Държава… и разкапана ченгесарница

Чухме безценният ни премиер да казва, че публикувалите “оня доклад” трябва да влязат в затвора, с големи присъди. Иначе това не било държава, а не знам какво…

На времето имаше едни задачки: “Имате вляво една колонка от думи, и вдясно една колонка от думи. Подредете думите във втората колонка така, че да се връзват с думите от първата.”

И аз имам една такава. Вляво имате колонка от две думи – “САЩ” и “България”. Вдясно – други две: “държава” и “разкапана ченгесарница”. Подредете думите във втората колонка така, че да се връзват с думите от първата… Колко трудно е?

Добре де, защо “държава” слагат срещу “България” само жълтите книжки? В България разпространяването на секретна информация е наказуемо за всеки. В САЩ то е наказуемо само за служителите, подписали договори и задължения да я опазват – за всички останали то е ненаказуемо. По логиката на Бат Бойко излиза недвусмислено, че държавата трябва да е България.

Само че очите ни най-нахално го опровергават. Най-лошото е, че и не само те.

Преди четиридесетина държави предизборният щаб на Демократическата партия в САЩ беше в един хотел, известен като “Уотъргейт”. Никсън, президент от Републиканската партия, без да му мигне окото нарежда на тайните служби да подслушват демократите, и да му докладват. Дотук все едно говорим за България.

Един ден обаче историята с подслушването излиза в един вестник. Службите, пак по заповед на Никсън, моментално затварят вестника със сила и го дават под съд. На следващия ден обаче информацията е препубликувана в десетки вестници. И докато службите се опитват да им запушат устата един по един, на по-следващия ден я публикуват хиляди вестници. Духът вече няма как да бъде напъхан обратно в бутилката. Колкото и да му е неприятно, Никсън е принуден да подаде оставка като президент.

А съдът постановява, че вестникът не само има право, но е и морално длъжен да публикува такава информация. Защото медиите са начинът обществото да знае какво всъщност вършат назначените от него управляващи – запушването на устата им по същество е еквивалент на установяване на диктатура на управника, и на прекъсване на контрола на избирателите върху него. Представлява посегателство върху демокрацията, на практика равностойно на държавен преврат – да думата звучи ужасно пресилено, но е вярната. Уви.

Към момента нямам информация властта в България да се е опитала да спре медиите да не изнасят доклада. Но и енергичното търсене кой го е осветлил пред тези, които най-много трябва да го познават, и на практика пълното бездействие към описаните в него престъпления и престъпници, говорят достатъчно показателно. От действията на правителството дотук оставам с впечатление, че то се опитва да накаже информацията за корупция, и да опази корупционерите, а не обратното.

Не зная какво ще предприеме по-нататък, но с тези си действия Бойко Борисов изглежда същата стока като Симеон и Станишев. Ако не промени позицията си изцяло и абсолютно на 180 градуса, до не повече от година масовото “Осанна” към него ще се е превърнало в още по-масово “Разпни го!”. А тъй като друга надежда към момента не е останала, все по-нетърпеливото недоволство на хората вероятно ще започне да се изразява в силови действия. А започнат ли те, не бих дал пукната пара за живота и здравето на който и да е по-известен политик. И да има сурово, ще изгори покрай купищата сухо до последна искра.

И така трябва. Защото САЩ са държава – силни икономически, силни военно, богати, влиятелни, технически напреднали, и каквото още хрумва на човек – именно защото корупциите там цъфват пред очите на всички, дори ако са прикрити под печат “най-строго секретно”. Благодарение на това там политиците не смеят да крадат, разсипват и продават държавата си така юнашки, както например у нас.

А ние… си избираме сами дали да сме държава или разкапана ченгесарница. С това как ще се отнасяме към “засекретени” описания как сме крадени, разсипвани и продавани. Дали овчепослушно ще ги скриваме, или ще ги огласяваме смело, дори пред риска от репресии. Скрием ли ги, ще получим още повече репресии – просто ще са финансови вместо физически, ако това ни утешава. И ще са не само на наш личен гръб, а и на гърба на всички други българи.

Всъщност, най-точно го е казал един от създателите на САЩ. Цитирам по памет, може би не съвсем точно по думи, но гарантирам за точността на смисъла:

Който е готов да замени исконна свобода срещу временна сигурност, не заслужава, нито пък има как да получи, нито свобода, нито сигурност.

Не мога да се удържа от изкушението да го кажа по-простичко, като за българи:

Който избере свободата пред сигурността, печели и двете. Който избере сигурността пред свободата, губи и двете.

23 thoughts on “Държава… и разкапана ченгесарница

 1. Alex Stanev

  И в САЩ се краде, но мащабите са едни други. При нас и “малко” да приберат, особено сега, се усеща от всички.
  Писах по темата при мен, макар и в доста по-практическа насока.

  Reply
 2. Григор Post author

  @Alex Stanev: Навсякъде се краде. Но някъде хората са упълномощени да викат за това пред всички, а другаде ги наказват със затвор, ако посмеят да разгласят истината.

  За себе си знам в кой от двата варианта искам да живея. Защо – очевадно е… А ти?

  Reply
 3. Кръстю

  @ Григор– Не разбра ли, че у нас “совите не са това,което са” ?
  Сравняват се сравними неща. Не като класическия пример – да се чудим крокодила по-дълъг ли е, или по-зелен…
  В таблицата каквото срещу каквото сложиш, все ще се вързва ….по един абстрактно-перверзен начин .
  Що се касае до САЩ , хулени, или величани (няма да им правя разбор), никой в тях, а и извън тях не подлага на съмнение държава ли са ,или не.
  ТОВА е въпроса. Ние първо в момента не сме държава, а ти разсъждаваш – кое е демократично, какво е свобода и какво сигурност.
  Стряскащото е ,че преди 20 години (наближава годишнината) ,ние бяхме тоталитарна, но ДЪРЖАВА. А какво сме сега ?! – нека всеки сам си отговори.
  Не разбра ли, че ако в таблицата навържеш- медии-ченгета, бизнесмени – мафия, милионери – бивши БКП функционери, и въобще- каквото с каквото ти хрумне- все става 🙂
  Кажи поне една голяма медия (вестник) шефът и да не не е бившо , (впрочем, то бивши проститутки и ченгета май, няма) или настоящо ченге , макар и под прикритие.Макар ,че у нас “зад параван” би бил по-точния израз 🙂
  ——————————–
  Може да ти се струва нахално ,или банално, (или пък самохвално, както на някои) това мое репликиране на последък, но много искам да се изясни тази работа – първо държава ли сме, и оттам нататък – КАКВА.
  За да искаш да нахлузиш на някого презерватив, трябва да му става оная работа…Но и това не е достатъчно. Трябва желание и намерение да върши нещо с нея 🙂

  Reply
 4. Григор Post author

  @Кръстю: Според мен, като се има предвид как стоят нещата у нас, стои първо въпросът каква държава. Дали сме държава става резултат от отговора му.

  Reply
 5. Кръстю

  @ Григор — Хич не е лесен казуса..Няма аналог в света – мирно преминаване от тоталитарна в нормална држава..
  “Времето е наше, времето е наше” — На!! Какво стана – на нас времето – на другарите -куфарчетата… Върви и ги стигай..
  Дето викаше дядо ми – “с комунисти ортаклък да правиш , все едно с мечка дренки да ядеш”:-)
  ————-
  По добре да спра…нагазил ме е песимизъм….

  Reply
 6. Сашо

  “Службите, пак по заповед на Никсън, моментално затварят вестника със сила и го дават под съд” – хмм, това го приписвам на писателската ти фантазия. Washington Post никога не е бил спиран или “затварян”

  Reply
 7. Григор Post author

  @Сашо: Бях останал с впечатление, че първата публикация от серията е била в някакъв по-малък вестник, и че Washington Post я препечатва, и продължава нататък. Но може и да бъркам. Ще го проверя – както и срещу кой вестник беше делото (по памет ми се върти, че май беше срещу WP, ама може и това да бъркам).

  Reply
 8. mdam

  По повод новите напъни да си прокарат законя мога:
  Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results.
  Albert Einstein, (attributed)
  Мене това по скоро ми прилича на дефиницията на ‘българско дебелоочие’. Какъвто народа – такъв и премиера.

  Reply
 9. Веско Якимов

  Започва да се чудя дали проблема е в корупцита, като феномен, съществуващ от древността и проникващ навсякъде, дори и в най-демократичните общества. Казвайки “корупцията”, хвърляме вината върху нещо неперсонифицирано, което е отговорно за всички нещастия по света. Сигурен съм, че и Обама многокатно се е докосвал до нея и едва ли има такъв наивник на света, да смята че това не е така. Въпроса е друг. Обама има кристален образ в съзнанието на хората, а бат Бойко за няколко седмици успя от поредния месия на една цяла нация, да се превърне в идеално копие на Симеон, Доган и Станишев, само че осветен от прожектор с друг цвят. Не е виновна нито корупцията, нито държавата, нито световното положение. Виновни сме аз, ти съседа, Бойко, Иван и т.н., но не всеки поотделно с действята или бездействията си, а с липсата на адекватна реакция, като общество, като социум, на подобна глупост излизаща от устата на този, на когото гласувхме доверие преди няколко седмици.

  Reply
 10. Империалист

  Много посредствена “ода за журналиста”. Ако обществото се води по акъла ти, то “всичката пара ще отива в свирката”.

  Reply
 11. Raymond

  Не можем да бъдем държава!Защото за това трябва да имаме легитимна Конституция с утвърдени официални Знаме,Герб и Химн.
  Формалната ни Конституция е максимално авторитетна,защото беше приета на ОБЩОНАРОДЕН РЕФЕРЕНДУМ.След това,кога шумно,кога тихо,беше кастрирана с наложената ни от вън Кръгла маса.Ако българският народ, /тогава и сега/ ,искрено желаеше демократичните промени,трябваше просто нов Референдум да отмени съществуващата и да утвърди съвсем нова конституция.Но това плашеше и още плаши инициаторите на промените.Сега актовете,с които на практика беше суспендирана законната Конституция,нямат силата на изразената пряко воля на суверена.Според Конституция държавата ни трябва да е Народна република,здравеопазването да е безплатно,военната служба да е задължителна и т.н.и т.н.
  Вече 20 години президенти,правителства,парламенти,правосъдие и медии се преструват,че законите ни са легитимни.Дори се водят войни за овладяване властта на нашата толкова фалшива държава.Тогава за какво да говорим?

  Reply
 12. Григор Post author

  @mdam: мдам… 🙁

  @Веско Якимов: Именно. Както прекалено често го казвам с други думи, не е луд който яде чуждия зелник…

  @Империалист: Държави, в които “всичката пара отива в свирката”, има. САЩ. Великобритания. Швеция… Горките те. Като ги гледам, треперя от ужас България да не пропадне като тях.

  @Raymond: Съгласен съм, че да се спазват формалностите е добре. Но ако това беше реално прилаганата конституция, не съм убеден, че щяхме да живеем по-добре – така че прекаленият светец…

  Reply
 13. Кръстю

  @ Григор — Чудя се само едно…Да кажем , младите журналистчета, дето сега са по на 24- 25 г.,които по време на шащмата са минавали прави под масата се връзват на приказките ,че е имало някаква реална опозиция на времето…А ти тогава, вероятно си бил студент, т.е, доста голям, за да си наясно, че добрите желания са необходимо но недостатъчно условие за някакви реални действия…Дойдоха ония ,едноокия и другата хиена, с голям опит в съсипването на държави и приказката :”В царството на слепите ,едноокия става цар”- блесна с цялата нелепост, с цялата си същност у нас..Сложихме кръгла маса …и Raymond е много прав.
  И ако някой от “големите” мисли за България, то в тази мисъл не влизат българите…
  Съвсем цинично е заявлението- сега сте свободни – светът е ваш! (Само в САЩ е малко по-друдно) Дерзайте 🙂

  Reply
 14. Григор Post author

  @Вени Марковски: Доста по-добър вариант е от предишния опит, ако и пак да не е приемлив. И което е най-лошото, направени са компромиси не само със свободата на хората, а и с работата на МВР.

  Лично аз бих махнал изискването за безконтролен достъп на ДОТИ. Човек трябва да е паднал преди не повече от минута от Марс, за да вярва, че ДОТИ и организираната престъпност нямат нищо общо. Безконтролният достъп на държавна служба до частния живот на хората също има много общо с комунизма, но нищо общо с демокрацията.

  За сметка на това бих съкратил на 2 часа, или дори на 1 час от представянето на съдебно разрешение срока за предоставяне от операторите на данни за разговори на МВР – 8 часа е срок, който реално ще върже ръцете на МВР. Ако е технически посилно за операторите, бих дал дори по-кратък срок – например максимум 1 час след първоначалното представяне на съдебното разрешение, и оттам нататък моментално предоставяне на новопостъпила информация, обхващана от разрешението. Надали ще е проблем да се установи в ДОТИ терминал за връзка, свързването на който към оператора да се контролира от оператора. А за да не злоупотребяват от ДОТИ, операторът може да бъде задължен да води точен списък на осъществените от МВР достъпи, и да ги предоставя на съда.

  Според мен такъв вариант едновременно би опазил отлично свободата на хората, и би дал на МВР далеч по-пъргав и полезен оперативен достъп до информация, отколкото се предвижда в сегашната версия на закона. Може да потърся начин да го предложа като компромисен вариант.

  Reply
 15. Anonymous

  интелектуални 4екиджии!Кажете какво предлагате-не се упражнявайте!

  Reply
 16. Григор Post author

  @Anonymus: За неграмотните с високо самомнение: точно над твоя коментар съм написал какво предлагам.

  Reply
 17. Кръстю

  4екиджии – страхотно! По-добре от оригинала 🙂
  Дядо Кольо казваше, че чекията е сериозна работа, защото за нея трябват здрав кур и фантазия, докато другото става както и с каквото и да е 🙂

  Reply
 18. 1

  “Aко не промени позицията си изцяло и абсолютно на 180 градуса” Ами той , май само това прави. То не бяха акцизи на алкохол, винетки, държавен резерв в търговски банки ( тука подозирам за СИ Банк, интересно защо ли?) и т.н. А това , че не е по стока от Станишев е ясно.

  Reply
 19. Raymond

  Обмислям забележката за формалностите с уговорката,че и гравитацията е формалност,която всички спазват.Но липсата на формална държава има безброй други последици,една от които е фактическата ЛИПСА на държава.

  Тъкмо за това МВР може да разрешава стрелянето по цивилни с истински патрони,да храни фирмите за производство на акумулатори /като прави задължително ползването на фаровете дори и в слъчевите дни/,а пък пожизнените,охранени синдикалисти градят авторитет в “борбата” си с камуфлажната държава.

  За това училищата се превърнаха в психодиспансери,продаващи секс услуги,болниците и лекарите се изродиха в търговски вериги и еднолични търговци,а армията ни е платена от нас,но за да се бори за свободата на далечни народи.Нещо като кап.интернационализъм.

  Човешката свобода е природно качество на отделната личност.А конституцията и законите служат за определяне границите на свободата на онези хора,които са избрали да живеят в човешко общество,а не в стадо.

  Дори лъвовете,овцете,рибите,насекомите и всички живи твари се подчиняват на естествени правила и закони.Но също като нас българите,нямат конституция.Ние към кои се числим?

  Reply
 20. Nadejda Vasilea

  Срвнението със САЩ е да сравняваш хубава зряла и сочна диня (САЩ хубав живот) със скапана малка кисела ябълка (лош живот-България). Бойко много пъти се обърна на 180 градуса-едно обещваше-съвсем други неща се разбират че правят.Малка е надеждата, и тя се стопява всеки ден. Червената номенклатура не търпи ред и законност-ттрбва да окрадат къде какво е останало. Няма съд, няма спрведливост. Но има много-милиони нещастни и ограбени хора. Опасно е, ако така продължава, но няма кой да спре машината, която работи за интереса на 20% от хората (това са политици, богтатата червена номенклтура и позамогнали се с кржби и претъпления). Ако някой с мисли, че имаме интелектуалци, които живеят нормално дълбоко се лъже. По сла и градове хората живеят много мизерно. Не е добър екипа на Бойко-лоши съветници. Нещо много “милиционерско” напомня това упраление и хора които преживяха комунизма смятат, че той се завръща след м. юли 2009 г. Може би кадрите са с този подход-БКП активисти, БКП номенклатура, извдена от нафталина, с капаци. Те едно знаеха преди БКП скретарите и номенкклатурата-да тъпчат и преледват всеки който не е техен-сега намириса на това. Замириса на периода преди 1989 г. и това за първи път се усеща от патили от БКП хора. Мисля, че Бойко изпусна моменти-важни на първит месеци. А мож би иска така да управлява-това обаче няма да се издържи дълго. Народа не е глупав-не го подценявайте. Българите много изтрадаха и младежта няма да се даде ако упралението придобие”Живковистки милиционерски тип”. Почнало е да придобива или както едни приятели казват-това е гена им-тоталитарен. Дано се освестят-но кой ще им помогне ако са с такова мислене и поведение. Иначе-държава имаме на хартия със закони. Управлащи имаме ли да държат държавта и да вървим напред-това е голмият въпрос сега. Мж би Бългрия сега е в най-тежкото положение от поледните 20 години-дно поне хранаи лекарства имаме. Иначе от 15 години във всеки град гробищата се удвоиха и утроиха-голяма смъртност, която се крие от всяко правителство. Жалка е картината-няма такъв търпелив и страдащ европейски народ като нас.

  Reply
 21. Шapкан

  САЩ – я обърнете внимание как е организирано обществото там на местно ниво. Веднага ще ви просветне защо са световен лидер.

  Корупцията – това е просто механизъм за оптимизиране в условеята на що-годе свободни икономически и/или политически системи. Когато нормативната база спъва някакъв проект, каналът на корупцията осъществява байпас, за да може процесът да се осъществи.
  СЪщото обаче е пагубно за диктаторски режими, корупцията там не коригира грешки в системата, а я разрушава.
  СССР например загина поради корупцията на партийния апарат. Докато Сталин почистваще с репресии системата си, тя функционираше идеално (всъщност, идеалната държава е тоталитарна. Няма добра държава – по принцип). Хрущов спря кървавите чистки – и загниването плъзна.

  Кризата – това също не е авариен режим, не е срив, а пак механизм за обновяване, за презареждане на матрицата. Функционира успешно в условия на пазарна икономика. Върши същата работа като сталиновите чистки. На мнозина им се иска това да са белези за слабост на системата, но всъщност това е нейният начин за оцеляване и усъвършенстване.
  Само че нейните ценности не са добруването на личността, а печалбата, потреблението, стриктните задължения в работата и в плащането на данъците (с харченето на които гражданите нямат проктически никакъв контрол дори в най-либералните страни).

  България – положението не е тежко. То е отчайващо. Хлътнахме в нова матрица, при която дори нямаме илюзии за някакво “някъде”, където е “по-добре”. На всичко отгоре българите съвсем изгубиха вяра в своите възможности, все по-отчетливо се превръщаме като цяло в едно стадо, което пламенно гласува за единен и непогрешим овчар.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *