Бюджет и бюджет

Прави ми впечатление, че бюджетът преди година имаше 3 милиарда излишък, а сегашният въпреки жестокото затягане е с недостиг. Откъде идва това?

От кризата, би казал всеки. Добре, де – как точно тази криза влияе на бюджета? Какво точно по време на криза почва да гълта повече пари от бюджета, и приходите от какво точно спадат? И с колко?

Не мисля, че тук непременно има заровена някаква страховита корупция, световна конспирация или нашествие на марсианци. Просто смятам, че е добре тези неща да бъдат обяснени на разбран език и с точни числа, които могат да бъдат проверени, а чрез тях може да бъде проверена разликата в бюджета.

Някой желаещ?

11 thoughts on “Бюджет и бюджет

  1. Георги

    Пари в бюджета влизат от данъци. Данъците се начисляват на база реални сделки. При положение, че реалните сделки рязко са намелели ( или са излезли на тъмно ), няма как да прибереш данъци. Това е най-големият проблем на бюджета – намаляването на БВП.

    Точни данни не ми се търсят… ако някой има нерви – да заповяда 🙂

    Reply
  2. Симеон В.

    Освен това, при намален обем на търговията като приход в бюджета влизат и по-малко мита.

    Reply
  3. Селин

    Заради тоя пуст бюджет и бюджетът на СУ е орязан. 1 000 000 лева замразени сега и 6 000 000 директно орязани от бюджет 2010. Само за СУ говоря, иначе от образованието като цяло е рязано на поразия, не само при нас. Съответно вмомента сме с намалени стипендии – от 120 на 90 на месец, от 3 000 бройки на 2 200. Един приятел не е успял да хване стипендия с 5,88 среден успех. А догодина и за толкоз няма да има пари. Криза. И познайте откъде ще си избият “кризата” – от вдигане на нашите такси.
    Вече като чуя думата “бюджет” и се ядосвам.

    Reply
  4. Марин

    ДДС-то е основният приход на държавата – по-малко оборот, по-малко ДДС, по-малко приходи в държавния бюджет.

    Reply
  5. emo

    Не вяряам Гачев да не ги знае тези неща, така както разбирм иска факти и конкретни числа
    Тоя бюджет нали не е секретен?

    Reply
  6. Пешо

    това е лесно за обяснение и го има подробно обяснено на доста места.
    Приходите в бюджета идват главно от акцизи и ДДС. Солидна част от разликата например идва само от петрола – хем потреблението е намаляло, хем цените са значително по-ниски, и приходите от акцизи са сериозно по-ниски.
    Оборота на много фирми е намалял драстично. Един от основните двигатели на ‘растежа’ – строителството и търговията с недвижими имоти – е замрял. Другия – т.нар. ‘финансови услуги’ (разбирай главно безразборно раздаване на кредити) също. И т.н.
    Имаме и доста по-висока безработица, т.е разходи за помощи вместо приходи от ДОД – макар че помощите и приходите от ДОД са незначителни пера.
    Така малко по малко се събира цялата разлика.

    Reply
  7. mick

    Да не забравяме и старото правителство – големи и безумни харчове, в средата на годината бяха изхарчили 70-80% от планираните бюджетни разходи/предишните години първата половина на годината се харчеше доста по-малко.. за да се образува излишък/, освен това сключиха допълнително договори без да имат осигурено финансиране… да не говорим, че имаше и такива неразплатени договори от миналата година. Нещо от типа – след нас потоп.

    Reply
  8. Васил Колев

    Григоре, сметни си процентната разлика на колко данъци си платил тая и миналата година (заедно с ДДС-то) и то от това ще излезе отражението на кризата. За закона за бюджета – би трябвало да го има в държавен вестник… Като глежам – Брой 99, 15.12.2009 има бюджета за тая година, има и такъв за миналата в някой брой, има и доста такива неща, които могат да бъдат намерени. Отделните бюджети и харчове на отделните министерства трябва да се потърсят малко повече…

    Reply
  9. Иван

    За излишъка. Почти всичкият мистериозно изчезна с идването на новата година. Около 6 месеца по-късно се чу, че голяма част от парите са използвани за извънредно обратно изкупуване на акции от външният ни дълг. Било е направено в тайна за да се избегне спекулативното им поскъпване.
    По това време международната икономическа криза се вихреше в пълна сила и на всички им е ясно че предсрочното връщане на дълг е равнозначно на изгаряне на тези пари, без абсолютно никаква възвращаемост или ползва, както и без възможност за взимане на нов заем, дори в същия (че дори половин) размер.

    Reply
  10. Itilon

    @ Селин, как можеш да говориш такива неща, след като Бойко Борисов лично обеща, че парите за образованието няма да се пипат? Ти на очите си ли вярваш или на нашия велик вожд? :))

    Ако пренебрегнем безконтролните харчове на предишното управление, за които всеки говори, но никой нищо не знае (включително дали не е просто слух), мога да предположа, че на бюджета се е отразило предимно намаляването на търговската дейност – от което, както вече беше споменато, следва намаляване на ДДС, акцизи и мита (?). Това за приходите. Разходите, доколкото знам, не са нараснали радикално – определено не и заради безработицата, която, макар и по-висока, в момента май е на ниво 2003/2004 г.

    Reply
  11. Спас Колев

    Планираното намаление на приходите на държавния бюджет е 3,9 млрд. лв. (грубо 20%): -0,9 млрд. лв. корпоративен данък, -0,3 млрд. лв. ДОД, -2,5 млрд. лв. ДДС, +0,3 млрд. лв. акцизи плюс дребни. Т.е. намаляване на вноса, потреблението, печалбите, заетостта (в този ред, според мен).

    Отделно, приходите на здравната каса са същите, а на ДОО са увеличени с 800 милиона (май в резултат някакво местене от левия джоб в десния с осигурените от държавата).

    Честно казано, не знам защо си останал с впечатление за “жестоко затягане”. Ако изключим приказките, не си дават много зор в тази насока.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *