За 13-ата заплата, и Георги Пирински

Преди няколко дни гледах по телевизията дълбокоуважаемия ни председател на Народното събрание – Георги Пирински.

Как разпалено защитава даването на тринайсета заплата на депутатите, понеже се били трудили много и здраво. И как обяснява на журналистите, че споменаването в медиите на депутатството в негативен контекст било противодържавна дейност, така че да се замислели много добре…

Георги Пирински привлича вниманието ми не от вчера. Преди години участвах в един протест пред парламента, когато депутатите дадоха няколко милиона за нови луксозни лимузини за властта вместо за лекарства за болните.

Тогава въпросното… хм, лице, дойде да ни пита дали смятаме, че си прекарваме времето по най-добрия възможен начин. А след това се изказа в медиите, че било редно и нормално министрите от белите държави да ходят пеша, а тези от банановите републики да се возят в десетметрови лимузини. Понеже в банановите републики имало много повече неща за оправяне, и съответно министрите им били заслужили повече.

Тогава не издържах, и му написах отговор. В който изказах позицията, че според мен връзката е обратната. Че не министрите от белите държави ходят пеша, защото държавите им са уредени, и вършат малко – а че ходят пеша, но и вършат много, понеже гласоподавателите им ги контролират здраво, и не им позволяват излишни разходи, и точно затова държавите им са уредени. Докато министрите от банановите републики карат десетметрови лимузини, защото гласоподавателите им не ги контролират здраво – и затова и повече крадат държавите си, отколкото работят за тях, и точно затова държавите им са неуредени и мизерни.

Оттогава мина време, и много неща се видяха. Не вярвам да се намери нормален човек, освен добре платен клакьор, който да каже, че не съм се оказал прав. (За моя нерадост.) Две неща обаче не се промениха. Едното е безхаберието на българина към това как го управляват. Другото – логичният гьонсуратлък на управляващите го. Начело с Георги Пирински.

Нещо повече. Много от управляващите ни просто “покрадват” колкото могат да носят, но тайничко, с надеждата да не бъдат забелязани. Георги Пирински открито застава и заявява, че който посмее да извика “Крадат, крадат!” ще бъде обявен за престъпник, и много да внимаваме в картинката, че да не се стовари адът върху нас. Не зная дали ви е нападал обирджия, който да опре нож в гърлото ви и да съска: “Млъквай, или ще те заколя!”, докато ви изгребва джобовете…

И още. В центъра на криза сме. Фирми съкращават масово работници. Много министерства не могат да си позволят да платят тринайсета заплата на служителите си. При това положение, депутатите да си я дават, от събраните от НАШИТЕ джобове данъци, е уреждане на пир по време на чума. Платен от джобовете на болните от чумата…

Психолозите отдавна са посочили – запускането и порутването на къща най-често тръгва от един неоправен счупен прозорец. А запускането и порутването на държава – от един ненаказан корупционер или опериран от съвест гьонсурат. Така че Георги Пирински в момента е не просто заплаха за демокрацията, със заплахите си към очите и ушите на хората. Той е трупната отрова, която съсипва умовете и съвестите ни, внушавайки ни усещане за безнадеждност и неспасяемост. И разяжда държавата и обществото ни, и съсипва мъничкия свят, сред който живеем.

Искате ли да ви посоча човек, за който си струва на всяка цена да отидеш на избори и да гласуваш за него? Който ще ви спаси от всякакви злини и проблеми? Не мога. Все още не познавам такъв. Но вече мога без никакво колебание да ви посоча човек, за който си струва на всяка, ама на всяка цена да отидеш на избори и да гласуваш ПРОТИВ него. Който е един от хората, направили България това, което е в момента – място, от което всеки се чуди как да се махне по-далече, или поне да прати децата си по-далече оттук. Държава, която всеки мрази с омраза, по-силна дори от обичта му към тази толкова приказно красива, и родна за нас страна. И общество, което всички използваме като синоним на ад на земята.

Този човек се казва Георги Пирински. А партията, която го държи във властта, е БСП.

Призовавам всеки, без значение на политически възгледи, ангажираност или пристрастност – на следващите избори отидете и гласувайте срещу този човек, и срещу партията, която го подкрепя. Ако междувременно е сменил БСП с друга – срещу нея. Но отидете и гласувайте срещу него, за да му попречим да продължава да трови и съсипва съществуването ни, като съсипва държавата и обществото ни. Нека с бюлетините си го изрежем от организма на държавата, както от болен се изрязва тровещият го гнойник. Иначе болният ще умре, или ще страда доживот – а в тази метафора болният сме ние.

Този призив е най-много именно към поддръжниците на БСП. Нека ми кажат честно – тя е ли социалната партия, за която се представя? Или е подлога в България на точно този тип хора, които идеолозите на социализма заклеймиха най-люто (и с право)? Това ли е идеята им за социална справедливост – депутатите да пируват по време на криза с парите на данъкоплатците, и да заплашват който се осмели да проговори за това? Нека си изберат категорията хора, която ги отблъсква най-силно – било безсъвестни капиталисти, било гьонсурати чорбаджии – и да кажат има ли някой в България, който да се вписва в тази категория по-добре и по-намясто от Георги Пирински и тези като него… Ако няма по-такъв, ако съм прав, нека помогнем на БСП да се освободи от такъв човек. Това е единственият начин тя да има шанс да стане партията, която поддръжниците й биха искали да бъде.

Докато пишех това, си мислех – колко ли други блогъри ще подкрепят идеята, и ще повдигнат призива, въпреки че той ги касае много повече от насилието в Ирак или глобалното затопляне? Надали много. Всъщност, може би никой или почти никой. Но аз няма да се откажа. Нито пък ще се уплаша, ако се опитат да ме сплашват – напротив, ще ги изкарам на светло, каквото и да ми струва това. Когато дойдат избори, ще припомня тази случка, и още други. И ще повтарям призива си, отново и отново. Докато не го чуе и разбере всеки, който има уши и ум. И везните не наклонят бавно, но сигурно в посоката, която ще изсипе Пирински извън политическата сцена. Бъдеще има или за него като политик, или за България като държава и общество – но не и за него, и за нея.

А България като държава и общество означава и всички нас.

Ще останете ли безучастни, или ще надигнете и вие глас?

Ще останете ли безхаберни, или ще помогнете да се очистим от този извор на отрова?

Изберете сами.

Резултатът от избора ви няма да закъснее.

22 thoughts on “За 13-ата заплата, и Георги Пирински

 1. Atanas Boev

  Както знаеш, “гласувайте против” за българина обикновено значи – не гласувайте. По-добре предложи партия и застани зад нея.

  Ето аз съм социално (това същото ли е като ляво?) ориентиран. В страната в която живея има високи данъци и висока социална сигурност и това ми харесва като положение. Не казвам, че е най-правилното за всички, има хора които мислят различно и живеят в други страни. Та, да речем, че искам да променя нещо. Да речем, че се замъкна до Хелзинки за да гласувам. За кого предлагаш?

  А ти за кого ще гласуваш? Против кого – ясно 🙂

  Reply
 2. Таня Джекова

  Григи, аз ще разпространя това. Първо, защото бяхме заедно на онзи протест и си спомням мазната физиономия на Пирински, който дойде само за да се изтапанчи пред телевизиите и второ, защото аз самата не мога да напиша толкова добре отношението, което изпитвам към тези, които хем крадат, хем твърдят, че са доблестни и достойни хора. Мизерници…

  Reply
 3. Pingback: K.I.S.S. » Blog Archive » За 13-ата заплата, и Георги Пирински

 4. yoalbo

  Разпространявам, разбира се! Много, много трябва да се говори, разпространява, разяснява. И няма кой друг. Ние трябва.

  Reply
 5. Pingback: Разпространете, и не само online « От моята камбанария

 6. Григор Post author

  @Atanas Boev: Ще го реша в нощта преди изборния ден. Дотогава и да решавам, все може да излезе нещо ново, и да ми промени мнението.

  @Таня Джекова, yoalbo: Благодаря ви!

  @Калин: Чак пък за побийване… В преносния смисъл на думата – да, и много! 🙂 Но е време хората да разберат, че бюлетината е по-силно оръжие от сопата, и че трябва да бъде използвано, ако искаме да живеем по-добре.

  @nname.org: Разбира се 🙂

  Reply
 7. Габи

  Привет!

  Получихме съобщение от Йорданка Богдева на пощата на проекта “Място за бъдеще” – препратих го на хората от проекта – на цялата гугъл група… аз ако искам да напиша такова писмо, къде трябва да го подам, защото страшно ми харесва инициативата? *потъркв ръце*

  Прегръщ!

  Reply
 8. Григор Post author

  @Габи: Бъди ми гост тук, в блога. Прати писмого по е-майл, ще го публикувам. 🙂

  Reply
 9. Pingback: Искам да се развиваме като цивилизована държава! « Радо / Rado

 10. Marfa

  Григоре, туй съм си го букмаркнала. Само дето не смятам непременно Пирински за Аватара на Световното Зло™, а за такова съм си заплюла цялото бивше Политбюро. Плюс Сакскобургготската издънка. И с малко ориенталски подправки за по-добър вкус. Е няма други такива дебили като нас. “Бий ме, обичам те!”. Това трябва да е мотото ни. Ако на следващите избори пак запеем този химн, аз лично вече ще си бия дузпата. Не че плаша някого, просто казвам. Няма кого да уплаша. На никой не му пука за мене. Ама на мене ми пука. И… И просто… Ами беше дотука. Туй то.

  Reply
 11. Григор Post author

  @Marfa: Всички политици са по дефиниция боклуци. Дали ще се държат като такива, или като благородни добродейци, зависи от нас – дали ще ги контролираме, или ще ги оставим да си разиграват коня.

  А за биенето на дузпата – и на мен ми е минавало през ума, много-много пъти. И не е напълно изключено някой ден да се предам и да го направя. Но дотогава ще се боря колкото мога. Искам да бъда воин – а воинът си проличава, когато е сам и изправен пред неминуемо поражение. Тогава е, когато всички други побягват, но истинските воини продължават борбата.

  Reply
 12. kanew

  За каменното цвете, като зам.министър на външната търговия преди 1989 година, казваха: Ако искаш някоя работа да не стане, пиши писмо на Пирински.

  Reply
 13. Pingback: Пещерата на неандерталеца » Blog Archive » Виновни сме

 14. geronimo

  Ако бяха тия политици в Китай,знаете ли каква 13 заплата щяха да си гласуват?
  7.65 или 5.45!

  Reply
 15. Григор Post author

  @geronimo: Точно там се съмнявам. Китаецът е същия добитък като българина…

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *