Майкрософт и Линукс – за кой ли път…

Открих тук една, уви, интересна статия за действията на Майкрософт към Линукс. И се боя, че не е фалшификат.

Колкото и да е странно, дори след подобни неща аз не мразя Майкрософт. Вярно е, нечестността им е възмутителна. Но човек, а и фирма, следва да бъдат преценявани от гледна точка и на положението, в което са.

Ако бъдат изправени пред заплаха от категорията на Линукс, повечето корпорации с размера на Майкрософт биха прибегнали до екипи наемни убийци. При Майкрософт, поне засега, дори по-бруталните заплахи са голяма рядкост. Тоест, те са направо ангели небесни сред равните им – без ирония. Да, по моите критерии и техните действия са недопустими, и смятам да се боря срещу тях както мога. Но в същото време им отдавам дължимото за търпимостта (като за позицията им) към конкуренцията на свободния софтуер, и за толерантността им към него. Те са една от причините – не единствената, но една от най-важните – заради които не бих искал Майкрософт да фалират или изчезнат.

Би било страшно трудно Майкрософт да се превърнат в приятел и поддръжник на свободния софтуер. Към момента на пръв поглед е непредставимо. Но мисля, че не е невъзможно. И че, ако се работи търпеливо и конструктивно, това може да стане. Тогава свободният софтуер ще има още един могъщ и надежден поддръжник.

А с това и свободата на хората. Защото софтуерът няма нужда от свобода. Имаме я ние, потребителите му.

15 thoughts on “Майкрософт и Линукс – за кой ли път…

  1. mdam

    Хм, интересен е въпроса за наемните убийци. Би ли оцелял Linux без Линус Торвалдс? Дали успеха му се дължи освен на многото подръжници на идеята допринасящи код и на някои изявени индивидуалности менажиращи процеса.

    Reply
  2. mname.org

    Дрън-дрън .. корпорации, наемни убийци. Много шум за нещо си толкова тривиално като тип софтуер. Софтуерът е да върши работа, а не да се замесва с идеологии. За мен типа софтуер няма по-голямо значение от това какъв тип са ми тръбите във водопровода или канализацията, или пък каква марка са ми кабелите по които ми идва тока …

    Reply
  3. lem0na

    Това също е интересно от гледна точка на практики и политика: http://www.geoffchappell.com/viewer.htm?doc=notes/windows/license/memory.htm

    Иначе без Линус според мен нещата няма да са същите както сега – ще се затъне с безмислени спорове и няма да се върши работа. Справка: Debian или Gentoo със и без Daniel Robins

    Демокрацията е хубаво нещо като теория, но когато стане дума за вършене на работа други методи са ефективни.

    Reply
  4. наблюдател

    За Microsoft дори самото съществуване на свободен софтуер (в частност и linux) е заплаха. Без значение от качествата на продукта. Просто за тях е вредно да се разчува, че софтуера (и особенно качествения) може и да не е собственост на някого. Не върви да се води открита война с безплатен продукт. Все едно да кажеш, че благотворителността е лошо нещо. Затова работят задкулисно и с по-меки методи. Но не може да има съмнение за намеренията им към linux и свободния софтуер въобще.

    Reply
  5. иво

    Григоре, следя блога ти и го намирам за много приятно място. Още повече, в повечето случаи мнението ми се припокрива с изразеното от теб.

    При цялото ми уважение обаче, в случая съвсем не мога да кажа нещо подобно. Дори ми се струва абсурдна позицията, че има какво да им се признава на Майкрософт, „… за търпимостта (като за позицията им) към конкуренцията на свободния софтуер …“. Ако бях срещнал това на друг блог, щях просто да го подмина и да отдам мнението на недостатъчна информираност за действията и поведението на корпорацията по отношение на (общността на) свободния софтуер. Фактът, че е на твоя, въпреки че не се познаваме лично, ме кара да се съмнявам, че това е причината.
    Затова, моля те, би ли пояснил какво имаш предвид? (Интересно ми е мнението ти, а и отношението ми към темата ми е по-специално.)

    Казваш, че не мразиш Майкрософт. Аз също. Всъщност, мисля, че за чувства няма място в момента. Въпросът е във фактите. А те, според мен, означават, че Майкрософт са противник на свободния софтуер. За съжаление не fair play противник, а такъв, който е готов с *всички* средства да се бори, за да пречи на развитието на свободния софтуер, защото е най-големият им конкурент — това вече е и тяхно собствено признание, не просто странично наблюдение. Смятам, че действията им доказват именно, че те не желаят и няма да бъдат противник просто като конкуренция, а ще използват всички възможни саботажни, корупционни и лобистки „удари под кръста“. Това до голяма степен, защото започват да осъзнават, че при честна игра, те просто няма да издържат. За мен поведението на тази корпорация е всичко друго, но не и „толерантно“.

    А дали някога ще се превърнат в приятел и поддръжник на свободния софтуер — както винаги досега, подобна идея очевидно и в момента не е алтернатива за тях, но моето мнение е, че ще дойде време, когато няма да имат възможността за този избор. Ако света не пропадне дотам, че произведения като „1984“ и „451 по Фаренхайт“ да станат реалност, аз съм убеден, че нормалното еволюционно развитие на ИТ сферата ще наложи някои корпорации с такава позиция или да се преориентират и осъзнаят случващото се, или да изпаднат в забвение. Просто защото, това е по-естествения начин за разработване на софтуер.

    Reply
  6. Петър Петров

    @mname.org: Водопроводните тръби никога няма да могат да ти откраднат твоя лична информация, затова не е същото.

    Reply
  7. Стоян Стоянов

    @mname.org: От гледна точка на Microsoft, тук не става въпрос само за софтуер или за идеология, а за бизнес интереси. А когато са засегнати интересите на някой, особено на голяма корпорация с възможностите на Microsoft, никой не може да каже докъде могат да стигнат.
    А би ли ти било все едно, ако една фирма ти предлага всички кабели и тръби безплатно като можеш да гледаш през цялото време какво и как ти слагат, а в същото време друга фирма ти иска куп пари за същата услуга и при това не знаеш какво са ти инсталирали в крайна сметка и дали няма да се наложи да ги сменяваш още на следващата година?

    @иво: Според мен ключовата фраза е “от гледна точка и на положението, в което са”.
    В този смисъл съм напълно съгласен с Григор.
    Ще дам един пример: Да приемем, че ядосаш двама души – единият свещеник, а другият наемен убиец. Ако свещеникът ти удари шамар, вероятно би го приел с голяма изненада, защото не си очаквал толкова “крайна” мярка от божи човек. От друга страна, ако наемният убиец “само” ти удари шамар, вероятно ще сметнеш, че ти се е разминало много леко.

    Reply
  8. Григор Post author

    @mdam: Ако Столмън е създателят на идеята за свободния софтуер, то Торвалдс е практикът, който показа най-често използвания модел (този на “добронамерения диктатор”), по който работят екипи в тази област. Без него ядрото вероятно нямаше да е каквото е; без още десетина като него (и без по още двама-трима нови, изникващи всяка година) вероятно щеше да е провалил се проект.

    @mname.org: Само за последната година Майкрософт са изгубили заради съществуването и конкуренцията на Линукс около десетина милиарда. За толкова пари не просто наемни убийци ще се намерят, а доста държави биха обявили война…

    @lem0na: Линус Торвалдс не е незаменим. Но е вярно и че не би могъл да го замени всеки.

    @иво: От една страна, и аз съм на мнението на “наблюдател”, и смятам, че от Майкрософт не бива да се очаква никакво съчувствие или добронамереност към Линукс – и смятам, че това е гадно, и е нужно да му се противостои. От друга обаче, не мога да не отчета и че Майкрософт са голяма корпорация, а 95% от корпорациите с този размер просто биха наели убийци да очистят първите по влияние N хора в общността. Така че – give credit where credit is due, колкото и необичайна да е в този случай “заслугата”.

    Reply
  9. ~!@#$%^&*()_

    “заплаха от категорията на Линукс”, кой го бръсне за слива, от 15 години чета, че аха, аха ще измести виндовс, и съ на същия % си седи.
    това е като статиите на мак феновете до преди 5 године, секи 6 месеца излизаше статия как мац-а най-после задминал пц-то по производителнист, докато накрая, минаха на интелски процесори и почти пц архитектура и наистина ги настигнаха 🙂 .

    така и линуха, когато почне да обръща повече внимание на това което наистина има значение за потребителите, отколкото на идеологията, може и да се доближи до виндовс.

    Reply
  10. Григор Post author

    @~!@#$%^&*()_: Това, което наистина има значение за потребителите на Линукс, е идеологията му.

    Reply
  11. Божо

    За наемните убийци никога не се знае.
    Факт е, че MS дължат добрия си стар на DOS, който купиха от фирма, която го открадна от Digital Research. (Дали MS седят зад тая фирма се спекулира много, но нищо не можем да докажем).

    DR пускат свой графичен интерфейс GEM, който не успява да се наложи, защото никой не пише софтуер за него, докато MS закъсняват повече от 2 години след него. Пак се спекулира за участието на MS в неуспеха на GEM, но естествено нищо не може да се докаже.

    Накрая Gary Kildall умира при неизяснени обстоятелства, като случайна (и единствена) жертва на пиянско сбиване, в което не е участвал.

    Може и съсвсем случайно това да става в много удобен за MS момент.

    С нещо свързано с линукс за сега има само съдебни изцепки, като подновеното дело за SCO, разни патентни простотии.
    Иначе линукс общността е много разпръсната, за да се концентрират усилията само срещу един човек, а и май MS дълго подценяваха Линукс.

    Reply
  12. ~!@#$%^&*()_

    @Григор, за това и % на потребителите му ше си остане все същия и никога няма да стане заплаха за истинските потребителски отиентирани ос. затова и мс няма нужда от наемни убийци.

    Reply
  13. иво

    Хм, значи проблемът не е в мое неразбиране, а просто в това, че не съм съгласен. Не мога да приема идеята, че трябва да им се отдаде признание на Майкрософт, затова, че не са тръгнали да избиват наред всички значими фигури в света на свободния софтуер…! … всъщност … само на мен ли ми звучи абсурдно?!

    Признание, си мисля, че се дава за заслуга, а не затова, че не избиваш наред конкуренцията. Да не говорим, че (не физически, но в бизнес аспект) те често са затривали конкурентни компании, преди още (т.е. за да не) станат твърде сериозен противник.

    След: случая с Foxconn (за който самият ти беше писал); патентните малоумщини и заплахи, идеите, изложени в разкритите в съдебните дела писма (в това число и делото “Comes”) и пр. и пр. и пр. … за мен Майкрософт не заслужават не само признание, но не заслужават и уважение като достоен противник!
    Apple са също „от другата страна“, но тях поне мога да ги уважавам като съперник — поне са кадърни и правят нещата качествено, макар и да не бих им ползвал затворените продукти.

    Reply
  14. иво

    Забравих да вмъкна едно @Григор: най-отпред на предния ми коментар, но мисля, че се подразбира.

    А в този ще добавя и бележка към
    @~!@#$%^&*()_:
    Ако искаш да разбереш какво имаме предвид привържениците на свободния софтуер, може да се поогледаш как се развиват нещата и да почетеш кое какво е и накъде върви. Ако и тогава не разбереш, не остава нищо друго, освен да си припомниш какво си мислил сега след няколко години и да го насложиш върху реалността тогава!

    Reply
  15. Григор Post author

    @Божо: Принципно с наемни убийци и подобни средства работят зрелите корпорации, които са имали достатъчно живот, за да издигнат съвършени боклуци на върха си. Майкрософт е много млада за размера си корпорация, и все още я ръководят хора, които са истински ангели на фона на типичния корпоративен елит в 100-годишни корпорации. (В него обикновено се издигат хора, които наистина не изпитват нито помен от угризение при идеята да избият примерно няколко милиона души.)

    @иво: Въпрос на вид признание е. Ако някой иска да отдам признание на Майкрософт за това, че са коректни към свободния софтуер, ще трябва да почака, докато станат коректни. Но признанието, понеже не използват платени убийци и подобни, го заслужават – защо да не им го дам? В очите на обикновените хора то нищо не струва, както можеш да прецениш и по себе си. Но при сравнение с други корпорации от тяхната категория определено струва нещо. Да, в бизнес-аспект са затрили сума ти свестни компании, за което също не заслужават симпатии, но поне не затриват хора физически. Засега. За разлика от повечето си колеги по категория.

    @~!@#$%^&*()_: Идеологията на Линукс е, която го прави истинската потребителска система. За разлика от Уиндоус.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *