НДСВ умря – да живее НДСВ!

(Или, ако предпочитате – “Царят умря, да живее генералът!”.)

Защо точно НДСВ ли? Защото вече са история. А който не си знае историята, е обречен да я повтаря.

НДСВ беше образувано около харизмата на един човек, когото всички очакваха като спасител. Доведе на власт едни хора, за които почти нищо не знаехме, освен че били свръхспециалисти. Качихме го на власт с впечатляваща изборна подкрепа.

И човекът, и едните хора наистина излязоха свръхспециалисти. По крадене на цената на всякакви компромиси, и по корупция до дупка. Разрешиха бетониране до неизползваемост на всяко курортно кътче. Купиха за България от каквото тя няма нужда, за сметка на от каквото се нуждае отчаяно. Докараха ни до положението на икономически и политически парии в Евросъюза… Да спра дотук. Останалото е много, и както във вица с празните позиви, си го знаем.

С времето някои от крадците се откачиха от НДСВ, преяли до пресядане. (Други останаха, и продължиха.) На местата на откачилите се дойдоха нови, някои от които бяха и свестни хора. (В смисъл, крадяха само колкото среден западен политик, а и посвършваха по нещо.) Започваха да се издигат, тук-там, и истински свестни хора. (Споменавал съм в предишен запис – кандидатствалият на тези избори в листата на НДСВ Георги Денков е човек, когото бих подкрепил безрезервно.) Кредитът на доверие към НДСВ обаче вече беше изхабен докрай. Бих се изумил, ако го видим някога отново в парламента.

Сега на гребена на вълната е ГЕРБ. Образуван около харизмата на един човек, когото всички очакват като спасител. Довел зад себе си едни хора, за които най-често не знаем абсолютно нищо. Но го качихме на власт с впечатляваща изборна подкрепа…

Иначе казано, ГЕРБ започва точно както НДСВ. Дали е точно същото; ако не, какви са разликите? Вярно е, от ново прасе и нов началник не знаеш каква свиня ще излезе. Но е добре поне да се опитаме да предположим какво да очакваме. Предупреденият е въоръжен.

Хората в ГЕРБ, и по-специално влезлите в парламента, са… всякакви. За съжаление, за тези от тях, за които знам по нещо, най-често не е добро. Има бивши мутри, които и сега не са си забравили навиците. Има местни дерибеи, готови на всичко, за да прилапат местността си и да заробят жителите. Всъщност, Човекът-ГЕРБ също е бивша мутра – какво да се чудим. Да, има и имена, известни и с друго – Вежди Рашидов, Божидар Димитров – но са малко.

Нещата не са и само черни. За разлика от царя, Бойко Борисов го знаем от доста време, видели сме го какво представлява. Не е белоснежен Супермен, какъвто се мъчи да се изкара. Но за пълния и с кривици, и с правици Батман може и да става. Често му се смеем, че говори доста повече, отколкото върши (а избралите го се надяват точно на действия). Но пък, ако съдим по София за последните няколко години, и посвършва нещо от време на време. Много далеч е от това, което бихме искали да видим. Но е повече от това, което виждахме допреди.

Как ще се справя? Зависи най-вече дали ще се бори да запази имиджа на екшън-герой срещу лошото. Колкото и да казва, че не е така, в ГЕРБ реално той е “ние се събрахме, и аз реших” – всички останали са пионки без имена и значение, сменяеми при първата дума на Неформалния Лидер. Подобно е положението и с “кръстниците”, на които целуват ръка всички наши политикани (освен Костов, който очаква Бог да целува ръка на него): те може и да са подкрепили Бат Бойко, но смазващият изборен вот показа, че господари в къщата са не котараците, а хората, и че поразсънят ли се, те качват и свалят. Ако ББ си е направил извода, ще знае на кого е по-важно да служи – хората почнаха да се усещат, че има значение дали спят, или не. Най-сетне.

Писал съм, че Костов би бил добър премиер, защото е властоман и параноик – такива управници са, които могат да се справят с корупцията и мафиотщината ни. С идеята да направи изцяло свое правителство, и да търси само подкрепа от малките парламентарни партийки, ББ се показва като също такъв. Тоест би могъл да е добър за България управник, ако реши. А това, че е единствената известна личност в ГЕРБ, го прави и изключително силен към правителството си: ако някой не спазва линията, става страшно лесно да бъде изритан. Ако на Симеон имаше кой да му звънне по телефона и да му забрани примерно да махне от правителството Димитър Калчев, на ББ може и да няма кой.

Конфигурацията в парламента също е подходяща за добро управление. ГЕРБ има почти пълно мнозинство: дори част от гласовете на дори само една друга партия са му достатъчни, а партии, които са подходящи за подкрепа, са цели три. Така че, от една страна, той доста спокойно може да направи правителство само на ГЕРБ, и да разчита на подкрепа от други партии: хомогенното правителство има потенциал да е доста силно (и развръзва напълно ръцете на ББ). От друга страна, ако това правителство се оплеска твърде здраво, има риск да загуби подкрепата на всички други партии: това е деликатен, но все пак стимул да се държи в правия път.

Най-сетне, всички други партии в парламента освен БСП и ДПС държат над 2/3 от гласовете – тоест, имат мнозинство за промяна на Конституцията. От една страна, това са четири различни партии, тоест няма да е лесно да се договорят за тесни интереси (а и тайна, пазена от четирима, трудно остава тайна за дълго). От друга страна, истински едрата корупция и качественото съсипване на държавата (особено в полза на други държави, били те Русия или Турция) ги умеят към момента предимно БСП и ДПС. Тоест, принципно има условия, при очевидни и полезни за цяла България промени в Конституцията, те да могат да бъдат направени. Гаранция, че това ще стане, естествено, няма. Особено ако пак заспим и оставим боклуците да си разиграват коня. Но принципно има условия – ако и ние будуваме и даваме на политиците ни по-енергична “обратна връзка”, когато сгафят, току-виж понякога става и по нещо свястно.

Разбира се, всичко това не е гаранция, че динята няма да се окаже прокиснала. ББ спокойно би могъл да хвърли маската и да бръкне до раменете в кацата с меда. След четири години ГЕРБ ще последва НДСВ, но поредните едни хора вече ще са накупили цели хотелски комплекси в ЮАР и Бразилия, и няма да им пука…

Така че въпросът сега е дали Бойко Борисов ще направи ориенталския избор – “кради до дупка един мандат, и бягай”, или европейския – “кради по малко, че да оставаш на власт дълго”. Досега се е показвал като политик от по-скоро втория тип. Да видим дали повечето власт няма да му обърне ориентацията.

Каквото и да реши, шило в торба не стои – ще го научим всички. И точно затова е добре да не забравяме, че решенията му зависят и от нас. Колкото по-готови сме да го стимулираме с енергични действия към европейския избор, и настрани от ориенталския, толкова по-вероятно е той да се съобрази с нас.

Защото тези избори дадоха един голям резултат. И той не е победата на ГЕРБ, нито падането от власт на БСП и ДПС.

Той е разбирането, че масовото ангажиране и участие в изборите прави нас, “обикновените хора”, господари на страната ни. Може да сме сполучили, като избрахме ГЕРБ. Може и да сме сгрешили. Но ги избрахме ние, а не пословичните купени с кебапчета цигани. Ще ни управлява който ние сме харесали, а не чичко-паричкото, който е вложил няколко милиона в купуване на гласове, за да си ги върне стократно от джоба ни. Видяхме с очите си, че нашият глас има значение, и че не спим ли, господарите тук сме ние.

А научихме ли този урок, и не го ли забравим, ще се оправим. Политиците може и да не ги интересуват нашите интереси. Но когато ние държим юздите, ще се наложи да работят за нас – така че нека не ги изпускаме.

Събудим ли се, можем.

40 thoughts on “НДСВ умря – да живее НДСВ!

 1. Кръстю

  Говоренето! Не гоподценявайте…За разлика от царА ,при Бойко, дори да настъпят някои затруднения от …най -различен характер, дори и съпътстващи провалчета, ще грабне микрофона от някоя симпатична журналистка и ще обясни колко е трудно, но ние сме мъже и ще се оправим….Нали?! Мантрата “вервайте ми”, тук не върви….
  За половин век ,от личен опит стигнах до извода, че жените и българите обичат да им се говори.
  Номерът е да знаеш кога, как и какво.
  “Няма жена, дето не дава, има мъже, дето не могат да си искат” –ме учеше майстор дядо Кольо на времето.

  Reply
 2. MadWizard

  НДСВ хора имат, ама не можаха да изгонят Мони преди изборите…той ги дръпна много назад!

  Reply
 3. Божо

  Бе не съм никак обнадежден, пък дано да не съм прав. Това, което пишеш звучи логично, но…
  Но всъщност колко често сме виждали, че ако има логика в политическите събития тя е скрита и зависи от много неща, които не знаем.

  А според мене изборите доказаха единствено, че народът продължава да си “верва” в добрия цар:
  http://www.webkeybg.info/the_cave/?p=513

  Reply
 4. Zoran

  Историята май се повтаря и Бойко Борисов е новият Тодор Живков – все пак е имал и близък контакт с него. Приликите поне за мен са много, разликата е само, че всичко се случва в днешния ден и естествено не могат да се правят аналогии с реалността през Живковото време. За мен може да е неразбираемо, но със сигурност има хора, които все още вярват в това време и си спомнят с носталгия за него.
  Що се отнася до гласуването, винаги гледам да участвам, но не с идеята някой да дойде да ни “оправи”. Не мисля, че са останали много хора, които сляпо да се надяват на политиците.

  Reply
 5. Божо

  @Кръстю – е то надеждата винаги ни крепи до последно, че загубим ли я и ние сме загубени

  Reply
 6. Стойчо М

  В ноща на изборите на пресконференцията на БСП Станишев каза, че ЕС е натиснал ЯКО за правителство с участието на НДСВ. Предполагам НДСВ не са искали особенно много да участват (изключвам отделни личности, които могат да виреят само във властта и никъде другаде) защото са знаели какво ще се случи. Но ако НДСВ не участваха последните 4 години в правителството като нищо Виденовите постижения по затриване на България биха могли да бъдат надминати с лекота. И тогава какво? Едно име ще ти кажа само – Минчо Спасов! В правителството участва и Даниел Вълчев – един добър министър на фона на ВСИЧКИ останали!

  Според в. Капитал Константин Пенчев e назначен във ВАС по личното настояване на Симеон Сакскобурготски! Не знам доколко е вярно, на ако има вестник в България на който да се вярва – то това е Капитал.

  Също така се учудвам се, че като говориш за НДСВ не си отключил и на вълна Ники Василев и Линукс? И на теб ли ти омръзна?

  Представители на НДСВ помогнаха до някъде да не затрие СДС в ЦИК! Представи си какво щеше да бъде ако ги нямаше или членовете на ЦИК бяха някакви по удобни за ДПС?

  Disclaimer:
  Никога не съм гласувал за НДСВ

  Reply
 7. Иван

  Всъщност нещата са прости.

  Царят даде обещание, той обеща че в политиката ще има нов морал. И хората си помислиха че това е некорумпираният не-български морален стожер за който всички мечтаят. За съжаление новият морал се оказа “царете на мълчанието” и “ни чул ни видял”. Така НДСВ беше обречено още в изборната нощ, когато обявиха че ще правят коалиция с ДПС.

  Всъщност харизмата на Бойко е много проста. Хората могат да го разберат, без да превеждат от политически на български. Той говори на обикновен език, просто, ясно и конкретно. На това се дължи и харизмата на Жорж Ганчев, Богомил Бонев, Волен Сидеров. Всъщност Бойко в началото си патеше доста от това че говори твърде прямо, та на няколко пъти ставаше патардия между него и министъра на МВР, затова се понаучи да преглъща някои неща.

  За да успее Герб, сега са нужни две прости неща. Първото е да се говори, често и прямо, за всичко което се прави.
  Второто, още по-трудно, е да се слуша…

  Reply
 8. Кръстю

  Днес сутринта в Нова ТВ , се бяха сбрали една сюрия топ-журналисти от най-различни медии.
  Няма да се спирам тук на доброто шоу, което се получи, Милен само буташе фитилите…
  Та накратко, доайенът Петко Бочаров каза на глас нещо, което аз си мисля от два дни —Докато е още инерцията и падналите си ближат раните и други работи, има УНИКАЛЕН ШАНС! – Необходимото 2/3 мнозинство, което да прогласува свикване на Велико НС ,с цел корекция на Конституцията, няма да изброявам нужните промени —само най-главно Реорганизация -съд, прокуратура и пр..И – създаване на Сенат (горна камара) …Сега е пародия – Президента налага вето, те си го преместват в другия крачол и го прогласуват повторно….
  Качествени закони , ред и организация му е майката, не само демократични песнопения…
  И двеста и кусур депутати ни идват много…Ще каже някой, дето сто, там и двеста, хайде сега-популизъм, ама няма да е прав!! Като туриш на всеки семейсва, баджанаци , шуреи любовници, …дъртата клюкарка Михнева хубаво ги зачеса, на кой …..еди коя си с 4000лв заплата и пр.Нали така г-н Гачев, хич не е демократично, някой да прави секс и вие, като данъкоплатец да му плащате масрафа ?!
  +++++++++++
  В по-долния линк може да видите по-подробно как стои въпроса с правосъдната система СЕГА

  Reply
 9. Божо

  Не разбирам, какво се захласват хората по Даниел Вълчев – министърът, който въведе матури и за четвъртокласниците.
  То бива лакомия бива, ама този надхвърли всякакви граници.

  Може би понеже знам и други неща за въпросния гуссин, които няма да споделям, за да не правим тук клон на в-к Шок, този ми е един от най-ненавистните екземпляри.

  А за ламтежа за имотите на БАН, заради които искаше да я закрие, не ми се говори

  Reply
 10. Григор Post author

  @MadWizard: Имат хора, ама вече е късно. Пък и да имат някои хора не е достатъчно – трябва и да нямат някои други хора.

  @Божо: И аз не съм хич обнадежден, особено като гледам кои се спрягат за министри – все разни местни Галеви. Потенциал за оправяне на нещата има много, потенциал за дооплескването им – също… Може би трябва да напиша отделен запис за какво съм обнадежден и за какво не.

  @Zoran: Именно. Когато престанем да вярваме на политиците, и почнем да вярваме на това да ги контролираме, единствено тогава ще почнем да се оправяме.

  @Стойчо М: За ЕС съм убеден, че е натиснал яко за НДСВ – като не може да натисне срещу БСП и ДПС. Но ако НДСВ не искаха да участват, нямаше да участват. Абсолютно не мога да оспоря приноса на някои хора от него, и се надявам отново да ги видя във властта. Но без някои други хора, които, докато го има НДСВ, ще са на опашката за властта преди тези, които заслужават да са там. Вземи именно Ники Василев. Това за Линукс не ми е писнало да го повтарям, защото е точно същото като всичките му други работи, просто е по-очевадно в ИТ средите. Моето впечатление е, че неговите “постижения” във властта са ненадминати от който и да е от БСП: Румен Петков може да направи повече за престъпността, но за корупцията Ники Василев е абсолютният шампион. (Даниел Вълчев също не ме очарова – не беше чак такъв опропастител като Никито, но според мен просто не беше толкова кадърен в дисциплината.)

  А че представителите на НДСВ помогнаха да не се затрие СДС в ЦИК – помогнаха просто тези избори да не бъдат обявени от ЕС за нелегитимни, да забием в свредел, и след три месеца пак да има избори, само че с НДСВ натоварено с още повече негативи.

  @Иван: Според мен най-важното от тези две неща е третото: освен да се говори, и да се върши.

  @Кръстю: Не мога да разбера защо ни е нужна горна камара. Нито живеем в 17 век, нито сме федерална империя. При това положение ползите от горна камара са никакви, а негативите – всякакви. Поне в български условия.

  Reply
 11. Кръстю

  @Григор —Защо, тези ,които имат в кой век са?! Ако става въпрос, ние сме по-скоро за президентска република,(без Гоце обаче) а не за парламентарна република…и пак примера за крака и обувката…За нашия манталитет парламентарната демокрация 1300 и кусур години не е била рентабилна….Вижте картата, най-сетне, ще дам и линк към нея ….Разбирам къде ви стиска обувката вас и други…окото ви е все в западноевропейските страни, без Англия…Разберете, че голямата част от народа не е за това нещо и няма защо зорлем да му го натрапваме и да го изкарваме говеда …Вижте какъв мижав процент са парламентарните демокрации , линка ще го дам…Стига сме търсили за копчето балтон, в края на краищата….Иначе пак –риба ,ама цаца..
  Добър ли е тоя ,добър ли е ония…”Кучето скача според тоягата” ,дето се вика. Създай правила и дръж здраво за спазването, пък нека всеки си е свободен, в рамките на закона обаче…

  Reply
 12. иво

  Радвам се, Григоре, че виждам нотка оптимизъм в теб – ти си от мислещите и далновидни хора и ми е приятно да видя, че не мислиш (напълно) отчаяно.

  Аз, за съжаление, не успявам да намеря нещо, за което наистина да успея да се хвана. За мен историята е същата, както и в 2001-ва. Не виждам никакво израстване в мисленето ни, нито мисля, че сме научили някакъв урок. Срам ме е, че бъдещият ни премиер няма не само никаква представителност, но и не може да свърже едно сложно изречение, камо ли пък да говори по същество за каквото и да било.

  Не му вярвам. Бъдещият ни премиер е мутра, не е интелигентен, не умее да води дебат и не смятам, че е човек истински вярващ в демокрацията. Затова, дори да се насиля и да приема изходната гледна точка, че е човек, който, въпреки всичко това, иска да направи нещо добро, то пак не мисля, че ще успее, защото му липсва компетентност. Заради това след време пак някой друг ще излезе виновен, пак някой ще го спъва и пак ще се окаже, че и подредбата на планетите работи срещу него…

  Понякога чувам и странния за мен аргумент ‘Да, той Бойко може и да не е специалист, може и да не разбира от , ама е силен лидер и ще събере хора, които разбират от съответните области и които да вършат компетентно нещата.’
  Това за мен наистина е доста куца позиция. Ясно е, че екипа е едно от най-важните неща, но аз смятам, че самият лидер трябва да е *много*, и от там нататък да се обгражда с добри хора; но когато той самият *не е*, няма да се получи само с делегиране на задачите.

  Иска ми се… силно се надявам да не съм прав, но и сега не виждам надеждата, която ми се иска. Дано да се окаже, че не преценям правилно!

  Reply
 13. Кръстю

  @Григор —Каква огромна бе изненадата ми, когато видях идеята за двукамерен парламент ,разписана като точка в блога на зелените, -“Да си върнем държавата ” А вие се канехте да гласувате ,май за тях…пък аз даже не им бях чел програмата..която страшно ми хареса.
  ето адреса —-http://bulgariangreens.blogspot.com/2009/01/blog-post_5832.html

  Reply
 14. Sveti

  Точно това си помислих и аз като спечелиха ГЕРБ: Ей, ся – същата работа като с Царя.
  Търсим си спасител и това е.. Като смотана жена.

  ***
  Дано не съм права..

  Reply
 15. Пешо

  както има прилики между НДСВ и ГЕРБ, така има и доста разлики. Царя кацна у нас малко преди да стане премиер, не беше наясно с нищо и дори трудно говореше български, сигурно и трудно го разбираше, и никой не беше наясно какъв е той. Обгради се с разнородни галфони като Стоян Ганев и разни други, които кадруваха и правеха каквото си поискат, и започна активно да не прави нищо. После ‘специалистите’ се развихриха и т.н.
  От друга страна ББ ни е пред очите от дълго време и е наясно с всичко. Хората с които се е обградил (имам впредвид основните и тези които се спрягат за правителство) общо взето вдъхват доверие и сигурно са внимателно подбрани, а не събрани на пожар. В парламентарната група може да са всякакви, но у нас основните решения винаги са се взимали в тесен партиен кръг и от депутатите се е искало само формално да ги официализират.
  Изобщо ББ не бива да се подценява като бивша мутра и т.н. Ако беше толкова прост колкото се опитват да го изкарат някои, нямаше да спечели всички избори на които до момента се е явил.
  ГЕРБ има голям шанс за успешно управление, дано да го използват. Настроенията сега много ми напомнят за времето след победата на СДС през 97-ма и тази енергия трябва да се използва за незабавни действия.

  Reply
 16. Григор Post author

  @Кръстю: Ако трябва да си призная, очите ми като държавно устройство са в САЩ, със съответните корекции като за нас. Корекциите са важни – основната причина да не гласувам за Зелените са грешките в програмата им, една от които е двукамарният парламент.

  @иво: На държавно ниво нещата не винаги работят както на ниво семейство или дребна фирма. В демократичните държави един висш политик работи най-добре не когато се нагърби с работата на всички, и я върши по-компетентно от тях, а когато ги убеди, че има смисъл да се напъват, и маха пречките пред това те да работят както умеят. Никой политик няма повече потенциал от целия народ… Да убедиш българина, че има смисъл да се напъва, е лесно – достатъчно е да види, че няма да му изгребат от джоба каквото изкара. Да махнеш големите пречки пред българина и работата му е още по-лесно, и не иска особен професионализъм – достатъчно е да подходиш круто към корупцията, а това е по уменията дори на бивша мутра. (Друг въпрос е дали ББ ще го направи. Но не му е непосилно.)

  @Sveti: ГЕРБ е една идея по-положителен момент от НДСВ. Реално е еднолична партия на Бойко Борисов, а той се блъска във властта вече от почти десет години, пред очите на хората. Ако съдя по наблюденията си, хич не е идеалният политик, но е поразбрал една проста истина – не може само да лъжеш и крадеш, трябва и да поработваш от време на време. Така че ако подходи към правителството си със здрава ръка, и ги натиска да работят и да не крадат твърде нахално, ще имаме поносимо правителство. Далеч не идеално – често и крадливо, и мързеливо. Но по-малко от досегашните, а повече работещо… Друг е въпросът дали ББ ще подходи така. Но принципно би могъл.

  А истинският положителен момент е съвсем друг. Той е 60-те процента гласували, и още по-точно осъзнаването на хората, че вече почва да им писва, и е време да вземат нещата в ръцете си. Още е много крехко осъзнаване, може лесно да бъде приспано или пък пребито със сила. Но в пустинята и стръкче вече е някакъв повод за радост, дори без гаранция, че ще порасте до столетно дърво. Грижим ли се достатъчно за него, и за всяко друго подобно стръкче, все някои ще дорастат.

  @Пешо: Хората, които се спрягат за правителство на ББ, повечето са абсолютни кримки и мутри. Тези, които знам, с едно изключение са местните Галеви на тази или онази община. В останалото обаче според мен си право в десятката: ГЕРБ има добър шанс за успешно управление, ако ББ се разпорежда в правителството със здрава ръка, и иска да управлява добре, за да го харесват и избират пак. Действията веднага обаче надали ще станат – ББ има навика да профуква по година-две, докато влезе в час с работата, и почне да действа сериозно. Енергията обаче също е налице – ако инерцията не се изпуска, а ББ бива притискан непрекъснато да действа, и най-вече да разкарва корупционерите, може да се посвърши доста.

  Reply
 17. Пешо

  @Григор: кои по-точно от спряганите за министри са кримки, мутри, или някакви местни дерибеи? Не виждам такива.
  Между депутатите може да има всякакви, но това е неизбежно при такъв безумно голям парламент. А пък и от тях не зависи кой знае какво.

  Reply
 18. Кръстю

  @Григор — Това, че гледате повече към САЩ, значи ли ,че споделяте мнението ми за президентска република? Вчера случайно прочетох ,че двама видни българи– Стоичков и Божидар Димитров са на същото мнение. 🙂
  И точно аргумента на Пешо, че от депутатите не зависи кой знае какво, е причина двукамерният парламент да бъде актуален у нас…Или мислите ,че е по-демократично да бъдат партийни фигуранти ,гласуващи по сигнал и то с чужди карти. …И то работи, за които повечето нямат хабер ,за какво става въпрос…
  Нищо не казахте относно мнението ми за преустроиство на съдебната система, която е тумора в момента…СЕГА не се ли действа за промяна на Конституцията, дълго време след това, ще преливаме от пусто в празно и ще очагваме Годо…
  Пак ще цитирам прословутия дядо Кольо, майстора : “Ако искаш да разбереш КАКВО трябва да се направи , питай по-умния. А за туй, КАК да се направи, питай по-простия.”

  Reply
 19. Григор Post author

  @Пешо: От шестима, които са ми известни – пет. Ако ми остане време днес, ще драсна подробности.

  @Кръстю: В САЩ президентът освен държавен глава е и глава на правителството; това е, което значи “президентска република”. У нас засега това съвместяване не е подходящо, според мен. Извън това, цялостната комбинация от централизираност където е абсолютно необходима и децентрализираност навсякъде другаде според мен е добра. Съдебната система на САЩ е много различна от нашата, и според мен по-добра като структура и организация; проблемът е, че структурата там е свързана с прецедентното право, а у нас е застъпено законодателното. Двукамарният парламент – дали нещо ще се гласува под строй с чужди карти на едно, или на две места, не е голяма придобивка.

  Reply
 20. Кръстю

  @Григор — Вижте, щом стане дума за политика, аз съм винаги скептик и прагматик. Разочарование на тази тема у мен не се получава, защото да се РАЗ-очароваш, значи, че е било налично предшестващо очарование…Такова, на полит.социална тема не се е получило у мен ,за разумния ми досегашен живот —т.е. обхваща периода и преди 1989г.
  Много добре разбирам, кое на този етап е възможно, просто изказах предпочитание към президентската република, като по-добра за НАШИЯ (на народа) манталитет. ..ЕС -да, но без излишни “любовни излияния”, а прагматично. Трябва производство, а не подаяния..
  Но конституцията е задължително да се пипне! Догодина да се свика ВНС , което да коригира глупостите и умишлените юридически въртележки и да се саморапусне ,ЗА ВИНАГИ.
  Да не се налага свикването му, а основния закон “да се пипа” при нужда с квалифицирано мнозинство. Това е.
  Иска ми се да споделя нещо , което ме впечатли. Бойко ходи в САЩ. Првият министър, който осочи – финансиста Симеон Дянков -е представен като един от топ-икономистите на Световната банка(??). Жена му(на Дянков) – също икономист в тази банка, е поканена преди малко да работи в администрацията на Обама…
  Та този топ- икономист споделя, че има хубава работа ТАМ за поне още 20 г…но желае да работи “на ползу роду”…а 38 години са бая възраст за т.нар. юпита….

  Reply
 21. Божо

  Може би наистина за българските условия вариантът президентска република е по-подходящ. Иначе отговорността се размива прекалено много и в крайна сметка золуми има, виновни няма.

  Виж, двукамерен парламент с какво би помогнал не схващам.

  Reply
 22. Кръстю

  @Божо –При кръстосаното избиране на горна и долна камари (и едната и другата с мандат по 4години, но разминаване на периодите с2 години), ще се намали “заиграването”, освен това, се подобрява представянето на отелните райони. Освен това, по-голяма юридическа компетентност, което е нож с две остриета.( Спомнете си изказването на Каравелов за адвокатите , в “Строителите ” на С.Радев 🙂
  За президентската република, сте посочили единия основен мотив, с който съм напълно съгласен.
  Другият мотив –аз не случайно дадох два линка –един към полит.карта на света и към статията за Европейците –в която , целта не е грандоманство и оплюване, а един реален поглед ,който от купените ни и “родово” обременени със сервилност медии, спестяват тенденциозно.
  (Сега всички (почти) утвориха усти срещу Доган, нали?!).
  Та целта ми беше да се види структурата на тези…изкуствени нации , за да можем по-лесно да си обяним, защо при тях разделението на властите е ….наложително.
  Щатите също са разнородни, но там работата е друга…няма смисъл сега да разводняваме.
  Докато ние, въпреки ,че сме в Европа, сме по-друга работа.
  Картата показва двете места, на които парламентарната демокрация е “хванала място” -Западна Европа и Индия…ясно-племенната конфигурация.
  А при нас поговорката “девет баби-хилаво дете” е в пълна сила.
  Трябва конкретност и отговорност, а не прехвърляне на топката. Фондовете са “усвоени”, виновни няма (все още).

  Reply
 23. Кръстю

  Печатна грешка –написал съм Утвориха, вместо отвориха усти, и освен това —-народопсихология- ние си искаме вожда, не непременно цар, може и президент (фирмата не е от значение, но …вожд….Не такъв , безотговорен (и в прекия и преносния смисъл 🙂 )президент като сега..

  Reply
 24. Любо Николов

  Малко встрани от темата, но силно ме забавлява ситуацията в момента. Цялата работа стана като в знаменитото стихче на Луис Карол:

  Бе сгладне и честлинните комбурси търляха се и сверцваха във плите Съвсем окласни бяха тук щурпите и отма равапсатваха прасурси

  Разбира се, тук е необходим превод. Ето го:
  Бе силно гладно време и честолюбиво-невинните комунистически рубло-борсаджии се търкаляха, валяха, свираха, врякаха и запецваха в партийните палати. Съвсем окапали класово бяха тук щурите партийни пичове и от мъка ревяха, псуваха и атакуваха прасетата с ресурси (от сорта на Гергов, Пеевски, Кръстева и др. под.)
  🙂

  Reply
 25. Григор Post author

  @Кръстю: Според мен кръстосаното избиране на долна и горна камара ще създаде положение, при което ще имаме или още по-бетонирано заиграване, или неработоспособност на парламента. (За примерно 100 години тази неработоспособност ще се оправи, толкова е отнела другаде. Въпросът е имаме ли 100 години излишни.)

  Българите наистина имаме навика да залитаме по Велики Лидери. И, както всяка лоша болест, той трябва да бъде лекуван, а не да нагаждаме законодателството към него. Липса на президентска република е едно добро начало.

  Според мен да обясняваме къде се е установила демокрацията с къде е имало племенна структура е “научно”, с извинение, колкото и креационизмът. Мой познат навремето беше доказал с точни изчисления съответствието между пропорциите и математическите константи в пирамидите и кибритените кутийки, и беше предложил хипотезата, че кибритът е дело на същите извънземни, на които са и пирамидите. (На шега. Принципно не е луд.)

  Конкретност и отговорност определено ни трябват, и точно затова ни е нужна демокрация. В недемократични условия конкретността и отговорността ги изискват добрият цар, Дядо Мраз и други приказни герои. В реалността изгода от конкретност и отговорност има единствено целият народ – всеки избран управник, съдия и пр. има изгода да се обогатява за сметка на масата (народа), тоест да няма конкретност и отговорност.

  Никоя банка не си изхвърля кадърните специалисти на 38 – пределна възраст за “юпита” е тази, на която Алцхаймерът почва да им пречи да работят. Около Симеон Дянков ме безпокоят други неща.

  @Божо: Проблемът е не че не знаем кой е виновен, а че не го наказваме. Полза от президентска република ще проимаме когато Никито Василев бъде осъден за историята около Линукс (или който и да е друг министър-золумаджия за който и да е негов публично известен золум). Нали?

  @Любо Николов: Господи, смях се до колики… 🙂

  Reply
 26. Кръстю

  @Григор — Относо технологиата на сработване може да се спори, но не съм сигурен, а когато не съм сигурен – не споря като вас…След малко, с линк ще ви посоча “добротетелите” постигнати за 20 г. “демокрация”….Да за този период станахме най-демократичната държава в света.
  Този либерализъм и “демокрация” имат за цел едно —да разчистят пътя на едрия капитал и да проправят пътя на глобализацията…, доказвайки и провокирайки несъстоятелноста и неспособноста на отделните правителства да се справят и полека -лека след окрупняване– налагане на Новият световен ред (знаете го на латински)…с Бог -Мамона и висша добродетел- лакомията…
  По другия въпрос — аз държа повече на крака ,отколкото на обувката -обувки много . Не мислите ли, че е по-лесно да си намерите друг народ и държава, вместо да се стремите да моделирате тези “по свой образ и подобие”.
  Не виждате ли, че ние се стопяваме , а западна Европа одъртява в геометрична прогресия ,а в природата празнотите са нежелани и попълнението от изток не закъснява…
  Не ми се иска, но вие плачете просто да ви помоля да ми дадете един отговор на въпроса -“Що е демокрация” , който да не съм чел и да ме удовлетворява. Ако не се лъжа , формата ,която се практикува най-вече (вкл. и у нас) е т.нар. “представителна демокрация” , с която демоса упълномощава определен брой негови избранници да “кратстват” от негово име в държавата за опеделен период от време (4г унас), след което има нов избор…..на който бившите избранници наддават парични суми на опр.части от демоса, да ги избере да “краДстват” още един мандат, а защо не и повече…Нали най-доброто качество на парите е количеството?!
  На останалата предполагаема част от въпроса -…..има ли тя почва унас?” отговорът е идентичен с този който навремето Захари Стоянов дава на Д.Благоев (за социализма) —“-Има Димитре, как да няма ..То у нас има почва за всякаква простотия, само за нещо свястно няма”.
  20 години не са малък перид , г-н Гачев, това, че бетонирахме курортите и някои станаха милионери от далавера и можем да ходим свободно на гурбет по света, както и свободно да говорим и пишем простотии по вестниците, а не истина, защото за истината бият не по-лошо от преди, не повод за задоволство и гордост.
  А да се хващате “научно” да доказвате, че има , или няма Бог ,сам знаете ,че е невъзможно.(Поне на тоази етап от развитието ни)
  Не виждам противоречие между вярата в Бог и научната работа. Това поне е доказано от наличието на ред вярващи учени – Нобелови лауреати…Ако някой си представя вярващият човек като набожна, полуграмотна бабичка, а себе си като много отворен ,щото вярва “в тържеството близко на наший идеал”- наричан “светло бъдеще” ,или “представитиелна демокрация” си е негов проблем…
  Та, след малко ще дам и линка…..

  Reply
 27. Кръстю

  @Григор — Мисля, че в последния линк ще имате интересно четиво за неделя.:-) А на вашия познат му задайте една гатанка да си поблъска главата. Защо куршумът за Калашников и цигарите са с един и същ диаметър–7,62мм. (Ако не вярва -да ги премери…):-)
  “”””””””””””””””””””””””””””””””
  Ей тая дума “креционизъм” е виновна за реакцията ми. Запалва ми се фунията от нея 🙂 🙂 🙂

  Reply
 28. Григор Post author

  @Кръстю: Преди 30 години четивото вероятно щеше да ми е интересно. Сега не ми е, дори с цел диагноза (човекът е нормален, има някакви знания, но бъркотията в главата му е над средната… той има право на позиция, аз също, на позиция към неговата).

  (Познатият ми имаше някакво обяснение и за калибъра на Калашников и цигарите. Май беше нещо за вълците, които използвали останалите след сражения из горите автомати като наргилета да си пушат цигарите, и затова помолили братовчедите си върколаци да внушат телепатично на хората да напасват калибрите. Беше го подкрепил с изумително сериозни източници как идеята за този калибър дошла в главата на не помня кой вече, маскирана с военни съображения, за да е мотивиран да я приложи. И това се случило точно като бил в почивка край някаква гора, известна сред местното население с върколаците си. Абе, типичната за него демонстрация как от неоспорими факти може да се сглоби умопомрачително смешна глупост.)

  За научното доказателство – доколкото Бог се предполага да е трансцедентална величина, това автоматично прави невъзможно както доказването, така и опровергаването на съществуването му. При това положение влиза в действие фундаменталният принцип, върху който е съградена науката като методология – бръсначът на Окам. След като съществуването или несъществуването на нещо е недоказуемо, ученият следва да приеме, че то не съществува, за опростяване на картината. (Ако съществува начин (не)съществуването на Бог да се докаже, следователно той не е трансцедентален, и съответно не е Бог.) Съответно, един учен може да е вярващ, но единствено при положение, че откаже да приложи бръснача на Окам към идеята за Бога – тоест, че в областта на вярата си не е учен. (В което също няма нищо лошо – учените не са задължително светлината на света. Но да си истински учен, поне в областта на конфесиите, и да вярваш в Бог са взаимноизключващи се неща.)

  Reply
 29. Кръстю

  @Григор —Бръсначът на Окам не посочва коя от тезите е вярна, само показва коя изглежда по-правдоподобна при директно сравнение. А останалото е от лукавия, т.е въпрос на философска концепция и трактовка. Пропускаме(пропускате) презумпцията (умишлено) за Бога като Творец и оттам идва иезуитщината при прилагането на т-нар . бръснач.-т.е както на прилагащият му изнася.ФИЛОСОФА Йоханес Клауберг първи изразява същноста му (доста фриволно) в следните две точки: 1. От множество теории, които обясняват едно и също нещо, трябва да се предпочете най-простата.
  2. Изграждането на ВЪТРЕШНИТЕ зависимости на една теория по възможност трябва да се прави просто.
  Сещате се какво става при условие -наличност на твърдението ,че Бог Е Твореца, че той е “алфата” и “омегата”.
  Тъй като виждаме това което се отразява, а вярваме на това което виждаме, то животът ни зависи от Този, Който ни осветява пътя. Както знаете, единственният рационален метод на познание за нас е методт на сравнение посредством петте мижави сетива. И идва вярата. Казано е :”Познай познаваемото. И приеми непознаваемото с благоговение.
  Исая.44:24б Бог създаде света от Себе Си. За Него “от Себе Си”, за нас “от нищото”, защото нищо не е имало преди Бог да сътвори материята и енергията на Вселената. Бог е Първопричината за всичко съществуващо!
  И още нещо — Едно основно правило на “Теорията на вероятностите” гласи: “Колкото едно явление, или един процес са по- сложни, толкова вероятността да произлязат случайно, става все по- малка.” ….Хайде да пиложим бръснача тук!!
  Но ние не приемаме “простото”- КРЕАЦИЯТА , а приемаме хипотезата, че “ІцитатІ –Печатницата гръмнала ,разхвърчалите се букви падат и подреждат многотомна енциклопедия” –т.е – СЛУЧАЙНОСТА .
  Г-н Гачев ,аз също не съм “преди 30 години”, не се обиждам, приятно ми е, но този спор между нас винаги ще бъде ялов и аз отстъпвам и спирам. Имам само една молба – не използвайте думата “креционизъм”. Може -“заблуден”, “вярващ”, “наивник” и пр., нямам рационално обяснение, защо тази дума ме дразни, но това е.
  “””””””””””””””””””””””””””””””””””
  Мислех, че втората част —на Т.Евтимов –посочваща несъстоятелноста на демокрацията ще ви е по-интересна..
  Освен това, не показахте да са ви впечатлили фактите за жизненото състояние у нас и в “Европата”. За мен ТОВА е главното…За поколенията ми е притеснението….,за внуците по-точно . На децата съм осигурил основното.
  А аз — освен от липса на здраве, от друго не се оплаквам. Но него “демокрацията” не може да ми го даде..(за вземането не е съвсем така 🙂 )…..Каквото е рекъл Бог..
  “”””””””””””””””””””””””””””””
  Онова за куршумите беще шега….Но иннтересно ,че е факт. Мерил съм ги.
  Та ,г-н Гачев ,молбата ми е да разгледате внимателно статистиката за образоваността и прираста в по-горните линкове и помислете …..

  Reply
 30. Григор Post author

  @Кръстю: Тезата за съществуването на Бог не е доказуема именно защото не е опровергаема. И тъй като могат да се предположат още безброй много недоказуеми / неопровергаеми тези, науката постановява, че те трябва да се считат за грешни – иначе умовете ни трябва да се товарят с безкрай много работа, а това ще ни попречи да мислим.

  Вярването не изисква логичност и научност, така че всеки може да вярва в каквото си иска, без да е длъжен да дава научно обяснение. Конфликтът се получава, когато човек се опита да даде научно обяснение на чисто конфесионална теза. Всяка наука задължително е базирана на логиката, а логиката престава да е валидна в условия на трансцеденти: нарушава се Канторовото разделение на мощностите.

  За куршумите и цигарите – кой не ги е мерил като войник? 🙂 А статистиката за образоваността и прираста съм я разглеждал преди много време. Ако имах време, щях да си направя бланки като оня щатски университет: “Уважаеми господине (госпожо, госпожице, отче, професоре, ненужното да се задраска), получихме вашата схема на вечен двигател. Двигателят няма да работи, защото (няколко празни реда за попълване). С уважение, (подпис) (дата).” В конкретния случай, статистиката е просто бъкана от грешки: бих могъл да изброя поне десетина, които, всяка поотделно, или правят резултата й напълно невалиден, или я правят неприложима за целта. Лошото е, че нямам времето да анализирам и пиша. А и, честно казано, не виждам защо да го правя – ако се чувствате по-комфортно, като вярвате в каквото ви харесва, защо да ви лишавам от тази вяра?

  За случайността – в серията “Науката на Света на Диска” Джак Коен и Йън Стюарт (в обработка на Тери Пратчет) разглеждат този проблем много подробно, и обясняват много простичко и разбрано как точно се получава номерът. На английски я има из Нета, предполагам, че и на руски; на български, уви, я нямаме.

  Reply
 31. Pingback: Седмичен преглед на блоговете | Пост-скриптум инфо

 32. Кръстю

  @Григор — Само не мога да разбера, кое му е нелогичното всяко нещо да има автор?! Но спирам ….Не е въпрос на наука , а по-скоро на философия…както и да е…Чел съм доста работи…
  Човек най -често вижда и чува това което му се иска.
  Логиката ….Все едно, да учим баща си да прави деца…

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *