Уикиновини

Преди време ми направи впечатление, че българското Уикиновини е на практика мъртво. Потокът новини в него е от порядъка на една седмично я има, я не. И се замислих – не мога ли да направя нещо да съживя малко проекта?

Малко благи приказки убедиха Ели, че си струва да разреши създаваните от екипа новини в Спешно.Инфо да се пускат в Уикиновини под свободен лиценз. (Наложи се да обещая, че в новините ще има връзка към оригиналните в Спешно.Инфо – направих го с чисто сърце: статиите в уикитата са длъжни да посочват източниците си.) Похабих известно време в драскане на бот, който да може да бъде настроен да качва съответните новини автоматично. Стюардите на Уикимедия ме изумиха с некооперативността си, но Спири от екипа на Уикипедия използва лични връзки, и подсигури необходимите права (благодаря й от сърце!). Така че всичко необходимо вече е налице.

Предполагам, че първите няколко дни ще са за изпробване и настройка на системата, и че бозите, които тя ще твори в Уикиновини, ще са трудни за описване. Но се надявам, че ще имам времето да изгладя проблемите, и че в крайна сметка всичко ще е наред.

Повече ме безпокои размерът на новинопотока, генериран вътрешно от Спешно.Инфо. Потенциално той може да бъде над 100 новини дневно, но в момента сайтът купува новини от БГНЕС, които до голяма степен дублират евентуалните негови. Реално той създава от порядъка на 3-4 новини дневно, като има големи разнобои – случвали са се дни с по 15-20 собствени новини, но е имало и периоди от по няколко дни без нито една собствена новина. Надявам се обаче собствените новини на сайта с времето да се увеличат, а може би и други сайтове да подемат идеята и също да започнат да качват новини.

Най-сетне, надявам се, че захраненият Уикиновини ще започне да привлича читатели. А с читателите се надявам мъничко по мъничко да си запробиват път между вездесъщите купища вандали и спамери, като житни зрънца между купища плява, и редактори, които да качват новини в сайта. Да, българинът бяга от общественополезната работа като дявол от тамян – но все се намират “луди” (по моите критерии – нормални), които да не са заклети консуматори…

В края на краищата, все повече медии в България попадат под “здрава ръка”, и се превръщат в рупори на мафиоти. Все трябва да има някъде място, където да може да се напише истината.

5 thoughts on “Уикиновини

  1. Петър Петров

    Четох първата ти заявка за бюрократ в мета. Доста остро си реагирал, което винаги оприличава човек на “лошия”. Не че това оправдава реакциите на стюарда де. Добро ботче си направил. Поздравления за това, че си убедил някого да публикува новини под свободен лиценз. Мисля, че това ще се превърне в най-често крадените свободни материали, изпреварвайки енциклопедията.

    Reply
  2. Спас Колев

    Поздравления и от мен.

    Предполагам, че си видял сръбската версия. Там са успели да получат разрешение от Агенция Бета, което ги е напълнило със съдържание. Не знам как са откъм редактори, обаче.

    Reply
  3. Григор Post author

    @Петър Петров: Наистина реагирах доста емоционално – особено когато наличното племе се опита да ми обяснява какво е ‘бюрократ’, понеже аз не знам. Тъпо е да докараш всички, на които работата е да ти отказват, дотам да ти помогнат, а след това тези, на които работата е да ти помагат, да ти откажат… Просто си изпуснах нервите.

    Следващата версия на бота вероятно ще излезе под свободен лиценз, общодостъпна. Писан е на PHP. Да го видим…

    @Спас Колев: Бе ти що си губиш времето да четеш глупости, а не обърнеш внимание на общополезните работи? После се чудим защо има толкова непочистен боклук в Уикипедия… 😉

    Имат ли съдържание, ще имат и читатели – а имат ли читатели, ще имат и редактори. Точно това е цикълът, който се опитвам да задвижа в момента в Уикиновини. (Хем и деликатно да изрекламирам Спешно.Инфо, без никой да се сеща. 😉 )

    Reply
  4. Ели Post author

    Вчера прочетох, че Мамичка и Пеевски са купили vsekiden.com. Не знам дали е достоверно, но обикновено като изтече подобна новина, се оказва истина. Т.е. тръгнали са и из нет-а 🙂 Скоро може бг интернет пространството да заприлича на руското – ако сте обърнали внимание там няма да прочетете нещо, различно от хвалене на президента и премиера, хвалене на съветското оборудване и оръжие, какво прави Алла Пугачева, любовникът й, дъщеря й, внукът й…

    Reply
  5. Schelly

    Старая се да правя каквото мога в Уикиновини.
    Световна гладна стачка – последна статия за 14 ноември.
    Ако на някой, който чете блога на Григор не му се мигрира до Уикиновини, жалко!
    Адресът на петицията, публикувана с уважение към няколко езика е на адрес http://www.1billionhungry.org/

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *