Отвличанията

Едвам освободиха Киро Киров, и веднага отвлякоха следващия. При положение, че цялата държава бръмчи като кошер на тема отвличания. И при положение, че хората от чергата на Киров вероятно вече обсъждат идеята да си организират група наемници-профи, която да се занимава с избиването на похитителите.

Което ме навежда на няколко предположения.

Едното – изумен съм колко безнаказани се чувстват похитителите, дори в момент на висок обществен интерес. Което ме кара да мисля, че вероятно протекциите им са на изключително високо ниво в МВР (или в ДАНС). Тъй де – публична тайна е чии хора са наркодилърите из училищата. Във всяко училище има деца на поне десетина-двайсет ербап бащи с право да носят оръжие и решителност да го употребят срещу наркодилърите, даже ако ще ги лежат после. Някъде да сте чули полицията да не е осуетила тези опити още в зародиш?… Очевидно апетитът идва с яденето, и е пропорционален на яденето.

Другото – колко бързат. Започвам да мисля, че наближаващите избори заплашват с нещо протекциите им. При положение, че реалните конкуренти са досегашната триглава ламя тройна коалиция и Бат Бойко, предполагам, че все още не са се договорили с ББ. И че допускат вероятност да не успеят да се договорят, каквато и да е причината (не ми се вярва да е загрижеността на оперетния ни генерал за народа, но това е без значение). А това ме кара да се замисля, ако зелените не успеят да се класират за изборите, дали да не гласувам за ББ. Ужасяващо ми е антипатичен, но триглавата коалиция, тоест тройната ламя… абе, късно е вече, пообърках ги, разбирате за кого товоря, те пък се доказаха като недостигнати до момента крадци и покровители на престъпността. Заменянето им начело на държавата с който и да било друг според мен е въпрос на оцеляването на България. Или поне на жителите й.

По цял свят при отвличане на заложници, и заплахи да ги убият, приоритетът е да се пази животът на заложниците. С изключение на Израел – там приоритетът е да бъдат убити похитителите. Резултатът е, че огромният процент публични личности по света предпочитат охрана, обучена в Израел и работеща по израелските приоритети. На пръв поглед нелогично – на теория такава охрана би опазила живота им по-зле. В реалния живот, абсолютно логично – ако охраната е известна като наистина решителна и действена, тя пази живота на охраняемите несравнимо по-добре. Просто защото охраняемите никой не ги отвлича. Подозирам, че ако Киров и сродните му организират своя антитерористична група, тя ще работи по израелските правила. И че ако е кадърна, след организирането й ще има най-много още едно отвличане. Не защото “наказанието” за опит за отвличане ще е страшно (смърт), а защото ще е много трудно отвратимо. Ако едни хора са получили 100-200 000 евро, за да те убият, дори ако ще е след десетки години…

Но това е друга тема. Интересното е поредното доказателство, че българските служби за борба срещу престъпността реално са под контрола на престъпниците, и реално са тяхната охрана от самозащитата на жертвите на престъпността. Да, това не е от вчера – но стигна до тази си степен точно при досегашното управление. Заради което то трябва да си отиде. На всяка цена. Независимо кой ще го смени. Трябва да е психопат от лудницата, за да има шанс да е по-лош (един такъв вече си имаме в политиката, известен под кодовото име Болен Лидеров, но за щастие не е единствената им алтернатива).

Ето как дори нормален човек (да допуснем, че съм такъв) може да стигне до идеята да подкрепи ББ, пък дори и като втора възможност…

20 thoughts on “Отвличанията

  1. Григор Post author

    @Милен: Да. Под формата на изгорял диск, и загубени данни от последните няколко часа.

    (Да не си посмял да пуснеш пак коментарите, че в момента машината е със само един диск… 😉 )

    Reply
  2. Милен

    Ето отново:
    “Всъщност новото отвличане е дело на втора група. Технически невъзможно е толкова рано да отвлекат друг човек, нужна е подготовка и с проследяването, заглушаването, превоза, място и т.н.”

    BTW сетих се за откупа на Киров и как синът му събрал 620 000 евро и нямал повече горкичкия, а нали трябвало милион… в същото време кара автомобил за няколко стотин хиляди евро, баща му също скъпа кола…кой знае още колко има по гаражите, нали са фенове на високите скорости и двамата…

    Reply
  3. Григор Post author

    @Любо Николов: Абсолютно! Дисковете тук са от един специален вид, дето като види добър писател, и прегрява… 🙂

    @Милен: Въх, изгоря и втория диск! ;-)…

    Според мен е почти сигурно, че групата е същата. Вероятно просто работи на конвейер – докато част държат отвлечения и преговарят, другата част вече бройкат новия. Заглушаването, превоза и мястото вероятно са същоте. А иначе, колите (и не само) на Кирови са известни.

    Reply
  4. Кръстю (диск№1)

    Христос воскресе, г-н Гачев!
    Усмихнете се и напишете нещо празнично. ..С прискърбие в пазничното утро ви съобщавам ,че освен политическият наивизъм, куца и чувството ви за хумор ,което мога да сравня с това на комсомолски секетар от близкото минало, или на говорител на МеВеРе от по-ново време.
    Не се обиждам, стана ми весело, но помислете върху тези думи преди да ги изтриете…Не зная защо, но редувате нещо чудесно написано (зная, че е само случка, но не всеки може да я опише така) с някакво резюме на полит. тема с наивизма на на абитурент и смелоста на кротък счетоводител, позволяващ си една малка ракия в събота вечер.
    Не се обиждайте, аз съм такъв, мисля, че е по-добре да кажеш на чове направо което мислиш, може да е старомодно но….знаете кой е измислил модата.
    Още веднъж-честит празник , идете някъде на ЗЕЛЕНО, пийнете една ракия с нещо ЗЕЛЕНО и преминете на агнешко с бутилка ЧЕРВЕНО…навирена към СИНЬОТО ,априлско небе!
    На здраве!

    Reply
  5. Милен

    Според мен хората са много предпазливи и това дето го мислиш е малко към (х)американските филми. За превоза излезе някакво инфо, че била одраскана колата, няма начин да е същата. Мястото да е същото има смисъл, ама пак е риск.

    Те ако работеха на конвейер, по-добре първо да отвлекат 4-5 човека накуп и после подред..хаха 🙂

    Reply
  6. Кръстю

    Тогава моля за извинение…Но само за първата част ,за липсата на хумор, наистина ми прозвуча като нескопосана шега.-ха-ха-..Иначе, относно политиката и отвличанията си запазвам мнението….За да не си създам неприличния навик да оставям статии по хорските блогове под формата на коментари, ще напиша нещо в своя блог след няколко дни…Още веднъж -приятни празници!

    Reply
  7. Григор Post author

    @Кръстю: Куца ми не само чувството за хумор. Блогът ми – това съм аз. Такъв, какъвто съм, без пудрене или диети. А аз съм най-обикновен човек, пълен с недостатъци. И искам това да си личи в блога ми. Едно, за да ме учи, че мога да съм открит към хората, без да се боя от тях. И второ, за да ми помага по мъничко да чистя тези недостатъци.

    @Милен: Наведнъж повече от един човек много трудно се отвлича, пази и най-вече освобождава. Иначе да, би било предпазливо да използват различни коли. Но си мисля, че имат протекции високо в МВР, така че няма нужда да са чак толкова предпазливи.

    Reply
  8. Кръстю

    Не целях да ви обиждам.Просто не мога да се начудя на какво се дължи този наивизъм относно политиката.Направо контрастира с всичко у вас и ме потресе. Още веднж ме извинете за нетактичноста, но …такъв съм си.

    Reply
  9. Кръстю

    Г-н Гачев, мисля, че професионалното отвличане (не амотьорски изцепки) изисква голяма подготовка, която задължително трябва да включва т.нар.”обратни връзки” в това число и информация на високо ниво в разследващите престъплението…, както и “психологически профили” на жертвата, близките и, и на бизнес-партньорите .
    Това ,дето Милен Цветков по телевизията го говореше, че щом не ги хващат , ще “вдъхновят” разни неудачници и обикновени крадци да отвличат за “жълти стотинки” ми се струва ялова работа. ..Едно отвличане предполага доста интелект , познания (технически ,което на вас ви е много по-ясно,отколкото на мен, а и на евентуалните аматьори) , също така и пари(даже и за подкуп) ,така, че на практика кокошкарството почти се обезмисля….Още повече, че “органите” няма да пропуснат да си пишат някоя “червена точка” и да си лъснат разклатения имидж…и ще действуват професионално и “мълниеносно”…”За кокошка няма прошка….”,както се казва.

    Reply
  10. Григор Post author

    @Кръстю: Причината за наивизма ми е проста. Забелязал съм, че обикновено типичният чичо от село е близо 100% точен в преценката и предсказанията си за политиците, докато племенникът му с двете висши прави безкрайно научни и обосновани предсказания, които после се разминават абсолютно с реалността. Затова и се мъча да мисля наивно, като чичо от село. Да вярвам, че причините зад нещата са простички, и че най-вероятно е това, което е най-вероятно.

    Но съм абсолютно съгласен, че отвличания като тези надали са дело на аматьори. Бих се учудил, ако в тях не участват косвено (или може би дори пряко) специалисти от МВР – психолози, профильори и т.н. Също, който ги върши, има прекалено много информация за жертвите си – такава информация е трудно, и често невъзможно да се събере без активното ангажиране на не един и не двама служители в МВР – от службите по СРС, информационните бази данни и др.

    Reply
  11. Кръстю

    Не съм като племеника на чичото, прехранвам се като строителен инженер -конструктор на свободна практика в момента, започнал съм в занаята от общ работник, работим съм дълго време като архитектурен техник, но не обичам да говоря за себе си дълго….Обичам да чета,не обичам да пиша, обичам да говоря, но съм затрруднен поради отстраняване на ларинкса ми ,заедно с рака, който го беше нападнал(това ви е ясно как става).
    Блога си съм го нарекъл “бакалия” и чрез него се забавлявам ,експериментирам, проповядвам на моменти, но не правя нищо с комерсиална цел….Печеля достатъчно от проектирането си, занимавам се също с дизайн(не обичам тази дума, разбрах, че отлично владеете английски за разлика от мен), обичам също да рисувам (правя колажи) и това е за мен…Извинете, че поместих тук тази справка, но мисля , че тя обяснява някои неща.
    На времето се помъчих да участвам в политиката, бях отвратен и съсипан в прекия и преносния смисъл…”затуй, езикът ми е грапав”,както казва поета.
    Не съм от тези, които правят “четки” и ви казвам, че с внимание чета това, което пишете, (освен за полтика)…Впрочем, ще ми бъде интересно да илюстрирам нещо написано от вас, но с ваше разрешение, разбира се…И не комерсиално, просто така..

    Reply
  12. Григор Post author

    @Кръстю: Преди много време работех като чирак на един от истинските майстори в българската фантастика – Любомир Николов. Помагах (не знам дали по-точната дума не е “пречех”) му да пише книги-игри. Скалъпвах нескопосан сюжет, който той някакси превръщаше в увлекателна и завладяваща книга.

    След това книгата заминаваше при илюстраторите, които рисуваха картинки по нея. Бях страшно нетърпелив да видя с очите си чудото – хората, градовете, ситуациите, животните, породени от главата ми, изведнъж придобиваха образ, и едва ли не живот. Технически знам, че за умелия в занаята не е трудно (ако и да е доста работа). Но понеже аз изобщо не умея да рисувам (мъчил съм се да се науча много, търпеливо и безрезултатно), за мен това е чудо. И сигурно ще си остане до края на живота ми.

    Така че, ако искате да илюстрирате нещо от мен, сте много добре дошли. (Всъщност, аз просто нямам как да ви спра – дори нещата ми са под Криейтив Комънс лиценз.) Единствената ми молба (но не задължително условие) е рисунките да са достъпни под същия лиценз – Криейтив Комънс – Признание (CC-BY).

    (Не смея да обещая, че ще ми харесат. Никога не съм разбирал колажа като изкуство: моят художествен усет стига колкото да обхване рисуваните на ръка картини. Но моето мнение за илюстрациите няма значение – важно е дали ще ги харесат другите. 🙂 )

    Reply
  13. Кръстю

    Относно изкуствата, вероятно ви е известно, че никой не е в състояние да те научи да рисуваш и пишеш.(Не ме разбирайте буквално, разбира се). това, което учим като чиракуваме, е КАК да рисуваме и пишем…Т.е.- технически похвати и умения….За това казах-не ме разбирайте буквално…Ще ви поясня за колажите- един колега ми каза- виждам какво правиш- копиране, изрязване, вмъкване, филтри, маски и пр. “адобе”-похвати, които като средно интелигентен човек ще усвоя до една седмица, но нямам ИДЕЯТА , около която да “завъртя” работата….Та даже и хумора, с който процедираш…Това е. Мисля, че и с ПИСАНЕТО е така….Едно е да натракам една статийка, друго…А за другото изобр.изкуство ,”истинското” както казват- най-вече живописта- нямам търпение…това е. Губя интерес ….което може и да не е хубава черта. За това т.нар. приложни изкуства ми допадат повече…Не случайно ви споменах за английския- ….приложниците ,дизайнери ит.н са наричани рисувачи….

    Reply
  14. Кръстю

    Послепис: (Това е осовна нашенска черта, нали? Винаги от после ни идва нещо на ума…)
    1./За илюстрирането…Вероятно ви се е случвало да прочетете (не напишете) някоя книга и след това да гледате филм по сценарий от нея (вкл. и фантастика), мислил ли сте, какъв е процента на съвпадение между вашата представа и показаното на екрана ? (Нарочно подчертах чел, а не писал, за да елиминираме личния елемент наложен от авторството). Ще е интересно (мисля, не само на мен) да прочетем нещо на тази тема…..
    2./ Чух вчера ,че кандърдисвали Обама да разсекрети материалите за извънземните…Не ви ли се струва, че няма нищо ново от римско време, че и преди….като намаля “хляба” да се компенсира със “зрелища”…..Става въпрос за събития от преди около 60 години…И ТОЧНО сега в разгара на кризата му “дойде времето”..
    Май, че нахалството ми премина в по-горна степен, заприличах на журналист– започнах да ви задавам и теми за писане……

    Reply
  15. yoalbo

    Харесва ми да чета тук и винаги, когато сколасам с другите неща (които трябва да свърша) се отбивам тук. Много съм бавна, много бавно и внимателно чета, както и сега – изчетох следващите ‘записи’ (както скромно наричате статиите си, според мене:), но в тази именно, освен интересния диалог с Кръстю, намерих за интересен последния ред от ‘записа’: “Ето как дори нормален човек (да допуснем, че съм такъв) може да стигне до идеята да подкрепи ББ, пък дори и като втора възможност…”
    По този повод искам да изкажа мнение, което касае изборите – тема, която, може би, най-много ме вълнува. И аз се считам за нормална, макар мнозина от познатите и близките ми да ме имат за ‘луд човек’. Та, мечтая си (от доста време) да бих имала възможността, когато избирам (гласувам) да мога и да класирам. Но това, очевидно, е много сложно! Не би трябвало да е (така), но – е (така).
    А що се отнася до отвличанията, косите ми настръхнаха от недоумението, че започнаха да се тиражират определения като: “модерен бизнес”, “специфична индустрия” и пр. др. глупости, които вместо фалшива, могат да минат за чиста разменна монета…
    Иначе, и аз мисля, че зад всички сложнотии, обикновено стоят простички, семпли мотиви…

    Reply
  16. Кръстю

    Точно така, yoalbo , само, че “простичкият и семпъл мотив”- Стига твоите (условно казано) баджанаци са се “гушили”, нека сега и моите да е наредя на държавната ясла…-простичко и ясно, но не върви да го кажеш!!!…..И ми е много по-лесно да говоря колко вие сте лоша, отколкото аз съм добър, защото трябва да обясня с какво.
    А за г-н Гачев ще цитирам какво ми каза един “чичо от народа(село)” преди два -три часа :
    (цитирам почти дословно по обясними причини) -” Те и по живково време ни …онождаха, ама поне от време на време ни перваха по някоя прегрдка , че и целувка, а тия ,сегашните, няма братче, завъртели са ни гърбом, да не ни гледат в очите и ни жулят яко ,на смени!!!
    Извинете за цветистото описание, но доста от познатите ми са с такъв (че и по-натурален)речник…Въртял съм се из строежи, не съм такъв интелектуалец по чехли…(Още по-малко пък от ония, както ги наричам “интелектуалци на повикване”, които се възмущават по зададени “от горе” теми….)

    Reply
  17. yoalbo

    @Кръстю, дай някакви онлайн координати за обратна връзка, e-mail не открих на блога ти, нито възможност за оставяне на коментар, за да не водим диалог тук, който се отклонява от темата

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *