Есен

Най-необичаното време. Във всички други успяваме да намерим красота – в зелената пролет, в жаркото лято, в бялата зима. А в есента толкова малко хора виждат привлекателност и естетика.

Такъв сезон е, ще кажеш. Но красотата е в очите на гледащия. И който не вижда красота в някой от сезоните, пропуска възможност да се наслади и зарадва. Защото много други неща могат да са добри или лоши и така изначално красиви или грозни. Сезоните обаче просто са себе си. И е добре да се научи човек да ги харесва и цени каквито са.

(Да, може би един ден лесно ще можем да превърнем есента в цъфнала пролет, и воя на хладния вятър в песен на славеи. Но дори тогава, мисля си, ще е по-мъдро вместо това да запазим есента, и да се научим да я харесваме и обичаме заради нея си.)

Би казал човек, че има лоши сезони, за да ценим хубавите. Но нужно ли ни е това наистина? Страната ни е благословена с четири сезона, всеки различен и по своему красив. Не е нужно да страдаме в един, за да се радваме на друг – докато ни омръзне красотата на единия, и вече идва следващ. И можем да му се радваме точно като на нов и хубав, ако и предишният да не е бил лош…

Оглеждам се наоколо, и се опитвам да възприема красотата. Не е трудно – ето я.

В царствените премени на дърветата – красиви са, ако и предзимни, ако и безжалостно преходни. Нима не сме преходни и ние? Защо тогава да не виждаме прекрасното в преходността? И да се радваме на танца на листата, на изящните им подскоци и спирали, сякаш създадени в балетна школа. (Апропо, гледали ли сте оригиналната “Фантазия” на Дисни? Ако не, пропуснали сте. Поправете се.)

В сивите облаци по небето, понесени от вятъра. В полутоновете и светлосенките им, изписани сякаш от майстор. В заоблените им очертания на фона на по-далечните, сякаш платна на кораби, понесли се из друг океан, безспирни летящи холандци с екипажи от птици и ванти от студени дъждовни струи.

В загърнатите минувачи по улиците, увили лица в яки, понесли своите късчета топлина. Сякаш срамежливи искри, бродещи по своите пътища, прекръстосващи ги, докосващи се, обменящи топлина и светлина насред студа. Уж чужди една на друга, а помагащи си, подкрепящи се дори само с вида си. Във внезапните им усмихнати случайни улични срещи, в добрата мисъл, с която носят товарите си.

В първите снегове по върховете на планините, и отблясъка им при случаен слънчев лъч по залез, червено-виолетов, прогледнал измежду облаците. И в неизстиналите още от горещите летни лъчи тротоари, упорито съхнещи след случайния дъжд, упорито топящи първите докосвания на снега. Сякаш самата земя казва: “Имам топлина. И не се скъпя да я дам.”

В увисналите жълтеещи гроздове по лозите, накичили панелни балкони, обадили се: “Лятото не е изгубено, лятото е в нас!”. И в упоритата зеленина на бръшляни и треви, напомнящи ни: “Не есента е намусена, мрачна и тъжна – мрачни и тъжни сте вие, защото така сте решили. Ние не сме, ние се радваме на красотата й – поучете се от нас, и ще се стоплите, и ще бъдете мъничко по-щастливи.”

6 thoughts on “Есен

  1. Светла (една от всичките)

    Аз обичам зимата. Да е студено и да има голям сняг. Затова много се радвам на есента – като обещание за зима. А в сумрачните, хладни, дъждовни и ветровити есенни дни душата ми си отдъхва от блясъка, крясъка и бясното темпо на лятото.

    Reply
  2. Галина

    Обичам лятото, защото е топло. Но всеки сезон, по свое му, носи своята красота. Човек се радва на света около себе си в зависимост от нагласата си. Много ми се иска, да имаме нагласа, която да позволява да се радваме и на малките, на пръв поглед, не значителни неща.

    Reply
  3. Ани

    Ама как може да говориш така? Хората не обичали есента? Не го вярвам. Лично аз я обожавам, за мен септември, октомври и ноември са най-хубавото време от годината. Само през есента слънчевите дни са с най-синьото, невъзможно небе, а слънчевата светлина е мека, като от кинолента, и не изгаря, а гали. Цветовете са пищни, вълшебни, а шумът на падащите листа – очарователен. Обожавам да вървя из парка или гората и да се ровя в нападалите листа. Тиквено-оранжева, тополово-листопадно-жълта, червеникаво-кафяво-кестенна, есента е много, много вдъхновяващ сезон. Пълна с носталгия по лятото, с неохотно очакване на зимата – тя е опит да спреш мига, за малко да се завиеш в топлото, уютно одеало от спомени и да съзерцаваш красотата вътре и извън теб.

    Reply
  4. Таня

    И аз да се присъединя към обичащите есента. За да не повтарям Ани, само ще кажа, че напълно съм съгласна с написаното от нея. Есента всъщност е много красива, дори повече от пролетта – според мен. Тази пищност откъм цветове я няма дори в пролетните цветя.

    А есенното слънце е едно от най-приятните ми. Тази есен имах възможност цяла седмица да му се наслаждавам по цял ден и разликата с лятото е огромна – не се плескаш с мазила и не се потиш като на скара, а се излежаваш под лъчите му и се наслаждаваш на приятната топлина.

    Всъщност всичките сезони са хубави, но ние не сме научени да им се наслаждаваме.

    Reply
  5. Кръстю

    Чувал съм, че на всеки най му пасвал сезона ,през който е роден…Не съм мислил дали е така…защото аз съм роден сега….По начало всички сезони си имат своя красота. Напоследък обаче, като че ли четирите ни сезона се напъват да преминат в два 🙂
    На скоро чух по радиото, че много лошо се отразявало на организма температурни колебания ,по големи от 7градуса /денонощие(в + и -). А на последк точно това се наблюдава ..
    Есента е като равносметка в прекия и преносния смисъл…Прибира се реколтата, наливат се вината…полската работа свършва…
    Исках да дам линк към Есен на Вивалди, но платформата го отхвърля 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *