Използвате ли Linux?

Малко по малко “революционната ОС” си пробива път към десктопа на обикновения потребител. Доста по-технически ориентирани хора работят само на нея от години. Въпреки това обаче, засега масовият потребител работи под Windows. Така че вероятно масовият отговор ще е “не”.

На което би трябвало да се отговори: “Грешите. Използвате го.”

Запазете изненаданите физиономии за друг път. Дори ако не знаете какво е Linux, вие вероятно го използвате доста – просто не знаете И това.

Не ми ли вярвате? Простичко е.

Коя е любимата ви търсачка в Интернет? Към момента са като цяло две – Google и Yahoo. MSN е на далечно трето място; всички останали всъщност са интерфейси, които реално разчитат на някоя от тези трите, като правило Google, да им издири резултатите… Какво общо ли? Много просто. И Google, и Yahoo работят върху Linux. Така че на практика всеки път, когато търсите нещо в Интернет, използвате Linux.

(И е добре да сте благодарни за това. Не зная дали софтуерът на Yahoo не би бил далеч по-сложен за правене, ако ще се реализира върху Windows, и с гаранция Yahoo ще харчи така много повече, най-малкото за хиляди лицензи за Windows (най-тежка сървърна версия) и другите продукти на Майкрософт върху нея. Така че ако Yahoo беше върху Windows, щяха да са финансово принудени да сервират доста повече реклами, и доста по-малко услуги. Суперклъстерът на Google пък дори е изграден върху сериозно модифициран Linux, което е възможно благодарение на пълната достъпност на изходния код и на легалността на модифицирането му – тоест, той нямаше да е доста по-скъп единствено защото нямаше да има как да съществува върху Windows. Харесва ли ви идеята за Интернет без Google?)

Харесвате ли “Титаник”? Благодарете за това на Linux. Много от сцените, които изглеждат като снимани реално, всъщност са генерирани с компютър. Обичате ли анимациите на Pixar? И не само тях…

Щастливи ли сте, че синоптичните прогнози напоследък се сбъдват? Причината е… не, не Linux. Причината е, че се правят на едни от най-мощните компютри на света. А от 1000-та най-мощни компютъра на света огромното мнозинство, включително седем-осем от първите десет, са под Linux. Под Windows, доколкото зная, няма нито един в първата хиляда. А тези компютри се занимават далеч не само със синоптични прогнози. Обработка на резултати от най-големите научни инструменти и от космически наблюдения, работа по декодирането на човешкия геном… абе, да не почвам. Но тук има и една дребна уговорка – разработването на такъв компютър струва пари, и той е не само хардуера, но и софтуера. А да се пусне Linux върху него е много по-лесно и евтино, отколкото да се прави специализирана OS: по този начин остават повече пари за по-мощен хардуер.

Около вас е тъпкано с джаджи, които отвътре представляват процесорче, и миниатюрна специализирана Linux дистрибуция. Не минава ден да не науча за някоя нова, и да се смая, че и това вече било с компютър отвътре… И всяка от тези джаджи е мъничко по-евтина, и може би по-стабилна и надеждна, понеже е със свободен софтуер, а не с несвободен.

И не са само тези джаджи. Щом четете този запис, сигурно ползвате Интернет? Не ми е известен провайдер в България, чиито машини да са под Windows. Известна част са под някакво BSD, останалите са под Linux. И може би това също има принос към факта, че плащате 25 лева месечно за интернет, за който в Западна Европа вероятно бихте плащали поне 50 евро.

Така че, повярвайте ми, ползвате Linux. Вероятно дори много. И може би не разбирате колко щастие ви носи това.

41 thoughts on “Използвате ли Linux?

 1. Лъчо

  Всъщност, много голяма част от сървърите на Yahoo! са с FreeBSD, доколкото знам. И са сред основните спонсори на самата система от доста години. Както и да е, много хубава статия.
  Поздрави!

  Reply
 2. Светльо

  Само че от Линукс до Линукс има бол разлика…

  Ако трябва да издребняваме, Линукс е само ядрото. Операционната система, която ползваме, се казва ГНУ/Линукс. А по света има доста дистрибутори, които предлагат различни варианти на ГНУ/Линукс.

  Донякъде това е добре. Преди време всеки имаше свое виждане за Линукс света- всеки правеше дистрибуция. Някога бяха под сто, като надали се ползваха в България повече от 10-11. Активно – надали повече от 3-4. Хората знаеха са Slackware, Debian, малко за Red Hat, за SuSE. Това беше. В Плевен даже предимно инсталираха Слакове, а всяка друга дума беше табу.

  Щастливи времена бяха тогава. И омраза нямаше толкова, колкото днес. Е, мразеше се. Windows се мразеше. Беше модерно да се вторачиш в черния екран, да пуснеш BitchX-а (единственият праведен чат клиент, стократно по-добър от Мирката), да накланяш тактично монитора към околните и те да ти се чудят колко си интелигентен, че ползваш такива сложни работи.

  Днес омразата е навсякъде. Хората си държат на отделни дистрибуции и се плюят едни други. Донякъде основателно – с новите модерни уж усер френдли дистрибуции като Ubuntu вече всеки може да инсталира ГНУ/Линукс система, дори без да се форматира харда (wubi installer)… И винаги дразни, когато някой пита защо не може да инсталира Кънтър Страйк, понеже като натисне на Cs.exe нищо не става. И мен ме дразни, егати! Но от друга страна като общество сме станали доста нетолерантни, нетърпими…

  По-зле ще става – компютрите стават все по-достъпни. И ГНУ/Линукс дистрибуциите. Дали навремето не беше по-добре, когато потребителите на ГНУ/Линукс се брояха на пръсти?

  Reply
 3. Michel

  Сайтовете ми са на Linux Debian (личният блог и още няколко), така че, да, ползвам Линукс. С тънката разлика, че не разбирам много-много от сървъри, Debian и поддръжка, затова плащам за хостинг на професионалисти, които да го поддържат. Да живеят shared hosting услугите! :)))

  Ако поддържах хостинга си сам, вероятно нямаше да има никаква разлика, дали е под Windows или Linux — тъй като не съм професионалист в това, работите щяха да се провалят веднага… и сайтовете ми да паднат;-)

  Затова съм доволен, че има хора, които разбират от специфични неща. Виж, от Windows разбирам, WinXP Pro ми е прост, лесен и удобен. И надежден (не за сървър).

  За “Pixar” не знам, в момента най-доброто приложение за 3D графика (може и да греша) е Maya 3D (мисля, че си смениха името наскоро, не съм сигурен), и също и не знам, дали Maya работи под Win, Mac или Linux или едновременно под всичките тези 3 основни OS, или само под една или две:)

  Хубавото е, че има различни неща за различни цели…

  Windows е удобен за домашни потребители — Linux също е удобен, но често и зависи от конкретните нужди и умения и навици на определен човек.

  От друга страна, Windows или MacOS за работна машина често е изискване за професионалисти, които работят с графика (Adobe никога няма да започнат да правят софтуера си и за Linux — поне не и в близко бъдеще).

  Linux е страхотен за сървъри, но баба ви няма да може да си поддържа сървърния Линукс, дори и да може да си цъка пасианси под Linux или Windows у дома.

  Телефони има и под Windows и под SymbianOS и под Linux… моят няма OS, тъй като е твърде старо поколение и го ползвам като телефон и за SMS съобщения (за всичко останало си има лаптопи и компютри).

  Светът е шарен. Лично аз си нямам “лагер”. Има Mac-маниаци, има Linux-маниаци (проверяват си мейла на команден ред;-), аз не съм сред никои маниаци, за мен е важно нещо да ми е удобно, да ми върши работа, да е стабилно, и просто… (Да, и някои неща са платени, други не, просто различен софтуер, за различни цели…)

  🙂

  Reply
 4. Никола Наус

  Едновременно си, и не си много прав. Не само в тази статия оставяш подобно впечатление.

  Аз например, се занимавам с администрация на Linux базирани сървъри вече пет+ години. Обожавам Linux, всичките му деривати и такъми.

  Добре, обаче защо не съм си сложил нито веднъж (ако не броим експериментите) Linux за desktop и не съм изкарал повече от половин седмица с него? И защо познавам още доста хора като мен? Администратори, хора доста вещи в областта, обаче никой от тях не може да си помисли да ползва Linux за desktop, просто защото му губи много от ценното време.

  Наречи ме лаик, но защо със така омразната ти операционна система ми е три пъти по-бързо и лесно да си отворя компютъра някъде на майната си, да се закача за 3g/edge и да си свърша работата с удоволствие? Това, разбира се, е само прост пример. Мога да изброявам дълго. Няма да говоря за това колко по-лесно организирам времето и върша работата си.

  Не ме разбирай погрешно. Така и не успях да се фанатизирам. Просто ценя времето си. А когато човек прави така, просто няма време за дребни неща като, например да си играе половин час, за да си подкара wireless-а, щото разбираш ли горкият open source developer не можел да напише driver за моят модел лаптоп.

  Нищо лично, просто така стоят нещата. Ако Linux беше прекрасен desktop, какъвто може би никога няма да бъде, то просто всички щяхме да го ползваме. Нека всяка жаба да си знае гьола. Както сам си казал, повечето сървъри вървят на Linux, каквото е и приложението му всъщност =)

  Reply
 5. Калин

  Никола, любопитни разсъждения.

  Допреди две години и аз имах същите съмнения. Има ли под Линукс всичките тия програми, които ми трябват? (Прост потребител съм, така че ми стигат офис пакет, програма за леки обработки на изображения, 5-6 браузъра – да мога да си държа всичките Гмейл пощи отворени наведнъж :D, мултимедийна програма, 10-20 речника или поне еквивалентът на Babylon – преводач съм, и един-два куеста, за като ми доскучее.) Как прост потребител кат’ мене, дето съвсем е забравил що е то command prompt, ще се справи?

  После видях как изглежда Ubuntu (с него имам опит, за него говоря – другите дистрибуции не ги познавам, не ми се е налагало 😉 ). И видях как са подредени приложенията там, и как се търсят в общите repositories, и колко лесно се ъпдейтват всички наведнъж, и как машината ми върви вече пети ден без рестарт. (Е, от време на време трябва да kill-вам по някой забил браузър. Гмейл е чудовище. :D)

  To cut a long story short: в момента помагам на всичките си колеги и приятели да се прехвърлят на Линукс. Засега не се е отказал никой. 😉

  Reply
 6. saiman

  “Така че, повярвайте ми, ползвате Linux. Вероятно дори много. И може би не разбирате колко щастие ви носи това.” – Щастие за всички даром и никой да не бъде пренебрегнат ! 🙂

  Факт е, че Линукс се използва масово като ОС за сървъри, но също така е факт все още го няма никакъв на Desktop машините. Пожелавам си това да се промени скоро и съм сигурен, че ще се случи – Ubuntu, Fedora и Suse правят стъпки в тази посока.

  Reply
 7. см

  За рестарта – с Виста съм и горе долу веднъж месечно рестартирам и то поради някакви незначителни причини.

  Reply
 8. Светльо

  Не мога да разбера къде е проблемът на тези хора, които твърдят, че Линукс не става за десктоп?

  Как аз успявам да го ползвам ежедневно, без почти да пускам Уиндоуса (освен за някакъв много екзотичен хардуер), и на Линукс да си пиша документите, да си отварям пощата, да слушам музика, да гледам филми, да записвам дискове, че и игри да играя?

  За влизането на отдалечена машина – ми по-удобно и лесно от ssh не съм виждал.

  Reply
 9. Michel

  SSH е яко, но е за geeks, не е за обикновения потребител. За обикновения потребител Remote Desktop е в пъти по-удобно, плюс това, има графичен интерфейс! 🙂

  Linux за десктоп е възможно, но (Никола е прав по-горе), драйвери се намират в пъти по-лесно за Win (често и Mac), но не и за Linux. А никой не иска неработещ скенер, принтер, или WiFi карта на машината си, нали? Или да компилира и декомпилира разни драйвери и библиотеки, с цел да подкара нещо да работи…

  Друг проблем, за който също споменах — в определени професии, просто няма как да не се използва MacOS X или WinXP/WinVista. Не е възможно просто, защото някои видове софтуер се правят само и единствено за Mac или Win (или и за двете). Adobe е добър пример. Да, знам за емулаторите, виртуалните машини и т.н. — не, не е същото. Да си инсталирам Linux и след това да си сложа виртуална машина, за да подкарам определен софтуер под MacOS или Windows (във виртуалната машина), е също толкова глупаво, както да си инсталирам Windows и след това да тръгна да инсталирам Linux на виртуална машина… 🙂

  Така че, cool down, няма нужда от правене на “лагери” за поддръжниците на една или друга OS и за фанатизиране. За всеки човек си има подходящ софтуер, операционна система и т.н. Както всеки може да има предпочитания към марката на лаптопа, така може да има и към софтуера…

  My $ 0.02:)

  Reply
 10. Светльо

  Michel: Интересно твърдение, но къде е причината?

  Аз като ходя да си купя компютър действам на следния принцип: Този компютър ще ми трябва за такова и такова нещо. От своя страна собственикът на фирмата, с който се познавам, ме пита: С каква операционна система искаш да работиш? Аз казвам: С Линукс, сглобявай, важното е да работи. И той работи. Миналата година обаче реших да си купя уеб камера без да се интересувам дали ще работи на Линукс. Сбърках. Сега имам на един дял допълнително Windows. Къде е проблемът? В гадния производител, който не пише драйверите, или в потребителя, който не е проверил дали това ще работи за него? Всички знаем вече, че ATI картите имат боклучава поддръжка за Linux.

  ssh за geeks? Има 10 команди на кръст: ls, mkdir, rmdir, tar, tar zxvf file и т.н… Тези команди се учат за 2 часа.

  Комерсиалният софтуер е враг номер едно на използването на Линукс във фирмата, защото затворените файлови формати са едни и същи навсякъде и импортирането от Пауърпойнт съкс здраво, както и GIMP изостава мнооооооооооооооооого от Photoshop. За домашни нужди обаче Linux е достатъчен – за дейностите, които изброих по-горе.

  Линукс има недостатъци. Например, с А. Сейго от KDE екипа сме на едно мнение, че все още нямаме достатъчно добър софтуер, който да е лесен за използване за направата на филми, като Windows Movie Maker. Липсва такова нещо. Все още липсва и добър софтуер за оперирането с финанси.

  Reply
 11. Калин

  “Все още” е ключова фраза в последния отзив на Светльо. Аз съм _изумен_ с каква скорост доброволците създават и подборяват програма след програма…

  В това отношение ние, доброволците от Човешката, сме си просто едни леймъри, дечица на пясъчника… И си струва да се ползва Линукс, за да се насърчава духът на съвместната рабора – съ-Деенето, за което така си мечтая. 🙂

  Reply
 12. go_fire

  Аз винаги съм казвал, че съм най-обикновен ламер, макар някой дейности да си ми много по-лесни и бързи от команден ред. Но той днес е просто избор. На практика няма нещо, което да не може да стане графично. Много хора забравят, че Линукс ядрото тръгва и се развива, точно като настолна ОС. Това, че може да върви на суперкомпютри или ръчни часовници е, защото в това са инвестирани милярди. И защото бидейки Юникс клон, все пак става и за тези неща.

  Да Яху имат бсд, а пък Гошо има и солариси даже. И какво от това? Компании с такива размери не разчитат само на една ОС. В техния случай е почти едно и също, разлика в производителност, че нали и тези са свободни?

  Не е нужно да ходите до доставчика, а просто да си отместите леко погледа към безжичния си рутер, ГНУ/ Линукс е по-близо отколкото си мислите.

  За себе си, кога реших, че е време да спра да се занимавам с боза? Ами като студент имах стар лаптоп, реших да му пусна Кнопикс 3.1. Останах шашардисан. Кнопикса работеше по-добре и бързо от инсталирания 98се. И всичко беше някак невероятно лесно. До ден днешен, като седна на някоя боза всичко ми е едно такова дървено, нефукционално и много неудобно измислено, камо ли за подръжка. Добре, че поне до сега успях да избегна Вкиста, че сигурно бих се побъркал.

  От мрежи и безопастност не разбирам. Като вляза в такъв форум, често не знам някой от думите, които ползват дори какво значат. За мой срам не съм ползвал дори отдалечен, подсигурен шел, който за Звездичко бил най-лесното. Единствения сървър, който съм пуснал е върху един виртуален Канотикс и то даже XAMPP. Ползвам го само да видя как работи някоя система, преди да се замимая с нея в Интернет.

  И след като на човек като мен това е по-удобната ОС, то просто много ги е страх да я пробват. Но разни хора и идеалите им, ако перефразирам Щастливеца.

  Например Мишел не би могъл да мине, поне докато няма Файъруоркс подобие, а защо не оригинала. По между другото, май Крита я има за боза. Може да я пробва за някой непретенциозни и бързи задачи.

  Мая си работи на много ОС и няма как. Ирикс отдавна е история със своята ОС и вече прави ГНУ/Линукс системи. Такива ползват и Пиксар и Дриймуоркс и на практика всички аниматори. Много малко ферми има с боза. Тук таме има с Мак, все пак той е създаден за творци, а и е също Юникс, затова чудесно се скалира.

  Аз не бих заложил на това, Адобе да не издават за ГНУ/Линукс, въпреки, че гледам на тях като враг. Те имат версии на четците си за различни Юникси. Докато не превзеха Макромедия, бяха най-големия подръжник на SVG, имат отворен RAW формат (друг май няма), издадоха с отворен код (което не е задължително свободна) платформата си за Web. Да не забравя, че първи започнаха да използват qt библиотеката (сега собственост на Нокиа) в продуктите си. Тази библиотека не само подпомага бързото писане на качествени приложения, ами е и извънредно лесно преносима на друга подържана платформа. И накрая, винаги когато стане въпрос за Адобе се сещам за Джон Дворак. Да ме забравям, че са преки конкуренти с М$ на много пазари, всеки от които жизнено важен за Адобе. Наскоро с Гошо се спорузумяха да нагодят винцето с CS. Корел направиха същото, преди М$ да ги смаже с финансовата си мощ. За мен е въпрос на време Адобе да им писне и да подлеят вода на М$, може би ги спира дружбата с ябълката за сега, която също ще загуби макар по-малко, но може би фатално.

  Живеем в сложен и динамичен свят с многолики хора. Убеден съм, че бъдещето пред ГНУ/Линукс е светло (иска ми се и пред *БСД да е такова, но не съм сигурен) и това, че имаме свободата да изберем И него, само е плюс.

  Reply
 13. Светльо

  Е не сме точно леймъри. Ние творим и строим пясъчни замъци 🙂

  Прочее, аз си пиша разказите за конкурси на ОпънОфис. Върши достатъчно добра работа.

  Reply
 14. Пламен

  Всичко си е до навик така или иначе (и реклама) 🙂

  А в подкрепа на написаното – в градския транспорт съм забелязал, че новата система с карти работи в/у някакво такова ядро… Също така преди имаше монитори отзад на кабината на шофьора (на новите автобуси), на които пускаха реклами – и те бяха на Linux и като шофера загаси двигателя и после пак го пусне – се рестартираха и си пишеше услугите, които се зареждат и т.н. 🙂

  Reply
 15. Божо

  @Никола Наус – ти действително ли си виждал линукс, или пишеш компилация от четеното по форуми от преди 4-5 години?

  Reply
 16. Божо

  Да си довърша мисълта – това за драйверите беше проблем преди точно толкова време. Сега няколко пъти при проблемни машини ми се е налагало да заредя лаив цд с някой линукс, за да видя какъв точно хардуер има за да търся после драйвери за уиндос.

  Разумна причина човек да не ползва линукс има ако е графичен дизайнер или ако е геймър и иска да играе най-новите игри. Иначе единственото, което би му попречило освен навикът.

  Reply
 17. Иван

  Някой беше казал, че не е важно какво ползваш, а дали ти върши работа. Млад съм, в голяма степен компютърен лаик. Вкъщи прогресът се движи от Windows. Пробвах с Linux, но колкото на мен ми беше интересно, толкова на всички заедно ни беше по-скоро загуба на време и нерви.

  Сега си размотавам сива светеща ябълка. Знам, че е модерно, знам, че е скъпо, но на мен ми върши чудесна работа. А за мен това от значение. Нека да живеят и Linux, и Windows, и Unix, и т.н. За всеки да има по нещо, че работата да върви. 😛

  Reply
 18. ss7

  Хм , драйвери викате ,а нямало . Я се опитайте да даунгрейднете от виста на ХаПе някой нов лаптоп с преинсталирана виста. Тогава ще видите що е то липса на драйвери.

  Ползвам линукс за десктоп откакто бозата ми затри половин годишно счетоводство (то вината си е моя за липса на бекъпи де) , нищо не ми липсва , игри не играя, дизайнер не съм. Машината направо хвърчи , няма и база за сравнение с вин-а по бързодействие.

  Обаче най-важното – не ме е страх, че някой ще ми гепи паролите (и сертификатите) за банкирането или други важни пароли. Догато ползвайки вин , трябва да си отвяряш очина на 16 , дали няма кейлогер, троянец и всякакви подобни гадости.

  Reply
 19. Michel

  Така, така… “сам си затрих половин годишно счетоводство, че нямах бекъпи” но преди това “Windows ми затри…” … ей така се раждат легендите… 😉

  Аз така веднъж изгубих няколко месеца архиви на снимки, защото не си копирах на две места навреме архива. Windows не ми беше виновен, аз сам си бях виновен… Предполагам, бих могъл да затрия също толкова успешно снимките си и под Linux 😉

  За драйверите — често се случва да няма драйвери и за XP, или пък за Vista. Но като цяло, за Windows драйверите рядко са проблем. Може би за Linux драйверите вече не са проблем (някога бяха), но все още си спомням, как един цял офис щяха да ни го мигрират към Linux, докато не стигнаха до принтера — един скромен лазерен Canon. Няколко часа по-късно, положението си беше същото — принтер има, но под Linux няма да принти. Отказаха се, накрая. А под Windows същият този принтер си печаташе години наред, без проблем. Та, невинаги човек има късмет.. 🙂

  Reply
 20. Michel

  PS Троянци и вируси под Windows има, наистина. Затова са измислени антивирусните програми, първо. А второ, има едно лесно правило — да не се клика на ‘Britney-Spears-Naked.doc.pif.exe’ файлове, и рядко ще имате проблем… LOL:)

  Reply
 21. Канев

  Между другото доста иронично, но реално в повечето линукс дистрибуции има повече включени драйвери отколкото на CDто на WinXP. Преди около месец инсталирах WinXP SP3 и Ubuntu едновременно на един комп, който е на 2-3 години и уиндоуса ме изненада неприятно с това че нямаше драйвер за мрежовата карта, т.е. няма и начин през интернет да го дръпна. Добре че CDто на дънната платка беше наоколо. Разбира се драйвера за уебкамерата ми допреди година не съществуваше, а и все още е бета и трябва да се компилира от сорсове, но общо взето нещата работят доста добре. Драйверите обаче надали са особена пречка за масовото внедряване на линукс, защото производителите на готови системи винаги ги продават с инсталирана операционна система и могат да си позволят да наемат някой да им ги напише, вместо да дават пари за лицензи за windows. Според мене проблема наистина е мързела на хората да учат нови неща и навика. Друга причина е това, че хората или не знаят че плащат 100 и нещо долара за Windows или просто го пиратстват. Ако Microsoft успеят да направят защитата на Windows перфектна, само за 2-3 години в България всички ще са на Линукс.

  Reply
 22. Светльо

  За съжаление антивирусните ме отказаха от Windows.

  Бил съм свидетел как компютърът е заразен, рестартира се постоянно, нито една антивирусна не го лови. Или антивирусната го лови, обаче трие все едни и същи файлове при всяко едно сканиране. Следва едно диво ровичкане в регистрите, там триеш, бе въобще става мътна и кървава.

  Антивирусните програми не дават 100%-ова гаранция. Нито антиспайуер софтуерите.

  Reply
 23. Иво

  Ами не знам за вас, аз работя като админ, често не от офиса, винаги съм ползвал gentoo за os, xfce за de, wicd за мрежов мениджър. Всичко, всичко което ми е трябвало си ми е работело. За принтери Канон и такива скенери (освен Lide 25) не говорим – те са скръб.
  За вас не знам, но за мен усещането, че мога да променя всичко по системата ми, да намеря помощ за всичко и като обявя bug да бъде оправен до седмица, хората които ми помагат почти винаги да са приятелски настроени и цялото това нещо да ми струва малко време и търсене на howto – ме прави адски щастлив.
  Най-важното е, че с linux имаш избор – gnome/kde/xfce/lxde/fluxbox/icewm – и това са само % от наличните графични среди.
  Не съдя хората, които ползват windows – нека го ползват, на някои им се налага, други го предпочитат – супер.
  Затова е хубаво човек да има избор, и моят е Gentoo. 🙂

  Reply
 24. Григор Post author

  Мале, що коментатори, що нещо 🙂

  @Лъчо, Момчил: В широкия смисъл на думата пак е свободен софтуер. Така че съм сгрешил, но не с много. 🙂

  @Светльо: Винаги, когато потребителите / поддръжниците / участниците в нещо се броят на пръсти, климатът е чудесен, а като хората станат повече, нещата се развалят. Неизбежен етап… А иначе си прав, че правилното име е ГНУ/Линукс – приносът на проекта ГНУ като обем превишава ядрото Линукс около 8 пъти (и съществуването на Линукс се дължи на наличните към момента на създаването му инструменти от проекта ГНУ). Не е честно да бъде пренебрегван.

  @Michel: Настолните приложения за 3D често са под Уиндоус, но рендинг-фермите като правило са под Линукс. И мисля, че до голяма степен дължим това цените на Уиндоус и МС Офис да са поносими на съществуването на Линукс и Опън Офис. Мисля, че пак на тях дължим и това Уиндоус 7 да е по-малко заробващ потребителя от Виста, вместо още по-заробващ. Не би ми било приятно примерно, ако Уиндоус ми каже: “Това видео си го купил от САЩ? Хайде тогава иди си купи и американски видео плейър, щото иначе е незаконно да го гледаш в Европа…” (Било е обмисляно като възможност за Вистата; един от аргументите против е бил именно да не се дават козове в ръцете на “конкуренцията”.) Прав си, че всеки има право на избор, но е добре и всеки да се замисля за последствията от избора си.

  За SSH не си прав – на негова база има чудесни графични продукти, включително за Уиндоус. 🙂 А и за драйверите не съвсем. Когато за някой хардуер в ядрото няма готов драйвер, търсенето и слагането му е по-сложно, отколкото под Уиндоус. Но когато го има, става по-просто, отколкото под Уиндоус, а в ядрото има много повече драйвери, отколкото в стандартната инсталация на кой да е Уиндоус. Така че е до на какъв хардуер ще случиш – в единия случай с Линукс може да затриеш цял ден, докато пуснеш драйвера за нещо, но в другия изобщо няма да ти се налага да сваляш и инсталираш драйвери, нещата просто си тръгват. 🙂

  А напоследък драйверите демонстрират колко е важно да има свободен софтуер. Повечето нови лаптопи идват с драйвери само за Виста; за XP производителят НЕ предлага (защо и как, въпреки че му е изгодно да предлага – надали има нужда да обяснявам). Така че дори да имаш законно XP, и то да ти върши чудесна работа, бъди така добър да се бръкнеш и да купиш Виста!…

  За вирусите и троянците – аз мисля, че ако Линукс стигне 30-40% от десктопите, ще започнат да се появяват и за него вируси и троянци, и може да се наложи дори създаване на антивирусни програми. Но съм уверен и че проблемът ще е далеч по-малък и лесен за преодоляване, отколкото е под Уиндоус. Слабите им места са различни: на Уиндоус е силната интеграция и огромния брой дупки в кода, на свободния софтуер – огромният брой мощни инструменти, които ги има в на практика всяка инсталация. Но смятам, че свободната общност ще е по-проактивна, и много по-реактивна от мегакорпорациите. Така че и в този случай бих заложил на свободния софтуер.

  @Никола Наус: Уиндоус въобще не ми е омразна операционна система – много пъти съм писал, че за мен той има предимства и недостатъци, точно както всяка ОС. Неприятна ми е затвореността на кода му, но докато има свободни алтернативи, това не ме дразни особено. А ми е омразен начинът, по който Майкрософт го налагат – с огромно предпочитание към мръсните средства и ударите под пояса… Но не ми е омразен като технически продукт. Благодарение на неговите недостатъци ям. 🙂

  Останалото е въпрос на вид задачи, вкус, навици и предпочитания. Лично за мен е три пъти по-удобно да работя с Линукс на десктоп (и то със “сървърния” Дебиан). Много по-продуктивен съм с него. Значи ли това, че съм фанатик?

  А всъщност наистина не съм безпристрастен. Линукс е използваем за сървъри (а за мен и за десктоп), защото дълго време много хора са се мъчили да работят върху него и на него вместо на безспорно по-удобния тогава Уиндоус. Мисля, че дори да беше за мен малко по-неудобен от Уиндоус, би било редно и аз да пренеса своя дял от товара. Колко бих пренесъл вече е друг въпрос. Без Скайп например минавам охотно, но съм си качил MadWiFi (което съдържа затворен blob), за да ползвам безжична мрежа – очевидно не съм нито краен конформист, нито краен фанатик. Просто смятам, че свободата си заслужава известни жертви. И не мисля, че всеки е длъжен да жертва за нея всичко, или не по-малко от мен, или точно колкото мен. Всеки има право на избора си, и е добре да мисли за последствията, като избира.

  @Калин: Нужда от помощ? 🙂

  @saiman: Точно така – никой да не бъде пренебрегнат! Пък да видим ще ни пусне ли месомелачката… 🙂 А за мен вече от 4 години Линукс е чудесен десктоп. Наскоро гледах един “анти-Мохаве” експеримент, авторите на който показват на случайни минувачи по улиците на Сидни новия Уиндоус 7 и ги питат за мнението им – като правило великолепно. А хватката е, че всъщност им показват КДЕ 4.2… 🙂

  @см: Преди повече от 6 години инсталирах на една стара и леко нестабилна като хардуер машина (486, 16 МБ памет, 540 МБ диск) Линукс. Сложих я като гейт на малка фирмичка. Преди няколко месеца ме викнаха – едната й мрежова платка беше изгоряла след токов удар, и нямаха нет. Във фирмата нямаше човек, който да се сети къде точно се намира машината; открих я по кабела в един стар гардероб, подредена като сандък, и нерестартирана нито веднъж за тези почти 6 години! Смених изгорялото ланче – заработи… Да си виждал Уиндоус, нерестартиран 6 години? Или да познаваш човек, който да виждал? “Само веднъж месечно”… :-))

  В крайна сметка, свободата ни трябва не за украшение, а защото ни дава възможност да избираме. Така че имаме ли реален избор, в който всеки да може да намери своето нещо, имаме нужната ни свобода. 🙂

  Reply
 25. Орлин

  Хей хубаво написано само да коригирам допълня , в топ500 има 4 клъстера на Бозата има спец едишън за HР и единият доста напред в класацията , но няма значение това толкоз от 500, 4+1 са бозата ,около 400 са LInux , пиша 4+1 защото 4-Windows HPC 2008 , 1-Windows Compute Cluster Server 2003 крайно незапознат съм с тези технологии аз самият не позлвам бозата от досатъчно време , след като инсталирах онзи ден 2008 и се почудих какво да правя сега с него :))) хубаво списване 🙂

  Reply
 26. ss7

  @мишел

  Легендите се раждат, не защото например съм забравил да направя бекъп , а защото вин-а ми е затривал доста пъти информация , докато линукс – нито един път . Използвам вин и линукс още от времето на вин 3.11 /сигурен съм че доста хора само са чували за него 🙂 /

  Но както и да е, темата не е за и против . Темата е за това колко е разпространен линукс , без дори да подозираме за това.

  Моя скромен опит е :

  Всички сървъри в няколко счетоводни къщи , аптеки и фирми . Слагаш и забравяш, че го има . Няколко десктоп машини, използвани за офис и интернет – слагаш и забравяш . В къщи съм със “сървърния” слак за десктоп. Слагаш и забравяш.

  Да не изброяваме всеки жичен и безжичен рутер , по-дяволите, дори модемите на бтк са с линукс 🙂

  Не съм маниак на тема свободен софтуер, много често използвам затворен и платен продукт на базата на линукс – Микротик . Но съм маниак на тема качествен софтуер, какъвто вин-а определено не е .

  Reply
 27. Michel

  Windows 3.11 съм виждал. Windows 95 съм виждал. На Win98 SE съм работил дълги години.

  Но според мен, WinXP е една от най-стабилните и леките версии на Windows досега. Може да не се рестартира дълго време, може да не се преинсталира дълго време (ако се грижиш добре за него), вируси и троянци не идват, ако не сърфираш по сайтове дето не трябва да сърфираш по тях по принцип:-) Сървърните издания на Windows пък, последните, са също много стабилни и могат да се използват за десктоп…

  Vista е тежък (нищо, че е красив). За Windows 7 чувам хубави работи, но ще видим… той си е бета засега.

  Microsoft определено не правят най-добрата операционна система за десктоп, но по някакъв начин, донесоха стандарт на компютрите, макар и затворен. .doc/.xls също макар и затворени стандарти за документи, са все пак стандарти. Може би когато масата на Linux потребителите стане критична, и Adobe ще почнат да правят софтуер за Linux, не само за Win/Mac… и може би тогава Linux ще получи още по-голямо разпространение (защото професионалистите в много области в момента нямат избор за OS – те или ползват MacOS X, или Windows, защото много от специализирания софтуер се прави само за Mac и Win) 🙂

  Windows също така да отбележа, че по принцип не затрива информация, ами хората често не умеят добре да се грижат за него, и примерно, Win се поврежда, и дори и тогава, не е късно човек да влезе по специални начини в информацията на харддиска и да си е копира, преди преинсталация, но мнозина не знаят как, съответно, губят информацията. Случва се и токов удар да повреди примерно MFT на харддиска, или да повреди системен файл на диска, и да не може да зареди операционната система, тогава дефектът също не е в Win обезателно… (и инфомацията отново може да се спаси обикновено, ако знаете как).

  * * *

  Последно, като не сме фанатици, защо често феновете на Linux (дори и в тази дискусия, която е толкова спокойна и приятелска) наричат Windows ‘бозата’, ‘win-боза’, и други подобни? Защото е скапан? Възможно е. А защо тогава, като пиша ‘Linux’, независимо от това, дали съм негов фен или не, не го наричам по някакъв друг начин, ами си го наричам ‘Linux’? Защото това си е проява на уважение. Например, не съм фен на Adobe, въпреки че харесвам и ползвам някои от техните програми. Просто имам поглед (понякога дори отвътре), как се разработва определена версия на определен продукт, и често виждам затвореност, тромавост, и си мисля, колко по-бързо би се развил същият този Adobe Fireworks, например, ако имаше голямо user community от дивелъпъри и беше с отворен код, като Firefox… Но няма как, това е положението. И в случая, Fireworks все още си няма аналог на пазара на свободен софтуер, затова си го ползвам всеки ден и си затварям очите на скъпата цена, бавността, тромавостта при развиването му (и оправянето на бъгове) и т.н. И въпреки това, не наричам Adobe с някакви обидни имена, или пък да наричам ‘Fireworks’ – ‘Fire-бозата’ и др., примерно, дори да е бавен или нещо да ме дразни в него…

  Някакви хора някъде там, всеки ден упорито работят, за да правят продукта по-добър. Да, работят за компания, за пари, да, кодът е затворен, но те влагат своите усилия и умове в това. И заслужават малко уважение. Да, Windows е платен, да, пиратства се (и то здраво). Да, продуктите на Adobe също са платени и също се пиратстват здраво. Но независимо от това, фен ли съм или не на определен продукт, OS, платформа — хората, които стоят зад тях, заслужават поне уважение, както и разработчиците на open source софтуера заслужават (Firefox, Linux, WordPress, веднага ми идват наум…)… Отделно от това, много от свободният софтуер също се прави за пари, дори и самият той да е безплатен. Mozilla Foundation печели пари, въпреки че разпространява Firefox безплатно. Autommatic стоят зад WordPress и също продават услугите си на големи компании, като CNN например, и печелят пари, и то големи. В печеленето на пари няма нищо лошо. Лошите неща са в монопола, в затворения код (често продукт, който е със затворен код, се разработва по-бавно от друг, който е с отворен…).

  И като казваме ‘Linux vs. Бозата’, се превръщаме точно в тези фанатаци, каквито твърдим, че не сме…

  Аз не обиждам Linux. Не съм против Windows, не съм против Mac, не съм против Linux. Всеки си има предпочитания, а също и определени нужди. За мен Mac-овете са малко скъпи, Linux не работи добре с Adobe, и съответно, мога да си позволя да ползвам Win за професионалните ми (и лични цели).

  Но дори да беше обратното, и да работех на MacOS X или на Linux Debian, надали щях да обиждам “конкурентната” операционна система… А няма нужда.

  Извинете, че малко дълго се получи… коментарът:)

  Reply
 28. Калин

  Michel, подкрепям напълно, че няма нужда от “черен ПР”. Самият аз гледам да изтъквам _хубавите_ примери, които познавам – а изборът всеки си го прави сам. 🙂

  Reply
 29. go_fire

  Така като гледам, аз май най-много съм употребявал “бозата”. За Адобе казах, че гледам като на враг, но ги уважавам. Същото мога да кажа и за Епъл. И за други също. За М$ не мога да го кажа. Просто колкото и да заничам в историята, не мога да видя дори едно нещо, което са дали на света.

  Добре приемам забележката и където има представители на други ОС, ще се старая да не я ползвам тази дума, защото не искам косвено да ги обидя. Все пак да уточня, че повечето линуксари, я използваме, имайки предвид техническите параметри на М$ Window$, а не ползвалите го. Все пак всички сме минали през ДОС, Вин 3.1 и 3.11(някой, които са живяли на запад 1* и 2* ), 9х, NT 3,4,5,5.1.

  Лошо в печеленето на пари няма. Дори лиценза ОПЛ е специално построен, че да може и да се насърчава печеленето на пари честно.

  Специално за графичните програми, не знам дали би имало по-голям прогрес, ако са отворени. Причната програмистите и творците са коренно различни натури. Много рядка комбинация са. Ето счетоводството е математическа наука, но няма много добри програми. Тези които има пък са не приложими тук, защото има правен елемент и няма кой да ги нагоди.

  Все пак има някой победи, за Инскейп се твърди, че в много отношения е по-добър от платения си събрат Корел Дроу. Все пак ена птичка пролет не прави, но е сигнал за настъпването й 🙂

  Затова сме свободни да избираме. А ще е още по-хубаво, когато дойде денят отстраняващ, липсата на определен вид програми или по-скоро достатъчно качесвени такива в някое направление да ни спира. И той е близо. Че то преди пет години нямахме качествени издателски системи или КАД програми, но това се променя. Надявам се скоро да има какво да предложим и на творците- музиканти, художници, фотографи.

  Reply
 30. Григор Post author

  @Michel: Като начало, изразът “боза” по адрес на кой да е софтуер е въпрос на култура. Не се изразяваш така, защото имаш културата.

  Извън това обаче, изразът “боза” по адрес на Уиндоус датира още от 3.1 – тогава Линукс още нямаше, нито друга конкурентна ОС. (Но пък всички се отнасяха с голямо и заслужено уважение към NT 3.51 и 4.0 – така че съм склонен да мисля, че и качеството има принос към термина, а не само предубеждението.)

  И да, всеки или почти всеки софтуер се разработва за пари – девелоперите засега не умеят да фотосинтезират. Проблемът е не че свободният софтуер се разработва даром и е безплатен, а несвободният – за пари, и е платен: това не е вярно. Проблемът е, че несвободният софтуер дава възможност на собственика си да налага контрол върху потребителя, докато свободният дава на потребителя си свободата от контрол върху него. Да, това също не е повод несвободният софтуер да бъде обиждан. Но (според мен) е повод при възможност той да бъде позагърбван: свободният предлага по-добри гаранции за континуитет и срещу монополни своеволия на производителя му, а това е голям плюс.

  Reply
 31. Michel

  “”Да, това също не е повод несвободният софтуер да бъде обиждан. Но (според мен) е повод при възможност той да бъде позагърбван: свободният предлага по-добри гаранции за континуитет и срещу монополни своеволия на производителя му, а това е голям плюс.””

  Прав си за плюса, проблемът е, че този плюс не е достатъчен, за да могат всички дизайнери по света едновременно да се откажат от продуктите на Adobe, например, и да преминат към някаква алтернативни софтуери за графика, Flash и т.н. Просто не е възможно, защото макар и с много недостатъци, макар и затворени като стандарт, много от програмите на Adobe си нямат аналози на свободния пазар. А също и нямат версии за Linux, само за MacOS/Win. Тоест, щеш не щеш, приемаш този факт и това е.

  Иначе, на теория звучи добре, за отворените стандарти и код, но на практика, няма как да се получи. Може би след 5 години. Или 10. Но днес, не…

  Reply
 32. Григор Post author

  @Michel: Докато няма как, няма как да се премине. Но и докато няма как има как да се работи да има как. 🙂

  Reply
 33. Michel

  @Григор:

  Ми работете как да има как! 🙂

  Аз през това време ще ползвам (някои) продукти на Adobe, които са със затворен код и платени, върху OS, които са също със затворен код и са платени. А когато има как да не е така, ще говорим отново…

  Reply
 34. go_fire

  Мишел, вчера докато търсех нещо за мен, открих една нова програма:

  http://www.les-stooges.org/pascal/pencil/

  Знам, че не е точно твоята област, но би ми било интересно мнението на специалиста, до колко сме близо до истината.

  Reply
 35. Michel

  @go_fire:

  Изглежда интересно! 🙂 Утре може би ще я поразкликам, като ми се освободи минутка…

  Пък аз вчера или завчера, също попаднах на нещо интересно: http://aviary.com/tools/raven

  Изглежда много обещаващо (но е само векторна, bitmap не се поддържа).

  Въпреки това, все още не съм сигурен, че (поне за мен) може да се намери скоро истински, мощен, многофункционален заместител на Fireworks… Но кой знае:)

  Reply
 36. jwalker

  @Michel
  канех се да напиша за отношението на Linux-саджиите към Windows (Winboze), но видях, че си го написал. Същото мисля и аз. Много често ще видиш някой Linux-фен да обижда другата операционна система, докато от Windows към Linux рядко се срещат обиди.

  Всъщност, няма как да преминеш на Linux, ако имаш да вършиш професионална инженерна работа. SolidWorks на Linux няма, няма и да има. Обвързано е с Windows. AutoCAD също, вързано е с MS Office. В електрониката – Altium Designer е под Windows. Трябва да съм много краен Linux фен, че да тръгна да работя на сакати CAD приложения, само защото са под Linux.

  За прословутия Open Office. Ами хубаво, можеш да си пишеш на него, обикновените работи и т.н. Но концепцията му е изостанала в сравнение с MS Office 2007. Откакто минах на MS Office 2007, видях че може и по-добре и по-лесно и удобно в сравнение с класическите менюта.

  Reply
 37. Григор Post author

  @Jwalker: Аз съм се пробвал на MS Office 2007, и ми е по-неудобен от OpenOffice (а и от MS Office 2003). (Надали обаче е от консерватизъм – KDE 4.2 ми е по-удобно от 3.5.10, ако и концепцията му да е твърде нетрадиционна.) Вероятно просто удобството е различно при различните хора; “изостанала концепция” напоследък за съжаление често е рекламна шумодума (това беше опит за превод на “buzzword” 🙂 ), а не реална оценка.

  Иначе, SolidWorks 2007 гледам, че са успели да го пуснат под WinE, ако и леко зян. WorldWorks Viewer даже вървял доста добре. AutoCAD е на Microsoft, и ще тръгне под нещо различно от Windows малко след като налъмите цъфнат и прасетата литнат. (Ооопс – излъгах! И той вървял прилично под WinE 1.1.13.) Версии 6.7 и 6.8 на Altium Designer вървели перфектно под WinE 1.1.10… Вярно е, че на професионалиста му трябва перфектно вървене, без забележки, но такова и под Windows не винаги се постига. А с CrossOver Office вместо WinE върху Linux тръгва безпроблемно даже MS Office. Така че ако имаш желание, все пак дори като професионален инженер можеш да минеш на Linux. 🙂

  Reply
 38. go_fire

  Гачев, кога М$ е погълнал Аutodesk? Изпуснал съм тази информация. На страницата им открих само, че е важен партньор заедно с Аpple. Иначе една от гордостите на Кросовъра е , че под тях аутокада бил вървял по-добре отколкото под Window$. Иначе, ако не съм разбрал правилно и не са погълнати, няма пролем да издадът версия. След като имат за Мац ОС Х, а други придобити от тях продукти (горе споменатата пчеличка Мая) имат за ГНУ/Линукс, значи технически проблем няма, само желание е необходимо.

  Reply
 39. JJ

  Да си призная, върл Майкрософт фен съм. Харесват ми продуктите, технологиите, начина по който нещата работят заедно .. с всичките си недостатъци :). Харесвам и Мак ОС – там нещата са елементарни за настройка и работа. Към Линукс и опън сорса винаги съм бил предубеден – не е като да не съм чоплил разни неща, но многократно се сблъсквам с казус : “при мен работи, при вас защо не работи не знам”, “питай във форума” , “чети уикито” и то за неща които по принцип би трябвало да си работят и да се пускат с поглед. Пример: Скоро изгубих доста време да разбера как на Gimp да му махна българския и да ми се визуализира на En, защото меню за избор на език просто няма.
  Та си ги избягвах линуксите от гледна точка на многото четене за елементарни неща които са ми необходими – искам нещата да ми се случват бързо лесно и ефективно. Днес обаче тъщата ме амбицира .. за пореден път овируси доброто старо XP – Zeus, разни Payloads, rootkit и т.н. Притеснителен човек съм и знам какви дяволии се правят през ботнета, така че форматнах всичко и сложих Ubuntu – стори ми се най-юзърския Линукс на пазара. Да си призная честно – хареса ми …много прост интерфейс на български, нещата се случват много лесно, има апове за всичко което се сети човек. Другите неща се самонастроиха без да ме питат … има неща за доизпипване ама не са фатални никак. За жалост машината върви доста по-тромаво от преди с XP-то /бави, насича графиката/ и сега се чудя – Линукса ли е тромав, аз ли не съм го настроил /много вероятно/, някакви драйвери ли липсват … пълна мъгла. Смених интерфейса с Light Weight такъв и нещата се пооправиха малко, но са далече от темпото на Win-a. Процесорът е Athlon 3200+, чипсета ATI, RAM 1,75G. Някакви идеи?

  Reply
 40. Григор Post author

  @JJ: При мен на толкова работи добре. 😉

  Сериозно: изпитвам лека антипатия към Убунту. Стандартната му дистрибуция е с интерфейса GNOME, който лично на мен ми стои тромав и ужасно несгоден. Има KUbuntu, който е с KDE (по-лесен е за уиндоусаджии, понеже доста повече прилича на Уиндоус), но е най-лошата дистрибуция с KDE, която съществува. Предпочитам Debian – като за моя личен вкус е по-добър. Проблемът е, че човек трябва да има мъничко познания по Линукс (около 1/2 час четене), за да го инсталира добре. Може и да разчита на стандартната инсталация, но аз лично предпочитам къстомизираните. 🙂

  За да върви плавно Линукс на старичка машина са нужни добри графични драйвери, и ако машината е с малко памет, лека графична среда. На 1.75 GB би трябвало да върви добре дори последна версия KDE (която е най-тежката графична среда). LXDE съм го търкалял на машина с 256 MB RAM – вървеше много прилично. Почти няма какво да се настройва, за да работи системата пъргаво и свястно. Препоръчвам 64-битов Линукс, той е осезаемо по-пъргав.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *