Топлофикационният рекет

В САЩ имат т.нар. закони срещу рекета. В тях се постановява, че изнудването за пари, срещу което ти се предлага нещо (или нищо), ако нямаш право да го откажеш без последствия, представлява криминално престъпление, и за него се лежи в затвора.

В България такъв закон няма. И от “Топлофикация” май са го разбрали, и се готвят да злоупотребят с това.

Не говоря за длъжниците им. Според мен човек трябва да си плаща дълговете, включително за парно и топла вода. И съм склонен да подкрепя всякакви разумни мерки на “Топлофикация” да събере дълговете си.

Разумни.

Не говоря и за решението на “Топлофикация”, ако част от абонатите й в блок не си плащат сметките, да прекъсва топлоснабдяването на целия блок. Това представлява най-обикновено едностранно прекратяване на договорно взаимоотношение в нарушение на правилата му, и без съгласието на другата страна. Все едно примерно, ако съседът ми не си плати тока или водата, да спрат и моите заедно с неговите, въпреки че си плащам. И, тъй като много блокове са построени с идеята за парно отопление, без комини, да ми обезцени жилището с някакви си десетина хиляди евро. Дреболийки.

Наистина са дреболийки пред новата инициатива на “Топлофикация”, подкрепена енергично от Софийски общински съвет. А тя е да се криминализира неплащането на парно.

На пръв поглед намерението е чудесно, редно и оправдано. Само че в буркана с мед има и чаена лъжичка цианкалий. Съгласно закона, ако блокът ви е топлоснабден, вие сте длъжни да плащате на “Топлофикация”, дори ако не използвате парно, и нямате намерение да го ползвате някога. Под предлог че, така и така, топлината от съседските стени ви топли. И без никакво значение, че съседите ви са заплатили на “Топлофикация” тази топлина. И под предлог, че минаващите през жилището ви тръби на парното ви топлят. Но без никакво право да вземете на “Топлофикация” наем за тези тръби – те преминават през ваша собственост, и отнемат ценна и полезна площ в жилището ви, ако и малко… Неависимо дали ползвате услугите на “Топлофикация”, сте длъжни да й плащате. Това се нарича рекет.

А сега към рекета се прибавя и заплахата, че ако не си го платите, ще ви вкарат в затвора.

Урааааа! Да живее българската демокрация! Да живее свободата в България! Емигрантите, които избягаха оттук, сигурно вече се редят на опашка да се върнат, а неизбягалите още сигурно до един се отказват в момента да емигрират, толкова хубаво става тук!…

Добре. Аз съм един най-редовно плащащ си абонат на “Топлофикация”, и не искам тя да ми спре парното за награда. Какво мога да направя, за да не откажат част от съседите ми да плащат? (Особено впредвид цените й – напоследък “без ТЕЦ” е предимство при наемане или продажба на жилище…) Ако се опитам да ги накарам насила да й плащат, следва да бъда арестуван и вкаран в затвора за насилие. Ако помоля да ги накара полицията, тя ще измре от смях, и с право. Ако се обърна към съда да ги осъди, понеже не си плащат парното, и от това страдам аз, съдиите няма да могат да направят нищо – няма, и в демократична държава няма как да има закон, по който да заставиш един да си плаща (евентуално каквото изобщо не е потребявал, и друг вече го е платил), за да не пострада другият.

Смятат да ме накарат със закон да участвам с жилището си в “жилищно събрание”, което да решава тези неща, без право да откажа. Дотук някаква разлика от “доброволното” насилствено коопериране в ТКЗС-та след Девети септември? Да, ама онези бяха комунисти, пък тези били социалисто-депесаро-царисти. Какво ми пука как са се боядисали, след като ме кооперират насила? Демокрация ли? Свобода ли?…

А и да вляза в такова “събрание”, какво мога да направя? Съседът ми Пешо, да кажем, не си плаща парното, и затова “Топлофикация” ще го спре на всички нас. Мога ли да насиля Пешо да си плаща парното? Примерно да го набия? Ще вляза в затвора. Мога ли да гласувам жилището му да бъде отнето? Никой съд няма да признае подобно гласуване, даже в комунистическа държава. Мога ли да взема решение той да не бъде допускан да живее в него? Точно колкото той може да вземе решение да не ме пуска в моето. Мога ли да му забраня да пусне в жилището си каквито си ще наематели, които няма да плащат? Да им забраня да живеят там, или да влизат?…

Такъв театър на абсурда България не помни вероятно за цялата си история, включително робствата. Да ме задължават със закон да плащам рекет. И да го правят същите тези хора, на които Вальо Топлото пълнеше джоба от касата на “Топлофикация”, и с тази й празнота някои оправдават закона за топлофикационния рекет.

А мога ли аз да кажа: “На война – като на война. Всяка една ваша далаверка – публична в Интернет. На всички избори отсега нататък, докато сте живи – кампания срещу вас, и напомняне на всеки гласоподавател как сте го задължавали със закони да плаща рекет.” А?

Казвам го.

Това е първата публикация. Но няма да е последната. Ще се опитам да открия кои точно хора в СОС са гласували за това безумно решение (и за доиздояването на живеещите в “синята зона” също), и ще публикувам имената им. Ще ги разпратя на всички медии, и ще им предложа да говорят с тях, и да ги попитат как точно става това да приемат закон за рекет. Дали не им е малко неудобно… А след това да интервюират и гласоподавателите, да ги попитат харесват ли хората, които са им наложили рекет с криминална заплаха, и дали ще гласуват пак за тях и партиите им.

В предишния си запис писах: “Искаш ли да видиш промяна около себе си, бъди ти промяната”. Аз много, ама много искам да видя около себе си една определена промяна – добитъците да се превърнат в хора. Да започнат да пазят интересите и свободата си, и активно да вземат мерки, когато някой се опитва да им я отнеме. Така че смятам да бъда тази промяна.

81 thoughts on “Топлофикационният рекет

 1. ss7

  Аз доста време се чудя как досега софиянци не са вдигнали във въздуха тая мафиотска организация (топлофикацията де)

  То и сега си е чист рекет, ти си задължен да плащаш, дори и да не искаш да им ползваш “услугата”. А това, че неплащането все още не е престъпление, не те освобождава от задължението да платиш. Ще те осъдят и пак ще си вземат парите за “услугата”.

  Решението е елементарно – да се остави топлофикация да фалира. Хората няма да останат на студено. Аз отоплявам цяла къща с климатици и сметката ми за ток е под 200 лв, а имам познати в София, които мръзнат цяла зима и плащат по 300-400 /месец.

  Обаче твърде много пари има още за крадене, та скоро няма да закрият топлофикацията 🙂 . Не искам да ви мисля. Аз избягах овреме.

  Reply
 2. ss7

  забравих да допълня – дори неплащането на данъци не е престъпление – не се наказва, освен с лихва след срока.

  Представете си за колко пари и какви интереси става въпрос, щом ако не си платиш парното – това ще е престъпление .
  Това ще е поредното безумие по тия места.

  Reply
 3. Селин

  Добре, а какво става, ако въпросният Пешо наистина няма пари да си плати? Ако е пенсионер, болен е и не може да си спре парното и да остане на студено по здравословни причини, а пенсията не му покрива парното. Или е трудещ се човек, който след поредната инфлация и повишаване на цените на услугата просто няма как да я плати навреме, а има малки деца, които не може да остави на студено. Или е най-обикновен здрав човек, но зимата се случи с минус-20-градусови студове, иди се отоплявай с печки, а климатиците са си скъпи и някои хора имат алергии към тях (познавам такива, да о.О). Повечето хора, с които съм говорила за Топлофикация (е, вярно, че не са кой знае колко, но все пак :P) си плащат сметките с няколкомесечно закъснение, по таксичка или накуп. Не, защото не им пука и обичат да се гаврят с трудолюбивите хора, които ги отопляват или със съседите си, а просто защото е скъпо. Да, мярката със спирането на услугите в блоковете с длъжници е ужасно неприятна, но наистина си е съвсем законна, както го описа Григор – неизпълнение на договора, отдръпване на едната страна. Но бедността да се криминализира – това вече е безумие. Особено в бедна страна като България. Където фразата от един друг блог “ами всеки човек може да се понапъне и да изкара 2000 лева за месеца” на мнозина им звучи нереално. Мечта. Мираж.
  Социално-депесаро-царистите наистина подхождат като чисти комунисти с това коопериране. Въпрос на време е да станат междусъседски войни. Гледах по новините вече за някакъв блок в Овча купел, където мацали с боя вратите на длъжниците и те не смеели да си подадат носовете за хляб да идат, от страх от саморазправа. Добре, длъжници са, добре, не са си изпълнили задълженията, но заслужават ли насилие и затвор? Вярно, че си има някои пълни некадърници, които просто не ги е грижа и не плащат за кеф (имаме си един такъв индивид пласьор във входа), но има и хора, които си отлагат плащането от… нямане.

  Reply
 4. Магарев

  Общината не може да “криминализира”. Една дама се бе изправила тия дни по телевизията и обясняваше, как общината щяла да криминализира замърсяването на междублоковите пространства. И за не-юрист е ясно, че общинският съвет трудничко ще криминализира нещо.
  Тенденцията обаче е плашеща. Бавно и полека губим свободи. Все още сме сравнително свободни, но докога? И ако си мълчим …

  Наскоро четох за една възрастна и болна жена в софия, която платила ужасяваща сума за отопление на четирите си стаи… ами не породи у мен съчувствие. Защо четиричленното семейство на съседите и трябва да бъде принудено да плаща и за нейното отопление.

  Може да звучи гадно, но е време всеки да осъзнае възможностите си и да се простира според тях. Или ще бъде принуден от обстоятелствата. Но не мисля, че трябва да съчувствам или подкрепям такива хора. Ако някой временно има затруднения – ок, но ако постоянно прехвърля проблемите си на околните – не, благодаря. Отказвам да мисля за него. Той да се адаптира към обстановката, аз не съм му длъжен.

  Reply
 5. mick

  Не е вярно, че не може да се откажеш от топлофикация – просто в този случай ще плащаш някаква минимална такса – в крайна сметка живееш в топлофициран блок. Въпросът е обаче, че хората не се отказват от услугата – продължават да консумират на макс, а се отказват от плащането. Има разлика нали? И не е вярно, че парното е скъпо – друго по-евтино отопление няма. Друг е въпросът дали самото парно може да е по-евтино.

  Reply
 6. mick

  Странно, постът ми се вижда само с firefox, другите броузери не показват, че съм писал коментар, затова пак го пускам:
  Не е вярно, че не може да се откажеш от топлофикация – просто в този случай ще плащаш някаква минимална такса – в крайна сметка живееш в топлофициран блок. Въпросът е обаче, че хората не се отказват от услугата – продължават да консумират на макс, а се отказват от плащането. Има разлика нали? И не е вярно, че парното е скъпо – друго по-евтино отопление няма. Друг е въпросът дали самото парно може да е по-евтино.
  А за бедните пенсионери дето нямали пари за парно – на всякъде в България пенсионерите са бедни, но там хората си плащат сметките или стоят на студено, за разлика от софийските. Парадоксът е, че пенсията уж не им стига за парното, но имат апартаменти за стотици хиляди лева. От друга страна, в блока където живея, в квартал, водещ се за луксозен и хората са си заможни – само 29% от сметките са платени – 65К са дълговете.

  Reply
 7. emo

  ако не може да си плаща парното, следователно има апартамент – цените сте ги виждали – продова го или го ипотекира и
  дава под наем или пък под наем. аз живея под наем от 14 години. Или отива на село Е няма да живее в скъп град като не може да си го позволи.
  това са неща които може да направи всеки който не може да си плати парното

  Reply
 8. Селин

  Това е изключително човечно предложение от твоя страна.
  Сложи си ръка на сърцето и ако не пред нас пред себе си си отговори на въпроса – ти би ли направил това в тази ситуация?

  Reply
 9. Десислава Делибалтова

  Напълно се съгласявам с този текст. Подкрепям и ще помагам, когато има нужда от помощ. Аз също искам да се случи желаната от теб промяна, но искам още – да бъдем солидарни. Затова разчитай на мен за сбъдването на промяната.

  В историята с парното, а и по принцип, подозирам управляващите слуги на дявола в целенасочено насъскване на гражданите един срещу друг. Разиграват ни с такива постановки вече 20 години, защото знаят, че когато сме единни няма как да не получат възмездие за злодейството си.

  Най- не понасям подлостта!!!

  Да не забравя да спомена: не живея в синята зона, нямам кола, нито ТЕЦ.

  Reply
 10. ss7

  Най-лошото е, че ви лъжат, че парното е най-евтиното отопление . Не е. Според Капитал , средната цена на топлофикациите е 9.3 ст/киловат . А мисля, че цената на софииската топлофикация е над средната.

  Отоплението с инверторен климатик или термопомпа (по скъпо, но по-добро решение) струва под 5 ст/киловат. И най важното – отопляваш когато искаш и знаеш колко и за какво плащаш. Евтино е , защото климатика не произвежда топлинна енергия, той я мести – от вън (по студеното) на вътре (по топлото) . КПД е над 100% . Харчиш един киловат – отопляваш с 4 киловата.

  Reply
 11. pierrot

  Ами изключително подкрепям казаното от Емо – щом не може да си позволи да плаща парно, защо ползва апартамент в който има парно? Социално слаб бил, пенсионер бил, невероятна инфлация имало – хайде, няма избор ли? Не е това темата. Аз също подкрепям идеята да се съберат вземанията, и една отметка – до колкото съм запознат с гражданското право в Република България, не е никакъв проблем, когато имаш налице договорни отношения за предоставяне на услуга и нейното заплащане, неплащането да не стане повод да се заведе дело срещу длъжника. Данъка е публично едностранно наложено задължение от държавата и подлежи на принудително събиране.
  Има съд, има и комисии, които могат да са компетентни по този казус. Възползване от монополно положение? – КЗК. Непозволено увреждане – съда, наказателен. Неизпълнени договорни отношения – също. Действие на член на ЕС, увреждащ други съкооператори – също. Съдът за да отсъди в полза на гражданин трябва да бъде сезиран…

  Reply
 12. Григор Post author

  @ss7: Именно това е въпросът – няма да позволят Топлофикация да фалира, и ще го направят от нашите джобове, с подобни закони. Към момента нямаш право да се откажеш от ТЕЦ, дори ако само един човек в блока го иска – ако трябва, ще забранят да се откажеш дори ако никой не го иска. Щом ги търпим, защо не? Не е луд който яде чуждия зелник…

  @Селин, Магарев: Проблемът дори не е с тези, които не си плащат от нямане. Да кажем, че като няма, децата му ще мръзнат, колкото и да е неприятно, и няма значение, че ще боледуват (!!!). Проблемът е с тези, които изобщо не ползват парно, но въпреки това са длъжни да го плащат. Или ще лежат в затвора.

  @mick: Отказваш се от топлофикация, срещу което само им плащаш минимална такса? Защото живееш в топлофициран блок? И какво ме грее това? Какво получавам, че да трябва да го плащам, дори минимално?

  Преди дванайсетина години мутри пребиха мой познат, който имаше малко магазинче. Поискали му солена сума “такса сигурност”, за да “няма неприятности магазинът”. Той им отговорил, че благодаря, но си пази магазина сам, а ако има неприятности, ще си ги понесе. Това въобще не ги трогнало – “плащай, защото като пазим целия квартал, и ти кяриш от спокойствието, не е честно, нали?”. Той пак отказал, и… Само аз ли виждам приликата?

  @emo: Според мен има право на такова мнение човек, който е оставал без пари за парно, и тогава си е продавал апартамента и е отивал да живее в провинцията, вместо да плаща на Топлофикация рекет срещу нищо.

  Ако случайно си постъпвал вече така, имаш морално право на подобно мнение. Ако обаче не си, с чиста съвест ще те смятам за човек, който не е много беден, и се е самозабравил от това. И който, ако се окаже по-беден, отколкото си мисли, и му се наложи да практикува каквото проповядва, моментално ще запълзи и захленчи. За човек, който предпочита да се спасява поединично – и затова в крайна сметка винаги ще си го отнася, когато е в ситуация, изискваща да мислиш и за другите, и да се спасявате заедно.

  @Десислава Делибалтова: Точно там е работата. Искат да им плащаме рекет, и се мъчат да подредят нещата така, че сами да се караме един друг да го плащаме, и да се мразим един друг, вместо да мразим рекетьорите. Нужни ли са ни такива политици?

  А колкото до нас – щом не сме се научили да се обединяваме срещу манипулативна измет, значи заслужаваме каквото ще получим от нея.

  @pierrot: И аз подкрепям който не може да си позволи да плаща парно да не го ползва. Но НЕ подкрепям който не ползва парно да бъде принуждаван под страх от затвор да продължава да плаща. Понеже живеел в топлофициран блок (квартал, град, държава, планета)… А ти?

  Reply
 13. emo

  въобще не сте прави, грешката ви според мен е, че сме израсли в едно време,
  където на всеки му се набиваше в главата, че някакви неща му се полагат на
  калпак и той няма нужда да мисли и да оптимизира с това което разполага.
  У нас не се мисли, къде ще учат децата ни и ще имат ли пари за това, не
  мислим и за това кой е длъжен да ни плати парното.

  Няма да използвам вашият арагумент, че не може да се поставите на мое място или сте
  преживели това което на мен ми се е налагало. Но понеже така се аргументирате…

  Аз съм роден на село. Когато бях на 4 разбрах, че баща ми е болен от рак и след дълга
  и мъчителина борба две години по-късно, баща ми почина.
  Дори без да взимаме предвид това, родителите ми са от доста беден произход.
  Като дете винаги съм имал проблеми с това, децата ми се подиграваха, включително за
  това че съм без баща. По-късно в гимназията, бях единственият които се радваше
  на задължителната ученическа униформа.
  Това не очаквам много хора от вас да го разберат.
  Никога не съм имал събствено жилище, но не е въпрос и на завист към тези които имат.
  В момента получавам доста над средната заплата за страната, но не смятам за достатъчно, за да
  си позволя да си купя жилище в София на кредит. Доста от познатите ми го направиха,
  и мисля, че са се изложил на сериозен риск, но те пък си имат собствено мнение.

  Reply
 14. mick

  @Григор – минималната такса е срещу отоплението на блока от съседите, явно не си живял в неотопляем от парно блок. Опитай, но не новите, че те имат голяма изолация и са отскоро така. Освен това таксата има и друга идея, тъй като блокът е направен да се отоплява с парно, когато много хора спрат своето, се получава неефективно отопление, от друга страна такива блокове нямат комини или пък ел.инсталацията им е доста слаба. Та таксата е, и да възпре хората от отказване от парно. Защото колкото повече хора ползват парно, толкова то е по-ефективно и по-малко струва. Друг е въпросът, че в София важен е принципът – шамар да е, но на аванта да е. Щото така се получава с парното. Тарикатите станаха ужасно много и го направиха много неефективно, сега единственото удобство на София – парното отпада. Остава само мизерията, вярно и добрите заплати, но трафика, мизерните блокове, осветление, улици – толкова разбити улици няма никъде другаде в страната, говоря за малките улички. И ако наистина топлофикация фалира, което ме съмнява – сигурно цяла България пак ще плати масрафа на софиянци както винаги, ще стане като едно време при Янчулев, когато нямаше вода. Само, че сега няма да има ток. Но пък ще има и добра страна – много хора ще се махнат от София 😉

  А за приликата на такса мощност с такса сигурност – няма такава. Само ти я виждаш.

  Прочетох по-надолу за спасяването поединично – ами точно това се получава в момента в София – всеки краде на дребно/някои и на едро ;)/. Блоковете са мизерни точно поради тази причина. Топлофикация е на това дередже също поради тази причина. Вместо да направи човек забележка на крадливия си съсед/защото дефакто краде и от него/ той вика срещу Топлофикация, не че там всичко е наред. Но е по-лесно да е така, а и както се вижда има далавера – намираш си повод да не си плащаш парното. Целият проблем идва от общата съсобственост, не от топлофикация.

  Reply
 15. pierrot

  Абсолютно и аз съм против – едно, че наистина ти се взема част от жилището неправомерно без да ти се дължи нищо. А ти плащаш насреща за едно относително – често минимално, количество топлина, което стига да си притопля боксерките. Юридически не мога да повярвам, че не съществува законен способ за принуждаване на топлофикациите да не искат такса мощност. Но е факт, че имаше дела и те не знам да са спечелени…..
  Най-лошото според мен е тоталната липса на право на избор – ти ползваш ТОВА и точка. Не стават така нещата – има газ, има ток, има дърва. Всеки трябва да има правото да избира с какво ще се отоплява.

  Reply
 16. Божо

  >”ако не може да си плаща парното, следователно има апартамент – цените сте ги виждали – продова го или го ипотекира и
  дава под наем или пък под наем. аз живея под наем от 14 години. Или отива на село Е няма да живее в скъп град като не може да си го позволи.”

  На чужд гръб лесно се раздава “правосъдие”

  Reply
 17. emo

  @Божо – не съм раздавал правосъдие, а само казвам, че не може да си пенсионер живеещ в апартамент със себестоиност 20-30 годишната ти пенсия и да мрънкаш че нямаш пари.
  тези апартаменти да не са им египетските пирамиди, в които ще живеят задгробният си живот.
  и какво се нахвърляте срещу мен, единствено което казах, е, че се оплакват хора превърнали спестяванията
  си за един живот в няколко бетонни панела а искат какво ? някой друг да е длъжен да ги отоплява?

  Reply
 18. Божо

  Апартаментът не произвежда пари.
  Хората са събирали по 20 и повече години за апартамент, живяли са по-голямата част от живота си там и сега айде за хатъра на мафиотите да си продадат жилището. То точно тази е идеята, за това насъскват хората по всички медии срещу пенсионерите, които видите ли имали жилища и така прецаквали цялата икономика разбираш ли. А че пенсионерите от други страни си правят околосветски пътешествия с пенсиите си е друг въпрос.

  Представи си (или не си в състояние? ) какво е на стари години да продаваш жилище, да се местиш и т.н. И защо?

  Даването под наем също не винаги е възможно – по много причини.

  Както казва Григор, който не може да плаща да не ползва отопление, а де се топли по друг начин, ако може. Но да се искат пари за нещо, което не се ползва – при свален радиатори да плащаш всеки месец, това не може да го бъде.

  Reply
 19. emo

  Незнам какво подхранва полета на мисълта ти и какви са тези глупости за икономиката и мафиотите,
  Аз конкретно дадох пример с пенсионерите защото те най-често се намират в това положение.
  Сигурно не са само те, сигурно някъде има някоя самотна майка с две деца която не може да си осигури отоплението.
  Ти спал ли си заедно с майка си и брат си в едно легло защото е студено? Не вярвам.
  И защото аз съм го преживял това, и защото правя всичко по силите си това да не
  ми се случава отново, мисля че имам морално основание да изисквам от хората да мислят с главите си,
  а не да стоварват личните си драми на главите на съседите си, които сигурно си имат достатъчно свои лични.

  Жилището не произвежда, но има стойност и може да се продава. На доста добра печалба, в момента.
  Има и по евтини градове, и по евтини жилища. И в тях живеят хора. Даже без парно.
  Не съм казвал, че някому ще бъде приятно да се лиши от собствено жилище, било то,
  срещу неадекватно висока компенсация
  Да животът е жесток, хората са преебани и т.н., това го знам от личен опит.
  Има и хора които нямат жилище и работа и т.н. ь ние искаме и мир на земята…

  Само се чудя кога ще дойде Григор да ни изтрие коментарите които не са много по темата а и стана диалог направо 🙂

  Reply
 20. Свободен

  Не живея в София.

  Нашият жилищен блок дълго време не беше свързан към топлофикация, въпреки че през апартаментите минават тръби. Когато най-накрая топлофикация прокара тръби до блоковете, никой от живущите не се съгласи да сключи договор и в момента всички се отопляват поединично. Ние сме свободни от топлофикация.

  Слушам по новините за някакви стотици левове на месец. Миналата зима не сме платили повече от 80лв за ток. Готвим на газ (20л бутилка, около 23лв, сменя се на 3-4 месеца) Имаме електрически бойлер 50л (около 20лв/м са само от него, смятам да го сменям за проточен бойлер), и акумулираща печка, които се пускат всяка вечер. Климатикът харчи по-малко ток, но работи предимно на дневна тарифа, като КПД-то му силно зависи от температурната разлика, тоест през хладните есенни дни той е в предимство, но в мразовитите снежни виелици се мъчи повече.

  Та какво намеквам. Можете да се отоплявате съвсем спокойно и на ток. И ще плащате по-малко. Можете да се отоплявате на газ, дори с новите проекто-цени, пак ще плащате по-малко.

  Аз съм с двете ръце топлофикациите да фалират. Защото парното наистина е най-евтиният начин за отопление. Защото се явява отпадъчен продукт от Топло Електрическите Централи. Защото едно и също количество гориво се изразходва и зиме и лете. Защото никой не е достатъчно луд да гори гориво само за отопление, след като може да спечели допълнително от него.
  Ще се запитате защо тогава парното ви струва толкова много? Защото вие трябва да изплатите задълженията на топлофикация. Задължения които са в рамките на стотици милиони, изчезнали в неизвестна посока, по отработена схема.

  Докато едно предприятие може да рекетира гражданите с помощта на държавата, то никога няма да излезе на печалба. Всички пари ще потъват в пясъците и всички потребители ще плащат чужди дългове.

  Фалит. Продаване на частен инвеститор. След това една твърда цена от 50лв на апартамент, и никой няма да се оплаче повече.

  Reply
 21. Виктор

  Сетих се за нещо, но първо да изкажа мнение, че който е купил апартамент в обикновен блок трябва да знае, че това не е като къща. Стените са общи, и какво остава собственост, може би вратите? Тръбите за отопление и вода също не са собственост, общи са. Който иска самостоятелност, да строи или купува къща. Живял съм и в къща, сега съм в блок. Това си е чисто и просто едно общежитие и по нищо не прилича на собствен дом, съжалявам много, който си мисли другояче.
  Но се сетих за друго: Познавам хора, които години наред крадат парно, уж са си изключили радиаторите, а се греят цяла зима на макс и комшиите им вероятно плащат това. Е как може милицията да нахлуе с оръжие в дом с нелицензиран софтуер, а за крадци на парно какво, не могло да им се влезе в апартамента, за да се провери крадат ли. И таз добра.
  Живея на третия етаж в голям блок в Младост, София. Цяла зима почти не включваме радиаторите, апартаментът е двустаен, с три радиатора. И през цялото време е достатъчно топло, я включим за 5-6 дни на месец в едната стая заради папагалите, я не. Тоест, почти сме наравно с ония, които са си свалили радиаторите и са се “отказали” от парно. Ето затова е таксата мощност.
  Вярно, сигурно има по-външни за блока апартаменти, в които не е толкова топло, но аз споделих как е при мен от 5 години. И да, с климатици отоплението е по-евтино, особено ако по цял ден те няма, на работа си. Но има и такива, които по цял ден са си вкъщи и на тях с ток няма да им е по-евтино, разбира се, ако от парното не краде всеки, като се почне от топлофикация и тези, които уж си изключили парното, та не знам до кой, сума народ краде, там е проблемът, и никой не търси крадците, дори се поощряват. Защото опрощаването на 5-6 хиляди лева сметки е поощряване на краденето. Та така, лесно е да се “откажеш” от парно и да си свалиш радиаторите, когато навън е -10, а вътре +15, защото те греят комшиите.

  Reply
 22. Божо

  Пак не ми стана ясно, как си представяш човек на седемдесет и няколко години да тръгне да търси ново жилище, да си продава неговото, да се мести и т.н.

  Reply
 23. Магарев

  Сано да вметна – тези, които се отказват от парно в повечето случаи не се отказват от ползване на топла вода. Значи имат все пак вземане-даване с топлофикациите. Категорично съм съгласен, че ако човек няма взаимоотношение с топлофикация – нито парно, нито топла вода – няма основание да плаща каквото и да е към тях – независимо дали блокът е топлофициран или не. Но ако ползва топла вода – да си плаща и съответните такси.

  Reply
 24. Божо

  Това си се разбира от самосебе си – каквото ползваш – плащаш!
  Въпросът е, да не ти искат да плащаш за джакузито на Вальо Топлото и на много други знайни и незнайни “герои”. 🙂

  Reply
 25. growchie

  Като не ви се плаща такса “мощност” съберете се блока и си преработете вътрешната топлофикационна инсталация и прекарайте щранговете във стълбищната клетка.

  Reply
 26. Григор Post author

  @mick: Това дали ще се отоплявам от съседите е техен проблем, но не проблем на топлофикация. Съседската топлина, която стига през стените до мен, съседите ми са я платили на Топлофикация – няма никакво основания да искат от мен да я плащам още веднъж (а ако някой се топли пък от мен, той да я плати за трети път, и т.н.) Ако съседите не си плащат, това е друг въпрос. Редно е да си плащат, но това е между Топлофикация и тях, аз пак не съм страна, и не приемам да ме рекетират.

  @emo: Не става дума дали е редно да се плаща парно, или не – щом го ползваш, е редно да го плащаш. Проблемът е за тези, които НЕ го ползват, но въпреки това по закон са длъжни да плащат, или сега вече ще ги и затварят.

  @Свободен: Абе, не е точно така. Един класически ТЕЦ отделя отпаден топлоносител с температура не повече от 40 градуса – за отопление на оранжерии става, ама на жилища трудно, а за топла вода никак. Затова ТЕЦ-овете на Топлофикация отделят топлоносител с температура около 90 градуса, а това им влошава КПД-то на електропроизводството, и им оскъпява електричеството. Вярно е, след продажбата на топлината пак са на повече изгода от класическите ТЕЦ (които никой и не мисли да затваря – очевидно са на печалба дори без допълнителния приход от продажба на топлина). Така че топлоенергията струва пари, и ако я ползваш, е редно да плащаш. Друг е въпросът дали не те обират чрез цените, и чрез законодателно задължаване да плащаш рекет.

  @Виктор: Това е между теб и комшиите. Тяхната топлина, която те грее, те са си я платили на Топлофикация. Дали ще я изпуснат през (зле уплътнени) врати и прозорци, и ще топлят облаците, или през стените, и ще топлят теб, Топлофикация това не ги касае, те са си получили парите. (Ако комшиите си плащат – но се разбрахме, че е редно, щом ползват, да си плащат.) Че ти получаваш тяхната топлина, било даром, било срещу пари, си е между теб и комшиите ти, Топлофикация няма тук нищо общо. Ако те се топлят на климатици, ще трябва ли и ти да плащаш на НЕК “такса токова мощност”, понеже стените откъм комшиите топлят и теб?…

  @Магарев: Определено. Топлата вода също е топлина от Топлофикация – ползваш ли я, е редно да плащаш.

  @growchie: Това не ни освобождава от “такса мощност”. Не я дължим единствено ако бъдат напълно спрени парното И топлата вода на ЦЕЛИЯ блок.

  Reply
 27. mick

  @Грогор: за съседската топлина – има един топломер на входа на блока, той показва колко топлина влиза в сградата. После тази топлина се разпределя към апартаментите. Обикновено топлината е доста повече от тази която плащат общо апартаментите – някой краде, някъде се губи друга топлина, но в крайна сметка – това е топлината която трябва да се плати, не тази която показват измислените топломери, всъщност топломерите правят само това да разпределят тая топлина по съответните апартаменти. Това, че ти искаш да се топлиш на гърба на съседите си е твое решение. Въпросът е, че крадеш от тях. Колкото и да казваш, че не е така. Това се отнася и за пенсионерите, които не плащат. В крайна сметка, не са бедни и не мисля да ги съжалявам. Стига с тая криворазбрана човещина – не може да съжаляваш човек който има собственост за стотици хиляди и те използва, не му стигала пенсията и заради това не плащал. Каква е разликата с човек взел BMW, но по едно време останал без пари, и казва дай пари за бензин – човешко е трябва да си карам БМВто.

  Това с общия топломер е същото като с общия водомер, даже и с общия електромер – ако сумата от изразходваното от апартаментите е по-малко от това което показва общия измервателен уред – трябва да се плаща. Това е заради общата собственост. Не е заради приумиците на топлофикация, ВИК или ел.разпределителното дружество. Тръбите, ел.инсталацията в блока е ваша собственост, така, че трябва по някакъв начин да я управлявате. В момента обаче всеки се прави, че е сам във вселената. Хвърля си боклука пред входната врата на апартамента, краде вода, ток или каквото може да прибере. Резулатът – се вижда в цяла София, мизерия такава друга няма/в европейска страна, и не само/.

  Reply
 28. Basstoon

  В първия момент се зачудих как може толкова работещи в топлофикация да посещашат блога на Григор. Твърде горещи поддръжници на абсурдната теза, че целия град трябва на плаща за джакузитата на шефовете им. След това си дадох сметка, че има и други хора, които имат изгода от това всички в блока да плащат. Това са тези, които искат да използват „евтина” енергия, дори ако се налага да я плащат съседите, които не желаят а я използват. Така че май трябва да се преосмисли кой от кого краде. Доколкото разбирам няма спор по въпроса, че който ползва – трябва да плаща. Но да задължаваш целият блок да плаща за зле проектирана и ниско ефективна топлопреносна среда си е престъпно.

  Така виждам аз нещата. Ако искам да се топля от съседа – имам право да си лепна задника на топлата стена. От друга страна съседа има право да си изолира стените за да не ми топли безплатно задника.

  П.П. Не използвам „евтина” енергия и не живея в такъв блок.
  Съвсем страничен наблюдател съм.

  Reply
 29. Селин

  @emo, смятах да си замълча, но вече ужасно много ме издразни и не мога да се въздържа.
  Съжалявам, че си имал тежък живот, съжалявам, че си имал трудно детство и т.н. Но това не ти дава никакво право да се разпореждаш с живота на другите и да раздаваш правосъдие. Да не си мислиш, че само ти в тази държава си имал беден живот? И че сега, от позицията на това, че си се замогнал, имаш право да се разпореждаш със съдбите на съседите и познатите си, които още не са го направили? Ето това е поединично спасяване – мислене стил “аз успях, другите да мрат в кофите”.
  Много добре ми е познато чувството да си мечтаеш за училищна униформа, да си в клас на деца на лекари и други елитни професии, които да те презират, защото носиш износени дрехи, да се чудиш с последните останали стотинки дали да купиш хляб или кисело мляко и дали после ще останат за следващия хляб… и да, помня много добре какво е да не можеш да си платиш парното. И изобщо не обвинявам майка си, че не е продала апартамента, както ти така горещо препоръчваш и така остро критикуваш наглите хора, които са си позволили греха да живеят в апартамент, чието парно не могат да плащат. Не беше толкова отдавна, че да забравя, а и такива неща не се забравят (надявам се).
  Ако ти си достатъчно безсърдечен да пращаш пенсионерите в старчески дом, защото нямат пари да си плащат парното, ще ти кажа само, че това е ужасно нехуманно и жестоко от твоя страна. Не можеш да прогониш някого от дома му само защото е имал неблагоразумието му да остарее, да се разболее и да няма възможност да изкарва пари. За проклетото парно. За проклетия престиж. За проклетото уважение на околните. Или другият пример, който даде, със самотната майка с деца. Сигурно ти се струва ужасно умен родителски ход да си затрудни бъдещето на децата като забута тях и себе си в някое село с училище до четвърти клас, защото не може да си плаща парното в София. Представи си, има хора, които имат отношение към апартаментите си като към дом, а не като съм ресурс. Представи си, има хора, които могат да живеят само в София, защото проклетата им професия е абсолютно неприложима другаде. Или са прекалено стари, за да могат да се подлагат на местене и т.н. Нима на драго сърце би прогонил родителите си от дома им и би ги запратил в някоя канавка? Ами, като те гледам, нищо чудно.
  Лошо е човек да не си плаща сметките. Особено, когато това пречи на съседите му, както е сега със спирането на топлата вода на цели блокове. Но и без това, лошо е. Ползваш нещо, плащаш го. Но когато наистина нямаш възможност, това не означава, че трябва да бъдеш криминализиран, унижаван, прогонван, презиран. Това, което трябва да правиш, е да продължаваш да се бориш. Защото в един момент се намира начин – понякога бързо, друг път след години. Нова работа, наследство (доста по-рядко:P), нови условия или каквото и да било друго събитие. Но, когато не седиш и не прекарваш цялото си време в оплаквания колко си зле с парите, а си търсиш работа и работиш, става. Е, ако си пенсионер е доста по-трудно да намериш пари, но при по-младите хора е съвсем възможно. А да кажеш “Ми нямам пари, дай да си продам апартамента и да избягам от проблема” е малоумно.
  Но по-малоумно е някой друг да ти размахва пръст и да ти го казва. Хубаво е, че когато бяхме в такова положение, около нас нямаше такива жестоки и безсърдечни хора. Но искрено съчувствам на по-неплатежоспособните ти съседи и познати – те нямат този късмет.

  (Григоре, извинявай за оффтопика)

  Reply
 30. Божо

  >”Това, че ти искаш да се топлиш на гърба на съседите си е твое решение. Въпросът е, че крадеш от тях. ”

  Хора, не злоупотребявайте с думите.
  Това стана като с “пиратството” на mp3-ки:)

  Не, не крада. Аз си плащам парното, но ако някой съсед си спре неговото, няма да хукна да го съдя, че ме “крадял”. Ако толкова се почувствам “обран”, ще си сложа изолация, точно както съм сложил на външните стени.

  Но това, че инсталацията била слабоумно проектирана, че топлофикация имала загуби, че на Топлото и компания не им стигали парите за нови мерцедеси, това въобще не ме интересува. И за това не искам да плащам. Това не е мой проблем. Който го има, да си го решава, а не да ми го натрапва не мен и останалите потърпевши.

  @Селин – поздрав за мнението

  Reply
 31. Григор Post author

  @mick: Боя се, че не разбираш схемата на таксуването на отоплението.

  Ако никой не краде парно (а вече се разбрахме, че крадците трябва да си плащат), сумата от топломерите на блока е равна на показанията на общия топломер (с дребна разлика заради загубите от тръбите от централния топломер до радиаторите; ако тръбите са изолирани, тази разлика ще е на практика нула, но това няма да намали топленето от съседните апартаменти). Тоест, изключилият парното си все пак се топли от вторичната топлина на съседите, а не краде от Топлофикация.

  Примерът с водомерите е чудесен. Винаги общият водомер на блока ще показва повече от сбора на апартаментните, защото по тръбите ще има загуби, макар и малки. Ако обаче някой използва отпадните води на съседа, това не значи, че краде от Водоснабдяване – съседът им е платил вече тази вода. Просто той има правото да ги използва (а пък съседът има правото да не му позволи, или пък да му поиска пари за тях). Точно както написа Basstoon: ако се топлиш от стената на съседа, ти ползваш негова топлина, която той си е платил на Топлофикация, и ако реши, ще ти иска пари за нея или ще си изолира стената. Топлофикация обаче няма право на претенции за тази топлина: платена им е вече.

  Няма и право да ти налага “такси мощност” и други подобни, те са РЕКЕТ, точно както всяко друго изискване да плащаш нещо, което не ползваш. И при положение че е монополист, правото й да спре парното на изрядни платци, понеже имали неизрядни съседи, не го виждам. Разбирам да има 5 топлофикации (което не е трудно, просто трябва да се раздели общософийската), и като едната ти врътне тоя номер, да се обърнеш към друга. Като е монополист обаче, ще прави каквото е от полза за обществото, а не каквото кефне на този или онзи шеф. Ако ще сме капитализъм, да сме капитализъм – нека погледнем как е примерно в САЩ с монополистите, и да си направим изводите.

  Reply
 32. RoujkaBG

  От 1990г живея и работя в чужбина, а от 1994г имам документ, подписан черно на бяло, че радиатори в апартамента ми няма и не ползвам нито парно, нито топла вода по причина, че не живея в България постоянно.

  През годините се връщам периодично на отпуск за различен период от време, но винаги през лятото.

  През годините Законите, които изкова Парламента определиха монополното право на Топлофикация и за парлама и допълнително ограбване бяха
  създадени топплофикационните фирми- посредници, които водят топлинното счетоводство, проверяват абонатни станции, поставят топломери.

  През 2000г направих външна и вътрешна топлоизолация на апаратамента ми, който е юго-западно изложение и има само една единствена обща стена
  със съседа по етаж и тя е коридор, в който няма нито тръби, нито радиатори. През хола преминават две тръби за топла и студена вода, които отиват горе у другият съсед.

  Според всички “промени”в закона за Топлофикация аз съм ту абонат, ту клиент, ту длъжник. Дължа какво и на кого?
  На съседката над мен, у която отиват тръбите и чиито под е топлоизолиран двойно, благодарение на моите пари и труд?

  В същото време пода на моят апартамент е неотопляем, защото се намира върху мази, които никой не отоплява. И аз, която не живея целогодишно в продължение на 20г и съм била в Африка св явявам длъжник на Топлофикация за парно, такса мощност и прочие дивотии. Кола,т.е. радиатори- няма,
  но има мощност?!

  Нито един апартамент във вхоза не е топлоизолиран, но дяловото разпределение е еднокво за всички, а уж и това имаше значение, дори се прие закон за отпускане на кредити и опрощаването им за топлофициране на апартаментите….но аз не съм се възползвала от тези преференции като български гражданин по простата причина, че живея и работя другаде. Общото събрание решава, че аз трябва да плащам най- висока такса, защото апартамента е на първият етаж, следователно най- много топло гълта, и защото работя в чужбина и съм най- платежспособна, а и не присъствам, а дори да съм тук, те са мнозинството, а аз една…т.е. все тая, има ли ме, няма ли ме…Закона обаче си го има…Мен също, макар и на друго място, но съм зависима и от Закона, и от мнозинсвото на съседите.

  Закона за етажната собственост, както и липсата на желание у депутатите да променят Избирателният закон, с последната поправка на който, поставиха всички българи, живущи в не ЕС, т.е. Америка- Северна и Южна, Африка, Авсралия, Океания, Азия, Нова Зеландия и Антарктида извън Закона и ни лишиха от КОНСТИТУЦИОННОТО ПРАВО да гласуваме /ясно е, че точно този контингент никога не гласува за комунисти/ си е направо гавра не с българите, извън България, а с тия, които живеят в нея и се надяват на положителни промени.

  Това тук не е държава и е въпрос на време да проумея, че “Родината на човек е там, където му е добре” и да се отърся от всякакви емоции и спомени,
  да погледна реално на нещата и да взема съдбовното решение в живота си, веднъж завинаги да реша, че Аз БЯХ българка, но вече НЕ съм и НЕИСКАМ да бъда по- вече.

  Reply
 33. RoujkaBG

  Аз съм длъжник на Топлофикация за “такса мощносто”, която беше заменена с друго име и друга лакардия, все едно, но няма да платя нито стотинка, защото за 15г никой не ми пусна нито топла вода, нито парно в Африка от Българската Топлофикация, нито пък ми е подавал такива във Франция.

  Който е ползвал- да си плаща. Съседите, които ползват тия услуги, да си разпределят загубите и топлоотделянията, на които те се радват помежду си
  и да не ме броят като единица, когато ме няма, защото и когато съм тук съм кръгла Нула, според Закона. Баси закона, създаден не за обществото, а за фирма монополист.

  ТОПЛОФИКАЦИЯТА ТРЯБВА ДА ФАЛИРА в този вид!!! Докато има хора, които не могат да проумеят, че точно тази фирма не им е нужна, докато има хора, които не проумяват, че тоя гаден комунизъм им ебава мамата и продължават да си избират хайдути и мошеници за управници- така ще е. Честито Ви 24%увеличение и даже следващото- януарското.

  Аз не проумявам как е възможно, хем да стоите на тъмно и студено, хем да плащате, хем да Ви плашат, че ще Ви спрат Топлото!?
  Те да си приберат милионите от Вальо Топлото и БСП, пък после да си прибират вересиите от набедените длъжници, какъвто съм Аз.

  Някой беше казал: “Прост народ, слаба държава”

  Reply
 34. RoujkaBG

  Вижте какво правят американските конгресмени и ги сравнете с нашите. Отхвърлиха финансовият план за инжектиране от държавният бюджет и не приеха “Спасителният план”, а тук- окрадоха Европейските фондове и всички мълчат, че парите ще се източат от държавният бъджет, за да покрият кражбите. Това нормално ли е?

  За мен- НЕ! А за ВАС?

  Reply
 35. N.Pepelishev

  @mick

  Един елементарен въпрос:

  Ако съседа ми ползва парно и температурата в апартамента му е 20 градуса, а аз ползвам радиатори и температурата в моя е 23 градуса, това значи ли, че енергото трябва да поиска пари на съседа ми, защото го отоплявам? 😉 Не аз, енергото.

  Втори елементарен въпрос:

  Не искам да ползвам. Точка. Не ги засяга дали на ток е по-евтино или не. Моя работа е това, не тяхна. Как да се откажа? Виж по-горния въпрос, излиза, че АЗ отоплявам съседа и пак ми искат пари? :)))

  Reply
 36. Магарев

  @Григор, това, което е поставено на радиаторите не е топломер. Сумата от показанията на всички прибори на абоната, коригирана с коефициент, специфичен за отоплителя, съотнесена към общата сума от всички уреди на всички апартаменти е относителния дял от общата мощност, който реално се отчита от топломера в абонатната станция. Всъщност топломера в абонатната станция би следвало да е единствения уред за търговско отчитане, тъй като измерва конкретни физически величини и подлежи на метрологичен контрол. Приборите по радиаторите не подлежат на метрологичен контрол.
  Част от отчетената от общия топломер мощност се разпределя по общата квадратура на жилищата, друга част се разпределя на база на отчетените от индивидуалните прибори (“разпределители”). Съотношението между тези две части зависи от това до колко приемат отчета от индивидуалните прибори за коректен.
  @Селин, много сърцераздирателно и съчувстващо, но не съм длъжен да поемам разходите на съседите си. Нямам предвид безчовено отношение, но хората трябва да осъзнаят отговорността, която носят към себе си и към останалите. Не мисля, че е правилно да поемаме проблемите на другите хора.Всички си имаме достатъчно свои и ако се концентрираме върху решаването им, а не се опитваме да сме като другите правим възможно и нечии други проблеми да намалеят. Мисленето “за народа” често е прикрита агресия и стремеж за налагане на собствените амбиции на “мислителя”.

  Reply
 37. Иван

  @Магарев,
  Това означава ли че загубите на мощност които се отчитат, е напълно възможно да си ги съчиняват от въздуха, просто като побутнат някой коефициент? Честно казано винаги съм се чудил какво точно отчитат тези “топломери” които се слагат на радиатора. Разликата в температурите на въздуха и радиатора?

  Reply
 38. RoujkaBG

  Хайде някой тук да каже дали човек, собственик на апартамент в България, без радиатори и не ползва услугите:
  парно и топла вода- длъжник ли е ?

  В Англия живях в апартамент под наем, който е топлофициран с газово отопление, което не ползвах.
  Отоплявах се с електрически радиатор, но НЕ бях абонат, клиент, длъжник на никого, освен на Енергото,
  чиито услуги ползвах.

  В апартамента има уред за отчитане на употребената газ, който отчита не само употребената газ, но и нейната
  парична стойност. Има кран, който сам пускаш и спираш, според нуждите си и според парите си.

  Ползваш- плащаш. Не ползваш- не плащаш.Чиста работа.

  Не ме интересува съседа с какво се топли, дали се топли изобщо. Интересува ме само и единствено колко пари имам
  в картата си и какво показва уреда. Щом наближи минималната задължителна стойност 5 паунда, купувам си газ от
  супермаркета за 5, 10 паунда само с едно подаване на кредитната си карта.

  Никакви дружества, каси, опашки, километрични чаршафи с йероглифи, кибичине пред нечии гишета и загуба на време.

  Ако аз реша да отрежа и изхвърля от апартамента си / неприкосновена лична частна собственост/ тия грозни тръби,
  които са като цирей в хола ми, дали Топлофикация няма да се замисли как да се преустрои, за да задоволява нуждите на клиентите
  си, вместо да се чуди как да ги краде все по- вече и по- вече?

  Много от съседите ми преди години си направиха подово отопление с меки връзки, а то как се отчита?
  в хола ми

  Reply
 39. Божо

  >”Приборите по радиаторите не подлежат на метрологичен контрол.”

  Че за какъв чеп са тогава?!

  Това никъде по света го няма.

  Reply
 40. mick

  “Приборите по радиаторите” – са единствено в помощ на съсобствениците в сградата, да си разпределят топлото влязло в нея и потребено. Друг е въпросът, че вмениха задължениято на топлофикация да разпределя това топло. А това би трябвало да се решава само от съсобствениците – събират се на общо събрание и си решават, кой какво да прави, след като имат обща инсталация и обща собственост.

  Reply
 41. mick

  За да има реално отчитане апартамент по апартамент, трябва тръбите до апартаментите да са собственост на топлофикация. И инсталацията да е хоризонтална – така е явно в другите страни. Както е газта в момента при нас. Или както е парното в новите блокове. Обаче за да се направят съществуващите инсталации по този начин трябват много пари, и много къртене.

  Reply
 42. RoujkaBG

  mick,

  навсякъде по света в блоковете са с обща инсталация, обаче никъде по света общото събрание на собствениците на апартаменти не взема решения
  за чужда собственост, каквато се явява “Топлофикация” и “Топлинните дружества”. това са пълни абсурди! Тръбите, минаващи през апартамента
  уж са моя собственост, обаче цялата система от тръби била на Топлофикация…В крайна сметка чии са тия тръби? Нашите или техните?

  Да не се връщаме много години назад, когато копахме по съботници, ленински и димотровски дни, доброволно задължително окопи за тръбите на парното. Направено с труда на хората, за които Емо предлага да си продадат апартаментите…

  Reply
 43. RoujkaBG

  Всеки от неговата си камбанария. Виждам, че тук никой не желае да коментира проблема на българите, собственици на апартаменти в България,
  но живеещи извън страната. Знаете, че броят им е приблизително по официални данни над 1 милион и половина. Няма статистика колко от тях са собственици на апартаменти, но дори да са само половината от тях, даже една трета или четвътвърт- направете сметка за какъв рекет става дума.

  Същите българи, с една поправка на избирателният закон, току преди президентските избори бяха отрязани като избиратели, но не и като длъжници на държавата в лицето на Топлофикация. Закона за етажната собственост УДРЯ най- вече този контингент, който хем го няма и не може да упражни правото си на вот на общото събрание, /въпреки че присъствието или отсъствието му не влияят на общият вот, който е винаги мнозинство 🙂 /,хем пък е длъжник по силата на несправедливият закон, хем абонат по силата на факта, че през собствеността му минават тръбите на инсталацията, за която не е ясно чия собственост , хем е клиент, който не ползва услугите за отопление и топла вода..

  Като българска гражданка и данъкоплатка смятам, че Закона за Топлофикацията е абсурден, умишлено погрешен и несправедлив.
  Нарочно е създаден в този му вид, за да бъдат рекетирани всички български граждани и тези, които ползват Топлото и онези, които не го ползват,
  но са нарочени да плащат. Все едно вървя си пеш по улицата и като ме застигне автобус да съм длъжна да си купя билет, защото видиш ли автобусите ги има и е мой проблем, че ходя пеш, и че нямам пари за билет. Важното е да си дам парите, за да се движат автобусите….

  Reply
 44. mick

  RoujkaBG – погледни от друга страна, ако имаше апартамент в Париж, а живееше в София, колко трябваше да плащаш за издръжката на апартамента си в Париж? Или в Лондон? Направи съпоставка плс.

  По въпроса за собствеността на тръбите на парното в един блок – обща собственост са. Не са на топлофикация. Не можеш да ги отрежеш току така, щото пречиш на съседите.

  Reply
 45. Ma'Name

  Аве mick.
  Плащат ли ти от топлофикация да пишеш такиви глупости по форуми и блогове?

  Ба маа му – много си надъхан….

  Reply
 46. mick

  Ma’Name – да на хонорар съм – един пост 100 лева. Ти ще се смениш ли позицията за толкова пари? 😉

  Reply
 47. RoujkaBG

  mick,

  Издръжка на апартамент?! Такова животно няма! Има месечен наем който плащаш щом си наел жилището, независимо къде си.

  Консумативите- ток, вода, газ, парно се плащат само, ако уредите отчитат, че си ги ползвал. Не ми говори небиливалици български.

  От 20г съм по света и никъде не съм длъжник, освен в България, където не съм…

  Reply
 48. mick

  RoujkaBG – исках да кажа, ако си собственик на апартамент в тези хубави страни. Данъци и други такива разходи няма ли?

  Reply
 49. ss7

  Х, а тия интересни нещица на радиаторите, дето хем не измерват енергия, хем плащате според техните показания , хем нямат метрологичен контрол.

  Няма ли кой да осъди топлофикация, че праща сметки със изчисления изсмукани от пръстите.

  Реално погледнато тия апаратчета не могат да мерят енергия. За целта трябва да мерят температурата на входящата , температурата на изходящата вода и дебита и. А мерят КАКВО ? – Едно голямо нищо.

  Reply
 50. RoujkaBG

  mick,

  имам апартамент под наем във Франция и плащам наем всеки месец на наемодателя, обаче……
  не плащам парно, въпреки че има такова в блока, но не го ползвам.

  Плащам само това, което ползвам, независимо дали съм тук или там!
  Уредите отчитат потреблението и цената! Никой не се интересува от киловати, килокалории, а от пари.
  Колко има да плаща.Хората имат доверие във фирмите, които ги обслужват.

  Ти представяш ли си, че ако всичко в Европа е както тук, ще се окаже, че съм двоен гражданин на България и Европейският съюз!?
  Значи ще имам да плащам парно и тук, и там, въпреки че не полмзвам на нито едно от двете места!? А бе, влизай в час, де!

  Reply
 51. mick

  RoujkaBG – постоянните разходи и такси, вече са включени в твоя наем. Затова те попитах, какви са разходите, когато човек е собственик на апартамент/къща във Франция или Англия. Просто за да направя сравнение с България – тук има един данък и такса смет, някъде и такса мощност. Знам например, че ако не си косиш тревата пред къщата в САЩ те глобяват яко, независимо, че не си бил дълго време там и заради това хората намират фирми които да се грижат за това в тяхно отсъствие.

  Да вляза малко в час – Всъщност ти си една от малкото, които имат някакво морално право да не си плащат таксата/макар, че законите трябва да се спазват/. Всъщност колко ти е дълга към Топлофикация в момента, ако не е тайна?

  Reply
 52. RoujkaBG

  mick,

  не знам клко дължа и не ме интересува, защото знам, че нищо не съм ползвала, и съответно – нищо не дължа.

  Когато Топлофикация ме изпрати на Калотина с две тръби под мишница /с топла вода и парно/ за Южна Франция
  и тия тръби стигнат до там, където съм и уредите отчетат колко съм изконсумирала- ще си платя. За сега съм пас
  и се смея на глас.

  В наема ми е включен само и единствено наема, както в сметката за ток ми е включена консумацията на електроенепгия,
  в сметката за мобайла само разговорите и т.н., градският транспорт в общината е БЕЗПЛАТЕН, както са ми безсплатни телефонните
  разговори с 58 дърви в света, една от които е и България. Няма билет, който включва цена на бензин, амортизация на гуми на автобуса,
  на седалките, и замърсен въздух от газове, даже няма такса дъждовна вода.

  И ако дължа някому нещо за нещата, които получавам безплатно, то е Франция, а не България, в която нищо не получавам,
  но мнооооооооого имам да й давам без да знам защо. Всъщност знам, ама няма да й дам, защото тая България знае само да иска,
  да получава и насреща нищо да не дава.Живей си в тая България, обичай я, но не ми казвай кое как е, че самият ти не знаеш.
  ,

  Reply
 53. Таня Джекова

  Ружка БГ, четох с търпение всичките ти коментари по темата досега и смятам, че в голямата си част имаш основание да казваш всичко това. Но последният ти коментар ме ядоса и бих отговорила така: ми стой си тогава във Франция и какво те бърка изобщо какво става в тая загубена България? Като не дължиш нищо, защо е всичкият този писък и врясък? Ми кротувай си там на спокойствие, гледай си блажено живота и защо изобщо си хабиш нервите да се занимаваш с простотиите в смотаната България?

  Ти нали отдавна вече си решила проблемите си като си духнала оттук? Защо продължаваш агонията си в тази посока? Или всичко е само, за да намериш успокоение на съвестта ти? Защо пишеш по българските блогове и се вълнуваш от това, което става тук и с което ние, тъпаците, които не сме се спасили, имаме да се справяме? То си е наш проблем, нали така?

  Не чувстваш ли, че малко преиграваш по темата?

  Ако си толкова недоволна, не си губи времето в блога на Григор, а се обърни към съответна инстанция, която може да ти помогне, като сайта правова държава например. Като си толкова богата и щастливо отседнала в чужбина, опиши случай си в някоя независима медия във Франция, разкажи за абсурда си, осъди Топлофикация да издаде кредитно по несправедливо издадените ти фактури и ще си направила нещо полезно за България и за себе си, вместо да пишеш безсмислени фермани тук и да спориш с хора, които с нищо не са виновни за положението ти.

  Reply
 54. Григор Post author

  @mick: В САЩ е различно с косенето на тревата. Има населени места, където е задължително (има местен правен акт, който го изисква). Има места, където не е – там можеш да посадиш банианови дървета в градината си, ако, щеш. Точно както има населени места, в които не можеш да имаш басейн в градината, или не можеш да си сложиш на къщата светлинна украса за Коледа, и т.н… Съответно, когато купуват къща, хората се интересуват най-напред от разпоредбите в населеното място.

  Не ми е известно обаче в САЩ да има нещо, което си длъжен да плащаш, ако не го ползваш. Ако има, всеки един съд не само би го отменил моментално, ами би вкарал в затвора за грабеж всички, които са го постановили. (Освен ако не са Конгресът – но ако Конгресът приеме подобен акт, на следващите избори в него няма да влезе нито един, който да не е гласувал против акта. Американците може да не са по-начетени от българите, но си пазят джобовете от крадци на едро.)

  @Таня Джекова: По-полека, Танче. Мисля, че Ружка е права да се възмущава. И ти да си спреш парното (тока, водата…), да заминеш в чужбина, и като се върнеш, да завариш астрономическа сметка за “такса мощност”, въведена докато те е нямало, и ти ще пишеш по същия начин. Напълно нормална реакция за човек, който е свикнал да не лпаща каквото не ползва.

  Reply
 55. Таня Джекова

  Григи, ама така е, аз не споря, че Ружка е права, но просто вчера се възмутих повече от необходимото на фразата по адрес на България. Ми такава ни е държавата, но според мен – или бягаме от нея и толкова, или оставаме тук с всичките му последствия.

  Аз също съм против рекета на Топлофикация, ама прецених, че като не правя нищо по същество срещу него, то по-добре да си мълча. Няма смисъл от хленчене и тръшкане.

  Ако Ружка се е засегнала, моля да ме извини.

  Reply
 56. RoujkaBG

  Таня,

  приемам извининенията ти от уважение, но никак не съм се засегнала.
  Отдавна съм свикнала с българският манталитет да раздава съвети и акъл, даже и когато никой не му ги иска.

  Аз не се фукам със Франция, а просто казвам как стоят нещата там и щом България е член на ЕС, ще ми се
  и тук да е така. В личен аспект съм решила до известна степен проблемите си, но това не ме прави безкрайно щастлива,
  защото много искам да съм си постоянно тук, у дома, а не да миткам като циганка по пътищата с багажи натам и насам.

  В началото е интересно, но и трудно, после свикваш с хубавото и тукашното почва да боде очите и да дразни. Но човек
  се уморява да пътува непрекъснато, колкото и да обича пътшествията. Не мисли, че е лесно да се поддържат две жилища,
  едното от които в България, вечно разбито и ограбено. Най- лесно е да го продам и да се отърва, но аз все си мечтая, че
  някой ден ще се върна завинаги. Кога? Не знам. Може би, когато си надвия на харча или се пенсионирам….ако доживея.
  Божа работа.
  я,
  НИКОЙ, даже и българин, не може да ми каже колко да обичам България и колко да ненавиждам управниците й, кооит НЕ са България.
  И моят гняв и простест е насочен към тях, а не към Родината ни, още по- малко към сънародниците ми, на чиито теглила съм съпричастна.
  Таня, щом предпочиташ да мълчиш и да търпиш- ок, макар да не съм съгласна с теб, но не искай от мен да мълча, нито пък ме пъди от България
  и без това съм за малко тук. Но знай, че Родината се усеща най- добре, когато си далеч от нея.

  Коментираме статията, а не себе си, но ме предизвика. Съжелявам. Точно си е рекет на монополист.

  Надявам се правиш разлика между Отечество и държава. Поздраи

  Reply
 57. Иван

  Бесен съм.
  Току що гледах за първия осъден длъжник – пенсионерка, със 105 лева пенсия, която от години е със спрени радиатори и се отоплява на ток. Ако не плати веднага поне част от дължимите суми натрупани от такса мощност (над 2000 лв.), мебелите й ще бъдат продадени на търг.
  Откъде да вземе парите? Да разчита на внуците, да пусне наематели или да си продаде апартамента.

  ТОВА е рекет.
  Срам за държава в която се отнема и последното хубаво нещо, останало на бедните и немощните и беззащитните.

  Сега очаквам коментари които да кажат че като е бедна защо й са толкова хубави мебелите и покъщнината… Спокойно и вашия ред ще дойде. В тези дни на световна икономическа криза, не се знае какво ви чака.

  Reply
 58. RoujkaBG

  Закона е несправедлив за всички българи. Както за тези, които са в България, така и за онези, които работят извън нея.

  Тази пенсионерка не е единствената в това положение, в което е вкарана. Стотици са като нея по традовете. Оня ден
  установих, че на моят апартамент е наложена ВЪЗБРАНА от съдия изпълнител, за неплатени сметки към Топлофикация,
  които НЕ СА МОИ, но се кипрят срещу моето име?! Сиреч не мога да го продам, не мога да прехвърля на сина си, нищо
  не мога да направя със собствеността си, която след време може да се окаже, че не е и моя, ако ВЕДНАГА не изплатя
  тези сметки…Какво е това, ако не държавен рекет?

  15г се пекох в Либия, за да изкарам пари да го платя и сега да ми го отнемат, ей така?

  Не знам дали продадоха имуществото на Вальо Топлото, откраднал милиони, с жакузи в служебният си кабинет…

  Колко му е да ми писне и да тегля една майна и на скапаният апартамент, и на гадните комшии и на скапаната държава,
  и на ония българи, които с комунитическа задръстеност решават чужд проблем /има човек- има проблем, няма човек- няма проблем/,
  който дори не е само мой личен, а на цялото ни общество? Да бе, какво тук значи някаква си личност…Ружка да го духа,
  както са се издухали 1,5 милиона българи, както издухаха в гробищата почти още толкова, останалите са на път като баба Пена…
  Но аз се питам какво ще сречелят другите българи в България, ако взема такова решение? Не искам да постъпвам като другите,
  които смятат, че всеки се оправя сам както може.

  Не българите трябва да бъдат наритвани от Родината им, в търсене на начини за оцеляване и по- добър живот,
  а да се наритат кредливите управници, доказали себе си като некадърници, мошеници и далавераджии.

  Таня, номера не е Ружка да се измита, а ти да търпиш и да си мълчиш, а кога се ядосаш да се ядосваш на Ружка,
  Номера е да СЕ ЯДОСАШ НАИСТИНА и да го покажеш, но на КОГОТО ТРЯБВА. Анадъму? Мила Таня, номера е, когато
  Ружка протестира да бъдеш редом с нея, както тя би била редом с теб, ако трябва да отстоваш правата си.Благодаря.

  Reply
 59. Морфиус

  Я колко бързо се забрави и за ДАНС и за свободата чуковете, а не на словото и за още няколко по-сериозни проблема като опря до джобеца.
  Е сега си обяснявам защо (много хора недоумяват как така почти предизборно си го набиха четвъртит с топлото управниците) сега – за да може тоя параван да скрие успешно по-страшните неща които ще ни натътрузят.
  В следващите 8 години нищо няма да се промени към по-добро… ББ в ролята на Симиончо следващия мандат, после нова трикрака “коалиция”, това ни чака за съжаление.
  А който иска да се яде с комшиите или някоите там дето не си плащали… точно в тоя филм се опитват да ни вкарат.

  Reply
 60. RoujkaBG

  Морфиус,

  в тоя филм вече сме вкарани и даже са ни отредили ролята на лошите

  Reply
 61. Виктор

  Добре, четох всички коментари, някои и по два пъти, но ако съм пропуснал точно този въпрос, моля за извинение.
  Значи, разбрахме се, че който ползва, трябва да плаща. Но понеже писах, че познавам хора, които ползват, а уж са се отказали от парно, ето какво според мен е интересно и съществено.
  Някой, официално се е отказал от парно, свалени са му радиаторите, или запушени или както е там. Но той тайничко отново си ги поставя, има такива случаи много.
  И как и кой трябва да проверява това? Това не може да стане без влизане в апартамента на блоковото общежитие.
  Значи, поне един път в месеца или веднъж на два месеца някой трябва да проверява апартаментите, като влиза в тях.
  Доколкото зная, това никъде никой не прави.
  Е как тогава хората да не се изкушават да крадат?
  Колкото за продаването на покъщнина за дългове, това ми се струва наистина идиотско. Има едно нещо, запор на заплата или пенсия, да речем, по 10 процента от заплатата или пенсията на месец, докато се изплати дългът. Обаче, както някой по-горе писа, да продаваш на баба си мебелите чрез държавен орган… Е за това наистина нямам думи.
  Вальо Топлото и Сергей студеното вече са ни ясни, те ще си правят каквото си щат, но другите крадци на топло, с уж изключени радиатори, кой търси?

  Reply
 62. RoujkaBG

  Да се ръфаме помежду си, а те от висотата на своето законодателно положение да ни дирижират сеира, който ще им сторим.

  “Разделяй и владей”…Какво да коментирам, освен че ми иде на ум, че имам професионална деформация като мед.сестра,
  която е свикнала да отреагира на чуждата човешка болка. Защото приемам чуждата болка като своя и търча като гламава,
  да търся лекар, да спасявам, да помагам колкото и както мога, дори и извън работно време, защото не може да правиш “Тахмалкор”,
  който се прави бавно, венозно, минимум за мин. 20- 30 минути, по часовник, поради липса на инфузомати и аз да си погледна часовника
  и точно в 7 да зарежа болният със спринцовка във вената и да хукна към дома, защото трябва да изпратя детето си на училище.
  Да направя един електрошок и поради края на работното време да не повторя, докато успея да възвърна живота в човека,
  защото за някъде бързам, уморена съм или не ми е кеф, или просто някой в тоя момент ми е теглил майната, или ми е посочил пътя…

  И се явява Таня, да я пази Господ, и ми посочва пътя, пътя на вън, който вече управниците ни отдавна ни посочиха….
  и разбирам колко съм наивна и тъпа. За кого съм хабила нерви,сили, знания, умения, лишавала съм се от сън, за смеши стотинки и
  съм търчала като моторетка по дългите коридори в дългите нощни дежурства……а съм можела без дори да уча да продавам козметика,
  например, вместо да чистя човешки секрети, да спасявам човешки животи на хора, на които не им пука за мен.

  Е, добре, че има и други държави, и други народи, които ценят знанията и уменията ми, и вместо да ми показват пътя, вдигат бариерите за мен.
  И ме чакат, и ми се радват, и ме ценят и ми плащат. Всяка година по време на отпуската главният лекар праща писмо по интернет, без да сме в близки
  взаимоотношения и ми пожелава весела и щастлива ваканция в Родината ми, в тая Родина, където “роднините” ми сочят пътя…….!?

  О, мила Таня, аз моят път вече съм го намерила. Мисли му ти, когато и другите лекари и сестри намерят своят път, че не си струва ни за жълти стотинки,
  ни за черна неблагодарност да се трепят за нещо, дето другаде им го плащат подобаващо и се отнасят към тях с уважение и признателност.И не ни сочат
  пътя, а ни чакат …Кризатааз в здравеопазването не е само организационна и финансова, а вече е налице и дефицит от професионалсти.И тогава ми скъпа Таня, на тия, дето сочат пътя на другите на вън, им остава само един път, от който връщане няма. Това е положението. Може да стане и по- розово, ама
  наситено тъмно розово 🙂

  С пасивността и търпимостта на такива като теб и Ник, може би ще изгубя апартамента си, което за Вас е само един апартамент, а за мен е цели 15г от живота ми, на мен, съпруга и сина ми…халал да е, на който му се падне да го прилапа, защото аз сметки за нещо, дето не съм ползвала- НЯМА ДА ПЛАТЯ. Предпочитам да осъдя държвата в Страстбург и да си получа парите от труда си обратно, но ти се замисли кой ще ми плаща.И не само на мен, а на всички, които ще я осъдят.

  Бъди щастилива, Таня! И ако можеш, направи го тук, в България. Аз не мога, съжелявам.

  Reply
 63. RoujkaBG

  Статистиката показва, че още един милион и половина българи- не могат и не искат.
  И ако това не е повод да се замислите….Здраве му кажи….Как да се върна и при кого?
  И защо? При ЧЕС, при Топлофикация, при В и К, при БТК или при Таня?

  Както беше писал Вени Марковски “Българите не искат да се връщат в България,
  защото не харесват другите българи, а не Родината си” И е прав.

  Навремето, 1990г, когато поисках съвет от колежка, която току що се беше върнала
  от Либия ми каза:” Всичко, което ще ти препоръчам и посъветвам ще е излишно, защото
  винаги ще забравиш нещо, което ти е нужно, а не можеш да пренесеш дома си с теб.

  ВАЖНО Е да запомниш само едно- “Когато видиш да иде българин насреща ти, хуквай
  в обратна посока. Ако иде от ляво, бягай на дясно и обратно. НА БЪЛГАРИН ЩЕ СЕ РАДВАШ САМО,
  КОГАТО ЧУЕШ ЗА НЕГО, ЧЕ Е УМРЯЛ. Запомниш ли това и го спазваш, няма да имаш никакви пролеми
  и ще работиш дълго и щастливо в Либия.”

  15 години, през които винаги, когато нарушавах този съвет и ПОМАГАХ НА КОЛЕЖКИ, винаги, ВИНАГИ!
  /като дададено по условие/, точно тия, които връщах от аеропорта с черен печат в паспорта, плачеха и
  се молеха за още един шанс и им осигурявах работа и квартира, сигупни доходи ми “сипваха башкъ” 🙂

  Старша мед. сестра Гиргина Николова беше не само права.Тя е била честна и добра с мен, защото
  “На българина като му подадеш кутре, ти къса ръката от рамото”- българска народна поговорка.

  Е, дойде време да се проверяват и преосмислят поговорките ни. Време за равносметка.
  Кои сме, какви сме. Защо сме такива, каквито сме? Защо живеем така, както не ни харесва?
  Защо не харесваме себе си? Защо не не пука за другият до и срещу себе си? Защо?

  Моля за извинение, за това отклонение от темата, което е само привидно, защото проблема е вътре
  в самите нас. Ние сме тия, които позволяваме да се случават всякакви гадории с нас или около нас.

  Reply
 64. Таня Джекова

  Ружка, само дето не разбрах, как с моята пасивност ти ще загубиш апартамента ти? Защо аз трябва да се чувствам виновна за твоя апартамент, ето това не разбрах и моля да ми обясниш? Или да разбирам, че ти си поредният който чака някой друг да му свърши работата, както винаги и за всичко е очаквал целият български народ, докато раздава акъл в ефира?

  Този спор за живеещите в България и извън нея тече доста от отдавна и не смятам, че ти и аз ще намери правилните отговори в него, защото обикновено истините са по средата, а ние с теб сме очевидно на противоположни позиции. Защо преди да ме посочиш с пръст, че раздавам съвети, не прочетеш своите коментари преди това и не осъзнаеш, че ти точно същото правиш? И ако може да обясниш, с какво право го правиш? Аз мога да кажа, че се отегчих от всичкото това плюене и това беше причината, да се намеся и да се опитам да посоча, че макар и принципно да си права, не го казваш по подходящия начин и излишно се заяждаш с хората тук, които нямат никаква вина за твоето положение. Ти ни се сърдиш и нравоучителстваш за нещо, което искаш ние да свършим вместо теб? Защо?

  Ружка, предполагам, че щом толкова отдавна живееш извън България, си от поколението на моите родители, живели по-голямата част от живота си по време на комунизма и мога да разбера това отношение. Комунизмът може да се сравни по своята гадост с 500 години турско робство що се отнася до смачкването на хората и потъпкването на всичко човешко в тях. Явно много болка се е натрупала и си стои в теб, въпреки разкошните условия на живот, с които разполагаш в момента, щом ни заливаш с такива подробности от автобиографията си и с това, колко всички останали са били несправедливи с теб. Само дето ние едва ли можем да ти помогнем, както с натрупаното в теб, така и с проблема с твоя апартамент. Допълнителен е и моментът, че със своята пасивност вашето поколение ни е направило нас такива, каквито сме. Това е все едно да обвиняваш своите деца, че не са възпитани правилно????

  НО: понеже имам свободно време в момента, с удоволствие ще си почеша езика с теб, щом това искаш. Предполагам, че това ще отблъсне всички други коментиращи, защото го превръщаме в спор между мен и теб и пренасяме темата на съвсем друга основа. Всъщност то и преди да се включа беше почти монолог от твоя страна, а темата вече отдавна беше преместена от Топлофикация към “колко смотана държава е България и колко прекрасна е Франция!”

  Аз добре разбирам разликата между отечество и държава, но се оказва, че именно ти не я разбираш въпреки твърденията си. Защото след като имате претенции към “отечеството” както и към познаването и уважаването на историята и на хората, които са се борили за свободна България, всички тези, които сте избягали оттук и оставили “отечеството” си в ръцете на банда мошеници, именно вие не отричате ли по всички възможни начини подвизите на такива българи и правото на България да има свестни граждани? Не ги ли обезсмисляте тотално с бягството си? Какъв пример давате с това? Според теб защо са загинали герои като Ботев и Левски – заради мутренската и депутатската част от народа ли или заради онези истинските българи – смели, умни и работливи? И когато смелите, умните и работливите гледат преди всичко себе си и затова напускат “отечеството” си и се спасяват поединично – тогава?

  Не си мисли, че нямам представа за своя път в живота. И че това да стоя, тук е принудително, защото нямам друг избор. Имах и в момента имам отлични възможности да избягам оттук и не го правя. И една от причините е, че ако го направя ще се почувствам страхлива мижитурка, нещо – с което аз самата трудно бих се примирила и то би оцапало иначе превъзходната картинка на живота ми извън България.

  Има една крайна позиция, че щом ние, които сме останали тук, работим и плащаме данъци на тая държава, то все пак това е някакъв принос към нейното развитие – малко по-голям от вашия – на избягалите. Това е правилно, но само дотолкова, че от нашите заплати се издържат много социално слаби, но другата страна на монетата са многото некадърници в държавния апарат и ние не сме им поискали отчет за това как се харчат нашите пари. В това отношение би могло да се каже, че вие пък никога не сте имали отношение. Работещите навън винаги са подчертавали заслугата си, че пращат пари в България на своите близки, но когато опре до искането на сметка от мошениците, вас никакви ви няма или поне аз не съм чула нещо да е направено в това отношение. Надявам се да бъркам.

  Ето в това е проблемът, защо ние данъкоплатците се оставяме да ни използват и манипулират? За мен са два отговорите: 1. защото въпреки самочувствието си, ние като народ сме глупав народ и 2. защото не е достигната ниската граница на търпението ни, която също е наследство от хилядите робства на българите – “наведена главица сабя не я сече”.

  Затова и винаги се надяваме на някой друг – защото ни е страх. Затова и за нас българите е характерно, че обикновено нищо не вършим, а само приказваме – да демострираме поне, че ние тез неща ги разбираме, ама ако може някой друг да свърши черната работа.

  Затова Ружка не търси решението на проблемите си в нас и не очаквай ние да направим нещо вместо теб, а ни дай пример, как трябва да станат нещата. Ама пример не на думи, а на дела, като човек – зрял и видял. Тогава с удоволствие ще те подкрепя и ще последвам примера ти. Аз не съм против теб, в никакъв случай.
  Не те познавам и нямам причини да те харесвам или ненавиждам. Просто не разбирам, какво искаш да постигнеш с тези си коментари.

  Ние сме отговорни за нашите дела и мисли и ако нещата в нашия живот вървят не в посоката, в която искаме, значи ние нещо сме объркали в крачката. Не всичко зависи от нас, разбира се, но за това, как ще излезем от положението, само ние сме отговорни.

  Беше ми приятно да поспоря с теб. Желая ти успех и късмет в живота 🙂

  Reply
 65. RoujkaBG

  Таня, живота е конкретен.
  Ползваш- плащаш. Не ползваш- не плащаш.

  П

  Reply
 66. mick

  RoujkaBG: Животът е конкретен: Имаш крава пиеш, не пиеш мляко – храниш постоянно, иначе кравата умира. Същото е и с апартаментите, както и с много други неща – винаги си има постоянни разходи. Сигурен съм и във Франция е така, даже хората сигурно толкова са свикнали с тях, че даже и през ум не им минава да ги спестят/щото ще им умре кравата/. За разлика от БГ.

  Reply
 67. RoujkaBG

  mick,

  имаш крава, храниш я, пиеш мляко. Храните се двамата.

  Имаш крава, храния я, не пиеш мляк- колиш я
  Никой не храни крава, за да седи гладен…

  Reply
 68. mick

  RoukaBG – точно – колиш кравата/продаваш апартамента/… и не стоиш гладен/не се оплакваш от разходите/.

  Reply
 69. RoujkaBG

  mick,

  Разбира се, че ще бъде продаден, но не от мен, а от съдия изпълнител, защото НЯМА да платя за нещо, което НЕ съм ползвала.
  Аз ще изкарам пари за дело в Страстбург, но как ще ги изкарат чуждите баби и дядовци, вдовици и сираци, пенсионерите?

  Разбира се, че това е точният начин за реализация на Правителствената програма за завръщането на българските специалисти в
  България, като ги направиш бездомни и откраднеш 20 годишният труд на едно семейство, което е оцеляло благодарение не на
  собствената си държава, а въпреки нея. Демократично по комунистически.

  В тази държава управниците имат само една грижа- да поддържат хаоса, безредието и беззаконието с една едничка цел-
  ОГРАБВАНЕ на населението й. Точно така- НАСЕЛЕНИЕ.

  Никога до сега не съм гласувала за комунисти, но следващият път ЩЕ ГЛАСУВАМ точно за тях, защото са умни и хитри.
  Мръсни, долни гадни твари, но за тях сте достойни.Както беше рекъл преди 100г един Търновец, П.Славейков :”НЕ СМЕ НАРОД, А МЪРША.”

  Специални благодарности към Теб и Таня, и най- вече на бг парламент и правителство, които спомогнаха да взема окончателно,
  едно тъй дълго отлагано решение. Всяко завръщане тук е само едно ОГОРЧЕНИЕ и ОТВРАЩЕНИЕ. За Вас съм спокойна, Вие ще
  поддържате огъня под казана, в който горят събратята Ви

  Reply
 70. RoujkaBG

  Гриша, извинявай, че ти наспамих блога, но….това е положението.
  Истината за Нас, такива каквито сме- егоцентрици и ЕГОИСТИ

  Свинщината винаги е привличала по-вече от Възвишеното,
  но Аз знам, че не този който дава, а взелият е беден.

  Reply
 71. Божо

  @RoujkaBG – хората тук така са свикнали на разните малоумия, че им се виждат нормални и даже ги защитават, вместо да помислят, че могат да защитават правата си вместо това.

  Reply
 72. RoujkaBG

  Нищо ново под Слънцето. Науката отдавна има формулировка.
  Стокхолмски синдром- състояние, в което жертвата обиква мъчителите си.

  Reply
 73. Nekonventsialen

  Ние сме население “Мечта”…стази социална неграмотност и това тотално безкултурие,желаещите да ни мамят никнат като гъби. Порадоксално е ,но ако ми се наложи да избирам между т.н. Народ и т.н. Държава -ще избера “държавата” ,защото останем ли без “началство ” сме първосигнални и ще се се погубем много по-рано.

  Reply
 74. Шаркан

  Гриша, здрасти.
  Освен, че те подкрепям, ето малка добавка, адресирана предимно до онези, които едва ли не смятат позицията на Топлофикация за основателна:
  Продава се апартамент в Люлин 3. Близо една година в него не е живял никой. Нещо повече – почти всички радиатори са свалени. Които ги има – запечатани.
  Въпреки това, дойде сметка от около 3000 лв.
  С упорита борба я смъкнахме до 1900 кинта. Които накрая платихме от немай-къде, за да вземем новото жилище. Нямахме друга алтернатива, парите от продажбата почти изцяло се вписваха в новата покупка.
  (тогава още не вееше на криза, по време на която не препоръчваш сдобиване с недвижимост… ами, минахме се. Както с лаптопа, за който говорихме с теб днес по телефона. Е, с лаптопа не е съвсем минавка де…)

  Сега, в новото жилище, което след около месец ще има акт 16, поисках ИЗОБЩО да няма тръби за парно. Никакви. На последен етаж сме, не насилваме никого, не му прекъсваме достъпа до парното. Просто ние с Лора НЕ ИСКАМЕ тази услуга (ще си монтираме климатик). Не знам как ще се развият нещата в тоя нов блок, ще пиша като му дойде времето.

  Иначе в Ромча сме си екстра. Просто къщата, ти я знаеш, е малко мъчна за отглеждане на дете през първите му пет-шест годинки. Ето за това ни трябва жилище “в цивилизацията”, а не там, където ни е по-добре да живеем… проблемът е, така да се каже, инфраструктурен.
  (в тази връзка, преди няколко дни четох, че лошите американци отново направиха империалистическо престъпление – предлагат атомен реактор Хиперион срещу 25 М$, ужас. Не че съм привърженик всеки блок да има атомен реактор в мазето, обаче – не е ли време за някаква децентрализация на тая система? Подхвърлих на нашия кмет: Искрене, така и така. Да питаме хамериканците, да си турим една такава джаджа? Може японски да е – Тошиба 4S, тъкмо ще се побратимим с едно селце в Аляска, където ще турят такъв миниреактор. Клати глава кметът: тези, от които зависи такова решение, имат дял в 9-те ВЕЦа по Искъра… и после, по закон ние нямаме право да ползваме енергия от нашия евентуален селски реактор, трябва държавата да ни я изкупи, пък тока ще ни го дава пак ЧЕЗ… ЧЕЗ, викам, вече си е поръчал три такива реактора за Чехия. Искрен: Абе ще им го подхвърля на събранието, поне да ги видя как ще реагират…
  Дали бате Бойко – ти още ли имаш известни надежди, че той ще свърши работа без да иска, случайно? – няма да рипне и да каже – искам десет реактора Хиперион и нека всички софиянци минат на климатици!)
  (нещо промених темата, прощавай…)

  Reply
 75. Шаркан

  до Ружка: не се ядосвай Уважавай правото на опонента да дрънка глупости.

  до Емо: интересен начин на разсъждение имаш; и основателни, чак сърцераздирателни причини, които сподели тук, да имаш този интересен начин на разсъждение. Липсва ти само едно нещо – самоуважение. Оттам не уважаваш и избора на околните. Човек, който живее в апартамент, сметки за който не може да плаща – с какво лично теб те заплашва такъв човек? С това, че ти, както твърдиш, си се измъкнал от мизерията, та затова презираш онези, които не го могат? Имаше някакъв термин за това в психологията. Всъщност, презираш себе си. Боиш се от това, че си могъл и да не успееш. НО си успял. И затова се чувстваш в правото си да гледаш отвисоко онези, които не са успели…
  Поздравления. Ти винаги ще успяваш. Око няма да ти мигне, ако трябва да прегазиш някой.
  Лошото е, че ако се спънеш… няма как да разчиташ поне да проявят милост към теб, ако не и помощ. Ще те стъпчат.
  И това ще е справедливо, нали – щом като ти би ги стъпкал, откъде накъде ще очакваш обратното?
  Въпросът обаче е друг. Дали ще продават апартамента, за да платят сметки, е техен избор. Меко казано, не бива да си пъхаш гагата (такъв е лафът просто, не рипай) в това. Топлофикация обаче провокира пъхането на гагите. И ти се поддаваш на тези правила, търсиш рационалното в тях, понеже си рационалист.
  ТОест, приемаш чужди правила на играта, за които правила най-малкото има съмнения, че не са честни. И какво значи това? Ами, следното:
  Поздравления – ти не си успял да се измъкнеш от мизерията. Тя ти седи в душата. Следователно – нямаш никакво право да вириш брадичка пред “неуспелите”.

  До Мик:
  в малко по-мек вариант онова, което писах до Емо, има пряко отношение към теб. Да търсиш рационалното в ирационалността много рядко е похвално занимание. Боя се, че се опитваш да заемаш някаква криво разбрана “патриотична” позиция. Вече ти го казаха: не храниш кравата, за да седиш гладен.
  Виж, наистина трудно се разбират проблеми, които не са те засягали. Също така трудно се преглъщат хора, които имат грижи, каквито ти си имал късмета (късмета! много рядко ЛИЧНИТЕ ЗАСЛУГИ!) да преодолееш.

  РЕЗЮМЕ:
  Човек плаща онова, което е използвал. Ако има съмнения, че му искат повече от даденото – протестира (включително чрез неплащане). Ако искат от него да плати нещо, което не е ползвал, той е в правото си, дори е задължен да НЕ ПЛАЩА, освен ако не се намира в безизходица или има други приоритети. Ако не е в състояние да плати – негова си работа как ще се оправя (продажба или предпочита да е вечен длъжник), стига това да не засяга никого извън него и кредитора.
  (Ако кредиторът се опитва да изнудва длъжника чрез трети лица като съседи, държавни чиновници и други… май тогава трябва да накажем кредитора – от елементарен егоизъм: ами ако утре тръгне да притиска мен?…)
  Човек дава акъл ако му поискат. Човек като дава акъл трябва да е готов да приеме отказ.
  (никой не ми е искал акъл, но пък кой ви каза, че ви давам такъв? Само се фукам колко съм съобразителен 😉
  отказите ги пращайте на банковата ми сметка)
  Човек отговаря за себе си и не бива да натоварва други със свои отговорности.
  Човек трябва да вижда зорко кой се опитва да го натоварва с чужди отговорности – в случая: съседът ли е виновен или Топлофикация.

  Благодаря за вниманието
  (Гриша, нали не прекалих? Блогът все пак е твой…)

  Reply
 76. Григор Post author

  @Шаркан: Уви, не си се отървал. Наскоро някой беше писал как в апартамента му още при строежа, по негово настояване, не са прокарани тръби за парно – но въпреки това Топлофикация в момента го съди за неплатени пари за отопление на въпросния апартамент.

  За атомния реактор – не съм го чел, но ми се струва леко партенка. Иначе нямате никакъв проблем да си произвеждате ток както искате, и да си го разпределяте вътрешно, поне според мен. Ако ви притиснат за това, лесно ще ескалирате въпроса до евроинституциите, а те в момента силно са “възлюбили” рекетьорството в България, особено упражняваните от държавата негови форми. Който не ги е дал под Европейския съд, той не ги е осъдил, даже за глупости, та камо ли за свестни неща…

  Reply
 77. P.Малинова

  Всичко е много простичко,
  Защо трябва да се караме по между си, затова че всеки от нас е потърпевш ли? Дайте да се обединим и всички да отидем пред народното събрание и да искаме промяна на законовите разпоредби за топлофикация, ток и др. , промяна за начина на формиране на топлинното счетоводство и докато не го променят няма да се отказваме. Стига сме търпяли като овчици и да се заяждаме по между си. Всеки трябва да има достойнство. Нямат възможност хората да си плащат, те няма какво да ядат, не могат да си позволят да плащат и при не дай си боже някое сериозно заболяване и т.н. и т.н. Вече 20 години все едни и същи хора се предлагат за избиране да ни защитават “нашите интереси”. ВРЕМЕ Е ВЕЧЕ НАРОДА ДА СЕ СЪБУДИ! ВСИЧКИ ПРЕД ПАРЛАМЕНТА! НЕ ИСКАМЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ИНТЕРЕСИ! ТЪРСИМ СИ НАШИТЕ ЧОВЕШКИ ПРАВА КАТО ГРАЖДАНИ НА ТАЗИ СТРАНА!
  ХОРА НЕКА НЕ СЕ НАПАДАМЕ ПО МЕЖДУ СИ КОЙ Е КРИВ И КОЙ Е ПРАВ! ВСИЧКИ СМЕ ОГРАБВАНИ! ВИЖТЕ КАКВО ПРАВЯТ ГЪРЦИТЕ, КАКВО ПРАВЯТ ФРАНЦУЗИТЕ! КАТО НЕЩО НЕ ИМ ХАРЕСВА И ВСИЧКИ ЗАЕДНО СА НА УЛИЦИТЕ!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *