Честито, мистър Клайн!

Наскоро попаднах на следната история:

След като стъпил на Луната и произнесъл прочутата си фраза за малката стъпка за човека и голямата за човечеството, Нийл Армстронг добавил полугласно: “Честито, мистър Клайн!”. В първия момент от Хюстън не обърнали внимание.

След един голям подскок, стъпвайки отново, Армстронг отново изръсил: “Честито, мистър Клайн!”. Тук вече шефът на дежурния екип наострил уши. От една страна, в такъв момент астронавтите са под невероятно напрежение, и е нормално да го разтоварват както им падне. От друга страна, ако някой от тях не издържи на напрежението, мисията е в страшен риск. Затова и шефът на екипа сръчкал дежурния психолог и попитал: “Кой е мистър Клайн, Нийл?”

Армстронг вероятно се усетил и отговорил: “Спокойно, Хюстън, просто вентилирам натоварването.” Психологът обаче документирал случая. Когато Армстронг се върнал, психолозите го попитали пак същото. Прибавило се и дежурното подозрение на контраразузнавачите. Година-две астронавтът отбивал въпросите, докато не разбрал – или ще даде обяснение, или ще си влачи въпросителната доживот. И разказал за какво става дума.

Още на пет години малкият Нийл по цял ден разглеждал научно-фантастични комикси, и в квартала му се носела слава на отнесен фантазьор. Един ден, докато играел с брат си бейзбол, топката им паднала в двора на съседите. Когато се промъкнал да я вземе, Нийл чул през отворения прозорец госпожа Клайн да крещи: “Орален секс ли? Знаеш ли кога ще видиш орален секс? Когато съседското хлапе кацне на Луната!…”

Като прочетох историята се посмях от сърце.

След това се замислих.

Съмнявам се след повече от трийсет години г-н Клайн още да си е искал орален секс – особено пък от г-жа Клайн. Но ме впечатлява (ако е истина) колко злопаметен е бил Нийл. И си мисля, че сигурно чутото е имало немалък принос в стремежа му да стане астронавт, и да стъпи на Луната.

Милиони деца си мечтаят за това. Почти всичките стават продавачи, юристи или банкови чиновници, или дори пожарникари или полицаи. На Луната стъпват единици. Но и те са достатъчни, за да си струва да има човек уважение и към невероятните мечти. Ясно е, че няма как всеки да стъпи на Луната – но в един момент някой успява, колкото и невероятно да изглежда това. Така че е добре да вярваме в мечтите, или поне да проявяваме към тях уважение.

За да не дойде някой ден г-н Клайн да си поиска обещаното.

4 thoughts on “Честито, мистър Клайн!

  1. Digital Rebel

    това е яко ако е наистина така, навярно г-н Клайн е имал личен интерес Нийл да стъпи на луната и може да му е помогнал да се амбицира и развие, че да стигне чак до там…със сигурност г-н Клайн е намазал по някое време

    Reply
  2. Григор Post author

    @Digital Rebel: Винаги се намира по някой, който да има интерес мечтите да се сбъднат. И това е хубаво. 🙂

    @Жилов: Анализът всъщност е не върху поведението на Армстронг – то е доста типично – а върху това как възприемаме мечтите, и пр. 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *