Стани звезда

– Знаеш ли по какво ще се разбере най-напред, че рокът е почнал да се продава повече от чалгата?
– Не?
– Слави Трифонов ще стане рокаджия…

Този лаф ми го каза преди две-три години един приятел. Бях го забравил. Преди два-три дни обаче гледах по неволя част от “Стани поп-фолк звезда”. И си го припомних.

С времето започнах да мисля за Слави като за ходеща диагноза. Предимно в шеговития смисъл на думата, но уви, във всяка шега има и мъничко истина.

Развесели ме още като за пръв път си обръсна главата. Уж беше в името на протеста срещу Жан Виденов. После продължи да я бръсне, защото “имал правилен череп”. Колко му е правилен черепът не ми се коментира, моят е още по-крив. Ама толкова трудно ли му беше да си каже, че иска да скрие, че е почнал да оплешивява? Не е престъпление. Даже за телезвезда. Нито за начинаеща чалга-звезда. Какви “хранителни добавки” пиеш личи далеч не само по косата. Не ми разправяйте, че със спорт има как за няма две години от 75 да станеш над 110 кила, ако имаше как, аз щях да съм сигурно 140. (Не се безпокойте. Това, че при банално падане, на няма 45 години, строши шийка на тазобедрена кост, означава, че ги е спрял. Даже доста рязко. Браво на него.)

Развесели ме и директното отиване към чалгата, защото там има повече пари. (Още повече че неговите чалги не бяха просташки. Но ми е жал за другите му песни, те бяха далеч по-истински.) И ходенето с охрана без особена нужда, и другите братовратовски изпълнения. Всеки си е башка луд.

Не ме развесели никак обаче подигравателното му отношение към постигналите нещо в музикалния жанр. Направи ми впечатление, че то рязко излиза както от рамките на хумористичното предаване, така и от рамките на общото отношение към постигналите. Когато той направи собствено шоу, отношението се засили здравата – очевидно го е наложил като политика изрично. Ще ме прощава, ама да се подиграваш така на имена като Емил Димитров и Лили Иванова… кой си ти, бе? Комплексар някакъв. Дали ще те поканят скоро да пееш в зала “Олимпик” в Париж?… Мъничко скромност в такива случаи винаги е полезна.

Мегаломанията на Слави продължи да расте. Отначало наемаше балети, но държеше на всяка цена той да е “отгоре”, и да се държи с ръководителките им както не е редно. Помня как беше засилил вокалистките си да се учат да танцуват, за да демонстрира на балерините, че Неговите хора са нещо повече. Накрая направи собствен балет, кръстен на идиотския му лаф за Магадан. Балетът е самото безличие, въпреки че момичетата са талантливи. Би ли могло да бъде другояче? Ако някоя покаже индивидуалност…

И как се държи с хората от студиото също е показателно. Не помня кога точно стана, но ми направи впечатление, че от един момент всички започнаха да го наричат “господин Трифонов”. Не първо новобранците и по-нископоставените, а всички едновременно. Дори тези, които предишната седмица бяха с него на “Слави”. Дори не съм си дал труда да питам кой точно е наредил това, и защо. Човек трябва ама наистина да е паднал току-що от Луната, за да има нужда да пита.

Когато най-сетне стигна дотам да продуцира, всички се видяха в чудо. Не можа да прилапа “Мюзик Айдъл” – направи си “Стани поп-фолк звезда”. Той е едноличното жури – не само без хора отвън, ами и изобщо без други участници. Журито Слънце, без никакви претенции за баланс и справедливост… И сложи вокалистите на състава за водещи. Хем ще пеят беквокал на кандидатите, хем непрекъснато ще се чува: “ГОСПОДИН Трифонов!… ГОСПОДИН Трифонов!…” Да се знае без чие благоволение тук слънцето не свети и тревата не никне… В “Денсинг Старс 2” му се наложи да направи компромиси, за да продуцира, но пак отхапа в полза на мегаломанията си колкото можа. Добре, че не е много – в БТВ вече си го знаят, та са се били подготвили.

Чувам немалко добри неща за Слави. Но и виждам немалко лоши. А съм свикнал да вярвам на очите си повече, отколкото на ушите. Затова и някогашните ми симпатии към него са угаснали. Заменя ги някаква комбинация от погнуса и съжаление. Слава богу, много повече съжаление, отколкото погнуса.

И се чудя дали няма да се юрне към политиката. Вече направи индиректен опит, с подкрепени от него хора. (Задачка-закачка с понижена трудност: ако бяха избрани тези хора, доколко щяха да бъдат оставени да управляват по съвест и в интереса на хората, а не този на Слави?) Не се получи. В един момент няма да се учудя да се яви и лично на избори. За много други хора бих повярвал, че го правят, за да се опитат да спасят страната и народа. За Слави обаче съм склонен към момента да вярвам единствено, че би го направил, за да позасити мъничко мегаломанията си.

Дали ще успее на тези избори? Съмнявам се. Веднъж Колюш (един много популярен френски комик) беше заплашил, че ако политиците не се сложат в ред, ще се кандидатира за президент. Социологическите проучвания показаха, че би взел между 70 и 75% от гласовете. Политиците във Франция внезапно се промениха доста, а Колюш се отказа да се кандидатира. За Слави Трифонов обаче си мисля, че ако се кандидатира, политиците няма да се променят изобщо. А пък той няма да се откаже, но не затова. Просто няма да събере водещ процент гласове, и всички (освен може би той) го знаят. Българите не умеем да си избираме управляващи, но не чак толкова.

Желая му от сърце да успее да вземе под контрол манията си да стане звезда. Станал е достатъчно. Достигнал е тавана на способностите си. Оттам нагоре… не бива.

7 thoughts on “Стани звезда

 1. Виктор

  Много, ако не и повечето от политиците ни доста приличат на Слави Трифонов. Иначе, четох, че блогерите били такива и такива хора, видите ли, не харесвали слави Трифонов. Хихихи. Какви серсеми. Спомням си как почти две години Трифонов не можа да преживее, че не е вече в държавната телевизия и не пропускаше нито едно от предаванията си, че да го спомене. Та някой каза: плачеш като Слави Трифонов за Канал 1.

  Reply
 2. Миро

  Доколкото имам лични наблюдения обаче, Слави не оплешивява. А просто побеля, и то преди години — тогава го видях до Ректората, с вече набола коса, която изобщо не стоеше като черна.
  Дори да възприемем това само като хипотеза, си заслужава човек да се замисли, че това дето му се струва че е адски вероятно, всъщност може и да не е баш така 😉

  Колкото за комерсиалния критерий в нещата, които прави — аз самият отдавна наблюдавам това. Няма голяма разлика дали ще се подиграва на Емил Димитров и Лили Иванова, или пък ще се подиграва с гейовете, когато е изчерпал останалите теми за подигравка.

  По-тревожното обаче е, че тези неща продължават да продават. Той затова ги и предлага…

  Reply
 3. YaKo

  Подкрепям напълно разсъждениятата ти. Бивайки 5 години в чужбина, и от около година и половина в БГ, това което ме радва е, че отказах телевизора, опитвам да внуша това и на жена ми, то тя все още се заглежда във VBox-a покрай някое ТВ предаване. Мисля. че главния герой на статията ще си остане фактор в държавата – аз се радвам обаче че аз и семейството ми ще изчезваме извън БГ догодина, не става тази държава да живеем, ще си гледаме докторлъка някъде отатък Атлантика!

  Reply
 4. Лита

  статията е чудесно написана и покрива на 100 % мнението ми по въпроса (даже има неща, които не ги знаех, щото преди няколко години окончателно спрях да го гледам)
  много пъти съм се питала: аз ли не съм наред, другите ли, та им харесват плоските и пошли шеги, сценки, фалшиви усмивки в така нареченото шоу.
  доста често вулгарните им скечове ми идват доста в повече..
  а колкото до политиката – чудя се, как още не се е намъкнал там – очаквах това да се случи доста по-рано.

  Reply
 5. Анна

  Интересно го нищиш. Дразня се, когато го сравняват с Джей Лено. Като изключим откраднатата от Слави идея за предаването, друго общо между тях няма.

  За мен Слави е жалък, самотен, неосъзнат, страхлив и нещастен човек без всякакво чувство за мярка. Любопитно ми е наистина дали би дръзнал да стане политик…

  Reply
 6. ткнвнв

  слави е най-големият крадец имитатор изплагиатства всички възможни световни шоу програми под шапката на своето предаване и така не плати никакви авторски права на оригиналните програми

  Reply
 7. Бранко

  “Чувам немалко добри неща за Слави. Но и виждам немалко лоши. А съм свикнал да вярвам на очите си повече, отколкото на ушите. ” – и много правилно, май в Библията беше казано “Не слушай какво ти говорят хората – погледни ги какво вършат”.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *