Изчезналата публикация на Минчо Спасов по отношение на желанието на МВР за промени в ЗЕС

(Тази публикация е точно копие на оригиналната в блога на Делян Делчев. Копирам я тук изцяло, вместо да я линкна, за да намалее шансът да изчезне и от блога на Делян, или по-скоро да стане недостъпна от България… И призовавам и тези събратя по блог, на които не им харесва идеята за мафио-полицейска държава, също да я откопират и публикуват цялостно.)

Тук на този адрес http://spassovm.parliament.bg/?p=275 вчера имаше публикация от председателят на вътрешната комисия към парламента господин Минчо Спасов по отношене на желанието на група депутати от БСП и ДПС да променят член 251 на ЗЕС в полза на свободния и безконтролен (от съда) достъп на МВР до трафичните данни на гражданите.

Днес вече я няма.

Интересното е, само тази публикация е изчезнала, докато всичките останали са си там.

Надявам се да е благодарение само на технически проблем, макар да звучи странно, а да не е защото има приложен натиск, цензура или промяна на мнение.

За тези, които не са успяли да я прочетат, или за да попреча на цензурата, била тя волна или неволна, я изваждам от Google Cache и я прилагам тук:

Минчо Спасов: 251 от Закона за електронните съобщения

2009/3/25 Andrian Georgiev (andriang @capital.bg):
> Здравейте,
>
> Попаднах на това съобщение от “Програма Достъп до информация” –
> http://www.aip-bg.org/documents/zes/letter_zes.php. Можете ли да я
> потвърдите? Кой внася новите промени и как ще ги коментирате? Знаете ли кой
> ги е написал? Как комисията приема поправките в намален състав? Не е ли
> нарушен законът? Смятате ли, че промените ще достигнат парламентарна зала?
> Приетите по-рано поправки не са ли достатъчно добри?
>
> Поздрави

Здравейте г-н Георгиев,

Потвърждавам, че приетия преди месец вариант на 251 ЗЕС е достатъчно добър , т.к. изрично посочва съдебния контрол като необходимо условие за ползването на трафични данни. Макар този текст и до сега съществуваше в НПК – още за разкриване, а след това и за разследване на тежките престъпления, отказваха да го прилагат. В резултат на безконтролното ползване на този способ за събиране на информация, само през изминалата година са направени над 330000 разпечатки от 40000 обекта. Разковничето е в това, че 4/5 от страните в ЕС не правят разлика между трафични данни и съдържани при режима за достъп. Т.е. уеднаквен е режимът трафични данни – данни, събрани чрез СРС. Нашето МВР иска по- облекчен режим за достъп до информация за трафика- не по реда за СРС. Но тъй като в НПК и СРС и трафичните данни са посочени под общото понятие “компютърни информационни данни”, то очевидно и по нашето законодателство е нужен съдебен контрол.

Напоследък съдът е започнал да отказва на някои искания за СРС и това очевидно притеснява МВР. Мен не. Нали съдът е гарант за ползване на СРС само при крайна необходимост и липса на други възможности.
Онзи ден група депутати от БСП и ДПС заедно с 1-2 независими (от тези, на които излязоха картончета) са депозирали предложение за нови промени на същите текстове и светкавично са разпределени по комисии- като главна комисия Транспортна, като подпомагаща- Вътрешна и Европейска комисии. Заедно с Мирчев (НДСВ), Камов (независим) , Иванов (ДСБ) и Ангелов (ОДС) остро реагирахме, че точката е насилствено включена и разгледана от зам. председателя на Трнасп комисия в нарушение на правилника; че е недопустимо съгласно чл. 69 от правилника повторно гледане на едни и същи текстове в 6 месечен период.

Въпреки това и въпреки, че няма доклади на вътрешна и европейска комисии, БСП поставиха точката на трето място в дневния ред. В резултат на острата ни реакция , точката бе преместена на 9 място за изчакване становища на комисиите.

Постъпили са становища от :

-Министъра на културата Стефан Данаилов, който е за ДОСТЪП НА МВР БЕЗ СЪДЕБЕН КОНТРОЛ И ЗА ЛЕКИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ.
-Дирекция “Европейско право ” на НС- в полза на съдебния контрол.
-Очаквам становище на Министъра на вътрешните работи преди да разгледам текстовете и да дам личното си становище.

Благодаря на НПО и гражданското общество за подкрепата и на вас за загрижеността.

7 thoughts on “Изчезналата публикация на Минчо Спасов по отношение на желанието на МВР за промени в ЗЕС

 1. Апостол Апостолов

  С риск да се повторя, ще кажа отново: От Освобождението до днес МВР е ИЗВЪН ЗАКОНА! Тази престъпна структура действа ВИНАГИ извън и над закона. Тези негодници са свикнали да погазват норми, морал, закон, приличие. Когато някой се опита да ги постави на мястото им (а те са тъповати, дребни и незначителни държавни служители с мизерни заплатки, които обаче са ДЛЪЖНИ ДА СПАЗВАТ ЗАКОНА), те започват неистово и истерично да грухтят и квичат.

  Ега ги тръшне пипката! Ега им изсъхнат ръцете! Ега им изтекат очичките!

  Reply
 2. Жилов

  Григоре, ти нали блокира Апостол Апостолов, или си забравил кога и защо го стори? Би било добре блогърите да не толерират повече неговата омраза към всичко и всички, нарцисизма му и наглата самореклама на измамите му.

  Reply
 3. Григор Post author

  @Апостол Апостолов: Моля те, успокой малко тона. Не ме е страх от МВР, но не понасям плюенето на едро. На път си да стигнеш до второ блокиране, и този път ще е за последно.

  @Жилов: Реших, че половин година му стига. Но може да размисля…

  Reply
 4. Апостол Апостолов

  Жилов! Искаш ли да ти тропна едно дело за набеждаване? Какви измами бе, кучи сине?! Ако ти не можеш да докажеш в съда, че аз съм измамил някого, те чакат 6 години решетки! Крайно време е да навра в затвора някое долнопробно нищожество като теб, ама де да видим кога и това ще стане…

  А ти, Григоре, не ми се прави на важен! Блокирал ме бил, пикльото! Дреме ми на хуя! Големи тикви! Преритал съм аз за теб и твоето блогче. Не забравяй никога- ти си и си оставаш една анонимна нула от циганската махала на Европа. Завместо да се гордееш, че един титан като мен изобщо ти обръща внимание, ти ще ми говориш за плюене на едро. Апостол Апостолов никого не плюе- той КОНСТАТИРА ФАКТИ! А ти, като истински българин, си страхлив. Знам ви аз на вас и кътните зъби български. Тъпи сте, мързеливи сте, страхливи сте, а после- Апостол Апостолов ви е виновен за това, че сте бедни, нещастни и болни. Я вземи си бръкни, па свирни бе, льольо!

  Reply
 5. Дончо

  LMAO. Извинете, не можах да се сдържа 🙂 .

  @Григор: Моля, не го блокирай. Понякога такива коментари ти правят деня от раз.

  @Апостол: Благодаря сърдечно, аз си мислех, че нищо тази сутрин не може да ме разсмее.

  Reply
 6. Григор Post author

  @Дончо: Съжалявам, но ще трябва да прави деня на хората другаде. Очевидно съм сбъркал, като го разблокирах.

  @Апостол Апостолов: Определено си преритал, защото се скъсваш да пишеш тук. Само че отсега нататък ще си се четеш само ти. Прекалено си титаничен, за да мога да те побера в скромния си блог.

  Reply
 7. angela

  ИСКАМ ДА ВИ КАЖА ,ЧЕ ТОЯ Е ГОЛЯМ БОКЛУК.ПРЕВЕДОХ МУ ПАРИ ЗА НЕГОВИТЕ КНИГИ ЗА ОТСЛАБВАНЕ И НАЛИ СЕ СЕЩАТЕ… ОТ УМРЯЛ ПИСМО.НА ВСИЧКОТО ОТ ГОРЕ КАТО МУ СЕ ОБАДИХ ПО ТЕЛЕФОНА ДА ГО ПИТАМ КАКВО СТАВА МИ СЕ РАЗВИКА И МИ КАЗА ЧЕ НЕ РАЗГОВАРЯ С МЕН?!?!? ДА НЕ СЕ ИЗЛЪЖЕТЕ ДА СИ ПОРЪЧВАТЕ НЕЩО ОТ НЕГОВИТЕ ЯВНО ГЛУПОСТИ

  ето ви доказателство че г-н апостолов действително е един жалък мошеник и това е една малка част от всичко което се пише във форумите за него.щял да съди някого.форумите са пълни с доказателствя за неговите откровенни мошеничества достатъчно е да ги съберете и нито един съд няма да ви осъди. не му завиждам когато излъганите го намерят жална му майка.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *