Таласъмия!

Добре, че случайно Гошо Малинов ме срещна и предупреди – иначе рискувах да изпусна мероприятието!

(За незапознатите: Гошо Малинов е виден поклонник на фантастиката, а от известно време и непрекъснато, и абсолютно заслужено награждаван писател. Изобщо не крия, че съм му поклонник.)

Самото мероприятие пък представлява ежегодно събиране на любителите на фантастиката, което се провежда в Стара Загора (или, по-точно, в Старозагорските минерални бани, сред разкошна природа). Организатори са старозагорският клуб “Уибробия”; на него се и обявяват резултатите от ежегодния им конкурс за фантастика с етнологичен елемент, и наградите.

Програмата на събитието още не е окончателна, но големи отклонения не се очакват. Ще започне в четвъртък, но закъснелите също са добре дошли. (Аз лично смятам да пътувам в петък вечерта. Ако някой желае да дойде с мен, ще си поделим разходите за път.)

Срещата е интересна далеч не само с написаното в програмата. Ако някъде може да се види половината българско фенство, писателство, преводачество и издателство на фантастика и прочее, това е точно там. Там е мястото, където можете да кажете мнението си за последния превод на този или онзи писател лично на преводача му. Там можете да подсетите някой издател какво бихте искали да видите скоро на български. И, съвсем определено, там е мястото, където любителят на фантастиката може да срещне сродни души на килограм, тон или килотон (в зависимост от експлозивността на характера им), и сладко да си плямпа с тях до пълна забрава.

С една дума – за поклонника на фантастиката това е, което за фестовете на свободния софтуер за неговия поклонник. Което са фестивалите за киномана, джем сешъните за любителите на джаза, и юбилейната десетхилядна серия на любимия сапунен сериал за домакинята. Един празник за душата, който си струва да бъде съизпитан.

И, ако сте поклонници на свободната култура – може би възможност да помогнете някой автор да бъде убеден да пусне нещо под свободен лиценз. 🙂

4 thoughts on “Таласъмия!

 1. Григор

  Ще пътувам от София, с кола, и тръгвам след час. Така че, уви, май нямаме вече време да се засечем…

  Reply
 2. Явор Атанасов

  Не знаех, че има такова събитие въобще. Преди повече от 20 години щях да стана член на клуба на любителите на фантастика в “Лиляна Димитрова”. Но братовчеда на баща ми, който членуваше в него се самоуби и нещата тръгнаха в друга посока. Между другото той беше публикувал един разказ във в. Орбита в който за пръв път научих за идеята за 25-ия кадър – във връзка с твоите Кутии на Пандора 🙂

  Reply
 3. Pingback: Grigor Gatchev - A Weblog » Blog Archive »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *