Популярен, защото е добър

Твърде често чувам уверението: “Уиндоус е популярен, защото е добър. Популярността е доказателството му, че е добър. Ако не беше добър, щяха ли 90% от компютрите да работят под него?”

Ако това е вярно, тогава аз мога веднага да ви кажа поне две неща, които са още по-добри от Уиндоус.

Смъртта и данъците.

🙂

79 thoughts on “Популярен, защото е добър

  1. Acnapyx

    Да преведем казаното по-горе на политически език: ако Доган не беше добър, как щеше да е във властта вече 20 години? 🙂

    Естествено, дори логически аргументът е погрешен. Макар че едно е факт – много юзъри успяват да се справят с Windows в случаи, когато абсолютно не могат да се ориентират в иначе замислена като юзър-френдли дистрибуция. Сигурно защото в основата си Windows е правен за не-компютърджии, де да знам…

    Reply
  2. Светла (една от всичките)

    Мдааам, Windows е най-грандиозният досадник, с който съм се сблъсквала. Той не е просто юзър-френдли, той е мега-реплика на мисленето на средния американец, който от малък системно е отучван да мисли.

    Reply
  3. Морфиус

    Уиндоус може да е извънредно нагло маркетиран, но това не го прави тъп и предназначен за немислещи… не бъркайте търговските факти с продукта.
    В интерес на истината, човек който мисли и иска да постигне нещо може да го направи със почти всяка ОС, който не иска лесно може да си намери оправдание.
    А популярноста и добротата … логически нонсенс.
    Уиндоус е популярен защото може да се ползва от хора с различна степен на техническа грамотност… докато повечето алтернативи искат такава над средната.
    И тук е генералната грешка дето я допускат масата спецове (особенно Линуксаджиите) – техническата грамотност не е мерило за общата грамотност на човека, познавам добри лекари, юристи, счетоводители които просто не им се отдава техническия подход – та според вас те тъпи ли са?

    Reply
  4. emo

    Данъците са добри, с тях се издържа примерно подържането на някаква чистота, пожарна, и т.н.
    Смъртта не е въпрос на избор, но в по общ план и тя е добра, защото ако нищо не умираше още преди милиони години земята щеше да се пренасели с едноклетъчни, еволюцията нямаше да е възможна. Също така, когато някоя клетка откаже да умира, получаваш рак.
    Не искам да говоря за уиндоус 🙂 той е неизбежен като смъртта и често го получаваш като данък…

    Reply
  5. Кръстю

    От 1993г до 2006г .бях с Макинтош LC475! –OS 7.5. Изгоря от скапания ток. …За сега-няма какво да говорим, имам всякакви и мога отговорно да заявя, че единствено цената е уважителен аргумент някой да не предпочете Apple.
    Нали знаете баснята, дето лиицата казала “-Гроздето е кисело….”

    Reply
  6. Сашо

    Когато се коментира пазарния дял, се казва “Майкрософт е гаден монополист, те изкривяват пазара и подкупват производителите и търговците да крият алтернативите”. (Това е “добрия” случай, другия вариант е отричане на свободния пазр като нещо добро).
    Когато аргументите, че потребителите съзнателно избират Windows (когато имат избор), са неоспорими, се обяснява за “промити мозъци”, “средния американец, който от малък системно е отучван да мисли” и т.н. (Светла, с колко американци си разговаряла лично повече от 5 минути по неслужебни въпроси?)
    При нужда се превключва между двата режима (“Майкрософт фалшифицират данните, стотици милиони хора ползват Линукс на персоналните си компютри”).

    Григоре, ако не беше ти и блога ти без реклами, щях да си помисля, че палиш фитила за кликове.. 🙂

    @Кръстю: Гроздето наистина е кисело, аз затова например се въздържам от мнение дали BMW e по-добро от Шкода – Шкодата я карам всеки ден, BMW съм карал три пъти “по кръгче”. Безпорно в BMWто има по-удобни неща, както и по неудобни (навици) и доста ненужни лиготии. Дали си заслужава два пъти по-високата цена за сравним модел? В моя случай по-скоро не. Сега замени BMW с Apple 🙂

    Reply
  7. Григор Post author

    @Аспарух: Правилото, че много хора се справят с Уиндоус, но не и с Линукс, според мен важи само при хора с опит в Уиндоус, но не и в Линукс. Наблюдавал съм поне десетина случая, когато човек без никакъв компютърен опит тръгва с Линукс. Познай дали тогава Уиндоус му е по-лесен.

    @Морфиус: И в това не съм уверен. Много от съвременните дистрота се инсталират много по-лесно от Уиндоус (не искат слагане на драйвери и т.н.) и след това просто работят. Цъкаш с мишката, и толкова. Софтуерът им може да е “стар” (на три или шест месеца), но всичко им е наред.

    @Сашо: Това за Майкрософт и Линукс наистина е прекалено често повтаряно. И мен би ме отблъснало, ако не беше… вярно. А средният американец… според мен той много прилича на средния българин напоследък. В смисъл че да, наистина е отучван да мисли, системно и успешно. 🙁

    Иначе, в този запис изобщо не твърдя, че Уиндоус е скапан, боклук и т.н. (И, да си призная, не мисля подобно нещо.) Не твърдя даже и че Майкрософт го налага с непазарни методи (което е така, но просто не го твърдя по-горе). Единственото, което правя, е да посоча невалидността на един често използван аргумент.

    Reply
  8. Кръстю

    @Сашо- BMW-то е тройка, не е ново и е на дъщеря ми, но ме вози, когато имам нужда. Аз имам книжка, но нямам кола в момента, защото за разлика от компютри не ми е необходима…Това, което исках да подчертая е – 1993 -2006.—-13 години безпроблемна работа!!! Единственият ремонт е подмяна на ключа включване -изключване,които отвреме на време се бъзикаше. Това за техниката. А за софтоуера-няма забиване, няма подвиване и пр. ъпдейтвания и .т.н , като уиндоуса, който непрекъснато ни занимава със себе си, като че ли съм си купил компютър не да си върша работата и да се забавлявам, а да се бъзикам с него…Е, ако бях компютърджия, можеше и да ми е интересно, ама не. Та както виждаш, въпросът не е само до лиготиите. ..И ако бъдем честни, то щом сравняваме Apple с BMW, нормално е да сравним уиндоуса с Лада, а не с Шкода.
    Нека Шкодата да остане като сравнение с Линукса…Май, така е най-честно.
    ———-
    Разсмях ли ви ,малко…Дайте по-весело, времето е наше!

    Reply
  9. Сашо

    @Кръстю: Аз за моята аналогия си представях Октавия II vs. 318d (нови), разликата в цената е точно х2 🙂
    Що се отнася до компютрите, да сравним симпатичен старичък 13″ Dell XPS 1330 (с Виста) и 13″ МаkBook (същите или почти същите процесор, RAM, диск, същия кофти екран). Разликата в цената – точно два пъти. Хмм.

    Reply
  10. Сашо

    Ползвах Виста от януари 2006 до декември 2008 и нищо не ме е карало да се върна на XP (най-малко пък “общественото мнение”).
    По въпроса за сравнението по-горе, пак става дума да заменя позната ми среда и навици с нова и непозната. Да уча action script и да си припомням Bash. Да нямам избор от модели, екрани, производители (този Дел е за пример с цената, аз ползвам ThinkPad T). Да вляза в “пътя на Джобс”. Може и да е правия път, ама на мен ми звучи като “плати двойно, за да не си свободен”.

    Reply
  11. Божо

    Виждал съм хора, които са работили само с линукс – примерно колега, живял дълги години в Германия. Там по университетите и институтите масово ползват линукс. Нали SUSE беше немска дистрибуция.

    Когато в България му се наложи да ползва уиндос, беше буквално безпомощен.
    Толкова, за “удобността” и “интуитивността” на уиндос.

    На повечето хора им е лесен, защото само него познават.

    Reply
  12. Кръстю

    На дъщерята и подариха НТС-диамант -смартфон, от първите които пуснаха ….Аз имам аи-фон. Братовчед ми на 64 г на село не е пипвал компютър въобще . Като ходихме на село ,бяхме си оставили телефоните на масата. По едно време, гледам, братовчет ми държи ай-фна и ме пита- “тия снимки къде ги правихте?” – и посочва НТС-то- тая пущина не я разбирам- то пише май на английски и ми идат дебели пръстите не се натиска лесно (не беше забелязал, че има “клечка”. Така умело е вградена). Та това е за интуитивносста.
    То, с всичко ,с което си свикнал от малък ти е “интуитивно” иначе…

    Reply
  13. Кръстю

    Как мислите, бива ли ме за рекламен агент? г-н Гачев, дано Стив Джобс преглежда блога ви…Може ми изпрати някоя джаджа…Майтап, бе. Всеки си има някаква слабост. Моята е Apple.
    И като надежност, дизайн , концепция, ..и пр. купешки думи, кефят ме отвсякъде. В сравнение с тях ,повечето други продукти изглеждат като правени по трудово обучение…Така е, както при хората така и в техниката и технологиите, по-голямата част не е по-добрата.

    Reply
  14. Григор Post author

    @Божо: Сравнението не е честно. Ако някой е свикнал отначало на Линукс, пред Уиндоус ще е точно така безпомощен, както свикналият на Уиндоус – пред Линукс. Къде му е странното?

    @Кръстю: Apple за много хора са стара любов, а тя, както знаем, ръжда не хваща. И аз на моменти тъгувам по простотата и готиността на осмицата… 🙂

    Reply
  15. Божо

    @Григор – не е странно, ако човек помисли малко.
    Феновете на джама все с това излизат, колко бил лесен и интуитивен уиндос и не можеш да ги убедиш, че при равни условия и двете са еднакво непонятни за неопитния потребител

    Reply
  16. Пешо

    Естествено, че Уиндоус е популярен, защото е добър.
    За разлика от смъртта и данъците, ОС е въпрос на лични предпочитания.
    Уиндоус печели потребителското доверие безапелационно, в конкуренция с напълно безплатна (поне за придобиване) ОС като Линукс, както и в конкуренция с ОС за която мнозина твърдят, че е по-интуитивна и лесна за употрба от напълно неграмотни по отношение на компютрите.

    Reply
  17. Божо

    @Пешо – въобще не е въпрос на лични предпочитания.
    Налага се буквално силово – задължават се държавните учреждения да я ползват, учениците само това изучават и естествено, че само това ще познават и това ще са им предпочитанията.
    Стига се до парадокси – например в БАН сума хора смятат с програми на FORTRAN и пишат на LATEX – все неща, които unix/linux системите им е естествената среда, но го правят под уиндос – с патерици.

    Reply
  18. Пешо

    не знам доколко държавните учреждения се задължават. Не съм чул някъде да са опитали да въведат друго и да са им забранили. Особено пък в БАН, не виждам как на някой може да му забранят да използва unix/linux.
    Освен това работещите с компютър в държавни учреждения са само малка част. Домашните юзъри на които никой нищо не налага, също масово предпочитат Уиндоус.
    Частните фирми, на които също никой нищо не налага, също масово ползват Уиндоус, въпреки че биха могли да спестят доста пари от лицензи. Щом частния бизнес решава да плаща за нещо, което съществува и безплатно, значи платеното има някакви доста сериозни предимства.

    За учениците, не знам какво точно учат. Но знам, че огромното мнозинство от ползващите компютър никога не са изучавали това в училище, и следователно не са ‘зарибени’ от там.

    Reply
  19. Григор Post author

    @Пешо: За училищата си абсолютно неправ. Не ми е известно училище в България, в което “компютърна грамотност” да не значи “Уиндоус грамотност”. Не ми е известно училище в България, което да е преподало на учениците си дори един урок по нещо различно от Уиндоус. Почти не ми е известно училище в България, което въобще да е споменало на учениците си, че съществуват ОС, различни от Уиндоус (да кажем, Мак ОСХ, ако Линукс те дразни).

    Оттам нататък, най-нормалното нещо е хората да предпочитат на каквото са ги научили в училище. Изборът им не е много по-свободен от смъртта и данъците. Аз съм си позволил да науча Линукс, защото съм имал професионалната необходимост и необходимото свободно време. Колко други могат да се похвалят с тези двете? И случайно да забелязваш между тях нещо общо… например с каква ОС предпочитат да работят?

    В повечето фирми се работи на Уиндоус, защото да преобучиш персонала е по-скъпо, отколкото да купиш Уиндоус. (И по-евтино, отколкото да купиш и Офис, антивирус, антибот и целия куп други програми, без които не може. Но в България те, а и Уиндоуса, се крадат, така че това за повечето фирми е без значение.) Което въобще не значи, че той е по-добър.

    Според мен валидни резултати дават сравненията, при които двете операционни системи са поставени на равна нога реално. Как би коментирал примерно, че преминали от Уиндоус към Линукс има колкото щеш, но преминали от Линукс към Уиндоус няма, или почти няма (аз лично не познавам такъв, а познавам стотици, минали в обратната посока)?

    Или, да кажем, според теб защо почти всички, които познават еднакво добре Уиндоус и Линукс, предпочитат да работят под Линукс? Например аз познавам Уиндоус дори по-добре, но предпочитам Линукс. Всъщност, познаваш ли дори един линуксаджия, който да не познава Уиндоус поне толкова добре, колкото и Линукс?… Обратното – колко уиндоусаджии познаваш, които имат в Линукс опит и познания, сравними с тези им в Уиндоус?

    Reply
  20. Божо

    @пешо

    Особено пък в БАН, не виждам как на някой може да му забранят да използва unix/linux.

    Не им забраняват, ама хората не са чували, че има друго.
    Ако им кажеш кимат с глава и си продължават с това, с което са свикнали.

    За фирмите – освен всичко, което каза Григор, много софтуер, който са принудени да ползват не може без джам. Например на нои електронните услуги искат акитв хъ – ясно че трябва експолорер и т.н.

    Още по-зле е в държавните фирми, като вик-тата да речем, които ги принуждават да ползват софтуера на фирма Али Баба да речем, който е само за уиндос.

    Мой приятел, администратор във ВиК Търговище се принуди да инсталира на няколко компютъра уиндос, точно по тази причина.

    Можду другото, операторите на тези машини, възрастни хора, неизкушени от спровете, които тук водим току го подпитват “Няма ли да върнем онуй, предишното, синьото (КДЕ-то там стартираше с един син десен )

    Reply
  21. Анна

    Не знам дали сте чули, но Ем Софт в момента здраво рекламират нов продукт (bing дот ком), чието предназначение е да … взима решения. Вместо потребителя. Представете си какви врати отваря това. И към какво…

    Reply
  22. Сашо

    Анна, ти май вярваш на всеки маркетингов слоган 🙂 Bing е търсачка (доста добра) и то на тотоално доминиран от друга фирма пазар (ти би я нарекла Гъ Софт).

    Reply
  23. Пешо

    @Григор: добре де, ти учил ли си ‘компютърна грамотност’ или нещо подобно в училище? Не.
    Не знам какво учат, може и наистина да е само Уиндоус. Ако е така, разбира се не е правилно.
    Но Уиндоус е масово предпочитан от потребителите днес. От днешните потребители, почти никой не е учил нещо свързано с компютри в училище, защото такива неща у нас се преподават едва от няколко години. Т.е, избора на потребителите днес няма нищо общо с училището. Подобен аргумент може да е валиден след 7-8 години.
    А и влиянието на училището не бива да се надценява. Базовите компютърите знания основно се усвояват с практика, не от преподаване. През 90-те, образованието в САЩ е било главно базирано на Мак. Но тогавашните ученици днес цъкат на Уиндоус.

    За мен безспорно доказателство, че Уиндоус е най-доброто от гледна точка на потребителите е, че бизнеса в световен мащаб го предпочита.
    В белите страни, фирмите си плащат лицензите и не крадат (все повече това става и у нас). Могат да ползват и безплатни продукти, но не ги искат.
    Частния бизнес се ръководи от здравия разум, и трудно може да му наложиш нещо против интересите му. Тук-таме това разбира се става, но не може да стане навсякъде. Да се обяснява успеха на Уиндоус в световен мащаб с училища или принуда значи да се търси под вола теле. Просто това е най-доброто според потребителите.

    Reply
  24. Григор Post author

    @Сашо: И моето мнение за Bing е доста добро. Ще внесе здравословна конкуренция на пазар, на който Google малко по малко почваха да не използват пълния си потенциал.

    @Пешо: Големите фирми в световен мащаб предпочитат Уиндоус заради точно едно предимство – че им дава възможността да определят на персонала си какво да могат, и най-вече какво да не могат, в големи подробности. Десетки пъти съм чувал: “Че Линукс не го нападат вируси е чудесно, знаеш ли колко пари ни съсипват? Ако обаче не можем да орежем персонала какво да прави и какво не, става само за сървър. За машини, на които работи персонал, не става.” Съответно, Уиндоус сървърите имат някакво превъзходство в бизнес света само като управление на орязването на персонала (Active Directory и свързаните с нея функции). А истинските потребители на ОС-а, тоест персоналът, познай колко обичат Уиндоус, точно заради това му “предимство”. Примерно потребителите на Виста, които след няколко по-прилични хардуерни ремонта или ъпгрейда би трябвало да си купят нов лиценз за ОС-а…

    Другата причина, естествено, е че обучението по софтуер почти навсякъде по света се води на Уиндоус. Причината е посочена, с купища факти, в сайтове като Groklaw. Обучаването на средния потребител на Линукс би отнело около месец, което за фирмата са загуби над цената на майкрософтски софтуерен пакет. Както казваш, въпрос на здрав разум. Това отново не означава, че Уиндоус е по-добър, а само че е налаган с по-безскрупулни и противозаконни средства.

    Надали помниш, но на времето имаше OS/2 – продукт, който за мен и до момента е ненадминат технически от никоя версия на Уиндоус. Но се маркетираше само със законни средства (отделно от това, маркетьорите му бяха просто учебникарски пример как да бъде загробен най-ефикасно един продукт). Затова и не го помниш.

    Е, срещу Линукс от много повече време се играе много по-безскрупулно (той няма такава поддръжка от горила като IBM), а той не само не е загинал, но и печели терен. Реалното положение е, че Уиндоус в света на сървърите му отстъпва далеч. (По официални статистики – не. Но по официални статистики например и в България има повече сървъри под Уиндоус, отколкото под Линукс… случайно да има това нещо общо с реалността, по твои наблюдения? Защото по мои съотношението е поне 1:100 в полза на Линукс.) С времето и десктопът ще се наложи.

    Reply
  25. Пешо

    ако си админ на мрежа от 100 или 1000 машини ще мислиш по друг начин за възможностите да определяш кой какво може и какво не.
    Компютъра е инструмент, собственост на работодателя, и той има право да определя как да се използва. Да правиш каквото си искаш можеш вкъщи – и за това пак се предпочита Уиндоус.
    Виждал съм и много фирми в които цари абсолютна свободия граничеща с хаос, всички са администратори и инсталират каквото им падне.

    Да се твърди че Уиндоус се предпочита само заради възможностите да се ограничава това или онова е най-меко казано прекалено опростенческо. Съвсем същото може да се направи и с Линукс, няма никакъв проблем. Сигурно вече го има направено. Или твърдиш че Линукс може да се администрира само до някаква ограничена степен? Ако е така, това плюс ли е?

    Обучаването на среден потребител да работи с няколко програми отнема не месец, а няколко дена. Повечето потребители просто цъкат разни ГУИ-та. Ако потребителя не познава програмата, обучението му да я използва под Линукс или Уиндоус отнема горе-долу еднакво.

    За сървърите не знам. Ако това за 1:100 е вярно (в което се съмнявам около 50 пъти) , значи Майкрософт не използва и грам съмнителни практики за да се наложи на този пазар за толкова много пари.
    Колкото до налагането ‘с времето’ на Линукс като десктоп, това го слушам от времето на миналия век. Тогава Линукс се беше ‘наложил’ на около един процент, днес е горе-долу пак там.

    Reply
  26. Gabo

    @Пешо, “Но Уиндоус е масово предпочитан от потребителите днес.” – Е тук не си прав.
    Windows е предпочитан то ТЪРГОВЦИТЕ, не от потребителите. Потребителят е прасе – каквото му сложиш в копанята, това ще яде. Той иска да си купи Cool Кумпютур и да се хвали у махалата.
    Ако не го купи от някоя прехвалена верига за техника, го купува от кварталния хлапак, наскоро отворил “Магазин за компютри” – щото е на Прумоция.
    А познай, ако на същия брайно продавача (от хипера или от гаражката) му рече – трябва да доплатиш 180$ за Windows и 650$ за Microsoft Office, 45$ за Антивирусна и още тук малко пари за инталацията, дали нема си свали капата, да се почеше по тиквата, па да запита ученолюбиво:
    – А бе момче, нема ли нящо по – така, безплатно, ма да е законно?
    Та ще плющи после на Linux, та даже и ще е доволен.

    Reply
  27. Пешо

    @Gabo: потребителя (поне повечето) не е безмозъчен тъпунгер, който взема каквото там му пробутат. Ти така ли постъпваш, или избираш?
    Съгласен съм, че Уиндоус е предпочитан И от търговците, просто защото се продава лесно. Те предпочитат всички такива неща.

    Reply
  28. Gabo

    @Пешо, кога последно си седял 2 часа в магазин за компютри и си слушал въпросите на купувачите? Купувача на компютри първо иска Лаптоп – щото е готин, после се оказва, че детенце искало да играе игри, и се съгласява на настолен вариант (това, ако изобщо продавача го е еня, за какво продава техниката). За питане относно ОС – изобщо не става дума, щото ТЪРГОВЕЦА го КАЧВА БЕЗПЛАТНО.
    И то не само в кварталното гаражче, но във всички големи вериги, за 30 лв ти качват цялата гама пиратщини. Ама ГДЛЕЩА да ги провери се не сеща. Що ли?
    Да прощава Григор, че му цапам блога само с питания, но който е в час знае защо питам.
    И точно безмозъчен тъпунгер е купувача, поне в 95%. Щом има хора, дето купуват компютри от Метро, Зора, Техномаркет, Технополис и прочее зарзаватчийски вериги.
    Брайчото чел за Супер-Дупер-Мега промоцията, търчи, граби и се радва на кутията. Той пита какво се съдържа вътре, само за да сравни с брошурката, а не защото прави разлика между Intel, Amd и Adidas.
    @”Ти така ли постъпваш, или избираш?” – Аз имам знания и умения (надявам се) точно в тази област, но когато отида да си купя пералня, питам съседи и приятели какво са си купили, добре поне, че продавачите не са се сетили, да ме задължат да пера само с Bonux, щото само като се сетя за дебелата лелка от рекламата и ми се повръща.

    Reply
  29. Григор Post author

    @Пешо: За пореден път поправям една и съща грешка (и вече почвам да мисля, че е умишлена – иначе щеше досега да я разбереш).

    Потребителят иска Уиндоус не защото иска да прави каквото иска. Иска Уиндоус, защото само това знае. Сред тези, които знаят не само Уиндоус, колко искат Уиндоус? Ще повторя още веднъж: аз знам Уиндоус по-добре, отколкото знам Линукс. (Кръстю сигурно също го знае по-добре, отколкото знае МакОСХ.) Можеш ли да познаеш защо тогава аз си искам Линукса, Кръстю – МакОСХ-а, и т.н.?… Правилно се сещаш. За да правим каквото искаме.

    Повтарям още веднъж: Сред тези, които знаят освен Уиндоус и нещо друго – Линукс, МакОСХ… – колко искат Уиндоус?

    За сървърите – и аз подозирам, че може да греша с около 50 пъти, но не знам със сигурност на какво са над 5000 сървъра, за да го кажа. От около двестата, за които знам със сигурност на какво са, има само един под Уиндоус (защото админът му няма грам понятие от нищо друго). Затова предположих, че съотношението ще е от порядъка на 1:100, а не 1:5000. Но може и да е второто – ако се сещам правилно на какво са сървърите на всички Интернет провайдери в България, това може и да прави 5000…

    За корпорацията и желанията й – да, тук си прав. Компютрите са нейни, и тя разпорежда за какво ще се използват. Това обаче не променя факта, че реалните им потребители (не собственици, има разлика) са служителите, които ги използват, а те може и да не харесват Уиндоус чак толкова. (Особено ако знаят и нещо друго.) Не мога да оспоря единствено, че Уиндоус е по-нагоден към точно тази корпоративна нужда – да държи служителите в пранги и на верига. Това му е предимство, от гледна точка на някои корпорации.

    (От гледна точка на други, примерно Гугъл, не е. Не съм забелязал да са пропаднали от “хаоса” там, май по-скоро цъфтят и изпреварват Майкрософт благодарение на него. Но това си е вече въпрос на корпоративна политика, тя няма отношение към качествата на софтуера.)

    Reply
  30. Кръстю

    @Гачев –само, че аз за разлика от вас , останалите коментиращи тук, като съдя по професионалния ви език , не съм такъв голям разбирач от компютри…И вероятно това е една , но не основната причина да избера Мас..Тоест, пак ще повторя: аз искам да работя С компютъра си , а не ПО компютъра си …13 години-без бъгове, забивания и пр. само едно сменено ключе. Да ,двойна цена , но като направим сметка и я разхвърлим средствата за ремонт по години + загубите на нерви и време, май ,английската поговорка : “Не съм достатъчно богат, за да си купувам евтини работи” в случая е напълно илюстрирана.
    И най-важното , лесната работа и по-доброто качество . Както знаете, всички програми на Аdobe както и Аrchi CAD имат версии за Мак и Уиндоус и виждам къде и как интерфейса и качеството на работа са по добри…Мас може да прави по-малко работи, но което прави го прави -първо лесно, второ -с отлично качество.И пак ще дам примера от едно време с моя познат, който казаше за ВЕФ-а (транзисторен радиоприемник ,съветски от преди 25-30 години) –“Тоя ВЕФ, толкова много станции хваща, че една не мога да чуя като хората”….Горе долу така виждам и работата на Уиндоуса.

    Reply
  31. Кръстю

    @Гачев –извинете, към статията ви “Рошави евроразмисли” , оставих нещо, мисля, че ще ви бъде интересно, (пък и на всички останали). Позволих си да ви обърна внимание от тук, защото вероятно не следите вече коментарите там.

    Reply
  32. Пешо

    средно интелигентен човек може да почне да се оправя добре с Линукс за кратко време, ако иска. Поне да работи с десетина програми, с което се ограничават мнозинството от юзърите.
    Аз примерно имам един ‘истински’ Линукс и още няколко във виртуални машини, ползвам ги главно да тествам сайтове и други уеб работи. Оправям се сносно с тях, но предпочитам Уиндоус за всичко друго. Така че съм един от тези дето поназнайват и нещо друго но предпочитат Уиндоус.
    Уиндоус е по-нагоден не само към корпоративната нужда да се дефинират в детайли правата на юзърите, но и към другите нужди на всякакви юзъри. Както казах, относно правата, съвсем същото може да се направи и с Линукс. Просто с Уиноус се прави много по-лесно и бързо, и изисква по-малко специализирани знания за да се направи добре. Т.е, Уиндоус ти спестява време, пари и главоболия.
    Така е и с всичко друго. Именно вниманието към детайла (примерно предупреждението за включен капс лок като пишеш парола) и нуждите на средния юзър, и по-лесната и безпроблемна работа правят Уиндоус предпочитан от много хора без компютърни познания. Други пък са вързани да го използват, защото използват софтуер който няма аналог за Линукс, или аналога не е със същата функционалност. Много разработчици на софтуер го предпочитат заради наистина много добрите средства за разработка на Майкрософт, които спестяват маса време и усилия. Причините са много и различни за различните видове юзъри.

    Изобщо, на линуксаджиите все космоса им е крив.
    Въпреки подкрепата на сериозни корпорации, многото шум, нулевата цена за придобиване и какво ли още не, тази ОС си седи с практически непроменен дял при десктопите от десетина години.
    Несериозно е това да се обяснява само с нечестни практики на Майкрософт и мързела на юзърите да научат нещо друго. И какво ли още не, но извън самия Линукс.
    Единственото обяснение е, че Уиндоус просто е по-добър от гледна точка на юзърите (изобщо не твърдя, че е технически по-добър, това е съвсем друга тема) защото отговаря по-добре на потребностите им.

    Reply
  33. Божо

    Пешо, пак стигнахме до там, че няма софтуер за линукс, защото не се използва от корпорациите, съответно разработчиците не пишат софтуер.
    А защо не се използва многократно беше казано. Не че самият линукс с нещо е по-лош или по-неудобен.
    А за удобствата много може да се спори и в крайна сметка са въпрос 90% на навик.

    Reply
  34. Григор Post author

    @Божо: Аз пък не мисля, че е 90% въпрос на навик.

    Не познавам човек, който предпочита Линукс, и който да не знае Уиндоус по-добре, също толкова добре, или поне сравнимо с Линукс. Но въпреки това предпочита Линукс.

    Не познавам и човек (Пешо ще е първият, ако това е вярно), който предпочита Уиндоус, и който знае Линукс достатъчно добре, за да може да върши на него каквото и да било (особено работата си). А познавам хиляди хора, които работят на компютър…

    Знам също и причините Линукс да не бъде приеман за употреба. Сблъсквам се с тях всеки работен ден, най-често по няколко пъти. Просто това ми е работата. Трябва да съм неописуемо безнадежден идиот, за да не съм ги разбрал за всичките тези години, откакто я работя.

    Така че си мисля, че Пешо или е изключително рядък случай (и не е показателен), или просто ни лъже (и пак не е показателен). И в двата случая, уви, обяснението му защо никой не иска Линукс звучи като обяснението на един мой приятел (на почти бутилка уиски) защо не са изобретили компютъра още в древния Рим – “ами защото са нямали нужда от него, иначе да са го направили”. (Последва и двучасово доказателство как и защо точно наистина не са имали нужда от него, и как, ако са имали, е можело да го направят от трески, конци и камъчета…)

    @Пешо: В малките фирми от повечето от персонала се иска точно това – да работят с текстов редактор и електронна таблица. И двете стават под Линукс точно така удобно, лесно и добре, колкото под Уиндоус; не е проблем Линукса да бъде конфигуриран така, че за неспециалист да е трудно въобще да го отличи от Уиндоус. Ще предложиш ли обяснение с какво точно Уиндоус печели като удобство и леснота в този сегмент? Конкретно, ако може. :-)))))))))))

    Reply
  35. Пешо

    @Григор: Конкретно, текстовия редактор и ел.таблици налични за Линукс изобщо не са на нивото на МС Офис. Това е характерно за свободния софтуер като цяло, той с малки изключения винаги е някакси недоправен и недодялан, и далеч от нивото на платените аналози – ако не беше така, платени аналози просто нямаше да има.

    Предположенията ти че съм някакво изключение или пък просто лъжа са неверни.

    Ако примерно някой извънземен чете какво си написал, неминуемо ще реши че на планетата Земя масово се използва Линукс. Той може да се конфигурира така, че да не може да се отличи от Уиндоус. Всички които познават Линукс, го предпочитат (с изключение на мене). Като удобство и леснота бил същия. Безплатен е. И т.н..
    След като кацне на Земята и се ориентира обаче, ще бъде неприятно изненадан от пълното несъответствие на земната действителност с представите му. Ще открие, че всъщност Линукс използват само един процент от земляните.
    Тогава ще предположи, че Линукс е нещо съвсем ново, което съществува от една-две земни години. Местното население още не е открило безспорните му предимства, мързеливо е, и си кара по старому. Но после ще открие, че от десетина години нещата са си все така – въпреки всичките му предимства, земляните не го щат и това е.
    Интересно какъв извод ще си направи тогава? Че всички (освен единия процент) са се смахнали? Или че това, което си написал, не е баш съвсем вярно?

    Reply
  36. pastora

    Рядко си позволявам лукса да коментирам в този блог. Или защото г-н Гачев в поста си вече е изразил и моето мнение, или защото не съм се чувствал на висотата на останалите участници в диспута, но този път и то няколко дни след публикацията, ще си позволя да се обадя…
    1. Занимавам се с компютри като хоби (непрофесионално) вече повече от седемнадесет години. В началото и идея си нямах какво е това операционна система. После така се развиха нещата, че преминах през Windows 3.11, 95, 98, 2000 и ХР. През годините чувах и четох, че има и други операционни системи, но така и не ми се удаваше случай да се докосна до нещо по-различно от Windows (може би просто аз не съм бил достатъчно настоятелен). Първата ми среща с Linux беше през 2004 или 2005 година (не си спомням точно), когато ми попадна (мисля че от някое от компютърните списания) диск на Tilix. Инсталирах го и няколко дни го ползвах, а после си намерих и Mandrake (мисля че беше 10-ката) и вече бях зарибен… Разбира се, фактът че очаквах всичко под Linux да е и да става по начин и логика идентични с тези под Windows ми носеше проблеми и неуспехи, които често ме изнервяха… Вече се имах за потребител със значително над средното ниво на знания и умения под Windows, а не можех да се оправям с Linux-а… И така близо една година – качвам Linux и махам Linux… Докато през 2006 не взех решението, че Linux и Windows са две съвсем различни неща и както в началото ми се наложи да се уча на Windows, няма да стане без учене и под Linux. И направих решителната стъпка – архивирах си снимки, музика и други важни за мен файлове, форматирах целия хард и си инсталирах Fedora. Трябваше ми близо месец, за да науча основните неща – файлова структура, монтиране на дискове, какво са това репозитори, пакети, сорс, компилиране, инсталиране на програми от сорс и пакети, но с достатъчна упоритост, питане и четене достигнах базовото ниво за начинаещ потребител (ученето продължава и си мисля, никога няма да завърши 🙂 ). От тогава минах през openSUSE, Ubuntu, Mint, Puppy и някои други по-малко известни дистра, за да се установя стабилно на Debian (мисля, че това е моето дистро). Вече повече от 3 години откакто нямам Windows на нито една от машините си и мога да направя под Linux всичко, което преди а и сега мога да направя под Windows. Смело мога да заявя, че под Linux мога дори много повече. Та след всичко това – няма начин, ако имам избор, да ползвам Windows. Разбира се, на работа по задължение понякога ми се налага, но дори и там съм си извоювал правото да ползвам за работа личния си лаптоп, на който има единствено Debian, понеже с него съм по-бърз и по-продуктивен.
    2. Не мисля, че каквито и доводи да дадете на Пешо, ще го убедите в нещо. То това е малко на отборен принцип – тия са “нашите” и каквото и да ми говорите “нашите” са най-добрите… Не е нужно да го убеждавате. След като Windows и затвореният софтуер му харесват повече – ами нека си ги ползва със здраве, но също така и да си закупи съвестно целия набор от софтуер който ползва 😉 .
    3. Относно това дали и ако да, то кога ще се наложи Linux при desktop-ите, аз лично си мисля, че това би станало тогава, когато производителите на хардуер започнат да предоставят и то пълноценни (а още по-добре и свободни) драйвери за продаваните от тях компоненти. Защото Linux е действително по-добрата OS и има качествен софтуер за какво ли не, но повечето потребители категорично не желаят да четат десетки ръководства (в повечето случаи на различен от майчиния им език) как да си подкарат 3D-то на видеокартата, звука, микрофона, DV-камерата, web-камерата, скенера, принтера или прочее хардуер, ако той не дай си боже не се разпознае коректно. Аз бих си дал труда да почета (няма да ми е много приятно че се налага ръчно да си донагласям или пускам това или онова, но ще го направя), но повечето потребители очакват в случай, че не им тръгне веднага хардуера да стартират даден от производителя на диск файл и NEXT->NEXT->FINISH. Четенето на ръководства и писането на команди плашещо и отблъскващо за тях, а ако трябва да сме честни, дори и тогава не винаги имаме пълноценна поддръжка на хардуера, функциите и възможностите му.
    4. Като цяло обаче напълно подкрепям тезата на Григор и точка 3-та от поста ми се явява само опит за допълване на причините Windows да е по-популярен от Linux при desktop-ите.

    Reply
  37. pastora

    Хммм… Ще ми стане навик…
    @Пешо: Местното население наистина си няма и на идея че съществува нещо различно от Windows… Не веднъж ми се е случвало след като случайни хора са се впечатлили от ефектите на Compiz на лаптопа ми, да ме питат с какъв Windows съм… 😀 И представа нямат, че има нещо различно от Windows. Когато им кажа, че това е Linux, обикновено следва въпроса – “Амиии, ще има ли някакъв проблем да ми я дадете тази програма?…” И следват обяснения, какво е програма, какво е операционна система, какво е Windows, какво е Linux и какви са разликите между тях… Колкото до електронните таблици – от много години работата ми е свързана именно с електронни таблици. Би ли дал конкретен пример за превъзходството на MS Excel над OpenOffice.org Calc защото дълго време работех с първото и от близо 4 години с второто, но не съм съгласен с теб.

    Reply
  38. Григор Post author

    @Пешо: Би ли обяснил с какво точно например MS Office е по-добър от OpenOffice.org за типичната фирмена секретарка, която ползва текстов редактор за бланки, формуляри и заповеди, и електронна таблица за пазене на различни таблични данни за фирмата? Кое предоставя решаващо предимство в тази работа, и MS Office го има, а OpenOffice.org – не? Конкретно, моля.

    Ако случайно виждаш други масови употреби на MS Office, които зависят от негови качества, каквито OpenOffice.org няма, би ли споделил какви точно са тези масови употреби, и кои точно са качествата? Конкретно, моля.

    Убеден съм, че няма да ти е никакъв проблем да дадеш убедителни конкретни примери. Иначе би се оказало, че просто приказваш празни приказки, за да тролиш. 🙂

    @pastora: Пешо е прав в едно отношение – свободният софтуер често изглежда недоизлъскан. Вярно е, че всъщност дори е по-добър: при него обикновено истински добре изчистена е engine частта, а на потребителския интерфейс не е обърнато много внимание; при комерсиалния софтуер е обратното. Това обаче работи срещу свободния софтуер точно така успешно, както и рекламата, лобирането и налагането с мръсни средства на комерсиалния софтуер.

    Reply
  39. Божо

    >”с какво точно например MS Office е по-добър от OpenOffice.org за типичната фирмена секретарка, която ползва текстов редактор за бланки, формуляри и заповеди, и електронна таблица за пазене на различни таблични данни за фирмата?”

    Аз мога да обясня
    С това, че в училище е учила MS Office, или ако е по-възрастна, шефа я е пратил на курс “за компютри”, където са учили точно това. Като се натъкне на някои разлики в OpenOffice.org, веднага се шашва, а няма и кой да и обясни какво е различното.

    Reply
  40. Кръстю

    Като чета всички коментари, оставам с впечатление, че всички пишещи работим с компютрите си.
    Имам предвид , ползване на сериозни програми, независимо на каква тема.
    По голямата част потребители, обаче,(не се наемам да дам процент, може би 80) имат на компютрите си “безплатния”MS Office, скайпа, един два интернет браузъра, един куп скапани плеъри, и игри, филми и музика, според възраста и диска.
    Погледнете от към тяхна страна…

    Reply
  41. Григор Post author

    @Божо: И още нещо. Като й сложиш каквото и да е различно от “с каквото е свикнала”, започва да изкарва него виновно за мързела и грешките си. В доста случаи това е преобладаващият момент – разлики между MS Office и OpenOffice.org за секретарска работа на практика няма.

    Reply
  42. Пешо

    @Кръстю: именно, и аз това казвам – че тия потребители считат Уиндоус за по-добър (и другите, но по други причини). Изобщо не твърдя, че е по-добър технически.
    Това за което говори pastora в 3. също е сериозна причина да го предпочитат, защото малко хора могат да се оправят с инсталации на драйвери.

    @Григор: MS Office е по-добър от OpenOffice.org за типичната фирмена секретарка примерно с това, че с OpenOffice може да не успее да работи с файлове изпратени от други секретарки, и други да не могат да работят с нейните. Съвместимостта между двете куца на доста места, и естествено грижа за това трябва да има по-малкия. Отделно, че типичната секретарка далеч не е типичния юзър.
    Да не говорим, че MS Office макросите не работят в OpenOffice.
    Не знам защо от ОС се отплеснахме към офис пакети.
    За това, че в свободните софтуери на потребителския интерфейс се гледа като на нещо второстепенно си напълно прав. Но именно това е критерия, по който мнозинството потребители избира кое е по-доброто. Енджините не се виждат и не продават.

    @pastora:
    >> 2. Не мисля, че каквито и доводи да дадете на Пешо, ще го убедите в нещо. То това е малко на отборен принцип – тия са “нашите” и каквото и да ми говорите “нашите” са най-добрите…

    Къде съм говорил за наши и ваши? Единственото което твърдя е, че Уиндоус е по-добър за потребителите. Те го считат за такъв. Не го казвам аз, а статистиката.
    Какво мислим за технически по-добро аз или ти е съвсем друга тема.
    Та относно това което твърдя, наистина трудно ще ме разубедиш. За целта е необходимо да видя доста по-различна статистика, в която Линукс има забележим с невъоръжено око дял, който забележимо нараства с времето. Такава обаче няма откъде да дойде.

    Reply
  43. Божо

    Пешо, – “Не знам защо от ОС се отплеснахме към офис пакети.”

    Ами защото все до там го докарваш, до софтуера. А софтуер за линукс няма, защото пак стигнахме до там, че по една или друга причина продуктите на МС се налагат по големите фирми. Пак завъртяхме кръга.

    Reply
  44. Пешо

    @Божо: не аз го докарвам до там, за софтуер съм споменал веднъж и това е само една от причините, далеч не най-важната.
    Изобщо не става дума за продуктите на МС, които всички имат аналози за Линукс – така че дори някой някъде да ги налага, това изобщо не е причина да не използваш Линукс, ако така искаш.
    Софтуер за Линукс за всичко по-основно има, друг е въпроса доколко е на същото ниво спрямо аналогични програми за Уиндоус. Без никакъв аналог са най-вече разни специализирани програми.
    Много софтуерни фирми нямат версии за Линукс просто защото не виждат смисъл да разработват такива. Увеличаване на пазарния дял с 0.1 % при Уиндоус значи повече от тотален монопол при Линукс.
    Изобщо това за софтуера е много повече следствие, отколкото причина.

    Reply
  45. Григор Post author

    @Божо: И аз се опитвам от доста време да си съставя реална представа колко е употребата на Линукс като десктоп. Като събера данните от много различни методи за определяне, оставам с впечатление за (към началото на тази година) между 3 и 4%. Да, определено е малко. Но все пак не е под 1%. А допреди две-три години си беше под 1%…

    @Пешо: Ако не говориш за версия на OpenOffice.org отпреди 3-4 години, не виждам къде е проблемът със съвместимостта на файловете. В моята фирма се работи само на Линукс и OOo – никога не съм имал случай да не мога да прочета пратен ми документ, или да пратя на някого документ и той да не го прочете. (Точното запазване на всичко се подразбира.)

    За макросите – под 1% от употребата на MS Office, поне в България, включва каквито и да е макроси, дори най-прости. Тоест, и това няма как да е аргумент. (Особено пък при положение, че OOo вече има поддръжка за VB макроси – все още не перфектна, но към 3/4 от макросите, които съм пробвал, вървят безпроблемно.)

    В крайна сметка, съвместимостта между MS Office и OpenOffice.org куца при под 1% от потребителите, като за определени категории потребители е на практика гарантирана. Почти всички малки и повечето средни фирми биха могли да заменят двата офис-пакета, без да усетят разликата. А доколкото в много фирми офис-пакетът е единственото компютърно приложение, което се използва, биха могли да заменят и операционната система, без да усетят разликата.

    Сума сумарум: влезем ли в конкретни детайли, става очевидно, че за огромния процент от потребителите няма причини Уиндоус да бъде предпочитан – тоест, че сравнението със смъртта и данъците е точното. Съжалявам.

    Не сме завили от ОС към офис-пакети, а от сравнение между свободен и несвободен софтуер към сравнение между свободен и несвободен софтуер, но с конкретни аргументи. Но ако предпочиташ, можем съвсем спокойно да се върнем и към ОС-а.

    Като изключиш гъвкавото управление чрез AD на правата на потребителя към собствения му компютър (днес едни права, утре други), с какво Уиндоус превъзхожда Линукс дори за корпоративни цели? Конкретно, моля.

    Reply
  46. Пешо

    @Григор: … >> с какво Уиндоус превъзхожда Линукс дори за корпоративни цели? Конкретно, моля.

    Никъде не съм казал че Уиндоус превъзхожда Линукс. Казвам само че юзърите предпочитат Уиндоус, значи според тях е по-добър.
    Не съм представител на корпоративния свят и не знам отвътре какви са нуждите му. Имам малка фирма.
    Знам, че Уиндоус се предпочита от фирмите от статистиките и лични наблюдения. Това е безспорен факт. На практика никой не използва Линукс, освен микроскопична група ентусиасти (и Гугъл, за да избегна опроверженията).
    Защо обаче е така, не мога да кажа със сигурност. Имам своите обяснения, които ти не приемаш. Според теб това е заради конспирации и нечестни практики, според мен причините са доста по прозаични.

    Според мен Уиндоус технически не превъзхожда Линукс с нищо. Каквото може да направиш с едното, можеш и с другото. Разликата е с колко зор го правиш. Тая разлика става толкова по-голяма, колкото по-неграмотен е юзъра, или колкото повече си цени времето. Това е, друго няма.

    Reply
  47. Кръстю

    Тъй, като не познавам линукс, реших да си изясня нещата и намерих това, на горния адрес.

    Reply
  48. Кръстю

    Ами да, чак като прегледах горното се светнах, за нещо елементарно : ИГРИТЕ …Това, с което децата започват контакта си с компютъра!!!. “Пуснете децата при мене….”-както се казва на едно място…Да, ама игрите вървят на определена ОС…Е, има и други но…Уиндоус е баш “дисниленда”…Пък и си сигурен, че играта ще върви и на Гошковия компютър…А първите 7(14)години са много важни..

    Reply
  49. Григор Post author

    @Пешо: Според мен разлика в трудността на правенето няма. Като изключиш няколко специфични приложения, които или нямат аналози под Линукс, или аналозите им са хилави, другаде нещата са еднакво удобни. (Да не кажа, че под Линукс има неща, каквито под Уиндоус няма като удобство.) С тези изключения, нещата се правят с еднакъв зор.

    От друга страна, метни едно око какво става, ако някъде се заразглежда голям проект за внедряване на Линукс. Моментално там идват едни хора от Майкрософт, водят се едни преговори, едни пачки сменят собственика си под масата, и проектът отива в коша. Като правило преди да е започнал, и преди някой да е придобил представа става ли Линукс за работа, или не. Приложил ли се е проектът, пачките вече не успяват да го върнат обратно. (Връщането обратно най-често пак идва, само че след разговори на хората от Майкрософт с по-високото административно ниво, по негово нареждане. В Groklaw ще намериш точните факти около на практика всеки случай, когато някъде е имало голям проект за внедряване на Линукс.)

    Ей това ме дразни. Не че би следвало да очаквам нещо друго – бизнесът е джунгла, там печели битката който нарушава по-безскрупулно законите. Но да ми се разправя, че Уиндоус побеждавал заради предпочитанията на потребителите, ще го повярвам точно когато повярвам, че смъртта и данъците са популярни, защото хората ги обичат.

    Reply
  50. Пешо

    @Григор: разбери, че не можеш да обясниш пазарен дял от 1-2% с това, че друг ти пречи.

    Това с пачките под масата може да стане само с продажни държавни чиновници, не може да подкупиш частник или домашен потребител. И далеч не всички чиновници са продажни, не забравяй че не говорим само за у нас.
    Както казах, на вас космоса ви е крив. Ще измислите какви ли не екзотични доводи, за да не признаете очевидното. А то е, че поради разни причини потребителя предпочита Уиндоус.

    Да обясняваш нищожен и непроменящ се от години пазарен дял с пачки, заговори и лошия Майкрософт звучи като обяснението на петокласник защо е получил двойка, въпреки че си бил знаел всичко.
    Вместо това, разработчиците на Линукс трябва да открият истинските причини защо всички групи потребители харесват друга ОС повече, въпреки че техния продукт е също толкова добър технически, пък и безплатен. Тези причини не са външни.

    Reply
  51. Божо

    Това с пачките става навсякъде.
    И не е задължително да са под масата.
    Може и като “дарение” или като някаква кампания да са организирани.

    А продажни служители има навсякъде.
    Както мой приятел, с френско гражданство казваше, “във Франция корупцията е на същото ниво, като в България, само разликата е в базата”

    А пазарният процент е доста по-голям от 1-2% , но както и да е.

    И хаде, да речм, че от ХП и 2000 вече уиндоса стана наистина стабилен. Но преди това беше най-ужасния софтуер години наред. Софтуер, способен да ти затрие месечен труд безвъзвратно. Но въпреки това се продаваше. Как става това, без външна подкрепа?

    Reply
  52. Сашо

    Във всеки “голям проект за внедряване на Линукс” има интегратор, в българския случай най-често една фирма с трибуквен акроним, чиито пачки са доста по-тлъсти от тези на Майкрософт, а опитът и в подобни бизнес практики датира от преди Втората световна..

    Reply
  53. Григор Post author

    @Пешо: Ще повторя още веднъж, че да е за пръв път.

    Не е необходимо да подкупваш частния бизнес. Достатъчно е да подкупиш примерно образователната администрация, за да води обучението само върху Уиндоус. Бизнесът ще трябва да се съобрази с познанията на кадрите, които наема.

    Друг начин: Не е нужно да подкупваш всяка фирма, която купува счетоводен пакет. Достатъчно е да предложиш малко изгоди (не задължително пари – има далеч по-фини неща) на фирмите, които правят счетоводните пакети.

    Трети начин: Не е нужно да подкупваш фирмите да работят с майкрософтски файлови формати. Достатъчно е да отидеш в държавната администрация, където се приемат файлове от бизнеса, и да се аргументираш (словесно и финансово), че те са единственият необходим вариант.

    Четвърти вариант: Не е нужно да изнудваш фирмите – автори на игри да не пишат готини 3D игри за Линукс. Достатъчно е да се “разбереш” с производителите на видео хардуер (те вече са на пръстите на едната ръка) да не включват поддръжка за отворения стандарт OpenGL, а само за затворения DirectX. Ако искат игрите им да имат съвременен перформънс, производителите на игри няма къде да идат. (А ти ще можеш да обясняваш как това си е решение на производителите на хардуера, за да не поддържат 1% пазар. И старателно ще избягваш въпроса, че игрите върху OpenGL допреди да почне тази игра с хардуеристите бяха над 50% от пазара.)

    Мога да ти изброя още десетки варианти. Няма смисъл – ако имаш каквото и да е желание, ще си ги намериш сам, не е трудно. Ще получиш един чудесен списък причини защо потребителят “предпочита” Уиндоус. Все едни такива, пазарни…

    @Сашо: Това е интересно. В български условия не ми е известен случай проект да не е бил спечелен от най-тлъстата пачка – тоест, държавата отдавна вече трябваше да е на Линукс, и политиците да приказват глупости в негова защита. Пък в реалността се наблюдава точно обратното.

    Страшно съм любопитен за конкретни детайли – кога и къде тази фирма е предложила проект за внедряване на Линукс, и той е бил отхвърлен, въпреки дебелата пачка. (В интерес на истината, известни са ми два такива случая, но те не се броят – и в двата нещата бяха провалени след среща на хора на Майкрософт с по-старшата институция. За какво се е говорило на тези срещи, не знам. 😉

    Reply
  54. Божо

    Като стана въпрос за игри, имаше случай на игра, мисля че на Лукас Артс беше, разработвана под линукс която заради споразумение с МС няма пуснат линукс вариант на пазара. Димитър Кавлаков на една лекция точно за игрите под линукс я беше споменал преди 3 години.

    Reply
  55. Пешо

    @Григор: ще ме извиниш, но това е само мишмаш от конспиративни теории.
    За училището вече писах по горе.
    Относно счетоводните пакети и файловите формати с които работи администрацията: Ако аз реша фирмата ми да използва Линукс, това няма да ми е никаква пречка. Ще дам на счетоводителя един компютър с Уиндоус, а на останалите ще сложа Линукс. На всичкото отгоре OpenOffice може да създава документи в майкрософтски формати, а самите майкрософтски формати в Офис 2007 са отворени и XML базирани.
    Така че това не са аргументи които да обясняват защо потребителите не използват Линукс.

    Отново повтарям, не можеш да обясниш пазарен дял от 1-2% с това, че друг ти пречи.

    Reply
  56. Кръстю

    @Пешо—“Майкрософт се озова на подсъдимата скамейка и в Европа, и в САЩ, защото се опита да защити и да разшири монопола на Windows по два начина. Единият беше като се опита да обвърже други типове софтуер с Windows, особено с уеб-браузъра му. Ход, който предизвика антитръстовите действия в Америка. Другият подход, който е в ядрото на европейския случай, е, че не даваше информация на конкурентите, която трябваше да позволи на софтуера им да работи добре с Windows в мрежа.”
    информация от :сп.”Икономист” -септември2007г

    Reply
  57. Григор Post author

    @Пешо: За училището вече ти отговорих по-горе.

    Има дребна разлика между мишмаш от конспиративни теории и сериозен набор доказани факти. Ако са ти посочили поне 10 пъти, че става дума за второто, а ти продължаваш да твърдиш първото, става очевадно не само какво не е наред, а и къде. Особено ако тези факти посочват точно как се пречи на Линукс, за да бъде държан на пазарен дял от 1-2%, а ти упорито продължаваш да се пънеш, че тя не е обяснима с това, че някой ти пречи.

    С което и смятам да приключа дискусията с теб. Ако не си човек, който ще позволи на фактите да разколебаят убежденията му, не мога да ти помогна с нищо.

    (Убеден съм, че сега ще започнеш да обясняваш как това не са факти, а нечии конспиративни съчинения. Не че си ги чел, разбира се. И не че и да ги прочетеш, ще си промениш позицията. За останалите: в Groklaw има масивна база отлично документирани случаи, която е способна да изненада с богатството и подкрепеността си с факти си даже професионален Майкрософт-хейтър. За теб: учтива молба да идеш да тролиш другаде. Нямам излишно време за хабене. Предполагам, че другите тук също.)

    Reply
  58. Пешо

    @Кръстю : именно при браузърите се наблюдава нещо аналогично, но със съвсем различен изход.
    Преди 5-6 години всичко живо използваше ИЕ, Фирефох имаше 3-4%. Масовия юзър изобщо не знаеше за Фирефох, сайтовете се правеха само за ИЕ, и Майкрософт налагаше ИЕ с операционните си системи (по престъпен начин, щом ги осъдиха). Абсолютно отчайващо положение, по зле няма на къде.
    Трудностите и престъпленията обаче ни най малко не повлияха на Фирефох, и днес той се радва на завидна популярност, дял над 30%, и ако продължава така скоро ще е най-използвания браузър.
    Защо стана така? Ами защото Фирефох се хареса на потребителите и те взеха да го използват. Очевидно което е добро за потребителите си намира пътя до тях.
    С Линукс обаче нищо подобно не стана, въпреки подкрепата от големи корпорации (които едва ли са по свестни от Майкрософт в бизнес практиките си) и въпреки непрекъснатия шум около него.

    @Григор: ако наистина смяташ че камара от случаи обяснява защо нито една група от потребители в световен мащаб не използва Линукс, и че това е така защото нещо външно все му пречи, и аз нямам какво повече да кажа.

    Reply
  59. Кръстю

    Забележката на Божо е много уместна. Аз имам на два компютъра трите браузъра :ИЕ, Фирефокс и Сафари. Харесването при мен е в обратния ,на изписания ред. Но Сафари е последното нещо поради което бих избрал МасОС..
    Пешо, човекът е същество социално, колкото и да се проповядва индивидулизма, стадната психика е водеща (освен, ако е за далавера) т.е – подражанието. Иванчо, като дойде ред да си купи компютър , пита Гошко. Гошко знае кои са хубавите от бате Пешо и т.н.
    “””””””””””””””””””””””””””
    Гледах преди време по телевизията как 4обучени овчарски кучета( бая яки, като моя Джак) водят стадо: Едното хваща коча за рога и го помъква в ПРАВИЛНАТА посока, овцете ,естествено тръгват след коча, другите две кучета бягат в страни да завръщат случайно кривналите, а четвъртото подкарва отзад отзад изоставащите…
    Овцете нямат проблем, щом коча води, значи там е пътя..
    При животните е така, а при хората още по-лесно.. Достатъчно е овчарят “Майкрософтко” да нагуши добре “кочовете”(още в зората на т.нар. демокрация, когато съсипаха производството на правешките компютри ,аналог на Епъл -ІІ), и от там нататък ,”кочовете” се оправят без кучета….първо се оборудва държ.администрация с “бялата” техника, след това местната и учебните заведения и т.н…Който мръдне в страни –натъква се на други работи, ама някои са много скъпи, други не пасват с “общоприетите”….И така : “Въпрос на вкус!- казал дяволът и легнал гол в тръните”

    Reply
  60. Кръстю

    Та тогава, 1994 г имахме и потенциал от специалисти и произв. мощности да направим спогодба с Епъл и да стане тук център за Европа, от което да печели нашата страна и Епъл… (В Китай имат такава база) , ама трябваше политици с национално мислене , не тарикати ….Всички се чудеха, тогава ,как моят Мас е “на български”(тогава домашните компютри не бяха така масови)…Братята американци са имали нещо предвид, ама няма кой да поеме….Така е у нас, а по света, защо да е по-иначе..
    А конспирация , Пешо има много отдавна, още от измислянето на парите, и най-вече на лихварството и банкерството….Нейно Величество Парата купува и политици и революционери и писачи и поети ,ако има сметка…Как мислиш, една яка корпорация ,ще се церемони с някаква дъжавица, два пъти по-бедна от нея ли?…Плаща си където и колкото трябва и това е….мирно и тихо..Ако пък държавата не е бедна и освен това е “надарена” с природни богатства , както казваше др. П.Младенов -“-По-добре танковете да дойдат !”
    “Това е толкоз просто и логично..”- Нищо лично, просто бизнес…

    Reply
  61. Кръстю

    Този адрес ,горния е в подкрепа на казаното от мен…Така се работи и зарибява…За 10 години -в София-център на Майкрософт за Балканите…А можеше мноооого по-рано да имаме център на Епъл за Европа…Обаче….ние сме печени и знаем, че Уиндоуса и недовършените симфонии на Майкрософт са върха…и госпожата в училище така каза…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *