От трън, та на глог?

Съвсем скоро след изборните резултати си позволих да кажа, че ще има лесни критерии дали тези парламент (и правителство) ще са същата помия като предишните. Че сме сменили маските, а мутрите зад тях са останали същите. Споменах като критерий дали ще се възнобви прякото излъчване на заседанията на парламента (със свободни камери, които да показват цялата зала при гласуване).

Делян Делчев отиде доста по-далеч от мен. Направо заяви, че тези ще са точно същите като предишните, и даде пет лесни признака за доказване на тезата. Четвъртият – появата на самоотлюспили се депутати – ми се вижда леко съмнителен. Гледам, че всеки в ГЕРБ, който с нещо не хареса на Бат Бойко, бързо-бързо се отказва от постовете, за които е предложен. А доста от тези хора биха убивали ежедневно, без да им мигне окото, за да получат и запазят такива постове. Та имам чувството, че който си цени живота и здравето, няма да опита да се отлюспва… Другите обаче са наистина сигурни белези.

Когато ги написа, убедеността му, че непременно ще се случат, ми се стори прекален песимизъм. Всички по-видни физиономии на ГЕРБ бяха заявявали твърде категорично, че ще правят точно обратното. С ужас обаче започвам да забелязвам, че в наши условия май е трудно да си достатъчно песимист, за да си реалист.

Първият от признаците на Делян – запазването на неизлъчването на заседанията на парламента – все още е рано да бъде преценен. Вече е факт обаче, че новата парламентарна шефка Цецка Цачева, след като взе поста, заповтаря в буквално точен цитат думите на Георги Пирински, с които той оправдаваше своеволията и разгащеността на депутатите – “Българският депутат има висок морал и ние смятаме, че правилника ще бъде достатъчен за да ограничи гласуването с чужди карти.” При положение, че въпросният морал е демонстриран непрекъснато през последните 15 години, да каже подобно нещо може или клиничен луд, или клиничен гьонсурат. А след като на власт те е качило именно обещанието, че ще прекратиш тази практика, според мен картинката е ясна. Какво следва да очакваме от ГЕРБ, и колко надежди да им възлагаме – също.

Преди няколко дни гръмна с трясък и третият признак на Делян. Новият шеф на МВР Цветан Цветанов, до самите избори се кълнеше, че подслушване на телефони и Интернет ще става само с разрешение на съдия, понеже иначе ще е брутално нарушение на правата на хората. Почти веднага след избирането си обаче заяви, че ще внесе проект за промяна на закона, който да разреши официално подслушването без съдийско разрешение. (Плютата до съдиране, и с право, тройна коалиция не успя да прокара такова решение, заради съпротива и на свои хора.)

Колко такава промяна ще е ефикасна, знаем всички, които сме в течение – николко. Хипотезата, че в България нямало нито един съдия, дето да не работи за престъпността и да не я информира, не я приемам. Също, законът може да разреши подслушването без съдебно разрешение, но няма да направи така събраните данни валидни в съда – тоест, ползата от промяната ще е кръгла нула.

Защо толкова я искат тогава? Към момента ми е известна точно една валидна причина. Досега организираната престъпност получаваше информация кого да обира, следи, изнудва и пр. основно чрез данни, събрани чрез подслушване и изнесени от нейните хора в МВР. Очевидно това я ограничава, особено когато се работи с мобилни оператори. МВР разполага с необходимата техника да върши подслушванията без тяхно участие, но е длъжно да им предоставя съдебно разпореждане, така че те могат да поддържат архив кога кой е бил подслушван. Очевидно това, че следите остават, не харесва на Цветанов. Защо ли?

Кратка подсетка: Телефонни апарати, които шифроват разговорите, са по джоба дори на апартаментните обирджии. Престъпниците над ниво шеф на автосервиз, в който и пренабиват номера, отдавна вече не ползват нешифроващи апарати. Тоест, срещу престъпността тази мярка има смисъл колкото и покана по радиото към престъпниците да се арестуват сами. (Не че и такива покани не сме чували, познайте от кого.) А след като няма да е ефикасна срещу тях, познайте кому и защо може да е нужна. И какви изводи да си правим от натискането за нея.

Както е тръгнало, Делян май ще се окаже реалист. А което е по-лошо, нищо чудно и да се окаже оптимист. И да плачем по тройната коалиция, и да си повтаряме как понякога, макар и много рядко, се е случвало тя да има някаква мярка, макар и твърде хлабава.

Да, практика е на едно ново правителство да се дават 100 дни толеранс. Но когато правителството почва от първия ден да сере на масата, и да гази юнашки основни човешки свободи, диагнозата може да се сложи и веднага. Точно както една супа не бива да се обявява за развалена, преди да я опиташ, но ако смърди така, че от десет крачки ти текат сълзи, пробата става излишна.

Защо пиша това ли?

Първо, за да предупредя колкото мога повече хора, че нещата май почват да се скапват. Да, още е рано да се каже със сигурност, че супата е развалена. Но вече се усеща смрад, при която е полезно човек да е с повишено внимание. А ако не иска да му тъпчат развалената супа в гърлото насила – и с понижено търпение.

И второ, за да предупредя ГЕРБ, че хората са предупредени. Че ще внимават, и ще следят изцепките им изкъсо. И че са стъпили по път, който още на първите избори, предсрочни или редовни, вместо към абсолютно мнозинство може да ги заведе при “предишния ГЕРБ” – НДСВ. Ако това им харесва, да продължават. Ако не – да се оправят, докато е време. На хората почна да им писва, и в някой момент може да постъпят недотам демократично и цивилизовано. Но разбираемо.

(Като минимум забелязвам, че медиите вече не им прощават. Докато пиша това, чувам по телевизията репортаж как депутатите, които обещаха да отменят лятната си ваканция и да не почиват, са почивали досега като тулупи. Чудя се защо ли ми напомня Бойко Борисовия стил – много шум и обещания, малко работа… Следва репортаж, който показва, че точно същото е положението и с министерската работа – уж взети решения, но никой не ги прилага. Така че май медиите вече започват да излизат малко по малко от зашеметяването и парализата. Дано и ние покрай тях.)

12 thoughts on “От трън, та на глог?

  1. Марио Пешев

    В момента първо се иска разрешение от съдия, след което се иска разрешение от мобилния оператор за разпечатка. Това трябва да се промени, смята Цветанов.

    Не разбрах в каква насока ще е промяната обаче – може промените да са положителни, вместо да следват упоритите действия на Тройната коалиция. Все още съм оптимист за положението, макар и да не разчитам сляпо на ГЕРБ.

    Reply
  2. Ангел

    Абе ти какъв си, бе? Една грозна гарга, която не я бива за нищо друго, освен да клечи на стобора и ограчва и оплюва тези, които се опитват да свършат нещо полезно за страната си.

    Reply
  3. Кръстю

    Аз писах в моя блог, че 100 дни ще гледам и няма да коментирам, освен ако стане нещо съвсем извън пътя….За сега няма такова още. За др. -г-жа Цачева бях дал преди време линк към едно …квартално мнение/ трудова характиеристика , което ако е на половина вярно , обяснява речника и. Склонен съм да приема мнението ти, че отлюспването и пр. конституционно гарантирани екстри няма да е здравословно при батБойко.
    А що се касае до свободата и демокрацията, то мисля че сме една от най-демократичните и свободни държави…що се касае до престъпния контингент. Може би Сомалия само ни бяга напред…Гледах и не вярвах на ,ушите си, когато по телевизията чух, че наказанието за злоупотреба с европейски фондове е присъда до 5 (пет) години и глоба 5000лв…И то ,ако ти е за първи път – достатъчно е само глобата…

    Reply
  4. Johnnie

    @ Кръстьо – “А що се касае до свободата и демокрацията, то мисля че сме една от най-демократичните и свободни държави…” Ето тук си в голяма заблуда… От гледна точка на закони, то те са абсолютно тоталитарни… Та в България още действа УБДХ (указ (на тодор живков) за борба с дребното хулиганство) от 70те години… Все пак огромната част от законотворците ни, освен неекомпетентни, са възпитани и образовани в тъмните години на Сталинско-Живково-Брежневото разбиране за свобода и демокрация… 😉 Виж, за еврофондовете – да, защото, този, който е определял наказанията и този, който е злоупотребявал според мен е един и същ.. Лошото е отново, че много истини (за съжаление) има в горната публикация… Срах ме е, че “с Цецо и Цецка” пак нищо няма да стане…

    Reply
  5. Петър Петров

    @Ангел: По-обосновано мнение от твоето не бях срещал в този блог.

    По темата: Само дано да не се съюзят с ДПС/БСП, другото може да се оправи за едноцифрено число години. Не, че един посредствен диктатор би бил желан, но класата с 65 години стаж в дерибействането унищожава много повече.

    Reply
  6. END_end

    В България, да си оптимист е равносилно на това да си идиот! Според мен е абсурдно да имаме такива данъци, здравеопазване, безработица, земеделие, а това правителство не е против- тази система! Някой да е казал, че нетрябва да се раздават милиони на милионери от европейските пари, нали за тях има банки.. Не е ли редно да се подържа заетост на село и дребно земеделие, след като и бай Тошо е разбрал че дребния производител е по-ефективен.. Всички забравиха, че Орсовките още съществуват, и те също точат от еврофондовете- а тях ги източват партийци и олигарси.. Засяването на есенници сякаш сме Канада- довежда до поскъпнавне на зеленчуци и плодове, и ядене на некачествен хляб.. Никой невиждам да се е запътил да оправи някоя нередност!

    П.п- Ако имате приятел който краде от някъде, но този приятел продължава да ти прави добри услуги…. …. Какво следва?…. … Бойко има много такива приятели!

    Reply
  7. Виктор

    Аз също чух Цецка Цачева снощи, остана ми най-ярък спомен от това, че като я попитаха за обещанията и работата, тя каза, че всеки си имал предел на физическата издръжливост и че били уморени от предизборната кампания, или нещо точно в този смисъл с други думи.
    Като един умерен оптимист, още като избраха Цецка Цачева за председателка на парламента се зарадвах, защото сега спокойно мога да кажа:
    “Цецкее, цецкееее,… Цецке…”
    Нали, със съответните паузи и интонации. 🙂 А това за стоте дни нито зная кой го е измислил, за разлика от осемстотинте, нито пък смятам че в него има нещо смислено. Какво е демокрация и лабав закон, или закон, правен по поръчка от престъпници е съвсем друг въпрос, мисля аз, за разлика от Кръстю. А споменавам Кръстю, защото имах нещо да кажа за сътворението и човека и изобщо битието и небитието, но изпуснах момента и забравих. Нещо беше в смисъл, че Бог може да е създал хората не точно така, а малко по иначе, например така, че да няма спор за хората и слоновете и кои имат повече информация, както писа наскоро друг от читателите на уважаемия Григор.
    А човекът с грозната гарга трябва да знае, че ако хората като Григор бяха повече, светът щеше да е много по-добър и интересен включително и за него. При всички случаи, щеше да се краде малко, направо хич. А и блогът на Григор е едно от малкото места, където аз, а както е видно и не само аз намираме нещо полезно и го подкрепяме. Разбира се, нямаме нищо против и гарги на стобора да накацат, но да погракват по-възпитано, че да не пречат на другите. 🙂
    Ъъъ, прощавайте, разписах се нещо повече от необходимото.

    Reply
  8. Nick Angelow

    това, което си написал, може да бъде и аргумент за отказ от избора на по-малкото зло. може би вече е време да започнем да искаме не “по-малко зло”, а повече “добро”. и ако не ни бъде предложено, да използваме мощни “шутове” (нещо подобно на mae-ashi-mae-geri) за наливане на акъл в главите на кандидат-политиците у нас.

    Reply
  9. Кръстю

    @Виктор — Благодаря за вниманието. Това за стоте дни ,т.е около 3 месеца е нещо условно, да не се хващаме за думата….За демокрацията съм чел и писал даже , чети ,ако ти е интересно ,даже има и един банер в блога ми -препратка- “Живот след капитализма”,статии, дето са ги писали други хора, сигурно ще ти е интересно, пък и на другите де…А тая пишман демокрация, при която престъпниците си поръчват каквото им трябва, и която е много на мода у нас, аз и викам нещо друго, обаче ще си спестя израза, може да четат дами, а и деца…

    Reply
  10. Григор Post author

    @Марио Пешев: Може и да могат да свършат нещо полезно. Само че по мой опит хора, които почват с такива неща, обикновено свършват с много вредно и малко или нищо полезно. Така че да се сепват и да си оправят кривиците, ако не искат да свършат в политическата канавка, по бързата процедура – търпението на хората почна да се изчерпва.

    @Кръстю: За мен до момента вече станаха две неща съвсем извън пътя. По извън пътя от това – Бойко да хване автомат и да ходи по улиците да стреля по минувачите…

    @Johnnie: За Цецо и Цецка – ако почват така още от първите дни, направо треперя от мисълта какво ще е към края на примерно първата година.

    @Петър Петров: Ще ми се да споделях оптимизма ти. Според мен качествени разсипници и крадци има и извън БСП и ДПС.

    @End_end: В България да чакаш друг да ти оправи живота означава да си идиот точно както и навсякъде другаде. Причината тук да си оптимист да означава да си идиот е именно че прекалено голям процент от населението чакат други да им оправят живота. Примерно да идат да митингуват вместо тях срещу крадливо правителство и депутатство…

    @СТЕНАТА: Намерението е чудесно, но ако към него не се прибави и пряко излъчване на заседанията със свободни камери, няма да го броя. Дали ББ ще може да контролира депутатите си не ме интересува. Искам АЗ да мога да контролирам депутатите си. Писна ми да ги избирам – да назначавам служители във фирмата си, един вид – за да ме контролират те. Който се опитва да ме набута пак на тая, багажа и откъдето, докато не съм се ядосал.

    @Виктор: Не храни троловете, Викторе. Ангел го търпя, защото се надявам някой път да каже нещо, в което да има нещо ценно. Само че дотук е 100% чист трол, така че вероятно на следващото изсиране ще му клъцна кефа.

    Reply
  11. Кръстю

    @Johnnie– Не мога да разбера, защо иронията на последък не се възприема . И освен това казваш: “Та в България още действа УБДХ (указ (на тодор живков) за борба с дребното хулиганство) от 70те години… ” и как е подействал?! — хулиганите си разиграват коня както си искат, полицаите опират пешкира. Ония пияни серсеми смъкнали знамето – полицая виновен ,че ги “стресирал” с висок тон … Вилняли някакви в дискотека – тероризирали клиентите, дошли полицаи ,опердасали ги , прибрали ги- после ония си признали ,че не са правили хубави работи и хоп! – обвинение срещу полицаите, че са им “развалили авторитета”, като са ги ударили пред хората…Тоест, пред същите хора , с които са се гаврили.
    Мен не са ме възпитавали Сталин и Берия, но мисля, че авторитета на мирния гражданин е по ценен от този на престъпника… Ама май не съм прав като гледам….

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *