Протест пред Народното събрание – продължение

На 14 и 15 – кога навреме, кога не – успях да мина през мястото на протеста. Поговорих си с поне десетина от полицаите и жандармеристите там. И в едно отношение бях впечатлен.

На протестите след 14 декември 1989 г. се сблъскахме с кордон от милиционери. Тогава ми направи впечатление нещо, което ги обединяваше – излъчваната от тях омраза към нас, митингуващите. Пламтящото настървение не да ни пребият, а направо да ни избият при пръв знак. Не се учудих много – тогава това и очаквах. Комунизъм. Милиция…

На надигането през зимата на 1996-97 г. полицаите бяха различни. Пак бяха готови да връхлетят и пометат митингуващите при заповед. Пак бяха готови да бият до смазване. Но ги нямаше садистичното желание да действат точно така, личната омраза към митингуващите. За тях бяхме просто някакви абстрактни врагове, които трябва да бъдат премазани, защото се опитват да вършат лоши неща.

Сега момчетата в униформа ме възхитиха. Бяха възпитани. Бяха добронамерени – спазваха си заповедите, но почти всички с удоволствие съдействаха на объркали се граждани. И у никого не усетих някакво специално желание да бие до самозабрава – дори в четвъртък, след като бяха замеряни с какво ли не. Беше някакво добродушно “вие протестирате, ние охраняваме, нека всеки си върши своето по културния начин”.

(Познат днес ми спомена, че в разговор един от полицаите направо му е казал: “Абе, и ние мислим, че ония трябва да си ходят, ама такава ни е работата, да ги пазим – иначе ще ни уволнят, пък и ние семейства храним…”)

Не съм поклонник на полицейската бруталност. И не съм проспал бруталните полицейщини след протеста на 14-ти в уличките отзад и в парковете. Но тези разговори ми помогнаха да се пробудя от параноичния черно-бял кошмар, в който всеки полицай е враг и зло. Да разбера че както между митингуващите имаше лумпени и вандали (освен провокаторите), така ги има и сред полицаите, и не те са истинското лице на никоя от страните.

А както огромното мнозинство митингуващи са достойни хора, излезли на оправдан протест срещу золумите на властниците, така и мнозинството полицаи са най-обикновени хора, които страдат от същите тези золуми, и го знаят. Които се опитват да си вършат работата, както им е наредено, и да пазят порядъка и закона, за да не настане хаос – но и разбират добре в какво протестиращите са прави. И нямат желанието да са верни кучета на овластените престъпници, и да пребиват всеки, надигнал се срещу своеволията на тези престъпници.

Накратко – че загражденията между нас и полицаите са изкуствени. Че всъщност сме от една и съща страна на барикадата с тях. А от другата са престъпниците във властта и престъпниците от улицата. Парадоксално обединение на двете крайности? На пръв поглед – да.

Но след това се досетих кой е подсигурил за митинга провокаторите, а може би и немалка част от “редовите” лумпени и вандали. И единството на престъпниците от върха и дъното започна да не изглежда толкова странно.

А след това се сетих и кой докара обществото ни дотам лумпенството и вандализмът да са единственият начин за съществуване, единственият отдушник, единственото хоби и битие за огромен брой хора, и млади, и вече не млади. И в момента не мога да си представя едните престъпници без другите: тези от върха създават с действията си класата на тези отдолу, а тя е удобният им слуга и инструмент.

Време е да разберем кои всъщност са на наша страна, а кои са ни врагове. Време е да знаем, че полицаите (поне редовите, поне повечето) са част от нас. Че истинските ни врагове са престъпниците, без значение дали във властта или от улицата. И че силата на престъпниците е в нашето разединение – например между протестиращите и полицията. Време е да ги лишим от тази сила. Време е да разберем, че сме едно, че сме срещу измекярите във властта заедно.

Затова и охотно ще подкрепя идеята да отидем в 11 часа на 17 януари пред сградата на МВР, на ул. “Шести септември” 29, и да подкрепим протеста на полицаите. Те страдат от същите неща, както и ние. Управляват ги същите измекяри. В един и същи казан сме. Нека престанем да правим този казан “български”, и да дърпаме обратно вътре който се помъчи да излезе. Нека помогнем на другите да излязат – може би някои от тях пък после ще помогнат да излезем ние.

Защото, ако искаш да излезеш от казана, трябва да го заслужаваш. Което значи, че трябва да си дадеш труда, примерно да ходиш на протести. Но има и морална страна, а тя е – за да заслужаваш да не си в казана, трябва да си готов да помогнеш на другите, които искат да не са… Нека бъдем истински, достойни хора. Нека докажем, че заслужаваме да не сме в казана, като помогнем на полицаите да не бъдат. Като подкрепим техния протест.

Още не зная каква форма ще е подходяща. Мислех да отидем да ги “охраняваме”, но не зная дали шегата ще бъде разбрана правилно, като подкрепа за тях. Може би този призив е по-адекватният – простичко да си закачим по една бележка с подкрепата си за тях, в прав текст.

И искам да призова всички – не вършете золуми, било то дори в подкрепа на полицаите. Не носете оръжие или опасни предмети, не вдигайте патардия до небето, не блокирайте улици, не горете портрети. Просто бъдете там, и показвайте подкрепата си за полицаите. Това е, от което властниците ни ще се уплашат много повече, отколкото ако атакуваме и сринем сградата на МВР. Защото няма да имат зад какви лъжи да скрият, че са се оказали сами срещу целия окраден от тях народ – дори срещу органите, които трябва да ги пазят. Носете си документите… и бъдете хора.

… Може би за някои протестиращи, пострадали незаслужено от полицейския побой, няма да е лесно да приемат този призив. Искам да ги попитам – съгласни ли сте да ви слагат наравно с лумпените, които замеряха и удряха полицаите, без да имат повод? И които са оправданието на лумпените сред полицията пък да пребие вас?… Ако не сте, не слагайте и всички полицаи в един кюп. Който от тях се е осъзнал до степен да протестира пред МВР, надали би пребивал протестиращи за удоволствие. Подкрепете свестните хора в полицията – това е доказателството и за вашата мъдрост и свястност.

27 thoughts on “Протест пред Народното събрание – продължение

  1. Eneya

    Аз лично ти благодаря за този постинг.
    Защото ти си един от малкото, които се сети, че и тези, които ги замеряха и срещу които се изля цялото насъбрано зло и мръсно отношение, че те също са хора и им го призна.
    От плюсовете, до минусите.
    Браво. 🙂

    Reply
  2. Драго

    Мамицата ти мръсна педераст! Къв си ти бе?! Боклук! Смешен чичка, страхливец! Вместо да протестира, търгнал да говори с куките. Педалче мръсно…

    Reply
  3. RoujkaBG

    Гриша,

    и аз мисля като теб. Тези хора са членове на същото гражданско общество и имат същите проблеми.
    Те са част от нас, а не от управляващите. Работят под пагон и заповед. Но не те са виновни за заповедите,
    които им издават и трябва да изпълняват. Това всеки що годе здравомислещ човек го разбира.

    За това на протеста пред министерството на Миков трябва да се смесите- полицай, цивилен.
    Да се покаже и на Миков, и на ония, които си въобразяват, че могат да противопставят една обществена
    група на друга на принципа “Разделяй и владей”, че по- вече няма шанс да успее. Да видят, че не могат
    да разчитат на полицаите вечно да размахват палките срещу мирни граждани, подчинявайки се на заповеди,
    които са в разрес с човешките им съвести.

    Хванете се за ръцете- Полицай, цивилен, полицай, цивилен, независимо, че не се познавате.
    В ръцете, вместо палки- цветя Ще има страхотен ефект. Така с очите си ще видят, че сме
    ЗАЕДНО и СПЛОТЕНИ. Че не сме глупаци, които могат вечно да манипулират и противопоставят.
    Задължително се омесете с полицаите!Те имат същата нужда от нашта подкрепа, както ние от тяхната.

    Жалко, че съм толкова далеч, но за сметка на това пък днес ще участвам в един друг протест, тук във Фрация.
    Не само, че никой не ми казва, ти си чужденка и не се меси в нашите работи, а бях поканена специално с писмо.
    Това последното го казвам в отговор на ония българи, които казват: “Стой си там щом ти харесват франчулята и
    нямаш работа в България”. Много знания и култура са нужни на нашият народ, но това е друга тема, обаче не немаловажна.

    Reply
  4. RoujkaBG

    Както винаги пиша на един дъх и никога не си проверявам текста за грешки и ги откривам в послествие.
    Моля, да ме извините. 🙂

    Reply
  5. Крис

    В подкрепа на думите ти искам да предложа един цитат на пост от форум, чийто автор е полицай:
    “Тук е мястото да се извиня на наистина мирно протестиращите, които пострадаха при вчерашните безредици. Но не хвъляйте цялата вина върху редовия полицай, моля ви. Те бяха оставени на произвола на съдбата под постоянен дъжд от всевъзможни предмети, камъни и буци лед. След което трябваше за отрицателно време площада пред НС да бъде “евакуиран”. Не оправдавам колегите които малко или много са прекалили, но не мога и да ги съдя. Поставете се на тяхно място. За пореден път управляващите доказаха че са лукави и умеят да се справят с всичко, което не е в тяхна полза. “Разделяй и владей” – това е тяхното мото. Настроиха всички срещу полицаите, които утре в 11:00 отново ще протестираме пред МВР, за да нямаме подкрепата на обществото. В същото време заклеймиха един протест с основателни искания като “лумпенизиран”. С един куршум – два заека.”

    Reply
  6. Vanko

    Не може да сме ЗАЕДНО и СПЛОТЕНИ с полицията, те са от другата страна на барикадата и защитават властта. Каквото им се каже, изпълняват, така и трябва. Ако бяхме ЗАЕДНО щеше да има окървавени депутати в арестите, а не протестиращи.

    Иначе и полицаите са жертви на управлението, но на протеста те защитават враговете на народа.

    Reply
  7. Григор Post author

    @RoujkaBG: Напълно си права.

    @Крис: Стискам ръката на този човек. Ударил е право в десятката. И ти благодаря, че препредаде думите му – дано повече хора ги прочетат, и го разберат. (Но и мисля, че аз на негово място не бих казал “не мога да ги съдя” за някои от полицаите, които се държаха наистина като боклуци. Като минимум, едно “не бяха прави” би било честно.)

    @Vanko: Има и други начини да сме заедно освен “да окървавяваме заедно депутати”. (Сигурно дори сред депутатите могат да се намерят такива, които да заслужават нещо по-добро, ако и да не са много.) Точно както има и други начини да сме от двете страни на барикадата, въпреки че формално сме “заедно” – от една страна на барикадата ли сме с провокаторите, които за пари опорочиха митинга на 14-ти?

    Reply
  8. В.Руменов

    Крайно съм разочарован от поведението на организаторите на протеста от 14.І.2009 при срещата със стоманения георги пирински (малките букви не са правописна грешка). Предали са се и са предали протеста, а в частност и мен. Какво значи, че протеста не бил за сваляне на правителството, а само за промяна на системата. Та нали правителството е емблемата и главата на змията наречена “система”.
    Парламентът и правителството щели да удовлетворят исканията на протестиращите и да решат проблемите… Това са само трикове, за да задържат властта, да продължат да ни ходят по главите и да изпразват джобовете ни.
    Млади хора, не се поддавайте на демагогията на комунистите! Явно не знаете колко зловещо цинични са. Когато го разберете ще бъде още по-късно и ще трябва отново да излизате по площадите и отново да ви бият.
    Резултатът от това предателство е, че мен, а вероятно и много други ни губите като подкрепа и присъствие на площадите.
    Моите искания са:
    1. Мигновена оставка на това правителство.
    2. Назначаване на експертно служебно правителство до датата на изборите.
    3. И по възможност никога повече комунисти или техните внучета и издънки в парламента.
    4. Съд за всички отговорни за провала на, така наречения преход, за да може вие, децата и внуците ни да живеете достойно.
    Да сте живи и здрави и успех!

    Reply
  9. Vanko

    http://nabludatel.blogspot.com/2009/01/blog-post_16.html

    Провокаторите не са част от протестиращите, а част от организацията срещу него. Егати и смешната полиция щом една шепа провокатори успя да има разгради загражденията и да започне да ги хвърля в краката им. Що тогава не ги спряха?

    Reply
  10. диана

    в колко часа е все пак началото на протеста пред нс днес, събота, 17 януари?

    Reply
  11. Гонзо

    Много хубав текст, който би ми въздействал, ако не бяха кадрите, събрани от Симион (линка в предишния коментар). Така се говореше и след 10 януари 1997, и тогава оставихме полицейския произвол без последствия. Не мисля, че трябва отново да постъпим така, явно има много служители на МВР, от министъра, през началниците, та до редови полицаи, които следва да понесат отговорност за случилото се, включително и наказателна.

    Reply
  12. wakeop

    Нали се сещате понякога, че същите тези полицаи (кадрови промени се правят само в горните нива) ще защитават и следващата власт. Тази на добрите примерно. Просто това им е работата и някой трябва да я върши. Понеже никой от нас, разписалите се тук, няма да си зареже готината, добре платена и добре приемана професия, за да стане полицай.

    А това, че има хора, които не ги бива за дадена работа, не са професионалисти и изобщо не са си попаднали на мястото… това го имаше във всички сфери напоследък, не само при куките. Глад за работна ръка, разбираемо е. Що да става стругар или полицай, като ако носи тухли на строежа, ще получава 3 пъти повече? От здравеопазването по-доволни ли сте, отколкото от полицията? А от образованието?

    Хората, останали да вършат мръсната, кофти платена работа, го правят по 3 причини напоследък – или са крайни идеалисти, или са пред пенсия, или за нищо друго не стават. Не очаквайте прекалено много от тях. Те също са хора, да.

    Reply
  13. Калин

    В.Руменов – не бързайте да се “крайноразочаровате”, преди да сте разбрали мотивите на организаторите.

    Оставката на настоящата власт е само _вторичен_ резултат от исканията на гражданите пред Събранието. А основното искане остава:

    Качествена работа от качествени хора. С възможност за контрол от страна на всеки от нас, гражданите (т.е. работодателите) им.

    Тоест става дума за _качествена_ промяна на системата.

    Григор го е обяснил много по-подробно в предните си постове – горещо препоръчвам да ги прочетете.

    А че настоящите властници НЯМА да искат такова нещо – и ЗАТОВА ще трябва да си отидат… не е далеч от ума.

    Калин, участник и наблюдател

    Reply
  14. Acnapyx

    Григоре, прави ти чест такава позиция. Но по никакъв начин не мога да я подкрепя, поне заради факта, че видях с очите си как бият невинни хора. С ожесточение! Мога да разбера, че са между чука и наковалнята, но това не им дава правото да пребиват невинни. Моята подкрепа те днес не получиха, съжалявам. Съвестта не ми позволява да отида и да застана ДО и СРЕД хората, които постъпват по този начин.

    Ако бях полицай (слава богу, не съм!), вече да съм си хвърлил оставката, ако са ме накарали да направя нещо подобно като на площада на 14-ти. Честно ти казвам, не съм сигурен дали щях да имам смелостта след това да погледна хората в очите. И мога да ти опиша много добре как бих се чувствал след това, прибирайки се вкъщи при жената си и децата, знаейки, че овластено съм пребил поне няколко души – при това не хулиганите, които вилняха, а преди всичко невинните и падналите – защото е по-лесно.

    Но пък именно затова и не ставам за полицай – там заповедите отгоре са по-важни от съвестта. Съжалявам, затова не уважавам и армията, и полицията. Защото тогава не бих могъл да кажа: “няма да сторя това”. Принадлежността към съответната общност и духът на “братство” с другите подобни на мен (полицаи, военни и членове на други властови структури) не биха ме освободили от тежестта на съвестта за стореното. Затова и не отидох на техния протест, и никога не бих отишъл. Достойнството и съвестта ми, дори и това да звучи кухо, не ми позволяват да погледна с разбиране към хората, които са ме гонили с палка в ръка.

    Като стар циник ще задам въпроса: а на тях кой ще им запише личните данни за това, че са отишли на протест? Така де, защо само на нас? Искам да знам кой е полицаят отсреща – не някакъв номер на значката, ако изобщо има такъв. Искам полицаят, когато му дават заповед да бие наред, да е първо човек, а после изпълняващ заповеди. Лицемерно е, когато “въдворяват ред”, да са персонификация на властта, а когато протестират, да застават срещу нея. Ако имат съвест, да напуснат МВР!

    Reply
  15. RoujkaBG

    “Какво значи, че протеста не бил за сваляне на правителството, а само за промяна на системата” !? Моля?
    За каква система става дума? Вероятно политическата, ако разбирам правилно…Хм, и с коя политическа система ще сменят Демокрацията, че не мога да се сетя? Това да не е нещо грешка в превода или в моят компютър?

    Вчера слушах такива бисери от журналисти по БНТ- протеста беше наричан митинг, стачка…..То че е трудно да се намери определение на тоя Юруш, ама поне една дума могат да запомнят.

    Да Ви кажа на бързо как мина протеста на французите днес. Мирно, кротко протестиращите извървяха пътя от площада до Префектурата, която о принцип събота и неделя- почива, но заради протеста беше отворена. Пред сградата имаше
    малко и кратки речи и писмо, предварително подготвено и подписано от протестиращите, което беше връчено на Префекта, който беше единственият служител дошъл специално, за да получи връченото му писмо и да го предаде по служебен път към Париж, където се събират всички протестни писма. Не портиера, не чистачката, а Префекта на града.

    Още нещо, което ме впечатли. Във всяка служба, фирма, предприятие има стена, на която всеки служител, работник, дори и лекарите, когато имат за какво да протестират или подкрепят нечия кауза – НЕ искат разрешение от работодателя, а
    просто си вписват името и датата, на която ще отсъстват по причина – обествена дейност/ протест, митинг и прочие/. При инцидентни протести, митинги или някакво друго общинско събитие, работодателят е длъжен да осигури възможност на служителите си да участват в него и обикновено той води хората си. Френска му работа.

    Reply
  16. Иван

    На мен тези излияния ми звучат като Стокхолмси Синдром. Те те бият, мачкат, а ти им съчувстваш.

    Нямало озлобление ли? Да не си объркал пак датите? Ти гледа ли някое от повторенията на събитията по Канал3? Да не би министърът да им е заповядал, да тръгнат по всички улички и да бият всеки който им се изпречи на пътя, да се заяждат с хората които пазаруват, седят в парка или бутат колички с деца? Някои нямаха срам да си правят золумите дори пред камера, е някои имаха и нападаха операторите.

    Изпълнението на заповеди, не е оправдание. За справка Нюрнбергския процес, където са съдени фашисти за извършения геноцид. Всеки има собствен ум, разум и свободна воля, за да преценява за себе си. Ако смятат че те и семейството им ще е по-добре с тази система, с тези управляващи и при сегашните условия, нека да бият който сварят.

    Да и полицаите са хора. В това спор няма. Вероятно тези 3000 които днес са пушили пред министерството са най-свестните и смелите измежду тях. Знам че и те искат промяна, и не могат да формулират точно каква. Затова, като студентите, искат простички неща..

    Но най-болно ми е, че има повече протестиращи полицаи от протестиращи граждани.

    Reply
  17. Григор Post author

    @Аспарух: А какво би направил, ако си като 95% от полицаите, охранявали на 14-ти – свестен, без желание да биеш никого без крайна нужда, способен да вдигнеш ръка единствено на който се е опитал да те удари с камък или бетонно желязо, и дори тогава само за да го обезвредиш и задържиш? И ако някои твои колеги наистина са прекалили, до степен за момент да загубят човешки облик – но ти не си, и те е срам заради тях?

    Така се чувствам аз в момента, откъм митингувалите. 95%, ако не и повече, бяха свестни и кротки, още известен процент бяха платени провокатори – но имаше едни малко, които си бяха просто лумпени, дошли да се бият и удрят. Вярно е, трябваше провокаторите да започнат, за да съберат смелост и да се намесят и тези, но по принцип бяха дошли затова, и го направиха… Затова и разбирам протестиращите полицаи.

    Напълно разбирам гнева ти. Прав си. Но дали си реалист? Дали има как да имаме полиция само от перфектни служители, точно както има ли как да съберем митинг, особено пък голям, в който да няма нито един лумпен-побойник?… Би било чудесно, но е нереално. Реално е обаче свестните хора и от двете страни да си подадем ръце, и заедно да осъдим боклуците, които формално се водят “в нашите редици”.

    @Иван: Не съчувствам нито на капка на извергите, които биха невинни хора – но съчувствам на нормалните момчета с униформа, с които разговарях през тези дни. Убеден съм, че всички те се срамуват от озверелите, и не искат по никакъв начин да ги защищават или да се идентифицират с тях – тоест, изминали са половината път към разбирането, че сме от една страна на барикадата. Нека и ние да извървим нашата половина – да разберем свестните оттатък заграждението, и да осъдим престъпниците откъм нашата страна. Тогава е, когато на престъпниците във властта ще се наложи да си тръгнат.

    Reply
  18. Калин

    Иване,

    Ако разчиташ на такива източници на информация – “Ти гледа ли някое от повторенията на събитията по Канал3?”, не само полицаите ще намразиш, ами и ще презреш протестиращите (след малко ще пиша във Фантазия, личния ни форум, за кои телевизии НИКОГА повече няма да дадем интервю)… а в един момент ще започнеш да се съмняваш и в здравия си разум. 🙁

    Ако нямаш възможност да присъстваш телом пред Събранието – довери се на блогърите, които са били там. На тях не им плащат, за да отразяват.

    Reply
  19. Burda

    Върви смяна на системата, но тя не зависи от отделните хора, а от сумарния ефект на тяхното действие. За да разберем накъде отива/отиваме ще е нужен един по-глобален поглед… Това, което става сега на жълтите павета в Центъра на София е част от световен процес. Имам свое мнение (виждане) по въпроса, но как пък други досега не се изказаха в този мащаб? За да не изглеждам много ерудиран, ще се повъздържа от това…

    Reply
  20. Шаркан

    определено квалификациите на едро не вършат работа (поне на някой, който е убеден, че държавата е излишна). Полицейската “маса”, вярно, не е точна представителна извадка на обществото като цяло, но и там не са до един злобари и идиоти.
    Трябва да се различават ЛИЦА, а не СТЕНА ОТ УНИФОРМИ.
    А организаторите на протеста са под всякаква критика. Защо в началото на 90-те бяха достатъчни стотина подкрепаджии за охрана на милионния митинг? Защо не се веснаха провокатори? Полицията тогава точно това чакаше.
    Бил съм сред “комендантите” на тогавашните протести и митинги и знам, че без СОБСТВЕНА охрана никой протест пукната пара не струва.
    А полицаите са полицаи. Нарочно са подбрани, за да изпълняват заповеди. Идиотите сред тях – ще ги запомним. Свестните – също няма да забравим.

    Reply
  21. Калин

    Ники –

    _Обидна_ работа е да получаваш квалификации от някой, който нито е участвал в организацията, нито е видял _сам_ какво всъщност се е случило. Сигурен съм, че и на теб ти се е случвало… не е гот, да?

    Ако имахме 100 души, които да се занимават с охраната (освен с превод на документи към английски за Европейската комисия, поддръжка на сайтове, проверки на нарушения из цялата страна, писане на проектозакони, които _вършат_ някаква работа, координация на доброволци с _никакъв_ граждански опит, но пък МНОГО гняв… и бачкане, за да не умрем все пак от глад) – ако имахме тия 100 души, ами, нямамше да сме неправителственият сектор такъв, какъвто е в момента, а Чудо Невиждано.

    (Да не говорим, че повечето природозащитници в момента са… природозащитнички. Тъй е то, господа мъже, на нас от политиканство и форумничене май не ни остава време за такива дреболии като природата…)

    Другия път – в сряда – те чакам, лично тебе, на първа линия, като “комендант”. Не се шегувам.

    Reply
  22. Петьо

    Ей, измет долна, ходи да правиш свирки на малоумните дебели полицаи… Умри в собствените си лайна

    Reply
  23. Григор Post author

    @Петьо: Имам по-добра идея. Да ти дойда на гости (да напиша ли тук точния ти адрес? Провайдерите ти са ми колеги), и да ти предложа да повториш същото в лицето ми. Да видим тогава на кого лайната му ще потекат от крачолите. Искаш?

    Тук не ти е митинга, където можеш да идеш срещу няколко банкноти и да се изявяваш маскиран. Тук разпореждам аз. Мернеш ли се пак с идеята, че можеш да псуваш от скрито, едно, че ще публикувам тук истинските ти три имена и точен адрес и второ, ще дойда при теб, и ще си поговорим няколко часа на две-три очи в някое удобно мазенце или друго скрито място наоколо.

    Reply
  24. Петьо

    И мен момчетата в униформи ме впечатлиха… Те са по-ниско интелигентни и от маимуни… и Най-вече жандармеристите. Кога и да умрат ще е късно. Първото нещо, на което ги учат в академията е как 10 маймуни да убия полу-мъртво коте… Страхотно се справиха в това да бият момичета (браво на тех)… Препоръчвам ти да ползваме общото мазе, да не задръстваме на хората мазетата… Само батман че ни оправи. Никога вече комунизъм… Много си сприхав… Релакс и батман 🙂

    Reply
  25. Елена

    Поради стачките и бруталното отношение на Станишев трябва да бъде сменено

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *