Съвсем законно…

Една новина, която чух по радиото, ме развесели здравата. И ме размисли мъничко.

Таксиметров шофьор взел 102 лева, за да закара от летището до центъра на София… познайте на кого, ако не сте чули? На експерти от Европейската служба за борба с измамите – ОЛАФ.

Крушката си има и опашка. Експертите дали това за пример на българската страна. Оказало се, че шофьорът съвсем законно бил установил цена от 8-9 лева на километър. Частна фирма, свои правила, всичко е наред.

(Чудя се дали и съвсем законно този шофьор виси на летището и прибира приходящите с предимство. Там, откъдето повечето таксиметрови фирми биват изритвани от полицията на секундата… И други неща се чудя, ама няма смисъл. Който има глава, не му трябват моите обяснения. А на който няма и те надали ще помогнат.)

И пробвам да се сетя какво ли ще пише в следващия доклад на ОЛАФ за България. Защото експертите им имат глави…

И най-вече дали не е истината за нас. Дали не сме си го заслужили.

20 thoughts on “Съвсем законно…

 1. Любо Николов

  Григоре,
  Разказвал ли съм ти приказката за царя и ябълките?
  Тук би била съвсем на място.
  (А и покрай много други нашенски истории – тоже.)

  Reply
 2. Григор Post author

  @Captain Obvious: Monthly salary in central London?…

  @Любо Николов: Абсолютно! 🙂

  Reply
 3. Longanlon

  Според мен не е работа на държавата, а още по-малко на полицията да разпорежда коя частна фирма как да ценообразува.

  Има зоконова разпоредба как се обявяват цените на такситата – на стикер на предното и страничното стъкло, с букви с едиколко си голям шрифт. Коя фирма какви цени иска за услугата, която предоставя си е само нейна работа, както и е работа на клиента да избере тая фирма, чиито цени му изнасят.

  Проблемът със скъпите таксита не са цените – а факта, че те копират външния вид на евтините и заблуждават хората. Срещу това вече може и трябва да се бори държавата, КЗК и полицията. Всяка фирма си има лого, което е обект на авторско право и е защитено от ЗЗК. Ако някой се опита да копира или наподоби това лого, той може да бъде санкциониран от държавните органи, както и съден от потърпевшите (измамени клиенти или фирмата, чието лого е копирал).

  Но не закачайте свободното ценообразуване – то е крайъгълният камък на свободната пазарна икономика!

  Reply
 4. Григор Post author

  @Longanlon: Въпросната фирма (“ОК супершанс”) активно копира логото и външния вид на евтините “ОК супертранс”. От “ОК супертранс” твърдят, че вече са ги осъдили в съда за това, но резултат няма.

  Свободната пазарна икономика е решението на всичко единствено в свят, в който политиците, съдилищата и полицията са неподкупни, а потребителите – перфектно ориентирани и винаги действащи съобразно реалния си интерес. Ако нашият свят е такъв, си струва тя да бъде подкрепяна безрезервно. Ако обаче не е, е полезно да се съобразяваш.

  Представи си примерно следната ситуация (приликата с описаната е случайна). Таксиметровата фирма А е известна с приемливи цени и качество на обслужване. Фирмата Б решава да копира логото и външния й вид, като абсолютно законно си слага десет пъти по-високи цени. Тъй като процентът на печалбата й е изключително висок, тя с лекота купува който е нужно, за да не се издават срещу нея съдебни решения, или ако се издадат, да не влизат реално в сила. Купува с лекота и полицията на места, където идват неориентирани клиенти, примерно летища – да гонят другите таксита, а да оставят нейните. А ако фирмата А пусне по медиите платено съобщение, че става дума за ментета, и нейните таксита се познават по еди-какво си, фирмата Б има парите да пусне десет платени съобщения, в които да каже какво ли не, и така големият процент клиенти пак няма да са наясно.

  Свободният пазар може да ти предложи решение на проблема. Информираш целия свят, че фирмата Б е менте. Целият свят моментално си взема информирана бележка, запомня го завинаги и престава да търси повече фирмата Б. Проблемът е решен… Както се сещаш, това просто няма как да сработи. Причините може да са всякакви, добри или лоши, но фактът е, че няма да сработи. Така че в реалния свят се налага тънка и точна преценка къде пазарът да се оставя свободен, а къде да се взимат мерки. И лошото е, че при тази преценка няма кой да ни пази от пазачите… 🙁

  Reply
 5. voxy

  по-добре да си практик от теоретик и да нариташ задниците на шибаните таксиджии ако ще всички закони на пазарната икономика да нарушиш, боли ме за нея… това сляпо следене на какво е написано в книжките за ненамеси ала бали са глупости в определени ситуации, който не вярва да ходи да пита щатите що отпускат държавни помощи на компании в момента също нещо недопустимо уж, ако трябваше да следват книжлета може би сега съвсем щяха да са се сринали като икономика

  Reply
 6. Кръстю

  “Свободна пазарна икономика и ценообразуване” е не по сериозно словосъчетание от “Светлото бдеще на комунизма”…Репликата ми е към Longanlon…..Тая финансова криза се получи от тропически вирус сигурно. ..

  Reply
 7. Longanlon

  вокси, кръстю – финансовата криза се получи именно поради правителствена намеса на пазара. Федералната хазна под натиска на правителството на Буш започна да отпуска кредити на 1% лихва – в отчаян опит да запази ръста на икономиката, въпреки, че беше логично още преди няколко години да настъпи нейния обикновен спад като част от нормалния икономически цикъл.

  Reply
 8. Селин

  Тази историйка ми напомня за деня, когато дойдоха хора от Комисията по петициите към Европейската комисия, заради петициите ни за унищожаването на природата в България. Един от гостите беше евродепутат от Европейските Зелени. Много яко излъган от таксиметров шофьор на път към тукашната сграда на Европейската комисия:Р Имаше го и по bTV:)

  Reply
 9. Григор Post author

  @Longanlon: Абсолютно съм съгласен, че трябва да се бори корумпираната съдебна система. Само че има един дребен проблем – за да работи свободната пазарна икономика, трябва СЪВЪРШЕНО некорумпирани както съдебна система, така и МВР и политици, плюс съвършено информирани, мислещи и следящи интереса си потребители. Не ми е известно това да е било постигано някъде в историята на човечеството, дори за кратко време. Така че… voxy е прав, нека бъдем поне малко практици.

  (Нещо повече. Ако така действа таксиметровата фирмичка “ОК Супершанс”, съвършено некорумпирани държавни структури и перфектно информирани потребители биха дали възможност на свободния пазар да оправи нещата. Ако обаче го прави много голяма фирма, и това не е достатъчно. Ако ми остане време, някой път ще напиша защо и как точно.)

  А финансовата криза в САЩ се получи не поради правителствена намеса, а поради липсата й. Говори ли ти неще изразът “секюритизация на ипотеките”? Ако правителството беше забранило този феномен, или го беше регулирало, криза нямаше да има. Но то го остави на свободния пазар… (Ако имаш нужда от подробно обяснение какво точно означава това, и как точно води до кризата, кажи.)

  Reply
 10. Acnapyx

  Как пък някой не информира въпросния бакшиш точно тези клиенти да ги вози на номинал… 🙂

  Като знам какви усилия се полагат от властите да се замазват очите на външните експерти, все си казвам, че шофьорът, който ги е возил, явно не е бил достатъчно добре инструктиран от ДАНС 😀

  Reply
 11. Кръстю

  Longanlon, не ме разсмивай. С риск да обидя г-н Гачев ,ще пусна това като коментар.
  Няма да е лошо да го прочетат повече хора.:
  “””””””””””””””””””””””””””””””
  За здравето на тези, които загубиха и парите
  Сергей ХЕЛЕМЕНДИ

  Защото ние всички сме зрители и участници в глобалното куклено шоу под името „финансова криза”. Сценаристите, постановчиците и режисьорите от сорта на Сорос или Бъфет ни се подсмиват иззад кулисите. Е, когато им остане време. Те по принцип са твърде заети.
  Две глутници са се наточили на копанката в САЩ – светът се пука по шевовете
  Предлагам простичко обяснение, недостъпно на мейнстрийма поради това, че е явно за всички. И на първо място, за самите янки. За масата редови обитатели на Америка, които изведнъж започнаха да ги гонят от големите неуютни домове в малки, също така неуютни. В Америка, в рамките на кадровата ротация, дойде времето демократите да оттикнат от копанката републиканците, и тази процедура се извършва чрез един много скъп за целия свят спектакъл, наречен „глобална финансова криза”.
  Спектакълът обслужва световния медиен мейнстрийм, пред който е поставена задачата – да напудрим всички мозъци, нека всички в света разберат, че нищо не разбират. И вероятно никога няма да разберат. А междувременно ние ще се заемем с парите им.
  Форсмажорът, сринал американските ипотеки, банките, борсата, а след тях всичко останало, се нарича президентски избори в САЩ. Глутница от хищници, прегладнели от дългогодишната диета, формално организирани около Демократическата партия, преследва плячката, помитайки всичко по пътя. Сякаш си е поставила за цел да потвърди правотата на един автор, който през 2002 г. нарече американския елит „егоцентричен урод”, способен всеки миг да взриви света.
  Няма да е трудно да се провери моето простичко твърдение. Струва си само да натежи мнението, че Обама ще победи, и Америка ще задиша по-леко. Борсата ще скочи, доларът ще се вдигне. Но пък за целия останал свят ще стане по-тежко, защото отново се „разведе” с парите, както отдавна се развежда с тях и както ще се развежда и занапред.
  Възможно е след разбираемата развръзка на президентската борба в САЩ кризата да се успокои, да вземе нова, конструктивна за САЩ посока. И новият президент на САЩ, от палубата на самолетоносача до бреговете на Иран и Грузия, да изпее на света една песен, която в бившия СССР и до днес обичат да изпълняват в края на хубав купон:
  „Така че бъдете здрави! Живейте богато!
  Втората част на куплета ще се промени в съответствие с изискванията на момента и няма да се спази римата:
  „А ние никъде не заминаваме!
  Ние си оставаме на масата, тук има още много неща!
  Ако не ви харесва – вие си идете!”

  Reply
 12. Кръстю

  А ето и втората част: пак от същия автор:
  ==============
  Ако един обеднява, обикновено някой друг забогатява. Кому именно става по-добре заради световния потоп? Аналитиците прекрасно го крият, преструват се, че те такива неща не знаят и дори не се досещат за тях.
  За световния медиен мейнстрийм* темата е табу, и то до такава степен, че недоброжелателният страничен наблюдател може да заподозре – нима същият този мейнстрийм не е бенефициент по спектакъла, наречен „глобална финансова криза”? И с Буш и Обама, които така ярко „звездукат” (от английското staring) на световния ефир.

  В европейските медии премина скандална новина: след шумното спасяване на френско-белгийската банка „Дексия” нейният спасен висш мениджмънт се събра на тържество в Монако, където бе вдигнат исторически и пределно искрен тост – „За здравето на онези, които загубиха парите си”. Да, да, точно така. Здраве за онези, които отново, като пчелички, ще носят нектар в чуждия кошер.
  Защо бездната се отвори тъкмо сега
  Мой добър познат московчанин, причастен към събитията на борсата, цяло лято буча: „Янките все ни изпускат”. Имаше предвид бавното, хронично падане на руската борса, което тече през цялото лято.
  Когато започна грузинската война обаче, моят познат направи сериозен извод: „Те… (дума, недостойна за този текст) още преди два месеца са знаели кога ще започне Саакашвили.”
  Но не знаеше, че ако размразеният Саакашвили не ходи без тяхно съгласие и до тоалетната, съвсем не значи, че войната няма да почне.
  Нека зададем наивен детски въпрос: а защо кризата се разрази именно тук и именно сега?
  Защото американските ипотеки са фалшиви? Но те са фалшиви вече двадесет години. И какво. Хората отвъд океана си живееха, забогатяваха, балоните на недвижимостите се пускаха от всички, колективно, хармонично. Научиха целия свят да пуска такива балони – учеха се и се учат всички заедно, и съвсем охотно. И изведнъж някакъв дребосък, недозрейка някаква, се спуска от будката, пука балона и светът пропада в бездната.
  Защото спекулантите са обнаглели съвсем? Ама те винаги са си били нагли до безобразие. Затова са и спекуланти. Това се вижда особено живописно, когато ентусиаст на благотворителността като Сорос, заложил големи пари на Обама, започва да громи спекулативния капитал със страстта на възбуден юноша. Ей сегичка Сорос ще им покаже на тези спекуланти! Заедно с Обама ще им покаже.
  Защото Америка е събрала много заеми от целия свят и не иска да ги връща? Ето, това е наистина интересен аргумент. Америка изстисква от света всичко, каквото й е нужно вече много десетилетия. И никога не е възнамерявала да връща нещо някому. Както казваха в моята младост – системата е желязо! Духни оттук, а оттатък – хиляда милиарда нови долари излизат. С какво са обезпечени тези нови пари, всеки знае – спукания ипотечен балон и вярата в светлото бъдеще.
  Длъжникът е въоръжен и много опасен
  Но Америка има и още някои и други аргументи. Всички мълчат за тях, но тях ги има. Това са американската армия, военноморският флот, авиацията, ракетните войски, включително космическите, разведката, частните армии, военнопромишленият комплекс (ВПК). И отделно от всичко това – Кондолиза Райс. Та тъкмо тези аргументи обясняват повече от всичко друго защо Швейцария, Китай или богатата на диаманти Южна Африка не са световни длъжници, а именно САЩ.
  В замяна на цялото добро Америка праща на света долари. Също като папагалът, който се научил да говори, от известния монолог на Жванецки още по съветско време: „Прелитайки над Череповци, изпращам ви ….!” По схемата, талантливо описана от философ, който не познавам: Америка праща навсякъде „гущери” (долари), а в замяна получава „гущери” и завити в тях бонбонки. Само за хартията на „гущерите” янките не се главоболят отдавна – пращат само зелени нули. От нашия компютър до вашия компютър.
  Обаче светът, особено след падането на Съветския съюз, радостно и сам се стремеше да бъде изстискан от Америка. Та нали американските „гущери” избиваха зъбите на приятели по-истински, отколкото индианците, които късаха стъклените си огърлици при продажбата на остров Манхатън. Американските „гущери” ръфаха икономиките в развитие, развиващите се, недоразвитите и неразвитите по принцип. Всички пасяха на борсата в Ню Йорк, където за първи път в човешката история бе завързан напълно осезаемият пъп на света. И ако някой си мисли, че пъпът взе да се развръзва, значи пъпът иска да изглежда именно така.
  Защото доларът се оказа пирамида? И никой не го е знаел преди? Но защо именно в деня „Х” светът изведнъж прозря и заговори: уф, какъв необезпечен долар! Не пари, а отврат! Защото това беше денят на Големия Мармот. Не дори мармот, а истинско мармотище, с размери на „Боинг”, дето не долетя до Пентагона, но повреди Пентагона.

  Reply
 13. Симеон В.

  “Говори ли ти неще изразът “секюритизация на ипотеките”? Ако правителството беше забранило този феномен, или го беше регулирало, криза нямаше да има.”
  Не съм съгласен с Григор за горното. Практически, той казва правителството да забрани или регулира стремежът на хората към по-голяма печалба. Просто казано, правителството да забрани или регулира човешката алчност. Очевидно е безмислица.
  Всеки има право да търси максимална печалба на собствен риск. Ако не успееш – потъваш. Твоя воля. Грешката на правителството на САЩ е, че не остави алчните да потънат, а тръгна да ги вади от бездната за сметка на данъколатеца. Което си е чист социализъм, както и да го усукваш.

  Reply
 14. Григор Post author

  @Симеон В.: Секюритизацията на ипотеките е нов пазарен феномен, нещо като на времето тръстовете и картелите. Понеже е много високо рисков за икономиката като цяло, е необходимо да бъде регулиран, точно както тръстовете и картелите – твърде малко хора биха оспорили необходимостта от антимонополни закони.

  А иначе си абсолютно прав – правителството на САЩ трябваше да остави алчните да се удавят. Да, налагаше се да налее пари на данъкоплатците, за да спаси икономиката. Но спокойно можеше да го съчетае с мерки, които да накажат алчните – примерно да национализира фалиралите, или поне да установи в тях срещу помощта си контролен дял, и да наложи сурови условия в работата им. Проблемът е, че има хора, които биха нарекли пък това чист социализъм…

  Reply
 15. Симеон В.

  “Секюритизацията на ипотеките е нов пазарен феномен,…Понеже е много високо рисков за икономиката като цяло, е необходимо да бъде регулиран,…”
  Секюризацията е сравнително нов пазарен феномен, високо рисков е (както всеки деривати), но не за икономиката като цяло, а за този, който търси под вола теле и хуква подир високата възвращаемост. Никой никого не кара насила да се втурва и да купува деривати. Ред банки и фондове не бяха засегнати от “токсичните активи”.
  В сегашната криза икономиката пострада вторично, когато банките, в ужаса си да не хлътнат, замразиха както кредитирането помежду си, така и кредитирането на бизнеса. За това допринесе отчасти и погрешната политика на правителството със “спасителните си планове”. Действията на правителството размиха разликите между наистина потъващите и читавото, поради което замря цялото кредитиране. Ако бяха оставили юнаците да потънат на всеки щеше да му е ясно, че останалите са читави и с тях може да се работи. Сега, предполагам, ще мине много време додето се разбере кой колко е надежден за да се размразят нещата и кредитът тръгне нормално. В Япония казват, подобен процес е отнел около 10 години лъкатушене.
  “…точно както тръстовете и картелите – твърде малко хора биха оспорили необходимостта от антимонополни закони.”
  Това е съвсем отделен въпрос, не виждам никаква връзка със сегашната криза. Не оспорвам необходимостта от антимонополни закони, но само ако монополът не е естествено възникнал.

  Reply
 16. Pingback: Кьорав карти не играе

 17. Георги

  @Кръстю: Напудрената статия на г-н Сергей ХЕЛЕМЕНДИ е издръжана единствено в художествен стил. Човекът явно добре си служи с думите, за да убеди незапознатите хора в популизма си. В текста няма нито една икономическа или финансова истина, дори напротив – човекът твърди, че за да забогатее някой, друг трябва да обеднее, което си е откровена глупост. Нищо лично – човекът явно обича теории за конспирации, които “мейнстрийма” задължително замаскира… нищо ново под слънцето.

  Reply
 18. Кръстю

  Склонен съм да се съглася с вас относно популизма на г-н ХЕЛЕМЕНДИ, още повече, че не съм икономист….Но все пак да не забравяме КОЙ е казал “Царят е гол!”…

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *