Спешно.Инфо – ъпгрейдът

Спешно.Инфо е един от проектите, за които заделям по мъничко време. Уви, по мъничко – затова и обещаният ъпгрейд се забави срамотно. Само че най-вече е готов.

Дизайнът на новинарските секции е доста променен – сега се надяваме, че ще бъдат по-удобни за работа. По-точно се надява Ели. На мен са ми осезаемо по-удобни, без да е нужно да се надявам. 🙂

Базата данни за спешни услуги в София тихичко и кротичко си я попълваме и актуализираме. Винаги се случва по някой магазин, аптека или кабинет вече да не са денонощни, или да са затворени; още по-често е да не знаем някой, новооткрит или стар, но пропуснат от нас. Тук разчитаме на помощта на тези, които ни четат. А и на собствениците на денонощните мероприятия – в края на краищата, да ги има в нашата база данни си е безплатна реклама, нали? 🙂

Новините си ги купуваме от БГНЕС. Има категории за всичко, което ни е хрумнало, или поне за което са ни стигнали парите. Нещо повече – поставили сме ударението на скоростта на обработка и показване: често новини цъфват на нашия сайт още преди да са излезли на този на БГНЕС! Малко по малко започваме да въвеждаме автоматична правописна проверка и корекция на новините (идват с купища правописни и граматически грешки – съжалявам, че трябва да го кажа, ама е така). Задачата се оказва доста трудна, но не смятаме да се предаваме.

(Вярно е, в България вече кой ли не слага новини. Само че ние си ги плащаме като попове. За разлика от поне 80%, може би и 90% от сайтовете с новини. Читателят може и да не се вълнува от това, но има вероятност любимият му сайт с откраднатите новини един ден внезапно да изчезне, или да остане без новини. Надявам се това при нас да е по-малко вероятно. Ако БГНЕС ни вдигне цените до нива, които не са ни по силите, сме в състояние да генерираме около 100 новини дневно, като начало, напълно легално и платено. С времето ще стават и повече. И можем да почнем и да продаваме новини. 🙂 )

Като отделни позиции сме измъкнали от новините рубриките за времето и за хороскопи. Мислех си, че с втората правим безсмислени неща, но се оказа, че Ели е права – има предостатъчно посещения. Повече от тази за времето, вероятно. Очевидно българите се вълнуват от астралните си преживявания повече, отколкото от реалните. Това не го разбирам, но кой съм аз, че да определям живота на другите?

Секцията “Софини” (ще трябва да рече “софийски новини”), освен че представлява удобна подборка на софийските новини от БГНЕС (по начало агенцията няма такава категория – пресяваме си ги сами), съдържа и все повече наше си съдържание. Засега дневно през нея минават към по десетина новини, разпределени по категории, сходни с тези на основните новини. Надяваме се за в бъдеще да ги увеличим. Но и така вече са полезни – през нас минават предварителни предупреждения за почти всяко по-голямо спиране на ток, вода или парно, улични ремонти и т.н. Надявам се реално да правим живота на софиянците мъничко по-лесен.

Линкове към блогосферата напоследък предлага всеки. (Което много ме радва – признава ролята на блоговете като медия.) Предлагаме ги и ние. Охотно приемаме идеи кой блог би могъл да е ценен принос към подборката ни. (Моят го няма умишлено. Ако на някой чак толкова съм му изтрябвал, все ще ме намери и без да се саморекламирам.)

Една от по-оригиналните ни секции е телевизионната информация. Публикуваме програмите на около 60 телевизионни канала, и предлагаме удобно търсене в тях на предавания, по име, ден или час на излъчване, какво коя програма излъчва в момента, и т.н. Сигурно има как да направим нещата и още по-удобни за използване; и тук съветите са добре дошли.

Информацията не свършва с програмите. Спешно.Инфо е един от малкото сайтове в България, които предлагат анонси на телевизионни предавания, най-вече на филми. Кога се очаква излъчването им, по-подробна информация, снимки. В днешните припряни времена не всеки има време да виси по много пред телевизора, но за любителите на десетата муза може би ще сме кътче на утеха. (И ние сме й любители, просто не ни остава много време за нея…)

Телевизията сме я застъпили и по още един начин – със специализирани телевизионни новини. Броят е доста различен, средно по 5-6 на ден (но е имало и по над 20 – когато колкото се случат). За мен лично те са малко клюкарски – никога не съм се вълнувал от личния живот на този или онзи актьор в поредната ТВ сапунка, или пък какво ставало в еди-коя си телевизия, защо спирало еди-кое си предаване, кой всъщност стоял зад еди-кое си… Изобщо, тази секция ми прилича по идея на жълт вестник, ако и да е най-често написана с културен език. Но има хора, за които сигурно ще е интересна.

Изобщо, телевизионната част на Спешно.Инфо е на път да се развие до размера на отделен портал. Все още само се оглеждам за начини как да интегрирам към програмите и линкове, през които те да могат да бъдат гледани през Интернет, но някой ден смятам да седна и ще го направя. А има и още други планове. 🙂

Преди имахме списък на кандидатите за евроизборите – вече ги имаме и за националните. Още не за всеки имаме биография (предимно за сътрудниците на ДС – тъжна работа), но ще ги попълваме с времето. Въпреки че изборите са минали, понякога може да е полезно да си припомняме кой е бил алтернатива, и каква алтернатива е щял да бъде.

А истинският хит са резултатите от изборите. Засега – за евроизборите и за националните избори. Както с кандидатите, ще добавяме и при бъдещи избори, а ще търся начин да намеря отнякъде и да сложим и предишните. Защото тази информация е безценна, поне за мен – а мисля че ще е интересна и за много други хора.

Резултатите могат да бъдат разглеждани по административна единица от всякакъв раздел – окръг, община, населено място, секция. Много е поучително да гледа човек в ключови общини примерно кои населени места как точно са допринасяли за цялостния вот, или пък за цял окръг – кои общини. Губил съм часове да разглеждам и сравнявам – дава страшно много база за размисъл и изводи.

А още повече база за размисъл и изводи дава удобната възможност за сравняване на резултатите на една и съща административна единица на различни избори. В типичния случай пряко сравняване не е възможно – партии и коалиции се образуват, разпадат и прехвърлят от една към друга като стой та гледай. Не е възможно да хванеш дирята коя партия къде на коя коалиция колко е донесла или отнела. Но пък, когато изборните обекти са близки (както беше между евроизборите и националните избори), е страхотен сеир да гледаш къде как са се продавали гласове. Особено добре си личи, когато на едни избори на съответната мрежа за продажба на гласове е платила една партия, а на другите – друга. Направо да седиш и да картираш влиянието на мрежите на различните места. 🙂

… Не зная дали сайтът ще пребъде. Но до момента се е сдобил с поне 5-6 имитации. В момента, в който променим малко дизайна, или сложим нещо ново, до няколко часа и те се сдобиват с него. (С изборните ни списъци не можаха да се сдобият – имаше няколко опита да ги точат с ботове, но май са подценили сложността на задачата. 🙂 ) Ако това е показател за успех, сигурно сме успели доста.

Друг признак за успех са предложенията напоследък. Да купят сайта. Имахме вече три-четири. Всичките, естествено, поне един порядък под реалната му цена. Ако мине номерът. Да хвърлиш въдицата е въпрос на пет минути – що да не се пробват? Току-виж се хване някой шаран… Едно беше направо фамозно, разсмя ни със сълзи. Две хиляди лева за сайта ни. От него да минело, да били четири хиляди. Но само ако докажем (вероятно с платен от нас одит), че всичкия софтуер за сайта сме си го написали открай докрай сами… Нахраних с него SpamAssassin-а, без нито капка угризение.

Всъщност, като се замисля, това предложение би било адекватно за покупка за типичното дребно сайтче в България. Крадени новини, къстомизиран набързо и отгоре-отгоре WordPress като платформа – какво му плащаш? Вярно е, дори така вложеното време да го пълниш няколко месеца с новини струва в пъти повече. Но ако си безнадежден шаран, или пък не ти е провървяло, и се чудиш как да се отървеш от сайта с чест, защо не? Един от десет може и да се навие… Само че ние не си продаваме сайта. Той е една от гордостите ни, и не смятаме да го изоставим. Дори ако ни предложат реална цена.

Защо ли? Понякога и аз се чудя. Може би защото с Ели сме единодушни, че свестните хора трябва да получават свестни неща, включително и свестни Интернет сайтове. И се мъчим да направим Спешно.Инфо колкото ни е по силите свестен. Той е за нас не толкова начин да изкараме някакви пари, с продажба, реклами в него или иначе. Той е най-първо личната ни борба срещу помията, която ни залива. Срещу блудкавостта, безсмислието, безстойностността в живота около нас. Срещу това да се превърнем неусетно в доволни свине… Да го продадем би означавало в някаква степен да предадем себе си. Не сме съгласни.

Дали ще изкараме от него някакви големи пари – не знам. Но знам, че когато си правим равносметката, ще сме щастливи от избора си. И че ще се гордеем с него, вместо да се срамуваме. Ще ни топли отвътре онова самочувствие, което с пари не се купува. Самоусещането за истинска стойност, истинско място в този свят.

… Добре де, отплеснах се. Толкова.

8 thoughts on “Спешно.Инфо – ъпгрейдът

  1. Григор Post author

    @Michel: Между нас казано, блогролите станаха толкова много, че се чудим дали да не закрием нашия. Но иначе, благодаря за добрите думи! 🙂

    Reply
  2. Michel

    Ами защо да закривате? Може да се ползва вместо RSS четец… персонален;-) (аз бих) (само нямам опит с Planet)

    В смисъл, селектирате си интересни за вас блогове и който иска, си ги чете… удобно е.

    🙂

    Reply
  3. Виктор

    Григор, като каза за правопис, та веднага “видях” на заглавната страница това
    Софийска вода
    0700 1 21 21
    02 812 21 21
    Топлофикция

    Вече почвам да мисля, че една грешка да има, веднага на нея попадам. 🙂 Продължавам да щракам по спешното. А за хороскопите хич не се чуди. колкото е по-безсмислено нещо, толкова повече народ щрака на него. Ама вие се грижете и за малцинството де… 🙂

    Reply
  4. eli Post author

    Викторе, направо ме накара да потъна в земята от срам. Честно! Благодаря за поправката!
    А Спешно.Инфо… ех, все хубави неща е написал Григор, а аз съм все недоволна и имам купчина идеи и, уви, само две ръце и една глава… Напоследък ми е голям проблем точно жонглирането между бизнес-плана и визията за сайта. Направо са взаимноизключващи се… Искам да създам медия. Ама точно медия – медиатор между властта и хората. Искам да информирам. Искам да задавам на онези горе въпросите, които хората им задават зад вестника или пред телевизора. Не това, което ще поръча шефа или ще се хареса на върхушката. За това трябва да имаш обаче тежест, а тя се постига като имаш аудитория и написаното от теб достига до колкото се може повече хора. Смея да твърдя, че поне малка част от това успях да постигна и усетих по време на изборите и при съставянето на правителството.
    Един малък пример ще дам: имаме новина – в училищата забраниха нездравословната храна, но никой не се е сетил за присъствието на реклами на нездравословни храни по спортните площадки в училищата / http://speshno.info/news.php?id=95502 /. Потърсих мнение от Министерство на образованието – нулево внимание. От Министерство на здравеопазването – нулево отново. Писах на bTV – нула! За първите все едно муха е бръмнала, за другите – що да си развалят взаимоотношенията с рекламодатели. И ето, една добре свършена “българска” работа си остана така. Пилето ще го ядат без кожа, пък от баскетболното табло ще им рекламират чипс и десертчета. Тя всичката ни работа е една такава… Отвънка – лице, отвътре – трици. Та така… ще видим…

    Reply
  5. Виктор

    А, Ели, няма нищо чудно. Когато виждах и аз пропусках грешки. Сега слушам текста и няма как да ги пропусна. Иначе сайтът е добре, ще стане и още по-добре, като имам малко време, ще ви пиша и за подобрения за хора без зрение, ако сметна, че са необходими. Имате енергия, желание, не се отказвайте. Сайтът ви е малко време он лайн, а за да стане по-значим, освен всичко останало, трябва и време и много реклама също.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *