Училище любимо…

Отмина първият учебен ден. Един набор деца ще го запомнят.

Ще го запомня и аз. С поредните дивотии около училището.

Едната са ученическите униформи. Другата са наредбите около “здравословното хранене”.

Някъде ми попадна изследване на мненията на родителите за ученическите униформи. 60% били за, 20% – против, и 20% се колебаели. Демек, униформите се радвали на голяма подкрепа. Затова и училищата, уж самостоятелно, я изискват масово.

Според мен тези проценти са съотношението на родителите по въпроса дали те са носили униформа в училище. Според мен 60% от днешните родители не са помирисвали подобно нещо, 20% са носили, а 20% са щели да носят, ама им се е разминало. Съответно, никога неносилите униформа са за нея, носилите я са против нея, а тези, на които се е разминала, се колебаят.

Има и още три групички – и трите според мен твърде малки, за да дадат ефект. Първата вероятно балансира като бройка другите две.

Едната са тези, които дори носенето на униформа не е научило на нищо, и я искат и за децата си. Те са същите, които по соц-време искаха да станат военни не от патриотизъм или меркантилност, а от презрение към цивилността и любов към ботуша и каиша.

Другата са тези, които и без да са носили униформа, са достатъчно интелигиентни да се сетят, че от нея голяма полза няма да има. Че на дисциплина, стойности и прочее те учи не униформата, особено ако си дете, а личният пример на родителите и учителите.

И третата са реалистите, които са разбрали, че цялата тая с униформите всъщност е начин едни хора да усвоят едни пари. Че униформите ще са безсмислени, грозни и най-вече скъпи, но ще бъдат налагани с твърда ръка. Колкото по-безсмислени, грозни и скъпи, толкова по-твърдо налагани, точно затова.

Това са все родителите. Какво мислят учениците, които ще трябва да носят тези униформи, не проверява никой. От време на време показват по телевизията по някое красиво детенце, което заучено повтаря колко много искало да носи униформа. Откъде са го намерили, идея нямам. Аз не съм успял да намеря дете, което да иска да носи униформа в училище, или дори просто да е съгласно да каже пред камери, че иска.

Но пък намерих едно друго дете. (Третокласник вече, но надали разликата е катастрофална.) То попита: “Защо питат родителите ни дали искат да носим униформа в училище, а не питат нас? Те нека решават дали те да носят униформи на работа. Дали ние да носим не е ли редно да питат нас?”. Без емоции, просто като логично положение. И добави: “Ако в училище е редно да се носи униформа, не е ли редно да носят и учителите? Защо само ние?”

Да, не може на децата да се разрешава да избират всичко за живота си. Факт е, че не са достатъчно зрели, за да преценяват правилно дори колкото средния възрастен. Но първият въпрос на този дечко иде да каже нещо друго. А именно, че ние имаме не по-малко нужда от дисциплина, научаване на ред, чувство за равностойност и т.н., отколкото имат децата ни. Само че на тях сме готови да наложим да носят униформи, а за нас ще сме категорично против. Защо е тази разлика?

В кой от двата случая сме прави не ми се спори, но разликата е факт. И от нея следва тъжното. Малко деца ще съобразят логически, че мерим себе си и тях с различен аршин, понеже така ни изнася, или от дивотия и лайнодушие, и ще го формулират ясно. Но почти всички ще го почувстват. И ще възприемат урока по лицемерие, който им преподаваме по най-сигурния начин – с личния си пример… А после ще се чудим откъде са го възприели, и кой ги научи да са дискриминатори, лицемери и в крайна сметка егоисти. И ще се питаме тъжно с какво заслужихме на старини такива деца.

Ще се чудят и учителите, без дори да се замислят с какво именно те са им преподали да налагат неприятни неща на който е зависим от тях, но не и на себе си. Колко ли от тях ще се сетят, че учениците са носили униформа, а те – не? И колко ли от тях разпалено ще носят от девет кладенеца вода, за да доказват, че всичко е било както трябва, а децата са ги развалили марсианците…

Наредбите около “здравословното хранене”, от друга страна, нямат много общо с нечие желание да нагуши братовчедска фирма. То е пример как и популизмът може да бъде опасен. Например като се угажда на популярна в обществото мода. Става дума за орторексията.

(Това е медицинското название на болестното вманиачаване по “здравословно” и “правилно” хранене. Не говоря за обикновените вегетарианци или пък хора, които не ядат тежки запръжки и прекалено подправени храни. Говоря за тези, които агитират за подобни наредби с трескав блясък в очите. И чиито представи за правилно хранене са прочетени от жълтата преса или чути от кварталната специалистка по езотерика и психозащити, и единственото общо помежду им е пълното разминаване с реалната полезност. От които ще чуете купища научни изследвания как еди-кой си доказал, че яденето на червено месо е вредно, че неяденето на червено месо е вредно, че олиото е вредно, че олиото е полезно, че яденето на захар води до атрофия на мозъка, че неяденето на захар води до атрофия на мозъка, и т.н. Все изследвания, които звучат впечатляващо. Докато не се сетите, че ако бяха верни, вас нямаше да ви има – родителите ви щяха да са умрели още в детска възраст. И техните родители също, и т.н.)

Не споря, че има храни, които не са полезни за децата (а понякога и за възрастните). Не бих дал на дете бира, или шкембе-чорба с типичното количество чесън, оцет и лют пипер. Но смятам за глупости обясненията, че децата дебелеели от вафлите, пържените храни и мазните банички. (Макар на пръв поглед да изглеждат правдоподобно. През Средновековието алхимиците, много от които са били най-блестящите умове на епохата си, са се съдирали от опити да получат злато от урина, слама и всичко друго жълто. Познайте дали са успели.)

В моето детство ядяхме вафли, пържено и мазни банички, та ушите ни плющяха. Още повече от днешните деца. Друго ядяхме много по-малко от днес. Чипс нямаше, но пържени картофи – охохооооо! Кола и спрайт нямаше, но етър и лимонада – колкото щеш, все така газирани и със захар. Нещо повече, все още доста родители вярваха, че дебелото дете е здраво дете, и прехранваха децата си умишлено… А епидемия от детско затлъстяване нямаше (наистина – в моя клас от 30 деца имаше едно пълничко момиче и едно леко пълновато момче, и толкова). Днес я има. Какви изводи следва да си направи човек?

Защо всъщност съществува сега, е друг въпрос. Според мен е основно заради обездвижването на децата, и причините, които го пораждат. Има и предостатъчно други възможни причини. Но да е заради храненето, и то точно заради нарочените в наредбите храни – ще ме прощават. Ако в това имаше истина, аз щях да се търкалям, вместо да ходя, и 99% от връстниците ми също. А въпреки че сме отвъд 40-те, нищо чудно да сме по-малко затлъстели от днешните деца. Разбирам добрите намерения, но теорията се разминава с реалността – какви резултати да очакваме?

Ще си позволя едно предсказание. Че наредбите на тема “здравословно хранене” няма да постигнат никакъв ефект върху детското затлъстяване. Много други наредби биха имали ефект – увеличаване на часовете по физическо, водене на децата по околните планини, отваряне на училищните дворове за спортуване в тях през събота и неделя (включително организиране), и т.н. Но не и сегашните “хранителни”. Бас държа, че ще мине време, и ако се разчита само на подобно “подобряване на храненето”, неуспехът ще е пълен.

И най-вече държа бас, че вината ще бъде хвърлена върху сушата, кишата и четирите годишни времена, но не и върху безсмислената наредба. Даже не бих се учудил неуспехът да бъде използван като оправдание за още по-драстични мерки в тази насока. А най-тъжното е, че от непълноценно (не “непълноценно” в кавички) хранене наистина може да се получи умствено изоставане – тоест, порочният кръг може да се завърти и повече пъти. За да угодим на вманиачените по “правилно”, според някой виден специалист по психокерамика, хранене.

Мисля си – ако някой смята, че е Наполеон, да го окуражаваме и подкрепяме ли е редното, или да го лекуваме?… Точно същото е със страдащите от орторексия. Трябва не да ги окуражаваме и да се водим по акъла им, а внимателно да ги насочим към подходящ психотерапевт. Помогне ли им се да си решат вътрешните проблеми, орторексията обикновено изчезва сама, или с малко терапевтична и/или медикаментозна помощ.

И в никакъв случай не бива да им се разрешава да осакатяват децата си. Виждал съм такива случаи. Те са причината да изпитвам ужас, когато видя орторексик с деца. Виждал съм дете, което никога не е опитало майчино мляко, понеже “то е животинска храна, а тя е вредна”. Виждал съм дете, на което даже картофите му се дават сурови (смлени на каша), понеже “готвенето е термична обработка, а тя е вредна”. Виждал съм тригодишно дете с начални признаци на бери-бери, понеже му се дава само китайска храна (каквато се сервира в България) – “само китайците знаят как се готви здравословно, западната цивилизация ни сервира отрови”. Масово съм виждал две-тригодишни деца, на които даже попарката се дроби с пълнозърнест хляб, понеже “непълнозърнестият е вреден”… Това са драстичните случаи, които биха сепнали всеки – а колко по-малко стряскащи, но също така вредни за здравето на децата има, бедна ви е фантазията. И това е от моите наблюдения върху случайни познати. Какво биха могли да разкажат педиатрите просто не ми се мисли. Нито че и между тях има такива случаи, лудостта ходи не само по необразованите.

А най-много не бива да се разрешава на орторексиците да налагат лудостта си на обществото, и да осакатяват и нашите деца. Аз не смятам да им го разреша. Не съветвам и вас.

34 thoughts on “Училище любимо…

 1. mdam

  Нещо ми се струва че си прекалил с влиянието на орторексиците в/у децата им. Пример: beriberi – липса на витамин B1, ако китайското е със 150 грама свинско там би трябвало да има дневната доза thiamine.

  Reply
 2. Кръстю

  @ Григор — Чувал (чел) съм една сентенция :” Разликата между отровата и лекарството е в мярката “. Мисля, че е много точна. Не помня от кого е…По вероятно е ти да помниш.

  Reply
 3. Таня

  Да си кажа – аз съм от тези, които са носили униформа в училище и съм на мнение, че с нея е по-добре. Друг е въпросът и си съвсем прав, че ще ги направят скъпи и грозни. Едно време поне бяха само грозни. Някои от нашите даскали също ходеха с престилки, а други – с костюми. Не си спомням фрапиращи случаи, но тогава ги нямаше и тези примери от екрана, на каквито се наглеждаме днес.

  Носенето на униформа ми спестяваше всякакви размисли на тема “Какво да облека днес?” и съответно много комплекси по темата с дрехите. На тези години съзнанието е лабилно и невъзможността да носиш скъпи и маркови дрехи, каквито носят съученичките ти, действа много потискащо.

  Освен това се оказа, че емблемата на нашето училище си беше повод за гордост и така както не можех да понасям вечното й пришиване и разшиване заради прането, в един момент направо се пъчех с нея и особено като се прибирах във Велинград.

  Съгласна съм с доводите ти, но все пак трябва да има някакъв стандарт на прилично облекло в училище – и за учениците, и за учителите. Който може да бъде по усмотрение на самото училище, или по градове – няма нужда да е централизирана доставка като със светлоотразителните жилетки, например, но нещо трябва да има.

  Не бях чувала думата орторексия до този момент 🙂

  Reply
 4. morrt

  И тук ще го кажа – каквото им дадем като възпитание, това ще получим като резултат. Дете, което закусва вкъщи преди училище, дори и да си купи чипс(по мноо причини – вкусен е, другите го правят и т.н.), той(чипсът,Фафлата) не биха били за него и здравето му решаващи. Няма нищо лошо от време на време, когато си сит, да се поглезиш. Остава само на нас да ги научим кое засища и кое е глезотия. Не казвам, че е лесно за всеки, но повечето от нас си го знаят и без да им се обяснява, нали? Защото не сме расли в саксия, а съвсем на живо. On line.

  Reply
 5. Григор Post author

  @morrt: Реално на децата трябва не по-малко тиамин, отколкото на възрастните. И семейството реално е получавало някакви дози, най-малкото защото яде и зеленчуци към ориза (месо не ядяха изобщо, Истинската Китайска Храна била без месо, според тях). Но докато възрастните изглеждаха добре, детето имаше начални признаци. За щастие, успях да ги убедя, че хлебната мая, ако се яде сурова и размита в подсолена вода, е много китайско нещо… А за възпитанието и резултата си абсолютно прав.

  @Кръстю: Гален. И е абсолютно прав. Въпросът е в нацелването на мярката.

  @Таня: Богаташките деца надали ще ходят в училища, в които някой ще им каже нещо, понеже не идват с униформи. А по-малко богаташките ще идват с униформи “Версаче” (образно казано), и ще действат точно така подтискащо на съучениците си. Иначе, и аз съм съгласен, че училищата трябва да избират всяко поотделно дали да изискват униформи, стандарти за прилично облекло, или там каквото.

  Reply
 6. Кръстю

  Що се касае до униформите, мисля, че въпросът не е само до социалния статус, а до провокиране в подрастващите към чувство на колективизъм и съпричастност. Май ,че прекспонирахме с прословутата “свобода на личноста”. Освен това, мисля, че нещо, ако за някой е от полза ,за друг може да е противопоказно. Не може да караме някой шишко да се тъпче още и някоя вейка да стои на диета . Също така трябва да се внимава с народ, който има поговорка :”Всяка коза за свой крак” 🙂
  Друг е въпроса, че по мое време нашите униформи се отличаваха от тези на ДАП-аджиите (шофьорите от градския транспорт) само по вензелите:-)
  Добре е за за юноши (вижте каква хубава дума, която заместихме с една неблагозвучна чуждица) да се ползват по-свежи цветове, не е задължително щом е униформа да е грозна.
  Впрочем, май навън ,точно едни от най-скъпите училища са с униформи, които се носят с гордост и са въпрос на престиж за богатите.
  От друга страна ,възраста, в която са учениците, като приоритет в мисленето и реализацията е подражанието и се получава така, че в основата пак е униформата : маратонки, дънки, тениска и суичер, като разликата е в цвета, марката и ….цената 🙂

  Reply
 7. Ghibli

  Цитирам една майка от форума на bg mamma:
  “Добър ден и от мен!Чета от време на време какво сте писали но аз няма с какво да се похваля сега сме ангажирани с подготовката на каката за училище.Подменяме дрехите в гардероба с нови че моята кокетна дъщеря иска да има за всеки ден през седмицата различен тоалет.По-лесно щеше да е ако бяха като нас на времето с ученическите униформи сега се чудя на училище ли отиват или на модно ревю.А да ви се оплача кое е най-шантавото нещо като мислене на тези момиченца Щом една от класа има било то дреха или дори гуменетки в определен цвят и модел друга нетрябва да има такива иначе се сърдят една на друга и се наричат със странното название прекупирвачка.Побеснявам като дъщеря ми ми откаже да и купя дадена дреха или обувки само защото едикояси също имала такива и щяла да и се разсърди Незнам как да постъпя мисля си да отида в училище и да се разправям с въпросното момиченце че аз немога да купувам на дъщеря си бутикови неща само и само да не се повтарят с нейните.Много често ми идва мисълта да направя подписка да се върнат униформите в училище само тогава всички ще бъдат еднакви и щат нещат ще се примерят с положението а пък след училище ако ще като на конкурс за красота да се разхождат.Но една птичка пролет не прави”

  Reply
 8. emo

  аз бях доволен на това че всички носят униформи, защото майка ми гледаше сама 2 деца с учителска заплата и аз често носех дрехите на батко ми
  или някакви шити от местна шивачка от останали от едно време платове, или плетени от груба домашна вълна.
  Униформата ми позволяваше да не се комплексирам твърде много от бедността на семейството ми.

  Reply
 9. emo

  чудесната култура на хранене – боб с леб и сланина, баница със свинска мас и прочее както и мързела и мненито че спорт е нещо кеото дават по телевизията
  е основната причина да сме на челните места по хипертония и съдови болести

  Reply
 10. mdam

  emo го каза за маста, да добавя тоновете сол във всичко което се продава( не като продукти по магазините) а като готова храна по будки и ресторанти. Чудя се за какво е тая сол в такива количества – за консервант ли я ползват или просто овкусява понякога безвкусните им неща.

  Reply
 11. Григор Post author

  @Ghibli: Униформите ще променят конкуренцията между децата колкото камерите по лондонските улици ограничиха продажбата на наркотици. Вместо да се продават на улицата с камери, те се продават на улицата без камери. Ако се поставят камери на абсолютно всяка улица в града, наркотиците ще започнат да се продават във входове и безистени. Нацвъкат ли се камери и там, ще започнат по апартаменти (като у нас). Ако ще и в тоалетните да наслагаме камери, наркотиците пак ще се продават – в затворите е така, и там продажбите на наркотици са далеч над тези отвън… С униформите е същото. Сега децата се фукат на кого къде му е шита униформата. Задължат ли ги да носят държавно поръчаните боклуци (повтарям, целта е не възпитание, а едни хора да приберат едни пари – няма как да се очаква униформите да са свестни), ще се конкурират кой какъв плейър носи тайно. Кой каква кола го прибира след училище. Каква химикалка има. Къде са го подстригвали. Къде почивал през лятото. Какво бил имал в къщи. Къде работел баща му, и какви пари взимал… Да пратим всички родители да работят еднакви работи срещу еднаква заплата, че да не се конкурират децата?

  Униформите не са твърде страшна стъпка. Страшното е, че е в грешна посока. И че, точно както със “здравословната храна”, добър резултат от нея няма да има, и ще има следващи стъпки в същата посока… В един момент ще се усетим, че правим глупости, и ще спрем. След като вече сме направили цял куп, и те са нанесли вредата си. Не е ли по-добре да не почваме да ручаме жабетата?

  @emo, mdam: Не знам дали културата ни на хранене води до хипертония и съдови болести, и дали не ни излага на опасни биоенергетични влияния. Знам, че на времето ядяхме много по-“нездравословно” от днешните деца, а епидемия от затлъстяване нямаше. Да се говори може всичко, да се отклонява темата може навсякъде, но реалността със затлъстяването е тази. По-разумно ми се струва да мислим как да извлечем поуките от нея.

  Reply
 12. Марио Пешев

  И аз ще защитя колегите по-горе за униформата. Не съм носил, но ако сега, в университета, ми наложат – няма да имам нищо против. Защото наистина има хора, които се комплексират, когато другите наоколо са облечени по последна италианска мода и всеки ден са с нов костюм примерно. Вярно, има много начини за репресиране – къде са ми шити дрехите, с какъв джип ме докараха сутринта и прочие – но какво пречи да се ограничат тези неща? Както и досадната мисъл ‘с какво да се облека днес’?

  За здравословното хранене си прав в едно нещо: хората са обездвижени сега. Масово НЕ се излиза, не се пътува, спортува се малко. Но има и един друг фактор – повечето боклуци, които се произвеждат сега, са по-големи от тези преди 10-15-20 години. Съставки, начин на изработка, претупване. Нивото е паднало драстично и баничката от 94-та в сравнение с тази сега няма много общо. Наскоро гледах по блоговете дискусии къде са останали читави баничарници и как хора пътуват из София, за да хапнат на определено място читава баничка.

  Reply
 13. Спас Колев

  @Марио Пешев: А защо чакаш да ти наложат нещо? И сега не е забранено да ходиш с униформа (предполагам, ако не напомня много полицейска или военна). Живеем в свободна страна, нали?

  Reply
 14. Прасунсен

  Не ми е ясна тая работа с комплексирането заради дрехите. Като порастнат децата, равни ли ще бъдат всички? Що да не свикват отсега, че няма социално равенство, нито “справедливо” разпределение на парите (сякаш някой ги разпределя отгоре?).

  Иначе за храната Марио е прав, може тогава да не сме яли пълнозърнест хляб и мюсли, само че не сме яли и толкова вафли, чипсове, шоколади и тн. За качеството на нещата и л…та, които се слагат в кренвирши и подобни неща да не говорим.

  Reply
 15. Кръстю

  @ Григор – Сравнението с наркотиците май не е много читаво. Камерите са последна грижа в тоя случай. Пласьорите се знаят МНОГО добре и без камери, както и по-нагоре и НАЙ- отгоре….Не е достатъчно престъплението да се констатира и регистрира. Трябва и да се санкционира, но от КОГО?!
  “Разровиш ли го, ще мирише и ще горчи като отрова….” -както казва поета 🙂

  Reply
 16. gergana

  За униформите и аз съм против, това да се комплексираш от нечий маркови и скъпи дрешки е болно мислене. Въвеждането на униформа не ще реши проблемите произтичащи от срама да си по-беден от съученика ти, нито ще спрат подигравките между самите деца, по-добре обяснете на децата си с разумни доводи, че не това е важното в живота. Не мисля, че дрехите решават нещо, проблемът ще си стои в главите на децата, без значение как са облечени, защото класовото неравенство няма да отпадне дори и да се носят униформи, с една дума богатите деца ще продължават да се отнасят към бедните точно по същия начин както преди униформите, не казвам задължително лош или добър, но същият. То ще си се усеща и в общуването между децата, а и когато учителят уж в невинна игра или нещо подобно пита децата какво работят родителите ви. 🙂 Все още си спомням когато в немската гимназия ни питаха същият въпрос в подготвителен клас в час озоглавен “Професии” и всички ние учениците един по един си казахме, е под предлог, че учим наименованията на немски, а и по принцип се записваше в дневниците професията на родителите (спомням си как отношението на учителката се промени спрямо някои от нас), а и се знае, няма как да се скрие социалното положение, а и не бива, защо да се прави това с дрехите, прилича на някакво бягство от действителността. И всеки знае каква е реакцията, ще има доста бунтари-ученици, които ще нарушават правилото и ще последват наказания и т.н.

  За храната съм съгласна, че трябва да се промени сегашното положение, но тези мерки пак са смешни, защото плодовете и зеленчуците са по-скъпи от вафлите и кроасаните, и какво бедните деца пак ще гладуват. :)) Или ще си носят от вкъщи. Ще бъде добре да се развият училищните столове и ресторанти, да се осигури на децата поне топъл обяд, желателно е и закуска. В тези столове или закусвални да се следи и да се спазват принципите на здравословното хранене. Не мисля, че някога някой е ял по-нездравословна храна от днешните дечица, това просто не е така, аз близалки не съм яла никога като ученичка, а те сега ядат по 1 на всяко междучасие (била съм на стаж в няколко училища и говоря от собствен опит). Да не говорим за някакви безумни замразени сокчета, в ярки цветове, които са нито сладолед, нито лед, а някакво безумие, това изобщо как е пуснато на пазара не ми е ясно, камо ли да ги продават в училищата. Ужас и безумие. Силно се заблуждават хората, които мислят че храната едно време е била дори по-нездравословна от днешната.

  На културата на движение също трябва да се обърне основно внимание.

  Но какво да говорим за училището, когато компромиси за сметка на здравето се правят навсякъде. В момента хората предпочитат да са богати и затлъстели, отколкото здрави, но бедни. Думичките богати, бедни, затлъстели и здрави са събирателни и крайни, понеже има и нюанси, които трудно се обясняват само с думи, така че ако някои е побързал да се намести в някоя от тези категории, наистина е избързал. И още веднъж не е основното и най-важно какво ще ядат тези деца, какви дрехи ще носят. Важното е какво ще им се говори в училище, и най-важното-какъв пример ще видят в поведението на обществото- и на родителите и на учителите и на всички, които ги заобикалят, те милите са попивателни, така че бъдете внимателни на какво стават свидетели.

  Reply
 17. Кръстю

  @ Григор — А за изпълнението на униформите си прав – моделиер ще бъде Кака и ще се шият в шивачницата на Батко, най-вероятно от преоценени платове, безмитен внос от близки до нас държави (да не се минем с транпорта), което обаче няма да им пречи да се продават на много “атрактивни” цени 🙂
  Другото решение е да се децентрализира работата ,като се даде “автономия” по въпроса на отделните училища… Това ще даде възможност на директорите да вземат някоя комисионна, а ще доведе все пак и до нещо като конкуренция 🙂
  Интересно, дали “средствата биха оправдали целта” 🙂

  Reply
 18. Рада

  И униформите, и постулатити кое е здравословно и кое – не, е пореден опит да се “рамкира”, разбирай “контролира” обществото – сега ни казват – “това” е полезно за нашите/вашите деца, утре съчите тези “неща” ще бъдат отречени и ще измислят нови – в общи линии все някой ще им бъде виновен. Самоче питам тези майки-активистки от кога не са сготвили една прилична супичка на дечицата си? – кога за последно им направиха домашна баница или торта? Последно време е на мода “Ау, аз не мога да готвя” – да не би да си развали маникюра или да не си помислим, че е най-диватата селянка /всъщност точно тези държат да ни убедят в противното/, с цялото ми уважение към отрудените селски жени!
  Още по-голям проблем на урбанизацията е обездвижването на децата, защото вместо да излезе да рита след като си напише домашните, детенце се “лепва” за компа – това устройва много родители, защото навън само е много опасно – по улиците ходят какви ли не откачалки. Затова много ми е жал за децата сега, като си спомням как се прибирахме по тъмно с ожулените колене, но уморени и щастливи, и хапвахме от вкусните гозби на мама…:-)

  Reply
 19. Рада

  @Кръстю: Тази година повечето училища правят “работни групи” от родители – по един от всеки клас, които първо да служат като посредник между училищните ръководства и учениците за това да има ли униформи или не и след това, ако се реши да има, да проучат офертите , да предложат други, т.е. да се постигне най-качествено и икономически изгодно реализиране на проекта. Директорите на училищата разбраха, че няма да “излязат на глава” с родителите по този въпрос и решиха да ги ангажират пряко с това – много хитро! Аз участвам в една такава “работна група”, така, че мога “от първа ръка” да ви давам информация какво се случва РЕАЛНО:-)

  Reply
 20. Случайна

  Аз за униформите вече писах и няма да се повтарям тук. Само ще кажа, че който иска да демонстрира пари може да го прави с телефони, обувки, и други.

  За здравословното хранене…маниите са лошо нещо. Но аз си спомням много добре “лавката” в училището на сина ми. Такова струпване от тотално долнопробни боклуци не си виждал. И в същото време няма едно единсатвено нещо, което да става за ядене. Няма сандвич, или поне баничка. А в същото време е забранено на децата да напускат сградата на училището. И те се тъпчат с голямо количество желирани червеи и захарен памук в пакетче. Много искам да ми обясниш, като лекар кое е по-полезно – вафла или сушени плодове, сандвич с пилешко филе, или пакетиран кроасан с неразпознаваем крем?

  Естествено, и аз имам дълбоки съмнения, че хубавата идея ще стане на пух и прах от нечие престараване. Според мен по-разумно ще бъде да се утвърди практиката децата да си носят в големи красиви кутии храна от къщи. Аз правя така със сина ми. Отначало съучениците му се подиграваха, но после се нареждаха да ги черпи с мусака, кюфтета, моркови и маруля.

  Reply
 21. Кръстю

  @Рада — Благодаря, само,че аз съм женен от както се помня, дето се вика и в резултат от това нямам деца ученици. Моите изкласиха отдавна 🙂
  Само, че както бе казал един виден хуморист преди бая години : “Най-сигурният начин един проблем да не се реши е да се свика комисия по отстраняването му.” А аз бих добавил и сформиране на работна група 🙂

  Reply
 22. бай Стоян

  Съвет и от мен,най-добре е да се организирате и да прехвърлите хлапетата да станат частни ученици, в групички по 5-10 ученика-отнася се само за мислещи хлапета не за зубари и лентяйчета

  Reply
 23. Ghibli

  @Григор: интересно как едновременно успя да сравниш въвеждането на униформи с дебнещи камери (степента на ограничение и посегателство върху личната свобода е съвсем различна) и мимоходом да споменеш наркотиците (провокират съответната емоционална реакция). Естествено, че конкуренция между децата винаги ще има. Аз лично смятам, че е добре тя да се ограничава там, където е неконструктивна, и да се насърчава там, където е конструктивна. Съревноваването кой е с по-хубави дрехи, телефони и коли го смятам за глупост, не само в училище, а и между възрастни.

  Reply
 24. Григор Post author

  @Ghibli: Вярно е, примерът с камерите и наркотиците е много по-драстичен. Но ние сме така устроени – замисляме се върху драстичните неща, обикновените някак минават незабелязано. А е принципно същият проблем, за прилагането на средство, което няма да бъде ефективно. Затова го дадох.

  И е вярно и че конкуренцията между децата е добре да се насочва в правилната посока. Но всяко дете конкурира другите с каквото има, а винаги ще има деца, които имат предимство само в състоянието на родителите. Затова ограничаването на конкуренцията по този белег няма как да работи, винаги ще си намира начини. Вредно е, защото приложим ли го, почваме да му вярваме и да разчитаме на него, а то не работи, и ни увлича във все по-драстични мерки, които вредят на децата все повече и повече. Рискуваме да произведем поколение, което като порасне и училищните ограничения отпаднат, ще търси само как да демонстрира състоятелност, и ще цени тези демонстрации много над нещата с реална стойност в живота. Знаеш, забраненият плод е най-сладък.

  Ако ми позволиш пак примера с камерите и наркотиците, това е все едно родители да не внимават дали детето им не взима наркотици, понеже по улиците имало камери. А ако забележат, че взима, да търсят решение в това да наслагат камери навсякъде, включително и в тоалетната му. Както се сещаш, резултатът ще е не отказване на наркотиците, а комплексиране и осакатяване от нарушеното му лично пространство. И в крайна сметка още по-голяма податливост към наркотиците.

  Reply
 25. Петър

  Григоре,

  Страхотно смотан си. Ти си от тея дето се чудят как да изпъкнат. Какво лошо има да се даде гласност на здравословното хранене? Дори и да не се приеме на 100% какво лошо има в това и деца и родители да се замислят и да им се даде начален талсък към по-добро хранене? Заради задръстеняци като теб нещата не се променят към по-хубаво. В твоя клас не сте имали компютри игри и толкова телевизия за това не сте били тлъсти. Пич в 21-ви век си не в соца. и е много по-лесно да намалиш калориите на едно дете отколкото да го накараш да играе на криеница вместо на XBOX. Такива хора като теб е нужно да не им се дава достъп до интернет. Колкото до униформите….. Много е готино да видиш как детето ти се комплексира от това че не си му купил NIKE за 200 лева. За това то не е виновно а родителя че не е успял да си направи живота или по стечение на обстоятелствата няма достатъчно пари. И как това дете да обясни на другите деца че то не е по-ниско качество от тях като носи по-евтини дрехи. Униформите ще изкарат наяве личностните качества а не парите на родителите. Не съм беден родител но говоря от името на такъв. Нямам и деца още за да съм пристрастен. Това е реализъм и наблюдения. За какво всяка нова идея автоматично е отхвърлена от соц. роботи без да бъде погледнато сериозно на нея. Е това ме дразни в шибаните блог-ари. Повечето са боклуци които никои не ги слуша навън и си изливат помията тук. ДА ПИЧОВЕ НЕ СЛАГАМ ЗАПЕТАЙКИ. ПРОСТ СЪМ И НЕ ЗНАМ БЪЛГРАСКИ АРЕ…..

  Reply
 26. без ограничения

  Абе колкото по малко им се месят на децата толкова по добре. И какви са тези ограничения – няма да ядеш това, няма да обличаш онова. Всички да сме еднакви – това беше социалистическото мислене, дето всички сме “равни” ама някои са повече :). Всички сме различни и колкото повече се стимулира различието на човека толкова по добре за всички. И човека ще се развие при това точно различието-уникалното в себе си, и обществото ще ни е по-пъстро и всестранно развито и т.н. И колкото повече ограничения има толкова по затормозени и “убитаци” са децата.

  Reply
 27. Григор Post author

  @Петър: Бе ти що ходиш да четеш шибаните блогари, дето си изливат помията? Кой лош човек те насилва да посещаваш такива гадни места?

  Да, задръстен съм. Ужасно. Не ща да въприема мъдрата светлина на здравословното хранене. Не разбирам, че захарта е безумно вредна, а нитратите – полезни. Не ща да повярвам, че децата трябва да бъдат ограничавани в яденето, вместо да бъдат пратени да си играят. И че родителите им, които са тъпи като мен, трябва да бъдат принудени административно да прозрат истината. Не разбирам как прекрасните училищни униформи ще просветят и изравнят децата, вместо да ги комплексират накуп. Искам да наложа мръсното социалистическо разнообразие и липса на здрава ръка, и да отхвърля светлите капиталистически униформи и административни ограничения какво може и какво не може да се яде…

  Сигурно е, защото ми липсват реализъм и наблюдения. И на всичкото отгоре съм непоправим – ако продължиш да се подмотваш тук, сигурно ще излея и още помия, че може даже и достъпа за писане да ти отрежа. Не отрязване от Интернет – затвор за такива като мен…

  Reply
 28. dido

  Ха ха ха, “светлите капиталистически униформи и административни ограничения” … туш 🙂 .

  Reply
 29. Боби

  Аз съм на 44години,180см и 80кг.;не ям нищо без месо(главно свинско) изпивам всеки ден по 2-3бири,от 15години не съм спортувал,нямам корем и съм бил в Китай(там се яде много месо за разлика от общоприетто мнение)толкова за здравословните храни 🙂
  Относно униформите-сина ми е в 6-ти клас и започнаха да ги посюдготвят за униформи – ще се противопоставя по всички начини -бил съм с униформа през комунизма и все още помня какво е! Доводите,че е “престижно” или “незнам какво да облека утре” са толкова малоумни ,че не си струва писането.Помня ,че като студент първокурсник се почуствах ЧОВЕК,защото нямахме униформи.
  Дерзайте!

  Reply
 30. grid

  Отричането на правилното и здравословното хранене е плод на ограничения човешки интелект, опитващ се да оправдае собствената си ограниченост. Телевизията, цигарите, мазните, солени, захаросани храни са за бедните, простите и мързеливите. За тези дето ще си изкарат живота като жертви и ще винят някого за това. обикновено виновните са техните родители, те самите и след това заобикалящите ги които изповядват същите дивашки виждания.
  Не 4е няма хора дето се пазят цял живот и се гътнат на 40 и не че няма други дето си доживяват до 80 тъпчейки мазно.
  Въпроса е шанса или процентното съотношение. Да зачеркнеш възпитанието по отношението на храненето е като да кажеш, че пушенето е един готин навик дето развива белия ти дроб.
  Ако е вярно, че Ние сме това което ядем…а то е вярно защото от храната която се тъпчем създаваме качествени или не чак толкоз клетки…то колко по вярно е за един израстващ организъм…
  Може да се говори много по въпроса

  Най лесно е да се направи обаче кат създателя на статията…Девиза е заплюй там нещо, все ще е интересно и ще има кой да го прочете
  Малко информация преди да изцвъркаме някое матрЯлче никогаш не е в повече

  Reply
 31. Григор Post author

  @grid: Благодаря и на теб за ценната информация. Прав си, че не е в повече – каквото можеше да ми дойде в повече от орторексиците, съм го видял вече. Надали нещо ще успее да се прибави.

  Апропо, вредна е не само телевизията, а и работата с компютър. По същата причина. Така че ще е изключително полезно да стоиш по-далеч от него. 🙂

  Reply
 32. komata

  Григоре, съгласна съм с теб на сто процента, а ако можеше да са повече от сто, и на повече щях да съм. Като чух за тия нови наредби, изпсувах така грозно, че близкото храстче увяхна.
  За униформите – ясна работата. А орторексиците винаги са ми били непонятна пасмина. Чистопробни сектанти. И винаги ме подсещат за онази глава от “Том Сойер” за пенкилера и за леля Поли, изпробваща върху клетия Том всички “здравословни” глупости от журналите, без да й прави впечатление, че новоизлезлите глупости неизменно отричат предишните. Все не ми побира ума как може да съществуват толкова глупави хора на тоя свят.
  А Петър, дето иска да намалява калориите на децата, щото било по-лесно, слава Богу, че няма деца и искрено се надявам никога да не се сдобие с такива.
  Айде, че съседчето ми първолаче ще идва на гости и в негова чест пека мазна баница. А после ще му предложа да си поиграем на прескочикобила. Аз ще играя кобилата.

  Reply
 33. Lady

  Мисля, че проблемът не идва от униформите, а от това, което стои зад тях. Ако попитате човек, живял и расъл при социализмът, 90% ще са против. Ако попитате обаче възпитаник на елитен британски колеж, вероятността той да ви обясни колко се гордее с униформата и принадлежността си към учебното заведение е прилично голяма. Така че ми се струва абсурдно да се обсъждат униформите, предвид, че те са само външен признак и означение за нещо друго, което може да приема много и различни значения и форми. Сама по себе си униформата няма положителна или отрицателна натовареност, тя й бива придадена от режима и правилата, които са довели до нея. А в България сладурите от Министерството на Образованието се опитват уж с добри намерения да подхванат всичко откъм опашката и да наложат знак за нещо, което реално го няма, опитвайки се да създадат причина чрез назоваване на следствието й 😉

  Колкото до храненето, редно е да има рамки на здравословен минимум, без с това да се прекалява. От една страна е добре в училищните лавки да се предлагат по-голямо разнообразие на хранителни елементи. От друга ограниченията, за които се говореше, са повече от абсурдни и те карат да се чудиш какво, по дяволите, ще има там в крайна сметка и как да му се не знае може едно дете да се нахрани с това???

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *