Рекламите и свободата

В блога ми няма реклами.

Това ме прави по-беден. Мъничко.

И по-свободен. Много.

Преди няколко дни бяха оповестени имената на агентите на комунистическата Държавна сигурност сред хората, свързани с медиите. В списъка имаше много и много различни хора – Божидар Димитров, Петър Вучков, Тома Спространов, Радосвет Радев, Владимир Танев, Петър Манджуков…

За мен лично най-интересно беше името на Красимир Гергов – рекламниЯТ бос на България. Бивш щатен агент (доколкото щатен агент може да е бивш) на Пето главно управление на ДС (УБО). Заел се внезапно с реклама през 1995 г. Как точно, и с какви и от кого поръчения, е интересна история. Уви, не разполагам с юридически документи, които да я потвърждават – ще оставя който иска да си сглоби пъзела сам. Не е сложно.

Бях любопитен колко ли медии (извън групата “Капитал”) ще го оповестят. Предполагах, че ще има такива, но ще са малко. По простата причина, че не е изключено той да вземе ответни мерки. Не че човекът е дори малко емоционален или импулсивен, напротив – просто оповестяването би го поограничило, пък вижте горния абзац… Дали излязох прав, може всеки да прецени сам.

Моят блог ще е сред тези малко медии. Без ама въобще да ме интересува дали Красимир Гергов няма да ме отреже.

… Зло ли е Красимир Гергов, или най-обикновен преуспял бизнесмен, или нещо съвсем друго? Отговорът е без значение. Има значение принципното положение – че когато залъкът ти не зависи от някой друг, си свободен. Включително да говориш с гласа на ума и съвестта си.

Затова в блога ми няма реклами.

8 thoughts on “Рекламите и свободата

 1. Acnapyx

  Ще ми позволиш ли едно лично мнение? Може би защото отдавна се подвизавам в бранша (но не толкова отдавна, че да бъда агент), присъствието на повечето имена в списъка ама въобще не беше изненада за мен. Учуди ме само, че в безвремието до момента не са се погрижили да “разчистят” след себе си, така че да не оставят следи.

  Да, Гергов определено е едра риба, при това забогатяла с благословия “отгоре”. Но да си зададем въпроса – а ако не беше с благословия, кой въобще щеше да му позволи толкова години да коли и беси в този бранш? И да прави ротации на канали на достъпните му честоти по свое усмотрение? Ама сериозно ли някой досега не е предполагал, че той е с агентурно минало?

  Мен далеч повече ме притесни упоменаването на едно име, за което имах смътни подозрения, но все пак бях шокиран да се убедя, че не съм си въобразявал. Останалите как да е. Радосвет – защо? Всъщност много добре се досещам защо, но някак си от това разочарованието ми от ролята му – и тази на радиото му – в промените ми става още по-ясна – и по-разочароваща.

  Другото име, което също дърпа немалко лостове в медийния бранш – и агентурното му минало не е изненада за мен, е собственикът на агенция “Фокус” и едноименната верига радиа – Красимир Узунов. За него отдавна се носеха слухове, още повече че кариерата му е тясно свързана именно с тези среди. Но като погледнем реалното му медийно присъствие… доста много власт е концентрирана в тези ръце. Притеснително, макар и очаквано.

  За залъка… да не зависи от някой друг… има хора, които успяват да го постигнат. В журналистическия бранш обаче това май е утопия. Казвам го със съжаление, защото за добро или лошо аз именно така си изкарвам хляба – и завися от други. Позицията ти срещу рекламите ти прави чест, но блогът не е вестник или голяма медийна група – и надали реално ще се издържа от рекламите, които би получил. Така че дори и да имаше реклами тук, лостовете за натиск върху теб щяха да бъдат твърде скромни – просто оттеглянето на рекламите нямаше да ти бръкне особено в джоба.

  Не забравяй, че пазарът на Интернет реклама в БГ не е така доминиран от една фигура, както е в телевизиите например. И че понякога мълчанието е просто израз на солидарност – от типа “гарван гарвану”…

  Reply
 2. Таня

  Аспарух: те и да са искали да почистят след себе си, може да не е било възможно, защото този, който ги държи на конците, така ги манипулира.

  На мен тази работа с досиетата ми е много странна. Току се отварят някакви досиета и разбираме, че определен брой хора са били агенти на ДС. След известно време, като затихне глъчта от първата вълна, се отваря друга порция и погледите отиват там, вече забравили за първата. Преди бяха хора на изкуството, сега – на журналисти, след време може и на счетоводители с агентурно минало да дойде времето… Нещо като сеир и пасти за народа, не съм сигурна дали така беше великият лаф…

  За мен рекламата е вече символ не за качествена стока, а точно за обратното – което не се продава, да го рекламираме с убеденост и да излъжем някой и друг балама да си купи нещо. В този аспект – непълно безсмислена като дейност и добрите фирми скоро ще я отрежат от бюджетите си, защото освен излишна е и много скъпо удоволствие, което плюс това пълни вече препълнените джобове на агентите на ДС.

  А Радосвет Радев е толкова противен – като идваше в хотела едно време още се държеше по комунистически и точно като агент – надменен, арогантен и груб простак от ДС…, просто му беше изписано на лицето, че човекът се смята за важен, щото ако не му се подмажеш – току виж написал някой донос за теб…

  Reply
 3. Григор Post author

  @Аспарух: Напълно си прав, един блог винаги може всякак, но в доста бизнеси не е реално да си напълно независим от другите. Или пък от рекламата. Но винаги има някакво пространство за маневриране, макар и често доста малко, макар и често недостатъчно, за да си свободен. Една медия например би могла да се опита да работи с няколко медийни агенции. Включително да използва някоя стартираща, ако е перспективна, въпреки недостатъците й – просто за да й помогне да се закрепи, за да има после конкуренция. В някои случаи това може да не е възможно, но пък да има някакви други опции, които в момента ми е трудно да предположа.

  Към момента един от проектите, по които работя – порталът speshno.info – се оказа в подобно положение. Очаква се доставчикът ни на новини, БГНЕС, да вдигне цената на новините до ниво, което Спешно.Инфо не може да си позволи. Причината е, че досега БГНЕС на лична база му отпускаха новини по приятелска цена, но в момента са здраво притиснати финансово, и вече няма как. Спешно.Инфо пък закъсня с натрупването на потребители – вече има към две хиляди индивидуални дневно (по мъгляви спомени), но ще трябват още няколко месеца, докато си подсигури рекламни приходи, и съответно засега не може да плаща на БГНЕС реалната цена на новините им… Както виждаш, нито капка лошо отношение от доставчика, даже напротив, но проблемът е налице. Съответно, в Спешно.Инфо взехме решение да си направим собствен колектор на новини, който в няколкомесечен план да стане приблизително равностоен на каквото БГНЕС ни отпускаха досега. Няма да е лесно, но сме безумни навитаци – може и да успеем. 🙂

  В крайна сметка, едно е вярно – че малка медия, от типа на блог, потенциално би могла да е по-независима, и съответно по-достоверна от големите. 🙂

  Reply
 4. Michel

  В блога ми има малко AdSense рекламки. Покриват ми част от разходите по хостинга. Не мисля, че това ме прави зависим от който и да било, когато пиша. Виж, ако някой медиен/рекламен магнат дойде при мен и каже “Искам да си купя рекламно място в блога, но няма да пишеш за нещата X & Y!” това ще е нещо съвсем различно… 😉 Само че не вярвам такова нещо да се случи. Затова си пиша свободно. И ползвам AdSense. Освен това, мога да спра рекламките във всеки един момент, и пак всичко си зависи само от мен, от моята свободна воля. Все пак, Google са далеч, особено от нашите (бивши) агенти, нали? 😉

  Reply
 5. Raymond

  ПРАВОТО ДА БЪДЕШ ОСТАВЕН САМ Е НА ПРАКТИКА НАЧАЛОТО НА ВСИЧКИ ЧОВЕШКИ СВОБОДИ-Уилиам Дъглас/1898-1980/-Съдия от Върховния съд на САЩ

  Reply
 6. Григор Post author

  @Michel: Ето ти един чудесен вариант, който ти дава някакви приходи, и в същото време не те лишава от свободата си. 🙂

  @Raymond: Мъдър човек е бил.

  Reply
 7. Кръстю

  @Григор–“… Зло ли е Красимир Гергов, или най-обикновен преуспял бизнесмен, или нещо съвсем друго? Отговорът е без значение”Мисля, че отговорът е от ГОЛЯМО значение…И то ,отговор, даден в съда…Защото лошият пример е много заразителен. Чел съм в блогове на млади ентусиасти възхищения от такива ….”герои на нашето време”.Включително и от Доган ефенди.
  Това били истински пичове, а не “некви смотани лузъри”.
  А за другото — лесно ни е на нас, защото си вадим хляба по начин, различен от писане. Можем да пишем каквото и както мислим в блоговете, но един журналист ?! …..Е, има и такива, които с талант и морал са се доказали и са станали самостоятелна медия, така да се каже, но колко са?
  Защото един журналист не може да пише едно в блога си, а друго ……на работа. Не, че не може ,но…..нали?Ще пише във вестника оди за Гергов, а в блога си за отглеждането на гергините:-)

  Reply
 8. Krokodil

  Raymond, “To be left alone” се превежда ” да бъдеш оставен на мира”.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *