Софийски антагонизми

Писал съм неведнъж за тротоарния антагонизъм между шофьори, които търсят къде да паркират, и минувачи, които се опитват да минат. За настървението, с което всяка от страните защищава позициите си. (Без да разбира, че след като живеем в едно общество, сме обвързани – писал съм какви последствия има за едните ограничаването на другите.) За взаимната им враждебност… Неведнъж съм се чудил как да бъдат доволни и едните, и другите. Или поне спокойни. И не ми е хрумвало.

Днес видях гледка, която ми показа какъв глупак съм бил. Истината за нещата през цялото време е била пред очите ми, твърде идиотски проста, за да я осъзная. Срамота…

Тротоарът на “Черковна” при нас е около 5 метра широк. Често по него паркират коли. Ако са повече, спират накосо, и тогава за минувачите е трудно да се проврат. Това обаче е рядко – обикновено са по-малко, спират надлъжно, за минувачите остават почти 3 метра ширина, и придвижването е безпроблемно дори в най-натоварен час. Това също трябваше да ми е подсказало проблема от пръв поглед, но не беше. Колко отнесен и безмозъчен трябва да съм бил? Просто не мога да си го представя…

Днес минах оттам. За пръв път от две седмици. През това време бяха поставили колчета срещу автомобили. Както винаги, точно по ръба на тротоара. Вече беше невъзможно да се паркира по него, нито косо, нито надлъжно. По петте метра ширина от време на време минаваше случаен минувач.

За да спре в края на пресечката и да изригне проклятия. Прогонените автомобили бяха паркирали там, косо в началото на малката пряка, отчаяно нагъчкани, чак до стърчане към “Черковна”. Между тях нямаше място да мине спокойно дори самотен пешеходец, камо ли детска или инвалидна количка. Или пък носилка за болен.

За миг пред очите ми минаха десетки виждани преди тъжни гледки. Побеснял баща, пренасял детската количка непрекъснато около задръстилите коли, който огъва и чупи чистачките на поредната. Ядосан шофьор, който подгонва с метална тръба опонента си в спора за кого е това място… Иначе свестни хора, докарани до загуба на човешки облик, неразбиращи къде всъщност е проблемът, и кой всъщност го причинява. Точно както и аз до днес.

Спомням си куп истории от времето, когато София започна да се задръства с автомобили, и минаването по тротоарите започна да е проблем (далеч по-малък от сега). Още тогава вече се предлагаха решения на проблема, които щяха да направят града удобен и за пешеходците, и за шофьорите.

Обсъждаше да се разреши строителството на няколкоетажни паркинги под училищните дворове. Започна обаче един абсолютно измислен спор между потенциалните инвеститори и училищата, кой какъв процент да получава от приходите за паркингите. Вместо да посредничи за решаване на спора, общината го раздухваше. За мое смайване. Разбрах как стоят нещата чак когато мои познати ми разказаха как точно се осчетоводяват приходите от новоорганизираната тогава “синя зона”, и джобовете на чии фирми пълнят, и по какъв начин.

По-късно ми разказаха и за проект да бъдат построени няколкоетажни гаражи над коритата на реките. Бяха направили изчисления, че при построяване на гаражи над само 50% от площта на коритата само в по-централните градски части те ще поберат около 100 000 автомобила. Почти половината от колите, които всяко денонощие паркират в тези централни части… Имало и фирма, която изявила желание да реализира проектите. Нещата се провалили, защото на фирмата бил поискан рушвет в размер почти на брутната стойност на всичко построено… Не зная дали е истина. Но моите сметки показват, че такива гаражи ще са изгодни за строене и експлоатация, а като гледам, ги няма. Надали всички строители са идиоти, и не се сещат. Особено във времена на криза, когато жилищното строителство е в пълен застой.

По дяволите, толкова ли е сложно да се изиска от общината да построи или да създаде условия за строителството на гаражни площи в достатъчен размер, за да може да има къде да се паркират колите, без да пречат на пешеходците? Вторият вариант не би й струвал и стотинка. Възможности къде да се строи има достатъчно, за да бъдат задоволени не само днешните, а и перспективните нужди.

Само че сладката мисъл за милионите, капещи от “синята зона”, и братчедските фирми, май заглушава гласа на обикновените софиянци – и шофьори, и пешеходци. Защото истината е че всъщност шофьорите и пешеходците сме от една и съща страна на барикадата, а от другата са общинските корупционери. Които, за да приджобят някой и друг милион, отравят ежедневието на над два милиона души, и съсипват възможността да живеем в нормален град.

… Добре. В момента имаме уникалната възможност да викнем достатъчно силно, за да бъдем чути.

В София наближават кметски избори. Нормално и редно е да изберем кмет не по дали е червен, син или пембян, а по ще решава ли проблемите ни, или не. Защото кметът е просто служител, на когото плащаме заплата, за да решава проблемите на града ни. Не за да ги използва като претекст да изгребва джобовете ни, и да ги утежнява, а да ги решава. А борбата за място между пешеходци и шофьори вероятно е най-ежедневният проблем в София, който да е от общинска компетенция. И най-тровещият ежедневието ни.

Още нямам точен списък на изискванията, които ще имам към кандидатите за работа като кмет в моя град. Но “интервютата” им вече започват, и трябва да побързам. Така че ще поставя днес първото изискване.

Искам кандидатът да има точна, ясна и реалистична програма със следните цели:

– разкриване в зоните в града с натоварено паркиране на достатъчно паркоплощи, за да могат шофьорите да паркират, без да пречат на пешеходците.
– замразяване на цените и обхвата на “синята зона”, и постепенното й свиване. (Разбирам, че общината има нужда от доходи, но за рекет не искам да плащам. Нека предложи реална услуга. Има какво.)
– реализиране на тези неща, без да бъдат използвани като претекст да ми доизгребват джоба. (Общината има предостатъчно ресурси. Некадърник, който иска да ме обере, вместо да си размърда мозъка и четирибуквието, не ми трябва за кмет. На вас?)

Ако някой кандидат предложи програма, която да ме убеди, има подкрепата ми. Иначе има подкрепата ми за конкурента му.

31 thoughts on “Софийски антагонизми

 1. Петър Петров

  Пределно ясно да регламентират частните паркинги и да построят два многоетажни в центъра за пример. След това всички ще се юрнат да строят, като с бензиностанциите. И поетапно да забраняват улици за паркиране.

  Ама защо биха си отрязали клона, на който седят?

  Reply
 2. Nick Angelow

  Григоре,
  нямаше такова нещо като спор за отчислявани проценти за училищата. Изобщо не се предвиждаха такива. Така поне беше в случая със 133-то училище. Дойдоха и казаха — през лятото разкопаваме двора, построяваме под него паркинг и го закопаваме. И нищо повече. Затова бяха протестът и подписката там. След това, на училищното настоятелство на 23-то училище ги бях казал преди да се махна — да поискат процент от наема за следващите 5 години и след края на петата година паркинга става собственост на училището/училищното настоятелство, което го дава за управление на общината (примерно) срещу процент от наема. Идеята за тези проценти беше, че щяха да подпомогнат и облекчат училищния бюджет за ремонт, консумативи etc, което пък щеше да облекчи и общинския (че и националния) бюджет. Поне моята логика беше такава тогава. Но явно лакомията на брат’чедските фирми е била по-голяма, затова и нищо не се получи 🙁

  Reply
 3. mdam

  Аз пък съм за събиране на вход ако влизаш в центъра на софия. 300-400 лв на месец е нормална сума. Ако там живееш пак. Щом можеш да живееш на най скъпите места, що да не плащаш за колата ти която заема поне 4-5 м2 площ на цена 1500-2000 EU. И с парите вече да правят квото искат – ако иска народа да строят паркинги, ако иска метро и т.н.

  Reply
 4. Един обикновен човек

  до mdam
  Ето пак поредното разделяне- център и квартали. И уравняване- да плащам, защото живея на скъпо място. Аз не искам да плащам за колата си, защото живея в центъра, а живея в стария център, защото прадядо ми е построил къщата си тук. Да я продам, защото няма паркоместа или да си продам колата- ми и двете са ми необходими и не ми се живее в панелките по кварталите. Живее ми се тук, където е живял родът ми и са ми необходими паркинги, закони, ред и нормален град, трафик и отношения между хората.

  Reply
 5. Григор Post author

  @Петър Петров: Важно е съотношението на строеж на паркоместа и забраняване на улици. Ако забраняването на улици все върви с мъничко пред строежа, казанът си клокочи…

  @Nick Angelow: Времето на изплащане на паркинг под училищен двор, ако всички приходи са само за фирмата строител и оператор, е около 10 години. Смятал съм го неведнъж. Така че при вариант “сега – процент за училището, след пет години – всичко” е естествено инвеститорът да се махне. Строителни фирми колкото щеш, ако имат и най-малка изгода, някоя ще се хване. Но не и ако ще са на солидна загуба. Един диалог с документи и изчисления би помогнал да се разбере колко може да поиска училището, и при колко ще стане като със 133-то и 23-то.

  @mdam: Защо само в центъра? Нека да е за цяла София. Това е хубав град, 1000 лева на месец е нормална сума, колата заема поне 4-5 м2 площ на стойност над 1000 евро дори в крайните квартали… Не си ли съгласен? Да не би случайно да си шофьор, който обаче живее извън центъра?

  (Ако пък не си шофьор, какво би казал да плащаме 300-400 лева на месец за правото да живеем в София? Щом можеш да живееш на места по над 1000 евро на м2… Какво общо ли? Проблемът е не в много коли, а в много коли И пешеходци, намаляването на пешеходците действа точно така благотворно, както и на колите. София е претъпкана, има нужда от облекчаване, никой не те задължава да живееш в нея…)

  Тази логика е чудесна демонстрация колко ще ни помогне принципът на поединичното спасяване за сметка на околните. Най-малкото защото и да съберат парите, познай къде ще идат. Тоест, ще лекуваме проблема с лекарството, което всъщност го създава. Докъде се очаква да стигнем?

  Reply
 6. Nick Angelow

  добре, нека бъдат 10 години. но и това не пожелаха да направят, просто искаха всичкото и го искаха веднага. освен това, не съм съгласен, че тези паркинги трябва да бъдат само частни. общината къде я забравяме? след като може да направи целия център синя зона, да бъде така добра да инвестира поне част от събраните от там пари в тези паркинги.

  Reply
 7. Nick

  Темата засяга всички. Имам една идея. Има фирма – паркинги и гаражи. Събира пари като бясна. Колко парко-места е изградила – нито едно. Защо – защото няма интерес, достъчно е само да събира. Тази фирма трябва да инвестира в места за паркиране. Аз живея в краен квартал на София (Младост) и мога да ви кажа че имам проблем с паркирането. Обещаваха паркинги около новото Метро, но уви такива не се изградиха, не знам за причината. Паркира се по тротоари, зелени площи и къде ли не. Без да оправдавам шофьорите, защото има доста нахални селяни между тях, места за паркиране НЯМА. Нови жилищни сгради са с ограничен брой места за коли. Преди да започнат да глобяват трябва да се осигурят достатъчно места за паркиране. Не е нормално да обикалям квартала и през 3 блока да няма къде да паркирам, даже не споменавам паркиране пред блока. За новите сгради процента трябва да е поне 150% осигуряване на паркоместа.

  Reply
 8. орлин

  Винаги ще има проблеми в столицата с паркирането. Това не е страшно, защото така е и в други големи градове. Лошота , че паричките от синята зона и платеното паркиране не отиват в бюджета на общинат. АД паркинги и гаражи е дружи.ество, за което никой не иска да каже откритао кои са акционерите. Докъто не се изгонят хората дошли вместо на работа в Общината на печалба в Общината няма изглед да се оправят нещата.Не съм сигурен в израза, че сега имаме шанс за пренареждане.

  Reply
 9. mick

  Нормално е центърът на един град да е с ограничителен режим по отношение на паркирането. Всъщност дали центърът или и други квартали зависи само от едно – колко коли искат да паркират там – ако са повече отколкото има възможност – ето ти предпоставка за ограничителен режим – например със заплащане. Ето в Амстердам ли беше къде – много малко хора ходят с кола на работа, използват велосипеди, просто щото цената за еднодневно паркиране е много солена/на час също/, а не защото там всички са влюбени в здравословния живот.

  В София проблемът е, че 90% не плащат за паркиране в центъра и като резултат – пълна анархия. Защото знаеш, че можеш да минеш евтино и хайде с колата, трябва ти, не ти трябва. В синя зона въобще не се взима предвид ограничението от 2 часа.

  Друг е въпросът с паркингите. Но знаете ли, че малкото подземни паркинги в София стоят празни? Хората не искат там да паркират след като могат и другаде да паркират без пари. Значи – две неща трябва да се направят – 1. да се накарат хората да си плащат за паркиране, и 2. Да се направят и нови паркинги. Ако общината даде някакви отстъпки на инвеститори да построят няколко многоетажни паркинга – ще се получи. Но трябва още време да мине, за да огладнеят инвеститорите и да харесат и по-малките печалби – като например от строителство на паркинги.

  Reply
 10. mick

  Да не говорим за паркираните с дни на едно и също място коли. В щатите в някои градове, на четна дата трябва да се паркира от едната страна на улицата, в нечетна от другата. Така се постигат няколко неща – улицата може да се почиства и не може да се остави на улицата кола за повече от няколко часа. Като искаш за дни да паркираш – паркираш на паркинг или в гаража.

  Reply
 11. Григор Post author

  @Nick Angelow: Училището как погледна на идеята за 10-15 годишно даване на целия доход на строителите, за да могат все пак да си върнат инвестицията? Подозирам, че както и всички други училища, за които съм чул да са обсъждали идеята. За поне едно знам, че инвеститорът е обяснил с точни цифри как при исканите му условия ще е на загуба… А общината – идеята ти е прекрасна. Хайде сега кажи и как да се получи на практика.

  @Nick: Идеи има всеки, българите сме титани в даването на акъл. Няма само кой да върти лопатата, да реализира идеите. Ти?

  @орлин: Не съм видял досега някой да се изгони сам от тлъсти печалби – ако ти си видял, кажи. Аз лично не очаквам някога да видя. Особено в общината.

  А ако случайно вместо “да се изгонят” имаш предвид “да изгоним”, така кажи. Защото ако ще чакаме корумпираните общинари да ги изгонят Дядо Мраз и Супермен, не знам дали ще дочакаме. Ти как мислиш?

  @mick: Не е нормално, само е често. Или пък е нормално, но не е хубаво – както през Средновековието е било нормално средната продължителност на живота да е 25 години. Само че не е било хубаво.

  За подземните паркинги – аз отдавна вече съм се отказал да се опитвам да ги използвам. Причината е, че не съм видял случай в тях да има свободно място. Същото важи за надземните паркинги. На 300 метра от нас имаше един (закриха го). Въпреки солената цена беше невъзможно да намериш място в него. Не зная кога и къде си видял такъв паркинг да стои празен, освен по време на ремонт.

  За правенето на паркинги – точно за това говорим, че общината няма изгода от нови паркинги. Имам клиенти, които са строителни фирми, и в момента биха били щастливи да работят при 0% печалба, просто колкото да не фалират. Говорил съм с двама – смеят ми се като на паднал от Марс. И ме съветват да предположа колко е рушветът за разрешително… Подозирам, че почти всички строителни фирми са в същото положение.

  А паркираните за постоянно коли – отново проблемът е липсата на паркинги.

  Reply
 12. dss54

  Имам едно предложение. Може и друг да се сетил, че след като колите са по тротоарите, ние, пешеходците трябва да слезем на платното. Нека се движим по улиците без да се отдръпваме, когато ни свиркат от автомобилите. Тогава автомобилите ще се движат със същата скорост като пешеходците. Мисля, че е справедливо. И аз карам кола, но ще се съобразя с подобно решение на пешеходците, докато се изчистят тротоарите от спрели автомобили.

  Reply
 13. Григор Post author

  @dss54: Как мислиш, дали това ще помогне тротоарите да се изчистят от спрели автомобили? Ако да, аз ще съм първият, който ще го направи. Просто ми обясни по какъв точно механизъм това ще махне колите от тротоарите.

  Reply
 14. rico

  Има много по елегантен начин за ограничаване на паркиралите коли на тротоара. Виждал съм го и от двете страни на Атлантика. Бетониран бордюр все едно бетонна траверса се поставя така че паркиращия да си опре гумите в него. Така се ограничава да паркира така, че да остане място и за пешеходците.

  Reply
 15. d-r Tsako Stanoev

  От Института за изследване на трафика и трафик технологии

  Проблемът с трафика – задръствания (около 1.5 милиона евро щети ), катастрофи и загинели ( над 300 или 1/3 от загиналите в България ), боклука, кучета и др. можеха да бъдат решени още преди 10-15 години.

  Препоръчваме Ви да прочетете материалите по темата от в. ЗОВ- Враца, от които Ви предлагаме само увода . От редакцията на в. ЗОВ Враца пищат:
  „Тук и по-надолу накратко ще стане дума за дългоочакваното ( вече 90 години) от световната научно общественост, от администрациите, научните институти на развитите стани – едно откритие (нова доразвита и усъвършенствана теория на автомобилното движение (трафика) ), подплатено и с едно изобретение ( нова интегрирана система за управление на трафика – ITS) с огромно световно, национална и регионално икономическо и хуманитарно значение. Най –голямото откритие и изобретение в областта на транспорта (трафика) и в българката наука изобщо . Негов автор е нашия съгражданин д-р по трафик инж. Цако Станоев – директор на Института по трафик технология- кандидат за Нобелова награда.

  Всички ваши въпроси, коментарни и предложение може да отправите на имела на
  В. Зов- Враца – zovpres@abv.bg

  Reply
 16. Sasho

  Аз имам по-особенно мнение.
  Истината е, че малко хора наистина се нуждаят от колата си в центъра.
  Там повечето неща са максимум на 15 мин. пеша едно от друго.
  В центъра освен ако не си с някакъв голям багаж – не ти трябва кола.
  Трябва не да се стимулира паркирането с коли като се строят паркинги (да не се бърка – не съм против повече паркоместа), а да се стимулира отиването до там с градски транспорт (който между другото е относително редовен, но доста мизерен в голяма степен и претъпкан сутрин), с колело (2-3 велоалеи няма да облекчат 2000 000 души) и пеша.
  На мястото на сините зони в т. нар . идеален център, трябва да има място за колелета и колички, живеещите там да паркират под градинки и под училищни дворове, под улици и изобщо под земята – колите каква работа имат отгоре незнам!!
  В околностите на центъра трябва да са големи паркинги и да се взимат пари за влизане в центъра с кола, (освен ако не живееш там).

  Няма да ви окапят краката 10-15 мин. пеш да ходите – по-тихо, по-чисто, ще има място за колелета, колички пешеходци…. няма да изброявам – всички знаете безбройните предимства.

  И още нещо – зареждането на скапаните магазини дюкяни баничарници и всякаква друга товаро-разтоварна дейност няма място през светлата част на деня, както е навсякъде в западния свят. Това спокойно може да става от 00:00 – 06:00.
  За 6 часа/ден мисля, че всеки ще може да си зареди помещението с боклуците които продава.

  Reply
 17. Григор Post author

  @d-r Tsako Stanoev: Това на спам понамирисва, ама от мен да мине. 🙂

  @Sasho: Идеите са чудесни. А начин да бъдат приложени? Защото идеи се дават лесно, няма ни в прилагането им…

  Reply
 18. Sasho

  E nali sym предложил решения!

  Ако работех в общината сигурно щях да разпиша подробен план придружен с проучвания и точни указания за всеки под-район.
  Но не ми е работа това и нямам време и ресурс.
  Дал съм насоки и идеи за мислене.
  Хора – давайте над-градивни предложения и критики също, и така ще се получи по-завършена идея.
  Тук по-скоро пробема е как да се накарат правилните хора да приемат сериозно идеите и предложенията и да поработят върху тях.

  Reply
 19. Тони

  Всички училища трябва да бъдат бутнати,да се направят много етажни подземни и надземни паркинги на максималната площ а на последните 1-2 етажа да бъдат училищата,след което всички разходи за заплати и то европейски заплати на преподавателите,всички разходи за спортна база за IT техника и учебници да се покриват от наемите за парко места.

  Reply
 20. Григор Post author

  @Sasho: Не виждам решенията. Виждам идеите. Да взема и аз да предложа една идея – колите да бъдат закачани на балони и да висят във въздуха, че да не заемат паркоместа? Ако не е нужно да давам приложение, изглежда убедителна. И още колкото щеш такива мога да дам. 🙂

  @Тони: Страхотна идея. Ще струва само десетина милиарда, които няма да могат да бъдат изплатени (защото парите от паркингите ще отиват за европейски заплати за преподавателите, спортна база, ИТ техника и учебници). Ти ще ги извадиш ли от джоба си да спонсорираш мероприятието?

  Аз имам една по-добра идея в същия стил. Ще поканим Господ, ще го черпим с ракия и мезе, и той на пияна глава ще щракне с пръсти и ще сътвори нужните ни паркинги…

  Reply
 21. Ваня

  За решаване задръстванията в София:
  Да се постави изискване за тези, които се настаняват под наем за постоянно живеене или закупуват жилища: 10 години преди това да са живяли в София, 20.000,- евро депозит в банкова сметка и други ппрактики, които никой не споменава за живота в големите градове по света – не само в столиците, а и в провинцията – Гърция, Франция и други.

  Reply
 22. Григор Post author

  @Ваня: С две ръце съм за. При едно условие: същото правило да бъде приложено към сега живеещите в София, под наем или в собствено жилище, и който не може да го изпълни, да трябва да иде да живее другаде. Иначе нарушаваме принципа за равнопоставеността пред закона (а и моралните принципи за справедливо отношение).

  Reply
 23. Деян

  @Ваня, Григор

  Я си пояснете какви ви са точно идеите, защото в момента ми звучи като да искате да ме изхвърлите от собствения ми апартамент, защото живея в София само от 5 години и нямам 20 К€ в банката.

  Reply
 24. Григор Post author

  @Деян: Моята идея е че в София има място за всички и всичко, ако Някой Важен не пречи.

  Лошото е, че пречи. И понеже иначе би било очевидно, насъсква пешеходци и шофьори едни срещу други, и се прави на “посредник”. А ние се хващаме на лъжата, и по изпитания метод на “българския казан” се опитваме да се спасяваме поединично, като топим другата страна. Без да се замислим дори че тя пък ще топи нас. Което показва, че за нас е важно не ние да сме добре, а другият да е зле.

  Идеята ми е на всеки опит за поединично спасяване за сметка на “другата страна” да отговарям с контраидея, как “другата страна” може да се спаси за твоя сметка, и ако бъде притисната, вероятно ще пробва. Очевидно София (и България също) е пълна с хора, които не разбират от разумни доводи. Дано тогава разберат, че и “противникът” има дебела тояга, и при нужда също може да я развърти. Че ако се опитаме да хапем, ще ни хапят в отговор. Също така настървено.

  Научим ли се да разбираме това, нищо чудно малко по малко дори да достигнем и до очевидната истина – че сме не противници, а съюзници. Че сме от една и съща страна на барикадата. И че ако си помагаме, нищо чудно и да успеем. А ако продължаваме да се опитваме да се изкатерим един на друг по главите, както досега, ще имаме още повече от същото като досега. Град, непоносим и за шофьорите, и за пешеходците.

  Идеята ми е, че няма как да имаме град, който е добър за пешеходците, за сметка на това да е лош за шофьорите. Точно както няма как да имаме и обратното. Че има как да имаме град, добър и към двете страни, или град, лош и към двете страни. И че който не иска първото, се бори на дело за второто. Независимо колко вярва в “принципа на загубеняка” – че за да е той добре, трябва някой друг да е зле.

  Разберем ли дори и това, колкото и непостижимо да изглежда подобно гигантско израстване, нищо чудно накрая да сложим на дневен ред и идеята на записа – че ни е нужен кмет, който да се погрижи проблемът да бъде решен. Че затова му плащаме заплата. И че за да си намерим такъв кмет, точно както за да си намерим за фирмата служител с подходящи качества, е нужно да ги обявим ясно в обявата за работа, и да проверяваме внимателно за тях всеки от кандидатите.

  Достатъчно ясно ли го написах? Или пак ще почнем да спорим дали да бъдат изритани шофьорите, за да са добре пешеходците, или обратното?

  Reply
 25. Pingback: Grigor Gatchev - A Weblog » Blog Archive » Победители и загубеняци

 26. Деян

  @Григор

  Аз по тази тема съм съгласен с теб. Само изхвърлянето за ценз за живеене в София ме издразни.

  На мен, например, ми е по-бързо да ходя на работа с трамвай или велосипед. С колата губя повече време да си търся къде да паркирам, отколкото за път.
  Но колко хора в София са така?

  Софийският градски транспорт е много зле. Бавен и мръсен, а за климатици можем само да мечтаем. Ако се направи така че за повечето софиянци градският транспорт да е най-ефективният начин за придвижване, то много от проблемите ще изчезнат. Строенето на паркинги, колчета, синя зона и т.н. помагат, но истински проблемът може да се реши само ако отпадне необходимостта да се ползва кола.

  Ще дам за пример Прага. Хотелът ми беше в покрайнините от отсрещната на летището страна. Добирането до летището представляваше: хваща се вътрешно квартален автобус за 3 спирки до метрото; слиза се с метрото до центъра; прехвърляне на друга линия на метрото до крайната и спирка; хваща се автобус от там до летището. И всичко това с един 90-минутен билет.

  Да, обещават така да стане и в София, но след 7-8 години. Дано! Но и до тогава трябва да се пътува. За съжаление не виждам лесно решение.

  Reply
 27. Григор Post author

  @Деян: По начина, по който се правят в София, поставянето на колчета и донякъде синята зона повече пречат, отколкото помагат. Това е гадостта.

  Reply
 28. Тони

  А Синята зона ти пречи на теб,на тия дето прибират парите от нея име е много добре :)))

  Reply
 29. Григор Post author

  @Тони: На мен и на два и половина милиона софиянци (като принуждава шофьорите да пречат на пешеходците).

  Още един пример за любимата ми пословица – не е луд който яде чуждия зелник, луд е който си му го дава.

  Reply
 30. Sasho

  za Григор:
  явно не си чел целия ми буламач, ето от него копи-пейст на ПРЕДЛОЖЕНИЯТА:
  —————-
  ………………….
  1) На мястото на сините зони в т. нар . идеален център, трябва да има място за колелета и колички, живеещите там да паркират под градинки и под училищни дворове, под улици и изобщо под земята – колите каква работа имат отгоре незнам!!

  …..

  2) И още нещо – зареждането на скапаните магазини дюкяни баничарници и всякаква друга товаро-разтоварна дейност няма място през светлата част на деня, както е навсякъде в западния свят. Това спокойно може да става от 00:00 – 06:00.
  ———————–

  Това горе все за предложения го намирам.
  Ако искаш да изброя списък с градинките и училищата в софия, за да е по-завършена 1) и да изброя улиците в центъра, за 2)?

  Reply
 31. Григор Post author

  @Sasho: Не е необходимо. Изброй само откъде ще се вземат парите, с които да бъдат построени тези подземни паркинги.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *