Каква я стана…

Бат Бойко взе мандата. Да видим какво ще направи.

До момента за министри бяха скланяни един огромен куп ГЕРБ-аджии, доста от тях, меко казано, не съвсем читави. (Да не кажа, че да ти се дощат познатите физиономии пред тях.) За щастие, от до момента потвърдените трима няма някой, който да ми е известен като особено скандален. (Не че знам всичко за тях. Нито пък че няма останали кресла за заемане от боклуци. Но поне досега назованите са по-читави от средното за скланяните.)

Тактиката на ББ е интересна. Трима министри определи още преди приемането на мандата и започването на преговорите – “за тези министерства преговори няма да има, те са мои, точка”. МВР – ясно, ключова позиция. Финансите – също. Културата – не толкова, но пък за нея човекът е ключов: Вежди Рашидов е първият реверанс на ББ към българските турци. А това може да означава, че Борисов има информация за възможни предстоящи ядове с тях, и взема превантивни мерки. (Или пък че просто така му се е прищяло.)

Защо МВР е ключова позиция? Би трябвало да е глупав въпрос, но не е. Много от разните служби, включително от тези с “активните мероприятия”, не са под шапката на МВР – на подчинение са или на президента (разузнаване), или основно на парламента (ДАНС). МВР е един от основните инструменти за политическа власт с мръсни средства, и единственият достъпен от позицията на ББ. А скланяният за МВР-шеф Цветан Цветанов е верен подчинен на ББ още от главното му секретарство там. Вероятно най-верният му подчинен изобщо. И сега Бат Бойко рискува шефството над парламентарната си група (той самият не е депутат, така че не може да я контролира пряко), за да хване истински добре МВР. Показателно.

За да се бори срещу корупцията ли е толкова нужна на ББ здрава ръка в МВР, или за да завладява политиката? Ако второто не го интересува, трябва да е глупак. А мисля, че е тъп, но хитър. А ако първото не го интересува, ГЕРБ ще е следващото НДСВ. Така че предполагам, че ще наблегне на второто, но отвреме навреме ще се занимава и с първото. Горе-долу като кметуването му в София – много приказки, малко работа (но все пак като че ли малко повече от предшествениците му). Пък да видим. Сега поне ще му е трудно да се оправдава с пречки от политическите противници.

Финансите са ясни. Който държи парите, държи властта. Парата купува и продава коалиции, вярности, гласоподаватели и какво ли не още. Нямам представа доколко Симеон Дянков е верен на ББ, и дали е крадлив, или не. За да е посочен за поста още преди преговорите, очевидно на неговата вярност се разчита много. Дали ще я оправдае – предполагам, че да. Дали обаче ще е и добър финансист, и не прекалено крадлив – ще видим.

Вежди Рашидов и културата – вече казах, жест към българските турци. Много от тях вероятно ще се гордеят. Само че и на тях, и на другите ще им е по-важно да ядат, а това основно го дава Министерството на земеделието (най-вече чрез изкупуването на тютюна). Вежди Рашидов се надявам да е талантлив културен министър – останал съм с впечатлението, че е мъжкар. Ако не греша, имаме шансове да върши добра работа.

Но за земеделското министерство и изкупуването на тютюна – тук вече ще видим. Стане ли то образцово и без Доган, на следващите избори нищо чудно ДПС да слезе под 10% (при сходна активност). При мръсна игра може и доста повече да слезе (напр. земеделски министър или зам-министър, за предпочитане турчин, който да не се гнуси от Догановите номера). Но колкото и да падне, все ще е от полза. Не “за да се махне мръсния турчин от политиката”, а за да си поемат и българските турци въздух, и да осъзнаят още веднъж, че всички сме в един казан, и няма смисъл да се делим.

Част от интересното се случва обаче в парламента. Шеф на парламентарната група на ГЕРБ май все още няма окончателно утвърден, а този пост ще е от ключово значение за ББ. Ако съдя по опит от минали избори, в подобни набързо създадени партии обикновено се намират по предостатъчно мафиотско-ченгеджийски “подводници”, които при настъпване на интересите на мафията се опълчват срещу групата си, и почват да гласуват с БСП и ДПС. Твърди се, че ББ е заставил всички кандидат-депутати да подпишат преди да влязат в листите документ, че бъде ли им поискана оставката, ще я подадат моментално и без хък-мък. Който документ след изборите има юридическата стойност на тоалетна хартия. Чувал съм обаче, че тоалетната хартия има много висока стойност в момента, в който се окажеш очи в очи с бухалки… За да я проима обаче стойността, трябва някой, дето да не се колебае нито за миг да извади бухалките, и най-вече да е желязно верен на ББ. Не знам дали той има такъв човек в парламента, освен Цветан Цветанов.

Интересни са и други моменти. Най-вече твърдият инструктаж към депутатите на ГЕРБ да не гласуват с чужди карти, и задължително да присъстват на заседанията. (И заканите тежките глоби за отсъствия да бъдат вкарани в правилника на парламента, и да важат за всички депутати.) И набиването в главите им да не забравят, че седят там по поръка на избирателите си.

Да си призная, мисля, че това е чист популизъм. Но въпреки това го смятам за много полезно. Депутатът се разгащва и самозабравя именно когато му бъдат отпуснати юздите в обичайния му ежедневен живот. Така че смятам стегнатата парламентарна дисциплина за едно полезно средство депутатите да се сещат, че са не дерибеи на почивка, а служители на работа. Само то надали ще е достатъчно, но все е от полза.

Обратното също важи: за мафиотите и кукловодите в България е важно депутатите да се смятат за дерибеи на почивка. Тогава са по-податливи на корупция или фини заплахи, и по-безхаберни към държавата. Така че един чудесен, сигурен и надежден белег накъде вървят нещата, и с каква скорост, е дали въпросната парламентарна дисциплина ще бъде въведена, и доколко ще бъде спазвана, и за колко дълго. Ако след месец, два или три залата пак почне да остава полупразна, и особено ако гласуванията при това пак показват по 200 и повече гласа, значи е време да търсим следващия спасител. (За разумна преценка и прочее… не знам ще дозреем ли някога. На изборите имаше някакви зачатъчни признаци, но да видим.)

Друг косвен белег за преценка каква свиня ще излезе от новото прасенце е откритостта на властта, която ще установи. Доколко например камерите в Народното събрание ще могат да го показват свободно – дали няма да бъде възприет починът “Пирински” да има само една камера, фиксирана така, че да не се вижда колко души има в залата, и ако някой журналист посмее да снима празните кресла, да му бъде отнемана акредитацията. Дали Министерският съвет ще дава редовни брифинги и отчети, и най-вече как ще се отнася към неудобните въпроси. Сигурно има и още други белези за преценка.

Накратко – назначихме си нови мениджъри във фирмата, на която сме собственици. Сега е време да ги контролираме зорко, както е редно с всеки нов кадър, още повече управленски. И ако се окажат крадливи и безпардонни, е редно да вземаме решителни и категорични мерки – иначе ще бъдем крадени както досега, а може би и повече. Едно от малкото неща, които не мога да отрека на ББ е, че ако се размиришеше твърде много около някой негов подчинен, го разкарваше. Време е при първия признак на крадливост да пробваме дали не е било предизборно замазване на очи.

Останалото… ще го видим.

12 thoughts on “Каква я стана…

  1. Кръстю

    Правилно, че е още много рано за анализи (това го писах и в моя блог. Но от избора на председател на парламента не съм очарован. Не, че е жена . Писах в блога си защо, а два дни след като писах моите съображения, видях един материал за нея , към който ще дам линк в следващ запис.Разбира се ,че може да има и елемент на клюка, но зная как ставаха нещата тогава. По-младите може да не знаят какво е РабФак, но родителите им ще им обяснят)
    1. За МВР – така е. Няма да се повтаряме –с две думи – нашата полиция си е все още 50% (ако не и повече) милиция. Само, че по ефективност далеч отстъпва (по обясними причини) на бившата милиция.
    2. За турците искам да кажа нещо, защото мисля, че като човек ,прекарал дълги години по строителни обекти, имам по -пряк поглед върху тях. Основно , при тях ,колкото и да е странно ,шурьо-баджанащината е по-силна. Религията има до някъде отношение , но това се допълва и от една добродетел ,която имат пред нас- при тях няма такава завист.
    От друга страна, това се явява минус. —Ако някой по-изтъкнат член от рода стане приближен на Доган бей и получи някакъв висок пост, то той от своя страна ще облагодетелства САМО хора от рода…и то без някакви сметки и пр., просто “така е редно” както се казва.(И при нас го има това, но не е така ларж) И от там идва неудобството. Доган бе несменяем 20 години и стана нещо като Тато — образува се една “родова аристокрация”, която стана противна на останалите турци, но СТРАХЪТ (а и тази нова аристокрация) ги мотивираха да гласуват “ам блок”.
    Бойко, както сте забелязал, е селски хитрец и това едва ли му е убягнало..Вероятно ще се възползва. И друго- Колкото и да ви се струва странно, турците са….по-ревниви на етническа основа от нас. Доган не е турчин г-н Гачев. Имал съм работници от Пчеларово, неговото родно село (майка му после се е изселила в Дръндар). Баща му е циганин ,а майка му татарка и поради това той се “числи” към т.нар миллиет ,т.е. -турчеещи се цигани, които не се приемат много добре от “истинските” турци…За това ,ако сте забелязал той НИТО ВЕДНЪЖ не се е кандидатирал от своя край, а от Кърджали…Впрочем, той е “назначен” за философ от ДС…А иначе си е също такъв “природно интелигентен ” хитрец като Бойко, само, че за разлика от него е напълно кастриран от към морал…
    За другото ще видим.
    Но едно май е безспорно. Изборният резултат свари Бойко (а и всички)неподготвен…Не разполагаше с толкова много депутати и в бързината май се набута доста талаш…

    Reply
  2. ffox

    ех, григоре, каква е тази теория на конспирацията пак 🙂
    ББ винаги е подчертавала важността на МВР, след като влезе в политиката от позицията на главен секретар на МВР
    една камара от хората му са оттам или от онова време, съответно като всеки един лидер припомнянето на такива минали времена и препотвърждаване на връзките и отношенията оттогава сплотява “ветераните”. това е елементарно и всъщност изключително правилно – в тази насока просто друг ход няма.

    а иначе, минавам да се разпиша само защото ми стана забавно, как отказът от формално съставяне на мнозинство в парламента е всъщност далеч по-голям стимул депутатите да присъстват в него, за да гласуват, отколкото техническите средства за налагане на елементарна дисциплина : )))

    Reply
  3. Ани Илиева

    @ ffox: Ахам, Григор си е подозрителен, но в нашия политически хаос, това е хубаво 🙂
    Според мен Цветан Цветанов оглави МВР, просто защото нямаше как да оглави МВнР примерно 🙂
    А човекът, направил епичен пробив в бастиона на ДПС, задържително трябваше да стане министър, дори само за да се зарадват изстраданите му избиратели 🙂 По една случайност е художник, затова му дават културата. Ако беше лекар, щеше да е на здравеопазването. Жалко, че не е агроном 🙂
    За мен нещата често са простички.

    Reply
  4. Кръстю

    @Ани Илиева — впрочем,на него (Вежди Рашидов) “пробива” тепърва му предстои. ..А съм сигурен, че 80% от турците и над 60% от българите не са чували за него, камо ли, че е художник…Гледах една анкета на зевзеците от “Господари на ефира” —та чак ,седмия, или осмия минувач позна колко букви има азбуката ни…И тя ,май се оказа учителка. Ако запитат -кой и какъв е Вежди Рашидов, вероятно повечето ще предположат ,че е някой по-неизвестен чалгаджия….:-)

    Reply
  5. ssk

    Не много традиционна статия за теб.
    Не съм те виждал да пишеш толкова субективно, само на предположения и без материални (не просто логически) доказателства. И мен малко ме “изби” на слухове предизборно, но време е вече да загърбим това. Не ми се бе случвало досега да не ти харесам статия, но пък предполагам, ще е само тази “конспиративно”.

    Поздрави,
    Станислав

    Reply
  6. Григор Post author

    @ssk: За някои неща, уви, материални доказателства не се предвиждат. Трябва ли, за да кажа че някой е мафиот, първо да видя фактура от него за хероина?

    Reply
  7. Петър Петров

    @ssk: Хипотези и разсъждения върху тях в личен блог – никъде не се твърди, че са факти.

    @Григор: Твоят сайт напоследък по-често го няма, отколкото го има – какво става?

    Reply
  8. Григор Post author

    @Петър Петров: При мен обикновено го има. Идея кога точно е изчезвал (и при кой провайдер)?

    Reply
  9. Петър Петров

    И днес също, но намерих, че само оттам не се вижда. Ще им се обадя аз, а ти изтрий тези съобщения, че не са по темата на блога.

    Reply
  10. Григор Post author

    @Петър Петров: Ако имаш предвид, че не се ping-ва, това действително е проблем на OD. Иначе ще е страшно странно сървърът да не се вижда от тях, при положение, че е колокиран именно в тяхната колокационна стая, на Будапеща 34… 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *