Как да се излекуваме от… краста

Наскоро една моя позната се сблъска с точно този проблем – семейството й се оказа нападнато от краста. Въпреки че са изключително чистоплътни, грижливи и внимателни в контактите си хора. Бяха заразени не само тя и мъжът й, но и няколкомесечното й дете.

След юнашка борба с паразита, познатата ми (реших за всеки случай да спестя името й) реши да сподели опита си. Първото място, на което публикува информацията беше, естествено, bg-mamma. Копие обаче получих и аз, с предложение да го споделя в блога си. Което ще направя с удоволствие.

—-

Момичета, много е неприятно, но се случи – с мъжа ми и 4-месечния ни син се заразихме с краста. Оказа се много лесно – достатъчен е контакт със заразен човек. Винаги си бях мислела, че това е болест на нечистоплътните, но къпането и личната хигиена само намаляват шанса от заболяването, без да го предотвратяват.

Реших да направя този запис, защото, колкото и лесно лечима болест да е крастата, за нея в интернет се намира относително бедна и еднотипна информация. Тя се изчерпва с дефиниция на заболяването и симптомите му, както и споменаването на начините на лечение плюс общи препоръки. На пръв поглед това е напълно достатъчно. Когато обаче като майка се изправих лице в лице с проблема, се оказа, че повечето ми въпроси остават неотговорени, включително и от дерматолог. Съветите ми към вас ще се от изключително практическо естество, като основно ще се спра на проблемите в лечението при бебетата.

Заразяването с краста се получава при интензивен телесен контакт кожа в кожа или от изполазването на общи чаршафи, седенето на един диван, дори седалка в автобуса, ако я допирате с гола кожа. Ако болният е със стара нетретирана инфекция, броят на паразитите по кожата му е голям, тогава шансът да се заразите от ръкостискане или пипане на един и същ предмет (ръба на масата, компютърна мишка, всички видове дръжки, които обхващаме с цяла длан и т.н.) е немалък.

Крастата най-често прониква в тялото през ръцете, като любимото й място са сгъвките между пръстите. От там много лесно бива разнесена по цялото тяло, когато се пипаме – така бързо я предаваме и на децата си. Макар да се твърди, че основните „развъдници” на крастата са социалните домове, детските градини и училищата, през последните години болестта набира голяма сила сред всички социални слоеве и професии в цяла Европа.

След заразяването минават между 2 и 6 седмици до проявата на първите симптоми. Те са, освен сърбежа, който се засилва след топъл душ или нощем от топлината на леглото и може да доведе до безсъние поради интензитета си, така и малки пъпчици, подобни на мини-ухапвания от комар. При особено чистоплътни хора симптомите може да са много слаби, изразяващи се в голям брой ситни червени точки по кожата като боцвания от карфички и по-слаб сърбеж. С течение на времето сърбежът при всички става много силен и непоносим.

Характерният обрив на крастата е ходът (тунелчето). То има вид на права или извита чертичка, леко надигната над повърхността на кожата, с дължина от няколко мм до 1 см и ширина 1 мм. Цветът на тунелчето е сивкав. На единия край се образува разширение, в което се намира паразитът. Ходовете се разполагат най-вече между пръстите а ръцете, по китките, лактите, корема (около пъпа) около  гръдните зърна у жените, седалищната област, по члена у мъжа. (по материал на д-р П.Михайлов). При по-груба кожа тунелчето може да не е видимо.

Искам да обърна внимание на проявата на крастата при бебетата – това е малко или никъде описано. При малките деца крастата протича нетипично. За разлика от възрастните, при тях се засяга и лицето (за възрастните окосмената част на главата плюс лицето до брадичката не се засягат от крастата поради конфликт между нея и друг акар, добър за нас, който живее в клетките на лицето ни, но липсва при бебетата). Нежната им кожа по цялото тяло реагира много интензивно на заразата, като за часове може да предизвика състояние, прилично на невродермита – зачервени лющещи се петна, осеяни от минатюрни „сухи” пъпчици, които в началото приличат на обичайните обриви от изпотяване. Нетретирана, кожата става грапава като шкурка, разранена и сърбяща. Привидният невродермит, а всъщност паразитът, обхваща все по-големи части от тялото. Това състояние се повлиява много бързо и добре от кортизонов крем, но той НЕ ЛЕКУВА крастата, а само временно облекчава съпътстващото силно кожно раздразнение.

Също така само при децата на дланите на ръцете и на стъпалцата – отдолу и отстрани – се появяват мехурчета, пълни с безцветна или белезникава течност. Те са естествената отпора на организма, опитващ се да изолира натрапника. Ако видите такива мехурчета, знайте, че със сигурност не става дума за алергия или невродермит!!

Съществуват само 4 препарата за третиране на крастата. За най-сигурен към момента се счита кремът с активна съставка Permethrin. В България обаче най-често се изписва Акарол, чиято активна съставка е Benzyl benzoate, тъй като е значително по-евтин. За възрастен е желателна употребата на Permethrin, тъй като изисква само еднократно мазане. Акаролът изисква мазане в продължение на 3 или 4 дни, като междувременно препаратът не бива да бъде отмиван (т.е. никакво къпане). Друга възможност, която на практика не се използва, е силен и много токсичен препарат, чието име не открих, а последната е таблетна форма, също изключително токсична. Тя се използва само при много тежка форма на инфекциата и при пацианти с нефункционираща имунна система като например болни от СПИН.

Ако се сблъскате с крастата, най-вероятно ще получите рецепта за АКАРОЛ. Лечението обаче е свързано и с огромен логистичен труд, от който зависи излекуването! На него искам да се спра подробно.
Препоръчвам следните действия ПРЕДИ да започнете да се мажете.

На път за вкъщи си набавете голямо количество домакинско хартиено руло и ръкавици за еднократна употреба. За нашето тричленно семейство 80 ръкавици едвам ни стигнаха. За бебето ви трябват също така еднократни постелки за повиване. Бихте могли да използвате подложките за легло за болни хора срещу напикаване – зелени квадратни, от едната страна найлон, от другата целулоза като на дамска превръзка. Ако детето ви си лапа ръцете, си набавете най-близката алтернатива до детски найлонови/силиконови ръкавици за еднократна употреба. Аз използвах малки пликчета.

Вкъщи си вземете ГОРЕЩ душ (ларвите на крастата са термочувствителни. С горещата вода няма да се излекувате, но може би ще си помогнете, а и облекчава сърбежа) и след това се избършете с изпрана, неизползвана кърпа. Докато тялото ви изсъхва и си връща нормалната температура, наденете ръкавиците и извадете на достъпно място всички бели чаршафи и дрехи, които имате, или всички такива, които можете да перете на 90 градуса. Пригответе за себе си и за всички членове на семейството поне по 2 чифта дрехи за следващите 7 дни, като ви трябват дрехи с дълги ръкави и крачоли. Не забравяйте и бельо. Необходимо е дрехите да не са носени, откакто сте заразени, или, преди да ги облечете пак, да ги изварите/изперете на 90 градуса и изгладите с гореща ютия. Останалите си дрехи, ако са обличани, откакто сте заразени, изварете, а после приберете на място, където няма да имате контакт с тях за следващата седмица. Ако нямате такова, затворете ги в плътни найлонови торби и не ги пипайте. Пригответе се психически и физически за колосално количество пране. Направете си място за допълнителни простори или помислете къде може да ползвате сушилня.

Изрежете си възможно най-ниско ноктите. При чесане под тях се задържат паразитите и лесно се разнасят на други места по тялото. Намажете се с крема и помолете партньора да ви намаже гърба. Покрийте старателно цялото тяло с особено внимание на стъпалата, разстоянията между пръстите, под ноктите, дланите. Намажете всичко, като единствено пропуснете лицето си до ръба на брадичката! Важно е всички членове на семейството да се лекуват едновременно!! След намазването, се постарайте да издържите известно време, преди да се облечете, за да попие кремът. 10-15 минути би трябвало да са достатъчни. Сложете си дрехи, които със сигурност са без паразити, в противен случай ще се самозаразявате непрекъснато.

Съберете всички използвани чаршафи, покривала на мебели, декоративни възглавнички и т.н. и изварете. Което не може, затворете в найлонов плик и не отваряйте за поне 1 месец! Извън човешкото тяло, паразитът не живее дълго. Свалете протекторите на матраците и, ако е възможно обвивките им. Самия матрак, както и всички меки мебели и килими/мокети/постелки, изпрахосмучете интензивно и незабавно изхвърлете торбичката на прахосмукачката извън дома си. Намалете до минимум меките платнени повърхности, с които ще имате достъп за следващата седмица. Застелете с чисти чаршафи или лесни за изваряване покривала останалото.

Сменяйте бельото и дрехите си, както и всички чаршафи и покривала 2 пъти на ден – вечер след намазване и сутрин, или с промеждутък около 12 часа. Доколкото е възможно, изпирайте всичко незабавно. Тъй като обемът пране е непосилен, особено през зимата, защото съхне много бавно, аз се стараех да изпирам веднага големите неща, чаршафите, за да не натрупвам огромни камари потенциално заразни тъкани. Перете на 90 градуса или като компромис на 60! По-ниските температури се доближават до тази на човешкото тяло, при която паразитът се чувства комфортно.

Едва след като сте подменили цялата къща, започнете с третирането на бебето. Изкъпете го и подсушете добре кожата му с чиста кърпа. Ако детето е с разранена кожа, ви съветвам да направите поне еднодневно лечение с кортизонов крем по избор на вашия дерматолог или детски лекар. Кремовете срещу краста с benzyl benzoate като АКАРОЛ силно дразнят кожата, а, нанесени върху раничка, силно парят и щипят. Намирам третирането на раничките за решаваща крачка за успеха на лечението. В противен случай детето ще изпитва толкова силна болка, че няма да ви остави да го намажете добре, а след това ще използва всяка възможност да се потърка и въргаля, за да изтрие крема. Болката на бебето е неизбежна. Неговата кожа е твърде чувствителна, за да не реагира на агресивния крем. Но предварителното третиране с кортизон значително намалява страданието му! В това се убедих лично.

Махнете всякакви платнени постелки за повиване на детето и използвайте само еднократните, които сменяте минимум 2 пъти на ден, а най-добре след всяко повиване. Започнете мазането от най-неразранените участъци по кожата. Оставете дланите за най-накрая, защото детето непрескъснато ще прави нещо с тях, докато го мажете, а не искате да попадне крем в устата или очите му, или да бъде изтрит. Дайте му пластмасова играчка, която не е виждало скоро, за да си играе, докато го мажете. Така по-бавно ще реагира на болката. Препоръчвам мазането да се прави непосредствено преди лягане поради ниската активност на детето през този период и следователно по-добрите шансове кремът да не бъде изтрит и да подейства. Намажете гръбчето му преди корема, за да може то да си поиграе малко в тази поза, докато кремът попие. Опитайте да го задържите така поне 3-4 минутки. След това обърнете по гръб и намажете и всичко останало. Не забравяйте лицето, косата и ушите! Моят син имаше паразит дори в хрущяла на ушите!

Намазването на лицето обикновено е свързано с много сериозна болка у детето. Подгответе се психически за искрен и неутешим плач от болка. Най-накрая намажете и дланите, като веднага сложите върху всяка ръчичка найлоново пликче, закрепено по подходящ начин. Именно протекцията на ръчичките се оказа с моето дете ключовият момент към неуспеха на първия курс на лечението, заради което се наложи да повторя този ад с него още веднъж! Малките деца непрекъснато лапат ръчичките си, пипат се по лицето, търкат очички. По този начин първо изтриват твърде бързо кремът от ръчичките си, още преди той да е подействал, второ поглъщат част от крема, а той е токсичен, трето сериозно раздразват очите си и четвърто и много важно – разнасят заразата от ръцете върху лицето си.

Обичайната препоръка да се слагат ръкавички също е недобра, защото ръкавичките се подмокрят от близането и плюнченето много бързо, и са неефективни. Аз бях оставила сина си без защита през първите два дни от лечението и ми направи впечатление, че, докато всички други разранени места започнаха бързо да се свиват, то тези на лицето в най-добрия случай само се местеха. Традиционно сухите участъци от лицето като бузките се възстановиха, но брадичката, постоянно мокра от стичащите се лигички и лапаните пръстчета, оставаше в много лошо състояние, въпреки болезненото мазане. Успоредно с това първоначално изчезналите мехурчета от дланите на бебето се появиха отново, значи заразата беше още активна! Последвах съвета да сложа ръкавички, но те не помогнаха. Така след тридневно мъчение на детето то все още беше заразено.

Още няколко съвета при грижите за бебето, за съжаление трудно изпълними.

Кърменето: Ако вие самата се третирате с крем с активна съставка Перметрин, е необходимо да преустановите кърменето, защото перметринът влиза в млякото и е токсичен. При лечение с benzyl benzoate не е известно той да вреди на кърмата (което е удобният начин да се каже, че не е сигурно дали е безопасно). Въпреки това близкият контакт кожа с кожа по време на кърмене неизбежно води до взаимно заразяване! Затова при лечение с benzyl benzoate изпомпвайте или изцеждайте млякото, а после по ваше усмотрение го давайте на бебето от шише или го изхвърляйте. Аз лично го изхвърлях.

Контактът: избягвайте всеки контакт кожа с кожа с бебето! Когато се занимавате с него, носете задължително ръкавици за еднократна употреба! След като го преобувате или намазвате, сменяйте ръкавиците. Така предпазвате не само него, но и себе си. Знам колко непосилно е това, но не целувайте детето. Ние възрастните действително не можем да се заразим по лицето, но детето може. Освен това паразит, попаднал на лицето ни, лесно може да бъде пренесен на друго място по тялото ни.

Миенето: При лечение с benzyl benzoate лекарството не бива да се отмива до края на лечебния цикъл, което означава 3 или 4 дни некъпане. Ръцете си, разбира се, не можем да не мием. Ако ви предстои интензивна домакинска работа, я свършете, а след това намажете ръцете си отново. Приберете всички хавлиени кърпи и използвайте само кухненско руло! Не пипайте изпраните дрехи и чаршафи без ръкавици.

Други кремове не бива да се използват по време на лечението, независимо какви са те – хидратантни, козметични и т.н., тъй като те увличат токсичното лекарство навътре в кожата, където то не е необходимо, дори напротив – трови ни.

Не мажете в близост или върху лигавиците! Обаче мажете старателно пъпчето, то е любимо място за паразита!

Изперете платнените и плюшените играчки или ги замразете във фризера! Това се препоръчва и за обувките. Пластмасовите играчки мийте обилно с гореща вода и препарат. Крастата не се влияе от традиционните дезинфектанти, които откриваме по магазините. За изчистване на твърдите повърхности можем да разчитаме само на механичното им остртаняване с търкане и вода. В същото време трябва да се има предвид, че ако даден предмет не е непрекъснато препредаван от ръка на ръка, той не бива да се разглежда като потенциален заразител. Извън човешкото тяло паразитът оцелява трудно и за кратко. Така че по принцип не е нужно да миете и дезинфекцирате мебелите у дома.

На няколко пъти споменавам срока от 7 дни. Макар лечението да трае традиционно само 3 или 4 дни, след изтичането им не може да се каже категорично дали заразата е преборена или не. Обикновено по това време ще бъдете вече здрави. За да се предотврати обаче повторно заразяване от нечисти вещи, дрехи или чаршафи, а и докато се убедите, че сте излекувани, продължете военното положение до изтичането на седмия ден.

Както на крастата й трябва време, за да достигне своя пик, така й трябва и време, за да отшуми. Нормално е след края на лечението все още да изпитвате сърбеж. Той се предизвиква не само от живия паразит, но и от неговите изпражнения, които остават и след успешната терапия. Ако обаче до около две седмици сърбежът не отшуми, е необходимо да се консултирате отново с дерматолог дали терапията действително е била успешна или диагнозата точна! Успех!

—-

Накрая, малко коментари и от мен.

Перметриновият крем съдържа като активна съставка циперметрин. Той има качеството да е силно токсичен за не-топлокръвните, докато токсичността му за топлокръвни е много ниска (при възрастни хора е реално нулева; при децата няма достатъчно изследвания, но вероятно също не е висока). Данните какво става при поглъщане от хора са спорни: някои изследвания твърдят, че (в огромни дози) той е токсичен, други – не.

Във ветеринарната медицина циперметринът се предписва доста по-смело. За животни от семейство котки (на чиято биохимия циперметринът действа почти неотличимо от на човешката) намазването на животинчето се препоръчва именно от гледна точка на това, че то ще се оближе и ще погълне лекарството. След поглъщане циперметринът се излъчва от мастните жлези на кожата, и се съдържа в някаква концентрация в клетките на епидермиса (с които крастата се храни). Така не само изкоренява ефективно кожните паразити, но и отново се поглъща от животинчето, и така с едно намазване действа около месец.

В крайна сметка: смятам, че токсичността на циперметрина е донякъде преувеличена. Така че при тежки и трудни за лечение случаи бих се осмелил да използвам перметринов крем и при деца. Разбира се, ще взема предпазни мерки детето да не го погълне. Но мисля, че реалната и несъмнена вреда от крастата превишава хипотетичната вреда от циперметрина.

292 thoughts on “Как да се излекуваме от… краста

 1. skoklyo

  Думите ПЕРМЕТРИН и КОТКИ винаги са свързани с ОТРОВА и ТОКСИЧНОСТ из резултатите в гугъл, ако нямаш време да редактираш поста поне изтрий предпоследния абзац, защото ужасно грешиш. Едва ли ветеринарите си ринат свободното време с лопата, но ако наистина нямат буквално минутка да погледнат какво всъщност предписват, трагедията е пълна.

  Reply
 2. деян

  тази досада крастата и мен ме мъччеше почти месец като пробвах да се мажа с всякакви работи за да се избавя от неприятното сърбене като открих много ефикасен и не толкова неприятен начин за избавяне !
  -тои се състои в мазане на тялото с балсам за коса по няколко пъти на ден това задушава паразитите и вечер преди лягане мазане с тютюнева вода която се приготвя като се накисва тютюна в студена вода за няколко часа ,селед като се намажете с тази вода пак се мажите с балсама и така се спи .на сутринта се къпите и пак се балсамирате с балсама …
  по този начин симптомите бързо отшумяват,това също може да се използва и при други паразити като срамни въшки и акари.

  Reply
 3. Мина

  също помага хистаминовите лекарства против алергии, за да се спи през ноща. Помагат в комбинация с лечението и молитвите към Бога, това са последните времена, кьдето Бог излива гнева Си, за да Го потърсим и да спасим душите си за вечността. Аз много пъти съм я прекарвала тази болест и съм се излекувала само с молитви без лексарства, а тя идва и атакува вследствие греховния ни живот. Трябва да се посветим на чист и свят живот, за да имаме чистота и на физическо ниво.

  Reply
 4. Григор Post author

  @skoklyo: Боя се, че в този случай това доказва единствено колко разнообразни са масовите заблуди.

  @Мина: Едно от двете ми трудно да повярвам – или че сте я прекарвали, или че сте се излекували само с молитви. От повече от 20 години съм лекар, не съм видял някой, който да се е излекувал от каквото и да е с молитви, нито познавам лекар, който да е видял. А хистаминово лекарство при краста ми се струва повече като рецепта за ада, отколкото за рая.

  Предполагам, че когато Бог иска да излекува някого, му праща просветление – да отиде при лекар.

  Reply
 5. Alex

  Здравейте,
  извините ако личната ми история не е на място, но просто се чудя вече какво да правя, а и се доверявам на мнението на д-р Гачев.

  Намирам се в чужбина и преди повече от месец, забелязах, че ме сърби особено от вътрешната страна на бедрата и може би имам нещо като обрив. Мина някъде около седмица преди да отида на доктор, защото не бях сигурен дали си въобразявам и дали е нещо сериозно. По принцип пъпки и гадини всякакви, де ли не ме е хапал комар или не ме е сърбяло, та си траях. Може би по това време започна и леко разсейване на обрива и по корема, както и сърбеж по члена (макар тогава мисля, че нямаше обрив. Кожният каза, че било екзема и ми предписа разни ръчно забъркани мазила, които не помогнаха и след като следващата седмица ми се появиха пъпки по самия член, отидах отново на лекар. Тогава той ми каза, че съм пипнал паразити и ми предписа въпросния Infectoscab/Permethrin. Каза ми да се намажа веднъж, да чакам 24 часа преди да се измия, да изпера чаршафите и дрехите на 60 градуса, а което не мога да запечатам в плик за 3-4 дена. Тогава не разбрах, че става дума за краста, но след като погледнах за какво се използва крема и идентичните съвети в интернет, предполагам, че става дума за този паразит. Тук обаче почват и “проблемите”.

  Първото третиране облекчи в известна степен нещата, но без окончателно решение, а и както вече споменах, докторът ми препоръча сравнително облекчен режим на дезинфекция. Като се върнах след една седмица все още с оплаквания по тялото, той каза, че това било нормално и паразитът не можел да се размножава вече, но сигурно разни яйца имало и ме посъветва пак да мина с Permethrin, но нямало нужда да пера вече нищо. Май даже изобщо не ме погледна. Навярно искайки да вярвам, се успокоих, но имайки едно наум, аз все пак изпрах всичко и се постарах да сменям дрехите по-често и да заключвам всичко за 3-4 дни. Бельото сменям всеки ден, но връхните дрехи, не чак толкова често. Положението след второто процедиране се стабилизира, но останаха 10-на пъпки, които така и не изчезнаха, а след 5-6 дена, изведнъж се появиха 5-6 нови, основно по скротума и члена (включително реактивиране на първата появила се пъпка там още преди лечението, която беше временно “изчезнала”, но кожата си беше останала със различно оцветяване). Така отново съм при кожния, то пак каза че са си все така scabias, но не съм заразен, било нормално и пак да се мажа с Permethrin. Това беше онзи ден. Намазах се и отново последва облекчение и като цяло засега нещата се задържат, но пък и 10-ната останали “сериозни” пъпки не изчезват и леко започват да ме насърбяват (може и да си въобразявам). Прави ми впечатление, че след намазването с крема, пъпките се зачервяват, като да има бурна реакция, а тези по члена ми в момента са морави, с изключение на въпросната реактивирана 1върху главичката, която е розово червена. Преди използвах предписаният кортикостероиден крем 2 пъти на ден, но тази седмица съм решил да опитам без него, понеже ме е страх, че само разпространявам заразата с него, а самите пъпки като цяло не ми пречат/сърбят зверски.
  Тази седмица съм решил и да си пера чаршафите всеки ден на 75градуса и да бъда много по-педантичен с дрехите и да не нося нещо повече от 1 ден. Тук обаче опирам до един сериозен проблем – зима е! Не ми е ясно какво се прави с яке, шапка, шал, обувки, а и повечето са в умерени бройки и не мога да ги сменям всеки ден за 3-4 дни, пък каму ли седмица, както пише тук. В тази връзка дори и другите дрехи, няма да ми стигнат на 7 дневен карантинен режим. Какво бихте ме посъветвали? Имам и други логистични проблеми – основно живея и работя в една стая, където ми е леглото, бюрото, гардероба и простира – сиреч всичко. Мога да суша дрехи и в дневната, но ме притеснява разнасянето на заразата, от друга страна, дали не заразявам праните дрехи, които са в една стая с мен? Освен това как стои въпроса с легени, сушилни и предмети, дали носят зараза и какво правя с тях. По-конкретно съм разтревожен за компютъра ми (на който работя цял ден) и телефона. До колкото разбирам няма как да ги дезинфекцирам, но какво да направя? Засега от последното намазване гледам да ползвам гумени ръкавици при работата с компютър и да се старая да не си пипам тялото, но колко често да ги сменям?
  Вече започвам да се тревожа и за наближаващите празници и да обмислям стратегии. От една страна, това е уникална възможност, понеже ще се отдалеча от епицентъра за повече от 2 седмици и с това се надявам нещата да се решат (в момента не знам, кое е “стерилно” и кое не). Съответно на новото място ще започна на чисто, макар и да ми бъде трудно да поддържам стерилизиращ ритъм, но дори и да не се изчистя там, поне като се върна, наистина ще мога да продължа борбата, като знам, че стаята поне е чиста. Проблемът е обаче, как да не пренеса заразата на новото място (куфари, подаръци, ала бала). За себе си лично планирам да се намажа вечерта преди пътуването и да се изкъпя, чак като стигна на място. Но например компютър, телефон, а и някакви дрехи и подаръци, ще трябва да взема с мен.
  Накрая опирам и до другия проблем. От самото начало не съм съвсем убеден, че е краста, а и започвам да се съмнявам в компетентността на доктора (макар да изглежда реномиран и винаги да е пълно с посетители). Освен това, ако е краста, неговите съвети изглеждат изключително небрежни, на фона на това, което чета по форумите и което го пише дори в листовката на крема. И с изключение на първия път, когато каза да не правя секс, след това всеки път твърди, че няма нищо заразно. Даже още при първия път каза, че допир с ръце, не бил проблематичен.

  Причината да се съмнявам за краста е, че доколкото мога да преценя, не виждам никакви каналчета. Пъпките са си пъпки, някои с леко заострено връхче и това е. Някои изглеждат като резервоарчета (особено по члена след третирането), други свършват като червени (нерелефни) петна, които избледняват. Някои, особено след първото третиране и мазане с кортикостероидния крем чезнеха за часове (но беше като бойно поле едни чезнат, други се появяват). И макар да сърбят и може би да са чувствителни на топла вода, никога не съм имал безсънни нощи заради тях, нито пък кожата ми е ставала на корички от чесане и т.н. Още по-особеното е разпределението на пъпките. От самото начало досега, основно са концентрирани от вътрешната страна на бедрата, в коремната област (ластици на дрехите) и по члена. Спорадично 2-3 между гърдите и пъпа, надолу по краката или както е в момента 3 на дясната ми ръка между рамото и лакътя. С изключение на една единствена пъпка върху 1 пръст, никога не са ми излизали между пръстите, мишници, колена и други сгъвки. Основната зона си остана корева, вътрешната страна на бедрата и гениталиите. Съмнявам се да е алергия, тъй като принципно не съм алергичен към нищо, а и освен това не съм сменял нещо драстично прах за пране, дрехи и т.н.). От друга страна пък и краста не знам от къде може да съм хванал, освен при един единствен сексуален контакт и нов фризьор, които ми се случиха по това време. Друга “интимност” с хора не съм имал, а определено се считам за чистник по отношение на личната хигиена. А и разпределението на обрива е особено и концентрацията в зоната между краката. Възможно ли е да е нещо друго (полово предавано) или друг вид паразит, който не е точно краста?

  Последната особеност в дебата краста или не е, че аз живея с още 2-ма души. Вярно, с тях не делим нищо особено, освен тоалетната седалка, банята и дивана, но все пак до този момент (повече от месец), те не са се оплакали от каквито и да е симптоми. Като цяло се чувствам като в епизод на доктор Хаус.

  Изобщо ще бъда много благодарен ако който и да е може някакви съвети или помощ да ми даде. Наистина не знам какво се случва и какво да правя вече и на кого да вярвам.

  И се извинявам още веднъж за “спама”.

  Reply
 6. Alex

  още нещо, което забравих. Никъде никой нищо не казва за одиала, олекотени завивки, възглавници и т.н.

  макар и в чаршаф, дали не проникват паразити и в тях?

  Reply
 7. Григор Post author

  @Alex: Одеалата, завивките, възглавниците също задължително минават пране или температурна обработка. Кърлежите не седят на едно място, те са подвижни. И са абсолютно заразни при правене на секс. Само че дали е краста ми е трудно да отговоря. Ако се повлиява добре от перметрин, значи вероятно има някакъв членестоножен елемент в картината. Какъв обаче, може да каже само добър кожен лекар, и най-вече САМО след добър преглед.

  Reply
 8. Alex

  благодаря, някой може ли да ми препоръча добър кожен лекар в София?

  Reply
 9. niko

  Алекс, препоръчяам ти д-р Минчева от Кожния диспансер в кв. Борово, зад 29 ДКЦ. Навремето имах подобен на твоя проблем и някакъв, набедил себе си за доктор, ме лекуваше за краста. След като сърбежите не минаха след упорито мазане с изписаните от него лосиони за повече от 10 дни, отидох там. Оказа се, че е невродермит и с един мехлем мина след 2 намазвания.

  Reply
 10. Валю

  Супер гадно заболяване е ! Пипнах го ,галейки едно куче и доста ме изтормози но за разлика от доста хора попаднах на свестен лекар ! Общата практика е да се повтаря ,понякога дори и потретва мазането с онази смрадлива гадост ,което обаче води до изгаряне на кожата и появяването на екземи ! След като веднъж се обезпаразити човек както трябва – няма страшно !
  От там нататък индивидуално хората се възстановяват . Често в следствие въобразяване пациентите си въобразяват че са заразени отново ! В Студентски град има добър кожен специалист !

  Reply
 11. Деси

  Притеснява ме това,че след лечението с АКАРОЛ,продължава да сърби ужасно,особено след баня и нощно време. Задавам си въпроса,дали изобщо имаше смисъл… Изпълнихме всички указания,включително и целия ад с прането,и пак не виждам особен резултат. Дали да не пробваме и с ПЕРМЕТРИН?

  Reply
 12. Деси

  И друг въпрос,ще има ли ефект ако дезинфекцирам с някакъв силен препарат местата който не могат да бъдат обработени температурно,като дивани , матраци, даже и килими? Защото имам чувството , че тези гадини са навсякъде и ще ни заразяват отново и отново…… 🙁

  Reply
 13. Григор Post author

  @Деси: Резултатът трябва да го види или не кожен лекар. По мои впечатления перметринът върши по-добра работа от акарола, но все пак лекарят е, който дава окончателно мнение.

  Reply
 14. Деси

  Така и не намерих перметрин, дадоха ми циперметрин,който даже не знам как да го използвам.А колкото до лекарите,ходих многократно, като диагнозите варираха от алергия до нещо на нервна почва, докато не се заразиха и децата и съпруга ми.

  Reply
 15. Деси

  Въпросът ми е,мога ли да използвам циперметрина ,освен за пръскане и за нас?

  Reply
 16. Григор Post author

  @Деси: Циперметринът е точно същото. Твърди се, че е безвреден за топлокръвни; ветеринарите го използват много често и от много време – ако имаше някакви особени вредности, щеше да си е проличало, па макар и върху животинчета. Все пак са същата биология като нас.

  Reply
 17. Деси

  Здравейте отново,искам да споделя вече твърде големия си опит с борбата срещу
  таз твар.След двудневна употреба на циперметрин,както върху нас,така и върху
  всичко друго в къщи,забелязвам подобрение.Все пак не смея да се радвам много ,
  като се има впредвид по-горе написаното,а именно че борбата е безмилостно жестока.
  Реших да пиша толкова рано,за да могат и други хора да се възползват от опита ми и
  са опитали вече всичко,а имат съмнения относно циперметрина.
  Констатирах,че въпреки съмненията за токсичноста на циперметрина,ползите от него наистина
  са повече от колкото вредите (да се надяваме,но за сега е точно така). След употребата на
  разтвора върху мен и другите членове на семейството,забелязваме,че при баня вече сърбежат
  чувствително е намалял и е само на много малки учатстъци от тялото,а и никой от нас няма оплаквания свързани с токсичноста.Хубавото на циперметрина
  е,че е две в едно,защото с разтвора напръсках цялата къща. Независимо от цялостното неколкократно
  изпиране на 95 градуса,обработих с разтвора и матраци,одеала,възглавници,килими,холни гарнитури и
  де що има из вкъщи.Не пропуснах и обувки,чехли и други подобни,трудни и невъзможни за изпиране неща.
  Надявам се да съм се преборила с гадините,което нямаше да стане без помоща на д-р Гачев.Благодаря ви за което,без вашето мнение не бих се решила да използвам
  циперметрина 🙂

  Reply
 18. Григор Post author

  @Деси: Употребявайте го в предостатъчни концентрации и дози, и упорито – продължете да пръскате дори малко време след като проблемът е изчезнал. Иначе рискувате да селекционирате гадини, устойчиви срещу него. Вероятността е нищожна, но е неприятна.

  Reply
  1. Rumi

   Чета коментарите и с ужас разбирам,че има толкова хора с този проблем.Не знам как ми се лепна това чудо,но съм така от ноември досега.Най-лошото е,че съм в друга държава,и не говоря езика.Не знам дори къде има болници ,лекари .Преди това,ходих на лекар и ми изписа Sarcob/Permetrina,…Значи,изкъпвам се ,преди да си легна през нощта,трябва да стоя намазана от 8 до 12 часа ,след което пак се мъчиш.Сменяш дрехи,..и т.н.Сърбежите понамаляха,да.Трябваше да повторя всичко това на седмият ден.Направих го Поуспокоих се,.Но след около седмица пак започнаха сърбежите..Нямах повече крем.Поръчах на моя приятелка да намери начин да ми годостави.Успя.Изчаках няколко дена и пак наново.Къпане,мазане ,и пак къпане.Тоз път изчаках и го повторих на шестия ден.Всичко с голямо старание и внимание ,Направих така,че да ми остане крем и за още веднъж.След още 6 дни пак го направих И се надявах да ме оставят на мира тия микроскопични гадорий.Така,че три пъти на всеки 6 дена.последва успокояване ,и от 4-5 дни ,през ноща е ужасно…Опитвах се да не ги чеша,да не ги пипам дори,но няма начин.Чувствам как хиляди нещица лазят по мен,..това е лудост.Засега наблягат на краката ,коленете и зад коленете,сгъвката на крака,прасците,и около петите.Също пак започнаха да ме сърбят ръцете и между пръстите,Стоя и си мисля,…защо нищо не помага?Крема е само с лек.Предписание.Опитах се да си го купя в няколко аптеки,но не,не ми го дадоха.Защо на мен не ми помага Permetrina?

   Reply
 19. Деси

  В упътването пише да се разрежда 1мл. на 1л. вода.Аз го разреждам 1,5 мл. на 1л. за всеки случай. За сега сме се пръскали по два пъти и толкова съм пръскала в къщи.Дали е достатъчно за сега? И дали да не направим профилактично пръскане след 7 дни?

  Reply
 20. deniiiiiiii

  Здравейте, бих искала да помогна на всички, които страдат от краста. Най-добрият лекар, който излекува мен и майка ми е д-р Чавдар Карабахчиев! Кабинетът му се намира 7-ма поликлиника! Много добър специалист!!!

  Reply
 21. Григор Post author

  @Деси: Циперметринът носи и доста по-концентрирани разреждания – срещу хлебарки например се пръска разтвор 10, 15, дори 20 мл на 1 л. вода. По два пъти може да не е достатъчно – бих препоръчал два-три дни след последното пръскане да има още едно, още едно на 7-ия ден, след това на 11-тия и на 14-тия. За всеки случай.

  Reply
 22. Деси

  А каква да е концентрацията на разтвора,който използваме за нас? Все пак няма ли опасност,макар и нищожна,за изгаряне на кожата от твърде концентриран разтвор?

  Reply
 23. Деси

  deniiiiiii, би ли споделила какво лекарство използвахте за вашето лечение,тъй като ние сме от провинцията и нямаме възможност да посетим този специалист?

  Reply
 24. Григор Post author

  @Деси: Не съм пробвал да пръскам хора с концентрация като за хлебарки, но подозирам, че дори тогава ще е безопасно. Съществува някакъв шанс човек да се алергизира, както и с всичко друго, но реално е малък. А и го има и при най-малките дози…

  (За илюстрация: при обработка на котки срещу бълхи или краста циперметринът се накапва директно на врата на котката, в силна концентрация. Докато се мие, котката го поглъща и той се излъчва после чрез мастните жлези на кожата. Тя отново го поглъща, и така се създава затворен кръг, който поддържа котката смъртоносна за инсекти и кърлежи в течение на седмици. Странични ефекти не съм чувал да е имало, а все пак котките са същата биология като нас.)

  Reply
 25. Деси

  След 5 дневно пръскане,нормално ли е все още да имаме сърбежи,макар и много по-слаби от преди? Дори увеличих концентрацията на разтвора на 5мл. на 1л. вода , но все още имам съмнения,че сме се излекували. Сега се появиха червени петна и точици като убождане от карфица с корички, но без кръв и не сърбят. Има ли някакъв признак ,по който да мога да преценя дали има смисъл от циперметрина или отново ще ни се наложи да минаваме през този ад с друго лекарство?

  Reply
 26. Григор Post author

  @Деси: Досега не съм видял инсект или кърлеж, който да устиска на такава концентрация на циперметрин (освен хлебарките, но те не хапят). Описаните точици обаче ми приличат на ухапвания от нещо (което вероятно е някакъв инсект, но не е краста). Моят съвет е просто да изчакате още няколко дни, без пръскане, за да се види каква е ситуацията.

  Reply
 27. Деси

  След като изчаках няколко дни, сърбежа намаля до минимум,но днес забелязах ,че са ми се появили няколко нови пъпчици.Не са пълни с течност,но при допир ме сърбят.Никой друг от семейството няма нови пъпки.Дали не ме повтаря отново?

  Reply
 28. Григор Post author

  @Деси: Мисля, че тях е добре да ги види кожен лекар. Най-вероятно е нещо друго, което върви успоредно с крастата и е било прикрито от нея.

  Може обаче да е и всякаква друга най-неочаквана история. Възможно ли е примерно там, където работите, да има бълхи? Или да сте алергична на нещо, с което имате от време на време контакт?

  Reply
 29. Деси

  Със сигурност там където работя няма бълхи,работя в офис, и не съм на работа вече втора седмица,взех си отпуск за да се справя с проблема.А и в къщи няма инсекти след всичкото това пръскане… а и никой друг от семейството няма нови пъпчици.Колкото до алергиите,мисля , че нямам такива.

  Reply
 30. .....

  Няма да разказвам историята си.Искам само да споделя ,че Акаролът може да е ефективен само при първите няколко мазания,след това няма ефект,единствено с обтриването може да се разнесе и до места,където тази гад не е била.Циперметрина и Акарола ужасно алергизират кожата.Сярата-спрямо нея паразита трудно развива резистентност.Прави се 30%крем,но със свинска мас,защото достига по-дълбоко в кожата,възелина и другите мазила имат повърхностен ефект.Годността на серния крем е около 1мес.-20дни.Местата със сьрбеж и пъпки може допълнително да се пудрят със сяра на прах.Сярата също алергизира,изсушава кожата.След като се приключат процедурите и се изкъпите се мажете с кремове и тоалетни млека за суха и чувствителна кожа-серията на Талодерма е ефтина и добра.От всичко,което прочетох до тук не съм съгласна с прибирането в наилони и твърдението,че всичко което не е било в контакт с тялото ни 3 седмици е годно за употреба.Ще Ви споделя следното:палто прано на 100гр затворено повече от 6 мес в черен наилон,в последствие извадено и проветрявано на простира повече от 2седмици ме инвазира отново,същия ефект с памучни блузки изварени на котлона повече от 1 и половина и гладени на макс.пара.Внимаваите с концентрираните разтвори на циперметрин,колкото и да сте отчаяни….в токсикологията на една болница имаше смъртен случай на мъж натровен от него в стремежа си да пребори този паразит.Кожата на човека е около 2квадратни метра и има невероятната способност да пенетрира(всмуква/ вещества с достатъчно малка молекула .Четах и за борбата с ток,опитах-има временен ефект само в началото и той се изразява в намаляване на сърбежа.УСПЕХ НА ВСИЧКИ няма място за отказване, и отчаяние,добра дезинфекция и 7дневно лечение е разковничето!

  Reply
 31. deniiiiiiii

  Здравейте, това което ми предписа д-р Карабахчиев е един крем, който се забърква. Най-добрата рецепта е сяра с мас, но това, което ми предписа той е една рецепта на крем използван дълги години ефективно срещу крастата. Рецептата е индивидуална, съставките са индивидуални, но кремът, който ми направиха в аптеката на ул. “Кирил и Методий“ в София съдържа сяра, която гори паразитите. Мазах се в продължение на 4 дни, два пъти на ден – сутрин и вечер и на 5-я ден се изкъпах. Доктора изрично ми каза да не си сменям дрехите, за да може лекарството да попие в дрехите и така да лекува. Нямам краста и забравих за нея от месец. Сега се мажа с един възстановяващ крем от дерматит, тъй като кожата ми се разрани от лечението ми със сяра и е възпалена. Доверявам се изцяло на лекуващият си лекар, той е един от най-добрите специалисти, на които съм попадала, отделя много внимание и грижа за пациента.

  Reply
 32. Николай Филчев

  Мен също ме мъчи тази краста. Заразих се преди 5 месеца, мазах се с АКАРОЛ 4 дни без да се къпя. Имах пъпки на тестесите които адски много сърят. Лекарят ми каза да ги мажа след като мине процедурата със спирта с някакво мазило и ще се махнат но им трябвало време може би месец. След акарола спряха сърбежите по тялото уж бях излекуван но пъпките по тестисете се махат и появяват нови и нови. Смених 5 6 вида мазила които лекарят ми преписа но те несе махат. Вече 5ти месец стана и те още неса се махнали. Наскоро ми се появиха обреви на предмишниците които също сърбят. И реших да направя пак процедурата с АКАРОЛ. Просто незнам какво да правя вече. Някои да помогне моля…..

  Reply
 33. Креми

  По колко пъти на ден се третирате с разтвор от циперметрин?

  Reply
 34. anna

  Мен също според доктора ме е нападнала краста. От 3 дни се мажа с АКАРОЛ и пера, но за сега няма ефект. Възможна ли е да се прояви краста след осъществен конракт с хотелски кърпи и бельо преди 70-80 дни? Или това е нещо друго? Нямам обриви между пръстите на ръцете, а само по шията, под мишниците и корема.

  Reply
 35. deniiiiiiii

  Хора, спрете да се мажете с Акарол! Ходих вече при двама лекари дерматолози и двамата ми казаха да спра да използвам Акарол, защото е боклук!

  Reply
 36. buba

  днес за пръв път се напръсках с циперметрин .три дни се мазах с АКАРОЛ но без успех според мен.Искам да знам как да продължа с лечението според вас?

  Reply
 37. .

  Здравейте,имам краста искам да попитам възможно ли е да заразя куче?!

  Reply
 38. mnookoftimie

  nqkoi moje li da mi kaje za Permethrin varshe li rabota zashtoto i az skoro se zblaskah s tozi problem Akarola mi oblek4ava sarbeja no ne napalno i kakto gledam nespirat da izlizat novi papki apak starite neizglejdat da iz4ezvat molq vi pomognete

  Reply
 39. mnookoftimie

  kogato svarshite procedyrite s acarola kapete se s hladka voda kupete kloveit 0.05% krem predi da nanesete samo na papkite predi tova da bade dezinfikcirate s spirt 95% 🙂 az po4nah da se opravqm ot 2 sedmici go imah i sega imam zna4itelno podobrenie ot 3 dni do oshte edna sedmica mislq 4e shte se opravq napalno 😀

  Reply
 40. Alex

  Здравейте.

  Пиша това, тъй като ми направи впечатление, че когато аз търсех информация, изключително рядко попадах на епилог и всичкото, което намирах бяха съвети и отчаяни вопли за помощ, но не и последващо проследяване на ефекта от леченията и т.н.

  Нарочно пиша след толкова време, тъй като исках да съм сигурен, преди да мога да дам някакъв категоричен коментар. Надявам се обаче да съм здрав и да съм се отървал (отдавна) от този проблем.

  Искам да направя уговорката, че принципно все още не съм категорично убеден, че съм се сблъскал с краста (по-горе съм описал симптоматиката ми), но все пак няколко доктори са ме преглеждали и всички са залагали на тази диагноза.

  В рамките на около 4 месеца (ноември-февруари) съм провеждал многократно и долу горе ежеседмично лечения с перметрин (около 8 пъти може би) и веднъж с акарол.

  За мен лично перметринът е много по-рационално и приятно за използване средство. Не оцветява, не мирише, ползва се 8-24ч. и не е неприятен. Акаролът от друга страна е изключително неприятно вещество, 3 дена се маже без измиване, а на всичкото отгоре при мен, а прочетох и при други, по неизвестни причини предизвиква изключително неприятно усещане (парене достигащо до болка) на някои места (основно гениталии).

  Тази болест протича с различно психологическо състояние на пациента. Поне при мен се редуваше оптимизъм с отчаяние. Предполагам това е нормално. Трезва оценка е трудно да се направи, особено след като не съм специалист, но като цяло, а и особено след като си се излекувал, мисля, че болестта действително не е толкова страшна и по скоро страхът и отчаянието у пациента са големи в пиковите периоди. Всички доктори с които съм се виждал не бяха впечатлени, нито ги притесняваше, че могат да се заразят и така нататък. С българският кожен лекар дори имахме сериозен физически контакт и тя ми каза, че се “радвала” на такива болести, понеже не били опасни и са лесно излечими, за разлика от други кожни генетични и ракови заболявания. Тя дори каза, че нямало практика да се спират децата от детска градина и след провеждане на лечение, не би трябвало да има заразност и проблеми.

  Действително, обективно погледнато, след третиране, не би трябвало по тялото да има живи и активни паразити. Единственият проблем остава повторното заразяване и заразените дрехи.

  Сега, аз не съм сигурен кога точно съм се излекувал от болестта. Склонен съм да вярвам, че не е било от първия път, но също така и мисля, че последните няколко пъти са били по-скоро ехо и следствие от параноя. Четох а и доктора ми каза, че е възможно до 6 месеца след заразата да изкачат отделни пъпки и излюпват паразити, които обаче са неспособни да се размножават и умират. Фактите са, че последните няколко пъти като избиваха пъпки, бяха ограничено количество и то все на местата, на които са били и предишните огнища.

  В рамките на тези 4 месеца, съм живял и споделял в различна степен жилищна площ и предмети с различни хора, както и съм имал интимни контакти в “светлите” периоди и до този момент не ми е известно, който и да е да се е заразил.

  Все пак не бива и да сме съвсем безхаберни. Ето според мен няколко ключови момента на база моя опит:
  1. по възможност сменете местообитанието си и дрехите си напълно за седмица-две (за добро или зло, аз имах тази възможност и дава някаква увереност, че паразитите ще са умрели за този период)
  2. по време на лечението и след това се ограничете до 1-2-3 (чисто нови) чифта дрехи, всичко останало да не се пипа и ползва. По избор, дрехите могат да се перат всеки ден и редуват, но няма голям смисъл. Ако сте излекувани, няма смисъл да сменяте дрехите, ако пък все още сте заразни, само въпросните чифтове дрехи ще са инфектирани, а другите междувременно ще се “чистят” или запазят чисти. В крайна сметка за период от 2 седмици в самия край на периода аз перях чаршафите и дрехите си всеки ден на 60-75-90 градуса, за собствена сигурност и успокоение, но според мен ако бях направил това още в самото начало, може би нещата щяха да са по-различни. Тъпо е да носиш едни и същи дрехи 2 седмици, но е важно да се пазят останалите. И ако ги перете на висока температура, просто трябва да ги прежалите съответните комплекти. Най-добре стари дрехи или нови, евтини и памучни. Моите повечето издържаха прането, но все пак им оказва влияние.

  Пъпки не са ми излизали от края на януари, поне не и такива, поне не и по гениталиите и на старите обичайни места. Излизат ми от другите пъпчици, дето си ги влача от край време. Понякога ме засърбява лека, но по-скоро на психологична основа. За известен период имах известно раздразнение и засушаване на кожата, но с едно душ “олио” (не знам как е на български) нещата се оправят. Вече нося повечето си дрехи, макар че все още имам 1-2 чувала “зимни” дрехи, които не съм разопаковал.

  Та като цяло искам да кажа, на хората, които те първа се сблъскват със заразата, да има надежда и търпение, независимо колко отчаяни са и да не изпадат в истерична параноя. Нещата се преодоляват и не са толкова страшни.

  Все пак елементарна хигиена, дистанция, предупреждаване на хората с които сме имали контакт и грижа за заразените дрехи следва да се спазва.

  Reply
 41. kristian

  Лечение на краста с Акарол

  Един от възможните методи за лечение на краста е използването на спирт. Необходимо е три пъти на ден поне да си вземате душ и след това с помощта на памук да намазвате цялото тяло с продукта Акарол. След всяка баня бельото и дрехите се сменят, а тяхното пране става при висока температура. Това е необходимо, за да бъдат унищожени всички кърлежи причинители на краста za6to vsichki doktori govoryat che ne tryabva da s kypi6 pri lecheni s akarol hah

  Reply
 42. Косте

  Здравейте! Моля някой да ми каже от къде мога да си купя Permethrin крем за мазане. В Русе като кажа по аптеките и ме гледат умно , не са чували за такова лекарство. Имат единствено акарол ама като си спомня как мирише и че няколко дни не трябва да се къпя ужассс, навремето като тийнейджър ми се беше случило и беше много голяма борба. Сега 15г. по късно направо не знам от къде ми дойде. Всъщност съм почти сигурен че е от едни масажни столове където ги има по моловете защото бях с къси гащи и сърбежите ми започнаха от краката там където ги масажира. За съжаление в началото и през ум не ми минаваше че може да е Краста и си мислех че нещо ме хапят комари или други гадини. Обаче се разнесе по ръцете , корема , задника , бедрата ужассссс….. Моля някой ако иска да помогне да ми изпрати по куриер с наложен платеж Permethrin ще съм му много благодарен , много аптеки обиколих и никъде в Русе няма друго освен Акарол. Взех от ветеринарна аптека Ципермитрин но малко се притеснявам да го използвам вътху себе си.

  Reply
 43. Григор Post author

  @Косте: Перметринът е именно и точно циперметрин. От каква аптека ще го вземете няма никакво значение. Не се безпокойте за използването – ако циперметринът ви създаде проблеми (доста малко вероятно), и перметринът ще ви ги създаде, едно и също е.

  Reply
 44. Косте

  Хората пишат за някакъв мехлем Перметрин. От ветеринарната аптека ми дадоха Циперметрин в малки шишенца по 9мл. който се разрежда във вода, направих даже по-силен разтвор но след като се напръскам доста бързо изсъхва и мисля че няма ефект , а ако е като крем мога цяла нощ да спя с него. Някой ако знае от къде мога да взема моля да помогне! А иначе водния разтвор който взех мисля че е подходящ с него да се третират дрехите и завивките като се накисват.

  Reply
 45. Григор Post author

  @Косте: Не е никакъв проблем да се направи и на крем – просто го размесваш в подходящо мазило. Може примерно да е във вазелин, продава се в аптеките, и става екстра унгвент. Само трябва да оставиш водния разтвор да изсъхне, преди да добавиш вазелина.

  Reply
 46. Косте

  Искам да попитам за крем как може да се направи. Значи гледам в Ebay има Перметрин 5% на крем. Значи аз вземам едни малки шишенца Ципермитрин по 10мл. и го разреждам с вода. Ако на 10мл. Ципермитрин сложа 200мл. Вазелин ще получа ли желания крем 5%. И има ли нещо специфично при забъркването. И най-вече ме притеснява да не се натровя нещо. По принцип бих си поръчал от Ebay ама там докато дойде а и нямам карта която да регистрирам на пейпал а ме е срам да помоля някой приятел.

  Reply
 47. Григор Post author

  @Косте: Съмнявам се дали ще стане 5% – надали в шишенцето разтворът е 100%, щеше да е сух препарат. На шишенцето сигурно пише колко процентен е разтворът му. Но по спомени е доста гъст, а надали между 5% и 2-3% ще има особена разлика в ефекта.

  Reply
 48. Червено хапче

  Преди два-три месеца имах неблагоразумието да пробвам дреха в магазин за втора употреба. Точно където въпростана дреха се е допирала до оголената от голямото ми деколте кожа, след няколко дни се появи характерният обрив. Тогава нямах никаква представа, че е краста, но после на 3 нови места наблизо се загнездиха същите образувания и вече беше ясно, че е зараза. Не стигнах до етапа на нетърпим сърбеж.

  Сега преценявам, че постъпих неразумно. Не отидох на лекар, а открих информация в интернет, купих си акарол и спазих всички предписания, като особено се постарах с дезинфекцията и изваряването на всяко парцалче, до което сме се докосвали аз или съпругът ми. И досега не съм сигурна, че той се е заразил, но порядъчно го измъчих с процедурите по мазането и изваряването на дрехите.

  Изварявах всички дрехи, завивки, хавлии. В горещото време (над 40 градуса на сянка) поставях възглавниците и дюшеците на слънце. Извадих от употреба всяка тапицирана мебел. Понеже прецизно бях спазила инструкциите, прекратих изпълнението им след 4 дни мазане и изваряване. Тогава все още бях оптимистка и вярвах, че е нужно само време за окончателното изчистване.

  Мога да потвърдя мненията, че акаролът не лекува крастата. Не се появиха нови огнища, но старите не се повлияха и след внимателните наблюдения се убедих, че паразитът вътре продължадва да си живее. Вместо да намаляват и изчезват някои от старите каналчета дори се издуха и зачервиха, други си останаха непроменени – с гадната сива точка в средата, където каналчето излиза на повърхността на кожата. Само 2 връхчета бяха изпълнени с белезникава течност. В друга част от каналчетата според мен акарите наистина загинаха и те заприличаха на обикновени гнойни пъпки. Споделям най-подробно тези наблюдения, защото през цялото време именно по промените на каналчетата се ориентирах как върви лечението, но не открих толкова важното за мен подробно описание.

  Разбирайки, че не сме окончателно излекувани, продължихме да се мажем с акарол, вече в комбинация със серен мехлем. Имаше ефект, но минимален. Изтощихме се и се изнервихме от изваряване и обеззаразяване, но пропуснахме нещо – презрамките на чанти и раници!!!

  Така си докарах последното гнездо на дясното рамо, където обикновено стои презрамката на чантата ми от напа. Точно тези пъпки бяха пълни с белезникавата течност. Мъжът ми получи малко по-различни на вид обриви на двете рамена. Предположих, че се е заразил от презрамките на раницата, но е много вероятно той изобщо да не е имал краста. В следващите дни, въпреки лечението с акарол и сяра, неговите обриви и сърбежи продължиха да се увеличават към гърдите. При мен подобни явления изобщо нямаше.

  Alex прекрасно е описал психологичните проблеми. Съгласявам се с всяка негова дума, но в моя случай отчаянието доминираше. Консултацията с лекар със сигурност би ми помогнала, но така и не я направих.

  Подтикнати от отчаянието предприехме поредната неразумна стъпка. От ветеринарна лечебница взехме циперметрин, чешко производство, марка Бандит, 10%. За да не ни откажат, твърдяхме че е за куче. Предложиха ни и друго средство, специално създадено за краста – neostomosan, в ампула от 5 милилитра. Снабдихме се и с него. Пренебрегнахме предупреждението на ветеринарите, че тези препарати са много опасни.

  Първоначално разтворихме neostomosan в 1,5 литра вода, вместо в 1 литър по препоръката на ветеринаря. Третирахме цялото тяло. Имаше много бърз положителен ефект – обривите и сърбежите на съпруга ми изчезнаха за няколко часа, макар че неговата краста е под въпрос.

  При мен ефектът беше още по-интересен. След намазването много бързо се появиха единични пъпки от акарите на левия ми крак, възможно най-отдалечен от заразяването (от деколтето, през дясното рамо, до тила). Точно за левия крак бях използвала най-малко препарат. Явно гадините, оживели след седмици лечение с акарол и сяра, бягаха от напоените с отровата места и търсеха по-малко отровно убежище. Обаче вече нямаха жизненост да се забият надълбоко. Така дори каналчетата по дължината си останаха на повърхността на кожата и за пръв път можах да ги забележа точно каквито са по описание – дълги до 1,5 см сиви линии. Поставих компреси с разтвора върху тях и за няколко часа изчезнаха.

  Окуражени от резултата, но и наплашени от упоритата зараза, решихме да продължим с драстичните мерки. На този етап не усетихме обезпокоителни странични явления. Само при мен имаше съвсем леко, почти незабележимо неразположение – тежест в сърдечната област и леко замайване. Но от акарола всъщност се чувствах по-отровена.

  Използвахме препарата и за обеззаразяване на дома, така че бързо свърши. Оставаше ни циперметрина и приготвихме разтвор по описания по-горе от Деси начин – 5 мл. на 1 л. вода. Не знам дали купеният от нас циперметрин (чешки, бандит, 10%) е по-концентриран или по-неподходящ за лечение на краста, обаче получихме мъчително парене в продължение на часове. На следващия ден пръсках мебелите с остатъка от разтвора. Няколко пръски попаднаха по кожата ми и въпреки обилното измиване, там получих парещи обриви. Мъчиха ме цяло денонощие.

  Все още не бяхме победили крастата. Продължихме с нова доза неостомосан. Направихме го по предписанията на ветеринаря за куче, малко по-концентриран от първия път. След третото намазване усещах по-осезателно страничните ефекти, но още ме тревожеха упоритите първоначални гнезда на зараза. Там акарите се бяха окопали надълбоко и никакъв препарат все още не беше ги ликвидирал. От друга страна обривите по гърдите на мъжа ми и сърбежите му не изчезваха. Решихме да поставим компреси от разтвора. Държахме ги около 3 часа.

  По този начин най-сетне унищожих живите крастови акари в тялото си. Подутините и зачервяванията изчезнаха, на тяхно място останаха само тъмни петна, покрити със завяхващи люспици от кожа. При съпруга ми нямаше същия резултат. Обривът и сърбежът не изчезнаха. Решихме на следващия ден той да отида на лекар, най-после!

  На сутринта мъжът ми за всеки случай се намаза отново. Аз бях решила да прекратя, защото усещах леко прилошаване. Но от солидарност и за по-сигурно – нали леченито на двамата трябва да е едновременно, направих последна процедура. С това вече се натрових. Преди три дни. По трудния начин разбрах, че крастата може да се окаже бял кахър.

  Мисля, че човек с болни бъбреци, сърце или черен дроб трудно би го преживял. Извърших глупост и в никакъв случай не бих постъпила отново по този начин.

  Според кожния лекар, напълно сигурно и категорично, съпругът ми не е имал краста, а дерматит. Много вероятно, предизвикан от “лечението”.

  Reply
 49. geri

  Аз лятото имах такъв проблем 1 месец така и не разбрах, че имам краста докато не отидох на лекар и разбира се ми предписа АКАРОЛ .. След 4 дена мъчения взех че се пооправих, но останаха места на които продължи сърбежа (около гърдите, подмишницата и др. места) наскоро пак явно съм се заразила и сега се чудя какво да правя .. Лечението с този перметрин колко време е тъй като съм на училище посмъртно е да ходя с един тоалет всеки ден :Х ПОМОГНЕТЕ ! Искам да се отърва веднъж завинаги !

  Reply
 50. Червено хапче

  Geri, ако си от София, отиди при посочените тук компетентни лекари. Предполагам, че ще ти предпишат серен мехлем по рецепта. Това наистина е безвредно и ефикасно, нищо че е малко по-продължително (поне седмица). Съжалявам, че аз не постъпих така, а рискувах доста лекомислено и дори не съм сигурна дали се отървах без трайни увреждания на здравето.

  Reply
 51. боян

  денонощие в хладилника и след това ютия достатъчно ли е за дрехите, които не могат да се изперат на повече от 40гр. ?

  Reply
 52. Григор Post author

  @боян: Денонощие или месец в хладилника не вярвам да създаде съществени проблеми на акарите. Ютията също: ако не могат да се перат на повече от 40 градуса, няма да могат и да се гладят кой знае колко. По-скоро може да си струва изпиране с разтвор от циперметрин.

  Reply
 53. боян

  Никак няма да е лошо някой да събере всички данни от хората и лекарите и някак да я подреди в нещо смислено, на едно място.

  Reply
 54. боян

  Хм, защо малкия ми коментар отгоре “Никак няма да е лошо някой да събере всички данни от хората и лекарите и някак да я подреди в нещо смислено, на едно място.” излезе, а големия, който написах преди него, го няма?

  Reply
 55. Григор Post author

  @боян: Не виждам никакви следи от опит за пускане на друг коментар. Удобно ли е да го пуснеш пак?

  Иначе, идеята „някой“ да го направи е чудесна. Ако сега предложиш и кой точно да е този някой, ще е и смислена.

  Reply
 56. Christina

  Здравейте,
  аз съм заразена от около 20 дни, вече ми пробутаха Акарол и естествено не ми мина, това беше причината да се разтърся във разни форуми. Изключително съм благодарна на всички, които са писали тук, защото хората само се оплакват и питат в интернет пространството какво да правят,но малко пишат какво са преживели, за да помогнат на други, които тепърва се разболяват. Като оздравеят после не ги интересува. Смятам да се здобия с циперметрин и да видя как ще ми повлияе, както и да турбо-хигенизирам дома с него :)) Поелайте ми приятно пране :)))

  Reply
 57. Григор Post author

  @боян: Ахааа, ориентирах се по линка. Антиспамът го е изритал – коментари, които се състоят само от линк, са типични за спама.

  Reply
 58. боян

  Странно, защото е повече текст и 1 линк за разлика от малкия по горе, който мина нормално.

  Reply
 59. боян

  Все пак ще кажете ли нещо относно коментара на въпросния дерматолог? Срещнах всякакви твърдения относно времетрайноста на живота на тези акари извън човешкото тяло и на различни температури.

  И с кои места вкъщи (относно гостите) /в работата трябва да се внимава, за да не се заразят другите? Белината върши ли работа за тоалетната?

  Интересно, че досега не срещнах човек, който да казва, че се е излекувал с Акарол, пък перметрина трябва да го взимаш на някакви разтвори и да бъркаш. Ако лечението ми се удължи, ще си го поръчам (на крем) от йбей. Какво безумие.

  Reply
 60. Григор Post author

  @боян: В качения във wiziq коментар поне аз виждам само линка, никакъв текст. Нямах време да гледам нещата, така че не знам какъв е коментарът на дерматолога. Извън човешкото тяло тези акари могат да живеят до около две седмици (в хладилник – и повече). Трябва да се внимава с абсолютно всички места. Белина в достатъчно обилни дози (не е нужно да е много концентрирана) върши работа за тоалетната. Перметрин може да бъде поръчан от ветеринари под един куп търговски марки – аз лично съм изпробвал „Бандит“, върши работа. Само трябва да им кажете, че е за куче, защото за човек няма да ви го дадат.

  Reply
 61. боян

  Значи във фризера даже им е добре?

  Ох, не знам какво става с тоя коментар наистина, беше дълъг, но както и да е. Въпросния, уж важен дерматолог, казеа следното:
  (последно се пробвам да кача комента тук – https://docs.google.com/file/d/0B2GFWxtl4merdlZpVmZ0MWU1d28/edit?authkey=CKerq8sB&authkey=CKerq8sB )

  “Тук е мястото да кажа, че акарът е много чувствителен на промените във външната температура. Затова съветваме пациентите на лечение, като изперат чаршафите и дрехите си, да ги изгладят с гореща ютия. Ако платът не позволява гладене, достатъчно е да оставите дрехите на простор за 24 часа. Температурните колебания убиват акарите.”

  Извинявам се за досаждането с поредните въпроси. Не, че не съм ходил на лекар, но все пак искам да имам информация за какво иде реч. Тръгнах от проверка на Акарол-а, който ми предписаха и т.н….
  Днес свърших с това, което пише на опаковката, пера и гладя постоянно, пък да видим. Имаше въпроси по-горе за компютъра, които също са ми интересни, тъй като това правя по цял ден.

  Reply
 62. Григор Post author

  @боян: Не съм сигурен точно за крастата, но доста акари на ниска температура хибернират – издържат много по-дълго, отколкото при нормална. Затова хладилникът ми се струва потенциално лоша идея.

  Reply
 63. Косте

  Здравейте! Аз ще споделя моя опит сега. Имах проблем преди около 2 месеца и тъй като за втори път ми се случва бях психически подготвен за една дълга борба с крастата. Макар че първия път беше може би преди 13-14години спомена е ужасен, хората те канят на гости ти не ходиш те не доумяват и не можеш да им обясниш, както и да е давам моите препоръки за лечение!
  Бях прочел за Акарола и знаех че много мирише и за това започнах направо с Ципермитрин от ветернарна аптека. Взех някакъв български беше 0,80лв. едно малко шишенце за около 5л. вода. Сложих разтвора във шише вс помпа от препарат за миене на стъкла и започнах да се пръскам. Имаше ефект на намаляване веднага на пъпките , но за съжаление се появяваха нови и нови и така може би 2 седмици тогава реших че е слаб разтвора започнах едно шишенце в 2л. вода да приготвям пак около 2 седмици и пак след кратък период на облекчение в който си мислиш че си се отървал се появяват. Тогава в отчаянието си реших да взема Акарол. Много внимавайте с това , явно има хора чиито кожа е чувствителна към него и аз съм един от тях. Намазах се с Акарол и около 10мин. след това започна адска мъка цялата ми кожа изгаряше не можех да си намеря място и така и не минаваше тъй като е доста мазен и нито се изпарява нито се измива обикалях цяла вечер започна да отшумява едва след около 2 часа което ти се струва страшно много а да не кажа че даже и на сутринта го усещах на някой места. В един момент дори ми беше минала идея да се навра под студения душ за да облекчи изгарящата болка но реших първо да опитам на едната си ръка там където границата на търпимост на болка е по-висока , оказа се че след измиване с вода и сапун започна даже повече да ме гори и се отказах и така , както и да е преживях го. Мислех си на следващия ден “Мамка му поне ако съм се излекувал ще си е струвало” Да ама Не след няколко дни отново се появиха гадините. Тогава вече реших да се взема в ръце и да направя всичко възможно да се оттърва защото то така не се живее. Не смееш да се видиш с никого посред лято а ти целия в пъпки да отидеш някъде с преспиване и др. неудобства. Какво направих: Купих много Ципермитрин около 10шишенца от ветеринарната аптека направих разтвор малко по-концентриран от показаното 10мл на 5литра вода в него накиснах всички дрехи и друг 10мл. на 3литра с него пръсках себе си. Купих и 2 мухозола като видях че една от основните съставки е Перметрин с тях сутрин като станех си махам бельото от леглото и пръсках тапицерията и възглавницата че тъкмо до вечерта вече да не миришат. Както и да е дълго е в началото пак не успях защото пак може би пропусках нещо но с всеки следващ път се приближавах до целта и накрая се оттървах ще се опитам да обобщя спрямо моя опит едно лечение което е доста ефективно и не много трудно.

  1.Вземате Ципермитрин от ветеринарна аптека шишенца 9мл. – 10бр.
  2. Мухозол като гледате съставките да е с основна Перметрин.
  3. Най-важнот вземете Перметрин крем от Ебей нищо че ще почакате 5 дни иначе ще минат много повече все пак това там е крем и е направен за хора. Иначе и аз много се притеснявах да не се натровя и даже усещах едно замайване като се обливах с Ципермитрина.
  4.Вземате и едно празно шише с помпа от препарат за стъкла.

  Направете разтвор около 10л. вода и две шишенца Циперметрин (ако е необходимо и повече)в него накиснете за окло 40мин. всички свои дрехи , чаршафи , бельо и т.н. всичко до което сте се докосвали и то може да бъде изпрано след това изперете с предпране на по-дълга програма с много прах , защот дрехите стават леко мазни и трудно се изпират.
  Направете и един разтвор 1,5л. вода с едно шишенце Ципермитрин и напълнете шишето с помпата. Започете с шишето с помпата и мухозолите да третирате всичко къде що видите – легло, канпе , възглавница, колата ви вътре по тапицерията и килима ако щете абе облейте яко , затваряте помещенията и намажете себе си с крема като дрехите с които сте били до тогава също накиснете в разтвор и изперете. Правете това сутрин защото доста се умирисва всичко от мухозола че до вечерта да може да си легнете в леглото. Поторете това 3 пъти през ден. 99% успеваемост гарантирам. Внимавайте само да не се натровите в желанието си да се отървете , обърнете повече внимание на това да не пропускате места или дрехи за дезинсекция от колкото да се мажете постоянно , защото все пак си е отрова това.

  Съжалявам че поста ми е доста разхвърлян и на места може би безмислен но нямам време да го редактирам , а и надявам се да ми простите защото току що ставам и освен това най важното е да помогна на някой ако мога!
  :)))) Приятен ден и не се отчайвайте!

  Reply
 64. Christina

  Такамммм… Здравейте, аз съм Христина, бях обещала да пиша какво се е случило и с мен и имам доста по-различни новини за вас!

  Началото- Започна да ме присърбява тук-там, след дни почна всичко да ме сърби без видими обриви или поне бяха съвсем малки пъпчици. Не можех и да спямот сърбеж.
  След 2 седмици- Отидох на лекар ( Др. Ангелова, 29 поликлиника-много е добра, от цяла БГ идват хора при нея и много се чака), каза ми, че съм болна от краста.

  Първа стъпка: взимате с рецепта от аптеката (те ви го забъркват) 40мл Benzyl benzoate с 160мл рициново олио в едно шишенце. Най-вероятно това наричат останалите Акарол, или моето лекарство е по-различно не знам. Прибирате се, взимате горещ и дълъг душ и вадите памучна дреха (горна и долна), намазвате се и я обличате. Стоите с нея 3 дни, като се мажете сутрин и вечер без да сменяте дрехата и без да се къпете, за да може от дрехата ви да попива постоянно препарат в кожата. Изпирате целия си гардероб и почиствате всичко, както по-горе другите казаха. През това време докато се мажете препарата изкарва на повърхността на кожата ви ходовете и пъпките на вече мъртвите красти и яйцата им. Слет 3те дена се изкъпвате. Паниката, че сте още по-болен е задължителна. Отивате пак на лекар и се оказва, че вие сте излекуван вече, но сега сте болен от друго и сърбежа няма да спре, нито докато се мажете с това лекарство ,нито следващите поне 2 седмици, защото имате ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН пост дерматит от крастата.

  Втора стъпка: В следващите 5 дни не се къпете и се мажете сутрин и вечер с : Дипрозон крем (по обривите) и с Synchrobase omega крем по цялата останала кожа на тялото. Пиете сутрин Кларитин и вечер Зиртек – и двете са противоалергични таблетки. НЕ ядете : риба, боб, салам, ядки, мед, банани, шоколад и не консумирате алкохол. След тези 5 дни се чувствате по-добре,но пак се отива на контролен преглед.

  Трета: Още 5 дни се мажете с кремовете и пиете таблетките, не ядете пак същите неща. Вече можете да се къпете , НО много бързо ( 5 мин. максимум , 36градуса вода ) със специален душ гел- Atoderm Gel moussant, който слагате само по згъвките на тялото.

  Четвърта: след като минат тези дни спирате да правите каквото и да е и само се мажете с Synchrobase omega крем поне още месец и се къпете с Atoderm Gel moussant. От крема може да си слагате винаги като ви засърби. През цялото време на лечение и малко след това носете само памучни дрехи!

  Мисля ,че всички сте си тровили кожата с тоя перметрин и се заблуждавате, че сте непрекъснато болни. На вас най-вероятно пост дерматита ви отшумява докато се мъчите да ”оздравеете”. Не казвам, че методите ви за грешни, защото не съм лекар и не знам какво по-точно се случва във вашата кожа, само казвам как се развива самата болест попринцип. Тя се лекува за 3 дни и после е гадно, защото все сърби и все си въобразяваш ,че си болен и все переш като луд, и като те засърби малко някаде почваш да си мислиш ”Айде край, сега пак наново съм се заразил”. Глупости! Рапитайте бабите как са се лекували едно време с газ -маз и тн. и после са си стъргали кожата и пак с месеци след това ги е сърбяло! И твърдя, че без лекарско лице рискувате да си причините ужасни неща!

  Reply
 65. Червено хапче

  И аз дочаках щастливия финал на крастата. Christina е съвършено права, причиних си ужасни неща, които щях да си спестя, ако бях отишла първо на лекар.

  По описания от нея начин завърши успешно и моето лечение, но за 4 дни. Акаролът е бензилов бензоат, но изглежда в по-слаба концентрация. На нас със съпруга ми д-р Цеца Влаева от болница Доверие също ни написа рецепта за приготвяне в аптека – бензилов бензоат в рициново масло. И ние след това лекувахме дерматит, но сега вече най-после повярвахме, че сме се отървали от крастата.

  Reply
 66. мномиекофти

  Косте искам само да те попитам ако може малко по подробно да напишеш как си праскаше тялото колко пати на ден как по точно скед колко часа се капеш такива работи аз от много месеца стана се боря с крастата с акарол и после кловеит и ми минава после пак ми излизат после пак ми минава сега нямам папки само забелязах че малки и малко на брои папчици зеха да излизат имам сиви чарти на бедрата до слабините почти под тестесите малко неправилно и набарзо го написах дано се разбира 🙂

  Reply
 67. Косте

  Как по-точно да го напиша! Поръчай си крем и третирай себе си , а с разтвора всичко останало. прави го веднъж на ден 3 пъти подред през ден! Сутрин. Прочети го пак бавно! :))

  Reply
 68. мномиекофти

  интеревува ме докато чакам за крема от ебеу от ветеринарната аптека циперметрина с единиа разтвор дрехите и с другиа себе си нали си осещал замаиване това ме интересува по колко пати си се праскал с циперметрина единпат на ден през ден ли …

  Reply
 69. Косте

  Ами не знам точно. Пръсках се често може би всеки ден. Но проблема на разтвора според мен е че много бързо се изпарява и действа едва няколко минути което според мен е недостатъчно. При крема предполагам ще е по-добре защото е мазен и ще дейстава повече време даже по едно време бях решил да меся Ципермитрин с Вазелин и да направя нещо като крем но така и не стигнах до там. Оправих се преди това. Все пак препоръчвам ти крем готов от ибей щото не съм много сигурен за концентрацията и да не се натровиш, а крема ще има описание и все пак може да не е в България но в други страни си е официално регистрирано лекарство за хора.
  Успех ти пожелавам, имай търпение и обърни сериозно внимание на обработката на дрехите бельото и леглата, абе всичко до което се докосваш.Аз включително третирах и автомобила си защото беше лято и ходех по къси гащи , пръсках седалките и волана! 🙂

  Reply
 70. таня

  Аз искам да споделя как се излекувах от краста,но не е доказано че сам била болна точно от това.Симптомите ми бяха като на всички ,които четох,имах ужасни сърбежи и като се разчесвах ставаше още по зле.Получавах на места обриви като пъпки от комари.В един от многото коментари прочетох за едно лесно и елементарно лечение.А лекарството е 30процентен разтвор на сяра в свинска мас.Разтопява се маста/около 100гр/и като поизтине се слага сярата /около 2пакета по 30гр/и хубаво се разбърква.С това мазило се маже цялото тяло сутрин и вечер.Дрехите не се сменят няколко дена,но ако трябва да се ходи на работа естествено ще трябва да се сменят.Дрехите се перат на силна температура и се оставят няколко дена на терасата.По възможност се спи отделно от другите хора и на леглото известно време никои друг да не сяда.

  Reply
 71. mimi

  Здравейте…! От вече месец и половина страдаме от тази напаст – лошото е, че при нас започна първо от бебето (тогава беше на 6 месеца), както е писано по-горе, при бебетата обрива е нетипичен. Преминахме през много прегледи и консултации, но никой не разбра, че е краста, докато не изби и по мен. Изписаха ни Акарол и послушно всички в къщи минахме през етапа на мазане за 3 дни (на бебето беше разреден разтвор с мазнина). Сега след дългоочакваната баня и невероятното пране и чистене, се надявам да сме се изчистили. Но в мен се прокрадва съмнение, защото на бебето кожата е ужасна (горкото…), а мен ме сърби сякаш повече от преди…? Надявам се причината да е следствие от мазането с Акарол, както писа Christina…
  Ще пиша след окончателен резултат… Но питам може ли да мажа бебето с Циперметрин или нещо друго от изброените, ако , не дай Боже , не сме се изчистили сега?

  Reply
 72. боян

  Аз явно съм някакво щастливо изключение.

  Ходих на лекар, който ми предписа Акарол. Мазах се докато свърши, около 3 дни. Прах,замразявах и гладих колкото можах, но не съм бил чак толкова стриктен, колкото в горните коментари. Обривите изчезнаха, но наистина сърбежа остана и просто изчаках докато спре, което отне около месец. Еднократния контакт с едно момиче преди лечението не доведе до никакви последствия за нея.

  Reply
 73. Григор Post author

  @mimi: Ако не сте се изчистили, нямате много други опции. Така че да, налага се.

  Reply
 74. Anonymous

  Здравейте! Както писах по-горе, вече доста време се борим с тази ужасна краста… Съмнението си остана в мен… и след 14 дни непостоянен сърбеж и нови пъпки, решихме да напръскаме всичко в къщи и себе си с Циперметрин… Мина 1 седмица, но сърбежите и появата на нови пъпки се увеличиха… На 7 Януари отидохме отново на лекар. Той ни назначи Акарол, но този път без да го разреждаме на бебето и не 3, а 4 дни мазане… Вече сме изкъпани, но аз отново се съмнявам… Вече сънувам кърлежи…, всичко в къщи е изпрано…, някои неща се скапаха от високата температура… Аз съм стресирана, ужасена… уж всичко правя както трябва…, а сърбежите не спират и не спират – най-вече по бебето и мен….

  Reply
 75. Григор Post author

  Напълно е възможно сърбежът да има (и) друга причина освен крастата. Мосля, че ви трябва ново посещение при лекаря. (Аз не съм специалист по кожни проблеми, а дори да бях, няма как да ви прегледам на базата на един коментар.) Не се обезкуражавайте! Търсите ли причината достатъчно упорито, ще я намерите и излекувате.

  Reply
 76. Jonson

  Здравейте, изчетох внимателно всички коментари и мисля че и аз имам същото, макар че не съм сигурен на 100 %. Силният сърбеж при мен се появи преди около 2 месеца и все още не минава. Това се случи след сексуален контакт с едно момиче с което се запознахме на скоро, но се виждаме рядко. Появиха ми се малки ситни пъпчици близко една до друга които остро сърбят – на мъдната торбичка, по кожата която покрива самия член, бузите на дупето и кожата на опашната кост, както и вътрешните страни на бедрата, страничните части на таза, и горната част на китките ми, и малко пъпки на глезените. В началото мислех че е просто някаква алергия и ще мине от самосебе си, но се увеличи. Наскоро новата ми приятелка дойде в къщи, не се бяхме срещали от 2 месеца ( малко преди появата на пъпките ). Забелязах че до като стоеше на компютъра и пише имейл и тя се чешеше доста нервно по лактите на ръцете. След като легнахме отново, забелязах че и тя имаше подобни пъпки на корема и около гърдите. Според мен този обрив съм го прихванал от нея. Не знам дали е краста или нещо друго, но спрямо по горните коментари, обривът от крастата се появяват предимно на половите органи ( моят случай ) вътрешната част на бедрата, и седалищните частни. Пъпките като ги разсчесвам се пукат и от тях теква бистра прозрачна течност, която е мазна, а като засъхне става лепкава. Когато се мия под душа и пусна по гореща вода – пъпките ме засърбяват ужасно, и вместо да чувствам парене и болка от горещата вода, аз усещам жесток сърбеж. Не мога да отида на лекар поради причината че съм безработен и нямам пари, и не съм осигурен, а и нямам пари за частен преглед. В началото пиех Клемастин, а после Алергозан като мислех че е някаква алергия и ще мине, но пъпките си стоят. Нека някой който е запознат с подобен симптом да помогне и да каже дали това е краста, или нещо друго което е съвпадение с крастата. Ще очаквам вашите отговори.

  Reply
 77. Григор Post author

  @Jonson: Без добър оглед може да даде вярна диагноза единствено врачка. Алтернативен вариант: посещение при кожен лекар.

  Reply
 78. Деси

  Пиша пак след толкова време,защото искам пак да споделя опита си(при всичките мъки,които преживяхме всички в семейството).Хора,не се колебайте да използвате циперметрина,казвам го от позицията на майка с две малки деца,които също го използваха и то без никакви последствия. Изключвам хората с алергии и други проблеми,които не позволяват използването му.Миналата година по това време водех тази битка с гадината,и благодарение на циперметрина и съветите на д-р Гачев,я преборих 🙂

  Reply
 79. Соня

  Първа стъпка: взимате с рецепта от аптеката (те ви го забъркват) 40мл Benzyl benzoate с 160мл рициново олио в едно шишенце.

  Reply
 80. Соня

  Аз се лекувах по същия начин (горепосочения пост) след диагноза ”краста” до вчера. Днес няма пъпчици, но ме сърби (там където преди имах обриви) и в момента имам червени груби петна, с леки малки мехурчета/кръв, което ме навява на мисълта, че имам пост дерматит от крастата. Възможно ли е толкова бързо да ме е повторила крастата (след като изпрах всичко на 95 градуса, проветрих ги за 3-4 дни дрехите и спазвах стриктно мазането)

  Reply
 81. Катина

  Здравейте,
  на мъжът ми от десетина дни му излязоха някакви пъпки, вчера отиде на лекар. Съответно тя му казала, че има краста – пъпките са му по целите ръце /без китките и пръстите/, две, три по корема и по глезените, но не го сърбят. Дала му Акарол без да го прати на кожен лекар и му казала да се намаже два пъти и толкова!
  Та въпроса ми е – ние с дъщеричката ми, която е на 1 год. сме били в контакт с него естествено, но засега нямаме симптоми, че сме заразени, възможно ли е да се появят по-късно и какво бихте ме посъветвали?
  БЛАГОДАРЯ

  Reply
 82. Григор Post author

  @Катина: Доста възможно е да се появят, така че е разумно да се намажете и вие.

  Reply
 83. добринка

  здавейте , пи6е ви една отаяна маика .Ве4е незнам какво да правя.С мъжа и детето ми се мажем всеки ден , затворили сме всики дрехи в отделна стая за дълго време съ6то и мебели , сменям 4ар6афи , мажем се със сяра и маз …..реве ми се …..така сме ве4е пове4е от 4 месеца .Г-н Григор , моля ви кажете с какво да се мажем ? Детето е на година 6 месеца ,страхувам се да не и изгоря кожата….или ве4е може би е късно за6тото моята кожа ме боли ужасно , многог е изсъхнала и се лю6ти. Забелязах че и на детето е суха кожата и се мажем отделно и с маз……ЩЕ СЛЕДЯ КОМЕНТАРИТЕ ТУК

  Reply
 84. Косте

  Добринке, виж по-горе какво съм написал мисля че е почти 100% успеваемост.
  Може ли да имаш дерматит в момента и за това да те сърби.
  Иди на лекар!

  Reply
 85. Дидо

  Наскоро и аз преминах през тази гадост. Искам да споделя своя опит, да благодаря за информацията в този сайт и дано и аз съм полезен на някого. При мен заразата се установи след преглед при кожен. Бях изпратен за лечение вкъщи, като съвета на доктора беше за лечение със мазило от сяра и свинска мас понеже гадинките не можели да развият резистентност. Накратко минах 5 дневен курс със сяра и мас, след това 4 дневен на Акарол (по мое усмотрение за всеки случай) изваряване на дрехи пръскане с Райд и т.н. Но най-вероятно нещо съм пропуснал защото сърбежите почнаха отново 3 седмици след лечението. Минах един бърз курс от 4 дни на Акарол и така. В цялата суматоха забелязах един мъничък детайл. От около 5 години се обезкосмявам под мишниците и винаги след баня си слагам сух дезодорант Рексона Мен Кобалт. Докато четох за заразата забелязах, че гадинките си обичат подмишниците заради меката кожа там. Но при мен там не са се появявали. Отдавам го най-вече на Рексоната. При второто лечение опитах да тествам частично на определени участъци и може би има резултат, но не съм сигурен. Ако някой тепърва се сблъска с гадинката моля да изпробва и това преди да се маже с по-сериозни отрови и да сподели. Успех на всички и дано не ни повтаря.

  Reply
 86. Joy

  Здравейте! Четох но не разбрах, това с крема пермитрин 5% и по-точно колко пъти трябва да се мажа с него, да се третирам като акарола 3 дена или само веднъж е достатъчен?

  Reply
 87. zzz

  2000-та год. се заразих с краста при полов контакт с едно момиче. тогава за няколко дена получих ужасни сърбежи по цялото тяло, като имах дори и една голяма пъпка на члена. всичко ме сърбеше, беше ужасно. между пръстите, ръцете, между краката, по гърба, гърдите, нявсякъде. тогава още не незаех какво е със сигурност, но предполагах. отидох на кожен и той потвърди. предписа ми скабин – съдържа benzyl benzoat. мазах се с него веднъж, крастата намяла с около 40%. втори, трети, четвърти…. за няколко месеца се мазах няколко пъти и успях да я намаля на около 5-10%, но никога напълно. в продължение на 4 години се бях мазал около 10 пъти и винаги оставаше някъкъв сърбеж след терапията. след това ми се наложи да заживея в друг град. явно това е подействало добре, защото след последното мазане, което направих малко преди преместването, симптомите изчезнаха. години след това, преди няколко седмици незнайно откъде пак лепнах нахалната краста. човек много добре трябва да си подбира сексуалните партньори и да не спи наляво и надясно с всеки. рискът да прихванеш краста при случайни връзки е много голям. четох че последните няколко години в българия и европа имало бум на краста, такъв не бил виждан от десетки години. дори в държави като англия, дания, холандия, германия и др, процента на младите пациенти с краста бил много висок…. така, че моята сага продължава. за разлика от преди сега не съм депресиран и паниката липсва. с 2-3 бързи терапии, пране на 60 гр., в краен случай и смяна на квартирата, оравям нещата. и един съвет: ако сте студенти внимавайте. в общежитията е бъкано с паразити. дори и да не ви изглежда така на пръв поглед, не всеки с който общувате ще си признае че има краста, някои дори доста хитро ще го прикриват. ако живееш в една стая с някой друг, шансът ти да се мажеш, переш и да имаш успех е нулев, затова много хора просто си траят, така че другите не ги подозират . аз поне от точно такова момиче се заразих, но понеже вече бях ветеран, веднага се усетих…. и още нещо: чувал съм за хапчета стромектол (действащото вещество се нарича ивермектин ) които убивали гадините за няколко часа само с едно гълтане. търсил съм ги в интернет, но явно са страшно трудни за намиране, а и е пълно с фалшиви аптеки в които предлагат конски хапчета за човешки. чувал съм че ги продават в холандските и френски аптеки без рецепта. ако някой живее там и ги намери, може да завърти сериозен бизнес…. ами това е засега. утре пак ще се мажа, надявам се за последно. пожелавам успех на всички и не се депресирайте. крастата е просто един неприятен сърбеж, смешна работа. има къде по-серизно болести. така, че горе главата! 😉

  Reply
 88. Jonson

  Здравейте включвам се отново, ще споделя как се развиха нещата. Както писах по горе, безработен, без осигуровки, но чрез занаята ми поработих малко на свободна практика ( програмист съм ) та събрах пари които подготвих за лечението си и отидох на частно. Смених 5-ма лекари които ми даваха грешни диагнози и изписваха разни мехлемчета, и на всеки от тях прегледа ми струваше 25 лв. Накрая ме насочиха при една дерматоложка която е специалист – доктор Орешкова от 3-та поликлника в Бургас. Шестият лекар на който платих 25 лв. но този път си струваше. Обясних и ситуацията, тя ме огледа подробно и ми каза че не вижда никъде каналчета и черти, а само пъпки и зачервяване. Каза ми че това е друг вид паразит-акар от който не е краста, но е от рода на крастовите кърлежи. Той също е под кожата, но не остават следи като каналчета. Изписа ми Акарол и да се мажа 4 дни без да се къпя и сменям дрехите, както и чаршафите. Направих процедурата – ОК сърбежа изчезна, пъпките също. Но сега 3 седмици по късно отново ми избиха пъпки пак на китките на ръцете и вътрешната част, но този път без седалищните части ( дупето ) и члена, този път са чисти. Отново отидох и я накарах да ми направи биопсия – вземане на кожна тъкан, да види какъв е този упорит паразит, цената на биопсията е 55 лв. Оказа се че това е наистина друг вид паразит който не е краста, а Фтириоза http://pharmacity.bg/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=68&Itemid=191&limitstart=245
  Оказа се всичко съм спазил стриктно заедно с преваряване на дрехите, но съм пропуснал да сменя стола на който по цял ден и цяла вечер съм пред компютъра, а той е с платова тапицерия, трябвало е след лечението или да го сменя или покрия с покривка за 20 дни. От коментарите научавам че Акарола е слабо и акарите развиват резистентност. Сега пак ме сърби, това нещо ми пречи на работата ( полагам усмтвен труд пред компютъра ) не мога да се концентрирам, пречи ми на съня – имам вече недоспиване, пречи ми на комуникацията с хората, пречи ми да живея нормално… Един приятел ми препоръча да се мажа с газ за осветление смесена с олио – имало по добър ефект. Само не е наясно дали да остана намазан както с Акарола или след 1 час да се измивам, но с газта да повторя 5 пъти, като винаги смесвам с олио хем да омекоти паренето, и хем да навлезе по дълбоко под кожата и да убие акарите. Някой наясно ли е как се процедира с газ и олио, трябва ли да престоявам както с Акарола без да се къпя или след известно време да влизам в банята ? Искам само да се върна към нормалния начин на живот, вече не се издържа!

  С въпросното момиче приключих, защото когато я попитах не я ли сърби, тя ме излъга че нищо и нямало, а аз я наблюдавах че се чеши ужасно, и видях че има същите пъпки като моите. Дори с цялата си наглост ме попита още ли ме сърбяло. А когато я попитах защо се чешеше толкова упорито ми каза че не се чесала, а се разтривала защото и било “студено”. Поне да се научи да лъже като хората. Можеше да дойде с мен при лекарката, и да се лекуваме заедно, или само аз да отида ако я срам и да и дам рецептата, но я оставих да си чупи главата. Не стига че ме зарази, ами и ме лъже гледайки в очите, уличницата долна! Когато ви предстои нова връзка или флирт който очаквате да завърши в леглото наблюдавайте внимателно партньорката си дали се почесва често, а при разсъбличане ( вие не бързайте да се събличате, оставете я тя първо да се съблече и не я докосвайте ) огледайте внимателно тялото и, а ако забележите обриви – просто кажете че точно в този час имате спешна работа и трябва да тръгвате, като по този начин хем ще избегнете острите реплики, и хем ще се предпазите. Питайте патил, не старил.

  Reply
 89. Кара

  Може ли някои да ми каже може ли да се заразим от краста от кучето ни, което е с диагноза Саркоптоза.

  Reply
 90. Djoana

  Здравейте на всички! Пиша да споделя и моя проблем с крастата. От края на февруари ми излязоха 2-3 пъпки, които не бяха малки, но сърбяха много и съответно аз помислих, че нещо ме е ухапало или полазило и не им обърнах внимание. След седмица-две обаче нещата взеха да стават сериозни. Имах пъпчици по ръцете, които бяха пълни с подобна на вода течност, по корема краката, гърба. Цялата бях пламнала и ме сърбеше ужасно много. Най-ужасното беше, че и на приятеля ми му се случи същото. Преди два дена бяхме на посещение при доктор Орешкова , която беше категорична, че е краста и ни изписа Акарол – мазане 3 дена(като преди всяко мазане да си вземаме душ), и противоалергични хапчета. Вече съм втори ден от лечението и съм вече пред нервна криза. Чувствам се ужасно, защото имам чувството, че сърбежа даже се засилва. Вманиачила съм се на тема чистота, и се опитвам да спазя всичко, което съм изчела тук от Вас, но е невъзможно все още да смогна с прането и гладенето.

  Исках да попитам, относно Акарол-а – пише на шишенцето, че контактите се лекуват с 2-3 намазвания. Тъй като казах на най-близките ми и приятелите ми, да вземат мерки и да се намажат за всеки случай, това ще предотврати ли появяването на краста при тях или не?

  Jonson – Наистина ти съчуствам и разбирам. Оказа се, че съм се заразила от моя приятелка, която ни лъжеше, че пъпките са и вследствие на силен стрес ( започваше нов бизнес ) и ние и повярвахме, разбира се. И сега като се замисля, колко глупава съм била, направо полудявам. Искам да си върна предишния живот без цялата тази лудост. На 20год. съм и наистина не мога да живея дълго по този начин. Надявам се лечението да има резултати.

  Reply
 91. Благовест

  И аз да разкажа моята история…….. На 20 януари имах служебно пътуване до Италия и после до Хърватска естествено там спах в хотели. Нямах никаква представа, че съм прехванал краста. На 1 февруари започна силен сърбеж по краката и после тръгна навсякъде и малко по-късно ситни червени пъпчици. Бях на дерматолог той ми каза, че е алергия. Лекува ме с хистаминови лекарства първо пих евофекс 180мг и леко намаляваше сърбежа, след това зиртек по едно сутрин и атаракс по половинка вечер. Видях, че проблема не минава и отидох на друг дерматолог този път в диспансерът по кожно-венерически болести гр. Пловдив. Там вече ми поставиха диагноза краста. Изписаха ми акарол мазах се 4 пъти и днес вече след като се изкъпах се чувствам по-добре, но кожата ми започна да се бели. Утре съм на контролен преглед и дано проблемът да е минал.

  Reply
 92. Poly

  Здравейте, искам да попитам какъв тип алергия ви се получава след пръскане с циперметрин? На мен при разчесване ми се появяват надути червени петна, но при останалите хора,с които се пръскахме няма такава реакция.

  Reply
 93. Григор Post author

  @Poly: Не е сигурно дори дали е алергия – има и други възможности. Задължително е да ви види добър кожен лекар.

  Reply
 94. Poly

  Намазах ги с фенистил гел и този проблем вече изчезна. Надявам се и крастата да е излекувана, защото вече няколко месеца се борим с нея. Минаха две седмици от пръскането с циперметрина и засега няма пъпки, вече и сърбежа отшумя. Този път накиснахме всички дрехи в циперметрин, напръскахме матрака, дивана, килима и всичко, до което се докосваме. Успех на всички, които се борят с тая гадина.

  Reply
 95. Jonson

  Здравейте включвам се отново след успешното лечение на паразита Фтириоза, бях дал линк в горния ми пост, но пак давам – http://pharmacity.bg/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=68&Itemid=191&limitstart=245

  Искам да ви съобщя че тези акари ( крастови кърлежи Скабиес, Фтириоза ) имат лечение и да не се отчайвате.

  Както бях писал в предния ми пост след намазване с Акарол не мина. Оказа се че 3-4 намазвания не са достатъчни, освен това и не съм дезинфекцирал стола на който работя пред компютъра. Оставих си работата настрани и близо около цяла седмица по цял ден търсех информация как се убиват най сигурно тия паразити. Значи какво трябва да направите: тъй като акарите ставали резистентни към Акарола, аз намерих рецепта в интернет от старите баби. Купувате газ за осветление – има го по железариите. В една купичка смесвате газта за осветление с олио, като гледате винаги газта да бъде малко повечко от олиото. В случая 3 супени лъжици газ и 2 супени лъжици олио. Всъщност олиото служи да омекоти газта да не ви изгори кожата и както и спомагането да навлезе по дълбоко в кожата ви. Натопявате тампон в сместа от газ и олио, и започвате да мажете цялото тяло – от петите до шията, включително до брадичката. Ръце, крака, корем, гръб, врат – до брадичката. Оставяте да изсъхне, не се къпете, и не си сменяте дрехите които носите. В продължение на 10 дни всяка вечер се мажете, като повтарям не си къпете тялото а оставяте да попие във кожата ви, и като на следващия ден пак слагате същите дрехи и бельо, също така спите и със същите завивки и чаршафи без и тях да сменяте. По този начин акарите останали по дрехите и спалното ви бельо нямат избор – кожата ви вече е напоена и те не могат да ви нападнат, а ако останат на дрехите ви умират защото не могат да се хранят с кожа. Знам че е неприятно да спите в завивки които миришат на газ и да носите дрехи едни и същи дрехи 10 дни, но няма начин ако искате да убиете тези гадини. Аз стиснах зъби и издържах напук на гадините със ясното намерение и цел да ги убия веднъж завинаги. След 10-тия ден намазване, изчаквате да минат 24 h от намазването и чак тогава се изкъпвате но с катранен сапун. Има го в аптеките, в нашата която е в квартала е 60 ст. След това слагате нови дрехи, а тези които сте носили ги изпирате на +90 С а ако са деликатни дрехи и не могат да се перат на тази температура, ги слагате в чувал и го завързвате и не ги пипате поне 15-20 дни. Защото ако ги изперете на температура под +90 С не само че акарите не умират, а дори ги къпете и ще останат по барабана на пералнята, след което ако пуснете друго пране ще се лепнат и на него. За това в чувал и завързан за 20 дни. След това ги изпирате. Чаршафите понеже са бельо ги пускате на +90 С.

  Преди да постелите нов чаршаф на дюшека / матрака, с гореща ютия минете целия дюшек или напръскайте с циперметрин. Понеже моята холова гарнитура е тапицерия минах дивана, фотьойлите и стола на който работя пред компютъра с гореща ютия, но за всеки случай след това напръсках с циперметрин. Мишката и клавиатурата ги минах със спирт за горене. Чехлите и обувките – напръсках с циперметрин. Килимите в стаите – изчистване с прахосмукачка, понеже акарите които са по вас падат и по килимите. Но всичко това след 10-тото намазване и изкъпване.

  Акарите вече ги няма, сърбежа изчезна, но остана само екзема по китките на ръцете ми, лекарката ми каза че това е алергия причинена от акарите и да се облекчи по лесно, ми препоръча някакво мазило като течен сапун но така и не го намерих по аптеките, за това ми предписа да се мажа на засегнатите места където имам останали пъпки с маслиново масло. Има още няколко пъпки по ръцете ми но не сърбят вече, само от време на време има лек сърбеж но не е онзи жесток сърбеж който беше.

  Да ви предупредя че след като се излекувате, 2 седмици след това можете да имате още леки сърбежи, казвам леки защото не са от акари, а това било понеже от мъртвите акари под кожата ви остават части от разлагането им, освен това под кожата ви има останали изпражнения от акарите, и това е причината след излекуването да усещате лекички сърбежи но не онези които бяха непоносимите.

  Аз с това маслинено масло си излекувах екземата която се е появиля от алергичната реакция на кожата ми, и вече нямам никакви сърбежи. Не се предавайте – тия гадини не са безсмъртни. Просто направете това което описах по горе. Хубавото е че тялото ви на газ няма да мирише, защото като се намажете вечерта, и като изсъхне в кожата ви, на другия ден няма и помен от миризима. А пък дрехите които няма да сменяте до като се мажете тези 10 дни, пръскате с парфюм и няма проблем. Пожелавам успешно излекуване на всички и си правете сметката с какви хора си лягате, защото аз патих вече.

  Поздрави

  Reply
 96. Благовест

  След лечението с Акарол, бях на консултация и там ми изписа Зиртек който се приема сутрин на гладно по 1 поне 10 дни, 5 дни не трябва да се къпя и трябва да мажа пъпките с Дермоват крем 0,05%, а цялото тяло с Ексомега ДЕФИ Емолиент, защото след Акарола кожата ми се излющи и е много раздразнена, ползвате душ гел Атодерм Гел. През цялото лечение обличайте памучни дрехи даже и след това!

  Reply
 97. Тони

  Слушайте и четете всички ……ЛЕКАРСТВОТО ЗА КРАСТА СЕ КАЗВА СУЛФУР СН30-ХОМЕОПАТИЧНО Е ВЗИМА СЕ 4 ПЪТИ НА ДЕН ПО 3 ГРАНУЛИ ПОД ЕЗИКА -ХЕМ СЛАДКО ,ХЕМ ЕФИКАСНО …И БЪРЗО ПРИ ТОВА …НЕ СЪМ ИМАЛА КРАСТА НО СЪМ ЛЕКУВАЛА И ПРЕДИШНОТО НИ КУЧЕ И СЕГАШНОТО /ТАКА НИ ГО ПРОДАДОХА С КРАСТА /НА 10 -Я ДЕН ВЕЧЕ МУ БЕШЕ ПОКАРАЛА НОВА КОЗИНКА А ОТ ВЕТЕРИНАРЯ СИ ЗАКУПИХ ПРИГОТВЕН КРЕМ СЪС СЯРА .ТОЙ СЪЩО БЕШЕ УЧУДЕН ОТ БЪРЗОТО ЛЕЧЕНИЕ …В ПРЕВОД ОТ ЛАТИНСКИ СУЛФУР ОЗНАЧАВА СЯРА …ОТ ВАС ОСТАВА ХИГИЕНАТА ПРАНЕ НА 90 ГРАДУСА И ГЛАДЕНЕ С ЮТИЯ ..УСПЕХ НА ВСИЧКИ !!

  Reply
 98. Григор Post author

  @Тони: Наистина е много добра идея да пробва човек хомеопатично лекарство срещу краста. Ще го понаучи на някои реалности за хомеопатията.

  (И да си призная, нещо не ми се ще да изпера кучето на 90 градуса и да го изгладя с ютия… 🙂

  Reply
 99. пламен

  кога спират сарбежите за6ото аз се мазах по 2 пати 4 дена и го повторих и продалжава да ме сарби а папките загарят ???

  Reply
 100. Григор Post author

  @пламен: Без да те види добър лекар е трудно да даде добър отговор.

  Reply
 101. Neiisa

  Сина ми е болен,имам две деца още можем ли да се мажем с нещо преди да сме се разболяли така ,че да не се заразим ,моля отговорете

  Reply
 102. Neiisa

  Моля някой ,ако може да ми отговори защото съм изпаднала в паника и не знам какво да правя,моля помогнете ми

  Reply
 103. Григор Post author

  @Neiisa: Добър съвет може да ви даде кожен лекар, който е прегледал сина ви. Интернет много рядко е източник на добри съвети.

  Reply
 104. anton

  zdraveite i az se razbolqh ACAROL no ne varshi nikva rabota ot 7 dena se maja a sarbeja prodaljava bihte li mi dali savet kak da se izlekuvam

  Reply
 105. Григор Post author

  @anton: Първа стъпка – отиди да те прегледа добър кожен лекар.

  Reply
 106. lily

  От къде мога да се снабдя с циперметрин или пермитрин?? Моля ви кажете ми!! Приятелят ми отиде на лекар и се оказа, че има краста, предписаха му Акарол, но той не приена нещата сериозно и пъпките му станаха плашещи. Аз реално нямам пъпки, но от време на време леко ме сърби и съм така от вторник. В сряда се мазах с акарол, но не издържах на усещането, че съм мръсна и се изкъпах. От два дни се мажа пак с акарол без да се къпя през 12 часа, общо 4 намазвания досега. Пак от време на време не засърбява, но нямам пъпки, само леки червени петънца едва забележими по едната ръка. Не Бам дали да продължавам с този акарол, защото реално, дори тези петънца ги бямаше като започнах да се мажа с него. Явно другите лекарства са по-ефективни, но досега в нито една аптека не съм открила нито Пермитрин, нито Еленол, нито още едно лекарство, което дори забравих вече, което беше на хапчета. Забравих да кажа, че пера всичко на 95 градуса, а приятелят ми изобщо не го виждам, откакто се разболя. Живея сама и няма как някох да ме заразява в момента, но другата седмица в сряда заминавам за провинцията и не искам да заразя някого 🙁 а и искам да си намеря сигурно лекарство, защото много ме е страх, а ми се струва, че мъчението с некъпането и акарола е напълно неефективно

  Reply
 107. lily

  Между другото вчера си купих и Гентамицин гел и за него никой никъде не пише, че е за краста, но в самото му описание пише и Скабиес? Дали е възможно да ми помогне ?

  Reply
 108. Григор Post author

  @lily: Не бих очаквал Гентамицин да помогне срещу краста. Циперметрин или перметрин могат да бъдат намерени във ветеринарна аптека (казвате, че ви е нужен да напръскате срещу бълхи). Напълно е възможно обаче сърбежът да е по-скоро самовнушение – не е рядкост. Ако съдя по описанието, сте приели лечението с Акарол напълно сериозно, така че дори ако случайно сте прихванали нещо, шансът да се наложи да стигнете до перметрина е малък. Доста е вероятно истинският ви проблем да е не крастата, а страхът.

  Reply
 109. Verjinia

  Привет на всички борещи се с упоритата гадина. И аз съм от клуба. Заложих на акарола. Засега ефекта е по-скоро положителен (за щастие), комбинирам го с перметрин под формата на мухозол – интензивно пръскане на възглавници и матрак, защото няма как инак да ги обработя, заредила съм се с маски за лице, за да не се задуша. Само една брънка от веригата като че ли ми липсва от началото четейки до момента. След изкъпването от акарола, следващите 7 дни на третиране и упорито пране, къпем ли се или не? Като че ли в постовете не видях това уточнение.
  В чуждоезични сайтове четох, че извън човешкото тяло кърлежа живее 24-36 часа, най-много 3 дни. Не знам колко е вярно, защото се начетох на десетки мнения, виждания, твърдения и т. н. Смятам, че ще се успее, с малко повечко упоритост и постоянство.
  Ще бъда благодарна на отговор, успех на всички

  Reply
 110. Nik

  Здравейте!
  Да споделя и аз (може да се каже че, се специализирахме вкъщи относно крастата) моя опит.
  При нас случаят е следния:

  синът ни ходи в училище за деца с проблеми. За наше голямо съжаление – четири пъти се заразяваме вече от там. Мога да кажа че, е твърдо от там – понеже след всяко лечение не сме го пускали по 2-3 месеца (а последния път беше 6 месеца) и всичко си беше наред, докато не мине пак около месец от тръгването му на училище. Там също има други случаи, доста по-рано от нас. Не знам дали пак ще ходи там. Както и да е.

  – Акарол – ефикасен е.
  Но, само с мазане не става. Трябва добре да прочетете първия пост – който Ви обяснява какви допълнителни мерки трябва да предприемете у дома си.

  Ние изнесохме много дрехи в чували за 2 седмици. Някои места от апартамента ги покрихме с найлони. Използвахме ръкавици при работа с компютър или при писане на бюро и тем подобни. Т.е. много е Важно да спазвате насоките на основния пост (първия). Т.е. добре е да изолирате колкото се може повече неща (дрехи, части от стаи и т.н.) от пряк допир за 2 седмици.

  След лечението – само жена ми имаше лек проблем със кожата след лечението с Акарол. Никой друг нямаше. Но да, не е приятно да се маже, щипе тук таме, но се търпи.

  Относно циперметрина (не съм лекар, така че, това си е мое лично мнение) – имайте предвид – котките и кучетата – при тях има съществена разлика в тяхната кожа и нашата – ние Дишаме с кожата си, а четириногите – не (поне не така както ние). При нас много по-лесно се поглъщат всякакви препарати и мазила намазани върху кожата ни през порите. Така че, имайте го предвид.

  Поздрави и Успешно лечение!

  Reply
 111. Nik

  И да допълня – не се къпете по време на лечението! Не сменяйте дрехите си (добре е да сте с дълги ръкави и дълги крачоли). Не сменяйте чаршафите.

  Иначе няма ефект!!!

  След края на лечението – тогава сменяте всичко (което перете на 60-70 градуса или ако не може – след пране гладите. Добре е да не ползвате тези дрехи поне 2 седмици) и се изкъпвате.

  Reply
 112. ted

  Защо не ползвате ММС за мазане и пиене на капки. Сигурна съм че ще ви помогне на всички! Във ФБ има група за повече инфо. Успех на всички !!!
  http://www.mmsbulgaria.com/

  Reply
 113. Григор Post author

  @ted: Обожавам идеята да се пие белина (защото натриевият хлорит е по същество това). Много е полезна за прочистване на душата. И на света – от тези, които са прекалено наивни, за да е полезно за околните да съществуват…

  Reply
 114. Reni

  Molia pomognete,imam sarbeji mejdy prastite na disnata raka,samo tam i to, ako se potheha,inathe ne me sarbi,kakvo e molia ,ako znae niakoi da mi kaje.

  Reply
 115. стефи

  кучето ми има краста…в момента разполагам с мас и сяра на прах…моля ви, кажете ми по колко да сложа от двете за да го намажа, и друго искам да попитам, няма ли да го заболи от тази сяра

  Reply
 116. ivanov

  @deniiiiiiii, искам да знам окончателно ли се излекува след консултацията си след доктор Карабахчиев? Защото си писала, че си ходила при двама дерматолози

  Reply
 117. отчаянята

  Нямям сили вече… от утре започваме пак мазането… за втори път ( първият беше преди точно 2 месеца). Не мога повече… работа, деца, университет ( студентка 1 курс). След първият път стигнах до успокоителни предписани от лекар. Явно го приемам много навътре проблема, но искам всичко да е както трябва. А има ли смисъл, щом пак ни повтори?!?!?!?!?! 🙁 Чудя се обаче как да се изолираме от коланите в автомобила- не може да се сваля, нито да се пере или глади, а е задължителен. Иначе първия път бяхме заслали всичко- включително и колата и дивана…, но как подяволите да се предпазим от колана, който е близо до тялото ти??????????? Трябва ли цял живот да живеем в страх и да сме като Монк с кърпичките в джоба и да не докосваме никого???

  Reply
 118. ...

  Аз и приятеля ми се заразихме от компютъра на едно дете, което беше болно вече 3-ти ден се мажем с Акарол аз имам само между пръстите на единия крак, а той по ръцете. Отвратително е като мини пришки една до друга със сив връх и не се маха не знам какво друго да взема за мазане, защото това явно не помага. Ужас това е най-отвратителното нещо, което ме е “нападало”.

  Reply
 119. Илияна Ламбрева

  здравейте 🙂 онзи ден бях на дерматолог и ми казаха, че имам краста.. в продължение на около месец си се чешех, като пич, мислейки си, че мъничките пъпчици по краката са на нервна основа, тъй като в последния месец беше лудница. оказа се обаче, че и двамата с гаджето ми си имаме краста, обаче аз нямам никакви видими следи, освен едно петънце на ходилото на краката, докато при него има 2 чертички по китките. предписаха ни някакво лекарство (което специално се приготвя с аптеки, които си правят лекарствата), което трябва да ползваме 3 дни, без да се къпем, без да си сменяме спалното бельо, личното бельо и дрехите, а самото то мирише на стар/гранясал вазелин. каква е логиката на лечението, при условие, че всеки път ще обличаме вече заразени дрехи?
  Благодаря предварително за отговора, малко по-късно ще мога да кажа и името на лекарството.

  Reply
 120. Григор Post author

  @Илияна Ламбрева: Каквото и да е лекарството, се съмнявам да ви излекува за три дни, без да си сменяте спалното и лично бельо и дрехите. Моят съвет е – изварявайте и тях задължително. Ей така, за всеки случай. Няма да навреди.

  Reply
 121. Илияна Ламбрева

  Благодаря много за отговора 🙂 В крайна сметка, ние също използваме Акарол ( успях да разчета, че на рецептата пише “бензилов бензоат :D” Обаче сега, пръстите ми целите станаха в плюски, при условие, че до вчера ги нямаше… А съм се мазала едва 3 пъти… това трябва ли да ме притеснява?

  Reply
 122. Григор Post author

  @Илияна Ламбрева: Често съм виждал подобно нещо при употреба на Акарол. Но ако се влошава, си струва да го погледне лекарят ви, дали случайно не сте алергични.

  Reply
 123. георгиева

  Здравейте, искам да попитам днес ми мина 3-я ден от лечението и вече трябва да сменя всичко. как и с какво мога да третирам повърхностите, които също са имали допир с мен, но не могат да се перат? също клавиатура, мишка, дървени столове?

  Reply
 124. Григор Post author

  @Георгиева: Гладки и твърди повърхности просто се измиват хубаво, за успокоение. Кърлежите на крастата нито е реално да се задържат по тях, нито отлагат яйца по тях.

  Reply
 125. Дияна

  Здравейте, и аз като повечето хора тук се сблъсках с проблема краста. Вчера бяхме на лекар цялото семейство и ни поставиха диагнозата. Няма да ви казвам какъв шок изживях, особено като ни казаха каква е процедурата за лечението ни. Изписаха ни Акарол. Все още не сме започнали да се лекуваме. Имам доста въпроси на които не намирам отговори. Един от тях е как да опазя дъщеричката ни, която е на 1 година от това лекарство. Тя си лапа ръцете постоянно. Може ли да се ползва върху лицето и главичката и, понеже подозирам че пъпчиците по бузките са от същите. Матраците на леглата по какъв начин мога да почистя от тези гадини. Лекарката, която ни прегледа ни каза да прибираме всички дрехи, одеяла, спално бельо и подобни в торби и да стоят на проветриво място или такова, което не обитаваме 10 дни. След това да ги изперем и отново да си ги върнем обратно по местата. Така сме щели да убием малките гадинки. Ще съм благодарна ако някой ми даде идея как да процедирам с детето ни.

  Reply
 126. Григор Post author

  @Дияна: В записа най-горе има добри съвети как да се лекува бебе.

  Reply
 127. Дияна

  Здравейте отново, първия етап на лечението ни приключи. По мое осмотрение неуспешно :(, минали са няколко дни а вече забелязвам нови пъпчици. След колко време можем пак да повторим лечението?
  П.П. С детето беше най-трудно, едвам успявах да задържа увити ръчичките. Принудих се да слагам ръкавици за еднократна употреба за големи на ръцете за да не може да си ги лапа или да си потърка очите.
  Това лекарство Перметрин може ли да се закупи от България?

  Reply
 128. Додо

  Здравейте! Тук прочетох няколко такива въпроси, но без отговор. Та големия въпрос е: Мога ли да се заразя от куче? Имаме съмнения,че кучето ни има краста. Утре сигурно ще го водим на ветеринар. Не живее в къщата,а на двора,но до колкото разбрах това няма значение,защото е достатъчен и един контакт. Въпроса е възможна ли е зараза от куче… Обнадеждава ме факта,че всички задали въпроса не са се върнали тук,което надявам се значи,че не са заразени… Моля някой компетентен да ми отговори! 🙂

  Reply
 129. Григор Post author

  @Додо: Принципно е възможна (но не е задължителна 🙂 ).

  Reply
 130. нели

  Някой чувал ли е за Демодекс Фоликулорум, 2009 г., аз съм сигурна, че това прихванах от моя годеник, който разкарах заради това, но до ден днешен не мога да се оправя. Ползвах доктори, изследвания в паразитология – кортизоли, акарол, перметрини, тапилан, помади със сяра, сребро, спирт, боров катран, пчелен восък, къпане и мазане с калиев перманганат, изгорих си кожата, нищо не помага, имам белези от акарите, ту затихва, ту нови рани, очите иу носа ми се съсипаха, загубих всякаква надежда за лечение! Всички доктори са много невежи за мен!

  Reply
 131. Иван

  къде могат да ми направят изследване с микроскоп да видят дали наистина има наличие на живи акари?

  Reply
 132. Григор Post author

  @Иван: Не ти е нужен микроскоп. Ако имаш живи акари, ще имаш нови каналчета и сърбежи.

  Reply
 133. Потърпевш

  Флакон Permethrin от 10 ml се купува за 2 лв. от ветеринарна аптека или лечебница.Указаното разреждане е 1 ml от препарата за 1 литър вода.Може и леко по-концентриран.С така получения разтвор се мажех сутрин и вечер.В началото сърбежът е непоносим.В този случай намазването на засегнатите сърбежни места със спиртен разтвор от прополис ( пчелен клей ) на секундата дава абсолютно облекчение.Разтворът на прополис се купува от аптеката.При изваряване на дрехи и спално бельо всеки ден преди употребата им лечението в този случай е около седмица.

  Reply
 134. Потърпевш

  Да добавя,че преди употреба на водния разтвор на Permethrin трябва да се убедите,че не сте алергичен към този препарат.За тази цел предварително намазвате някъде по кожата и изчаквате около час-два.Ако няма промени върху кожата всичко е наред,може да ползвате препарата.Добре е да се консултирате с лекар – хуманен или ветеринарен.

  Reply
 135. Иван

  Искам да споделя моя опит. В продължение на 6 месеца се лекувах от краста, всеки път си мислех, че не съм се излекувал. Накрая продължавах да имам сърбеж и да ми излизат пъпчици. Дерматолога ми направи тест с микроскоп, не намери следи от акари. Минаха 2 месеца от последния ми курс на лечение и ми излезнаха много пъпки по бедрата и силен сърбеж, който изчезна след 2 седмици, включително и пъпките. В САЩ наричат крастата “The 7 Year Itch” – истината е, че много след като се излекувани ще имате сърбежи и пъпки, но просто трябва да приемете, че сте излекувани. Сърбежа, който усещам понякога няма нищо общо с това, което усещах преди да почна да се лекувам. Някои хора докладват, че са имали сърбежи и обриви 7-8 месеца след като са спряли да се лекуват. СПРЕТЕ да се лекувате и се заредете с търпение и вяра, че сте излекувани. Не е вярно това, че сърбежа продължава до 2 седмици, както много лекари ми казаха. Знам какъв тормоз е да се чувства постоянно като ходеща зараза с месеци наред.. Аз се излекувах със сяра и свинска мас. Успех 🙂

  Reply
 136. Р.

  Нели,не се отчайвай,купи си Себорал форте от аптеката и се мажи 2-3 пъти на ден като мокриш и косата веднъж дневно ако е дълга и имаш пъпки по лицето е врата.Мирише приятно и се придържай към драконовските мерки за дезинфекция цитирани най-горе.Активната съставка е чемерика ,с която дедите ни са борили тази гад,но е силно отровна и предупреждавам всички да внимават с концентрацията ако ще си я приготвят като тинктура.Мажи се 10 дни като първо мажеш незасегнатите участъци и често сменяш памучните тампони ,за да не го разнесеш. Купи си нова възглавница,облечи я в чист найлон/който винаги сменяш,когато сменяш и калъвката/.За малките дечица направо ми се реве.Ако доктор Григор не е съгласен с мен нека изтрие поста ми:базово масло от Neem/има печено жълт цвят,неприятен чесново гранясъл мирис и горчив вкус,течно е.При температура под 18-20 гр е кремообразно с мръсно бял цвят/Нарича се още Azadirachta indica-индийски люляк.Разрежда се 1част от маслото и 4 части зехтин,маже се 4 дни по 2 пъти,подобно на Акарола.Успех на всички!!!Чемериката НЕ Е ЗА ДЕЧИЦА!!!

  Reply
 137. коко

  Мили хора,не се отчайвайте,защото и за тези гадинки има лек! Стига само да изпълните това,което ще ви кажа. Първо трябва да си подсигурите 5-6 дена за пълна изолация от всички,т.е трябва да си останете в къщи,за да се отдадете изцяло на лечението. Необходимо е да си приготвите мехлем от 100г свинска несолена мас,50г сяра от аптеката и 50г сода бикарбонат(хлебна сода) от хранителните магазини. Всичко това се разбърква добре,за да се смесят трите съставки. Преди да започнете лечението трябва да се свалят всички бижута от тялото,защото ще потъмнеят. В продължение на 5 дена се мажете с този мехлем-мажете без притеснение цялото тяло, включително глава,уши,врат,шия,лице.През това време не се къпете.Вярно, много е неприятно да не се къпеш толкова време,но си струва. За това именно трябва да си стоите в къщи без някой да ви притеснява. След събуждане спалното бельо и дрехите да се изпират на 60 градуса,не е необходимо на повече—-споделям свой личен опит за справяне с тези гадинки. Можете да се мажете сутрин и вечер.Сменяте бельото и чаршафите за пране само сутрин. Използвайте по-стари дрехи и чаршафи. Ако все пак не можете да издържите, без да се изкъпете-изкъпете се,но веднага след това отново се намажете.Но за тези 5 дена това къпане да не е повече от 1-2 пъти,най-добре само веднъж и веднага намазване.На 6-ия ден вече си се къпете. С това лечението приключва. В продължение на няколко седмици може да усещате някъкви пропълзявания,но това е вече от това,че кожата ви е станала малко суха. С течение на времето тя се въстановява.Ако искате може да се мажете с някакъв мехлем,а дори и да не се мажете тя ще се въстанови сама. След правилно проведено лечение тези гадинки нямат никакъв шанс да останат повече при вас. Усещането за някакво пълзене е от сухата ви кожа-вие сте напълно излекувани и не си внушавайте,че все още имате паразити-това ще ви е само внушение и страх. Пожелавам на всички успех! Пазете мехлема в хладилника!

  Reply
 138. Григор Post author

  @коко: Съмнявам се дали ще е достатъчно във всички случаи. Особено пък само за 5 дни – яйцата на крастата отнемат повече време, докато се излюпят, и сярата не ги трови лесно.

  Reply
 139. коко

  Да,достатъчни са,защото през тези 5 дни тялото непрекъснато трябва да е намазано с мехлема и по възможност да не се мие. Но това е най-щадящият тялото и здравето мехлем. Бъдете сигурни,че излекуването е пълно. Ако искате след почивка от 1ден може да повторите процедурата,но при всички положения излекуването е пълно. Този мехлем по никакъв начин няма да навреди на вашето тяло като се имат в предвид съставките, от които е приготвено.Както писах вече след това ще усещате пропълзяване за известно време,но това е вследствие на сухата ви кожа,а не че са останали паразити. Със сигурност от тях не е останало нищо. Продължете да живеете спокойно и не мислете,че все още имате проблем. От все сърце желая да помогна,защото от личен опит зная, колко е неприятно да се луташ и да търсиш начин да се отървеш от проблемите си. Успех на всички и спокойно-има лек!

  Reply
 140. Nikolinka

  Zdraveite,i az imam sa6tia problem.Sarbe6e me cialoto tialo.niakolko meseca iztarpiah,misleh 4e e nervi ili alergia.Skoro otidoh na lekar,no mi kazaha 4e e krasta.A az se mazah s Akarol,be6e ujasno,dnes biah na pregled i lekarkata mi kaza 4e jivotinkite sa iz4eznali i bilo normalno ad me sarbi.Neznam,no prodaljava da me sarbi cialoto tialo i se 4uvstvam ujasno,molia vi pomognete mi,tova normalno li e? Otaviam telefona si,vseki,koito go e izpatil i se e izlekuval da mi se obadi i da mi kaje kakvo da pravia,molia vi.Dokoga 6te triabva da tarpia tozi sarbej,6te mine li? 0886209738 Mnogo mi e pritesneno.Dadohme suati pari,pak prodaljava da sarbi.

  Reply
 141. koko

  Николинка,прочети внимателно какво съм писала за лечението с мехлема от сяра,хлебна сода и мас. Гарантирам,че наистина ще се излекуваш. След лечението наистина ще изпитваш известно време сърбеш,но този сърбеж е съвсем различен от сърбежа, когато имаш гадинки. Причината за сърбежа след приключване на лечението се дължи на изпръхналата кожа. Но няма страшно, гладкостта на кожата се възстановява. Говоря от свой личен опит. Само човек,който е изживял този ад може да те разбере и да иска на всяка цена да ти помогне. Не се колебай,да използваш този мехлем.На телефона ще ми бъде скъпо да ти звъня,но ще следя дали си писала по този въпрос. Успех и вярвай,че ще се излекуваш!

  Reply
 142. рени

  Здравейте.За пръв път се сблъсквам с този проблем.От две седмици имам обрив и отидох на кожен лекар, останах крайно възмутена от начина по който ми бе казано,че имам краста.Обрива ми започна първо по краката,после се появи на бикини зоната,по корема и на гърба ми.Тази докторка след като ми се накара,че не съм отишла по рано ми изписа Акарол.Случайно попаднах на Вашата страница.Прочетох всички коментари и мнения,всички пишат за тунелчета,воднисти пъпки,а при мен няма такива неща. Децата и съпруга ми нямат обрив или какъвто и да е сърбеж.След като е заразно,как не сам ги заразила?Ощте на съм почнала лечение.Ще потърся и второ мнение.

  Reply
 143. Petq

  Ще се радвам ако ми отговорите, нормално ли е на възрастен човек да му излизат пъпки, по окосмената част на главата, от краста. Благодаря предварително!

  Reply
 144. Григор Post author

  @Petq: Не е нормално, но принципно е възможно. Трябва пъпките да ги погледне лекар и да каже дали са наистина от краста.

  Reply
 145. рени

  Здравейте.Наистина е важно на какъв лекар ще попаднеш.Аз извадих късмет от втория път.Оказа се,че имам кожен дерматит подобен на краста,въпреки това се лекувах с Акарол.Три дена мазане и се оправих.Искам да кажа на всички искайте мнение на поне двама доктори.Не е срамно да питаш.Докторката ми обясни подробно,че може да е от дрехи.пари.Определено ще внимавам повече.Не се притеснявайте.Успех.

  Reply
 146. tedi

  as imax krasta predi pove4e ot godina.izlekyvax qa sega pak moje li da mi se poqavi ,vazmojno li e da se zaraza odnovo

  Reply
 147. Григор Post author

  @tedi: Да се заразите е възможно винаги и по всяко време. Това обаче не бива да ви спира да си живеете живота. Просто гледайте да не пипате крастави животинчета, или ако ви се наложи, се измийте после хубаво. Не е трудно. 🙂

  Reply
 148. Стефан

  Здравей,Коко.
  Познавам Николинка.Няма възможност да изври завивки,одеяла.Само ги попарва. Прочетох й какво си писала.Тя няма нет. Ходи на 2 седмици до библиотеката.
  Вчера се намаза с Перметрин. Един неин познат й изпратил от Германия.Той се излекувал.Към Перметрина има и спрей за пръскане за завивки,дрехи и др.неща.
  Дано да има ефект.Ако има и аз ще си го поръчам.И аз имам краста.Само,че мен като ме сърби не се чеся. Като казва как се е мазала с мас и сяра и щипе,не смея да се намажа.Имам връзки с други хора,но на тях нищо им няма.
  Имам постоянна връзка с Николинка.Ако можеш обади й се на домашния телефон- 057262235.
  Моя е 0884985983. Може и на ел.лощата да ми пишеш stefank@gbg.bg

  Reply
 149. eva

  i az imam krasta , sa6to mi izpisaha akorol , predi tozi diagnoz mi kazaha ce imam allergiya balgarskite lekari ,cial mesiac se lekuvah ot allergiya , kato ne mina utidoh v istanbul i turski doktor mi izpisa KWELLADA(permetrin5%) ne skap lotion i krem ima , se varnah do lekaria tuk togava tia mi izpisa acarol kato cu za krasta , polzvam se s dvamata lotiona ot kwellada ne mi se ceshe nishto kato nanasiam acorala ujasno pocvam da se cesha tova e normalno ? i vsiaka sutrin zabeliazvam novi papceti 🙁

  Reply
 150. koko

  Здравей,Стефан!
  Никъде не съм писала,че трябва да се изваряват завивки,одеяла. Сутрин след ставане се изпират само долният чаршав,
  юрганският плик,пижами,долно бельо,калъвката на възглавницата.
  Не съм прала на повече от 60 градуса. Вечер се изпират дрехите,който са носени през деня.
  Така вечер дневните дрехи,а сутрин спалното бельо.
  Нищо друго не съм прала.
  Не се притеснявайте да ползвате този мехлем-мас ,хлебна сода и сяра. Знаете какво съдържа. Описала съм подробно как се ползва.

  Reply
 151. Деси

  Здравейте, от около две седмици страдаме с приятеля ми от сърбежи по цялото тяло.Днес той ходи на лекар и му казаха,че има краста.Изписаха му Акарол,но като чета форума виждам ,че маи няма да има ефект от него,но ще пробваме.Така въпроса ми е друг имаме и котка,но няма как да сме я се заразили от нея понеже си я имаме от доста време,а симптомите ни се появиха наскоро.Предполагам, че сега може и нея да заразим,така че трябва ли да я мажа с нещо?

  Reply
 152. DK

  Здравейте,
  Разбрахме, че и нашето семейство е заразено. В момента се лекуваме. Надявам се да сме сред тези късметлии, които са се справили с болестта бързо. Макар, че съм скептична… Ние имаме и котка. Не сме я водили на лекар и не сме забелязали да се чеше или нещо подобно. Но се притеснявам и за нея. Сложихме й на врата лекарство за обезпаразитяване, но не знам дали действа срещу краста, не посмяхме да питаме като го купувахме. Някакви съвети може ли някой да ми даде за нея? Освен това ми прави впечатление, че нито лекарите, нито някой тук говори за карантина. Трябва да ходим на работа, а се притесняваме за колегите си, не искаме никого да заразим. Предупредихме приятелите, но с колегите е различно, така че много труден въпрос…..Не знам другите как са се справили с това. Дори да се стремим да нямаме контакт с останалите хора, сме потенциално заразни. Дано се справим за тези 4 дни…

  Reply
 153. koko

  Писала съм за успешно излекуване със СЯРА,НЕСОЛЕНА СВИНСКА МАС И СОДА ЗА ХЛЯБ. Споделила със свой личен опит. Може да се върнете малко назад и да прочетете. Желая ви успех! Помислете и за колегите си,защото така ще си създадете среда,в която все някой ще има проблем. А това е заразно и може чрез ръкуване,пипане на дръжки на вратите и т.н да ги заразите. Никой от тях няма вина да се сдобие с такъв проблем.

  Reply
 154. fargo

  Искам да попитам долу горе колко време продължават сърбежите след излекуването на крастата аз лично се мазах с Акарол и доктора ми каза че съм излекуван но продължава да ме сърби Благодаря Ви за инфото което ще получа

  Reply
 155. vlaxdo

  Znachi i az i priarelkata mi imahme krasta. probvahme kakvo li ne i akarol i cipermrtrini za jivotni i balsami. nakraq mi pisna i si porychahme ot Germania Permetrin-biomo crem 5 procenta. Namazahme se po vednyj i vsichko svyrshi,a da ne vi kazvame che 6meseca imashe hodene po mykite. Imam ostanal edin krem ako ima nqkoi jelaesh da go vzeme za nego sym dal 30 euro az sym ot veliko tyrnovo 0889891960.

  Reply
 156. Maq

  Zdraveite,ako vecher se proqvqva surbeja sigurno li e che stava duma za tazi bolest i obratno,ako tova e bolestta,ima li surbej prez denq?

  Reply
 157. mimibgl

  Здравейте всички,
  ще ви споделя, че и аз преминах през този доста неприятен момент от живота си. Заразата я донесе в къщи – дъщеря ми. Вероятно аз се заразих около 20-тина дни след нейното излекуване. След като се разбра от какво е заразена, ние с баща й отказахме да се мажем с приготвеното в аптека лекарство, като доста подценихме ситуацията, мислейки си, че не сме имали толкова близък контакт. Обаче слагайки си дрехите за пране върху мойте в коша пред пералнята, акарите са се прехвърляйки при мен. Около седмица след като кожата започна да ме сърби леко, аз изпаднах в ситуация на нетърпим сърбеж. Веднага разбрах какво ми се случва. Рецептата за предписаното лекарство я загубихме и аз започнах да се мажа с Акарол. Предприех моментално изпиране на всичките дрехи и спално бельо, съгласно предписанието – 90 градуса, белина, сушилня на най-висока температура и гладене. Така в продължение на 3 дни спазвах схемата за мазане в упътването на лекарството. Сърбежа понамаля, но не изчезна. След 6 дни той отново се засили и аз се намазах пак с Акарол за два дни, но ефект никакъв. Вече отчаяна поподнах на този блог и прочетох за лекарството PERMETRHIN и циперметрин. Отидох в във ветеринарна клиника и си купих 4 шишенца циперметрин. В къщи го смесих с бебешко олио в съотношение 1:3 и започнах да се мажа на 12 часа 5 дни. На 6-тия и 7-ния ден се намазах със същия циперметрин само, че в съотношение 1:2. Сърбежите ми намаляха още на 3-тия ден от използването му, но не изчезваха напълно. Искам да ви кажа, че получавах леко замайване от “вълшебната смес”, но бях толкова амбицирана да се преборя, макар и с рис за другото ми здраве! Междувременно си поръчак PERMETHRIN крем от ebay, който пристигна точно след 6 дни, така, че след вичко вече измазано и него поставих върху кожата си. Той за разлика от другите препарати е без мирис и не е мазен. Направо НЕВЕРОЯТЕН! 🙂 На сутринта вече НЯМАХ никакъв сърбеж! Мазах се 2 пъти през 7 дни! Внимавайте при нанасянето да покривате цялата кожа от тялото си – от ушите /вкл./ до върха на пръстчетата на краката!!!! Аз имах и по ушите сърбеж, защото ги бях пропускалала. С циперметрин за пръскане на пространствата у дома в съотношение 1:3, пръсках матраците, възглавниците, пода и тоалетната чиния три дни сутрин, след свалянето на чаршафите /използвах само едни, за да не заразявам останалото спално бельо/, а тях самите ги перях всеки ден на 90 градуса в продължение на 10 дни. Всички изпрани дрехи ги сгъвах и поставях в плик, върху който пишех дата, за да знам от кога до кога да не ги пипам. Не знам дали тази ужасна история приключи, но силно се надява никога повече да не се сблъскам с тази гадост! Бъдете стриктни и спазвайте всички указание за лечение и дезинфекция и ще се справите!

  Reply
 158. Anonymous

  аз бях болна от краста и след 3 години пак имам петна и изглеждат много неприятно някои би ли ми препоръчал каквото и да е само да е ефикасно и без лекарска рецепта,жена съм и зарад това което остана върху мен не ми дават самочувствие, благодаря предварително !!!!!!!!

  Reply
 159. От народа

  Изполването на мазила в борбата е задължително ,защото олиото или свинската маз запушват порите на кожата и акарите не могат да дишат!Затова те се опитват да напуснат гостоприемника и отвън ги убива сярата или бензил-бензоата.Препоръчвам се да не се сменят дрехи и бельо и след всички процедури да изхвърлите бельо,пижами ,чорапи ,завивки и всичко ползвано при лечението!Акарите не умират толкова лесно и е възможно да се заразите отново чрез дрехите ,постелките и други вещи !Ако можете ползвайте дрехи ,които не сте обличали примерно поне месец преди лечението.Заразяването може да се получи при сексуален контакт/презерватива не помага в случая/ , от чужди дрехи ,постелки ,заразени домашни любимци -котки ,кучета и др.Затова е добре ако имате домашна животинка да я водите на лекар профилактично ,ако имате съмнения!

  Reply
 160. Григор Post author

  @От народа: Това, че акарите дишат през порите на кожата, е новост в медицината.

  Reply
 161. кен

  Здравейте,аз се боря със крастата можеби вече 4 седмици!Тъй като я прекарох преди 3 години, точно преди бала ми, веднага разшознах симптомите!Тогава се излекувах много бързо и лесно с мазанае на акаролк предписан от дерматоложката ми и по това време ми беше на гости леля ми, чийто син бе болен същото от краста и им беше останало малко от мехлема със сяра и свинска маз.Без много мъки за седмица се избавих от крастата,но имах и късмета да си стоя само вкъщти.

  Сега за голямо нещастие съм в Лондон,където освен Перметрин друго лекарство за краста нямат.Закупих си го без рецепта.Намазах се вечерта и после на сутринта,но ефект никакъв и затова отидох до аптеката и тогава разбрах,че трябвало второто намазване да бъде след 7 дена.Но на мен не ми се чакаше и сметнах,че перметрина не ми помагаи реших ,че трябва да ме види лекар.Тук дават часове за преглед с 2 седмици закъснение затова отидох в спешен кабинет.Там ми предписаха перметрин отново и то 3 опаковки.Малките пъпчици бяха заличени,но на тяхно място имах големи червени като охапване от комар и по характерните места.Изхабих и трите опаковки,но файда нямаше и затова пак идох до спешния кабинет и ми предписаха пак перметрин… Споделих с приятел и той ми каза,че може кожата ми да е раздразнена и се мазох 2 дена с балсам за тяло и сякаш отшумя.

  Видях се с момичето,с което излизам ,а тя нямаше оплаквания.След 1-2 дена пак се започна с крастата,тогава отчаян и прочел всевазможни нещя в този и куп други сайтове и блогове си купих някакъв спрей подобен на Райд и като видях,че съдържа Циперметрин и почнах да се пръскам дори по тялото!Знам,че е лудост, но отчаянието ме доведе до там.Пареше ми на задните части и гениталиите,но ефекта беше забележителен.Пак се видях с моята приятелка и след това ми се наложи да се върна до България за няколко дни,но през това време усетих,че пак започва да ме сърби,а тя видимо нямаше проблеми и оплаквания.Преди да замина за България и дадох Перметрин,а аз щом престигнах вкъщи забърках от мехлема със сяра и маз.На 4-я ден от мазането вече си бях в Лондон и се изкъпах и вядах с момичето,преспахме в тях и на другия ден като се сабудих вече видях 1-2 червени точки по тялото си и реших,че може да е просто страничен ефект.Мазаох се 2-3 дни с балсам за тяло,но с всеки изминал ден пъпките се увеличаваха.Добре,че си взех някой друг пакет със сяра от българия,защото тук не продава ,както и не продават свинска маз – затова направих мехлема с олио…

  Взех си няколко почивни дни и днес чистих и прах отново,след курса ще изчистя и изпера отново и ако пак ме повтори, ще пробвам с варианта Газ и Олио!
  Сега съм си запазил и час при лекар,който се надявам да ме препрати към дерматолог, но с чакането това ще буде след 2 седмици ,ако не и повече!
  Ако някой има вапрос, нека пита.Съжелявам,че всичко е толкова слято,но на мен самия вече това ми се струва цяла вечност и безсънието ме мучи, спа по няколко часа вечер и денем съм ни жив,ни умрял.

  Можели някой компетентен да ми отговори на въпроса:
  Разбрах,че дерматида има същите симптоми ,а характерно ли е да се разпространява все повече и повече с всеки изминал ден и затова да го бъркам с крастата???
  Пъпки са червни като охапване от комар, имам по целите раце и бедрата ,много малко по ходилата или по пръстите, по раменете имам ,нямам между пръстите, след разчесване се зачервява мястото,вечерно време се будя от сарбеж по краката,но мехурчета с течност или сивакви каналчета не съм виждал…

  Reply
 162. коко

  Мехлемът приготвен със СЯРА„НЕСОЛЕНА СВИНСКА МАС и СОДА БИКАРБОНАТ е най-безвредният за тялото. Резултатът е сигурен. Писала съм подробно за лечението.Върни се назад и прочети. От личен опит.

  Reply
 163. М.

  Днес търсих Перметрин, но ми казаха, че вече не се продава. Дадоха ми Нуван. Дали ще ми помогне или не трябва да г използвам?

  Reply
 164. Григор Post author

  @М.: Нуванът е дихлофос – тоест, препоръчвам да не го използвате. Вероятно просто са нямали перметринов препарат, и са ви продали каквото имат. Потърсете перметрин или съдържащи го вещества във ветеринарна аптека – има ги, най-различни видове.

  Reply
 165. М.

  Ох, аз избързах и се напръсках с него. Възможно ли е да ми се случи нещо, натравяне или нещо подобно? Утре ще потърся перметрин, но дали все пак има възможност да има ефект от това с което вече се намазах и дали няма да е упасно утре да се намажа и с Перметрина и да стане някаква реакция…

  Reply
 166. Григор Post author

  @М. Не, не вярвам да стане реакция – доколкото зная, не реагират едно с друго дори ако бъдат смесени физически. Просто не е хубаво човек да използва дихлофос по-дълго. Перметринът е за предпочитане.

  Reply
 167. Valq

  А може ли да се излиза навън, задължително ли е стоенето вкъщи?

  Reply
 168. Григор Post author

  @Valq: Зависи с кого и от колко близо ще се срещате. 🙂

  Reply
 169. ScabieWarrior

  Нормално ли е след първото мазане с Акарол , да стана целия на червени петна ; сърбежа почти да спре , но пъпките да се увеличат двойно?

  Reply
 170. Ива

  Забърква се смес от мас и сяра на прах. С нея се маже цялото тяло, веднъж на ден. Така няколко пъти, например – 4-5 дни.Процедурите с изваряването на дрехите, изчитването и прочее на къщата си остават, т.е трябва да се направят. Преди години имаше сяра на прах по аптеките и беше много евтина, надявам се още да я продават.

  Reply
 171. Соня

  Здравейте,
  Днес диагностицираха брат ми с краста. Аз живея отделно с мъжа и детето си, но преди 5 дни той ни беше на гости за няколко часа. Интересува ме дали е възможно да сме се заразили и най-много ме притеснява това, че детето ми е на 4 месеца. Той го прегръща и целува, също спа на леглото. Веднага щом разбрах изпрах всички завивки на 90 градуса и купих дизенфектант за пръскане на матрак, столове и възглавници.Също ме притеснява и това, че мъжът ми спа снощи в същото легло. Какъв е процентът да сме се заразили и в какъв срок трябва да очакваме някакви симптоми? Благодаря ви предварително!

  Reply
 172. Petko

  Здравейте!

  интересува ме къде може да се направи тест / изследване / за краста. Миналата пролет-лято имах съмнение за краста и обиколих няколко дерматолога – всеки каза различно. Тази година пак в същия сезон май-юни месец ми се появиха тези гадости по пръстите на ръцете и краката, Според моя лекар това е водна екзема и се появява от стрес, влажно време.

  Reply
 173. Todorov

  В сравнение с лечението с Акарол, където цялото семейство ходи омазано цяла седмица миризливо и подтиснато, лечението с кремове съдържащи 5% Permethrin е изключително по приятно. То се осъществява по следния начин – намазваш се веднъж, след 12 часа се изкъпваш. Процедурата се повтаря след 7 дена. При нас лекарството подейства безотказно след 2 неуспешни опита да се излекуваме с българския акарол. Преди второто намазване трябва да се изпере цялото ползвано бельо на 60 градуса. Поради голямата ми паника след неуспешното лечение с акарол поръчах на 3-ма мои приятели в чужбина да ми изпратят 5% Permethrin крем и сега имам 6 излишни тубички, които са достатъчни за 3-ма човека. Вече са ми излишни и искам да ги продам на нуждаещи се. Цената на 1 тубичка ми излезе 40 лева с транспорта до България. Продавам лекарството без печалба. Ако има нуждаещи се обадете се

  0888 335 289
  todorov33@abv.bg

  Reply
 174. Anonymous

  Някой знае ли с точност, колко дни издържа кърлежа в дрехите БЕЗ контакт с тялото??
  Бях се изчистил от тази напаст, но вчера имам отново сърбежи и пъпки по гърба, след като облякох тениска, която не бях носил около два месеьа. Знам че в тялото акарите живеят до 2 месеца, възможно ли е да перживеят толкова и навън? А са снасят яйца по дрехите ??

  Reply
 175. Григор Post author

  @Anonymous: Мисля, че кърлеж може да издържи дори до година без контакт с тялото (без да смуче кръв). Задължително всички дрехи ги изперете, на висока температура.

  Reply
 176. Димитър

  Здравейте! Имам 4 излишни тубички перметрин, който се интересува, да ми се обади на номер 0884586434

  Reply
 177. Крастав

  Здравейте, страдам от същата болест, бях диагностициран от кожен лекар, направих 2 процедури с акарол, от няколко дни излизат пъпки, но за кратко и сърбежът не е така нетърпим, днес закупих фендона 60к, за да дезинфекцирам апартамента, но мисля, да напръскам и себе си, посъветвайте ме как да го разтворя, и как да го приложа върху себе си. Благодаря предварително.

  Reply
 178. Григор Post author

  @Крастав: Фендона е циперметрин. Ако напръскате чаршафите и дрехите си, това ще е предостатъчно – не се налага да го прилагате и върху себе си.

  Reply
 179. sa6eto

  Здравейте на всички !От до тук прочетеното разбирам ,че това е доста упорито нещо което не се лекува никак лесно.Бих искала само да ви питам от къде мога да закупя пермитрина?

  Reply
 180. Григор Post author

  @sa6eto: Аз лично го купувам от ветеринарни аптеки. На практика всяко нещо за пръскане срещу бълхи съдържа като активна съставка именно перметрин.

  Reply
 181. sa6eto

  За съжаление не мога да го открия в нашите аптеки .Дори служителите ме питат очудено за какво служи това.От малък провинциален град съм и не мога да го открия като крем “ПЕРМИТРИН”както в аптеките ,така и във ветеринарните.Потърсих в сайтовете да си го поръчам,видях че го има под името ЛИКЛЕАР.,но пак не става .Може ли някой да помогне и да ме посъветва какво да правя!?Мисля,че ще се побъркам и с всеки изминат ден се вманиачвам все повече.До момента сме се мазали с АКАРОЛ ,но смятам да предприема по-сериозни мерки с тази напаст.
  Дали ще мога да направя от ципермитрина /което е на течност/крем,вредно ли е за нас -хората и най-вече за деца ?Благодая Ви предварително.

  Reply
 182. Григор Post author

  @sa6eto: Има го под много и различни търговски наименования, с тази активна съставка. В зависимост от какво друго съдържа конкретната форма може да можете или да не можете да направите крем от него. Сравнително безопасен е за хората, включително за деца, но все пак съветвам да внимавате да не го поглъщате.

  Reply
 183. sa6eto

  Лечението се извършва с препарати, които се нанасят по кожата – ПЕРМЕТРИН, БЕНЗИЛІБЕНЗОНАТ, линдан или орално, с таблетки съдържащи антипаразитното вещество ИВЕРМЕКТИН. Най-ефикасна е комбинацията от перметрин и ивермектин, повторена няколко пъти, води до пълно излекуване в рамките на няколко седмици. Нужно е изпиране на всички дрехи с гореща (над 60 градуса вода) и третиране с лекарство, на всички имали контакт със заразения. При невъзможност за пране на дрехите, те се затварят в найлонови торби и не се обличат в продължение на два месеца. Извън тялото акарът е активен няколко дни, но за по-дълго време изпада в летаргия, като след нов контакт с тялото се активира и би могъл да заразява отново. Високата температура и сухият въздух също допринасят за неговата по-бърза смърт, а влагата и температура под 15 гр, са благоприятни за акара.Надявам се да съм помогнала, а също и на успех!

  Reply
 184. sa6eto

  Лечението се извършва с препарати, които се нанасят по кожата – ПЕРМЕТРИН, БЕНЗИЛ-БЕНЗОНАТ, линдан или орално, с таблетки съдържащи антипаразитното вещество ИВЕРМЕКТИН. Най-ефикасна е комбинацията от перметрин и ивермектин, повторена няколко пъти, води до пълно излекуване в рамките на няколко седмици. Нужно е изпиране на всички дрехи с гореща (над 60 градуса вода) и третиране с лекарство, на всички имали контакт със заразения. При невъзможност за пране на дрехите, те се затварят в найлонови торби и не се обличат в продължение на два месеца. Извън тялото акарът е активен няколко дни, но за по-дълго време изпада в летаргия, като след нов контакт с тялото се активира и би могъл да заразява отново. Високата температура и сухият въздух също допринасят за неговата по-бърза смърт, а влагата и температура под 15 гр, са благоприятни за акара.Надявам се да съм помогнала, а също и на успех!

  Reply
 185. Григор Post author

  Между другото, да предупредя всички.

  Наскоро забелязах в Интернет обява от някой, на който му била останала случайно една тубичка перметрин и я продавал. Нямаше да ѝ обърна внимание, ако не беше цената – двуцифрена сума в евро. Огледах Нета и намерих още доста обяви от същия човек. А когато поразрових мъничко, разбрах и че е продал тази „една тубичка“ вече десетки пъти.

  Няма да назова името, но ако видите подобна обява, имайте предвид – някой може да си прави търговия. Не че в това има нещо лошо, но когато търговията започва с лъжи, аз не бих очаквал коректност по-нататък. И може би не само в цената.

  Reply
 186. коко

  МИЛИ ХОРА,не подминавайте рецептата със СЯРА,НЕСОЛЕНА СВИНСКА МАС И СОДА БИКАРБОНАТ(ПОЗНАТА КАТО ХЛЕБНА СОДА). СПОДЕЛИХ ЛИЧЕН ОПИТ. Пиша само рецептата,а за подробности се върнете назад,където е описан подробно начина на лечение. НЕ СЕ СТАРАЯ ДА ВИ ЗАБЛУЖДАВАМ,А ДА ВИ ПОМОГНА ДА СЕ ОТЪРВЕТЕ ЗАВИНАГИ ОТ КОШМАРА,В КОЙТО ЖИВЕЕТЕ. В СЪЩИЯ КОШМАР ЖИВЕЕХ И АЗ И МНОГО ДОБРЕ ВИ РАЗБИРАМ. НЯМАМ НИКАКЪВ ИНТЕРЕС ДА ВИ ОБЪРКВАМ,А ЕДИНСТВЕНО ДА ВИ ПОМОГНА. ПОВЕЧЕ НЯМА ДА СЕ НАТРАПВАМ. ИЗБОРЪТ СИ Е ВАШ. Сега рецептата: Смесват се 5О Г СЯРА ОТ АПТЕКАТА, 50 Г СОДА ЗА ХЛЯБ, 100 Г НЕСОЛЕНА СВИНСКА МАС. Успех на тези,който ще ми се доверят!

  Reply
 187. Eli

  Здравейте,
  точно след нова година започнаха сърбежите само и единствено на корема и 3 седмици по-късно ми излезнаха 3-4 пъпки от дясно на него, 1 на пъпа и една от вътрешната страна на бедрото, вечер сърбежа беше ужасен, но честно казано не мога да преценя дали от горе на пъпките това са тунелчета или просто корички от упоритото чесане, но всичко ме навява на мисълта, че и аз страдам в момента от тези гадинки, пък и има доста начини, по които може да съм се заразила, а и е толкова лесно.. От вчера започнах мазането с мас, сяра и хлебна сода сутрин и вечер и забелязвам, че пъпките започнаха да завяхват и не са се появявали нови, сърбежа продължава, все по-рядко, но все още го има. Започнах пране на всички дрехи, завивки и тн на 60 градуса и след това сушилня на 90. Въпроса ми е дали това ще е достатъчно за обезпаразитяване и дали тази смес ще помогне за избавяне от тези твари?

  Reply
 188. коко6654

  Прочетете написаното от мене –септември 2013год за правилното лечение с мехлема от МАС,СЯРА И ХЛЕБНА СОДА. Трябва стриктно да се спазва написаното,ако искате да имате наистина успех. Споделила съм свой личен опит в борбата с тези гадинки. Писала съм на няколко места назад. Успех ви пожелавам!

  Reply
 189. Григор Post author

  @Lili: Очевидно можете. А ако е и на кирилица, ще е още по-добре. 🙂

  Reply
 190. Lili

  Izvinqvaite popitah zashtoto sled kato natisna Submit Comment i ne mi izliza komentara. Nqmam kirilica, za koeto se izvinqvam 🙁 Moje li da mi kajete kakvo e vasheto mnenie za lekarstvoto Permethrin, tui kato smqtam da si go zakupia, no predi tova iskam da razbera dali nqkoi ima nabliudenia? Razbrah che to e nai-efikasno. Viarno li e?

  Reply
 191. Григор Post author

  @Lili: Погрижете се да имате кирилица. Не е трудно, а ще ви спести доста ругаене в Нета. Една от причините коментарите ви да не се показват тук, докато не ги одобря ръчно, е именно че нямате кирилица. На много други места ще бъдат автоматично трити без обжалване.

  Иначе, по мои впечатления перметринът наистина е много добро лекарство. Спазвайте указанията за употребата му и ще помогне.

  Reply
 192. Teo

  Здравейте.
  Сблъсках се с това и аз. Естествено отидох на кожен лекар. Изписа ми Акарол. Каза ми три дена, сутрин и вечер. Също така ми каза да си изпера абсолютно всичко, до което съм имал допир и да си сложа някакви стари дрехи и да не се къпя или сменям дрехите докато си унищожавам кожата с Акарол-а. Съответно днес е 4-тият ден. Сутринта се изкъпах. Всички дрехи, завивки и всичко, за което се сетите е изпрано. Толкова бях щастлив, че гадния сърбеж го няма, че дори си позволих да изляза с приятели. Странното дойде след вечеря. Реших да похапна яйца. Съответно час след това, адски сърбеж на местата където сърбеше и преди. Изчетох всичко тук и мисля да отида на преглед утре отново. Лекарката ми каза, че ако не мине от първия път да повторя процедурата, но след всичко написано тук, мисля да отида първо на преглед и да се уверя, че не е пост дерматит, защото само след 3 дена Акарол кожата ми е готова да се предаде… Където се барна, люспа пада, крайно отвратително. Затова просто ще се подсигуря и тогава ще прибегна до по сериозни мерки от непоносимия на допир и мирис Акарол. След като отида на прегледа ще споделя какъв е резултатът.

  Reply
 193. Григор Post author

  @Teo: Има шанс освен крастата да имате и някаква странна алергия – било към Акарол, било към яйца… Не е голям, но го има.

  Reply
 194. Teo

  Здравейте,
  Както казах днес ходих на преглед, при което въпросната лекарка строго ми каза да повторя процедурата с Акарола, но този път цялото семейство да се маже по два пъти на ден и цялата къща да се извари. Съответно като послушен пациент съм се заредим с четири шишенца Акарол, инструктирах всички как да се процедира по време на три дневното лечение. Преди около час и половина влязох в банята, за да изпълня горещия дущ, при което се изсуших и намазах с Акарол навсякъде от брадичката надолу. И ето на адът започва тук. Изгаряща болка между краката, по генеталиите, по брадата…В паниката естествено опитах да го измия със студена, с топла вода… Стигнах дори до Пантенол. Но нищо не помогна, единствено 45мин. обикаляне в кръг в банята, понеже не можех да си облека абсолютно нищо. Трагедия. Обадих се на лекарката веднага, което ми кажа, че това е нещо нормално и че при чувствителни кожи е напълно нормално. Как сега ми обяснете сутрин и вечер да издържам по час и половина изгаряне в слабините. След първата процедура кожата ми се излющи цялата. След втората какво? Тази болест наистина може да ти докара и психологични проблеми.

  Reply
 195. Деница

  Имам подозрения, че имам краста и направо съм в ужас. Започна може би преди месец и половина-два като едно малко петно с пъпчици по единия ми пръст, на което не обърнах внимание. Сега вече имам още две петна с пъпки. Просто недоумявам откъде може да съм прихванала това нещо. Не ходя почти никъде. Единственото, което помня е, че преди два месеца лежахме с детето в болница и евентуално от там. Но пък хигиената там беше добра.
  Както и да е. Ще отида на лекар, но имам един въпрос. Петната са ми по дясната ръка. Имам малко дете, което аз къпя, мия. Мисълта ми е може ли да съм заразила половите й органи при измиването на дупето? И ако да, как ще се третира това нещо 🙁

  Reply
 196. Григор Post author

  @Деница: И двата въпроса имат място само след като лекарят ви постави диагнозата. Дотогава със същия смисъл можете да се вълнувате какво ще правите, ако падне небето. Не се безпокойте, просто отидете на лекаря. Той ще може да ви даде далеч по-точен отговор, отколкото и най-компетентният Интернет форум, където обаче не са ви прегледали и само предполагат какво може да ви е.

  Reply
 197. emiliq qkimova

  Of i az go imam v momenta sashtoto krasta golemiqt mi sin se ceshe vece tri meseca zavedeh go kazahakrasta da razbiram vsicko samo edno neznam kato se izperat drehite na 90 gradysa i se namajesh i se izkipesh posle moje li da oblecesh tiq drehi kadeto gi opra na 90 gradysa kato se izlekyvash cakam otgovor

  Reply
 198. ванкото

  Здравейте и аз го пипнах това не знам от къде .. но в продължение на 1 месец мислех че е някаква алергия както и ми казваха докторите вчера отидох на кожен и ми изписа Акарол искам да знам някой ползвал ли го е и дали му е помогнал 🙂

  Reply
 199. Ники

  Преди няколко месеца започнаха да ми излизат пъпки и с времето се разпространяваха все повече, и сърбежът нарастваше.
  След няколко грешни диагнози от различни лекари ми казаха, че е краста и ми предписаха акарол. Следвах указанията дадени ми от лекаря, които са и написани на акарола, сърбежът спря, пъпките постепенно изчезнаха. Само от зад ми останаха по-дълго и се появи груба кожа, корички, рани, но постепенно минаха. Обаче и до сега почти всяка седмица ми излиза по някоя пъпка някаде по тялото, ту от зад , ту по краката или ръцете или корема… Мажа се с акарол, уж помага, но продължават да ми излизат пъпки. Пера повечето дрехи на висока температура, но не съм дезинфекцирал телефони, мишка, клавиатура и дръжки на врати…
  предполагам, че по тях може да остава краста. Ще пробвам да ги намажа с акарол както и да изперя всичко и да си купя повече нови дрехи и дано най-накрая унищожа паразитите. Мисля да купя крем Permethrin, четох тук че бил по ефикасен, дано той реши проблема. Само не съм сигурен с какво да мажа телефони и други повърхности които се пипат.

  Reply
 200. Асен

  Хора не се залъгвайте да използвате българските лекарства против краста! Аз единственото, което съм видял от тях е негативния им ефект по кожата! Аз се излекувах с Перметрин без дори да съм прал дрехите си на висока температура! В olx.bg има един човек, който продава това лекарство и може да ви помогне. Успех с борбата срещу тази ужасна зараза!

  Reply
 201. Sansara

  Здравейте,

  Аз също искам да споделя моя опит в успешното лекуване на тази гадост.
  Преди около месец се заразих от кърпата или завивките в един хотел. 2 дена след това започнаха ужасните сърбежи и диагнозата ми беше ясна още преди да отида на лекар.
  Естествено първо минах 4 дена мазане с бензил бензоат+ риц.масло/ Акарол/-нищо не стана, но според лекаря на контролния преглед бях уж излекувана. На своя глава си поръчах Перметрин и се намазах , но сърбежът така и не изчезна…., след което се мазах още 4 дена със сяра, маса и цинк/ по рецепта от лекар/…..пак нищо. Чудите се как познавах, че не съм се оправила след толкова мазане…ами будех се вечер от сърбежите и при къпане с топла/гореща вода ме сърбежа беше много силен – това са 2 -та сигурни признака по които ще познаете, че крастата не е отминала!!! Въпреки това, 2-ри лекар ме увери, че след толкова мазане всичко е изчистено и че това което съм постигнала е че съм си изсушила кожата и ми постави диагноза дерматит и ми изписа някакво овлажняващо кремче за мазане! Да, ама не-сърбежите си продължаваха…. затова потърсих друго решение…Във форумите видях името на Констансиниел Аладжем / 0898 477 560 -konstansiel@abv.bg/, човек, който лекува тези неща по алтернативния метод- само с етерични масла. Първо е полезно за кожата, и второ е изключително ЕФЕКТИВНО!!!, защото те не развиват резистентност към тях . Тъй както УЖ имах измислен дерматит, още от 3- тото намазване започнах да спя нощем без да се будя от досаден сърбеж, а след още 2 дена и при къпане сърбежите съвсем изчезнаха. Към момента всичко отшумя, продължавам да се мажа профилактично…Пожелавам успех и не се отчайвайте, решение има, просто трябва малко постоянство, а и при всеки е строго индивидуално

  Reply
 202. Sansara

  забравих да пиша, че имам 2 тубички Перметрин, ако все пак някой реши, че иска да пробва с него ето моя тел- 0878 10 94 50:)

  Reply
 203. Асен

  Колега само да вметна, че лечението с Перметрин си има своите тънкости! Ако не си направил правилно лечението нормално да не успееш да се излекуваш 🙂 При мен подейства от първия път след 2 намазвания през една седмица. Като цяло съм много доволен от лекарството и съм благодарен на всички по форумите, които са писали за ефекта от него! Жалко, че в България не е достъпно за всички, но явно има хора които го внасят от някъде и помагат за излекуването на тази ужасна напаст… Успех отново на всички с лечението и както колегата каза важно е постоянството и вярата!

  Reply
 204. Григор Post author

  @Асен: В България го има предостатъчно. Отивате до първата ветеринарна аптека наоколо – почти сигурно ще го имат под някакво търговско име.

  Reply
 205. pinkprincess

  Здравейте,

  Искам да благодаря на всички, които са споделили опита си макар и горчив.
  Аз потърсих инфо за моята 90 годишна баба която след месец в дом за стари хора се върна с краста!
  Сайта е наистина единствения, който предлага много информация.
  По долу се опитах да систематизирам макар и малко инфото от началото на коментарите – може би от 2009 насам. Акцента е върху какво е крастата, какво я причинява – и най-бързия и ефективен начин за лечение според споделеното вече от хора с опит.
  В Момента се смята че крема Перметрин 5% на крем е най-ефикасен.
  Цената му е 5.80 британски лири ако се поръча от Англия.5-6 дни за доставка. Мисля има и друг вариант през ebay.com
  —————

  Как да се излекуваме от… краста
  не се депресирайте. крастата е просто един неприятен сърбеж, смешна работа. има къде по-серизно болести. така, че горе главата!

  Идете на лекар за да се уверите че имате краста!

  Заразяването с краста се получава при интензивен телесен контакт кожа в кожа или от изполазването на общи чаршафи, седенето на един диван, дори седалка в автобуса, ако я допирате с гола кожа. Ако болният е със стара нетретирана инфекция, броят на паразитите по кожата му е голям, тогава шансът да се заразите от ръкостискане или пипане на един и същ предмет (ръба на масата, компютърна мишка, всички видове дръжки, които обхващаме с цяла длан и т.н.) е немалък.
  Крастата най-често прониква в тялото през ръцете, като любимото й място са сгъвките между пръстите. От там много лесно бива разнесена по цялото тяло, когато се пипаме – така бързо я предаваме и на децата си. Макар да се твърди, че основните „развъдници” на крастата са социалните домове, детските градини и училищата, през последните години болестта набира голяма сила сред всички социални слоеве и професии в цяла Европа.
  След заразяването минават между 2 и 6 седмици до проявата на първите симптоми. Те са, освен сърбежа, който се засилва след топъл душ или нощем от топлината на леглото и може да доведе до безсъние поради интензитета си, така и малки пъпчици, подобни на мини-ухапвания от комар. При особено чистоплътни хора симптомите може да са много слаби, изразяващи се в голям брой ситни червени точки по кожата като боцвания от карфички и по-слаб сърбеж. С течение на времето сърбежът при всички става много силен и непоносим.
  Характерният обрив на крастата е ходът (тунелчето). То има вид на права или извита чертичка, леко надигната над повърхността на кожата, с дължина от няколко мм до 1 см и ширина 1 мм. Цветът на тунелчето е сивкав. На единия край се образува разширение, в което се намира паразитът. Ходовете се разполагат най-вече между пръстите а ръцете, по китките, лактите, корема (около пъпа) около гръдните зърна у жените, седалищната област, по члена у мъжа. (по материал на д-р П.Михайлов). При по-груба кожа тунелчето може да не е видимо.
  Искам да обърна внимание на проявата на крастата при бебетата – това е малко или никъде описано. При малките деца крастата протича нетипично. За разлика от възрастните, при тях се засяга и лицето (за възрастните окосмената част на главата плюс лицето до брадичката не се засягат от крастата поради конфликт между нея и друг акар, добър за нас, който живее в клетките на лицето ни, но липсва при бебетата). Нежната им кожа по цялото тяло реагира много интензивно на заразата, като за часове може да предизвика състояние, прилично на невродермита – зачервени лющещи се петна, осеяни от минатюрни „сухи” пъпчици, които в началото приличат на обичайните обриви от изпотяване. Нетретирана, кожата става грапава като шкурка, разранена и сърбяща. Привидният невродермит, а всъщност паразитът, обхваща все по-големи части от тялото. Това състояние се повлиява много бързо и добре от кортизонов крем, но той НЕ ЛЕКУВА крастата, а само временно облекчава съпътстващото силно кожно раздразнение.
  Също така само при децата на дланите на ръцете и на стъпалцата – отдолу и отстрани – се появяват мехурчета, пълни с безцветна или белезникава течност. Те са естествената отпора на организма, опитващ се да изолира натрапника. Ако видите такива мехурчета, знайте, че със сигурност не става дума за алергия или невродермит!!
  Съществуват само 4 препарата за третиране на крастата.
  За най-сигурен към момента се счита кремът с активна съставка Permethrin.
  В България обаче най-често се изписва Акарол, чиято активна съставка е Benzyl benzoate, тъй като е значително по-евтин. За възрастен е желателна употребата на Permethrin, тъй като изисква само еднократно мазане. Акаролът изисква мазане в продължение на 3 или 4 дни, като междувременно препаратът не бива да бъде отмиван (т.е. никакво къпане). Друга възможност, която на практика не се използва, е силен и много токсичен препарат, чието име не открих, а последната е таблетна форма, също изключително токсична. Тя се използва само при много тежка форма на инфекциата и при пацианти с нефункционираща имунна система като например болни от СПИН.
  Ако се сблъскате с крастата, най-вероятно ще получите рецепта за АКАРОЛ.
  Акаролът може да е ефективен само при първите няколко мазания,след това няма ефект,единствено с обтриването може да се разнесе и до места,където тази гад не е била. Циперметрина и Акарола ужасно алергизират кожата.

  Сярата-спрямо нея паразита трудно развива резистентност.Прави се 30% крем,но със свинска мас,защото достига по-дълбоко в кожата,възелина и другите мазила имат повърхностен ефект.Годността на серния крем е около 1мес.-20дни.Местата със сьрбеж и пъпки може допълнително да се пудрят със сяра на прах.Сярата също алергизира,изсушава кожата.След като се приключат процедурите и се изкъпите се мажете с кремове и тоалетни млека за суха и чувствителна кожа-серията на Талодерма е ефтина и добра.
  ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН пост дерматит от крастата.

  За почистване на дома:
  Направете разтвор около 10л. вода и две шишенца Циперметрин (ако е необходимо и повече)в него накиснете за окло 40мин. всички свои дрехи , чаршафи , бельо и т.н. всичко до което сте се докосвали и то може да бъде изпрано след това изперете с предпране на по-дълга програма с много прах , защот дрехите стават леко мазни и трудно се изпират.
  Направете и един разтвор 1,5л. вода с едно шишенце Ципермитрин и напълнете шишето с помпата. Започете с шишето с помпата и мухозолите да третирате всичко къде що видите – легло, канпе , възглавница, колата ви вътре по тапицерията и килима ако щете абе облейте яко , затваряте помещенията и намажете себе си с крема като дрехите с които сте били до тогава също накиснете в разтвор и изперете. Правете това сутрин защото доста се умирисва всичко от мухозола че до вечерта да може да си легнете в леглото. Поторете това 3 пъти през ден. 99% успеваемост гарантирам. Внимавайте само да не се натровите в желанието си да се отървете , обърнете повече внимание на това да не пропускате места или дрехи за дезинсекция от колкото да се мажете постоянно , защото все пак си е отрова това.

  Препоръчани лекари София:
  д-р Минчева от Кожния диспансер в кв. Борово, зад 29 ДКЦ.
  д-р Чавдар Карабахчиев! Кабинетът му се намира 7-ма поликлиника!
  Др. Ангелова, 29 поликлиника
  д-р Цеца Влаева от болница Доверие
  —————
  Успех!

  Reply
 206. Ани

  Здравей Асен! Възможно ли е да дадеш някаква информация за този човек, който продава Перметрин в Продавалник, тъй като не мога да намеря обявата? Благодаря предварително!

  Reply
 207. Петя

  Здравейте, преди точно 2 седмици мой близък беше на гости в дома ми след което ми съобщи че почти месец е болен от краста. Единствения ни контакт е прегръдка и целувка по бузите, като той беше с дълги дрехи. След като разбрах напръсках стола, на който той стоя със доместо,с както и пода. Минах бравите с антибактериален гел, както и натърках и тялото си и ръцете, с които докоснах дрехите му. Сега две седмици, по-късно нямам никакви видими симптоми, но имам чувство, че усещам по тялото си дразнене, но не и типичен сърбеж. Понякога дори е като леко пощипване и дразнене.Не мога да различна дали си въобразявам от притеснение или наистина имам някакъв сърбеж. Моля, тези, които са пострадали да ми кажат какво точно са усетили още в първите дни на заразяването и възможно ли е две седмици да нямам никакви симптоми? Също така в нас има малко дете, забелязах че има ситни белезникави пъпчици по бузките и вратлето и, които и друг път са се получавали и не знам дали могат да се свържат с краста? Много съм объркана…

  Reply
 208. Григор Post author

  @Петя: Колко малко е детето? Ако е над годинка, шансовете да са от краста са твърде малки, дори при описаната случка. При възраст над година вече крастата напада лицето изключително рядко.

  Reply
 209. Петя

  Детето е на 2 години и 9 месеца. Не се оплаква от сърбежи . При мен обаче има постоянни усещания за гъдел, лек сърбеж и ощипване, но без никакви пъпки. Вечер наистина се засилва , но е различно от типичен силен сърбеж. Но освен по цялото тяло, имам тези усещания и по лицето. Не знам дали да не отида на дерматолог, ако е възможно под микроскоп да потърси наличие на акарии.. Както казах доста съм объркана. А ако все пак съм заразен, може би е въпрос на време и при детето да се появят по сериозно симптоми?

  Reply
 210. Sansara

  При мен се разбраха нещата точно за 2-3 дена, от леките сърбежи до момента на нетърпимост, в който няма как да не разбереш че нещо не е наред. През нощта и при горещ душ сърбежът се засилва особено силно и типичното е, че не се повлиява от противоалергични хапчета. Не се притеснявай, не мисля че може токова бързо да се заразиш (нали уж трябвало да има пр продължителен контакт на кожа в кожа). Аз преди да разбера, предната вечер спах с детето на едно легло и то не се зарази.:) А вече минаха 3 месеца и половина

  Reply
 211. Григор Post author

  @Петя: Голямо е, за да има краста по лицето. Вие пък – напълно. Ако искате, отидете на дерматолог. Сериозният шанс (по моя преценка над 99%) обаче е да нямате краста.

  Reply
 212. Петя

  Благодаря ви за отговорите. За сега няма засилване на сърбежите, така че ще отложа и посещението при дерматолог. Надявам се да не се наложи.

  Reply
 213. Асен

  Здравей Ани! Извинявай, че ти пиша толкова късно, но не бях гледал този форум скоро! Телефонът на момчето е 0883362919! Доколкото си спомням е от Стара Загора, но виждам, че обявата му е изтрита, но нищо не пречи да се обадиш и да го попиташ. Успех с лечението!

  Reply
 214. Сър Бежко

  Здравейте, красти. 🙂 Малко на майтап започвам, но и аз съм от около месец може би в това число. Нямам представа от къде и кога я лепнах, но след около 2-3 седмици на чесане и малко четене в интернет се реших да ида при личния лекар и да споделя от какво се оплаквам. Даде ми направление за кожен лекар, когото посетих още същия ден, прегледа ме, потвърди диагнозата “краста” и ми изписа Акарол за гадините и таблетки Йовесто, които пък да служат като предпазване на кожата от акарола. 3 дни се мазах през 12 часа, като още след първото намазване сърбежа изчезна, спах си нормално през нощта без да се будя. Спазих всичко, което ми каза лекарката, сварих си дрехите с вряща вода направо в казана в резултат на което една блуза стана жертва и я изхвърлих 🙂 След последното намазване и изкъпването 12 часа по-късно на втория ден отидох на контролен преглед. Лекарката ме прегледа и ми каза, че съм се излекувал. Много се зарадвах, особено след като вече бях прочел около половината от коментарите тук и някои статии в други сайтове. Имах почивка от 4 дни и затова реших да отида на село, като преди това забърсах квартирата с белина мебели и под, дръжки на врати, ел. ключове, хладилник и микровълнова, душ батерии, одеала и възглавници затворих в найлонови чували и ги прибрах в един гардероб. Матрака го осмуках с прахосмукачката, изгладих с ютията и напръсках с Райд Макс, съдържащ циперметрин, същото направих и с връхното облекло и тапицираните столове. На третия ден от почивката забелязах близо до китката няколко малки точици, без каналчета, без зачервяване, не ме и сърбят, но през нощта се събудих и като че ли ме сърбеше по гърдите, това беше снощи. Днес цял ден ходя отчаян, като мисля, че пак ме прихвана тая пуста краста. Имам леки сърбежи тук там, най-много където си ги имах и преди лечението. Знам, че може и да си въобразявам, може би е просто като навик, но се почесвам без да ме сърби както ме сърбеше преди. Имам няколко въпроса: Четох, че след като се изпрахосмучи, торбичката на прахосмукачката трябва да се изхвърли, но понеже моята прахосмукачка не е със сменяема торбичка докато смучеш с нея пръсках вътре през маркуча разтвор на акарол и белина с вода на око, има ли шанс гадовете да пропълзят през така облятия маркуч, да оцелеят и да плъзнат отново? Второ – живея в двустаен апартамент с двама съквартиранти, които живеят в другата стая. Нямам големи контакти с тях, ползваме общо само коридора, банята и кухнята, не съм им пипал личните вещи, а тези, до които съм се докосвал третирах с белина. Събрах смелост и им казах какво ме е сполетяло, и двамата нямат засега оплаквания, но единия прие да се маже, другия не иска. Надявам се да не съм им прехвърлил гадини, но това времето ще покаже. Третия въпрос ме тревожи най-много. Работя на смени по 24 часа с почивки по 2-3 дни. Имам по няколко часа време за спане през тези смени и много хора спим на едни легла. Понеже не е много чисто спим с дрехите върху одеалата, нямаме чаршафи и т.н. Възможно ли е да се пренесе по този начин заразата (не знам даже дали и не съм я пипнал от там)?

  Reply
 215. Григор Post author

  @Сър Бежко: Не вярвам гадините да успеят да минат през маркуч, напръскан с акарол. Съквартирантите е сравнително малко вероятно да прихванат при това положение. Третото обаче е напълно възможно – оттам е вероятно и да е хваната крастата.

  Reply
 216. Сър Бежко

  Мен ме съмнява да е от друго място, засега никой не се е оплакал в работата. Помня, че може би седмица преди да усетя силните сърбежи ползвах тоалетната чиния на един университет, от там минават много хора и като че ли по спомен първите сърбежи почувствах по вътрешната част на седалището, после преминаха по хълбоците и т.н. Много се притеснявам да не разпространя аз заразата на работното ми място, но пък не мога да събера кураж да си призная, като знам какво име ще ми излезе после. Спя само на едно и също легло като преди да легна го пръскам с разтворен във вода акарол, но не мога да третирам незабелязано всички легла. Но май срам не срам ще трябва да си кажа, че така няма да има излекуване никога.

  Reply
 217. Сър Бежко

  Oще нещо да попитам – тия 4 дни, през които ме нямаше и след тази обработка, която бях направил какъв е шанса да са останали живи акари по обработените и необработените повърхности (стени и тавани, някои дребни предмети из стаята, които не съм докосвал отдавна)?

  Reply
 218. В.С.

  Здравейте, на мен също ми беше поставена диагнозата краста. Преди известно време започнаха странни сърбежи и тук там обриви. Не се притесних особено,защото често ми се случва (студентка съм по медицина и ходя на практика в различни болници), все пак съм в постоянен допир с препарати и лекарства. Картинката е позната на всички….сърбежи, обриви (макар и не типични при мен) и най-вече липса на сън, стигнах до извода, че вероятно нещо не е наред с мен и трябва да отида на лекар. Посетих д-р Георгиев в центъра по кожни и венерически заболявания. Въпреки увъртането и нежеланието да приема истината той потвърди диагнозата. Беше ми изписано бензил-бензоат 30% в рициново масло 70%. “Балсамирам” се през 8 часа, но сърбежа продължава,макар не и с тази интензивност. Вече започвам да се съмнявам компетентността на на д-р Георгиев, а дори и в моята собствена. Имам чувството,че гадинките си почиват блаженно на леглото до мен и чакат само мазилото да попие в кожата и отново да започнат да пируват. Вече не издържам, не съм спала нормално от може би седмица. Въпросите са ми има ли смисъл да продължавам да се балсамирам с тази отвара или има по-добъро решение? Как да разбера дали лечението е ефективно? Кога е безопасно вече да спа с приятеля ми?
  Извинявам се ако има провописни грешки или поста е объркан, но съм под огромно напрежение в последните месеци.

  Reply
 219. Григор Post author

  @Сър Бежко: Ако други не са пребивавали в стаята през това време – клонящ към нулата.

  @В.С.: Изпрахте ли всички чаршафи, дрехи и бельо на 95 градуса температура? И от колко време се мажете с настойката? Ако е по-малко от 3-4 дни, е напълно възможно да трябва още. Ако е повече, консултирайте се с д-р Георгиев пак.

  Reply
 220. В.С.

  Мажаса се от четвъртък (29.10),но имам чувството че още не съм излекувана…. изпрах всичко също така го и згладих. Днес изкъпвайки се установих, че ужасния сърбеж е изчезнал, но все пак още се съмнявам… някакви препоръки?!
  А с доктор Георгиев имам уговорка за понеделник

  Reply
 221. В.С.

  Нормално ли е да има сърбеж по време на лечението?
  Как да обработя матрака и завивките в спалнята?
  Беше ми казано, че всичко което не може да се изпере се изкарва на проветриво място за 48часа и след това няма проблем при използването му.

  Reply
 222. Григор Post author

  @В.С.: Сега е зима и хладно, така че бих качил за всеки случай срока на 72 часа. Иначе да, доколкото ми е известно е така.

  Reply
 223. Сър Бежко

  Аз усещам подобрение, вече не се чеша така както преди, обривите изчезнаха, спя нормално, но въпреки всичко пак ме сърби от време на време и не съм много сигурен дали съм напълно излекуван. Два пъти след приключването на лечението с акарол ходих на контролен преглед. Докторката ми каза, че гадинките ги няма, а сърбежа ми е от сухата кожа, което е резултат от лечението с акарол. Изписа ми кремче за по-едрите пъпчици, които ме съмняваха, таблетки Ролетра и сапун за суха кожа. Последните 2-3 дни пак ме налегна съмнение, защото този остатъчен или какъвто и да е сърбеж не изчезва. Много се притеснявам да не би пак да са ме налазили. Непрекъснато си оглеждам китките и междупръстите, защото преди имах каналчета там, засега ги няма, макар че ме съмняват 1-2 точици. Ще почакам може би още 1-2 седмици и ще отида пак на преглед.

  Reply
 224. Галя

  Здравейте,едно дете идваше у дома да играе с моите деца.Разбрахме ,че има краста и започна едно чистене и треперене да не ни хване .Вчера,след като са минали 15 дни от контакта със заразеното дете, на синът ми му се появиха няколко пъпчици от вътрешната страна на китката.Гледам децата всеки ден ,защото четох че първите пъпки се появяват чак след 10-15 дни.Изолирах сина си ,не пипа нищо,трия след него с влажни кърпи,дадох му ръкавици да не докосва нищо.Но казва че не го сърбят изобщо за сега и от топла вода не го сърби.Разбрах ,че човек е заразен само когато има пъпки.И сега се чудя като го видях от самото начало дали все пак малко съм ограничила заразяването и на другите.Утре ще ходим на лекар, но все пак ,ако не сърбят краста ли е или не?

  Reply
 225. desitooo

  здравеите прочетох целия форум и мисля да пробваме с циперметрина от 3 месеца се борим с тази краста първо 4 пъте с акарол после сяра сега пак акарол чаршафи дрехи всичко пера на 95 градуса и незнам какво пропускам постепенно се заразихме всички а имам малко дете на 3 години та въпроса ми е в колко вода да разтворя циперметрина и как да се пръскаме по колко пъте на ден и колко дни благодаря предварително

  Reply
 226. desitooo

  кожата ни много се увреди зачерви се и ни пари сега сме само на омазняване с бебешко олио но продалжават да излизат гадните пъпки

  Reply
 227. Лили

  Здравейте! Знаете ли,че тук в този блог прочетох най-изчерпателната информация за крастата?!!! И аз имам краста,но в момента не ми се разказва личната ми история и обърканата ми диагноза от двама дерматолози… Имам само един въпрос мога ли да разчоплям видимите каналчета и след това да ги обработвам със спирт 93 градуса? 4 път съм намазана с бензил бензоат и рициново масло и ужасно много ме сърби…ужас без край…Много ме сърби и не се сдържам…

  Reply
 228. Григор Post author

  @Лили: Разчоплянето на каналчетата не го съветвам. Препоръчвам циперметрин.

  Reply
 229. Лили

  Тъй като отново е среднощ и отново не спя, ще ви разкажа моята история…
  Започна се през септември, неистов сърбеж, с пъпки малки който се появяваха и изчезваха. Тъй като работя с деца , отидох на дерматолог, на който казах за сърбежа,показах му една пъпка ,която беше излезнала на ареолата на гърдата, друга силно пигментирала под гърдата и доста голяма. Попитах дали не е краста? Лекарят ме успокои като ми каза ,че съм нервна учителка -изписа ми лекарства за сън,каза че това на гърдата ми е запушено каналче, а тази под гърдата е от триене на сутиена в кожата ми и най-вероятно е била гнойна, а аз не съм я забелязала. Успокоих се, взех хапчетата за сън и крема с кортикостероиди, който ми предписа. Пъпката на зърното мина, излезна друга силно пигментирала под гърдите огледална на другата ми и аз се успокоих че наистина от сутиена. Сърбежа остана, но го отдадох на стрес. Не знам колко точно време мина отидох пак при доктора, като му показах отново ситните малки пъпчици ,които се появяваха и изчезваха,казах му за сърбежа. Предложих му да направим изследвания за вътрешни паразити, тъй като знам,че и те предизвикват кожни обриви. Той каза,че ще ги направим, но не му приличат. Казах на доктора, че планирам бременност и искам да съм сигурна, че нещо няма да ме яде отвътре. Направих изследванията ,всичко бе чисто. Той ми каза, да продължавам с лечението си и да съм спокойна.
  Пъпки нямах, само сърбеж неистов на моменти,нощи мъчителни.
  В началото на ноември, щеще да ходим на почивка и при огледа на тялото ми със синините на местата,където имах сърбеж ме беше срам да се погледна. Само дето точно тогава ми излезна уртикария, силно концентрирана на гърдите и корема ми. Отидох при друг дерматолог,като лекарката ми изписа хапчета Занлан и инжекция против алергия, както и един крем,който се забърква в аптеката и в основата му е вазелин, казах й и за сърбежа. След това лечение се упокоих, имах сърбеж, но беше на моменти и го отдадох на това,което ми се каза- алергия, а и той не беше силен колкото преди.
  Точно след Коледа обаче, сърбежа ми се усили, имах отново уртикария- силно зачервено място този път на кръста от задна страна. Направих и тест за бременност, преди да си повторя предписаното ми лечение. Теста ми беше положителен и затова отидох отново на лекар. Казаха ми ,че е алргия,не може нищо да се направи в момента, да сменя козметеиката си и Фенистил капки за пиене. Смених праха за пране, започнах да ям храна о тазлични хранителни групи за да установя какво е, купих медицинска козметика за миене с олио,която ме успокояваше след измиване. Мина се седмица и отидох на лекар за бебето. Тъй като имам проблем , откриха ми и киста се почна едно ходене на лекар, на трима гинеколози. В този момент и да съм имала сърбеж, не помня. Бях силно притеснена. Лечението за това е операция насрочена по нататък във времето. И се засилих да реша, другия проблем- алергията. Междувременно ми излезнаха силно зачервени пъпки под мишниците и тъй като видях лекарката си случайно и ги показах . Тя каза, че са от претъркване и да се мажа с крем здраве. Такива пъпки ми излезнаха и между бедрата с много силен сърбеж. Приличат на подкожни пъпки, но в тях няма косъмчета-проверих. Записах си час за алерголог в Александровска болница при доктор Лазарова. 4 дни преди прегледа забелязах,че имам ранички по гривничките на китките,силно удебелена кожа по лактите.
  Преди часа при алерголожката, реших да отида и на дерматолог там. Пред кабинета на Д-р Слава Божинова имаше доста хора,но чакането си заслужаваше. Само един поглед и беше достатъчен за поставяне на диагноза. Каза ми че , не е алергия. А аз попитах краста ли е? Положителния отговор ме разчуства,тъй като се разтревожих за бебето, за любимите си и хора и случайните ми жертви от мойта краста. Д-р Божинова ме успокои и си поговорихме, обърна ми много внимание и беше много изчерпателна и търпелива с мен. Лечението ми е бензоата с рициновото масло ,като ми даде и друга след това за лекуване на раздразнение на кожата следствие на това лечение-Адвантан крем(ако правилно го разчитам) да се разреди с лосион за тяло за да стане повече и да се мажа след намазване с бензоата 6 пъти. Днес сутринта, ще ми бъде 6 път.Междувременно мой жертви станаха приятелят ми и малката ми племеничка,който спяха при мен от време на време. Мажем се заедно, сърбежа под мишниците и на плешките е най-силен. Чудя се дали да не си удължа лечението с още 2 намазвания и нови 24 часа. Събрах любимите си дрехи,които не стават за пране на силни градуси и чанти в найлонови пликове, всички са на терасата. Започнах с прането на 90 градуса на хавлии и кърпи . Последните замених с кухненски рула.Купих ръкавици за еднократна употреба и прането пипам само с тях.Искам да ви кажа,че в домът ми живея с родителите си и те нямат нищо за сега( Дано и така да си остане).Не съм сменяла дрехите си и мириша на стара мазнина,ама какво да се прави. Уведомих всичките си познати- всички имат деца, внуци, на работното ми място ще дезинфекцират.
  Циперметрина утре ще го търся, не знам дали става за бременни, ама ако не поне ще пръсна по у нас. Чакам да ми изпратят перметрин на спрей. Иначе докторката ми каза за препарат Биокил за третиране на повърхности.Ще ви държа в течение. Благодаря за информацията на всеки,който е споделил опита си и на блогъра Григор. Пожелайте ми успех!

  Reply
 230. Лили

  Забравих да спомена,как Д-р Божинова ми обясни как колегите й са се затруднили, в поставянето на правилна диагноза. Хигиената ми ( малко е спорна,щом хванах краста), къпането всеки ден и обличане на чисти и изгладени дрехи е причината, в началото да съм нямала характерните обриви. Но пъпката на гърдата ми, под нея и сърбежа са характерни белези по учебник за болестта. Първият лекар е сбъркал с лечението ,което ми е предписал. И аз съм направила алергична реакция след това срещу продуктите от акара отделяни в организма ми, но благодарение на противоалергичните препарати се е потушило кожния обрив, но не и сърбежа. На места кожата ми изглежда постоянно настръхнала,като пиле без пера. Ами това е… Грешката, която направих е, че не потърсих и други мнения и много търпях. Искрено се надявам да съм късметлийка и да се отърва бързо. Отчаянието на моменти е голямо, но изчетох целия блог и имам лъч надежда. Дано да съм полезна, както всеки пост беше полезен за мен. И пишете на кирилица,тези написани на латиница не ги прочетох…

  Reply
 231. Д.

  И аз в отбора. Изчетох всичко дотук. Изводът – всички, минали през някакво лечение се тревожат, че след третиране не са се излекували, правят нов курс на лечение, което още повече усилва симптомите поради изсушаване на кожата, след което прибягват до циперметрин под някаква форма. Цитираните до момента съвети от специалисти са категорични – лечението, проведено правилно, дори и само с акарол, мори акарите, но е нормално сърбежът да продължи около месец поради присъстващите все още гадости от акарите по кожата – трупове, изпражнения и т.н., които са силен алерген. От друга страна силните препарати като акарола също дразнят допълнително и допринасят сърбежите да продължат. ОБАЧЕ! Как да сме сигурни, че продължаващите сърбежи са от това, а не от оцелели акари или от повторно заразяване? Още повече, че някои по-горе споделят дори и за нови пъпки въпреки доказана липса вече на акарите. Ходенето при дерматолог след лечението не мисля, че с категоричност би могло да изключи нова зараза, освен ако не се изследва под микроскоп. Но колко от дерматолозите го правят? Някой в БГ правил ли си е подобно изследване? Аз преминах лечението с акарол. Две седм. по-късно позатихналите сърбежи се увеличиха, психясах, че ме повтаря и сега втори ден сутрин и вечер се мажа със сяра и мас, спя върху найлон на отделно легло и се завивам със стар чаршаф, защото сярата няма отмирисване – ще хвърлям всичко после. Тревожа се за децата. Малката е на три години. Има една пъпка при китката и кожата около нея се лющи, но няма никакъв сърбеж. Възможно ли е без сърбеж да има? Моля, който е минал по този път да сподели – за колко време отшумява сърбежът, нормално ли е да се засилва на моменти и пак да отслабва ако гадините са изтребени, и да има нови пъпки /при мен не са пъпки, а малки червени точици, които не са плоски/

  Reply
 232. Д.

  Чудя се, възможно ли е смрадливата медицинска жълта сяра на прах да се замени с МСМ – органичното съединение на сярата, което е бяло и без специфичния мирис на развалени яйца? Мисля, че точно в този си вид се среща в храните, богати на сяра. Продава се в биомагазините и е малко по-скъпа, но ако е също толкова ефективна срещу акара на крастата, ще е голямо облекчение

  Reply
 233. Д.

  и още нещо от мен – разрових се за инсектицидни препарати за въшки с перметрин. Открих “инсектициден лосион форте” с перметрин 0,6, струва 4лв. и нещо, и един шампоан на Хигия с перметрин 1%. Взех от него и след измиване на сярата насапунисах обилно тялото и седях така до изсъхване, после изплакнах.

  Reply
 234. миссс

  Здравейте! Аз съм в Германия и не знам дали от тук съм го пипнал или си го нося от БГ, но тук го констатирах. Ходих при личния си лекар и според него е краста. Изписа ми Infectoscab 5%. Стой се от 8 до 14 часа и се намазва само веднъж,не мирише и не е чак толкова мазен. Вчера стоях цял ден и цяла нощ с него и днес се изкъпах. Има някакъв ефект, но според мен ще трябва да се повтори след няколко дни. В понеделник съм пак при лекаря за да ме види и ще повторя процедурата, но сърбежите и при мен си продължават стабилно…… Успех

  Reply
 235. sunrise

  За който може да си го позволи. След обилно намазване на тялото,облечете чисти дрехи и неползвани обувки.
  Сменете си чаната и протмонето и НАПУСНЕТЕ ДОМА СИ за 3 дни. На село ли, на палатка ли.. 3 дни са достатъчни да
  измрат всички паразити и яйца,които са разпръснати в дома ви,защото без контакт с човешка кожа не могат да преживеят повече от 3 дни.
  Гарантирано обезпаразитен дом като се върнете и никакво вторично заразяване 😉

  Reply
 236. коко

  Хора, не се хвърляйте само на мехлеми от аптеките. Използвайте 50г СЯРА от аптеката, 50г СОДА ЗА ХЛЯБ(Задължително,защото засилва ефекта) и 100 г СВИНСКА НЕСОЛЕНА МАС.
  Успехът е гарантиран. За подробности вижте писаното през септември 2013г,октомври 2013г. Не се опитвам да ви подвеждам,а да ви помогна,защото зная какъв ад са тези гадини. Изборът си е ваш. Аз споделям личен опит. Само който е преминал през този ад може да ви съчуства и да се стреми да спаси и другите.

  Reply
 237. Gergana

  Въпросът ми е ако съм заразена от ку4е,аз самата ставам ли заразна за други хора ? Проблем ли е ако върху намазаните ръце се поставят медицински ръкавици? тай като обривът е само между пръстите на ръце и крака доктора ми каза да се мажа само там …намазах се до лактите и ..като не се къпе 4овек 4 дни с това мазило …тея буби излизат на пожърхността на кожата,не се ли избарсват или си ходим с тях една седмица ? тук едни казват къпи се 3 пъти на ден,други казват не се къпи 4 дни? а докторско мнение?

  Reply
 238. Gergana

  и щом при намазване с нещо мазно като акарола ги изкарва на повърхността на кожата,логи4но е да са кислородзависими…което отхвърля теорията на един от коментаарите–отидете някаде за 3 дни и те ще измрат … е ли не е ли ? 🙂 ?

  Reply
 239. Григор Post author

  @Gergana: И за други хора, и за кучета. Намажете се с перметриново мазило.

  Reply
 240. Gergana

  @Григор: Днес обикалях аптеките ,никъде нямат мазила ,някои даже не бяха 4ували за такова..в последната аптека -последна надежда 🙂 жената каза ,4е няма мазило ,но има шампоан ,да се окапя утре 4 ден от акарола и след банята да намажа тялото си с шампоана да стоя 20 мин и тогава да се измия…ако не подейства мога ли да го повторя? ..притеснявам се,защото ве4е се разпространи по цялото тяло и на моменти дори главата откъм косата ме сърби…а аз съм с ръкавици по цял ден като се изпотят се мия мажа и пак нови… не виждам как се разпростира 🙁 и след този щампоан да о4аквам ли пак да излизат няколко дни след това през кожата паразитите или излизат още по време на банята ?тревожа се,4е трябва по-скоро да оздравея…знам 4е за някои ще прозву4и смешно,но ку4ето ми е на друго място докато оздравея и днес ми казаха 4е от 3 дни не е пило нито вода нито яде понеже мисли 4е сам го изоставила 🙁

  Reply
 241. Григор Post author

  @Gergana: Без да зная какво съдържа този шампоан няма как да предположа дали ще има ефект, и ако да, колко време ще отнеме.

  Reply
 242. Gergana

  Shampoan Higia s permentrin.dokato se kupah vidqh che e 1% permentrina.sled banqta zapochnah da se belq cqlata do krakata.dr sastavki sa :kokamido-propil betain.natriev lauril etoksi sulfat.PEG-18 GLIceriloleat/kokoat.metilhlorizotiazolinon.benzilov alkohol.polisorbat 80.dinatriev edetat.i aromati…predpolagam sled tezi izprobvani ne moga da polzvam dr? :'(

  Reply
 243. Григор Post author

  @Gergana: Ако след това се изкъпете с друг шампоан, рискувате да отмиете перметрина и да няма ефект. Изчакайте 20-те минути и тогава се измийте, ако искате и с друг шампоан. Ако няма ефект (но при правилно окъпване трябва да има), спокойно можете да повторите.

  Reply
 244. гергана

  Здравейте отново…днес посетих две докторки…и двете са на мнение 4е след акарол за толкова време и шампоана е трябвало да мине ако беще КРАСТА…уви ,новата диагноза е ДИСХИДРОТИЧНА ЕКЗЕМА…като 4укнах в нета…реално точно така изглеждам и аз… притесняват ме тези 4ерни точки които бяха с различни размери и излизаха на повърхността на кожата след намазване с акарола.. не мога да ви кажа дали ще се оправя скоро за да се потвърди диагнозата…но се вклу4вам отново ,ПЪРВО-за да ви благодаря за обърнатото внимание,второ–из форумите 4етох доста слу4аи на хора които не са се излекували дълго време от краста …да проверят дали и при тях не е друга диагнозата,тъй като на пове4еето места отказват да вземат материал…аз мислех 4е съм заразена от ку4ето,днес и то беше на лекар и то е здраво! :)) като гледах из нета за екземата….също да ви кажа 4е краста от КУ4Е НА ПОВЕ4ЕТО МЕСТА ПИШЕШЕ 4Е НЕ СЕ ПРЕДАВА НА 4ОВЕК…днес ми обясниха ветеринарите 4е ку4ето има 2 вида краста,САМО ЕДНАТА СЕ ПРЕДАВА на 4овека….за да си съкратите колебанията на докторите… изследвайте животин4ето -25лв струва и в по-малките градове може и по-евтино да е..Желая успех на вси4ки при битката с каквато и болест да имат! Духът и психи4еското състояние играят ОГРОМНА роля за оздравяването!А доколкото за хората които ще ви гледат с клюкарски поглед и ще ви избягват заради това 4е сте примерно с мед.ръкави4ки—един голям гумен среден пръст ! На българите им липсва здравна култура…Съсредото4ете се към мисълта 4е ще намерите лек! Аз това за момент го забравих и стигнах до крити4ни нива на стрес и истерии…в крайна сметка…само загубих от похабените нерви..!!! Желая ви успех!Бъдете здрави! 🙂

  Reply
 245. Гост

  Здравейте, и аз доживях да се сблъскам с това приятно явление – крастата. Имам си Акарол, мажа се, казал съм на момичето, с което спя в момента, и тя ще се маже. Пера дрехи на 60 градуса в пералнята, чакам да свърша работа(работя от у дома) и ще започвам да гладя. Въпросът ми е с какво да третирам меката мебел- матрак, диван и т.н? Бях в аптека, дадоха ми едно шише Био Кил, на цена 13 лева, с активна съставка Перметрин 0,25%. Безопасно ли да напръскам дивана, матрака и като цяло апартамента с това, или трябва да го разредя?

  Предварително благодаря за съветите 🙂

  Reply
 246. Григор Post author

  @Гост: Напълно безопасно е, освен ако не сте бълха или хлебарка. 😉

  Reply
 247. Гост

  Благодаря много за бързия отговор, както и за помощта като цяло-това може би е единственото място в мрежата, което предлага адекватни съвети по въпроса, поздравление, че си го поддържате

  Минаха ми трите дни с Акарол, изкъпах се, сложих нови дрехи. Имам новоповявили се обриви под мишниците и в пъпа, надявам се да е част от процеса на подобрение- преди мазането ги нямах. Всичко в нас е обилно полято с Перметрин-а и понеделник пак ще отида при дерматоложката, да видим какво ще ми каже

  Въпросът ми е следният – няколко души ми препоръчаха да отида на плаж, с идеята комбинацията слънце + солена вода да допринесе за възстановяването. Онлайн четох и че солената вода се смята за добър вариант, но пък…толкова нещо прочетох, че вече не знам на какво да вярвам. Смятате ли, че е добра идея? Алтернативно, обмислям да отида и на басейн( така или иначе принципно се занимавам с плуване) с надеждата за помощ и подкрепа от хлора във водата

  Още веднъж благодаря предварително за вниманието

  Reply
 248. Григор Post author

  @Гост: Солената вода сама по себе си – може би в някаква минимална степен да. (Кърлежчетата на крастата са под кожата, така че се съмнявам да ги убие.) Същото важи за слънцето и за хлора. Доста повече резултат бих очаквал от сяра, акарол и подобни. Но реалният резултат го очаквам от перметрина.

  Reply
 249. Гост

  Днес напълно импулсивно си взех сапун с биологична сяра от една аптека, смятам да го ползвам по минимум 2 пъти на ден. Акарол вече не ползвам, бяха ми казали 3 дни – надявам се да е било достатъчно, защото честно казано не съм точно дребен и в момента двете тубички по 10на лева на ден ми дойдоха леко нагоре. Виждайки какво мнение имате за перметрина- предполагам, че би било глупаво да се пръскам директно с инсектицид(въпреки че съдейки по надписа на бутилката, Перметринът е основна съставка) така че струва ли си да си взма от някоя ветеринарна аптека и да си направя лосион за 1-2 дни?

  Reply
 250. Григор Post author

  @Гост: Би трябвало напръскването на чаршафите и дрехите да е достатъчно. Ако искате да сте напълно уверени, няма проблем да го направите.

  Reply
 251. Гост

  Здравейте отново 🙂

  Няколко всичко беше наред, а сега и мен, и приятелката ми отново си ни сърби- явно акарите са се затъжили за нас.

  Акаролът явно не предлага дългосрочен ефект, сега искам да опитам с циперметрин. Имам едно стъкълце от ветеринарна аптека, пръскам из нас редовно, но вече искам да го приложа и директно върху кожата си. Въпросът ми е с воден разтвор ли да се пръскам(ако да, с каква концентрация горе-долу) или да го смеся с някакъв лосион- в който случай някой има ли препоръки с какъв точно лосион?

  Отново благодаря предварително за всякакви съвети

  Reply
 252. Григор Post author

  @Гост: Съветът ми е първо да отидете да ви види лекар. Може да са акарите, но може да е и нещо съвсем друго. Ще е глупаво да се лекувате от грешната причина, нали?

  Reply
 253. Мария

  Здравейте, моля ви, дайте ми съвет. Преди 2 дни диагностицираха мен и съпруга ми с краста. Имаме две момчета – големият е на 5,5 години, малкият е бебе само на 1 месец, при тях все още няма симптоми на зараза. Лекарят каза ние и голямото дете да се мажем с акарол сутрин и вечер три дни, след което да се изкъпем и дезинфекцираме дрехи, чаршафи и всичко, до което сме се докосвали. За бебето каза засега да не предприемаме нищо, защото можело и да не е заразено. Но аз съм силно притеснена – според мен бебето е по-вероятно да е заразено от другия ми син, защото е постоянно в ръцете ми, а и го кърмя. Ако не го третирам с нищо, най-вероятно тази напаст ще ни повтори, а и ми се иска да предотвратя излизането на обриви при толкова малко бебе.

  Моля ви, дайте ми съвет, него също ли с акарол да го мажа, трябва ли да го разредя, за да не е толкова концентриран, колко пъти трябва да го намажа, при положение, че все още няма признаци на зараза? Много съм притеснена.

  Reply
 254. Григор Post author

  @Мария: Моят съвет е да вярвате на лекарите повече, отколкото на непознати от форуми в Интернет. Лекарят застава пред вас с лицето и името си – няма как да не е по-отговорен за думите си от хора, които никога не сте виждали и може да са всеки.

  Reply
 255. Мария

  И все пак – щом със съпруга ми сме си предали заразата (не е ясно кой от нас е първоизточника, аз лично подозирам одеалата в болницата, в която раждах), вероятността да не е предадена на бебето според мен клони към нула – реално бебето има повече контакт с мен, отколкото съпругът ми, вярно, не спи при нас на същото легло, но главата му почти постоянно е в контакт с ръцете ми, когато го държа и кърмя. Не се доверявам сляпо на форуми, но в случая мнението на лекарите (двама, с които сме се консултирали) противоречи на логиката. Утре сме на контролен преглед и ще настоявам лекарят да ни изпише нещо за превенция на бебето. Дори и да не е заразено (в което силно се съмнявам), няма да бъда спокойна, ако не направя нещо за превенция и няма да си простя ако заради това се наложи отново да преминем през този ад на лечението.

  Reply
 256. Мария

  Малко ъпдейт със ситуацията около нас, може да е от полза за някого – в крайна сметка се оказа, че и бебето е заразено, както и предполагах, и сега започваме цялата одисея с третирането на всички и дезинфекцията от начало. Звъннах на дерматоложката веднага щом се появи обривът при бебето (излязоха пъпчици на стъпалото на едното краче) – каза да го лекуваме с Перувиански балсам – 30% Перувиански балсам и 70% вазелин – мазане веднъж на ден в продължение на 5 дни без къпане (освен, разбира се, измиване на дупето на бебето, без което няма как да се мине). Категорично каза, че Акарол не е подходящ за толкова малко бебе. Другият вариант за бебе е сяра, но според нея Перувианският балсам е по-ефективен и щадящ.

  Аз междувременно бях забъркала домашен крем против краста по информация от чужди сайтове, с идеята да го ползваме няколко дни профилактично след лечението. Мазах бебето с него, защото се оказа, че Перувианският балсам го няма в повечето аптеки и трябваше да се поръча и да чакам един ден, а не ми се искаше през това време да бездействам. Обривите по лицето, за които не е сигурно, че са от краста, изчезнаха само за един ден, а обривът на крачето намаля значително. От тук нататък продължавам с Перувианския балсам, а след приключване на лечението планирам всички да се мажем с домашния крем известно време, с цел профилактика.

  Споделям рецептата за домашен крем, може да е от полза за някого, с уговорката, че не съм лекар и не гарантирам, че действа, аз лично ще го използвам за профилактика, не и за основно лечение: 60 г масло от нийм, 30 г кокосово масло, 30 г смляна куркума (може да се пропусне според мен, защото много цапа, а действието ѝ е по-скоро за намаляване на дразненето, а не за изтрепване на гадините), 30 г сок от лимон, 10 капки чаено масло. Съставките се разбъркват и всички места с обриви се мажат по 2-3 пъти на ден, като кремът се оставя да действа минимум 15-20 минути без отмиване. Масло от нийм и масло от чаено дърво аз си поръчах онлайн от магазин Зоя, предполагам в добре заредените био магазини може да се открие.

  Маслото от нийм съдържа азадирахтин, който убива паразитите, а неприятната му миризма пък им пречи да се размножават. В някои страни се използва като пестицид и инсектицид, когато вредителите станат резистентни на химичните препарати. Маслото от чаено дърво също се използва като антимикробно и антипаразитно средство, според някои проучвания кърлежът скабиес, причиняващ краста, умира след 5-минутен директен контакт с чаено масло. Куркумата, както казах, не убива кърлежа, но облекчава сърбежа, лошото е, че оцветява в жълто и не се отмива напълно от първия път.

  Ще споделя след 1-2 месеца дали сме се отървали окончателно от тази напаст.

  Reply
 257. Минчо

  Здравейте, Мария! Искам да ви кажа от личен опит, че лечението с Акарол е чиста загуба на време и средства. Аз се мазах с Акарол 3 пъти и ефектът беше незадоволителен. Имах подобрение за първите няколко дни, но след това всичко започваше отначало. Аз се излекувах с Перметрин и доколкото съм чел из различните сайтове е подходящ и за деца, но при използването му трябва да се види каква точно трябва да е дозировката. Пожелавам Ви успех с лечението!

  Reply
 258. TANIA

  Здравейте,искам съвет,как да третирам връхните дрехи /якета,палта/,който немогат да се перат в пералня.Съсипах мн дрехи от цялото пране покрай болеста и вече месец не смея да извадя от чувалите връхните.Занесох на химическо само по едно яке за всеки от семейството но не ми се дават камара пари за вс останали.ТРЕТИРАХ МЕБЕЛИ МАТРАЦИ И ВСИЧКО ВКЪЩИ С ЦиПЕРМЕТРИН както и две основни почиствания с рейнбоу четох че може да се пръскат дрехи с циперметрина и само на простор да се изветрят за повечко дни но сякаш не смея след всичкия стрес,който преживяхме да остане жива някоя настоятелна твар ако ги извадя и не ги третирам както трябва.

  Reply
 259. Григор Post author

  @TANIA: Напръскайте ги юнашки с циперметрин и ги оставете една седмица така. Би трябвало да унищожи и най-настоятелните твари.

  Reply
 260. TANIA

  Благодаря ви,за бързия отговор.не съм очаквала да видя толкова хора,сблъскали се с това ужасно нещо и преживяваве.добре е,че е има тази взаймна помощ,защото е много стресиращо цялото преживяване.аз още съм на трън, защото е минал само месец,откакто малкия го хвана и не знам дали всичко е чисто и умряло.ЛЕКУВАХМЕ СЕ ВСИЧКИ С АКАРОЛ,МАКАР че не видях тук мн хубави отзиви за него,но изолирахме почти всичко ккъщи и след основното почистване,даноооо сме се преборили. Разочарованието ми идва от това,че не откриха проблема при сина ми навреме,два месеца той се тормози и нямаше как и ние да не хванем,трима кожни лекаря, изследвания,супер скъпи мазила за суха и атопична кожа и накрая лекаря при когото го закарах първоначално/почнах ги пак за второ мнение/с лекота каза че било краста Всичко е голям стрес но се преодолява Просто да си излея мъката нахвърлих писаното.

  Reply
 261. Лили

  Здравейте отново. Тъй като си имах други проблеми на главата, не съм писала, да ви кажа как премина леченето. След като се намазахме веднъж с бензил бензоата и рициновото масло се наложи да се мажем втори път, тъй като бях забравила да гладя нашето си лично бельо сутиени и гащи. След това се мазахме и 3 път за да сме съвсем сигурни. Рициновото масло доколкото знам се маже за да се задушат гадините и да излязат на повърхността, а бензил бензоата е този, който ги убива. За якетата и нещата, които не можех да изпера стояха много време в кесии на терасата, после в гардероба. Купих и Перувианският балсам от който бях много доволна, че миришеше много хубаво на фона на бензил бензоата и рициновото масло, но за сметка на това пък цапа. След великото мазане гладех всичко, чак до май. След това доста време си ни посърбяваше тук там… Мария, дано да видиш и да пишеш как мина с бебето. Истината е, че забравяме да пишем, а този ужас си има край. От всичко най- дразнещо е , че тази болест се пипва от някъде или от някой , който е около нас заразява ни и не ни казват.

  Reply
 262. Лили

  Друго като инфо, което си спомням и е свързано с бебета, че обривът характерен за тялото се проявява и по лицето при тях. Причината е , че акар безобиден, който живее по главата ни си противодейства с кърлежа на крастата ( нещо като разделение на територии) и тъй като при бебета, тоди акар липсва е възможно да избият и по лицето.

  Reply
 263. Мария

  Здравей, Лили, благодаря, че се интересуваш, ние сме добре и се надявам този ужас да е завинаги в миналото. В крайна сметка бебчо го мазах от главата до петите само с моя си домашен крем, за който съм дала по-горе рецепта, защото от Перувианския балсам даде алергична реакция (целият се обрина). Отделно ние се мазахме с акарол отново и после 3 седмици с въпросния домашен крем с масло от нийм като превенция в случай че е останала жива гадина. Всичко мина. Честно казано, не съм пръскала навсякъде с перметрин, все пак сме с бебе и е токсичен. Не съм и изварявала всичко (не ми се иска да съсипя всичките ни дрехи), просто перях на по-висока температура и гладех, сменях всеки ден спалното бельо.

  Reply
 264. Ужасът

  Здравейте,след всичко изчетено искам да попитам след като изпера дрехите на висока температура и сушилня нужно ли да ги глада? И също така за обувките и якетата от кожа,как да ги третирам? Колко дни живеят тези гадове в дрехите,чантите и всичко останало?

  Reply
 265. Григор Post author

  @Ужасът: Извън човешкото тяло тези кърлежчета могат да живеят до около две седмици (в хладилник или студено време – и повече). Затова е добра идея да третирате неща, които не можете да минете на висока температура, с някакъв вид циперметрин.

  Изглаждането на дрехите (с пара) принципно не би трябвало да е необходимо след пране на висока (90 градуса) температура и сушилня. Мисля обаче, че все пак не би навредило – на теория теория и практика са едно и също, но на практика не са. 🙂

  Reply
 266. Веселина

  Здравейте!
  Информацията в този блог е много полезна и аз горещо благодаря на инициатора Григор, както и на всички останали, заради разказите, отзивите и препоръките им.
  А сега и моят проблем. Имам краста, а съм с много чувствителна кожа (пламва от използване на серен сапун, както и от случайни пръски на фендона) Заради това търся крем перметрин – да сведа до минимум третирането на кожата си. Надявам се две опаковки да ми стигнат. Ако имате такива за продан, моля, обадете ми се на тел 0899614898

  Reply
 267. Григор Post author

  @Веселина: Крем перметрин можете да си направите лесно, като просто смесите ветеринарен перметрин (да, точно същият като човешкия е) с каквато и да било кремова основа. Идеално, ако е водно базирана – перметринът е водно разтворим. Следете за концентрацията и се надявам кожата ви да не реагира.

  Reply
 268. Веселина

  Благодаря Ви, Григор!
  И моля Ви за още един отговор: кое е по-добро – перметрин с домашна свинска мас или перметрин с вазелин?

  Reply
 269. Веселина

  Или перметрин с хидратиращ крем, като “Здраве”, например?

  Reply
 270. Bianka

  Здравейте,
  Тази вечер изчетох всякакви статии, форуми, блогове и този включително с коментарите (бях впечатлена между другото, тук найстина има доста информация за крастата и борбата с нея – Браво!).
  Имам два “тъпи” въпроса.
  Преди около 5-7 дни, три пъти галих куче което има краста. До този момент не бях виждала как изглежда крастата (една жена ми каза, че това е краста). Галех кучето по гърба, където видимо козината изглеждаше нормална, без петна (сега съм наясно, че визията не гарантира отсъствието на проблем в тази зона). След досега с кучето (късно вечер в студа) в рамките на 5-10 мин. се прибирах и се миех усърдно и неколкократно с вода и съпун, веро (от прочетеното си направих извод, че това не би ме спасило от заразяване).
  Какъв вид е крастата – не знам (по точно, кой вид крастов акар/кърлеж я причинява).
  … на въпросите:
  Възможно ли е да съм се заразила от този контакт с кучето? – питам, защото мненията са противоречиви
  Кога се появява сърбежа, преди кожните образувания/обрив или едновременно с тях?
  П.п. Докато четях, ме засърбя навсякъде! – не искам да се вманиачавам, но имам чувствителна кожа и само това ми остава да съм си метнала краста …

  Reply
 271. Григор Post author

  @Bianka: При такива предпазни мерки е твърде малко вероятно да се заразите. Сърбежът се появява горе-долу едновременно с кожните образувания. И вероятно сте твърде лесно внушаващ си човек, ако само от четене ви засърбява – малко повече непукизъм и дебелокожие може би ще са ви от полза. 🙂

  Reply
 272. Bianka

  Да, относно вируси, бактерии, акари, хлебарки – леко се вманиачавам! Старая се да се контролирам, но не пречи да задавам въпроси 🙂 … все пак ще се наблюдавам, защото не бих могла да понеса да бъда причина за заразяване на друг/и хора 🙂
  Благодаря за информацията! 🙂

  Reply
 273. Калин

  Здравейте. Пипнах и аз тази отвратителна болест. Лекувам се в момента с мазилото, което се забърква с бензил-бензоат. Дрехите изпрах на 90 градуса, но искам да ги напръскам с препарат и също повърхности вкъщи, като матраци, рамки на легла, маси, столове и гардероби и т.н.. Подходящ ли е препарата Biokill, Активно вещество: Перметрин – 0,25%? Пише че бил безопасен за хората.

  Reply
 274. Григор Post author

  @Калин: Да, перметринът е много изпитано средство срещу членестоноги, и наистина е безвредно за хората. (Поне при нормална употреба – ако изпиете цяло шише перметрин, не гарантирам за здравето ви. Пръскане обаче е безвредно.)

  Reply
 275. Калин

  Отзиви от лечението- мазилото, което се забърква в аптеките (в София- в безистена на пл. Славейков) и съдържа 30 % бензил-бензоат и рициново масло- НЕ ПОМАГА!! Самите аптекарки казват да се прилага поне 4 дни, защото паразита е развил устойчивост. Хората там се оказаха по-компетентни от самите лекари… Аз направих два курса по 4 дни един след друг (можете да си представите ужаса да не се къпя една седмица в тези жеги) и въпреки това няма резултат! Изчезнаха малките пъпки по ръцете и пъпа например, но не и големите в областа на половите органи, които продължаваха да сърбят неистово!!

  Спешно се обадих на роднина в Англия, който за щастие се прибираше след 3 дни. Купи ми той две опаковки от крема с перпетрин. Абсолютно престъпление е да не се продава във България!! Навсякъде в ЕС го има свободно и без рецепта, само тук се мъчим с бабини деветини в 21 век без резултат…

  Моментално облекчение и излекуване!! Всички пъпки и лезии изчезнаха и се затвориха!! Сърбежа намаля драстично!! Не си губете времето с глупости, а по-най бързият начин се снабдете с крема, има го и в гърция и Турция. В Англия е 10 лири опаковката, вземете си поне две и дори повече за резерва!!

  Големият проблем остават дрехите. Въпреки, че изпрах всичко на 90 градуса и напръсках профилактично всички с Биоцид, включително и целият апартамент, след обуването на последният слип от плика с изпраните- 24 часа по-късно сърбежа се завърна, а след 48 часа вече имах няколко пъпки по половите органи. Изключително нагъл паразит!! Смотаните ни лекари трябва да наблегнат по-серизно на тази безумна болест и да дават съвети за дезинфекция и пръскане на дрехите с препарат, съдържащ Перметрин, защото прането на 90 градуса НЕ убива паразита!!

  Сега започвам нов курс от пране на всичко на 90 градуса, прилагане на крема и пръскане на всичко излчзло от пералнята обилно с Биоцид. Ако трети път ме зарази тази гадост не знам вече… Ако някой знае по-силен препарат от Биоцид- с по-голяма концетрация на активната съствака перметрин, моля да сподели.

  Reply
 276. Калин

  Поправка към горното ми мнение- препарата е Biokill, Активно вещество: Перметрин – 0,25%.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *