Окачествяванията на Писа

Споменавал съм преди, че за мен моята Писа е един от най-надеждните ОТК за млечни и месни продукти, които познавам. Вярвам й повече, отколкото на ХЕИ, особено в днешните времена.

(Естествено, не докрай. Подправките, особено етеричните масла например я отблъскват, независимо колко истински е продуктът. Има и други предпочитания или непредпочитания, и надали знам всички. Но все пак вкусът и обонянието й са ми ориентир.)

Поредните й окачествявания:

– Млечни продукти на Данон – не ги поглежда. Че са от сухо мляко знае всеки. Но то би трябвало да се прави от истинско мляко, нали?… Може би просто френската изтънченост не й е по вкуса. 😉

– Кашкавал “FF вкус” – и на него си пише, че е с до 25% сухо мляко, а и цената му е 2 лева под другите. Тоест, бих очаквал да е абсолютно менте. Но Писа го яде безотказно, и пита за още. Може би съдържа и истинско мляко, де да знам.

– Пастет “Тандем” – омита го като ламя. Не съм погледнал какво съдържа (а и не съм убеден доколко на опаковките може да се вярва). Но Писа половин час облизва вече лъснатата найлонова опаковка, и после ме водеше да ми я покаже – очевидно искаше още.

… Като насъбера още наблюдения, ще ги впиша. 🙂

22 Responses to 'Окачествяванията на Писа'

 1. Кръстю Says:

  Каквито и боклуци да има в пастета ( като имаме предвид степента на смилане, няма начин производителя да преодолее изкушението) ,основният му състав е черен и бял дроб, а съм забелязал, че всички месоядни животни предпочитат карантия пред чисто месо. Интересно ,защото в пастета по принцип има доста подправки…
  Моят ротвайлер трепери от кеф като види шкембе чорба 🙂

 2. Марин Says:

  @Grigor: Да не са почнали производителите да се съобразяват с вкуса на твоята Писа … 🙂

 3. Божо Says:

  Данон НЕ е кисело мляко.
  Използват се други щамове бактерии, а не Лактобацилус булгарикус.
  Така че, проблемът не е в сухото мляко.

 4. Жоро Says:

  http://kaka-cuuka.com/1691 , чети. Има някъде за киселото мляко. А за пастета… ами те котешката и кучешката храна от подобни работи ги правят. Ще имаш същият успех със почти всеки пастет, който хванеш. Пробвай. Освен ако наистина не е най-големият бокулук…

 5. Григор Says:

  @Божо: Назлъндисва се не само на кисело мляко, но и на всичко на Данон, което съм й давал да пробва.

 6. Божо Says:

  ами значи – da no ne 😉

 7. Nick Angelow Says:

  хм, на тази Писа няма ли да покажеш някоя и друга снимка 🙂

 8. Ани Says:

  Григоре, аз пък си помислих, че не е много разумно да разчиташ на вкуса на Писа. Животните наистина уж имат нюх за отровна/неотровна храна, но от личен опит знам, че и кучета и котки е елементарно да ги излъжеш, като им пробуташ боклуци с овкусители. За сравнение, няма котка, която да не се е пристрастила към сухи храни и Уискас, след като веднъж ги е опитала, а съдържанието за мен е повече от съмнително.

 9. Григор Says:

  @Божо: :-))))

  @Nick Angelow: Най-обикновено коте. 🙂

  @Ани: Права си, не е разумно да му разчитам напълно. Но вкусовите рецептори на хората и котките са различни, и овкусителите се правят да подлъгват хората: понякога котките преценяват вкуса (в смисъл произхода на храната) по-правилно. Иначе, не е проблем да се определи какво съдържа едно мляко, и какво не. Някои тестове изискват лаборатория, други обаче могат да бъдат проведени и в домашни условия с достъпни неща.

 10. Спас Колев Says:

  Ако търсиш някакви корелации, гледай и консервантите. Котките би трябвало да са с относително ниска толерантност към соли на бензоената киселина, а E211 е на всяко гърне мерудия, така да се каже.

  @Божо: Данон Е кисело мляко, но НЕ Е “българско кисело мляко”, съгласно БДС 12-82. И проблемът не е в закваската (Streptococcus thermophilus си е валидна закваска), а в останалите добавки (нишесте, сухо мляко, консерванти и т.н.). Българско кисело мляко по БДС 12-82 в наши дни не се произвежда, освен може би случайно в домашни условия.

 11. Григор Says:

  @Спас Колев: Иначе казано, Данон е кисело, но не е мляко. 🙂

 12. Longanlon Says:

  Aни, сухият Wiskas струва по 7 лв/кг, което на мене иде да ми каже, че не се прави от чак такива боклуци, като например кренвиршите (3-4 лв/кг).

 13. foo Says:

  всъщност иде да каже, че хората които имат котка, са склонни да дадат повече пари за храна на котката, отколкото тия дето гледат как да вържат двата края на кренвирша.. или поне процентно от двете групи, че да е са такива цените. иначе, на теб конкретно не ти ли писна да си на всеки блог E211 ?

 14. Господин Гюров Says:

  Струва 7 лв, защото се казва Wiskas. Ако кремвиршите се казваха така, щяха да струват от 10 лв. нагоре. Дори да се правят от същите боклуци.

 15. Кръстю Says:

  За млеката – Данон нито е кисело, нито е мляко, както и това на баба ,на дядо и пр…

  “Българско кисело мляко по БДС 12-82 в наши дни не се произвежда, освен може би случайно в домашни условия.” – това е истината ,която казва Спас Колев. Такова имах възможноста да ям миналия месец на село, подквасено от една конкретна баба. Спомних си иснтинския стар вкус, който е вероятно много от четящите да не помнят…
  А за останалите произведения : Преди време бях чел, забравих къде : ” Салама и политиката е по-добре да не виждаш как се правят” 🙂

 16. Longanlon Says:

  foo, пропуснал си едно L на края на ника си 😉

 17. Божо Says:

  @Кръстю – мие почти винаги си заквасяваме мляко вкъщи. Прясното мляко го купуваме от производителите директно. Така че това кремче, което го пробутват като кисело мляко си го спестяваме.

  Но уви. Българско кисело мляко сега се прави само в домашни условия и в … Япония…

  До колкото знам, японците внасят истинска закваска, а не тия измишльотини.

 18. Кръстю Says:

  @ Божо — Има тенденция до 3 години да се изнеса с госпожата в едно селце на 15 км от Варна и ще си взема две кози…Интернет има , така,че ще работя спокойно. Само живот и здраве да има.
  Големия град вече ме дразни…дивото зове 🙂

 19. Master Says:

  Ако,можеха да говорят,както е казал автора….Твоят котарак и котаракът на Васа Ганчева са изтънчени критици,единият на медии,другият на млечната промишленост. В нашето семейство сме фенове на Данон съответно и кучето ми и котката ми консумират от тях,да ти споделя до сега не са ми се оплакали. Особено в летните дни, си ги ядат с настървение,въпрос на вкус е и при животните.

 20. Григор Says:

  @Божо: Уви, да.

  @Кръстю: Стискам палци! И аз много го искам, но към момента не мога да си позволя място на растояние от София, от което да мога да ходя на работа ежедневно.

  @Master: Абсолютно! 🙂

 21. ivo Says:

  Здравейте!
  Как бихте приели един чист продукт от вещества – само кисело мляко и закваска?
  -) чисто краве мляко;
  -) чисто овче мляко;
  -) смес краве:овче 3:1 (за сгъстяване на кравето мляко).

  Имам желание да започна подобно производство и ме интересува какво ви е мнението за подобен продукт?
  Като цена не съм смятал (зависи каква изкупна цена ще са съгласни краварите и овчарите по селата). Горе-долу на кофичка чисто краве мляко го виждам между 85 ст и 1 лв. Как ви се струва?

 22. Григор Says:

  @ivo: Мисля, че ще има купувачи.

Leave a Reply