Рошави евроразмисли

Привърши поредният европазарлък. Ирландия си изкрънка разни отстъпки, за да може да убеди гражданите си на предстоящия референдум да не отхвърлят еврочленството.

Не знам ще успее ли да ги убеди. Напълно разбирам нежеланието им да членуват в ЕС.

Не че виждам за Ирландия (или още повече пък за България) каквато и да било перспектива извън ЕС. Но това не ме прави евроентусиаст.

Обединена Европа, каквато бива правена към момента, е Европа на европейските правителства. И на големите корпорации. Но определено не е Европа на гражданите си.

Една Европа на гражданите би приличала като устройство много повече на САЩ. (Не че съм във възхита и от тях, но са с километри по-близо до идеята на нещата от ЕС.) В нея различите държави биха запазвали максимално свободата на вътрешните си законодателства и на вътрешните си политики, докато в същото време биха делегирали външната си политика, отбраната си и общата си координация на централна управляваща система (парламент, съд, антимонополи и пр.) Това, което виждаме, е “и така, и иначе”, но като цяло по-скоро обратното – отделните външни политики, отбрани и разнобоите между страните се запазват, докато в същото време законодателствата и вътрешните политики биват уеднаквявани (често към най-заробващото гражданите положение). Всичко това ми прилича не толкова на “съюз на гражданите срещу трудностите”, колкото на “съюз на монарсите срещу народите”.

Затова и си мисля – нормално е живеещите в ЕС хич да не харесват това, в което той се превръща. И да се опитват да кажат това на политиците си. Лошото е, че политиците им отлично знаят, че народите не харесват положението, и защо не го харесват – по същите причини, по които политиците и мегакорпорациите го харесват. И ако политиците не получат ясно послание, че или ще си изпълняват задълженията да пазят интересите на гражданите, или колкото и да лъжат и да сплашват хората ще си ходят… ще имаме ЕС, в който децата ни ще имат не много повече бъдеще, отколкото извън него.

Ще успеят ли западноевропейците да кажат на правителствата си достатъчно ясно, че номерът не минава? Определено ги бива много повече от нас в това. Затова и държавите им са уредени… Този път обаче интересите срещу тях са много по-силни и координирани, отколкото обикновено. Не знам дали ще успеят.

А ние… Ние си имаме съвсем друг проблем. Наесен ЕС ще разглежда предложението на холандците да задейства срещу нас предпазни клаузи в правосъдието и реформата. Тоест, ще престанат да признават решенията на нашите съдилища, и ще спрат свободното ни движение в ЕС. За съдилищата са прави – към момента не твърде корумпиран съдия в България трудно ще се намери и с фенер посред бял ден.

За свободното движение – престъпниците ни на дребно, които ги плашат, отдавна вече са при тях. Още отпреди да махнат визите. И те го знаят. Но знаят и че българската престъпност се подхранва и полива от българското правителство, а него го избира масовият българин. И че масовият българин е добитък – за да те разбере, ти е нужен тежък дървен преводач. Западноевропейците обаче са богати и уредени, защото не се колебаят да правят каквото е нужно. Не знам кой ще състави следващото правителство, ама бая картофи ще трябва да вади от огъня…

При това положение ни остава едно – и ние да правим каквото е нужно. Пък да става каквото ще.

8 thoughts on “Рошави евроразмисли

  1. Кръстю

    Правилно и точно. Иска ми се да цитирам Льо Пен: :”Един Съветски съюз се разтури, ние се напъваме да направим същия, само,че Европейски”…И е прав- като махнем тоталитарния “калпак”, принципът е същия.
    И пак най-правилен е сталинския въпрос :”Кому е изгодно?”– 1.На първо място на едрия капитал-ясно защо…”едра пара” на малко място не се върти. 2. На организираната престъпност–пак по сходни причини..както никой не е пророк на село, така и на село крадеца се знае, докато в големия град има “анонимност”. 3. т.нар.Пролетариат, който “няма какво да загуби освен оковите си” ,както казва др.Маркс и се юрва насам -натам ,като подбива цените на местните и с това естествено вдига печалбата на едрия и по-дребен капитал. Това ,обаче дава повод на Демагогията, другото лице на т.нар “демокрация” да обяви за върха на сладоледа- СВОБОДАТА на всеки да работи и живее където му е кеф…
    Що се отнася до нас ,то ЕС ни бе представен като новия месия, който ще ни “оправи”, нещо като “цара” на времето..докато истината е една -помогни си сам, да ти помогне и Бог.
    БЕЗ ПОИЗВОДСТВО -няма просперитет. Това е!!!
    И друго- много е удобно нашите марлячи да опрадават глупостите и игричките си с ЕС.
    Горе -долу като, “Мама ще се кара” и “татко ще ни пляска”.
    —————
    а какво печелят местните “масови граждани” ли-нищо! Миналия месец ,моя познат французин каза :” като се азхождам в Париж, все едно, че съм в Мароко ..и още нещо каза на местен диалект, дето не го разбрах…

    Reply
  2. тото

    Ти като си медик, иди да освидетелстваш изкукалата си блог-дружка Петър Стойков-Лонганлон. Ти какво си прокопсал та даваш акъл и за управлението какво да бъде?

    Reply
  3. Григор Post author

    @Yori: Ами например ЕС, който да не е чак толкова съюз на правителствата и корпорациите срещу гражданите, а съюз на гражданите. Подозирам, че тогава няма да има никакви проблеми с утвърждаването на договорите му на референдуми.

    @Кръстю: Свободата е ценно нещо, само че твоята. Свободата на “слугите” ти да те крадат и мачкат не е ценно нещо, поне за теб. Оттам нататък – приказката за лудия и зелника.

    @тото: Драги, това е личният ми блог. Тук си ми на гости. Или се държиш културно, или те изритвам и забравям за теб. Ясно?

    Reply
  4. Кръстю

    Г-н Гачев, попадна ми нещо, по точно някакъв доклад на американски служби до президента ,доколкото разбрах за световното развитие към 2025г, и тъй като съм доста зле с английския ,в по-долния коментар ще ви дам отправка към него, като мисля, че има доста интересни неща и за нас———-

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *