В помощ на Бого

Надали е нужно да представям Богомил Шопов. Прекалено много безкористна дейност има зад гърба си, за да е нужно да го представя някой. И в защитата на човешките права – и електронни, и “реални”. И в подкрепа на свободния софтуер. И изобщо, в подкрепа на човешката свобода, и на истината.

Богомил се е решил да направи една стъпка, която друг човек от тази категория в България не е правил – да се изяви в политиката. Идеята му е да се кандидатира за евродепутат тази година. И аз лично смятам да го подкрепя. Избрал е да се присъедини към партията на зелените, което за мен също е плюс (ако и да не съм безрезервен към всички хора в тази партия).

Какво му е нужно? По закон, кандидатът за евродепутат трябва да събере 15 000 подписа и 15 000 лева, за да бъде допуснат до кампанията. Тук е информацията как да му помогнете с подпис (което не ви задължава с нищо) и/или със средства.

… Ще продължи ли Богомил да бъде същият човек, когото познаваме, и след като бъде избран? Ще продължи ли да се бори за правата ни, или ще затъне в игрички и интрижки, както доста други някога свестни хора?

Не зная. От новите политици стават дори по-големи свине, отколкото от новите прасенца и новите началници. Виждали сме го неведнъж.

Но въпреки това смятам да му повярвам, и да го подкрепя. Без колебание.

Ако се провали… достатъчно такива имаме, един повече няма да е от съществено значение.

А ако остане човекът, когото познавам, и когато има власт – ще е може би първият. Така че ще си струва.

16 thoughts on “В помощ на Бого

  1. mdam

    Интересно ми е докъде е стигнал с набирането средства и подписи. Ако не върви достатъчно бързо, да побутнем още малко …

    Reply
  2. mdam

    Може би проблема ще е повече при подписите трябват 15 000, докато при парите при средна сума 10лв само 1500 човека. А и мисля, че за повечето от подръжниците му ще е по лесно да дадат тая мала сума отколкото да убедят още 10 човека, примерно.

    Reply
  3. Илия

    От днес депозитът за политически партии е 50000 лв.

    А аз съм раздвоен между Богомил и един друг кандидат… 😕

    Reply
  4. Григор Post author

    @mdam: Днес мислех да ида да проверя лично докъде е стигнал (като дам пари и се подпиша), но не смогнах. Надявам се утре да успея. 🙂

    Reply
  5. Калин

    Това с новия депозит от 50 хиляди лева някой иска ли да го коментира?

    На мене думи не ми останаха…

    Reply
  6. wakeop

    Хм и аз си мислех, че с подписите ще е по-трудно, отколкото с парите, ама… последни гърчове на политически труп, на такова ми прилича това предложение за вдигане на сумата.

    Reply
  7. Селин

    Илия, аз преди време като си мислех, че Бого ще се явава като независим кандидат бях раздвоена между него и “Зелените” (като накрая щях да гласувам за него, знаейки че така и така ще подкрепя “Зелените” на национално ниво). Сега проблемът ми е решен и двоумения няма:)))
    Изцяло подкрепям Богомил и тия дни като ми остане малко повече свободно време на компютъра ще гледам да напиша и аз подобен пост в блога си. Ако изобщо някой заслужава да иде в Европарламента, то това е Богомил. Силно се надявам да бъде избран.
    Григоре, към кои зелени не си безрезервен?

    Reply
  8. mick

    “Зелените”? Това не са ли едни такива черни дето се правят на зелени? С други думи една част от назначените капиталисти?

    Reply
  9. Селин

    Всъщност, не. 😉
    Тия, които описваш са хората на Каракачанов. Тия, за които говорим, са нова партия, която няма нищо общо със старите. Рабирай, природозащитници, дето се събраха като почнем от протестите за Странджа 2007-ма и стигнем до днес – покрай търсенето на начин за излизане от беззаконието. Никой от тях не е бил във властта, никой не е назначаван от никого. Затова и сега е такава борба да се саботира явяването им на избори. Например, онзи ден гласуваха вдигане на депозита за явяване на евроизбори от 15 на 50 хиляди лева две седмици преди крайния срок за внасянето на парите. Кофти за хората, дето не седят мутри зад тях. 🙂

    Reply
  10. Илия

    @Селин, защо само две седмици до крайния срок?
    По закон не е ли “Не по-късно от 45 дни преди изборния ден”, което прави 23 април?

    Reply
  11. Морфиус

    За участие в изборите партиите, коалициите и инициативните комитети внасят безлихвен депозит по банкова сметка в БНБ 50 000 лв. за партия, 100 000 лв. – за коалиция, и 15 000 лв. за инициативен комитет, решиха депутатите.
    (от новините на дир.бг)
    Обърках му мястото на това, трябваше тук да го пусна… извинете за повторението.
    Та партия или комитет го издига?

    Reply
  12. богомил Шопов

    Григи, благодаря ти за подкрепата и за всичко. Сигурно вече знаеш, че събрахме подписите и парите за евро-изборите и вече сме регистрирани.

    Благодаря ти още веднъж,
    Бого

    Reply
  13. Григор Post author

    @Богомил Шопов: Ура! И голямо браво! 🙂

    А за мен – значи е време за следващ запис по темата. 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *