Кой пише Линукс?

Това е един от най-често задаваните ми въпроси на тема Линукс.

Много хора просто не вярват, че е възможно зад Линукс да не стои някоя огромна фирма. Повечето от тях са чували, че Линукс е нещо свястно (ако и да мислят, че е нещо прекалено сложно за тях). Но идеята, че цяла операционна система (че и огромен набор приложения) може да се пишат просто от хората, които работят с тях, е свръх възможностите им за възприемане. Те са твърдо убедени, че не може нещо да е свястно, ако не е правено от голяма фирма с много пари.

Е, от днес имам силен аргумент, с който да ги убедя, че Линукс може да е свестен.

Погледнете кой е пуснал три нови драйвера за ядрото. 🙂

7 thoughts on “Кой пише Линукс?

  1. Светла (една от всичките)

    Линукс е свестен със сигурност. Но продуктите на Майкрософт, които може и да са супер (не съм програмист, не мога да съдя), са най-голямата досада. Последен пример – при опит да отворя линка, който си посочил, Интернет Експлорър увисна, какво ти – направо умря!
    🙁

    Reply
  2. singu

    Всъщност зад Линукс от доста време стоят големи корпорации, които допринасят за разработката – само IBM ( която е почти 2 пъти по-голяма от Microsoft, ако сравняваме приходите ) има над 100 проекта с отворен код.
    За отбелязване е, и че драйверите, които MS са изпратили, всъщност подобряват работата на Линукс, когато е виртуализирани под техните ОС. Това се вписва точно в дефиницията “безкористно”, нали ?

    Reply
  3. Григор Post author

    @Светла (една от всичките): Може би проблемът е на твоята машина. Хич не ми се вярва Експлорър да не може да отвори сайта на Майкрософт. 🙂

    (Всъщност, защо не пробваш Firefox? Не отричам, че последните версии на Експлорър станаха нелоши, откакто го подгони конкуренцията. Но винаги е полезно да имаш втори, различен браузър на компютъра.)

    @singu: Така е, вече доста големи корпорации – IBM, Intel, Oracle – подкрепят Линукс. Но никоя не се е ангажирала твърдо с него. А пък че драйверите на Майкрософт са писани за тяхна изгода – не е малко че въобще допринесоха с нещо, и това е голяма крачка… 🙂

    @Сашо: Нищо странно – това е механизмът, по който една голяма корпорация свършва подобно нещо.

    Между другото, ядрото е пълно с драйвери с бинарни части. В момента дискутират едно наистина скандално предложение от VIA – DRM модул, който е използваем единствено от драйвер на VIA, който е два реда GPL-нат код, линкнат към един огромен блоб. И има хора, които сериозно подкрепят той също да бъде включен!…

    Reply
  4. Пешо

    ми наистина не е ясно кой пише Линукс, и това е един от основните му проблеми.
    Не толкова липсата на големи корпорации които да го ‘подкрепят’ (каквото и да значи това, те всичките подкрепят и Майкрософт в същата или бая по-голяма степен), колкото липсата на един ясен разработчик и на дистрибуция, съпорт, ъпдейти и т.н. от един ясен източник. Линукс съществува в десетки дистрибуции със собствени кръпки, документация, съпорти и т.н, с различни ГУИ-та и какво ли не. За някои това разнообразие може и да изглежда като предимство, но за повечето е просто объркващ хаос.
    Колкото до Майкрософтските драйвери, не е толкова изненадващо, даже хич. Линукс е популярен като сървър и ако виртуализацията му не се поддържа или е кофти, Hyper-V ще се наложи много по-трудно.

    Reply
  5. Григор Post author

    @Пешо: Наистина, разнообразието изглежда на някои хора като недостатък. Трудност. Уви, тези хора не разбират, че за лесното често важи същото, както и за безплатното – лесно е сиренцето в капана… Иначе, не вярвам, че драйверите ще помогнат много на разпространението на Hyper-V. Който иска и може да търкаля Линукс, надали ще го прави върху Уиндоус Сървър – поне за мен е загадка защо в този случай ще му трябва Уиндоус.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *