Следизборно… и предизборно

Изборите минаха. Резултатите са обявени. По български обичай, е ден за размисъл.

Този път, по волята на съдбата, денят за размисъл не е закъснял. Това всъщност бяха не избори за евродепутати, а генерална репетиция за национални избори.

Не съм особено учуден от резултатите на основните партии. ГЕРБ спечелиха горе-долу колкото очаквах. БСП и ДПС – също. Синята коалиция – и тя.

По-сериозно ме учуди резултатът на НДСВ. В листата му влизат немалко хора, които биха били чудесни в Европарламента (една от тях, Антония Първанова, беше сериозен кандидат за мой избор). Въпреки това, хората би трябвало здравата да са забравили отровното наследство на царя, за да ги подкрепят така… Не съжалявам, че успяха да пратят евродепутат (особено ако това е Меглена Кунева). Но си мисля, че на парламентарните избори ще е опасно да влязат в парламента. “Юпитата” им се оказаха не по-малко крадливи от царя.

Не ме учуди особено резултатът на РЗС. Хората, които си задават въпроси (например откъде тези видни антикорупционери взеха пари за такава масивна рекламна кампания), уви, са все още малко. Дори сред гласуващите. Надявам се обаче този въпрос да бъде задаван публично и изрично в следващите дни. Ако Яне Янев му намери отговор, който да ме убеди, съмненията ми ще отпаднат. Уви, към момента си остават.

Един от резултатите обаче не само ме смая, но и ме уплаши. Резултатът на партия “Лидер” – тоест, кандидат-депутатите на Христо Ковачки.

Преди няколко дни излезе информация, че служители в предприятие на Ковачки, които са били попитани дали ще гласуват за партия “Лидер”, и са отговорили отрицателно, са били уволнени. Не се отнесох твърде сериозно към нея – в предизборни времена много уволнени твърдят подобни неща.

Ден преди изборите мой познат, който работи в предприятие на Ковачки, ми каза, че управителят го бил привикал и му бил казал, много културно и любезно, че ако Ковачки не получи над 50% поддържка в града им, можело да му се наложи да затвори предприятието. Така че ако работниците искали да си запазят работата, можело да било добра идея да гласуват, заедно със семействата си и всички, които им мислят доброто, за партията на Ковачки. “Никой не ви кара насила, де. Както си решите.” Уви, и на него не обърнах достатъчно внимание. Каза ми го неангажиращо, и помислих, че става дума за бистрене на политиката в обедната почивка.

В следизборния ден обаче чувам от доста места същата формула, в най-различни варианти. Навсякъде основната идея е, че работниците на Ковачки са били сплашвани, че ако не гласуват за него заедно с всеки друг, който успеят да съберат, ще останат без работа. Къде по-любезно, къде по-директно.

Зная какво казва законът за купуването на гласове. Не зная какво казва за изборно изнудване и сплашване. Но според мен разликата в законността им трябва да е поне колкото между купуването примерно на бижу с пари, и отнемането му чрез изнудване или заплахи.

Тук и е интересното. В предприятията на Ковачки работят доста хиляди работници. Единственият начин МВР да не може да открие десетки, които биха потвърдили изнудването, ако то е истина, е с две ръце и два крака да се пази от търсенето им. Тоест, да има заповед отгоре тази злоупотреба да не бъде разкрита. Което пък би означавало, че Ковачки изнудва работниците си да гласуват за него с благословията на БСП (която държи МВР). А това пък би показало за коя от политическите сили играе той.

Тази преценка, разбира се, ще е вярна само ако Ковачки наистина е изнудвал работниците си да гласуват масово за него. Това обаче ще се разбере, когато бъдат публикувани изборните резултати по населени места и секции. Ако в секциите и населените места, където живеят предимно негови работници, партията му показва ударни резултати, очевидно те са гласували масово за него. А доколкото съм забелязал, хора, които работят за него, рядко изпитват към него горещи симпатии. Абсолютно определено не до степен да гласуват за партията му.

Така че в този случай е задължително нещата да се разследват. Което вероятно ще стане, за успокоение на падналите от Марс, но ще приключи бързо и без да бъдат открити следи от нарушения. Служителите на Ковачки ще влязат в парламента, и ще изпълняват там каквото той им нареди. (Любопитно, какво може да нареди един едър бизнесмен?) А ние… ще обясняваме как негласуването е вид интелектуален протест.

(Дали да не използвам изборните резултати, и да поясня с конкретни цифри ролята на негласуването? Най-дебелите глави вероятно няма да успея да разбетонирам. Българинът е известен с това, че не позволява на факти и цифри да разколебаят възгледите му. Но все пак мога да пробвам.)

33 thoughts on “Следизборно… и предизборно

  1. Кръстю

    На Ковачкки му е ЖИЗНЕНО важно да влезе в парламента , а и във власта и ще драпа здраво.
    Пояснение: от достоверни източници има сведения, че това ,със затварянето на предприятията не е САМО предизборен трик, а бизнесът му се клати сериозно…И му трябва влизане във власта, защото една евродепутатска заплата, колкото и голяма не го топли….е ,акко беше станало, добре…
    Колкото до НДСВ – мися, че там изборът е бил по-скоро мажоритарен, Кунева…
    “”””””””””””””””””””””””””
    Повече по темата -после….А, нещо радостно за вас г-н Гачев- народът е живнал и е започнал да се осъзнава политически…Един колега, упражняващ строителен надзор на един обект в близко село, превърнало се във вилна зона за баровци каза, че на оградата на обекта имало лозунг:
    “Който избере Сергей,
    получава рязания на Доган бей!”

    Reply
  2. voxy

    Управлението на Симеон си беше много добро, кражбите всъщност може да са били комисионни, които във всяка компания биха им дали, само в България си мислим, че министър трябва да взима мизерни 2 бона заплата, а да подписва милионни договори.

    Reply
  3. Жоро

    За да тръгнат да разследват който и да било полиция, прокуратура и съд трабва да са силни. Това не е така. Сега хората ги е страх и за нищо на света няма да признаят, че са изнудвани.

    Reply
  4. dagoburd

    Резултати по секции има в сайта на ЦИКЕП ( http://rezultati.cikep2009.eu/results/index.html ) 🙂 След избиране на град от списъка горе в дясно, излиза графиката с резултатите, а под нея има един бутон Списък СИК, който след като бъде натиснат се появяват номерата на избирателните секции и съответно подробна статистика за кого и колко е гласувано (включително и преференциалния вот). Единствения проблем е, че никъде не пише точния адрес на тия секции, за да направи една подробна статистика по райони.

    Иначе, ми е много интересно, като в даден град не постигнат 50 % резултат (примерно) ЛИДЕР, пък в това време всичките служители твърдят, че са гласували наистина за ЛИДЕР, какво ще направят от предприятието. Ще уволнят всички, щото са излъгали ли и не гласували ли? Интересно ми е механизма на принуда, при положение, че вота е анонимен – единствено, ако си признаеш, че не си гласувал за партията може да те уволнят, в останалите случай си свиркаш. И моля някой да не почне с параноичните теории, че те от ЛИДЕР, знаят кой за кого е гласувал, щото са баси мафията.

    А индивида от новината: “Георги Георгиев пък каза, че е уволнен след като му е дадено да се подпише под молба за напускане по взаимно съгласие.” Как като е подписал за уволнение по взаимно съгласие и едновременно е уволнен ?! Това, че не чете какво подписва е нещо много различно от това, че са го уволнили.

    Reply
  5. Григор Post author

    @voxy: По тази логика би трябвало само в България да си мислим, че един продавач може да взема мизерни няколкостотин лева, при положение че в магазина му има стоки за десетки хиляди лева, които би могъл да открадне и продаде с отстъпка на някой престъпник.

    @Жоро: Което е и целта на задачата.

    @dagoburd: Въобще не е нужно от ЛИДЕР да научат кой точно не гласува за тях, и да го уволнят. Достатъчно е преди изборите да говорят с този-онзи служител, и ако каже, че няма да гласува за тях, да го уволнят, и да оставят вестниците да разшумят нещата из цяла България. След това да кажат това-онова на служителите си. Колко при това положение ще посмеят да не гласуват за ЛИДЕР, дори ако са разумно сигурни, че няма как да ги хванат?

    (Дребна добавка: Сред фирмите на всеки бизнесмен от категорията на Ковачки има и по няколко фирми, които не са рентабилни. Ако той затвори сега някоя, и подшушне на хората там, че не са му докарали достатъчен изборен процент…?)

    За уволнението – в по-малките населени места нещата са много прости: или подписваш “по взаимно съгласие”, или те изритват дисциплинарно, и ходи доказвай, че в завода няма такъв човек, камо ли да си го бил…

    Reply
  6. И.Е. Станков

    За Лидер е ясно, но сериозно ли мислите, че тия 8% се дължат на харизмата на Кунева и по села и паланки са се впечатлили от нейните успехи в Брюксел, та са гласували за нея?!

    Резултатите бодат очите с неприкритото манипулиране, на избиратели и, със сигурност, на цели секции и крайни преброявания. Всички са явно толкова претръпнали, че сякаш нищо не се е случило. ДПС получава 14 процента само защото не е искала повече, Доган сам го каза, за да не плаши народа преди истинските избори. НДСВ взима повече от цялата мотивирана организация на сините, ЛИДЕР мели и това май с подкрепата на ДПС по райони. За какво си говорим?! Виждаме с честност Зелените до къде го докараха – 0,72%
    Привкусът е, че Доган може да си нареди и парламента и следващото правителство, както му скимне най-добре. Големите му врагове, дето ще го изритват мълчат като пукали и нещо само споменават за манипулации между другото. Не могат ли да кажат: “тези избори са фалшиви!” В прав текст?!

    След тая гротеска чакай обикновеният човек да се мотивира да участва… Какви факти и цифри, вижда се мижавото, почти съучастническо поведение, на “алтернативите”, за които уж трябва да гласува.

    Reply
  7. ss7

    Ковачки разбира се , че ще играе за БСП . Кой му подари ТЕЦ Бобов дол например. Директора на ТЕЦ-а си остана същия – стар БСП кадър, само дето краденето понамаля.

    Но Ковачки не е заплаха – при една по-висока активност , той няма да влезе в парламента. А активността беше ниска, защото за хората тези избори не бяха важни

    Какво им се чудиш на НДСВ-то , едва събраха 200 000 гласа , и при по голяма активност едва ли ще съберат повече.

    Лошото е, че няма за кого да гласувам. И не само аз – това е основния проблем.

    @Voxy – НДСВ са едни от най големите крадци – само ще спомена – замяната на доларов с евров дълг (еур/усд беше 0.8 , после стана 1.6) и приватизацията на БТК ( от 400 милиона продадена , на 2 милиарда препродадена )

    И да – смятам, че МП трябва да работи само за 2 бона заплата. Ако не му изнася – свят широк – работа има за всички. Да ходи да носи тухли по строежите.

    Reply
  8. wakeop

    Пешките играят като пешки, не виждам какво те учудва, Григоре. Пешката има вариант да стане царица, но това зависи от този, който я мърда по дъската. Всъщност и царицата е просто фигура.
    Тези работници, които споменаваш, са пешки, които всеки може да мърда. При тях степените на свобода са колкото на крепостни селяни. Всеки може… но трябва първо да ги забележи.

    По това как реагират някои участници в представлението на “загубата” можеш да се ориентираш колко струват. Всъщност това важи и за “победителите”.

    Reply
  9. Acnapyx

    Аз зададох преди няколко дни въпроса дали някой знае със сигурност дали законът изрично криминализира “покупката” на въздържание от гласуване. И до момента не съм получил отговор от никого на този си въпрос. Разбира се, няма защо да се чудим, че на народа не му дреме за Европарламента. Но имам неприятното чувство, че избирателната активност и на парламентарните избори ще е рекордно ниска. А всички знаем кой има интерес от това…

    Reply
  10. Пешо

    Резултата на НДСВ е лесен за обяснение. От една страна, двете дами заслужават да се гласува за тях, и лично получиха една част от гласовете. Другите им ги прехвърли ДПС.
    На националните избори НДСВ може и да не прескочи 4-те процента – локомотивите отидоха в Брюксел, а при по-висока активност ‘подпомагането’ от ДПС ще е с по-малка тежест.

    Лидер също получи гласовете си главно от ДПС, не виждам друго обяснение. Нормален човек едва ли би гласувал за някаква неясна сбирщина на субекти със съмнителна репутация. Ковачки всъщност ‘притежава’ няколко ТЕЦ-а , топлофикации и мини, и тук-таме по нещо друго за цвят. Работниците му изобщо не са някакви безчетни пълчища, дори всичките със семействата си да са гласували за него – не стига и за 1/3 от резултата им.

    РЗС получи очаквания порцион от профански гласове, може би една част купени, и всички останали общо взето се представиха според очакванията.

    Това което мен наистина ме плаши е, че все повече неща които гражданин на нормална държава дори не би могъл да си представи, започват да се приемат просто като част от пейзажа. Минават по линията ‘да бе, това верно е много кофти, но у нас какво ли е като хората’, и постепенно от нетърпими, каквито са, се превръщат просто в едно от безчетните безобразия които ни заобикалят и с които сме свикнали до толкова, че дори не ги забелязваме. Нещо като трамвая, дето първо те буди в 4 сутринта, но после му свикваш и си спиш като пън.

    В последния момент управляващите променят изборния закон в явен ущърб на опозицията. Съд напълно умишлено блокира регистрацията на партия с процедурни хватки. Добре че все още има и читави съдии, върху които пък се оказва натиск. ЦИК блокира регистрацията на партия. Приема фалшиви документи. Но допуска до изборите без никави проблеми трагикомични криминални тъпунгери като ония ‘братя’. Цигани разправят по всички телевизии за колко са продали гласа си. Бизнесмени ‘съветват’ работниците си как е добре да се гласува. Партия която изобщо не би трябвало да съществува прехвърля гласовете на крепостните си селяни към който си иска. Фронтмена на корупцията е мандатоносител, възхваляват го като опитен и прозорлив политик, дават му ордени и му подаряват микроскоп. Правителството си намалява заплатите два месеца преди да изчезне, като мярка срещу кризата която не съществува. ‘Службите’ захранват с информация глуповат палячо с цел да го превърнат в политически фактор. И т.н.

    Като си помисля на колко отвратителни неща станахме свидетели само за последните няколко месеца, направо ме втриса. И какво- ами нищо. Медиите, с малки изключения, не си дават много зор да коментират всичко това, главно ни запознават с фактологията. Президента няма ясна и категорична позиция по нищо съществено. Главния прокурор страхливо се е скрил. Дори опозицията главно мрънка анемично. Въобще толкова сме затънали, че просто не виждам как ще се оправим. По принцип съм против принудата, но въвеждането на задължително гласуване ми се струва задължително.

    Reply
  11. Кръстю

    @Пешо – абсолютно съм за задължителното гласуване. Само, че няма как да стане, защото не им отърва. А що се отнася до това , че си против принудата, ако погледнеш малко честно на нещата, ще си признаеш, че това е по-скоро една своеобразна инерция – сакън, някой да не си помисли- тоя е конткра, болшевик и не е “демократ”..
    И голяма част от белите дойдоха именно от това- много бързо се налапахме с тюрлюгювеча наричан “демокрация”.Все едно да си постил дълго време и да седнеш и да се намахаш здраво , не искам цветисто да описвам какъв е ефекта, пък и той се вижда….И както чужд език-като го учиш на място първо се усвоят простотиите.
    А за тези, изживяващи се като цензори и цербери на свободата и демокрацията бих казал ,че всичко, което ДЕМОСА (народа) реши и приеме е демократично. Само,че видяхме как е решен въпроса с референдумите у нас…И както е казал Сократ :”Правото на роба да си избира господаря не го прави свободен човек”

    Reply
  12. Кръстю

    Ето едни числа без коментар- Получени гласове за Синята коалиция-204784
    Средна прогноза от разни “експерти” —-150000

    Reply
  13. Александър

    Здравейте! Ето какво казва законът по тези въпроси.
    Наказателен кодекс:
    Чл. 167. (1) (Изм. – ДВ, бр. 1 от 1991 г., изм. – ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., предишен текст на чл. 167 – ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г., изм. – ДВ, бр. 27 от 2009 г.) Който чрез насилие, измама, заплашване или по друг незаконен начин пречи на някого да осъществи избирателното си право или да бъде избран, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до десет хиляди лева.
    (2) (Нова – ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г., изм. и доп. – ДВ, бр. 27 от 2009 г.) Който предложи или даде на другиго имотна облага с цел да го склони да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба от десет хиляди до двадесет хиляди лева.
    Значи разликата в (не)законноста е в полза на купуването, а не на сплашването и изнудването. Покупката на въздържание от гласуване със сигурност не е криминализирана. Всички тези неща ги пише в Наказателния кодекс, Глава трета: ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПРОТИВ ПРАВАТА НА ГРАЖДАНИТЕ, Раздел III: Престъпления против политическите права на гражданите – чл. 167-169г (само осем текста).
    Конституцията е лаконична само с: Чл. 42. (1) Гражданите, навършили 18 години, с изключение на поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода, имат право да избират държавни и местни органи и да участват в допитвания до народа. Добавя, че организацията и редът се уреждат със закони.
    В ЗАКОНА ЗА ИЗБИРАНЕ НА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ и ЗАКОНА ЗА ИЗБИРАНЕ НА ЧЛЕНОВЕ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ ОТ РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ не пише нищо точно по този въпрос, а се урежда само организацията и провеждането на самите избори. На http://www.lex.bg ги има всички тези закони и може да си ги проверите сами.

    Reply
  14. voxy

    @ss7, никой не знаеше че ще се случи срива на долара, другото е че БТК имаше 25.000 служителя, които държавата не можеше да разкара, а трябваше да останат 5.000, и така общо взето освен тези два “гряха” имат още 2-3 и до там, и всички само това повтарят, но много бързо може да си спомним РМД-тата и БГА Балкан и за колко беше подарен нали? но това не прави правителството на Костов неуспешно

    Reply
  15. Спас Колев

    @voxy: Бъркаш или забравяш бързо. Още преди сделката за дълга почти всички коментатори твърдяха, че ще бъде губеща или най-малкото има много висок риск да стане губеща. Позицията на Велчев беше, че всички така говорят, но той ги разбира по-добре нещата, щот е изучил тънкостите на занаята в Мерил Линч.

    Reply
  16. Кръстю

    ГЕРБ – 61 депутати

    БСП – 47 депутати

    ДПС – 36 депутати

    “Атака” – 30 депутати

    НДСВ – 20 депутати

    “Синята коалиция” – 20 депутати

    ЛИДЕР – 14 депутати

    РЗС – 12 депутати
    “””””””””””””””””””””””””””””””””
    Така би изглеждал парламента ,ако резултатите от избора за ЕП хипотетично се приемат и за нашия. …Каква коалиция би се пръкнала такъв случай, като е известно, че Бойко има забрана от евро-съпартийците си да вкарва Атака в играта.
    Ако някой скучае, ето занимавка…

    Reply
  17. Пешо

    Против принудата съм защото по свободния индивид е по вероятно да вземе правилни решения. Очевидно е, че обществата с по свободни индивиди са по добре. Но това не значи, че не допускам изключения. У нас има само зачатъци на гражданско общество, без особени съпротивителни сили срещу това което му вреди. Затова създаването на такива сили с принудителни мерки е нещо нормално и в общ интерес. Например задължително гласуване с много сериозна санкция при негласуване.

    Тия дни във Великобритания почти половината правителство си отиде доброволно и незабавно, защото вестник ги сгащил че покриват дребни лични разходи с държавни пари.
    Чудя се, ще доживея ли да видя подобно нещо у нас. Тук се счита за нормално хора на обществени постове и без декларирани други доходи да имат сараи, да карат лимузини за стотици хиляди и т.н, неща които могат да се обяснят единствено с корупция. И никаква реакция от никой.
    Май единственото изключение беше оня турчин с двете лични карти, зам. министър на външните работи ако не се лъжа. Пича подаде оставка веднага. Ако беше решил да се ослуша, щеше още да си е зам. министър, а случая отдавна да е забравен.

    Reply
  18. Кръстю

    @Пешо – тук не става въпрос за вземане на решение. Вземането на решение е самия вот. Който е неприкосновен. “Свободните индивиди” трябва да имат и задължения към обществото, не само да реват за права…То по тая логика, да се освободим и от данъци и всеки да дава колкото има на сърце…Ако се замислите малко, без да ползвате шаблони, ще видите ,че тази лелеяна свобода си е една чиста мантра…Ха, опишете ми един свободен човек, по света ,или у нас…Всеки, който не е нечий роб, т.е собственост на друг човек , който да разполага с него ,включително и с живота му е СВОБОДЕН. От там натък , щом е член на дадено общество, държава и пр. той е длъжен да спазва дадени правила, закони и норми – приети ОТ ВСИЧКИ и валидни ЗА ВСИЧКИ…”Това е толкоз просто и логично”, както казва поета.
    Та всички тия лирични отклонения за сободен като птичка, волен като вятъра и т.н да ги оставим в сферата на поезията….

    Reply
  19. ris

    Случайно попаднах тук и ми харесва блога, поне сте достатъчно осъзнати хора. Съгласен съм, че належащата цел е да се свалят идиотите който не са се сменеля от 30-40 год. в управлението. Както и, че няма друга алтернатива освен Герб и сините. Но какво ще правим с “кадрите”? Нали все някой трябва да работи и в Герб. Като цяло съм съгласен с автора с определението говеда. Всъщност още Славейков преди доста време е стигнал до същия извод: “Не народ, а мърша”. Винаги съм бил далеч от политиката (за всеки влак си има пътници), но пределно ми е ясно, че няма демократично управление ако хората не гласуват и то след като са положили малко усилия първо да излязат от групата на падналите от марс (това ми хареса :)). И няма никакъв смисъл да се сравнява избирателната активност в нашата родова община с държави като Германия например. Тук трябва да е висока сега, а като малко наближим другите тогава да се сравняваме с тях. Само, че се връщаме към проблема с “кадрите”. Доста бързо обществото ни се превърна в сбирщина от индививи живеещи образно на 2 полюса. Не малка част си живеят в комунизма още и нямат никаква мотивация да излязат от там. Че защо. Всичко си работи по старумо, но сега поне има резултат (многото пари са си нещо хубаво). Другарите и нашите хора са си по ключовите места, няма нужда от много работа като тъпите американци, добро чиновническо място е цел свише и т.н. На другата крайност са феновете и индивиди тип I’m the best. В тая зона на здрача всеки ден хората установят отново и отново, че стандарта ни бил нисък да е*** тая държава да е***. По средата има и зараждащо се гражданско общество, но май още сме далеч от топлата вода. Уфф отплеснах се – сори за дългия пост.

    Reply
  20. Кръстю

    Извинявай, забравих да добавя, че имах предвид общество, което чрез доброволен , ВСЕОБЩ вот е наложило реда, а не такова, в което ЕДНА група, индивид, или прослойка НАСИЛСТВЕНО са наложили СВОИТЕ правила и налагат диктат над останалите, каквито са тоталитарните общества.

    Reply
  21. Григор Post author

    @И.Е.Станков: Не мисля, че Зелените са взели _твърде_ малко. Все трябва да се тръгне отнякъде. Особено с тяхната трагикомична незрялост това е истинско постижение. А имат накъде да узряват…

    @ss7: И Ковачки, и НДСВ ще получат от ДПС (всъщност от БСП – те дават карт бланша за шантажи и доста от парите, с които ДПС държи избирателите си) достатъчно гласове, за да влязат. Ако е нужно – повече. Иначе се губи смисълът на идеята – Атака да бъде балансьорът на парламента, за да бъде принуден Бойко да прави коалиция с БСП, ако иска да вземе властта. (Което показва, че докато БСП е във властта, ДПС не се плаши от това да остане извън нея. А влиянието на ДПС се държи на участието му във властта. Не държи ли земеделското министерство, няма как да плаши турците, че ако не гласуват за него, няма да им изкупи тютюна. И не прибира ли плодовете на рушветната икономика, няма пари да купува циганите и да докарва автобуси от Турция. Падне ли от власт, би било логично да слезе под 4%, тоест реално да престане да съществува. Само че възможността изобщо не ги плаши. Което е възможно само в един случай – ако БСП играе за ДПС точно така вярно, както ДПС играе за ДПС. А това на свой ред е реалистично в само един случай – този, който казах преди. Че БСП+ДПС са заедно партията на мафията, и действат под обща желязна команда. Толкова желязна, че нямат нито капка съмнение едни в други.)

    @wakeop: Да гледам как реагират след избори значи да ги гледам какво говорят. Добре е, но предпочитам да ги гледам какво вършат.

    @Аспарух: Зависи как се тълкува законът.

    @Пешо: Цифрите, които се посочват като прехвърлени от ДПС към НДСВ и Лидер са смешни, общо под 1%. С толкова няма да вземат каквото взеха. Разликата между реалистично и взето е поне 5% за НДСВ, и поне 2% за Лидер (сплашванията отделно). Тоест, ако не им ги е прехвърлило, ДПС е трябвало да може да вземе 21%, а това просто не го виждам… Иначе, живеем в такава държава, каквато сме си направили. Ако искаме различна, трябва да си я направим различна. Това е положението.

    @Александър: Пак е въпрос на тълкуване. Ковачки например не е попречил на работниците си да осъществят избирателното си право, даже ги е подпомогнал…

    @Иван: И пасва перфектно на логиката ми. Което ме ужасява. Винаги съм треперел от мисълта, че може да се окажа прав.

    @Спас Колев: Велчев го знаеше. Само че решението му беше наклонено от една сума комисионни (различните източници гравитират около няколко десетки милиона). Допреди да стане министър, не можеше да си позволи нов “Голф”. След това си позволи не помня вече колко хотели по морето…

    @Кръстю: Ако нещата се спекат като сега, не е невъзможно Бойко да пренебрегне забраната. Криза е – по-добре в управлението на България да влизат едни (пообеззъбени) националисти, отколкото тя да увисне на шията на ЕС за няколко милиарда. Бас държа, че европейските му партньори ще мрънкат здравата, но ще го разберат.

    Reply
  22. voxy

    @Кръстю, само че тези резултати няма да са на парламентарните избори заради тези нови 20% още които ще отидат да гласуват, и определено ще вдигнат процентите на ГЕРБ и Сините, така че една прогноза – ГЕРБ 32%, Сините 11%, НДСВ 5%, Яне 3.5% и ще отпадне…. и коалиция ГЕРБ, Сините, НДСВ… естествено това е пожелателна прогноза, лошото е че купуването на гласове тепърва ще се развихри, за европейските нямаше никакъв смисъл освен тест за това и минаха така спокойно

    Reply
  23. Александър

    В случая пречи, защото избирателното право включва да избереш този когото искаш. По-скоро е странен законодателният подход – определено ми се струва по-общественоопасно да принудиш някого да гласува за определен човек, отколкото да се опиташ да го подкупиш. В този смисъл съм съгласен с теб, макар да не би го сравнил с купуване/крадене на бижу, а по-скоро с незаконна покупка/кражба на оръжие (не е престъпление да купиш бижу).

    Reply
  24. Кръстю

    @Григор-Реално погледнато ,национализмът на Волен си е напълно в рамките и е приемлив. Какво лошо има да отстояваме интересите си спрямо Турция, и да държим реда и закона да се спазва от всички граждани …Кукловодите, обаче , за разлика от европейците няма да кандисат.
    Вижте, каквото и да си говорим- ГЕРБ -това е Бойко с накакви хора около него, както и Атака е Волен+ доведения си син и Слави Бинев и още няколко..Не мога да ккажа, че и в двете няма стойностни хора, но те са НЕПОЗНАТИ за нас , масовия избирател…и водеща е харизмата на лидерите..
    “””””””””Като се замисля, за пъзела …какво мислите , Яне не играе ли за Сергей(?!?) – свързващко звено Петко Сертов, оттам и избраната информация….даааа, едно цяло ли е ДАНС?!
    Трябва още да помисля и прегледам информация.
    Впрочем, в нашия полит.живот максимата “очаквай неочакваното”май е доста приложима

    Reply
  25. Pingback: Pеалността е въпрос на гледна точка...

  26. Григор Post author

    @voxy: Да си призная, не ги виждам тези 20% отгоре, които ще идат да гласуват. 2% ми е трудно да видя, та 20… 🙁

    @Александър: Така е. Дадох примера с бижуто, за да подчертая разликата между купуването и принудата, а не да твърдя, че купуването на гласове е законно.

    Reply
  27. Пешо

    @Григор – не знам къде видя че гласовете прехвърлени от ДПС са под 1%. Според това което четох са доста повече, може би 3+. Дори и да си прав, тоя 1% оказа влияние и НДСВ вкара втори депутат вместо Синята коалиция. Процентите не са толкова от значение, плашещ е самия факт, че се прави такова нещо, и че с гласовете на хора които дори не знаят какво точно правят когато отидат да гласуват се борави като с акции или стока.

    Колкото до резултатите посочени от Кръстю, екстраполиране на сегашните резултати е доста съмнително. Много зависи ще има ли някаква предварителна договорка за общи мажоритарни кандидати на опозицията. Ако няма, ДПС+БСП ще спечелят почти всичките и ще си добавят още общо десетина процента. Това значи правителство да направят или всички останали накуп, или БСП + ДПС + още някой, или никой. Първия вариант едва ли е възможен, и подобно правителство би било нестабилно. Втория и третия са еднакво лоши, но доста по възможни. Всъщност може би най лош е първия, защото такова правителство и парламент няма да могат да направят нищо съществено, но ще отнесат псувни и компрометират основните участници. После нашите приятели ще се върнат на бял кон.

    Reply
  28. ssk

    Аз пък подозирам РЗС във връзка с ДПС и БСП. Без да имам конкретни доказателства, само теория.

    А колкото до НДСВ, съм спокоен, че няма да се запази тенденцията. Знам, защото гласувах за тях, не за НДСВ, за листата им. И това няма да се повтори на парламентарните избори. Надявам се, и други да направят като мен и да гласуват за Зелените на следващите избори.

    Та ако се върнем на НДСВ и Лидер мога да кажа, че ДПС не им е прехвърляло гласове, поне не много. Просто автобусите не бяха толкова масови и на това се дължи по – слабия вот за тях. Автобуси обаче ще има на следващите избори.

    Reply
  29. Marfa

    Прехвърляло им е, ssk 🙂 Имам преки впечатления от две изборни секции, за които мога да гарантирам. Две цигански махали, които традиционно (т.е. от началото на 90-те до днес) си гласуват под строй за ДПС-то, внезапно отчитат почти 90% за НДСВ. В момента тече прокуроска проверка по случаите де, но никой не си прави илюзии, че ще се намери 1) престъпление и 2) виновник. Само тези двете правят поне 500 гласа за “царската” партия. Оттам нататък за какво да говорим? 🙂 Истината е, че триглавата ламя прави всичко възможно да си запази и трите главици непокътнати. Дотук имат доста голям успех и то без изборен туризъм. Ами след месец?

    Reply
  30. Григор Post author

    @Пешо: Конкретните изнесени данни и описвани случаи за прехвърляния от ДПС към НДСВ бяха за доста под 1%. Сигурно е имало и още. Но според мен основното прехвърляне на гласове всъщност не е от ДПС. Без външна подкрепа НДСВ не бих го очаквал да мине 3%. ЛИДЕР – също, дори със сплашените работници: просто за Ковачки не работят чак толкова много хора. (Поне така мисля, де – точни данни биха били полезни.) Щом НДСВ взеха 8%, а Лидер – почти 6%, трябва да са им прелети общо към 8%. Ако са от ДПС, това означава ДПС да може да направи само над 22% от гласовете. Струва ми се невъзможно. Затова си мисля, че много от прелетите гласове са изспонсорирани от БСП и кръговете зад нея.

    Правителство на БСП и ДПС след следващите избори няма да има. Ще има “експертно” правителство с мандат на техни марионетки, а ла Беров, и също толкова провално. Отработена схема. После наистина ще се върнат на бял кон. Официално. Но после какво ще стане – не знам.

    @ssk: Аз имам конкретни доказателства за тази теория – цената на рекламната кампания на РЗС. По мои изчисления трябва да им е струвала около 20 милиона лева. (Това с 600-те хиляди лева за рекламна кампания е смях – с толкова не могат да си наемат половината само от билбордовете, които са наели само в София.) Такива суми за предизборна кампания в България са по силите на само един кръг – този зад БСП и ДПС.

    За Зелените аз не бих гласувал на следващите избори. Много са ми симпатични. Гласувах за тях на тези. Но следващите са толкова важни, че съм склонен да дам глас за Синята коалиция.

    @Marfa: Ако чакаме триглавата ламя сама да си изпоотреже главите, много ще чакаме. Май се налага да се заемем ние.

    Reply
  31. Marfa

    Не съм ги и зачакала, Григоре. Пък и както виждаме, дори едната й глава да падне, пак си пораства (НДСВ например) 🙂 А Янето и неговите антикорупционни мерки са осяли България на всеки километър направо. А където километърът е пропуснат, младежът ни причаква къде на стотина метра. СПРИ, вика. Добре де, ще спра. Ами ти, Яне? Ти няма ли да спреш, Божем?

    Идеята ми беше, че си има преразпределение на гласове, само и само хидрата да остане цяла, та няма накъде повече просто. А с негласуване и с мантри “ми то всички са маскари, маата им аз на тях ший…” най-много да затънем и над шията. Тъй ги виждам нещата аз. 😉

    Reply
  32. voxy

    Marfa, няма такова нещо традиционно гласуващи за ДПС роми, те гласуват за който им плати, иначе не гласуват, така че това с преливането на гласове е пълна измишльотина

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *