Признанието

Често плюя тук Бойко Борисов. Сигурно ще го плюя и занапред – има за какво.

Днес обаче ще му сваля шапка. Има за какво.

След катастрофата с българските туристи в Македония той веднага изпрати затам правителствения самолет. Заедно с куп министри, лекари и прочее.

Може да го прави за медийно шоу. Може да е чиста показност. Може да е всичко. Само че го направи.

Не че това ще помогне с нещо на удавените. А вероятно и на спасените, кой знае колко. Но това е начинът една държава да покаже, че е държава, а не свинеферма. И че гражданите й са за нея граждани, а не поданици… Това е начинът да имаме поне мъничко национална гордост и самочувствие. А ни е нужно.

Не е много. Но е нещо, което белите държави правят за гражданите си. Ако България ще е бяла държава, е редно да го прави. А ББ е първият ни министър-председател не само от промените насам, който го прави. Така че има признанието ми. Станишев за четири години направи само едно нещо, което да му зачета като плюс – въведе плоския данък. И това пак не беше малко – на Симеон единствения му плюс е, че ни направи искрени републиканци.

Бат Бойко може да си има огромен куп недостатъци, може би много повече от предимствата, но има добри изгледи още за първата си година като премиер да направи повече свестни неща, отколкото доста премиери преди него заедно. Има възходяща тенденция, вдигане на летвата. Поощрим ли я, може да имаме и повече от нея.

Решим ли да си засеем нивата, нищо чудно пък да роди. Тъй де – не знам защо, ама наесен имат какво да ядат тия, дето напролет са сели. Колкото и да не им се е вярвало, че нивата ще роди. И колкото и трудно да е било орането, сеенето, жъненето и пр. Който работил – яде.

Който не – вайка се защо все на него ще му се случи да е гладен. Все на него държавата му е на кръстопът, без петрол, злато, диаманти и прочее. Все неговият шеф е лош и му реже от заплатата за дреболии. И, разбира се, все неговите политици са крадливи и безхаберни…

… Едни други, на които ще сваля шапка днес, са македонското правителство. Отидоха моментално на мястото на трагедията. (Потъналият кораб е превозвал около 50 българи и само трима македонци.) И въобще не ща да чувам злоради изказвания за междудържавни отношения и прочее. Каквато и да е причината, постъпиха както е редно да постъпят министри при трагедия с пътници.

И най-много ще сваля шапка на министъра им на транспорта – Миле Янакиевски. Моментално след инцидента човекът подаде оставка. Според мен не е виновен, и не бива да му приемат оставката. Но моралният жест е впечатляващ. Някой да помни кога за последен път български министър е подавал оставка заради подобно нещо, вместо да се налага да му я вадят със зъболекарски клещи? Последният пример е оставката на Румен Петков – изтръгнаха му я със сила, при положение че се говори, че разни европейски служби са споделили на Станишев, че вредите от работата на Петков превишават стойността на живота му, от тяхна гледна точка… Май не е зле да си внесем македонски министър. Да понаучи на морал българските. А и простите българи да понаучи как е редно да се държи държавен служител, когото те са назначили и те му плащат заплатата от джоба си.

Което ме навежда на мисълта за текущата 29-годишна директорка на Държавен фонд земеделие – Калина Илиева. Дето ББ я бил назначил не защото баща й му е колега, ами защото била имала професионални качества. Това хубаво, ама в коя професия? Ако се съди по изявите й, надали е в каквото и да е сродно на земеделието… Радвам се за качествата й, ама да си ги взима и да ходи където са приложими. Назначението вече се отразява осезаемо на Бойковия рейтинг, и вероятно доста често ще му се отразява и занапред. Така че сериозно се надявам и той да я “посъветва” същото. Докато не е направила някой як калпазанлък.

Че тогава вредата за рейтинга ще е далеч над ползата от всички пращания на самолети по света при закъсали български граждани. Защото закъсали ще сме тези в България. А от бели в земеделието се закъсва здраво, и в области, чувствителни за българина – корема, и като резултат портмонето.

11 thoughts on “Признанието

  1. Рада

    Мислех да развия тезата си в постинга за Абсурдистан, но ето – тук е по-доброто място. Лесно заклеймяваме някого /то ни идва “отвътре”/, но нека да видим по-добрите му страни – именно сега ги демонстрира. Даже и да е за показност или за шоуто / което не вярвам/, той го ПРАВИ, за разлика от предишните управляващи, където цинизма беше неизмерим! Сташно много ми харесва тази нова гледна точка – нека тръгнем, най-сетне, с ДОБРО – то ще ни отвърне с ДОБРО, стига сме търсили “под вола теле”, защото може в един момент да намериме такова и тогава какво…??? Много ми се иска час по-скоро министър-председателя на Абсурдистан /всъщност защо в тази алегория подразбираме нашата държава?/ да откоригира някои погрешни назначения в кабинета като цитираното тук, иначе това , наистина сериозно ще повлияе на имиджа му.
    Историята за Гоше Мързело е много показателна за нашия манталитет – нещото, което най-много ни е пречило за какъвто и да е прогрес до сега. Има промяна – усеща се не само във форуми, блогове и сайтове, остава и управляващите да се променят, т.е. да започнат да ЧУВАТ това, което народа им казва , е тогава може да постигнем “пълно щастие” :-)))

    Reply
  2. Петър Петров

    @Григор: Препратката към изявите на Калина Илиева не работи — махни “dev.” отпред.

    Reply
  3. Кръстю

    Така е. Ще спомена нещо, което може би не е съвсем определящо, но може би в случая има връзка – както се казва, първите седем години са много важни. Бойко не е воден със служебна кола на “служебно” училище и не е имал гувернантки. …Е, в елитните училища се учи етикеция и общестенвено театро на даден етап, но друго е като ти иде човещината от вътре. Всяко правило си има изключения, разбира се, но мисля, че Бойко си е човечен искрено.

    Reply
  4. Бобо

    Белите държави наистина се грижат за гражданите си… образование, здравеопазване, за децата.всичко човешко… даже и за мъртвите се грижат, не е прието и катафалка да се изпреварва на пътя… от уважение! Но белите държави самолети не пращат за такива дела!

    Reply
  5. Григор Post author

    @Петър Петров: Оправено. (Dev е работен вариант на speshno.info, който доста често е счупен – дал съм линк към него по погрешка.)

    @Nick Angelow: Материалът е право в десятката. Благодаря за линка! И си мисля, че Канал 3 и Сашо Диков имат нужда повече популяризиране. Страницата им е http://www.channel3tv.com – към момента не работи, но мисля, че на нея излъчват канала и онлайн.

    @Кръстю: Абе, “на хубаво лесно се свиква” важи, уви, и в обратната посока. По-скоро бих мислил, че ББ е загрижен за рейтинга си. Но какъвто и да е поводът, правилно постъпи.

    @Бобо: Ъъъ… съжалявам, но белите държави изпращат самолети за такива работи. Поне ако не са се случили в също бяла държава. И да, и за образованието и здравеопазването се грижат. Където гражданите им са ги накарали. Но за да ги накарат гражданите им на нещо, е добре да имат самочувствие на граждани, а не на поданици или добитък. А то тръгва и от изпращанията на самолети при инцидент.

    Reply
  6. Pingback: Блогърската седмица | Пост-скриптум инфо

  7. Pingback: Сборно « Gregory’s Blog

  8. Любо Николов

    @Кръстю: Правилно отбелязано – “в елитните училища се учи етикеция и общестенвено театро на даден етап”. Само че лично на мен въпросното обществено театро ми действа непоносимо отблъскващо, когато се извършва натрапчиво и неприкрито. Типичен пример: Тони Блеър заставаше на трибуната, подпираше се с разперени ръце, ухилваше се до уши и започваше да громи критиците си с евтини остроумия – дори когато и за слепите беше явно, че е с безбожно оцапани гащи. Навярно този похват е влязъл в учебника за политическо поведение. Станишев го беше назубрил и го прилагаше точно като Блеър. С което лично на мен ми ставаше адски противен.
    Колкото до действията на ББ – мога само да споделя почитанията на Григор. В древния Рим понятието “римски гражданин” е било свещено. Посегателството срещу римски гражданин се е смятало за недопустимо. Нещо подобно има в днешното отношение към американските граждани. И едно такова отношение играе значителна роля в създаването на национална гордост.
    (Григоре, извън темата – нещо за твоята колекция. “Баничарница Мечо и синове”. Не ти ли звучи почти като Лизелоте Велскопф-Хенрих?)

    Reply
  9. Кръстю

    @Любо Николов – Нали?! Само, че при тях май сработва…за съжаление. Приема се като част от играта :-О

    Reply
  10. Григор Post author

    @Любо Николов: Върховно е! Звучи ми почти като “ЕТ Двата щъркела – Цвятко Господинов и син”! 🙂 Къде е тая баничарница?

    @Кръстю: И при нас да дойде, и при нас ще сработва. Уви, може би още по-гадно, отколкото при тях. На тях поне им набиват в главите, че са длъжни не само да налагат със сила демократичност на света, а и да му дават пример с това какво правят те. И това понякога добавя лъжичка мед в кацата катран… При нас тая лъжичка не вярвам да я има. Много ми се иска да не съм прав, но не вярвам…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *