Рисунките на Пепа Гайдарова

Наскоро попаднах в Графила на малко рисунки от Пепа Гайдарова.

Рисувани са на ръка – публикуваното във форума са цифрови снимки. И предполагам, че на живо са много по-въздействащи. Техниката, ако не ме лъже окото, е основно туш. А производителността е убийствена – на едно място видях готова картина (по определението на Пепа “скица”), направена за 3 часа, която на повечето ми познати художници би отнела поне седмица от сутрин до вечер.

Направо съм възхитен. Такъв талант скоро не бях виждал. (И да си призная, й завиждам до съдиране, сигурно защото винаги съм си мечтал да мога да рисувам.) От сърце й желая да успее, и да разхвърля над света красота. И да топли с таланта си всеки жаден за онова невероятно усещане отвътре, което дава съзерцанието на прекрасното, на истинското майсторство.

И на самото съществуване на таланта й. Защото той твори чудеса, но истинското чудо, истински стоплящата сърцето красота, за мен лично е друга. Че го има, и твори.

Браво на Пепа! Щастлив съм, че мога да напиша нещо за нея. Усещам го като приобщаване към дарбата й. Без умението да творя като нея, но с гласа да разкажа за нея, да й дам мъничко известност и популярност, мъничко кураж и удовлетворение – и може би в крайна сметка така да допринеса да се появи, или да е малко по-красива някоя от рисунките й.

… Мисля си, докато довършвам този запис – той ми донесе неочаквано откритие. Чувал съм го формулирано като принцип, но никога не съм го разбирал защо и как е, и дали наистина е, или е само въображение. А сега го усетих по себе си.

Когато истински желаеш на някого доброто, когато му се възхищаваш без нищо черно в себе си, когато се бориш да му помогнеш безкористно, това те приобщава към него. Някъде в огъня му започва да витае и мъничка твоя искричка. Може да си докрай лишен от дарбата, излята щедро върху него. Но добротата и безкористността ти дават мъничка частичка от топлината и светлината, родени от тази дарба. Помагат ти да прекрачиш границата между лишения от дарбата и дарения, макар и косвено, макар и с прашинчица от нея.

А тази граница има и други имена. Вярващите я наричат по един начин, учените по друг, обикновените хора – по трети, четвърти и още хиляди. Нарочно няма да назова нито един от тях.

Просто се радвам, че можах да разкажа за таланта на Пепа. Още веднъж браво на това момиче!

10 thoughts on “Рисунките на Пепа Гайдарова

  1. Нео

    Браво и на теб!Ако не беше го написал -нямаше да ги видим.Има наистина много добри неща,да кажа по силни думи.А и как си го написал също е яко.Ама май трябва да ти пиша в блога,сега се сетих,че може да не четеш тук./Калдата.ком/

    Reply
  2. Кръстю

    Чуесна техника, г-н Гачев. Знаете ли, компютърът никога няма да замени изразноста на материала…въздействието на хартията, туша, боите….А наистина е чудесно и това, че сте публикували това. Браво на авторката….Личи си, че и идва “от вътре”.
    Впрочем, често си мисля, какво е бъдещето на изкуството….То е ясно, че изкуството е вечно…И досега е показало голям консерватизъв в изразните средства…Принципът на хартия, платно ,туш, бои е същия, както преди столетия….Само производството им е механизирано и окрупнено…..Как мислите вие, докъде ще я докараяме с компютрите?….Аз не съм привърженик на фракталите, и мисля, че илюстрации и карикатури , колажи (умишлено не включвам реклами)..а да и плакати са основното, което се прави успешно на компютър …..за сега.
    Както казва един приятел, компютърен специалист : “Все още компютрите правят каквото им кажем, а не каквото искаме”.

    Reply
  3. Селин

    WOW!
    Григоре, благодаря ти за този пост. Разгледах всичките й картини и съм направо шашардисана…

    Reply
  4. Григор Post author

    @Нео: Благодаря ти.

    @Кръстю: Не съм уверен, че компютърът никога няма да замени изразността на материала. И компютърът, и материалът са само средство, което предава визията на художника – когато компютърът стане достатъчно детайлен, ще предава визията не по-зле от материала.

    @Селин: Напиши тогава и ти за нея. Други ще прочетат твоя запис, някои от тях също ще разкажат. И така Пепа ще стигне до повече хора, и ще получи повече от тях.

    Reply
  5. Кръстю

    Дано….Гледах по “Дискавъри” разни работи…..Ние ,обаче едва ли ще ги доживеем….пък и компютърт тогава едва ли ще е това, което е сега ..Може би художникът ще предава своята визия директно в съзнанието на публиката….Ще е много интересно мисля, ако вие с таланта който имате се заемете с тази “прогноза”

    Reply
  6. Селин

    Ще, ще. 😉
    Някакви биографични данни има ли? Някой знае ли нещо за нея, освен името и творбите й? Възраст, образование?

    Reply
  7. pepina

    И аз се казвам Пепа Гайдарова, но за съжаление не рисувам така божествено. Опитвам се понякога да релаксирам и започвам да си драскам, нооо…твоето е божествен талант и в момента се питам, това дали има нещичко от изкуството в душата но всеки от нас с това име и от името ли е???

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *