product_cat=28&lang=1&cat=29 ), цената му е около 300 лв. Проблема е, че не намерих никаква информация от хора, които са си го закупили и карали.
    Въпросът ми е: Имате ли някакви впечатления, мнения за него?

    Благодаря предварително.

    Reply
  73. Григор Post author

    @Тодор: Не съм го карал. Като описание на параметри обаче изглежда нелошо, като за 300 лева.

    Ще се радвам, ако след известно каране споделите какво мислите за него. (Не знам дали тук е подходящото място, надали ще го прочетат много хора. Но обратната връзка за стоките е най-добрата взаимопомощ, която можем да си окажем.)

    Reply
  74. solima

    Здравей Григор, от написаното от теб научих много полезни неща! Виждам, че си отговарял на всякакви въпроси и затова си позволявам да ти задам един супер-лаишки: как се кара колело със скорости? (предполагам, че вече си паднал от стола, но като се изправиш – ще се радвам да ми пишеш) Ако човек се е учил като мене на Балканче и е бил много добър, а сега просто иска да се поддържа във форма и да кара по парковете и на село по асфалтовия път … какво да правя с тези скорости бе човек?!?!

    Reply
  75. Григор Post author

    @solima: Кара се доста подобно на колело без скорости. 🙂

    Като начало, слагаш колелото на някаква средна скорост, и просто си го караш, да кажем по равно. В един момент ще усетиш, че тази скорост ти е прекалено лека, или прекалено тежка. Пробвай да я смениш (ако сбъркаш посоката, не е трудно да я върнеш). Доста бързо ще нагласиш колелото на тази скорост, която ти е най-удобна за равно.

    Вероятно знаеш, че по нанагорнище се върти по-трудно. Е, скоростите облекчават този проблем. След като си налучкаш оптимума за равното, пробвай да караш по нанагорнище. Там също ще си поиграеш малко със скоростите, докато намериш на коя ти е най-сгодно. А след като стигнеш пак до равно, върни на скоростта, която ти е сгодна за равно. 🙂

    С малко практика по този начин бързо ще налучкаш на какъв наклон каква скорост ти е най-удобна, и ще ти стане навик. Правило номер едно е – не се бой, пробвай! 🙂

    Reply
  76. solima

    Григор – хиляди благодарности!!!!!! Понякога най-трудно е с простичките неща – така е при въпросите. На най-простите най-трудно се намира отговор – затова наистина съм ти благодарна за отделеното време и за отговора.

    Reply
  77. Григор Post author

    @kiko: Без да го изпробвам, ще ми е много трудно да ти отговоря. По принцип, за “като нов” си струва (макар че според мен търпи пазарлък за докъм 500); ако има луфтове, или веригата или задният венец са поизносени, или има нестандартни неща по него, цената ще е над реалната. А ако гумите са “вътрешна и външна в едно” (известни още като лепящи се), не ти препоръчвам да го купуваш изобщо – ще те съблече гол, ако го караш повечко. (Това се оправя с подмяна на капли, но тя не е лесна или евтина.)

    Много по-трудно ми е да кажа дали е подходящ за теб, без да те познавам. Това трябва да си го прецениш ти.

    Reply
  78. kiko

    blagodarq ti,
    az 1,81 visok i sam 95kg kato ideqta mi e tova da mi e hobi a i svalq kilogramite,ot blagoevgrad sam
    bi li mi spomenal za nqkoi magazini za takiva kolela,koito da sa vtora upotreba v sofiq ili do plovdiv da re4em nai-dale4e

    Reply
  79. Григор Post author

    @kiko: Не знам къде към момента има свестни магазини втора ръка, поотделил съм се от бранша.

    (И ако пишеш на кирилица, ще ми е по-лесно да те чета. 🙂 )

    Reply
  80. kiko

    Благодаря Ти,за времето което ми отдели и за съветите които ми даде,Аз едвали щях да коментирам цената.Благодаря.

    Reply
  81. Kaлоян

    Здравейте, някой знае ли някъде в Бургас магазин за аксесоари и части за стари колела. Имам едно Балканче “Осъм” , купиха ми го за 110 лв през 1988 г. , та искам малко да го постегна, ако някой знае нещо да пише.В момента действам по реставрацията му. Няма кой знае какво да се прави освен едно боядисване, хром-никеловите части блестят, спиците са сменени с по-дебели от оригиналните, защотото често се късаха, седалката , кормилото, венците, веригата са си оригиналните, каплите също са оригиналните но са разпробивани , заради това че съм слагал по дебели спици (около 40 лв на капла дадох за този ремонт преди около 8,9 години) .Интересува ме например дали има звънец от тези както си бяха навремето , педали също търся оригинални , фар и стоп с динамо , помпа , малката чантичка с инструменти отзад на седалката, преден калник също ми трябва че има едно изгнило парче което е липсващо, колелото изглежда доста добре, направо уникален вид има, но не знам как да кача снимки!

    Reply
  82. странник

    Видях го на живо преди време този велосипед – http://bikes.valdentour.com/index.php?option=com_phocagallery&view=category&id=16%3Acenturion-basic-extreme-&lang=bg и имах удоволствието да се докосна до това невероятно 11 килограмово бижу. Всъщност не беше като нов – направо си беше нов, по думите на хората в магазина беше на 2-3 месеца. Не знам дали беше каран и 20 км поне визуално нямаше и следа от износване по венци или верига. Казаха ми, че гумите са отделни вътрешни+външни. Много ми искаше да го взема, но събирането на парите не винаги лесна и бърза работа и…..както и се очаква беше продаден. Пазарната му стойност в магазина – 1500-2000 лв., за 600 лв. беше просто подарък.

    Reply
  83. странник

    Споделям информация, защото видях, че става дума за велосипед, който лично съм видял на място и според мен си заслужаваше парите отвсякъде. А и нали питат хората към настоящия момент къде се продават качествени велосипеди втора употреба. В този магазин в Пловдив всичко е марково и продавачите ми казаха, че се внасят само подбрани единични бройки велосипеди от елитни световно известни марки и цените са доста добри според мен.

    Reply
  84. Zorn

    Темата изглежда няма изчерпване. Аз също се оглеждам за велосипед втора ръка и за сега виждам, че се продават в Ямбол и Пловдив, но за София не намерих сайт на тази тема. Само да вметна, че който купува втора ръка да го прави срещу документ за произход, иначе току виж си се сдобил с колелото на съседа (преди още той да е пил една студена вода 😉

    Reply
  85. Бегач в града?

    Здравейте,
    от няколко години карам Drag Hacker в София, като цяло ми харесва, но ми се иска вече да си взема нещо по-добро. Иска ми се да е бегач, но се чудя дали тънките му гуми ще издържат на софийските дупки – чувал съм че лесно се пукали, каплите се кривели, ниската стойка затруднявала обзора и т.н. Та се чудя бегача добър вариант ли е за града или е по-скоро за извънградско каране по шосетата? Дали има опция да се вземе бегач с по-широки гуми? Или притесненията ми са напразни?

    Reply
  86. Григор Post author

    Много повече е до качество на велосипеда, отколкото до вида му. С моя бегач не само съм изръшкал всички софийски дупки, но и съм се качвал няколко пъти до Черни връх (на него, а не с него на гръб). Никога не е покривил капла. Гумите му се пукат дори по-рядко, отколкото на байковете (тънката гума улучва по-трудно пирончета и прочее). От значение е обаче видът на гумата: трябва да е отделна вътрешна и външна, а не лепяща се “две в едно” – тези последните наистина са нежни и скъпи.

    Reply
  87. Бегач

    Благодаря за отговора! Сега прочетох назад из коментарите и като гледам май напролет ще си взема бегач, пък то ще си покаже 🙂

    Reply
  88. bronc

    Здравей!

    Искам да си взема градски велосипед и съм се насочил към два модела – Drag Marathon и Cross Arrow. Кросът е по-добре оборудван, но ме притеснява странната плетка на спиците и меката вилка. Какво мислиш? Благодаря!

    Reply
  89. Григор Post author

    @bronc: Не съм следил двата модела. Ако си забелязал, че вилката е мека, а плетката на спиците – странна, значи имаш доста усет за механика. Огледай двата велосипеда още веднъж внимателно, впрегни усета си да ти каже реалността и подходи цинично към живота. 🙂

    Reply
  90. paradox

    Здравей. От байк преминах на шосеен бегач Релеит. Родих се. Машината е антика, поне на 40 години, навремето е докарана от германия и е запазено. Лека стоманена рамка със щемпали и лого на марката и английското знаме. Каплите са алуминиеви на тях е инкрустирано: made in Belgium. Луфтове няма. Кормило, спирачки и курбели са алуминий. Командите са Shimano 600. Със 12 скорости е. Всичко е много старо, но много качествено, има изключително лек ход и е голям кеф да се кара.
    Та освен да се похваля, искам да кажа: Не се страхувайте да вземате стари (запазени) колела, несравнимо по-качествени са от метро боклуците например.

    Reply
  91. Valeri

    Благодаря за точните съвети които и аз спазвам.
    Аз карам китайски боклук Rambo 26′ купен от Metro 2000г.
    Сменям верига и задни венци на година до две, защото навъртвам между 7 и 10хил. км годишно. Износих отдавна и зъбите на предния венец/48/ и го замених с 52.
    Карам само на 52/14, дори баира на Драган Цанков до ТВ кулата, София Радомир София – под 3 часа пак само на 52/14.
    През 2012 скъсах 2 оси на средното движение. Едната/нова на 4 месеца/ я счупих до левия курбел в дълбокия сняг февруари, но за късмет близо до къщи,
    а другата септември, вече ос касета/нова/. Оста на ос касетата невeроятно се скъса по средата между лагерите и се прибрах като с третонетка.
    Най-интересното, че тежа само 63 кг.
    Та моя съвет е:
    1. Не си хвърляйте парите за супер колело, защото колеги с такива колела ги отминавам като спрели, особено по нанагорно, всичко опира до тренинг, храна и ген.
    2. Евтиното колело не привлича толкова крадците и поддръжката е евтина. Много често и не го заключвам с мисълта, че отдавна е време да си купя ново.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *