Писмо в подкрепа на Уикипедия

Днес забелязах ето това писмо (по-точно проект за писмо) в Уикипедия. Реших, че е добре то да бъде публикувано и на други места. Най-удобното, с което разполагам, е блогът ми.

Държа да подчертая дебело: единствената причина да го публикувам е желанието да подпомогна Уикипедия. Нямам никакво намерение да атакувам чрез него Регистър.БГ. (Нито пък самото писмо съдържа нещо, което аз бих могъл да изтълкувам като подобна атака.) Не смятам, че Регистър.БГ са извършили нещо законово осъдително, като са дали wikipedia.bg на фирма с такова име. Това, че тя използва домейна за реклама и киберскуотинг, не е тяхно дело, и те не могат да бъдат обвинявани по въпроса.

Извън това, подкрепям молбата на Спирития ситуацията около домейна да бъде преразгледана, и той да бъде предаден на българската уики-общност. Смятам, че с тази стъпка Регистър.БГ ще се докажат като национално и обществено отговорен TLDA, и че ще заслужат по-добро мнение и повече подкрепа от цялата българска ИТ общност.

—-

До
Регистър.БГ
София 1000, ул. “Триадица” N:4, ет. 2
тел.: (+359 2) 981 1301, 980 4457
факс: (+359 2) 980 6889
e-mail: hostmaster@register.bg

Уважаеми дами и господа!

Обръщам се към вас в качеството си на редактор на българската версия на Уикипедия с една, може би, нетрадиционна молба. Моля ви да направите на Уикипедия подарък – малък, но от сърце – по повод предстоящия й шести рожден ден на 6 декември 2009 г. Вярвам, че е напълно по силите и възможностите на Регистър.БГ да изпълни тази молба!

Както може би знаете (а може би не?), на 9 ноември 2009 г. се проведе десетото юбилейно издание на конкурса „БГ Сайт”, на който българската версия на Уикипедия получи специалния приз на журито за принос към българското уеб пространство [1]. Тази награда е признание за стотиците и хиляди регистрирани и анонимни българи, които през последните шест години доброволно и безвъзмездно са отделяли от времето и ресурсите си, за да споделят своите знания и компетенции и така да допринесат за развиването на енциклопедичното познание на български език в Мрежата.

Както може би знаете (а може би не?), Уикипедия е един от най-популярните уебсайтове в днешно време, все по-често служещ за отправна точка на хората, търсещи информация в интернет. За деветте години от своето съществуване Уикипедия се превърна в най-богатия безплатно достъпен информационен ресурс и най-мащабния проект, публикуван под свободен лиценз – в една глобална инициатива, която понастоящем се изразява в над 14 милиона статии на над 250 световни езика и диалекта [2]. В световен мащаб, по данни на Alexa.com към 19 ноември 2009 г., сайтът заема шеста позиция по популярност в интернет и е единственият сред първите десет сайта в интернет, управляван от некомерсиална организация, а също и несъдържащ рекламни пространства. Към същата дата, българската версия на Уикипедия заема девета позиция по посещаемост в българското уеб пространство.

На този идиличен фон обаче има едно недоразумение, което Регистър.БГ е бил явно подведен да допусне, но което е въпрос само на добро желание от негова страна да бъде коригирано.

Както може би знаете (а може би не?), на 12 март 2008 год. лице на име Добромир Добрев е регистрирало пред Регистър.БГ домейна http://wikipedia.bg, основавайки се на създадено от него дружество по Закона за задълженията и договорите на име „Wikipedia DZZD” [3]. Понастоящем домейнът се използва за реклама, с което се уронва граденият с години престиж на Фондация Уикимедия (САЩ) и конкретно на българоезичната версия на Уикипедия, тъй като компрометира заявените от Фондацията и изповядвани от редакторите й ценности и политика за недопускане на комерсиализация на Уикипедия и сродните й проекти [4]. Употребата на името и регистрацията му като домейн също така нарушават правата на Фондация Уикимедия, която е регистрирала „Wikipedia” като международно защитена марка, закриляна на територията на Европейския съюз и България [5][6].

В България единственото местно юридическо лице, което би могло да упражнява права над марката, би било само едно легитимно учредено и получило разрешение от Фондация Уикимедия сдружение на редактори на българската Уикипедия, каквото понастоящем не съществува. Процедурата за създаване на такова легитимно сдружение (т.н. Chapter) е подробно описана на страниците на общностния проект „Мета” [7][8] (сред клаузите са строго изискване за името: “Wikimedia Bulgaria”, участие на поне 10-20 уикипедианци, изготвяне на устав, одобряване на устава от представители на Фондация Уикимедия), но очевидно [9][10] не е била спазена от Д. Добрев за неговото ДЗЗД, с което е претендирал пред Регистър.БГ за право над домейна.

Предвид тези обстоятелства, случаят с „wikipedia.bg” без преувеличение може да се квали¬фицира като „кибер-настаняване (киберскуотинг, cybersquatting)” с цел реклама, което е особено арогантно, предвид заявените от ръководството и общността на Уикипедия принципни позиции по отношение на рекламата и комерсиализацията на съдържанието на проекта. Дори и да не се печелеше от реклама на гърба на Уикипедия, използването на домейна „wikipedia.bg” по друг начин, различен от пренасочване към началната страница на Уикипедия на български език, внася объркване сред потребителите, поради интуитивната близост между двата адреса, и примери за такива обърквания могат да се дадат не един [11]. Многобройни са и насрещните примери с аналогични национални домейни от най-високо ниво, http://wikipedia.*, които коректно пренасочват към съответните езикови версии на Уикипедия [12]. Вярвам, че от интерес на българските уеб потребители е и http://wikipedia.bg да пренасочва към официалната страница на българоезичната версия на Уикипедия: http://bg.wikipedia.org, вместо към подвеждащо рекламно съдържание.

Всичко това би трябвало да дава достатъчно основание на ръководството на Регистър.БГ да се самосезира за преразглеждане на недоразумението с регистрацията на домейна „wikipedia.bg”. Известно ми е, че обичайната в такива случаи процедура е явяване на платен арбитраж, но смятам, че случаят е достатъчно очебиен и обществено значим, за да е въпрос на репутация и морал Регистър.БГ да го разгледа самоинициативно и безвъзмездно, на доброволческия принцип, на който и самата Уикипедия функционира.

За да бъде Регистър.БГ морално подпомогнат при вземането на това решение, копие на настоящото писмо изпращам и до няколко блогове и сайтове с отношение към Уикипедия и свободния софтуер и свободното съдържание, с апел да публикуват текста и да насърчат дискусиите по темата. На страница в Уикипедия започва петиция в защита на това домейнът да бъде освободен от рекламното съдържание на Д. Добрев и да бъде пренасочен към официалния уебсайт на Уикипедия на български: http://bg.wikipedia.org, като за негов собственик от сега нататък бъде определена Фондация Уикимедия (САЩ).

Предварително благодаря за вашето внимание и разбиране! Вярвам, че ще засвидетелствате уважение към усилията на хората, благородно допринасяли вече шест години към създаването и подобряването на Уикипедия на български език, а оттам и към цялото българско уеб пространство. Оставам на разположение, ако имате нужда от допълнителна информация.

С уважение,

Вася Атанасова
http://bg.wikipedia.org/wiki/user:spiritia

9 thoughts on “Писмо в подкрепа на Уикипедия

 1. Michel

  Как ли Регистър БГ са позволили някой да вземе този домейн — не са ли чели българската Wikipedia преди това? 😉

  А на сайта иначе нищо интересно няма, прилича на фалшив от 100 километра, надали ще има и много потребители и надали и ще печели нещо от рекламата си дори…

  Reply
 2. Жорка

  Няма какво да позволяват – системата е автоматизирана, ако домейнът е придобит без основание, заявен с електронен подпис и платен онлайн. Според мен правилата са за всички и е редно Wikipedia да стартират процедура по арбитраж. Тази г-жа Вася Атанасова няма никакво правно основание да представлява Wikipedia, тя не е правен субект в този случай.

  Reply
 3. Pepi

  Dobromir Dobrev е доста хитър момък, регистрирал и други домейни като tehnomarket.bg, tehnopolis.bg и т.н., от които после печели от реклама, а да ви кажа не е малко.

  Reply
 4. Виктор

  Лелеле, сега ходих да видя, ето какво пише на тоя сайт, с полуоткраднатото име:
  “Днес пи ли вече кръв?
  Върколак срещу вампир-най-кървавата браузър игра на всички времена!

  А Вася може да не е баш юридически субект, който има право да… но е човек, който допринася за Уикипедия и затова има моралното право. А моралът е основа на правото. Е, разбира се, в бизнеса морал няма, особено ако се прави от неморални хора, хора без морал. Аз смятам, че Регистър бе-ге не е трябвало да дават този домейн за реклама, но от друга страна, ако човекът си е спазил правилата, как тогава да му откажат… Мисля, че този домейн няма да бъде придобит от Уикипедия. По-добре е все пак хората да запомнят домейна wikipedia.org.
  Също смятам, че няма как и не би трябвало да се спират хора, които намират законни начини да печелят пари, като регистрират някакви домейни.

  Reply
 5. Жорка

  Тя може да има моралното право и го има, но това не и дава право говори от името на Уикипедиа. Сигурен съм, че ако стартират процедура по арбитраж, ще я спечелят.

  Reply
 6. Илия Базлянков

  Няма да я спечелят, най-малкото защото домейнът е регистриран “с основание”. Трябва да се обърнат към съда, с документите за марката Wikipedia.

  Reply
 7. Явор

  Жорка, тя май не говори точно от името на Уикимедиа като юридическо лице. За това и не напира да ходи на арбитраж – защото ще излязат въпросите за легално представителство.
  По-скоро говори като човек, засегнат от тази… хмм…. несправедливост. Както всички други, които се грижат за или ползват българската Уикипедиа.

  Аз дълбоко подкрепям молбата

  Reply
 8. Петър

  Тя не е юридическо лице (каквото Уикипедия няма – поне не и у нас), но говори от името на всички потребители или по-точно от името на онези, които са обърнали внимание на случая. Повярвай ми, ако някой има право да говори от името на БГ Уикипедия, това е точно тя.

  Reply
 9. Спири

  Благодаря за изразената тук подкрепа (малко късно видях обсъждането, иначе щях да взема отношение и по-рано). Писмото беше изпратено на 3 декември, с минимални различия спрямо проекта, публикуван от Григор тук. Междувременно онлайн подписката на адрес http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A3:W получи подкрепа от 38 човека за по-малко от два дни, а копия на писмото бяха изпратени и от няколко други уикипедианци, включително и до г-н Д. Добрев, което явно се е оказало и решаващо за развръзката, тъй като този следобед той е пренасочил и wikipedia.bg, и http://www.wikipedia.bg към началната страница на БГ Уикипедия.

  С това, в краткосрочен план (12 март 2010, когато изтича регистрацията на домейна) желанието на уикипедианската общност може да се смята за удовлетворено. Предстои да се обсъдят вариантите за придобиването на домейна в бъдеще от официален представител на Фондация Уикимедия.

  Успехът е на всички уикипедианци, които взеха присърце тази инициатива, и на всички читатели на Уикипедия. 🙂

  (Колкото до забележките по мой адрес: аз не съм претендирала да представлявам правно Фондация Уикимедия, въпреки че би било въпрос на _мое_ желание да получа такова пълномощно. Извън това, нерядко ми се случва да представлявам Уикипедия в медиите и пред различни общности. За последно на 30 ноември, пред студенти от НБУ, чиято преподавателка откликна на идеята ми писането на статии в Уикипедия да стане част от заниманията им през този семестър. Да си лице на Уикипедия е въпрос на лична чест и отговорност, но и на доверие, с което смятам, че се ползвам.)

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *