Медийни империи

От известно време наблюдавам какво става в медийния сектор. Все пак той е четвъртата власт. Която управлява първите три. Затова и промените в него са показателни.

Прави ми впечатление как медиите една след друга биват изкупувани от един и същи човек. Става дума за Ирен Кръстева. (От време на време, за разнообразие, за сина й Делян Пеевски.) Сред поредните й придобивки гордо се мъдри вестник “Уикенд”, всъщност цялата група жълти издания. Носи се слух, че е закупила тайно и ReTV. А наскоро ми споменаха, че преговаря за закупуване на вестниците на ВАЦ. Зад почти всички безплатни вестничета из страната стои в крайна сметка пак тя, по един или друг начин.

Това не са малко пари. Откъде ги има, мога само да предполагам. За историите в тотализатора, докато Кръстева му беше шеф, могат да разкажат доста Нешка Робева и Христо Марков. Нешка Робева всъщност дори разказа как след теглене на тиража към наличните фишове се добавят по няколко фалшиви с изтеглени петици и шестици.

(И съм склонен да й вярвам напълно. При един от случаите всички спечелили повечко бяха от един и същи регион. Което е доста малко вероятно.

Това обаче бледнее пред случая, когато два поредни тиража изтеглиха едни и същи числа. После комисията на тотализатора заяви, че били претеглили топките, и били еднакви, така че било реално паднало се. Само че вероятността да се падне подобно нещо е едно към бая милиони. Иначе казано, тотализаторът трябва да се тегли над един милион години, за да има реален шанс това да се случи.

Разбира се, всякакви случайности могат да се съчетават всякак. Под управлението на Кръстева обаче непрекъснато се съчетаваха случайности, подозрителни за манипулиране на резултатите. А вероятността за това вече е горе-долу колкото да ви уцели метеорит, и далеч под тази, ако застанете под ябълково дърво и отворите уста, в нея да падне ябълка. Така че бих пратил тези, които вярват, че тук няма фалшификация, да идат да се изхранват с ябълки по описания начин. Ако случайно не искат, е добре да си направят mental consistency check.)

Какво се случва, след като Кръстева закупи някое издание, виждаме. Моментално от него изхвръкват всички журналисти, които не са съгласни да пишат каквото им бъде наредено. Здравата се повеселих, когато съобщиха, че са уволнили от “Уикенд” Явор Дачков. (Не защото не го харесвам. Понякога не съм съгласен с него, но не мога да отрека, че пише каквото мисли, а не каквото му поръчат. Веселих се, защото той никога не се е водел на щат към “Уикенд”.) Става очевадно, че изразът “уволнен” иде не да отрази реално положение, а да сплашва.

Другото, което разбрах – че вече в “Уикенд” е абсолютно забранено да се пише каквото и да било негативно за Доган – нямаше нужда да ми го казват. В България трябва да си току-що паднал от Марс, за да не знаеш чий човек е Кръстева. Какво е най-забраненото нещо във всяка нейна медия, и ще е забранено и във ВАЦ-овите издания, ако тя ги купи.

Страшното около закупуването на “Уикенд” е, че жълтите вестници досега бяха почти единствените, в които се правеше журналистика, ако и жълта. Почти само в тях журналистите пишеха истината, без да се колебаят – истината, дори клюкарската, продава вестника, така че е добре дошла. И хората са свикнали да им вярват. Доколкото познавам Кръстева, тя ще запази жълтия стил и ще се мъчи да създава илюзия, че нищо не се е променило, но отсега нататък тези вестници ще пишат точно каквото й е нужно към конкретния момент. Престъпници ще бъдат превръщани в герои и обратно. А свикналите да четат истината в тези вестници хора още дълго време ще приемат написаното за чиста монета, и ще му вярват.

На този фон закупуването на вестниците на ВАЦ не ме плаши толкова. Под вещата ръка на Тошо Тошев те винаги са били поръчкови. Това е и причината “Труд” и “24 часа” от флагмани на българския печат и най-четените вестници в България, с огромна преднина пред следващите, да се превърнат в едни от многото, и да изостанат зад жълтите вестници. Не им помогна и това, че държат “официалната” разпространителска мрежа за вестници в страната, и използват това, за да унищожават всеки друг вестник. По-големите пробиваха някак, защото имат ресурсите да създадат иначе на ВАЦ проблеми в Германия, но на по-малките биваха налагани условия за разпространение, пресметнати да разорят и елиминират вестника. Бих заложил дясната си ръка, че и при Кръстева ще е същото, ако не и по-зле. Но то и досега си беше монополизъм в най-мръсния смисъл на думата, така че разликата няма да е съществена.

Затова и закупуването на “Уикенд” е толкова страшно. Жълтите вестници държаха (реално) другата разпространителска мрежа в България, и по-малките вестници, освен безплатните, разчитаха именно на нея. Условията на разпространение там също бяха мошенически – веднъж в “Гласове” направиха проверка, и установиха, че от поредния им брой само в София са продадени повече екземпляри, отколкото разпространителите рапортуват за цялата страна, и за колкото вестникът съответно получава пари. (А едно от условията на тази мрежа е вестникът да се печати в нейната печатница – тоест, да нямаш възможност да провериш и колко броя реално са отпечатани.) Но си замълчаха, за да не загубят и каквото имат.

По този начин малките вестници винаги биваха държани на границата на съществуването. Но поне оцеляваха, и успяваха да стигнат до читателите си. Правдиви или лъжливи, реални или кукувски, те носеха поддържащо живота разнообразие, различно от официалната линия на Мафията… Сега това ще престане.

Алтернативите не са много. От разпространение на вестник в Интернет към момента не е възможно да се печели достатъчно, за да се издържа вестникът. Да бъде отпечатван извън печатниците на ВАЦ и “Уикенд” е възможно, но излиза по-скъпо. А възможността да бъде разпространяван направо клони към нулата. На продавачите на вестници навсякъде е абсолютно забранено да приемат за разпространение каквото и да било от други освен от мрежата, към която принадлежи съответният пункт. А мрежите са две… Създаването на мрежа от нови пунктове би било изключително трудно. Така че ако малките вестници не вземат енергични мерки още отсега, ще фалират. И в пресата ще се възцари еднолична власт.

Какво ще донесе тази власт? На теория, Кръстева би трябвало покрай Доган да е враг на Бат Бойко, а той рядко прощава на враговете си. Само че забелязвам, че правителството назначи за шеф на тотализатора пак неин човек, замесен до гуша в далаверите. Тоест, най-вероятно ББ и Доган са сключили сделка. За правителството ни ще има пълен медиен комфорт, срещу безнаказаност за Доган, и вероятно невземане на мерки срещу дерибейството му в някои избирателни райони. Което пък ще означава, че изразът “Влязох в политиката, за да изхвърля от нея ДПС” е бил продаден. На безценица. Заедно с възможността корупцията от тотото да бъде почистена.

(Да, писах вече в предишен запис, че дори добронамерено правителство няма как да се сражава на всички фронтове едновременно. Само че даването на най-важната власт в ръцете на един човек, тясно свързан с основния ти политически опонент, означава да си в пълна зависимост от неговите интереси, прищевки и хрумки. Така че нещо тук не е наред.)

Това означава, че ако Бойко посмее да посегне на Доган, ще бъде погребан под съвместния огън на почти всички медии в България. А посягането на Доган е неизбежно, заради замесеността му в корупция на едро, и в един момент ще бъде поставено като ултиматум от хората на ЕС, на които Бойко разчита. Единственият изход от този конундрум ми се струва отстрелването на някоя от ключовите фигури в него. А стигнем ли до отстрелвания, май няма да сме напреднали много.

Не зная как ще се развият нещата в крайна сметка. Но дотук развитието никак, ама никак не ми харесва. Накъде ще избие ще можем да проследим по няколко белега:

– Изчезването на лошите сведения за Доган в тази или онази медия. Формално тя може да не е променяла собствеността си от години. Реално, който има IQ над стайна температура ще знае какво означават определени промени в политиката на медията.
– Изчезването на сведенията за Ирен Кръстева (и Дилян Пеевски), и превръщането им в не-публични фигури, за да излязат от светлината на прожекторите. (Отделни хвалебствени репортажи може би ще са позволени.)
– Осигуряването на медиен комфорт на правителството в същите издания, които са престанали да пишат лоши неща за Доган, Кръстева и Пеевски. Тази комбинация е сигурен белег, че изданието е под контрол на Кръстева (или на друг човек на Доган – тоест, все същото). Оттам нататък, проследяването на отношението на това издание към публичните фигури в България е сигурен начин да се определи мнението на Доган (а проследяването на най-дребнавите нападки – и мнението на Кръстева) за съответната фигура. Оттук можем да си извадим добра представа на кого и за какво може да се разчита, и на кого – не.
– Доколкото знам, Недялко Недялков смята да организира нов жълт вестник, или вестници. Любопитен съм дали ще успее (и да го организира, и да го разпространява). Ако срещу него не бъдат взети специални мерки, вероятно да – има огромен опит, а го биваше здравата още преди да го натрупа. Ако бъдат взети, вероятно не – специалисти сме по окончателните мерки, дори ако не свършват два метра под земята. Така че успехът му ще е показателен доколко монополизмът в българските медии е преминал в агресивна фаза – тоест, Ирен Кръстева / Доган са подали заявка за властта. Засега четвъртата. Интересно ще е и ако успее, но на цената на това във вестника му да не излиза лоша дума за споменатите герои. Убеден съм, че им е насъбрал немалко за времето, когато беше “съдружник” по неволя с Кръстева в “Уикенд” – ако не пише срещу тях, това ще означава много.
– Доколко ще продължат да съществуват малките вестници, които не са купени от Кръстева. Добър индикатор за мен лично е “Гласове”, но сигурно почти всеки друг малък вестник, който не е обвързан с политическа партия, също става. Изчезнат ли масово, това ще значи нещо. Или ако оцелеят само тези, които престанат да пишат лоши неща за този-онзи. Какво точно ще значи вероятно може да се определи по успеха или неуспеха на Недялко Недялков.

48 thoughts on “Медийни империи

 1. Иван

  Вероятността да се изтегли една и съща комбинация в два последователни тиража е от порядък на квадрилион (1/5’245’786 ^ 2). Топките които мереха пред журналистите бяха жълти… не точно цвета който виждаме в тото-то, пък и някак ми изглеждаха по-големи. Ако в топките има съчма или магнит, това също няма да се забележи при теглене. Да не говорим че ако има шашма, тя ще е свързана с машините, които са твърде малко прозрачни. (ел магнити, прозрачни стени разделящи сферата на предна и задна половини). Самият факт че министърът определи една седмица за разследване, а комисията даде резултат на другия ден е показателно колко добре са си свършили работата.

  Иначе за медиите. Не чета хартиени вестници. Но се страхувам че всички популярни интернет издания поголовно загубиха жилото си и запяха една и съща песен. Дори блог-подобният e-vestnic.

  Reply
 2. Кръстю

  @ Григор — Точно! Иска ми се да добавя само, че в България от 681 г насам , власта е била само ЕДНА , незаисимо дали в робство, или не. Разделение на властите и разделно хранене у нас не може да има , поне до следващия век 🙂
  Както и Теорията на вероятностите да обясни нашия тотализатор. Само балами могат да оставят някаква си “случайност” да определя кой ще пИчели:-)

  Reply
 3. ssk

  Не съм ББ фен, но ме подразни как потърси някакви тайни връзки и уговорки, зад едно бездействие, което можеше да се очаква още след като видяхме премиера като кмет. Има си приоритети човека и ако разбута водата го е страх да не стане мътна за него.

  Reply
 4. Здравко

  @Иван това, което си сметнал, е вероятността 6 произволни числа да се паднат от две точно определени тегления. Ако във всеки тираж имаше по едно теглене то вероятността в следващия тираж на 6 от 42 да се паднат числата от предния е 1:5245786. Толкова е и вероятността да познаеш числата от тотото за дадено теглене. Тъй като всеки тираж има по три тегления това определено увеличава шанса, но не знам как точно влияе. А това, че тотото съществува от години, също увеличава шанса.

  Reply
 5. Господин Гюров

  @Григор
  “Това обаче бледнее пред случая, когато два поредни тиража изтеглиха едни и същи числа … Само че вероятността да се падне подобно нещо е едно към бая милиони. Иначе казано, тотализаторът трябва да се тегли над един милион години, за да има реален шанс това да се случи.

  Сметката ти е много далеч от истината. При 3 тегления на тираж шансът при “6 от 42” грубо е около 1 : 350,000. Годишно само в България се теглят над 300 групи числа от различните видове тото. Тото се играе сигурно още поне в 100 държави, така че шансът някъде да се случи такова повторение никак не е малък.

  А и какво общо има с Ирен Кръстева, след като не се случи при нейното управление на тотализатора?

  Reply
 6. Кръстю

  @Господин Гюров –Извинявай,че се вмествам вместо Григор, но си пропуснал този абзац :(цитат)” За историите в тотализатора, докато Кръстева му беше шеф, могат да разкажат доста Нешка Робева и Христо Марков. Нешка Робева всъщност дори разказа как след теглене на тиража към наличните фишове се добавят по няколко фалшиви с изтеглени петици и шестици.”

  Reply
 7. Господин Гюров

  @ Кръстю

  Коментирам това, което цитирах. Не нещо друго. Темата е за Ирен Кръстева. Всичко “съмнително”, което се случи в следващите 100 години при тотото ли ще свързваме с нея?

  Reply
 8. Кръстю

  @Господин Гюров — Не разбира се. Обаче ТЕМАТА е “Медийни империи”…така пише най- отгоре:-)
  Мисля, че тотото е само щрих , поясняващ стила на “работа” на г-жа Кръстева.
  А какво ще бъде в следващите 100 години …с Кръстева, или без нея – не съм голям оптимист.
  И както споменах в първия си коментар- Само балами могат да оставят някаква си “случайност” да определя кой ще пИчели 🙂
  (Е, има и честно спечелили, разбира се. няма как иначе)
  А у нас шансът балама да се докопа до власта е …може би ..”около 1 : 350,000″ 🙂
  И ако “случайно” се получи,значи не е било случайно, а такъв е бил сценария.

  Reply
 9. Atanas Boev

  Григоре, по-темата съм много съгласен. Встрани от темата обаче имам забележка. Изразът “IQ над стайната температура” е много погрешен, и ми се струва, че съм те поправял веднъж. На английски чат-пат става, понеже се има предвид 70 фаренхайт. На български обаче, всеки с коефициент на интелигентност над точката на кипене бе следвало да се замисли, преди да употребява подобни “поетични” сравнения.
  Да не говорим, че е ужасно тъпо клише 🙂

  Reply
 10. Григор Post author

  @Иван, Господин Гюров, Здравко: При теглене на 6 от 42 вероятността да се падне точно определена комбинация е 1 / (42 * 41 * 40 * 39 * 38 * 37 ), или 1 / 3 776 965 920. При три тегления на тираж, вероятността да се падне в два последователни тиража една и съща комбинация е толкова делено на девет, или 1 / 419 662 880. При 52 тегления годишно, биха били нужни средно около 8 070 440 години. Или греша?

  @Господин Гюров: Общото с Ирен Кръстева е, че при нейното управление в тотализатора започнаха масови фалшификации, до степен той да излезе на загуба – нещо, което е математически милиони пъти по-малко вероятно от това да се падне една и съща комбинация в два последователни тиража. Как точно стана, Нешка Робева е разказала подробно. А след нейното махане оттам нещата продължиха да се ръководят от хората, които изпълняваха под нейно управление фалшификациите. Сега един от тях е новият директор на тотото. Докато го управляват хора от този екип, ще виждам нейния пръст.

  @Atanas Boev: Според мен изразът “IQ над стайната температура” си е съвсем точен. 🙂

  Reply
 11. Кръстю

  @Григор –Интересна работа се получи 🙂
  До сега никой не се закахъри за свободата на медиите и журналистиката, а всички се впечатлиха от Теорията на вероятностите. Значи не напразно нашите средношколци печелят в математическите олимпиади. Това изглежда е национала черта, както и борбата 🙂
  Защо не напишеш нещо за фракталите, например. .. в математиката има доста по-забавни дялове от теорията на вероятностите 🙂

  Reply
 12. Деян

  @Григор
  Сметката не ти е вярна или поне е вярна само ако държиш да изтеглиш шестте числа в точно определен ред. А имаш 720 възможни реда на изтегляне. Вероятността е 1: 42!/6!36! = 1:5245786
  Иначе си прав, че вероятността за повторение на комбинация в следващ тираж е 9 пъти по-голяма (всъщност, леееко по-малко от 9 пъти).

  Много е вероятно в тотото да е имало и да има доста машинации, но точно в този тираж и точно това повторение не е сред тях (18 души по 10 бона – егати машинацията).

  За една година имаме 104 тиража по 3 тегления или 312 тегления общо. Вероятността да се повтори комбинация в пределите на една година е вече над 1%. Ето една статия по-въпроса:
  http://dnevnik.bg/sport/2009/09/17/786472_tirajite_s_ednakvite_chisla_v_tototo_sa_bili_redovni/

  Reply
 13. Иван

  @Здравко,
  Нека да играем на зарче. Вероятността да уцелиш шестица е 1/6. Вероятността да уцелиш шестица с две хвърляния е 2/6, с три хвърляния е 3/6. Вероятността при две хвърляния да имаш две последователни шестици е 1/36. Вероятността да хвърлиш шестица, ако предишното ти хвърляне е било шестица е само 1/6, просто защото първото число вече е изконсумирало неговата вероятност от 1/6.
  Точно тази тънкост използваха за да ни заблудят. Полуистина. И успяха.

  Та за тотото, вярно че в двата тиража има общо 6 тегления, но числата се повтарят само в трето теглене. И понеже в трето теглене има отделни правила за натрупване и изплащане на печалбите, то е напълно оправдано да се разглежда в отделна поредица.

  Reply
 14. Кръстю

  То май е заразително 🙂
  ————————————–
  Щом знаем, че откакто се играе 6 от 42 досега, са минали еди колко си тиража, ние можем да пресметнем каква е вероятността в тази редица числа, да има две еднакви числови редици една след друга. Но те ще се играят и тепърва. Значи имаме и по-дълга редица, но просто не знаем какво ще стане, защото сега я генерираме.Изучаването на вероятностите се основава на факта, че трябва да кажем точно кое множество от събития гледаме.(понеже това са независими събития)
  Вероятността да се паднат два пъти едни и същи числа е много малка(грешно е схващането за повдигане на квадрат) и в зависимост от изходните предпоставки за изчисленията варира между 1 към 5,2 млн. пъти(42 факториал върху 6 факториал по 36 факториал = 5 245 786,както го е посочил Иван) и .точно кое множество от събития гледаме. Пример:От началото на 2009 година досега в играта 6 от 42 са минали 74 тиража .Вероятността това да се случи за този период е от порядъка на едно на пет милиарда(грубо) . Обаче тиражите не са 74, а повече. Ако гледате тиражите за десет години, вероятността доста ще се увеличи.
  —————————————————–
  Съмненията,обаче се ЗАСИЛВАТ и от факта, че при първия тираж няма печеливш, а при втория печелившите са 18.Лично за мен това е най-интересното!!! Човешката логика е такава, че трудно допуска възможноста за пповторение на числата в два тиража.А допусналите са цели 18! Ще кажете, може да не са знаели какво е излязло предния тираж…но тогава пак е странно, макар и на друга основа 🙂
  Толкова много съвпадения, при такъв малък шанс ?!?!
  Още повече, че от години в българското тото печелившите са напълно анонимни, за разлика от други страни.
  Предположенията са, че се манипулира с топките и по някаква грешка едни и същи манипулирани топки са пуснати в два последователни тиража.
  Комисията тегли пред журналисти топките и твърди, че има разлика от 5 стотни между най-леката и най-тежката, при норма 15 стотни. Но кой ще повярва , че това са същите топки?И още -по малките по обем топки, макар и със същото тегло, ще бъдат изтегляни по-често.Т.е, при “духането” ,две топки с равно тегло, но с различен размер (диаметър, обем), шансът за минаване през еднакъв отвор е различен.
  ———————————————————————-
  Ако обаче числата бяха излязли и в СЪЩИЯ ред, то тогава щеше да е наистина весело 🙂
  Доказателства обаче няма и най-вероятно (99%) няма да има.
  Според мен важно е другото : Докато се чешем с математика, пропускаме един основен факт – колко от приходите отиват за “издръжка” на тотализатора и колко за спорта и как върви “източането” (много весела дума) Като ония, стар соц.виц: “Всичко за човека, всичко в името на човека” Станал Иванчо и казал :”Другарко, да кажа ли името на човека?”
  Та по интересно е ще чуем ли името (имената) на тотализатора 🙂

  Reply
 15. Здравко

  @Григор, в твоите сметки не си отчел това, че редът на изтегляне на числата няма значение. Затова знаменателят трябва да се раздели на 6! = 720. Така става 1:582865,(1) на тираж. От няколко години тотото се тегли в четвъртък и неделя, така че да ги сложим 104 тиража годишно – става веднъж на 5604,47(2) години. Като включим и 6 от 49 и 5 от 35 може би ще стане някъде веднъж на 3000 години. Шансът пак е малък, но все пак не е милиони :).
  Определено по-странното е, че има цели 18 печеливши и то в по-малко популярното 6 от 42 спрямо това, което е 6 от 49. Най-вероятно има хора, които играят всеки път с числата от предишния тираж, но да са талкова много, не знам. От друга страна обаче ако има измама не знам защо са решили да я направят по начин, който със сигурност би повдигнал доста широк интерес – числата от предишния тираж и 18 шестици. Може би който разследва е най-добре да провери статистика за предни тиражи по колко човека играят с числа от предишния тираж.

  @Иван, от това, което си написал, не успях да разбера дали си ме разбрал. Да го разгледаме по друг начин: вероятността да хвърлиш шестица в две последователни хвърляния на зарчето е 1/36, да хвърлиш 5-ца – 1/36, …, да хвърлиш 1 – 1/36. Така вероятността от тези две хвърляния да се паднат или две шестици или две петици или … или две единици, тоест вероятността да се паднат две еднакви числа от две хвърляния, е 1/36 + 1/36 + 1/36 + 1/36 + 1/36 + 1/36 = 1/6.

  Reply
 16. Господин Гюров

  @ Григор

  Вероятността да се паднат два поредни пъти едни и същи числа е 1:5,2 млн, както е посочил Здравко и се смята както е обяснил Кръстю. Вероятността да има повторение в 6 тегления се смята най-лесно като обратната вероятност на това да няма такова повторение. Ако х = 5245786, вероятността да няма повторение е:

  (x-1) / x *
  (x-2) / x *
  (x-3) / x *
  (x-4) / x *
  (x-5) / x

  или 0,999997141. Обратната вероятност е 2,85943е-06 или приблизително 1:350 000

  @ Кръстю
  “Съмненията,обаче се ЗАСИЛВАТ и от факта, че при първия тираж няма печеливш, а при втория печелившите са 18”

  Спечелилите са интервюирани и много от тях са споделили, че като пускат тото преписват числата от предния тираж. Такива хора наистина има, колкото и големи глупаци да ти изглеждат. В случая това са главно пенсионери, и то от различни райони на България. Печалбата им е по 10 хиляди на човек. Ако има нещо невероятно в случая, то е да се мисли, че някой ще организира далавера чрез повторение на тиража с цели 18 души заради някакъв процент от 18 х 10000 лв. Такова повторение се случва за първи път в историята на нашето тото и е очевидно, че ще предизвика голям интерес и маса проверки. Рискът да се манипулира, и то с цели 18 спечелили, не си струва. Ако го правеха, щяха да го направят с не повече от 3-4 човека и за доста повече от 180 К общо.

  Reply
 17. Господин Гюров

  Сега ще изкажа и едно предположение: следващият път, когато излязат еднакви числа в два поредни тиража, ще има повече от 18 спечелили 🙂

  Шансът за такова повторение при 5 от 35 е около 11 пъти по-голям, един приятел го сметна по горния начин на 1:32463.

  Reply
 18. Деян

  @Иван
  Сметките ти със зарчето не са верни. Според тях излиза че при седем хвърляния вече имаме вероятност 7/6.
  Би трябвало да извадиш вероятността да се случи в две и в три хвърляния.
  Става много сложно, затова вероятността се смята като 1-вероятността да не се хвърли 6.
  За три тегления тя е: 1-5/6 * 5/6 * 5/6 = 0.42

  @Кръстю
  Това 1 към 5 милиарда как си го получил? При условие че имаш само 5245786 комбинации.
  Непрекъснато чета сметки дето повдигат това 1:5245786 на квадрат. Защо?
  Хайде да се върнем към примера със зарчето. Вероятността да се падне 6 в две последователни тегления е 1/6 * 1/6 = 1/36. Дотук вярно. Само дето истинската формулировка на задачата е: колко е вероятността да се паднат 2 еднакви числа. Имаме 1/36 за 1 и 1, пак толкова за 2 и 2 и т.н. Като ги съберем получаваме 1/6.
  Казано по друг начин: вероятността да хвърлим какво да е число е 1, вероятността да хвърлим същото число при второ хвърляне е 1/6.

  Приложено към 6 от 42 ние имаме:
  Вероятността да изтеглим каква да е комбинация в първо теглене е 1 (пренебрегвам вероятността сферата да се счупи ;))
  Вероятността да изтеглим различна комбинация в следващото теглене е 5245785/5245786
  За трето теглене вероятността да изтеглим комбинация дето я няма в предните 2 е 5245784/5245786
  За четвърто – 5245783/5245786
  За пето – 5245782/5245786
  Можете да продължите таблицата колкото си искате (за една година има 312 тегления)
  След това умножавате всички вероятности и получавате вероятността да няма повторение за целия период.
  Вероятността да има повторение е 1-вероятността да няма.
  По мои сметки за 8.5 години вероятността да се повтори комбинация достига до 50%, а при 20 години вече е над 98%
  6 от 42 съществува повече от 18.5 години, значи щеше да е невероятно ако досега нямаше повторения на комбинациите.

  @Григор
  Да се върнем на основната тема
  До преди известно време обичах да чета Монитор. Харесваше ми гледната точка на вестника. След като беше купен от Ирена Кръстева, тази гледна точка се промени толкова чувствително, че отдавна съм спрял да го чета.
  А въпросът от къде тази жена работила доскоро на държавна заплата е намерила пари да изкупи половината преса си е доста резонен. Позицията на сина и в ДПС е най-верояното обяснение.

  Reply
 19. Здравко

  Всъщност бях сметнал грешно за 5 от 35 – за него шансът е веднъж на 347 години и така шансът да се случи в една от тези три игри всъщност е доста по-голям :).
  Сметките ми за шанс на тираж малко се различават от тези на Господин Гюров тъй като смятам каква е вероятността в едно от три тегления изтеглените числа да са същите като числата от някое от други три тегления (затова деля на 9), а той смята каква е вероятността в 6 тегления да има повторение на изтеглените числа.

  Reply
 20. Деян

  Виждам че докато съм писал още няколко души са направили верни сметки.
  Искам само да допълня Здравко, че това че веднъж на еди колко си години е усреднено между всички вероятности като се започне от две последователни тегления и се стигне до никога.
  Всъщност, вероятността да успееш да превъртиш всичките 5245786 комбинации без да се повтаряш съществува само в теорията на вероятностите (=5245786!/5245786^5245786)

  Имам и малка грешка: вместо 18.5 в предното ми мнение да се чете 8.5
  По този повод питане към Григор: не намирам къде мога да си регистрирам потребител

  Reply
 21. Кръстю

  @Господин Гюров — Не, не ми изглеждат глупави, защо ? Просто такава е логиката на хората – веоятноста да се паднат 1,2,3,4,5,6 е същата, както и коя да е друга редица, но едва ли има някой, който играе с тези числа.(Не е изключено, обаче).
  Глупаво разъсждение е например като това на Иванчо: “Работата ми с Марийка е на половина сигурна. Аз съм съгласен 🙂
  Това, че има вероятност нещо да стане (макар и голяма) не значи, че ще стане. Просто нашият земен живот е несъизмерим по отношение на пермутациите.ШАНС !
  Впрочем, по едно радио (не помня кое) споменаха, че такъв случай е имало в Германия през 1982 г., но тогава тиражът е бил един път седмично.
  —————————————
  Това имах предвид ,като казах, че Теорията на вероятностите не е от най- интересното….
  Впрочем, не виждате ли , че за разлика от Еврофутбола -държавния тотализатор почти не влага средства за инфраструктура. (Повечето тотопунктове са от татово време) а от друга страна спортистите реват, че парите ,които им се дават, не стигали дори за парно…
  Та за това викам да оставим теорията и да се съсредоточим в практиката и да кажем името на тотализатора…..
  Но май ТОЙ(ТЕ) не е само тотализатор, той е и вестникар и телевизионер и банкер…
  Абе …конспирация 😀

  Reply
 22. Господин Гюров

  @Кръстю

  22% от постъпленията на тотото ежеседмично се превеждат на Държавната агенция за младежта и спорта. За 2006 г. са преведени 20.5 млн. лв.

  http://www.toto.bg/uploads/file/24/Media%20files/15_05_07%20Pari.pdf

  Това открих за 2-3 минути търсене, ако се поровиш повечко сигурно ще намериш по-прясна и по-детайна информация.

  Reply
 23. Пешо

  не мисля че медиите вече имат чак такава тежест. Просто са толкова много и разнообразни, че една група от тях не би могла да има голямо влияние над общественото мнение.
  Особено пък група вестници.
  Иначе е вярно, че напоследък не се шуми около Кръстева и синчето и, но пък скандалните истории около бившето правителство са толкова много, че не може да се шуми около всичките наведнъж. Нито новото правителство може да се заеме с всичко накуп, при цялата камара от текущи проблеми. Аз не бих прибързвал със заключения за задкулисни сделки м/у ББ и Доган.

  Reply
 24. Кръстю

  @Господин Гюров — Eто ..22% -20.5 млн. лв./година. Какъв смисъл има да търся?! …Най-много да стигна до нещо, което мога предвидя – криза е, ще казват народа обедня, приходи никакви и нищо чудно да излезе, че в последно време тотализатора работи на загуба 🙂
  ————————
  Нищо ново…Впрочем, преди малко прочетох нещо ново за мен (не го знаех)- Ст .Стамболов на времето издал заповед депутатите да не ходят с каруците си до Народнодното събрание, защото масова практика било, да се подпишат сутринта, след това да се метнат на каруците и да идат на пазара да си въртят бизнеса….:-)
  ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ!!

  Reply
 25. Григор Post author

  @Здравко: Дори ако редът не е същият, вероятността да се случи е на практика пренебрежима. И дори ако отчетем, че има и други игри, и вземем предвид и техните вероятности за повтаряне – пак се получава, че би се случвало средно веднъж на около 1000 години. И това ако не вземем предвид факта, който посочи Иван – че точно в трето теглене има различни правила за натрупване и изплащане на печалбите, които облагодетелстват точно такъв номер.

  Напълно съм убеден, че печелившите при далавера ще изглеждат най-обикновени хора, поне на интервю. Трябва подбиралите ги да са клинични идиоти, за да не подберат достоверно изглеждащи хора, и да не ги инструктират предварително, и да им дадат достоверно изглеждащо обяснение защо са писали точно това. “Преписах числата от предишния тираж” е идеалното обяснение – психолозите са доказали, че процентът на пускащите числата от предишния тираж е по-нисък от процента за коя да е друга комбинация, заради подсъзнателната заблуда, че след като са се паднали веднъж, е по-малко вероятно да се паднат пак (сравни с популярното “снарядът никога не пада в дупка от предишен”).

  @Деян: Вероятност 98% за повторение за 20 години е грешна, което се демонстрира и от практиката. В много държави се теглят тотализатори, някои от тях доста по-често от българския. Известен ми е само един случай числа да са се повторили в два последователни тиража – 1982, Германия. Тоест, въпросът е не дали методиката ти куца, а къде. Ще ти го оставя като задачка.

  За регистрирането на юзер: достатъчно е да одобря някой твой коментар, това има стойност на регистриране. (Съжалявам за тромавия механизъм, но иначе нямаше да можеш да намериш коментарите си измежду спама тук. И това при положение, че антиспамовете отсяват над 99% от него. Блогът ми получава дневно по няколко хиляди спам-коментара.)

  @Пешо: Медиите са много и разнообразни в София, и сред интелигиенцията. В провинцията, или сред пенсионерите, има точно една медия – местният, или препоръчваният от съседа вестник. Отделно, забелязвам, че Ирен Кръстева изкупува не само вестници. И да, правителството не може да насмогне с всичко отначало, но очевидно е смогнало да назначи нов шеф на тотото. Много повече труд ли щеше да му отнеме да назначи човек, който не е един от изпълнителите на досегашното източване? Не ми се вярва.

  Reply
 26. Господин Гюров

  @Григор
  “Трябва подбиралите ги да са клинични идиоти, за да не подберат достоверно изглеждащи хора”

  Трябва подбиралите ги да са клинични идиоти, за да подберат цели 18 (ОСЕМНАДЕСЕТ) души за тая работа.

  Колкото до това какво били доказали психолозите – това ти твърдение е същата работа като онова за “99% от всички експерти”, дето уж били обяснили възхода и падението на Линукс и Еее с действията на Майкрософт около срока на поддръжка на ХР. Изсмукваш си несъществуващи неща от пръстите.

  Reply
 27. Григор Post author

  @Господин Гюров: Че психолозите са доказали човешката увереност, че някои неща не се повтарят, е просто факт. Дори за най-големия неспециалист е достатъчно да се порови в Гугъл, за да намери изследванията. Ако някой не желае то да съществува, това е проблем между него и реалността, а не между него и мен.

  Reply
 28. Кръстю

  @Деян –Пак повтарям:”Изучаването на вероятностите се основава на факта, че трябва да кажем ТОЧНО кое множество от събития гледаме”
  Една е сметката за ВЕРОЯТНОСТА 6 числа да излязат повторно за една година, втора е да излязат за период от 10 години, трета е за вероятноста за излизане повторно в ДВА ПОСЛЕДОВАТЕЛНИ ТИРАЖА за период от 1 година и четвърта за вероятноста за излизане повторно в ДВА ПОСЛЕДОВАТЕЛНИ ТИРАЖАза период от 10 години.
  А сметката—-42 факториал върху 6 факториал по 36 факториал = 5 245 786 –това всъщност е броят на комбинациите с 6 числа от възможни 42, които ти гарантират 100%познаването т.е броят на единичните фишове ,който ти гарантира шестица във ВСЕКИ тираж.
  А иначе, понеже това са НЕЗАВИСИМИ събития, ако днес например са се паднали някакви 6 числа и питаш -утре каква е вероятността да се паднат същите 6 числа, отговорът ми е – точно такава, каквато е и да се паднат всеки други 6 числа.Тези събития са независими – каквото и да се е паднало на предишния тираж, това не влияе на следващия. То е като със зара – хвърляш го и каквото се падне. Всички тези числа са напълно РАВНОПРАВНИ.Съвършено друг въпрос е, ако наблюдаваме тегленията на тотото за ОПРЕДЕЛЕН ПЕРИОД.
  .
  А що се касае за мотивациите на 18, 180 ,1800 и пр. човека да направят такава работа, Теорията на вероятносттите не може да го обясни 🙂

  Reply
 29. Господин Гюров

  @ Григор

  Твърдението ти беше следното:

  “психолозите са доказали, че процентът на пускащите числата от предишния тираж е по-нисък от процента за коя да е друга комбинация”

  Единственият начин да намериш такова изследване с Гугъл е, ако го напишеш сам. Да не говорим пък, че това е въпрос, по който тотализаторът може да направи точна статистика, докато ако някой психолог изобщо се е интересувал да го изследва, в най-добрия случай е интервюирал няколкостотин души (без особена представителност).

  Reply
 30. Кръстю

  Ето едно по-интересно разсъждение, което което някой може да приеме като конспирация :
  АКО има манипулация, 18-те шестици означават минимизиране на риска някой друг случайно да отмъкне джакпота. АКО предварително знаете числата, а пуснете САМО 1 фиш и съвсем случайно друг ги уцели, ще трябва да разделите печалбата -(в случая по 90 хил. лв). АКО подадете обаче 17 комбинации с верните числа и още един ги познае – тогава вземате 170 хил.(17х10 000), а за него остават само 10 хил. Правилата на тотото подпомагат тайната да не се разбере никога, защото печелившите не се обявяват публично. Така дали е 1 човек, или 17-18 различни, няма как да се докаже. Дори с цел заблуда фишовете може да са пуснати в различни градове. Затова печелившите трябва да се обявяват публично, както е и в повечето държави.
  (А при тая беднотия, спокойно мога да хвана 17 балъка ,да им кажа да се покажат на журналистите и да кажат ,каквото съм им казал,и че после ще им дам 1000 лв.Тоест, аз ще спечеля 170 000 – 17 000 = 153 000 — даже да дам и 3000 за пътните им, хотела им ,пиенето и яденето – остават чисто 150000) 🙂

  Reply
 31. Деян

  @Григор
  Кое изчисление е грешно?
  Дал съм точно как се изчислява вероятността. Пусни Calc, напиши числата както съм ги дал и сам си сметни резултата.
  При 6 от 42 това са сроковете. При 6 от 49 са по-дълги, при 5 от 35 са по-къси.

  Докато при 6 от 42 имаме само 5245786 комбинации, то при 6 от 49 те са 13983816. Разлика почти 3 пъти. Което води вероятността за повторение за 20 години при 312 тегления годишно да е само 75%, значително по-ниска от 6 от 42.
  Самият факт, че при 6 от 42 почти не успява да се натрупа джакпот е показателен за разликата във вероятността.

  Сравнението с Германия не е коректно, тъй като там играят 6 от 49. Да не говорим, че в техните статистики виждам само едно теглене, т.е. три пъти по-малко тегления отколкото в България. Има и някакво допълнително число, но не знам какво му е значението.
  А в някои държави се тегли измежду много повече числа.

  @Кръстю
  Не виждам да си писал нещо различно от мен.

  Reply
 32. Григор Post author

  @Господин Гюров: Четох за изследването преди около 10-тина години в някакво списание. За съжаление помня само, че беше на български, и че популяризираше някакво изследване на американци. Предполагам, че ако поровя половин час, ще ти намеря доста такива, но нямам времето. Иначе, неоспоримо доказано е, че в хазартни игри (рулетка, лотария, тото…) хората проявяват тенденция да мислят, че една и съща вероятност не се пада последователно два пъти. (Вярата се обръща, ако имаме голям брой последователни падания – тогава хората заподозират нарушение на вероятността.) Такива изследвания са намираеми с едно-две търсения в каквито количества искаш, и не е оспоримо, че са валидни и за тотото. (Освен ако българите не се окажат не-хора.)

  @Деян: При 5245786 комбинации вероятността в една година да се паднат две последователни еднакви е 5245786 / 312 (броят на тегленията), или едно към приблизително 16 813. По-голяма е вероятността да се паднат непоследователни две еднакви, но не говорим за нея. А всъщност би трябвало за брой на тегленията да се отчита 104, тъй като само третото теглене е с отделни правила, при които измамата става най-изгодна. А и в някои държави се тегли измежду повече числа, но и се изтеглят повече – нещата винаги са пресметнати така, че хората да имат приличен шанс, малко под този, който изравнява шансовете на тотото да спечели, иначе няма да играят.

  Reply
 33. Господин Гюров

  @ Григор
  “неоспоримо доказано е, че в хазартни игри (рулетка, лотария, тото…) хората проявяват тенденция да мислят, че една и съща вероятност не се пада последователно два пъти.”

  Не споря за това. Средностатистическият българин няма да пусне числата, които са излезли миналата седмица. Това важи примерно за 1 999 985 от 2 000 000 българи, играещи тото. Обаче се намират и 15 чешита, които играят баш с последно изтеглените числа.

  Reply
 34. Пешо

  @Григор
  “В провинцията, или сред пенсионерите, има точно една медия – местният, или препоръчваният от съседа вестник”

  мисля че отдавна вече не е така. От доста време и по селата има кабелна или сателитна телевизия, отделно няколко ‘ефирни’, плюс неясен брой радиостанции. И тук-таме радиоточка 🙂
  Вестниците отдавна не са основно средство за информация дори в малките населени места и сред пенсионерите, а значението им при формиране на общественото мнение е още по-малко. И намалява. Изобщо струва ми се на никой нямаше да му пука за вестниците, ако самите журналисти не обичаха да се занимават със собствените си проблеми.
  Както и да е, искам да кажа, че план за монополизиране на информацията ми се струва реално неосъществим.
  Ирена Кръстева си имаше медиите и преди изборите, но това с нищо не помогна.

  Колкото до шефа на тотото, изобщо нямам представа какъв е, нито дали при предишния е имало източване. Може и да е някакъв бандит, такива естествено ще продължават да се промъкват до държавни и общински постове. Но от това не бива да се вадят генерални заключения, поне на тоя ранен етап.

  Не знам защо всички се отплеснаха да коментират числата от тотото:)

  Reply
 35. Деян

  @Григор
  Сметката ти е леко неточна (не отчиташ вероятността за повече от едно повторение), но това е пренебрежимо.
  За да не спорим за различни неща: аз смятам каква е вероятността да има повторение на комбинация за определен период и тези сметки показват, че би трябвало да е съмнително, ако от създаването на 6 от 42 досега нямаше повторение на комбинация.

  Малко за разпределение на печалбите от тотото:
  От всички приходи се дава на държавата (данъци), на спорта, за издръжка на тотализатора. Остатъкът се дели по равно между трите тегления, за всяко теглене се дели между тройки, четворки, петици и шестици. Получените суми се делят по равно между спечелилите в съответната група. Така че имаме гарантирано не повече от 60-70% реално върнати във вид на печалби. Само ударилите петица или шестица могат реално да спечелят от тотото в дългосрочен план, останалите нямат шанс. Затова е и приказката, че тотото е данък за двойкаджиите по математика.

  Абе, както и да го сучем, шансът нещо да стане е винаги 50:50 – или ще стане или няма да стане 🙂

  Reply
 36. Григор Post author

  @Деян: Наистина не е същото. Ако една комбинация от числа се повтори след двайсетина тегления, доста хора ще го клюкарстват, но надали ще е така съмнително, както ако се повтори още в следващото. И то точно при това теглене, при което номерът носи най-сладък резултат…

  Reply
 37. Кръстю

  Знаете ли какво ми мина рез ума късно снощи?! – АКО това не е случайно събитие, а “случено”, то целта е по-висока от тези 150000 лв за които споменах вече….
  Червеят на съмнението вече е пуснат…. Тотото вече не е същото…Бай Х не го вълнува Теоията на вероятностите. За него тотото вече е поредната далавера …..
  Разчиства се път на нов “Генератор на щастие” и спортен спонсор 🙂
  Ще видим…

  Reply
 38. Господин Гюров

  @ Кръстю

  Ако бай Х реши, че тотото е поредната далавера, по-вероятно ми се струва бай Х да реши да се пробва да уцели и той далаверата, отколкото да се откаже от тотото 🙂 А пък и нова игра няма как да се рекламира официално, че не е далавера като тотото.

  Тотото наистина е в неравностойно положение, както се оплакваше шефа му в пуснатия по-рано линк. Конкурентите му плащат 10% от постъпленията, а тотото 32% (10 + 22). При това положение не е трудно друга игра да плаща по-големи общи печалби на играещите.

  Reply
 39. Кръстю

  @Господин Гюров:—Пак ще си е тото, само че “ъпдейтвано” с повече елетроника и заигравки. И най-вече – НОВ стопанин, или продуцент. Чух, че се носел слух, че се пускали фишове с по две написани числа и другите се дописвали после…(да ,знам ,че ако стане е доста трудно и доста хора ще са в играта, но важното е слуха да се пусне) А рекламата е лесна — : НОВОТО тото – електроника, братче….нема лабаво…и в “развитите страни ” е така:-)

  Reply
 40. Деян

  @Григор
  Говорим за математика и вероятности или за психология на баламите?

  Reply
 41. Григор Post author

  @Кръстю: Ако ще се дописват още четири числа после, къде е проблемът да се допишат направо шест? 🙂

  @Деян: Говорим за завладяване на медиите от политици, или по-точно техни подставени лица. А помежду другото и за математика. Психологията на баламите се подразбира от основната тема.

  Reply
 42. foo

  еех, все едно отново е световното’94 и всички са се запалили пак по футбол… така де, вероятности и статистика.
  интересно, дали ще има бум на математическите школи в българия в следващите години, а ?

  Reply
 43. Божо

  Напълно съм убеден, че печелившите при далавера ще изглеждат най-обикновени хора, поне на интервю.

  А може и да са такива. Както Господин Гюров писа, може наистина 18 случайни човека да са пуснали числата от предишния тираж, а хората, които подготвят топките ( и сферата да не забравяме) да са сбъркали и да са пуснали предишната постановка, а не тази, която е трябвало.

  Reply
 44. nv

  Всички коментират вероятността да се повторят 6 числа, никой не коментира изискванията към топките и “машината на късмета”.

  Никой не коментира и дали топките, които се проверяват са същите – какъв е механизмът за тяхното съхранение и достъп до тях с цел осигуряването на автентичност.

  Освен това “минимизирането на риска” също успокоява масовия зрител, вместо да го разтревожи.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *