Форумът на “Сега” и Сашо Дончев

Съвсем случайно попаднах на масивна публикация във форума на в-к “Сега”. Автор й е не друг, а известният ни от “Овъргаз” Сашо Дончев. (Не вярвах, че човек от този ранг ще си губи времето да пише във вестникарски форум, но е факт.)

Хубави неща е написал. Верни (повечето – някои според мен са грешни; ако ми остане време следващите седмица-две, ще напиша запис или по-вероятно серия от записи, в които ще обясня защо). Но не разбирам защо ги е написал на място, където ще ги прочетат шепичка свестни хора. (Форумните псувачи не се броят.) За човек, който контролира ресурсите на корпорация като “Овъргаз”, това си е жива духовна мастурбация – и то такава, при която резултатът не оправдава усилията. Би могъл лесно да си позволи да реализира идеите си. Защо тогава не го прави?

Прочетох, че си мечтае за университет (в най-широкия и символичен смисъл на думата), който да образова хората на независимо мислене, на творене на идеи, на избиране на лидери. И аз много пъти съм се замислял да хвана и да направя един онлайн курс по независимо мислене. Имаме КРЕЩЯЩА нужда от такъв курс… Не съм го направил, защото нямам нито уменията да водя такъв курс, нито времето да ги придобия. Той обаче има ресурсите да намери хора, които го могат, и да им осигури трибуна. Защо не го е направил вече?

Сега ли осъзна, че политиците ни са боклук? И че са боклук, защото сме боклук ние? (Не абстрактните “ние” – конкретният ти, който четеш това, и конкретният аз, който го пиша. Сигурно и двамата много ще претендираме, че не сме, само че ако наистина не бяхме, щяхме ли да позволяваме около нас да цъфтят толкова боклуци в човешки облик?…) Защо не го каза през всичките години, докато държавата толерираше бизнеса му, а сега, когато се засили да му го ореже?… Ако случайно чак сега е формулирал за себе си нещата ясно (нищо чудно, и нищо лошо), защо не се заеме да ги реализира, вместо да пише по форумите? Там няма да намери хората, които ще помогнат.

(Къде ще ги намери ли? Според мен хората се делят на два типа: такива, дето правят нещата, и такива, които само шумят. И в България границата е доста рязка: почти няма “междинни” хора. Ако потърси там, където се събират хора, правещи нещата, сигурно ще намери подкрепа. А ако прибави в пожеланията си и курс по как да станем хора правещи, а не хора шумящи, ще му сваля шапка.)

И не, не признавам оправданията, че сега “Овергаз” щял да загуби позициите си, и Дончев ресурсите си. Овергаз има отлични позиции в газоразпределението на дребно, които трудно ще му бъдат отнети, и печалбата там е отлична. А Сащо Дончев – отлични познанства и контакти, които никой премиер не може да му вземе. Така че с публикацията си във форума на “Сега” той сам се постави на изпитание: от тези, които правят нещата ли е, или от тези, които само шумят? В бизнеса очевидно е от тези, които правят. Така че ако се окаже, че когато заговорим за оправянето на кочи… държавата ни, Дончев е от тези, които само шумят, ще мога с много тъга да отбележа, че мога да назова по име един от хората, заради които сме на този хал.

… Защо пиша всичко това ли?

Защото много ми се искаше да направя един курс по независимо мислене. Уви, не ми е по силите. Но поне един запис в блога си, който да го демонстрира, мога да напиша.

6 thoughts on “Форумът на “Сега” и Сашо Дончев

  1. Апостол Апостолов

    Извинявайте, ама и вашите идеи, и идеите на Сашо Дончев са янлъш. Никой не желае да мисли, камо ли самостоятелно. Бертран Ръсел го е казал най- добре: “Повечето хора предпочитат да бъдат застреляни, но не и да мислят със собствената си глава.”

    Reply
  2. Hilda

    Тая сутрин в ‘седмична поща’ прочетох, че освен на Овергаз е собственик и на в.Сега.
    Така че просто пише в собствения си форум 🙂

    Reply
  3. Григор Post author

    @kanew, Hilda: Това го знаят всички. Въпросът е защо си хаби времето с това.

    @Апостол Апостолов: Така е, повечето хора мислят с главите на другите, които мислят. Но ако поне по-малкото се опитат да мислят сами, все ще има полза.

    Reply
  4. Десислава Делибалтова

    Интересно! Изяснява ми защо Дончев е обещал финансиране за един образователен проект.

    Според мен този човек не контактува директно с магаренцата. На прекалено високо ниво е, заобиколен с вдигащите шум. Ние все такива допускаме да се издигат.

    Нали си спомняш, Григ, идеята ти за игра. Тогава казах, че ще се опитам да направя нещо. Предложих я на едни симпатични и високо квалифицирани за обучаващи програми млади хора. Ще ти съобщя резултата. Ти интересуваш ли се още от участие в това?

    Тогава да го видим и Сашо Дончев как ще реагира.

    Reply
  5. Григор Post author

    @Десислава Делибалтова: Не зная дали ще имам физическата възможност да помагам, но се интересувам. 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *