Днешното време, умните и интелигиентни хора… и нормалната държава

Цитат от изказване на бившия зам-директор на ДАНС Иван Драшков (скланян сега за шеф на митниците, ако не ме лъже паметта?) пред БТВ (през блога на Пейо):

“В днешно време българското общество много добре знае, че шансът някой да бъде на контрол по телефона е много голям, и интелигентните и умните хора, когато не искат нещо да се разбере в обществото, те просто не го говорят по телефона”.

С други думи, в българското общество нормалното е телефоните да се подслушват. До степен умните и интелигиентни хора да се съобразяват с това. Трябва да свикнем, и да го приемем.

Да виждате някаква разлика от соц-обществото, примерно при бай Тошо?

Ако не, оти ручахме жабетата?

И дали и примерно американското, немското, френското, английското, шведското, японското и пр. общества много добре знаят същото, и интелигиентните и умните хора в тях се съобразяват? В трилърите и фантастичните филми – да, но в реалния свят?

Ако случайно при тях положението е различно, какво иде да каже това?…

Дали случайно не е, че училището на живота не е като кварталното?

Защото ако в кварталното училище не си научиш урока, примерно за лудия и зелника, пак ще минеш в по-горен клас. В училището на живота не само няма да минеш, но и ако не научиш урока повечко време, въобще ще отпаднеш от образователната програма.

В петте признака на Делян го нямаше това – шеф на митниците да стане човек, който продължава да смята, че подслушването на телефоните е нормално положение, което трябва да приемем. Аз обаче няма да го приема. И ще отбележа още една черна точка за новото ни, май непредставимо старомодно правителство. А на управляваните ще припомня хубавата стара пословица, че денят се познава от заранта.

… Пейо хубаво го е казал – без коментар. Съжалявам, не можах да се въздържа.

10 thoughts on “Днешното време, умните и интелигиентни хора… и нормалната държава

  1. ss7

    Не виждам какво те учудва 🙂 . Напълно нормално е хорта да знаят, че подслушването, особено на ГСМ , е не само възможно , но и сравнително лесно, не само за МВР , ами и за частни групирочки, дори отделни хора.

    Също така мисля, че и в нормалните страни, умните хора имат едно наум, за това какво може да говорят по ГСМ-а . Изобщо не мисля, че нерегламентираното подслушване е БГ патент. Справка – Уотъргейт 🙂 и подобни знайни и незнайни случки.

    Reply
  2. Кръстю

    „Слава Богу, в тази страна имаме три преимущества: свобода на словото, свобода на мисълта, и разумността никога да не ги използваме.“— Марк Твен.
    Мисля, че не е имал предвид България.(Е, по него време техниката не е била толкова напред, но принципа е принцип…)
    Григор, не искам да оневинявам никого, особенно “органите”, но мисля, че ss7 е прав. Хайде да не си ги представяме ония от изброените страни с крилца и ореоли. Въпросът е, че не се играе така левашки и на дребно…за щяло и не щяло, най-вече за шантаж.
    Впрочем, мисля, че техниката на този етап дава възможност за подслушване не САМО на службите…и то на разумни цени..

    Reply
  3. Григор Post author

    @ss7: Не ме учудва. Възмущава ме. Надявах се да възмути и още някого, но май за останалите е нормално.

    @Кръстю: Не твърдя, че в някои държави нерегламентираното подслушване го няма. Твърдя, че хората се възмущават от него, и бият през пръстите тези, които го вършат. До степен някои президенти да трябва да си идат. Тук Първанов отиде ли си, понеже си подправи досието?… Затова и в онези държави ще го правят малко и тайно, и ще си отиват, когато ги хващат. Тук ще го правят нагло и явно, и ако ги посочиш с пръст, ще ти пращат мутри в отговор. Както съм казвал неведнъж, проблемът ни не е нагли политици, те са следствие – а народ от добитъци. Това е причината.

    Reply
  4. Селин

    А дано се видим на “Свобода, а не страх 2009”, 12 септември. Малко сме противниците на това следене и подслушване, дано сме повече от предната година.

    Reply
  5. Кръстю

    От тая гледна точка – да! … Но все пак, както казва Мърфи : “Ако нещо може да се счупи, то рано,или късно ще се счупи” ..
    И нещо весело : Чувал съм хора така да крещят по джи ес емите си и да ръкомахат, че ми се струва, че събеседникът им би ги чул и без телефон…Може би не съм прав, но ми се струва, че за един голям процент от нашенците това е последна грижа…

    Reply
  6. Григор Post author

    @Селин: Дано не забравя да напиша предварително, да прочетат повече хора.

    @Спас Колев: Възможно е да съм го объркал – ще проверя.

    Reply
  7. Rado

    Това с напъните за следене и подслушване е едно от десетте неща, които никак, ама никак не ме кефят в китната ни държавица. 😉

    Reply
  8. Григор Post author

    @Спас Колев: Не си сбъркал. Ваньо Танов е друг човек, той ще става шеф на целите митници. Шарков беше шеф в митниците, и точно него съм объркал с Драшков – бях под впечатлението, че Драшков е натресен като някаква фигура точно под Танов, да му дърпа конците, както Алексей Петров на Сертов в ДАНС.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *