Моят избор за евроизборите

Обещах да си кажа мнението преди изборите. Време е.

Повечето, които казват своя избор предварително, искат да ви кажат: “Гласувай като мен!”. Аз не искам. Искам да ви кажа: “Гласувай за който реално ще ти помогне да живееш най-свястно”.

Зная кой е това. За мен. На вас обаче може би ще ви помогне да живеете най-свястно някой друг. Да направите преценката можете най-добре вие. И от нея наистина зависи колко добре ще живеете (на парламентарните избори – още повече, но и на европейските в известна степен). Затова си струва да помислите, и да го решите за себе си.

Моите мотиви за избор са най-вече свободата и прозрачността. Където има свобода, хората държат в свои ръце бъдещето си, и от тях си зависи какво ще го направят. Където нещата са прозрачни, политиците мамят и крадат по-трудно, и корупцията вирее по-слабо.

Дотук изборът ми се концентрира в крайна сметка около три кандидатури. Който и да бях избрал от тях, задължително щях да гласувам за него преференциално – и ви съветвам да направите същото. Отбележете кой конкретно кандидат подкрепяте.

Една от кандидатурите е Антония Първанова. В предишния Европейски парламент жената се потруди достойно да отбие един наистина отвратителен и измекярски опит на застъпниците на авторските права да се поставят над закона и правото, и да се възвисят до безконтролни робовладелци, които заповядват без съд и публичност на полиция и граждани какво да правят. Затова заслужава адмирациите ми.

Спира ме да гласувам за нея партията, която представя – НДСВ. Трудно ми е да преглътна съпартийството й с хора като Ники Василев, и най-вече с Цар Крадльо. Ако се беше явила като независима кандидатка, или от името на коя да е не чак толкова оцапана партия, щеше да има сериозни шансове да получи гласа ми. Въпреки че не е идеална – кой е? Но при сегашното положение бих проверил дали няма някой по-добър.

По-добра кандидатура ми се струва Атанас Чобанов от Синята коалиция. Човекът има история в отстояването на Интернет правата, а и на личните свободи на хората. Склонен съм да му дам доверие. Бих го подкрепил спокойно, ако не намеря още по-добър кандидат. Зная за него недостатъчно, за да го преценя добре, и може би да го подкрепя безрезервно. На сегашната си информираност бих го квалифицирал като “над нулевата линия” – изключителна рядкост сред българските политици.

Още по-добър кандидат според мен обаче има. Става дума за Богомил Шопов. (Добре де, може би не е по-добър от Атанас Чобанов – просто аз го познавам по-добре, и отдавна.) От доста години Бого се бори за развитието на правата на хората, както в Интернет, така и извън него. Умее да балансира отлично правата на създателите на интелектуален продукт и тези на потребителите му. И е активен човек, който непрекъснато бута и движи нещата, бори се да ги направи по-добри – точната противоположност на тези, които наричам “добитъци”. (Може би е добре да формулирам някой път какво е противоположността им, за да имам и позитивно послание – но днес пиша за друго.)

Затова този път моят глас ще отиде в подкрепа на Богомил Шопов. Преференциална.

Дали това трябва да бъде и вашият избор? Ако имате интереси, сходни с моите, бих очаквал Бого да е логичен избор и за вас. Повтарям обаче: какви са вашите интереси, и кой ще ги пази най-добре, можете да прецените най-добре вие. И трябва да го направите, за да се учите и да свиквате да го правите. Никой няма да се вълнува от интересите ви повече от вас – научете се и свикнете да си ги защищавате.

А от мен – напред, Бого, и успех на изборите! Имаш гласа ми. 🙂

(И умната в Европарламента, ей! 🙂 )

23 thoughts on “Моят избор за евроизборите

  1. Божо

    Това, което ме спира да гласувам за Богомил Шопов е, че гласът ми ще отиде напразно – подкрепата за Зелените е много слаба, да не говорим, че той е на 6-та поиция в бюлетината, а от тия, които гласуват за зелените, малък процент ще посочат точно него.

    На него се бях спрял първоначално, но като гледам, как са настроенията на хората и социологическите проучвания, май Атанас Чобанов ще е моят избор. Той поне има някакъв шанс.

    Reply
  2. Кръстю

    “Целта оправдава средствата”.,казал един езуит- Радой Ралин го беше перефразирал за социализма -“Целта е да се оправдаят средствата”.
    Защо го пиша това ли?- Защото според мен тук целта е да се УСВОЯТ средствата….да, съвсем цинично и прагматично…във вид на депутатски заплати за нашите избранници.
    Нали разбрахте , на този избор ще гласувам за дадения депутат , а не за себе си…Разбирам, че е против изборния принцип като цяло, но сами разбирате, че от мнението на нашите депутати нищо не зависи, като степен на повлияване на решенията на ЕС…Освен това съм евроскептик, пак ви казвам, ЕС скоро няма да е това, което е, и ако не се вземем в ръце и да решим проблема с производството и селското стопанство, никакви подаяния няма да ни оправят….
    Защо за дадения депутат ,ли – защото заплатата хич не е малка. И ако този депутат е пестелив и си отделя настрани, след 5 години ще има една сума, която ще му позволи да развие един честен частен бизнес ,или да” бута нещата”, както казва г-н Гачев, от което има голяма вероятност да спечеля косвено и аз…И защо това да не бъде един човек като Богомил Шопов, който не познавам лично, но се доверявам на г-н Гачев?!
    Разбрахте, нали-съвсем цинично и прагматично….Иначе, въпроси като : трябва ли прасето да е надрусано преди да го заколят, стават ли кривите краставици за някаква работа, и кое е по-малко обидното обръщение – господин, или пич ми е все тая….
    Забелязвам, че май всички пишещи тук сте в пъти по-добре с английския от мен, вижте какво говорят хората “баш в Европа”……

    Reply
  3. voxy

    при 1-2% в мрежата, аре познайте колко им е подкрепата извън нея и това при положение, че им трябват около 5.5% за да вкарат един депутат и този един най-вероятно ще е водачът на листата, а не No.6 Богомил Шопов

    Reply
  4. Geek

    Понеже може би не е ясно за всички какво представлява преференциалното гласуване, нека уточним “правилата”:

    “Различното на тези избори е, че гласоподавателите имат право на преференциален вот. Ако искате за Страсбург да замине не определеният от партията водач на листата, а някой от подгласниците му, трябва да отбележите предпочитанието си в квадратчето пред името му. Сложете знак “Х” или “чавка”. За предпочитане е да не драскате извън полето на квадрата, за да не бъде анулирана бюлетината. Ако някой кандидат спечели поне 15 на сто от гласовете за партията си, той влиза в Европарламента. Ако не отбележите никого, гласът ви пак е редовен – смята се, че подкрепяте водача.”

    Източник: в. Труд

    Атанас Чобанов е и моят избор!

    Reply
  5. Светла (една от всичките)

    При всичкото си отвращение към “масовото осведомяване”, всяка сутрин слушам Националното радио, програма “Хоризонт” – горе-долу от 5 до 9 ч. Понякога и вечер го слушам, но по-рядко. И все се ослушвам в разните му предизборни блокчета, клипчета и хроники да кажат нещо за Зелените и за Богомил Шопов, но досега нищо не съм чула. Това ми изглежда много странно.

    Reply
  6. Емо

    аз се подписах в списъка на зелените и им дадох дори малко пари, най-вече ядосан от промените на
    избирателните закони от дпс/рзс/бсп
    обаче в действителност ще гласувам за синята коалиция от чист прагматизъм.
    зелените ми харесват само извън политиката

    Reply
  7. Thermobee

    Тотално загубен глас за съжаление. В този блог вече е коментирано защо точно на тези избори гласуването за Зелените е безполезно (нямам нищо против тях!).

    Reply
  8. Григор Post author

    @Божо: Подкрепата за Богомил Шопов в Нета е много добра, а за позициите си има преференциално гласуване. Ако тези неща те безпокоят, отговор има.

    @voxy: Същото. А и все отнякъде трябва да се тръгне. Нали не очакваш детето ти да се роди с костюм и висше образование?

    @Geek: Благодаря за описанието! 🙂

    @Светла: Зелените си нямат спонсор-антикорупционер с излишни няколко десетки милиона.

    @Емо: Наистина са… зелени, засега. Затова и гласувам преференциално за Бого.

    @Thermobee: В този блог вече е отговорено защо точно на тези избори гласуването за Зелените е полезно. Тотално загубен отговор, за съжаление.

    Reply
  9. Кръстю

    Впрочем, ако бъдем честни, освен Атака, които казаха ,че тяхните депутати основно ще се борят против влизането на Турция, не разбрах другите с какво точно смятат да оправдаят присъсъствието си там конкретно….Нали разбирате, без оня талаш за “подобряване международното положение, мир и любов по земните кълбета и повече либерално-демократичен сос в салатата..”

    Reply
  10. Любо Николов

    Светла,
    Наистина медиите мълчат за зелените. Но пък във форума, който посещавам, има доста поклонници на БСП (“независими”, разбира се, сакън някой да не рече, че са червени) и всичките единодушно бомбардират зелените: били старите зелени, всъщност били червени, били деца на синята номенклатура, били некадърни и т. н. За мен по-добра реклама за зелените няма.
    Емо,
    И аз расъждавам по абсолютно същия начин. Но ще се колебая чак до урната. Ето какво ме влече към зелените. Вероятно няма да вземат евродепутатско място. Но спечелят ли поне 2% на тези избори, те ще се превърнат в сила – погледни колко сурсулеци с 0.1% се подвизават из нашата политика, че и влияние имат! А случи ли се това, успехът на парламентарните избори им е гарантиран. (До голяма степен и благодарение на черния Пи-Ар, който ще ги връхлети.)

    Reply
  11. Божо

    @Емо – и аз като тебе 🙂

    @ Григор @Geek – добре ми е известно за референциалното гласуване. Имам предвид, че далече не всички, може би даже повечето, които пуснат бюлетина 12 ще отбележат г-н Шопов. Така че и да се класира някой от Зелените, което не го вярвам, няма да е той.

    Reply
  12. tie

    На практика всички големи партии (без ГЕРБ) са имали своя шанс в държавното управление и са се провалили в една или друга степен, доказвайки колко са корумпирани и неебателни по отношение на своя електорат. И хората все пак предпочитат да гласуват за някой от тези провали, дори когато мислят, че Зелените са по-добра алтернатива, защото видите ли Зелените можело и да не стигнат до ЕП. Браво, поздравления, точно това е начинът да подкрепите промяната, която иначе така усилиено твърдите, че искате! Нали знаете, че пускането на бюлетина не е съвсем като пускането на тото – от вас не се изисква да уцелите кандидатите, които ще вземат най-много гласове?

    Reply
  13. Григор Post author

    @Кръстю: Всеки може да каже всичко. Затова предпочитам да съдя по действията, които съм видял от този или онзи.

    @Любо Николов: Това е допълнителна причина, която ме кара да гласувам за Зелените (и Бого). Не искам “да се присъединя към най-силния”. Евроизборите не са ЧАК толкова важни за вътрешното ни положение, а партии като Зелените имат нужда от стимулиране. Дори ако е само за да постресне партиите с по-реални програми и да ги накара да се замислят от време на време. Тоест, това е идеалният случай да гласувам за Зелените.

    А за “независимите” – паре ке ми даеш, маймун ке се сторам, са казали братята македонци.

    @tie: Не всички големи партии са се провалили в еднаква степен. СДС (начело с Иван Костов) се провалиха по един начин, БСП – по толкова различни, колкото мандати имаха, но все по-лоши. Не държа да гласувам за провалили се, но ако нямам никакъв друг избор, предпочитам да е за СДС, отколкото за БСП.

    Иначе си напълно прав, според мен.

    Reply
  14. Пешо

    Зелените са симпатяги, но нищо повече. Общо взето са неориентирана и неорганизирана сбирщина (в добрия смисъл на думата) без ясна позиция по проблеми извън екологичните.
    Ако хипотетично си представим, че спечелят мнозинство от 50% + и вземат да управляват, ще настъпи такъв хорор, че сегашното трагично, престъпно корумпирано управление ще ни се струва като слънце. Затова не бих гласувал за тях. По чисто прагматични причини, също – нямат шанс да получат повече от един процент, което значи, че почти половината от гласа ми за тях ще отиде при Гоце & Доган. Почти цялата друга половинка – при ББ. По-добре целия ми глас да отиде при Синята коалиция.

    Reply
  15. Григор Post author

    @Пешо: И моето мнение за Зелените е доста подобно. Но ако не си отгледаме алтернатива на корумпираните сегашни наложили се партии, няма да имаме тяхна алтернатива. А отглеждането става с подхранване с гласове на последователни избори, докато хората не ги научат и не достигнат значими проценти. Винаги ще има първоначален период, през който няма да минават границата, но не ги ли подкрепяме тогава, няма да я минат никога.

    А евроизборите са по-малко важни за нас от националните. Затова, едно на друго, подкрепата на Зелените на евроизборите ми се струва добра идея. Ще са загубени гласове в краткосрочна перспектива, но спечелена конкуренция между партиите в дългосрочна, а това си струва.

    (Лично мнение. Не го налагам на никого, просто обяснявам защо аз мисля така.)

    Reply
  16. Кръстю

    Г-н Гачев, радвам се на прагматизма, който изразявате (цитат):”А евроизборите са по-малко важни за нас от националните”….Все пак , обаче, за да бъдем по-точни, по-вярното е :”Какви ще бъдат нашите 17 представители, които на място ще се разсеят в еквивалентните си уж европейски партии едва ли е от такова значение за общата картина….
    Искам да споделя нещо с което да ви успокоя(вас, пък и другите): Веднъж по ББТ гледах част от заседание на Европарламента и нацелих изказване на един еврозелен….Вероятно бе чел за хипитата от 60-те години на миналия век ,или бе гледал филми- в облеклото ги имитираше доста успешно пък и лозунгите, които размаха във вид на изказване нямаха нищо общо с темата на заседанието…И вашият любимец ще бъде “зачислен” в неговата група…Едва ли би повлиял положително върху “младежкия жар и дръзновение” на колегите си ,европейци…..

    Reply
  17. Найден

    Нали знаете кои са изначално компетентни, можещи, знаещи и готови да поемат руля във всяко ново свое превъплащение – господата от школата в Симеоново.

    Reply
  18. Marfa

    Евроизборите са си репетиция. А аз ще гласувам за Чобанов. Яд ме е единствено, че с тая идиотска бариера от 15% за избор на “преференциален” кандидат, няма той да е моят човек. Та така де.

    Reply
  19. Pingback: Ogre’s blog » Резултатът от изборите за ЕП е ЕПЛ

  20. Lady

    И аз подкрепих Шопов, въпреки че ми беше ясно, че няма шансове на тези избори. Факт е, че има нужда да погледнем напред в бъдещето и да гласуваме доверие на хората, които мислят в преспективите на все по-динамично променящия се свят. Светът се променя, животът се променя, мисленето на хората се променя (уви, последното доста по-бавно). Макар да имам известни резерви и към зелената програма, като начин на мислене те са най-близо до това, което бих нарекла “партия на бъдещето”.

    Апропо, Пиратите ми направиха деня 😉

    Reply
  21. Григор Post author

    @Marfa: Не всяка битка може да бъде спечелена. Но достойните загуби печелят повече от много победи… Молон лабе!

    @Lady: Именно. (И на мен Пиратите ми направиха деня! 🙂 )

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *