Идеалът

“Българският народ има само един идеал: да се обогати. Заради това, пази се да не му попречиш и затваряй си очите пред кражбите. Помилвай някак си незабелязано крадците, особено тези на държавни суми и дръж списъка им затворен в твоето бюро. Когато тоя списък се увеличи, да бъде в процент 10% от населението, то ти си спасен. Знай, че царете се крепят от разбойниците, но те са жертва често на разбойниците, когато не са ги щедро възнаградили”

1918 г., цар Фердинанд, към наследника си Борис.

(Курсивът на предпоследното изречение е мой. От друг коментар не виждам смисъл.)

37 thoughts on “Идеалът

  1. mick

    Къде мога да видя истинския документ? Мен ми се струва, че това е лъжа. Скалъпено от някой отмъстителен лицемер…

    http://www.bolgari.net/%D0%A6%D0%B0%D1%80_%D0%A4%D0%B5%D1%80%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D0%B4__%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82_%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4_%D0%B5_%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B0_%D0%B7%D0%B0_%D0%B4%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%B5_%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9-h-260.html

    Reply
  2. Селин

    Че е отмъстителен лицемер – така е, баба ми дори беше писала исторически статии против него. о.О
    Но дали е прав в случая – уви, прав е.

    Reply
  3. Васил Колев

    Брой ме и мене към тия, дето искат източници 🙂 Доколкото знам има един набор фалшифицирани писма от Фердинанд към Борис, написани за да се дискредитират двамата (което е доста официално потвърдено).

    От друга страна има твърде много истина в това нещо…

    Reply
  4. Господин Гюров

    А бре не сте ли чували за Гугъл 🙂 Ето например едно от местата, където са публикувани този и още доста други “бисери” на Фердинанд:

    http://www.ndt1.com/article.php/20090629121150106

    Там е посочен следния източник: “книгата “Цар Фердинанд, циник, измамник, лицемер”. Книгата е вече на пазара, благодарение на архивиста Цочо Билярски.”

    Reply
  5. Господин Гюров

    Извинявам се за дублажа, сега видях че същата информация (всъщност повече информация) има в линка на mick.

    Reply
  6. Григор Post author

    Не знам дали информацията е истинска, или измислена. Но не мисля, че има значение.

    В началото на 1990 г. в-к “Анти” публикува части от един наръчник с указания към съветските тайни служби в други соц-държави. Обясняваха нещо за произхода им, не помня какво. Просъветчиците бясно ги обявяваха за фалшификат, понеже СССР нямал шпиони в соц-държавите, било нямало нужда. (Путин разказва в книгата си как той е бил високопоставен съветски шпионин в ГДР, така че този въпрос вече има отговор.) Някои от съветите бяха:

    – Организирайте строежа на големи промишлени предприятия, но се грижете пречиствателните им станции да закъсняват с пускането си, и да не работят добре. Така евентуално партизанско движение ще бъде ограничено откъм водоизточници.

    – Грижете се винаги всичко да не достига – стоки, магазини, услуги. Организирайте опашки за всичко. Поставете на тях шпиони, които да донасят какво се говори. Така хората ще се научат да се карат и мразят помежду си, вместо да се организират срещу властта ви.

    – Назначавайте за управници некомпетентни хора, за да зависят от вашите съвети. Ако някой се оплаква от тях, препращайте оплакването на този, срещу когото е. Той ще се разправи по незаконен път с некомпетентния, а вие ще използвате това, за да го контролирате още по-сигурно.

    … Наскоро след излизането им един приятел ме попита какво мисля за тях – дали са фалшификат, или истина. Отговорих му, че след като описаното в тях е реалността, е без значение дали самите указания са фалшификат, или истина – обективното положение е това.

    Същото имам предвид и с този съвет. Не зная дали е истина или фалшификат. Но отразява обективното положение – че страдаме, понеже сериозен процент българи искат не да няма корупция и прочее, а те да са, които се облажват от нея. Те са удобният тор за отглеждане на “бушончета” за големите крадци. Докато останалите не се научим така да ги бием през пръстите, че и най-наглите да не смеят, ще имаме не каквото мечтаем, а каквото заслужаваме… Зтова и истински ли е съветът, или не, според мен няма никакво значение. Има значение истинска ли е реалността, която той отразява, и която смуче живота ни.

    Reply
  7. Господин Гюров

    @ Григор

    Този предполагаем наръчник на тайните служби звучи съвсем в стила на т.нар. “Протоколи на ционските мъдреци”, които са доказан фалшификат. А “протоколите” са послужили за оправдаване на гоненията срещу евреите в царска Русия и нацистка Германия. Някои и досега предпочитат да вярват в оригиналността им. Можем спокойно да предположим, че идеята на “наръчника” също е била да послужи за оправдаване на нечии гонения.

    Има значение дали такива неща са фалшификат или истина. Стоковият дефицит при соца беше обективен резултат от икономическата система, а не следствие на заговор на тайните служби. Ако повярваме, че е бил заради заговор, какво следва да направим? Ами да избием заговорниците и да върнем икономическата система на соца с вярата, че тя този път ще се представи по-добре.

    Reply
  8. Десислава Делибалтова

    Интересно, дали някой се съмнява в съществуването на злото. Ако не го вижда, съчувствам му, защото със сигурност го е допуснал в себе си над допустимия санитарен лимит.

    Ако обаче признаем, че злото съществува, е без всякакво значение преносителят, тъй като все едно, злото го е обезличило и работи чрез него за своите си цели, които са непроменени откак свят светува.

    И каква конспирация? Нали и силата и посоката са идентични! За стадото зомбита идеите, мислите, думите са излишни и дори вредни. Те се движат от една обсебила ги страшна власт и целта им е еднаква и вечна. Методите също. Направо да се чуди човек как още си работят безотказно.

    Reply
  9. Galarad

    “Не знам дали информацията е истинска, или измислена. Но не мисля, че има значение.” – ?

    Григоре, ти слагаш името на Цар Фердинанд под някакъв измислен текст, за който не те интересува дали е верен? Защо не го подписа с Йоан Павел ІІ тогава, или с някой друг? Фалшификацията на историята е не е хубава работа.

    Reply
  10. Спас Колев

    Фалшификатите също са полезни – с разкриването на психологията на фалшификатора. 🙂 Допускането ми е, че от множеството правдоподобни възможности, би избрал тези, които са най-близки до собствения му начин на мислене.

    Reply
  11. dagoburd

    Преди 2-3 седмици в блогосфера беше излязъл един пост, точно за това книжле “Цар Фердинанд, циник, измамник, лицемер” и като прочетох тоя цитат горе ми замяза на нещо точно от там.И какво стана, отварям коментарите и наистина се оказа така 😉 Ето го нещотот за което говоря http://petyr.blogspot.com/2009/08/blog-post_14.html – накратко, цялата книга е писана по неистински писма. Добре е да се прочете цялата статия, за да се види че не голосволя в момента, а това горе наистина е някаква комунистическа измислица.

    Reply
  12. Господин Гюров

    @ Десислава Делибалтова

    Не разбрах коментара ви към мен ли беше или към Григор. Както и да е. Относно злото най-точното описание, което съм срещал, е на Рон Смодермон в книгата му “Просветление” (за жалост не мога да дам линк в момента към съответната глава, тъй като сайтът, където я качихме преди време, в момента изглежда е хакнат – странно съвпадение със съседната тема за сигурността на различните ОС). Та ще вметна някои неща с мои думи.

    Злото не съществува някъде там, отвън. То никога не е абстрактно. Но за сметка на това разсъдъкът ни винаги го сочи като някакъв външен феномен, за който самият разсъдък не носи отговорност. Приносителят има значение, защото без приносител злото не съществува. Негов източник винаги е нечий разсъдък.
    Злото винаги е някакъв вид отхвърляне и изолиране (мислено, още преди самото действие!) на други същества. Злото не може да бъде победено чрез отхвърляне и изолиране на “злите”. Защото самият този акт от наша страна по отношение на тях също е зло. Това, което можем да направим, е да бъдем отговорни за собственото си зло – което генерираме самите ние чрез съответните актове на отхвърляне и противопоставяне.
    Проблемът е, че обикновено смятаме тези свои актове по отношение на другите за ОК (“да, те го заслужават!”), докато същите актове са “лоши”, когато са по отношение на нас.

    Ето например едно чистокръвно зло – в случая от разсъдъка на Григор:
    “Докато останалите не се научим така да ги бием през пръстите, че и най-наглите да не смеят, ще имаме не каквото мечтаем, а каквото заслужаваме…”
    Под ръка ми е, затова цитирам него; няма проблем да цитирам и лично мои изцепки от коментари на разни места, но трябва да ги търся повече 🙂

    Как да се работи със злото – нашата отговорност е за нашето си зло, онова дето ние го създаваме. А по отношение на другите, вероятно най-добрият пример е Махатма Ганди.

    Reply
  13. Десислава Делибалтова

    Господин Гюров, благодаря за отговора. Ще потърся този автор. И на мен ми харесва описанието и приемам мнението за безукорно с една важна забележка: злото няма място в нормалния здрав човек. Заразеният със зло е болен и трябва да се лекува. Вярно, не може без лично усилие от всеки пациент, но има нужда от лечители.

    Тази болест се лекува с думи, с ясни логични доводи и доказателства, с чистата истина, произнесена на висок глас, въпреки опасностите.

    Затова ще го кажа и аз, въпреки наложеното от самото зло обществено мнение, че то не съществува извън човека. Злото не е част от човека, а неговият най-зъл и опасен враг. То е описано и възприето правилно от християнството и е безумие от наша страна да пренебрегваме лекомислено това най-важно знание за света и човека. Свидетелствам за това с цялата си обич към хората. Проучете, проверет и сами се убедете!

    Reply
  14. Григор Post author

    @Господин Гюров: “Това ми звучи в стила на еди-какво си, което е доказан фалшификат…” не ми изглежда сериозен аргумент. Също, идеята на “наръчника” тогава надали е имало как да послужи за гонения, по съвсем проста причина – никой разумен човек не е очаквал, че списъците на тайните служби ще бъдат разкрити (или по-точно че ще съдържат нещо различно от това, което е най-изгодно на службите към съответния момент). За изминалите 20 години имаше поне 4-5 вълни на вадене на тези списъци, и при всяка вълна все излизаха хора, които не са излизали при предишните. Официално го оправдаваха с това, че всяка вълна засяга различни служби, но като гледам описанията кой къде е работил, при всяка вълна излизат и нови от “извадените докрай” на предишни вълни. Като си припомня съвсем наскоро почистеното досие на Гоце, вероятно процесът ще продължи и занапред.

    А иначе идеята е, че истината просто е истина, без значение кой я казва. Ако е истина, значи е истина дори ако аргументите зад нея са погрешни. Третият закон на Нютон е верен, и ще остане верен дори ако някой го доказва с фалшив аргумент. Въпросните указания бяха голата реалност около нас тогава, и тя беше такава независимо дали тези указания съществуват, или не. Икономическата система на соца няма как да я върнем, без да върнем политическата му система, а тя задължително ще породи тайни служби от сорта на предишните. Така че въпросът “заговор или икономическа система” ще остане, и пак ще се караме за неща без смисъл, вместо да предприемем каквото ще оправи ситуацията.

    И да, нагледал съм се достатъчно на хора, които искат да се обогатяват за сметка на другите. Някои от тях могат да бъдат превъзпитани чрез приемане. Други – не: те ще се възползват от приемането, за да те смучат още по-добре, и ще дават пример и на тези, които могат да бъдат превъзпитани, и превъзпитанието ще се проваля.

    Същото другояче: не можеш да прескачаш еволюционните нива. Законът на Христос (“ако те ударят по едната буза, подложи и другата”) има сила в свят, уреден по закона на Мойсей (“зъб за зъб, око за око”). В свят, уреден по закона на джунглата, законът на Христос е недостатък, който вреди на доброто. Подложиш ли там и другата буза, ще те ударят с кеф и по нея, ще поискат пак първата, и когато капнат от умора да те бият, ще поканят всичките приятелчета да се накефят и те. След това ще те помолят да минеш пак утре, като си починат и съберат сили, и намерят и бухалки с пирони. А ако не минеш, те ще дойдат, защото ще знаят, че си ахмак и няма да се опънеш… В такъв свят има ефект, и е полезен законът на Мойсей.

    А в свят, отгледан от лайнодушието на добитъците ни, има сила и ефект единствено законът “за око – две, за зъб – чене”: този на Мойсей вече е твърде слаб, твърде много сме хранили и галили с перце разните изроди. Възхищавам се на Ганди, идеята му е велика. Но е успяла срещу англичаните. Срещу Чингис хан нямаше да успее. Има чудесни идеи, но универсални идеи няма, както няма нищо абсолютно. Човек или прилага адекватните на ситуацията идеи, или се проваля. И най-добрата идея, ако не е адекватна на ситуацията, е търсене на ключа не където си го загубил, защото другадето е по-осветено.

    За злото – не съм съвсем съгласен. Вярно е, че то е абстракция, но това не значи, че то не съществува. По тази логика има значение единствено хардуерът, защото без него софтуерът няма как да работи… И да, отхвърлянето на Чикатило или Джак Изкормвача определено е зло към него, но е добро към стотици евентуални негови бъдещи жертви. Разумният човек избира най-добрата от реалните възможности, а не от идеалните – иначе би бездействал завинаги.

    @Галарад: Цитирах цялото така, както го намерих. Не заради историческата достоверност, а заради фактическата достоверност на мислите вътре. Възможно е и да е фалшификация, и Фердинанд никога да не е писал такова нещо. Истината в тези думи обаче остава.

    @Спас Колев: От значение е по-скоро не кой точно е фалшификаторът (или дали конкретният текст е фалшификация, или не). Много по-важно е според мен, че текстът е верен. Спокойно мога да се съглася, че не е на Фердинанд, и че той е бил недостатъчно хитър, за да забележи тези истини – но ще ги направи ли това по-малко верни?

    @dagoburd: А казаното вярно ли е, според теб, или също е комунистическа измислица? Защото ако е вярно, тезата за добрия цар Фердинанд и лошите комунистически измислици почва да се размива… 🙂

    @Десислава Делибалтова: За да пожелае пациентът да се лекува, е необходимо да осъзнае, че е болест. Докато злото в него му носи реални предимства и ползи, той ще го осъзнава като полезно качество, а не като болест, и всячески ще се бори срещу това да бъде освободен от него. Оттук и “бруталната” необходимост носителите на зло да бъдат бити през пръстите – за да не се налага иначе на по-късен етап да ги стреляме в главите, ако искаме въобще да оцелеем и ние, и колкото може повече от тях. Защото след като изсмучат до унищожаване нас, те ще се заемат един с друг, до последния.

    Reply
  15. dagoburd

    Няма как да е вярно, при положение че цялата книга е писана на базата на фалшива кореспонденция м/у Фердинанд и Борис III. От това което чета за тези “Съвети към сина”, наистина са абсолютен фалшификат – тогава как да вярвам на цитати като горния ?

    Не съм казал че комунистите са лоши, а цар Фердинанд добър. Казвам, че комунистите разпространяват фалшификати. И не е правилно по такива фалшификати да се правят изводи за личността на Фердинанд. Което не означава, че няма други реални исторически факти, според които Фердинанд не е цвете за мирисане – което м/у другото е споменато и в линка който дадох.

    Reply
  16. Gabo

    @dagoburd, прав си, може да не го е писал Фердинанд, но защо Симеон СаксКобурготски така дословно го изпълни? Мигар не се обгради точно с ‘разбойници’?
    Хм, сега като се замисля, на фона на това което той заграби, другите наистина могат да минат просто за любители – джебчии.
    И чия жертва стана, та не влезе в Парламента при тези избори, мислил ли си?

    Reply
  17. emo

    според мен, са фалшиви конспиративните указания писани във вестник Анти,
    и е много важно дали са истински или не.
    ако приемем че са истински, остава валидна тезата че комунизмът е бил провален от едни
    конспиратори и че не е лошо пак да опитаме да го построим.
    ако тези злини обаче не са инструкции на КГБ а следствие от яловата система изводът е
    очевиден – трябва да се противопоставим на всеки опит за връщане на “онова време”

    Reply
  18. Господин Гюров

    @ Григор

    Т.е. ако дадено твърдение се състои от 2 части и ти си съгласен с втората, докато първата най-вероятно е клевета, ти намираш за ОК да тиражираш клеветата, тъй като нямало значение дали е клевета или не, след като втората част на твърдението според теб е вярна?

    Reply
  19. Григор Post author

    @dagoburd: По тази логика трите закона на Нютон са неверни и абсолютен фалшификат – той ги е описал в труд, основната теза на който (законите на божествения порядък) може да се счита за опровергана във вида, в който той я е описал. Същото важи за законите на механиката, идеята за атомите, и изобщо на практика цялата наука. Честито!

    @Gabo: Няма никакво значение дали Симеон, Сергей, Жан, Иван и прочее са от рода Сакс-Кобург, или не, точно както няма никакво значение дали Фердинанд наистина е написал тези съвети. Тоест, ако ще бистрим на кой му смърдят чорапите, е ужасно важно. Ако обаче ще мислим как да излезем от насраното положение, няма значение.

    @emo: Според мен системата на социализма, в тогавашния си вид, задължително поражда и политически полиции и служби като тогавашната. Оттам нататък, дали указанията са истински (било официално съставени по списък, било самосиндикално преоткривани от всяко политическо ченге поотделно), или измислени (и системата се е скапвала поради чисто икономическа негодност), е без значение. Системата върви в пакет, като цяло, а цялото задължително включва този момент. Да спорим дали го включва икономически, или политически, е никому ненужна схоластика.

    @Господин Гюров: Цитирам твърдението като цяло, във вида, в който съм го намерил. Ако първата част най-вероятно е клевета, рано или късно това ще се разбере. Наблягам, и го цитирам, заради тази част, която е вярна. Оттам нататък, ако някой се опитва да ме опровергава със съмнения в другата част, защо не пробва с това, че ми миришат чорапите? То поне е доказано вярно. 🙂

    Reply
  20. Господин Гюров

    @ Десислава Делибалтова

    Ето книгата: http://enlightenment.mail333.su/

    Преди беше на подобен адрес, но с com накрая. Не знам защо са сменили домейна, който получавам към пощенския адрес, а отделно че бяха затрили самите файлове, но вече са на посоченото място.

    Колкото до външното зло, за което пишете, предполагам че имате предвид т.нар. дявол. За него не мога да кажа нищо, тъй като не съм го срещал, нито познавам някой, който да го е виждал лично 🙂 А казано по-сериозно, придържам се към бръснача на Окам. Не виждам необходимост от свръхсъщество, наречено дявол, за обясняване на събитията и отношенията в света. Доброто познаване на човешката природа ми се струва достатъчно за такова обяснение.
    Знам, че едва ли ще се съгласите с мен, казвам горното не за да споря по въпроса, а просто споделям моето виждане, за да сте наясно с какъв човек комуникирате 🙂

    Най-доброто познание за функционирането на човека (и оттам на обществото), до което съм достигнал в досегашния си живот, съм се опитал да синтезирам в следния кратък текст (имаше 20-минутно ограничение за четене 🙂 :

    “Основни програми на човешкото същество”
    http://roza-fed.blogspot.com/2008/12/blog-post_22.html

    Reply
  21. Ivo

    Вярно е че парите са издигнати в култ в момента в България, но това не е само българско явление. Индивидите от повечето западни и източни народи също искат да се обогатят. Нищо ново под слънцето. Не сме по уникални в това отношение от народите които ни заобикалят. Просто другите държави функционират и ограничават най лошите явления на този стремеж. В България държавата беше разрушена и съответно натрупването на пари мина по най грозния начин – диво, неморално, незаконно и престъпно. Когато си изградим държавата наново и въведем малко морални принципи няма да се отличаваме от другите народи.
    Така че тези думи може да се приложат към кой и да е народ и да бъдат верни. В този смисъл това писание си е жива манипулация.

    Reply
  22. Григор Post author

    @Ivo: За различните народи тези думи ще са различно верни. Боя се, че българският народ в това отношение е в най-верните 1% от народите… 🙁

    Reply
  23. Десислава Делибалтова

    Господин Гюров, прякото следствие от “несъществуването” на злото (т.н. дявол) е “правото” ни да бъдем зли, защото излиза, че сме си такива. Точно каквито ни иска злото. И Вие ли искате това, приятелю?

    Нали уж знаем, че една капчица катран разваля кацата с меда? А злото е нещо много по-лошо, то е зараза, чума! Една капка убива всички ни, ако е сред нас. И какво сложно има в тази пределно ясна истина, та отказваме да я видим?

    Много е мило, че ми дадохте линковете. Ще ги погледна довечера.

    Reply
  24. Raymond

    Ако идеалът на българският народ е да се обогати,това никак не е лошо.Лошото е,че отделният българин иска да има баня /и дори да се къпе!/,защото и колегата му има.Не работи за да облагороди двора си, а за да му завижда съседа.Не прави любов защото обича жените,а защото винаги се намира някой да се дразни.Не си купува джип за да пътува през лошите пътища,а за да отиде до съседния гараж и да пие кафе в пластмасова чашка.За това през август се втурва към морето с цялата си мизерия,но иска да изпъкне винаги,когато има публика.Българинът неусетно е изгубил качествата на естествения човек.А нацията гасне.

    Reply
  25. Господин Гюров

    @ Десислава Делибалтова

    Разбира се че имаме право да бъдем зли, това е цената на свободната воля. Можем да сме всякакви, но не можем да не си платим за това. Всичко си има последици.

    Reply
  26. Господин Гюров

    Да поясня горното, че май стана двусмислено в началото. Нямах предвид, че за да имаме свободна воля трябва да сме зли. А че наличието на свободна воля означава възможност да сме както добри, така и зли. Всеки избира какъв да бъде и съответно си плаща – на Изток му викат карма, или закон за причината и следствието.

    Reply
  27. Десислава Делибалтова

    Напълно съм съгласна. Имаме свободната воля. Приемам Вашата уместна корекция.

    Reply
  28. Десислава Делибалтова

    Моля, в по-предния ми коментар вместо “право” да се чете “полза”.

    Reply
  29. Десислава Делибалтова

    По-точната дума май е “оправдание”, все търсим оправдание и все друг ни е виновен. Ето пример за злоупотреба на хубавата дума “Правда”.

    Reply
  30. Десислава Делибалтова

    Продължавам да си говоря сама и да ми е интересно, но пак ще се поправя. Нека бъде “все търсим оправдание, за да не поемем отговорността за свободната си воля”. И дори ще добавя, че повечето от много по-умните от мен хора не използват ума си за търсене на истината, а за търсене на оправдание за сгрешения си живот. Но тъй като са наистина големи мозъци, успешно заблуждават простосмъртните като мен. Задълго, но не завинаги . . .

    Reply
  31. Господин Гюров

    @ Десислава Делибалтова

    Извинете че не Ви отговарях, но май отидохме извън темата, а и като че ли нямаше нужда от коментар 🙂
    Съгласен съм с това за оправданията, но ми се струва, че то е проблем не само на много умните, а и на доста хора изобщо. В цитираната книга има специална глава по въпроса, казва се “Съвършенството и Вашата приказка за жертвата”.

    Един приятел видя това заглавие и като прочете “жертва”, веднага реши, че става дума за жертвата на Исус и тръгна да чете. Остана разочарован и реши, че не му трябва да чете каквото и да е повече от книгата. Та за всеки случай да Ви предупредя – става дума за жертвената история, която мнозина от нас си съставят за оправдание на живота си, а не за някаква възвишена жертва 🙂

    Reply
  32. Идея за България

    Не разбирам защо тази мисъл на Фердинанд седи 2 дни като главен и толериран блог в Дир? Зависи кой как го какво цели с казаното?! Западноевропейците и то високо демократичните, винаги са определяли значимостта на един народ в европейското си цивилизационно развитие не по дяла в общата европейска културна съкровищница, а по това кой колко има в джоба. Защото мисленето на високо материално и цивилизационно развита Европа е било БИТИЕТО ОПРЕДЕЛЯ СЪЗНАНИЕТО. И колкото е по-материално богат един народ, толкова по- значимо място му се отреждат и с достойнство се отнасят към него. Икономиката е в основа на обществено развитие и прогреса на обществото, в нивота на развитие на общественото съзнание и модел демокрация. Спомням си как Швеция и Финландия влязоха много късно, едва 1994г. в ЕС. Особено малка Финландия със своето много показателно икономически и обществено развитие била най-бедната страна в Европа, по -бедна от България”, в последните 20 години вдигна 15 пъти Брутния си национален продукт и станала една от най- богатата в Европа, а другите европейци без особени преговори и никакви условия с раз и огромен респект приеха Финландия в ЕС. Като европейски народ и част от европейската цивилизация за българина трябва да бъде значимо това понятие и да се стреми да го следва, също ДА СЕ СТРЕМИ ДА СТАНЕ БОГАТ КАТО ДРУГИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ. В случая обаче, Фердинанд визира само своята алчност- дошъл като обеднял аристократ с една риза на гърба, но пък изгонен от народа си с цели два вагона злато, нали ? Д.А. от ideyazabulgaria.org

    Reply
  33. Идея за България

    И да добавя- Фердинанд не е изгонен щом си тръгва с два вагона злато, а нашия беден изтракал но добър народ показва своето голямо благородство . При това Фердинанд си заминава в момента когато българският народ тъне в огромната си първа национална катастрофа, след 4 водни (забележете- в Европа има 1 война ,на Балканите- 4), с въшки и холера по фронтовете, с мизерия в България и 400 000 бежанци от Тракия и Македония, на които трябваше да предостави подслон и оземли. Българите имат една основна слабост- поради все още неразвитата си демокрация и от там липсата на развито демократично съзнание те не могат да подхождат нормално към историята си и обективно да я оценят ! Д.Ал от ideyazabulgaria.org

    Reply
  34. Идея за България

    “Помилвай някак си незабелязано крадците, особено тези на държавни суми и дръж списъка им затворен в твоето бюро. Когато тоя списък се увеличи, да бъде в процент 10% от населението, то ти си спасен” -това изречение буквално значи”10% лумпенизация на обществото . Сега това е напълно постигнато, не само 10% а цели 60% е сегашната лумпенизация на обществото постигната благодарение на извънредно порочната политическа система, създадена през прехода в лицето на всички стари партии като почнеш от майката и родител БСП до последната ГЕРБ r и родила също така извънредно порочното явление- олигархия, неизвестно в развита и демократична Европа.

    Reply
  35. Григор Post author

    @Идея за България: Аз пък все си мисля, че финансовото богатство на отделните хора не е единственият критерий за една държава. Нито пък най-важният. Иначе най-великата държава на света щеше да е Кувейт, плътно следван от някои островни държави, и чак после Исландия и Швейцария. Да, полезен за хората критерий е. Но ако това е идеята за България, аз почвам да се чувствам готов за емигрант.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *