Yahoo напоследък

Много отдавна имах акаунт в Yahoo. Отказах се от него, защото бяха започнали да стават умерено досадни. (Което обикновено еволюира към досадни без мярка.)

Наскоро попаднах на споменаване, че от сделката с Microsoft насам в Yahoo Mail се случвали странни неща. Реших да не вземам такива думи на доверие, направих си акаунт и поразгледах наоколо.

Първото, което ми направи впечатлението, беше тлъсто съобщение, че “услугата не е изпробвана дали работи добре с вашата операционна система”, и условие да цъкам допълнителни потвърждения, че съм предупреден, че са възможни негативни ефекти. Това ме остави да се чудя дали новият екип на Yahoo мисли, че операционната система има някакво отношение към работата на браузера, или смятат да се вмъкнат в компютъра ми, и не са се подготвили за работа с Линукс… С една дума, първите цветенца, посети от договора с Microsoft. Ако мине. Когото изплашим, все е кяр…

Както и да е. Вписах съобщението наум в графата “корпоративен идиотизъм”, и цъкнах където трябваше. Негативни ефекти, естествено, нема.

Всъщност, излъгах. Имаше. Още при следващото логване, два дни по-късно ме посрещна модална изскачаща кутийка, че мога да бъда вписан в Yahoo Messaging Service, със статус “достъпен за чат”. Кутийката имаше точно един бутон – за съгласие. Това ако не е негативен ефект, здраве му кажи.

Естествено, трябва да си компютърно неграмотен, за да не можеш да я заобиколиш, но доста хора са. Любопитен какво е да си в тяхното положение, цъкнах. След това обаче се поуплаших колко ли спамботове ще почнат да ми досаждат, и си сложих статута на “недостъпен за чат”.

След това обърнах внимание на входящата кутия. Една от целите на експеримента беше да проверя дали Yahoo, в нарушение на изричната си политика за опазване на личните данни, няма да дадат адреса ми на някого. (Аз не го давам на никого, използвам го само от отлично защитен компютър, и т.н.) Както и подозирах, в него вече имах спам – луксозен рекламен бюлетин от BNC Updates, предназначен за фирми в строителния бранш (?!). Като изключа твърде малко вероятната възможност някой да сканира абсолютно целия трафик към Yahoo Mail и да вади адресите, за да ги продава на спамерите, очевидно за само два дни Yahoo вече бяха продали адреса ми. (Предполагам обаче, че това няма нищо общо със сделката с Microsoft.)

Изчетох най-старателно техните Anti-Spam Policy и Privacy Policy – открих тонове празни думи. Реалните ангажименти на Yahoo към потребителя бяха твърде малко, и опазването на адреса му, или каквато и да е друга негова информация, не беше сред тях. Напротив – имаше предупреждения, че те ще го споделят с когото сметнат за подходящо… Е, вече знам с кого смятат за подходящо – с първия попаднал спамер.

(Да, определено мога да го маркирам като спам, и може би да не получавам от точно този спамер. Но това по никакъв начин не отменя въпроса как BNC Updates са получили новосъздадения ми, известен единствено на Yahoo и на мен, адрес. Седели са до леглото ми с бележник, докато бълнувам нощем? И от колко такива още трябва да се отпиша, за да си осигуря съществуване без спам?)

Интересно е, че истинският ужас се оказа Spam Folder-а. В него вече имаше 10 спама на всевъзможни езици и теми!… Изводите да си ги прави кой каквито иска.

Долу вляво намерих солиден списък услуги, които ме зарадваха. Почти всички обаче се оказаха разработени от странични фирми, и изискващи от мен да споделя информацията си към Yahoo (а ако ги използвам и за нещо друго, примерно прехвърляне на файлове, органайзър и пр. – и всичката информация, която влагам в тях) със съответната странична фирмичка. Е, където основният носител на авторитет моментално продава акаунта ти на спамерите, колко да вярвам на другите покрай него?… Така че за мен този списък се превърна в непродуктивно заета площ на екрана.

Интересно е и какво предлагаха услугите – все неща, които в Google Mail са по подразбиране. Имам чувството, че Microsoft са се вътрили наистина здравата с такава покупка. Ако ще да са я взели безплатно. Не съм гледал еволюцията на Yahoo за тези години, но никой не може да ме убеди, че гадостите са дошли покрай сделката с компанията на Бил Гейтс. По-скоро бих се надявал на нея да ги оправи.

Ужас!!! Това ли е доброто старо Yahoo, което помня отпреди 6-7 години?!

Ужас!

Не знам дали ще успея да се насиля да се логна отново там.

Съжалявам за отвратителната рецензия, но е заслужена.

11 thoughts on “Yahoo напоследък

  1. Господин Гюров

    Странно как си получил толкова бързо толкова спам. Аз ползвам яху мейл от доста години, но не помня да съм получавал някога 10 спама за един ден.

    Най-гадното в яху пощата беше, че мнооого дълго време имаха проблем с писмата на кирилица, които човек праща от яху към другите. Просто е невероятно как през 2008 година беше възможно да пратиш имейл на кирилица от яху, а отсреща да се получат само въпросителни знаци. Но напоследък май го оправиха това. Не съм 100% сигурен, тъй като отдавна свикнах да пращам писма на кирилица от друг акаунт.

    Reply
  2. Светла

    Пощата в Yahoo ми е непоносима от доста години. Кич, излишна претрупаност, неудобна функционалнист. Ползвах я най-вече за служебен имейл, но, откакто напуснах университета, си направих и нов gmail-ски адрес, поради което вече имам три gmail-a, а яхувската поща събира спам. Една от последните простотии на компанията е, че ако човек е имал сайт в Geocities и не иска да се изръси за платената им услуга, трябва да си сваля сайта файлче по файлче. А Geocities са праисторически отвсякъде – като се почне от общо 15-те мегабайта обем и изискването за не повече от 4 и нещо мегабайта трансфер на час. Жалко само, че толкова съм инвестирала във Flickr, нямам предвид парите, защото друг ми го е плащал, а усилията да създам свястна фотографска общност от 250 човека. Затова не бих се отказала от Flickr, въпреки че понякога яхувщината му ми идва в повече…

    Reply
  3. Nick Angelow

    yahoo not support by me 🙂

    единствения акаунт от yahoo (и то yahoo.co.uk) използвам само за yahoo messenger, за да се свързвам с една стара позната от fidonet (поне докато не я убедя да си направи акаунт в google talk и да се виждам с нея през jabber).

    Reply
  4. Гонзо

    Мисля, че си твърде критичен към Яху. Не знам дали наистина дават акаунтите на спамери, но със сигурност много от спама влиза просто защото спамерите са уцелили съществуващ адрес. Сам знаеш, че има адски много спам, изпращан към случайно генерирани адреси нещослучайно@domain.com.

    Въпреки, че ползвам акаунта си в Яху само за тестове, намилам тяхната поща за най-добрата от всички, които съм пробвал. Интерфейса им е много по-интуитивен от този на GMail или АБВ, и се оправят с писма със всякакъв content-type и кодировка, за разлика от българските безплатни пощи, които са още в миналия век с cp1251. Също така най-добре се справят със CSS-а в писмата, форматирани с HTML.

    Reply
  5. Nick Angelow

    @Светла
    ако не е късно, бих те поканил да дойдеш във http://www.23hq.com — там също има българска общност от фотографи-любители, на които ще бъде да има още повече фотографи там.

    иначе по повод Яху и Фликр вече съм споменал — мненията ми са повече отрицателни, отколкото положителни.

    Reply
  6. Господин Гюров

    “има адски много спам, изпращан към случайно генерирани адреси нещослучайно@domain.com.”

    Това е вярно – получавал съм (точно в яху) неведнъж писма, пратени с копие до мен и до още няколко адреса с вариации около последната буква на името на имейла ми.

    Reply
  7. Пешо

    Пощата на Яху не е толкова зле. Вярно че е претрупана с реклами, но с филтър e поносима. Използвам я за глупости като регистрации, макар че напоследък за тая цел използвам временни адреси като @mailinator
    Колкото до спама, най-вероятно наистина са ти налучкали адреса. Веднъж направих експеримент и активирах ‘catch all’ за пощата на домейн активен от 2-3 дена – моментално бях зарит от тонове спам изпратен до повече от 300 различни адреса – само един от тях съществуващ, другите опити за налучкване.

    А разните Policy-та на фрее услуги отдавна не си правя труда да ги чета, всичките с безкрайно много думи и по максимално неразбираем начин казват едно и също – че тоя който предоставя услугата може да прави каквото намери за добре.

    Reply
  8. Григор Post author

    @ss7, Пешо: Принципно и за това има начин. Ако домейнът се неймсервира от сървър, който раздава неймсървинг на всеки поискал го, има шанс да са ти налучкали домейна случайно, или да са успели да изтеглят зонов списък, и да са гадали адреси в него. А съм чувал и че някои регистрари при поискване на домейн, ако не го запазиш, или дори винаги го съобщават на киберскуотъри, които моментално го купуват, ако не ги изпревариш. И ако премислиш и решиш да купиш, вече се изправяш пред напълно различна цена… Бих се изумил, ако киберскуотърите не препродават името на домейн, който вече са продали, или са били изпреварени във вземането му, моментално на спамерите.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *