Опасност за страната

Мярнах вчера някаква дискусия по телевизията. Надълго и нашироко се обясняваха – ще бъде ли заплаха за страната ни, ако приемем един или двама затворници от Гуантанамо? Затриха за това поне половин час.

(За протокола: личното ми мнение е, че ако един или двама души, предварително известни като вероятни терористи, са опасност за държавата ни, то е безумие да останеш да живееш в тази държава и ден повече, с или без тези един-двама.)

В същото време забелязах как отделиха няма пет минути на една друга новина – че депутатите са се произнесли за референдум дали да има новини на турски език по телевизията, или не. Което ми изправи косите.

Сам по себе си референдумът е изключително демократична и т. н. стъпка. Проблемът е в зрелостта на нашия народ да решава подобни неща. Гадно е, обидно е, но нека си го кажем честно – засега не е съвсем разумно подобни решения да се подлагат на масово гласуване. Както не е съвсем разумно да дадеш на десетгодишно дете да си играе със заредено оръжие.

Не мога да понасям турските сериали – прекалено сапунени са ми, а и нямам времето да ги следя. Но не мога да отрека, че играят една огромна полезна роля. Показват на масовия българин, че турците всъщност са най-обикновен народ, съвсем като нас (а в доста отношения, уви, и далеч по-европейски – погледнете им болниците, улиците…). Че масовият турчин е напълно чужд на ислямизма, за тероризма пък да не говорим. И че ако имената на героите и надписите по улици и магазини бяха сменени (никак не е трудно), доста хора нямаше да се усетят, че това не са български филми – толкова много е общото.

Стереотипите и страховете обаче не минават лесно. Бас държа, че ако до този референдум се стигне, мнозинството от българите ще гласува новини на турски език по телевизията да няма. Все едно под дъжда на тези новини около нас от земята ще изникнат талибани с ятагани и експлозивни пояси. Все едно по тях ще четат инструкции как българите да бъдат изклани…

Чудя се, какво страшно се очаква тези новини да донесат? Още повече, че ще бъдат по държавен канал – частните нито има как да бъдат накарани насила да ги излъчват, ако не искат, нито има как да бъдат спрени, ако искат. И при положение, че всяко турско семейство в България хваща чрез сателит, кабелна телевизия или дори обикновена антена колкото си иска канали изцяло на турски език, излъчвани от Турция. Дали новини от България на турски език няма да са далеч по-добрата алтернатива?

Не очаквам излъчването на новини на турски език да доведе до каквото и да било лошо за България. Спирането им по този начин обаче е доста вероятно да доведе. И то точно тези неща, от които се боим.

Като начало, към момента етническото положение в България е на практика напълно спокойно, и най-вече откъм българските турци. Като изключим отделни откачалки, каквито винаги е имало и ще има сред всеки народ, те не мислят нищо лошо за българите. Възродителният процес, докарал нещата до неприятно етническо напрежение преди само 25 години, е на практика забравен от обикновените турци. И причината е именно и точно че на обикновените българи им е все едно дали колегата или съседът им не е турчин. “Турците” като абстракция все още са гнусно плашило за тях, но колегата Хасан е просто колега, точно както Иван и Пешо. Не им се зловиди, че си е върнал името вместо даденото му насила Асен. Не му отричат правото да е различен; нещо повече – не го схващат като различен. И, естествено, той им отвръща със същото – за него те са просто колеги.

Казано накратко – етническият мир у нас е съграден на това, че се научихме да се приемаме каквито сме и да признаваме свободата си да сме каквито сме. И открихме, че сме на практика едни и същи.

Съответно, начинът да провалим етническия мир, и да съсипем постигнатото за 25 години, е да отречем едни на други свободата да бъдем себе си, и така да издигнем стени между нас. С амбразури в тях.

Като начало, към момента ДПС е на път да започне да губи подкрепата си сред българските турци. С падането си от власт то изгуби едно от средствата да контролира този етнос. Все още разполага с други инструменти, но първото оръжие от арсенала му е обезвредено. С още търпелива работа, и недопускането му на власт, все повече турци ще се изтръгват от хватката му.

Ако ограничим свободите им, ще провалим това развитие. Ще ги принудим насила отново да потърсят закрилата на ДПС, за която вече почваха да вярват, че не им е нужна. А ДПС ще има нужда от радикализъм и вълнения в България, за да се върне като помирител на бял кон. Познайте какъв ще е резултатът.

… Преди няколко месеца бях разговарял с един човек от Хасковско, чист турчин. Той ми спомена, че синът му се хванал като професионален войник. Не се учудих много – знам, че по тези краища безработицата е страшна. Когато го споменах обаче, човекът само дето не се обиди:

– Мислиш, че ме е срам, че синът ми служи в българската армия ли? Хич биля даже! Ако ми харесва да живея като в Турция, да съм в Турция сега. Бях заминал по голямата екскурзия. Щом съм тук, прави си сметката харесало ли ми е там… А щом тук е по-добре, значи е и нормално, и редно синът ми да пази тук да не стане като там. И заради мен, и заради себе си, и заради децата. Какво странно има?

Предполагам, че не всеки турчин мисли така. Но очевидно първите лястовички са тук. Започнало е осъзнаването на всички етноси в България като български граждани, които харесват България и й желаят доброто. Не го ли попари мразът на глупостта ни, не се ли разделим и настроим едни срещу други насила, ще можем един ден да имаме страна (и може би дори държава), в която да можем да живеем заедно щастливо.

Уви, боя се, че именно българите в България не сме дозрели още за това разбиране. За мъдростта, че добрият съсед е по-сигурен гръб от високия плет. И че на един референдум за новини на турски език ще докажем, че страхът ни е по-силен от разума ни. Колкото и да е парадоксално, съм склонен да подкрепя мнението на “скъпия ми” президент Гоце – че такъв референдум не е желателен. Поне засега, докато достойнството и мъдростта ни са още в детството си.

63 thoughts on “Опасност за страната

  1. Пешо

    и двете ‘новини’ не заслужават и една минута общо.
    За референдума – това е пълна идиотщина която само ще се опита да създаде проблем там където такъв няма. И да ни напомни за позабравените Атака и ДПС, които ще се понапомпат взаимно с безсмислени спорове.
    Но според мен е съвсем ясно, че референдум няма да има – това е просто поредната изцепка на Борисов направена преди да сработи мозъка. Сигурно до ден-два ще чуем точно обратното на чутото преди ден-два, както стана с импийчмънта на Гоце, ракията и много други.

    Reply
  2. Кръстю

    Това, че си решил да пишеш за отношенията между турския и български етнос е много добре. Дори много на време. Но самият повод – новините на турски си е една инерция ,която ми е обяснимо защо се подхвана от медиите, но не и от блоговете.
    Това е 1. въпрос на полит. дивиденти 2. Отвличане на вниманието от действително важни работи.
    Накратко :
    – Референдум НЕ е необхдим за махането им. В Конституцията ясно е казано , че сме едноезична държава и в НАЦИОНАЛНИТЕ медии новините са на официалния език – БЪЛГАРСКИ. Започването на излъчването им бе по конюктурни причини.
    Циганският етнос едва ли е по-малък от турския, а има и други етноси. Така, че който ги е сложил ще ги махне като поп ,без да прави референдуми ,защото Конституцията е достатъчно основание в една правова държава…За слагането им да е имало референдум.?! – Чух, че масрафа по него щял да е около 20млн.лв. Престъпление е да се пръскат за такава глупост при острата нужда от пари.
    – Тия новини НЕ са необходими на никой.Човек, който до такава степен се е дезинтересирал от проблемите на страната, че не му се е наложи да научи официалния език.- за какви новини говорим.Почти сигурен съм че към 70 проц. от този етнос дори не знае ,че ги има и изобщо не гледа българска телевизия – сега сателитните чинии са навсякде , дори циганските махали са пълни.
    Сериалите нямат нищо общо. Напротив – даже са по-разбираеми за любителите им. Една съседка казва, че и са по-близки турските и гръцките, докато латиното били много лигави и превзети …Предполагам ,че е така. Все пак , близоста и съвместното съжителство толкова века е фактор.
    Какъв е проблема ….Спират да се излъчват и това е.. Доган и сие ще похвърлят малко къч , и толкоз…Впрочем като стане дума за имоти, яхти и чинии и ще си подвие опашката 🙂
    А другия въпрос с Гуантанамо —-той е по сложен. Просто не виждам защо ги смесваш?

    Reply
  3. mdam

    Фишеци всякакви се хвърлят, само и само народа да му е зает мозъка, встрани от наистина важните неща!
    ЗЕС (доколкото разбрах) щял да се гласува идната седмица – точно по коледа!
    Не разбрахме какво стана с делата срещу миналите управляващи.
    Не разбрахме какво стана с реформите в Здравеопазването и Образованието (+БАН)
    Не разбрахме какво стана с реформите в МВР(най много ченге на глава от населението)
    И въобще не разбрахме с какво като човешки потенциал новите управляващи са по-хубави от старите!

    Reply
  4. Кръстю

    Те ,както каза днес една жена (вероятно туркиня) по телефона в “Здравей Бълария” , не ги и разбират….
    Получава се нещо като Вазовият език и съъвременните ученици 🙂

    Reply
  5. Григор Post author

    @Кръстю: Не си спомням в конституцията да пише, че националните медии се излъчват само на български. (Може и да съм забравил.) Възниква обаче въпросът – кои медии са национални? Освен Канал 1 и радио Хоризонт?

    Иначе, и аз съм чувал, че разговорният език на българските турци и официалният турски език имат забележима разлика. Ако новините са на литературен турски език, е възможно и да не са съвсем разбираеми за българските турци. В такъв случай вероятно по-добра работа биха им вършили новини на разговорен местен турски език; темата обаче може да е много спорна политически, така че предпочитам да не задълбавам в нея.

    Reply
  6. Калин

    Григи:

    Поздрави – за кой ли път – за трезвия поглед към една тема, която още ми е смеховита, но може и да стане… Абе да не й слагам етикети сега. Ще гледам, и ще импровизирам.

    Кръстю:

    А ако се окаже, че има критична маса желаещи да слушат новини на турски?

    Всъщност – колко човека е критична маса? Обратният въпрос е: колко човека – процент от цялото – може да пренебрегне една демокрация, без да изгуби демократичните си устои?

    (Циганите на какъв език говорят, впрочем?)

    Reply
  7. Шapкан

    1) съществуването на затвори е позор и израз на неспособност на обществото да се справя с причините на явлението “престъпност”. Следователно: докато има и един “наш” затворник по тази земя – няма да сме свободни.
    Та в този ред на мисли – и за какво са ни ЧУЖДИ затворници?
    И защо само един-двама?
    Хайде да сме последователни в абсурда: да превърнем страната си в един голям зандан, ще приемаме ВСИЧКИ затворници от света, пък населението ще се препитава като надзиратели… и какво се получава? Едни роби ще вардят други роби.
    Тържество на робската психика.
    Бах мама му, трябват ми още три микрограма позитрони и отлитам за Марс.

    2) за ТОЗИ референдум ще направя изключение: ще гласувам ЗА оставането на новините на турски.
    Защо? Защото в интерес на интеграцията е етническите групи в страната да получават новини, отрозяващи мнението на ЦЯЛОТО общество…
    опа… тук веднага е и доводът “против”. Та нима БНТ огласява някакви “обществени” новини? Не. Тя не е обществена телевизия. Тя е рупор на определени кръгове в държавата.
    Регионалните тв-канали ще са глас на партийни централи.
    Частните телевизии ще излъчват пък такива новини, които са угодни на собствениците им.
    Оттук ИЗВОД:

    3) ТОЗИ РЕФЕРЕНДУМ Е БЕЗСМИСЛЕН, защото НЕ МОЖЕ да реши проблемите с интеграцията.
    (но все пак ще гласувам НАПУК, против самата идиотска идея да се махне нещо, което никому в гъза не е бръкнало!)

    Сега, относно “детето с оръжието”.
    Гриша, хората не са деца. Вярно, мнозина са имбецили, половозрели, но инфантилни бройки. Колко може да се чака да пораснат? Докога държавата-майка ще се изявява като мозък, който мисли вместо населението?
    Нека хората сами вземат решения – ЗА ДА СЕ СЪРДЯТ ПОСЛЕ НА СЕБЕ СИ.
    Иначе акъл не идва. Именно защото пълномощията по мисленето непрекъснато се предават на шепа НЕ ПО-УМНИ люде. Които също не носят в крайна сметка отговорност за своите решения.
    Така че РЕФЕРЕНДУМИ ТРЯБВА ДА ИМА!
    Но не по такива смешни и безсмислени поводи.
    Има далеч по-важни неща за решаване.
    Даже не за осъдени министри. НЕ за състоянието на реформи в разни отделни институции.

    Като начало би трябвало да се проведат референдуми за:
    — членството в ЕС;
    — членството в НАТО;
    (при отхвърляне е необходимо преминаване към швейцарски тип самоотбрана – не буквално по техния образец, а на базата на тяхната идея)
    — за енергийната стратегия (с опция за преминаване към децентрализирана система от буквално персонални електроцентрали, свързани в равноправна мрежа, на базата на вятъра, слънцето, геотермалните източници, морските вълни)
    — за федерализация на страната (реално самоуправление, при което не общините получават средства от централния бюджет, а централната власт да получава толкова, колкото общините на общински референдум решат да им отпуснат)
    (о, референдум трябва и за самия национален бюджет – паричките нали са наши? Защо трябва някой друг да решава как ще се харчат?)
    — за изборността на ВСИЧКИ длъжностни лица (министри човек по човек, кметове, съдии, полицейски отговорници (шерифи); и мандатът да може да бъде прекъснат във всеки един момент по желание на избирателите)
    — … и още много референдуми с една определена насоченост – ПРЕМИНАВАНЕ КЪМ НОВ МОДЕЛ на социално и икономическо устройство, в което гражданското общество поема отговорността за себе си.

    и последно – този референдум, по този повод е ПОДИГРАВКА.

    Така че – в крайна сметка, ето го окончателното ми решение:
    ИЗИСКВАЙТЕ в референдума да има, освен “за” и “против”, вот от рода на “смятам инициаторите на референдума за кретени”.
    Това ще е най-адекватният глас в случая.

    Reply
  8. Калин

    Ники :)))

    – а във Фейсбук вече има група за “закриване” на референдума…

    Reply
  9. Кръстю

    Този въпрос го чепкаха дълго време днес видни юристи. Точно така -Канал 1 (или както му е новото име, ще сбъркам) е единствения национален и се излъчва на официалния – т.е български. Не е проблем, регионални ,ЧАСТНИ медии да излъчват новини и каквото и да е по тяхно осмотрение.. на език, ползван масово…Както в САЩ -дадоха пример- на испански.
    Реално погледнато единственият адресат на тия новини са жени -и то от малките райони ,градчета села и махали на моята (50г) и над нея възраст -по обясними причини от битово ,религиозен харакнтер.-т.е , капсуловани в населените си места, занимаващи се с тютюн и картофи ,общувайки помежду си. Те са делегирали всички свои обществени нужди и задължения на мъжете си (които знаят български, макар и не литературно, но се оправят на битово ниво и разбират новините). Така, че е повече от ясно, че никой няма нужда от тези новини. Даже имаше примери, които не помня, каква загуба е в пари излъчването им ежедневно ,вместо един рекламен блок, който ще донесе приходи даже.
    Тия хорица ги вълнува ЕДНА НОВИНА : Ще има ли кой да им изкупи тютюна и на каква цена. Или трудът им ще отиде на вятъра. Ако някой им осигури поминъка (примерно там стават и картофи, може да се отглеждат билки и пр. ….кошери с пчели) той ще им спечели доверието.
    На истина ти казвам, една голяма част от тях не знаят, че ги има тия новини…А тия, които знаят, знаят доста добре и български….Май стана по Пратчет 🙂

    Reply
  10. Георги

    Според преброяването през 2001 – 9.4% са се самоопределили като турци ( най-голямото малцинство ), 4,67% – като цигани. Не е като да няма разлика.
    Всеки десети у нас се чувства турчин ( като етнос ) – редно е да не ги пренебрегваме.
    Референдумът ще е лакмус за факт, който отдавна знаем – Ганьо е комплексиран ксенофоб.

    Reply
  11. Димитър

    Също за протокола: Като човек, горд с това че и по бащина, и по майчина линия произхожда от родове, дарили на България десетки “терористи”, включително някои от тези, чиито имена са останали в историята, считам че държава, съгласна да приеме затворници от Гуантанамо е достойна единствено за презрение. Разбира се нездравословно е да презираш нещо, което може да е опасно, така че всяко действие, което може да отслаби достойна за презрение държава дотолкова, че да я направи безопасна е морално оправдано. Надявам се разбираш защо възможноста да живея в подобна държава не ме изпълва с радост и оптимизъм.

    А що се отнася до търпимоста прав си, но само частично. Пропускаш един много важен момент. Това е опитът, който нито един потомък на оцелелите Батачъни повече няма да забрави: Търпимоста не може де е едностранна! Едностранната търпимост, води до трагични резултати! Единственият случай, когато едностранната търпимост би могла да има положителен ефект е когато е подкрепена с демонстративно силово превъзходство – нещо, което в нашата ситуация не е приложимо.

    Съжалявам, но докато турците са доказали, че умеят да проявяват толерантност, прекалено голяма част от помаците и до днес не са променили отношението си към останалите българи. И докато не демонстрират че са способни да го направят единствената търпимост, която лично аз бих могъл да проявя към тях е търпимоста, която може да очаква потенциален, но все пак недоказал се убиец.

    Reply
  12. Кръстю

    @ Георги – “Ганьо е комплексиран ксенофоб.” 🙂 А какви са братята американци?!
    Какъв е официалният език там?! А какъв е състаа на населението – Не е ли сбор от емигранти ?! Макар ,че преобладаващо вероятно са англоасаксонците (но като се мземе предвид омешването ,може да се окаже, че само на книга е така).Но всички се гордеят, че са АМЕРИКАНЦИ, нали?!. Макар, че би следвало да започват с новини на индиански, …а какво стана с индианците ,впрочем?!
    И какво като някой се чувства турчин. С какво правата му са по-големи от този, който се чувства арменец, или евреин, или ескимос ?!
    Или новините ни трябва да започват като Великденското обръщение на папата ,само,че не на Велик ден а всеки ден 🙂
    —————-

    Reply
  13. Морфиус

    А защо вместо да ги спираме не започнем да излъчваме и новини на цигански, иврит, арменски… и т.н. всички езици на наличните малцинствени групи?
    Какво толкова, вместо 10 минути… 2 часа националната ни телевизия ще е негледаема от българите 😎
    Но парите за тая щуротия ще са в пъти по-малко от тия за безмислен референдум, на фона на отказите за финансиране на какво ли не.
    Тогава ще се види малоумието на цялата работа с тия новини, ставащото сега е поредния сюнет направен на Доган.
    Българина не е ксенофоб, българина е наплашен и озлобен (при това съвсем умишлено) и това го кара да реагира сякаш е ксенофоб… но правете разлика м/у проявата на явление и самото явление.
    Защото извън умишлено драснатите клечки, ксенофобията изведнъж изчезва, а в смесените райони не съм чул да се колят заради националност или вяра.

    Reply
  14. Димитър

    Морфеиус, очевидно е че не трябва да има новини на турски – най-малкото защото както сам казваш това е не по-малка проява на дескриминация от отсъствието им. Да се махнат, след като е допуснато да съществуват обаче ще е по-голям идиотизъм и от самия факт на съществуването им.

    Reply
  15. Кръстю

    Ами защо не, я …Само циганските езици били 6. Можем да напавим и химни и да вдигаме знамена на един виртуален ТВ плац сутрин, а след вечерната емисия ще ги снемаме. Освен новините ще има песни и танци , както и кулинарни и етно-културни предавания.
    Даже -отделен канал може да направим – ЕТНО.БГ
    Ще се намери работа на маса и народ и ще пооправим малко безработицата..
    То и името ,май, ще се наложи да сменим от България на МУЛТИНАРИЯ с общ химн- “Шоуто трябва да продлжи” на Куин … 😀
    ———————–
    Бъдете весели ! Идват празници…Празникът не е само ядене и пиене…Ееееех, младост…

    Reply
  16. Божо

    Това е мръсен йезуитски ход. Реферндуми не позволяват за въпроси като разните там газопроводи и други, от които чакат комисионни, но за нещо, което допълнително може да внесе напрежение между хората – с удоволствие го предлагат.

    Иначе и аз както Кръстю и Морфиус си мисля, че ако има новини на език, различен от официалния по националните медии, би било редно да има новини и на езизците на другите малцинства. Поне евреите и арменците са значителна бройка. За циганите пък няма какво да говорим, те може и да са повече от турците.

    Reply
  17. Георги

    @Кръстю – за американците не знам и не ме интересува… каквито и да са, каквито и проблеми да имат те, това в никакъв случай не решава нашите и не ни прави да изглеждаме по-малко толерантни.
    А за новините – както казах, турците са най-голямото малцинство в България ( почти 10% ) и са 2 пъти повече от следващото ( циганите ). Не е ненормално да има новини на турски – би било ненормално обаче да има на език от другите малцинства, които са доста по-малко като част от цялото.
    На мен самата идея за референфум ми е гнусна по същата причина, която изтъкна Григор – не сме дорасли.

    Reply
  18. Морфиус

    @Георги, самата идея едно малцинство да бъде толерирано за сметка на друго или на целия останал социум вече Е дискриминация.
    Та или за всички – новини на роден език… или за всички новини на националния език.

    Reply
  19. Кръстю

    И малко спам : Преди малко един колега ме открехна, че на света имало 39000 езика.
    В Османската империя били 26. И добави добре ,че е нямало телевизия – 26х5 =130 минути : 60=2,1666666…часа новини 🙂

    Reply
  20. Иван

    За референдума – Честно казано, аз не съм против. Георги не иска референдум заради песимизмът си (типична българска черта;). Аз от друга страна не съм толкова сигурен какъв ще бъде резултатът. Аз най-оптимистично си мисля какво би станало, ако референдумът потвърди че българите са толерантния народ, с което ние толкова се гордеем.

    Хората намразиха турците, защото те подкрепяха най-криминалната партия, а тази партия правеше всичко възможно за да подклажда огънят на етническата омраза. Сега когато лидерът на тази партия си глади стария раиран костюм, нямаме никакво основание за раздухване на ксенофобия. Запазването на новините може да постави на край митът за етническото напрежение.

    Тези които цитират цената като разхищение. Същите пари ще се похарчат, ако се проведат няколко референдума наведнъж. Можем ударно да наваксаме за последните 20 години.

    Само да спомена, Швейцария която провежда референдум всяка седмица, и едва ли не прекалено демократична, с референдум забрани построяването на минарета към джамиите. Там вече има закон който не им позволява “шумово замърсяване” с говорители. Едва ли те са незряло общество.

    За задържаните от Гуантанамо. Ако между тях имаше истински терористи, те щяха да бъдат осъдени. Напълно съм против хората които ще бъдат докарани оттам да се третират като затворници, поради простата причина че всеки е невинен до доказване на противното. Единственото ми притеснение е дали тези хора ще могат да водят нормален живот след като са били подлагани на дългогодишни мъчения. Със сигурност ще се нуждаят от специализирана помощ.
    Препоръчвам ви игралния филм “The Road To Guantanamo”.

    Reply
  21. Красимир Гаджоков

    за референдума

    1) референдумите въобще не е доказано – от практиката – че са някакъв по-ефективен, полезен за гражданите начин за вземане на ПОЛЕЗНИ решения
    пример: 75% от бюджета на щата Калифорния е “Закован” с референдуми за какво да се харчи; парламента им реално е безгласен (взема решение само за 25% от бюджета).
    Ще кажете “максимална деморация”.
    Което не значи въобще мъдрост, мисъл или полезност – калифорнийците реално казат “не ни интересува откъде ДЕПУТАТИТЕ ни ще намерят пари за бюджета, ние ще казваме за какво да се харчат и колко минимум да се харчат за каквото искаме”.
    Затова Калифорния е в перманентен огромен бюджетен дефицит.

    Проблема на референдумите е популизма – не е никак трудно за заблудиш средния човек с пари и релкама, като му “спестиш” здравия разум.
    ДОказателство: ипотечната (и като цяло заемната) криза в САЩ. Да не би на всеки МИСЛЕЩ човек да не му беше ясно, че няма как да получаваш 30 000 годишна заплата, да си на 40 годишна възраст и да успееш да изплатиш кредит от 700 000 в следващите 25 години?

    А и освен Калифорния и Швейцария, не знам друга известна успяла демокрация, която да решава въпроси с референдуми.
    Нещо повече – примерите сочат че без референдуми има много успешни демокрации.
    Следователно референдума въобще не е панацея, както го представят много хора.

    2) новините на турски са поне с БЪЛГАРСКО СЪДЪРЖАНИЕ, отнасят се за България, за БЪЛГАРСКИТЕ проблеми
    АКо бъдат премахнати, желаещите да служат такива ще преминат на новини с ТУРСКО съдържание, НЕ-отнасящи се до България, и така ще се засили реалното им отделяне от българското ежендевие и идентификацията с България (колкото и да е малко днес).

    3) никой не забелязва, че такова намерение е един своеобразен нов “възродителен процес”?
    Да, доста различно е. Но има аналогии все пак.
    Няма проблем – ама ние си го създаваме сами.

    4) НАЙ-ВАЖНОТО (по повод малцинствата и какво може и не за тях): демокрацията, в съвременното й разбиране, не е САМО право на гласуване на всеки, свобода на словото и волята на мнозинството. Деморкацията е И ЗАЧИТАНЕ РАЗУМНИТЕ ЖЕЛАНИЯ на малцинствата, ДОРИ те да са срещу масовото мнение на мнозинството.
    В България практикуваме първите три принципа, но много рядко четвъртия.

    Reply
  22. Григор Post author

    @Димитър: Не съм съвсем сигурен за помаците. Познавам доста помаци, включително десетина от центъра на някогашната Тъмръшка република – Триград. Всичките са най-обикновени, нормални хора, без никакви лоши чувства към българите. Точно както турците се разсипват от тежка работа от тъмно до тъмно за заплати, за които българин няма да стане сутрин от леглото. И точно както турците, никога няма да те оставят гладен или неподслонен. Склонен съм да мисля, че за някои хора може би си прав, но за други не – не познавам всички помаци, но познавам някои от “другите”.

    @Морфиус: 2+

    @Иван: Съгласен съм с юридическите аргументи. Но, честно казано, бих очаквал затворниците от Гуантанамо да мразят Америка като смъртта си. Дори ако преди арестуването си са я обожавали… 🙁 Така че вероятно наистина ще им е нужна много и дълготрайна специализирана помощ.

    Reply
  23. Кръстю

    @ Григор – “Анализирай това” (ония филм :-)- Снощи прездентът Първанов, каза нещо, което ,ако си представим, че бе един от нас, коментиращи тоя твой пост ,щеше да изглежда така :
    Георги Първанов (Георги, не ти 🙂 @ Кръстю : 1+
    Цитирам го по памет , със съкращения : “Доколкото си спомням, тоя въпрос (с новините на турски) бе поставен и решен с гласуване от мнозинството преди 10 години. Не виждам причина въпросът да не се бе решил по същия начин, с гласуване отпадането им от ефир от сегашното мнозинство….Кому е нужен този референдум…..(и.т.н, от там нататък премина полека – лека на друга(и) тема )
    ——————————
    С което ме постави в много деликатна позиция…За първи път от както е избран на този пост, мненията ни съвпадат…Впрочем, след това ,когато интервюто продължи и се засегнаха въпроси за дереджето по света и у нас ,нещата полека-лека си дойдоха на мястото ,малко се поуспокоих…единомислието се бе загубило …..:-)

    Reply
  24. Калин

    Краси – _естествено_, че е форма на “възродителен” процес. Мен просто ме е гнус да го казвам гласно; гледам да бягам от емоцията и да търся пролуките в прагматиката…

    Присъединявам се и към твоите доводи. По повод на номер 4 дори съм задал един въпрос за количествения праг по-горе…

    Reply
  25. Григор Post author

    @Кръстю: Единомислието е само привидно. Първанов няма нищо против новините на турски език да бъдат забранени, защото това ще сплоти ДПС. Иска обаче те да бъдат забранени по парламентарен път, за да отнесат отговорността не анонимни подстрекателни елементи, а сегашното мнозинство. ДПС ще се сплоти срещу партия много по-лесно, отколкото срещу българския етнос.

    Reply
  26. Кръстю

    Никой няма да се сплоти за нищо. “Уживем, увидим”…Всяко чудо за три дни…На никой не му пука за тия новини…Освен, май на някои блогъри 🙂
    Знаеш ли, ще кажа и аз като Петьо Блъъсков – “Омръзна ми вече все да съм прав”
    —————
    Видя ли другото, ония “Наглите” дето отвличат – само трима задържани , другите- пуснати под гаранция….да могат да организират алиби свидетели ит.н…
    И какво стана истинските наглеци са от високоуважаемия ни съд- гласуваха си 13-та и 14-та заплата, защото им са малко рушветите…
    А това, че кадъните няма да чуват работи дето слабо ги интересуват на език дето слабо разбират…умряла работа 🙂
    Е, депутата от ДПС Пеевски, ли как беше, ще се поодърви малко за авторитет в медийките си 🙂

    Reply
  27. Шapкан

    @Красимир Гаджоков:
    1) не съм съгласен; но отчасти си прав, защото всъщност пряката демокрация е ефективна в РАЗЛИЧЕН тип икономика (иначе закономерно се получават идиотизми от рода на посочения от теб калифорнийски дефицит и законни финансови пирамиди).
    2) НАПЪЛНО съгласен.
    3) ПОВЕЧЕ от съгласен.
    4) тук пак съжалявам, но представителната демокрация в рамките на унитарна държава САМО НА ДУМИ зачита правата на малцинствата (малцинства в най-широк смисъл, не само етнически, но и малцинства по интереси да речем – например групата, която не желае да оформя съжителството с любим човек в формата на брак). За зачитане на мненията на всяко едно малцинство е необходима федерална структура на страната, при което за цялото има само общи принципи, а вътре в дадена автономна община важат собствени правила. По този начин населението се разпределя според предпочитанията си към тях.
    Но за такова нещо е необходима още и много добра децентрализирана инфраструктура (промишлена, пътна, енергийна), еднозначно и социално решен въпрос за земеползването и жилищното строителство.
    Сиреч, говорим за един съвсем различен обществен строй.

    Би могло да се направи стъпка към такъв, ако се възприемат преки избори на ВСЯКО дляжностно лице, ако се федерира страната, ако първият референдум се проведе относно конституцията – така че тя да важи само там, където е одобрена, със или без големи и малки местни поправки (а значи някъде може и да не важи).
    Още един момент относно демокрацията:
    не забравяйте, че гражданите избират ВЕДНЪЖ на четири години практически несменяеми представители с делегирани права, при това САМО от една власт – законодателната. Изпълнителната и съдебната, уж независими, се формират от първата. Сиреч – НЯМА РЕАЛНО РАЗДЕЛЕНИЕ и НЕЗАВИСИМОСТ на властите.
    Ако чак толкова някому е потребно съществуването на власт – ПОНЕ СИ ИЗБИРАЙТЕ ПРЯКО кой ще бъде овчарят, кой овчарското куче, а кой ще играе касапин.
    И при една федерална структура, при посочени принципи на изборност и приемане на общи закони по общини, ще възникнат съвсем безвластнически териториални единици, свързани чрез мрежа синдикални и кооперативни връзки. Убеден съм, че те ще се развиват по-добре и по-здравословно (включително и екологично) от останалите и накрая всички федерални единици ще последват примера им.
    И това ще е страна БЕЗ ДЪРЖАВА.

    (а Калифорния и Швейцария са примери за модели, които поради външното обкръжение са достигнали някаква квазистабилност и нямат мотив да продължават по поетия път, защото им е достатъчно уютно така, както са. Това е преднамерено предизвикана ситуация, защото иначе техният модел би се размножавал и навън – а това не е изгодно на властническите структури и на самата логика на икономиката на печалбата)

    Reply
  28. Шapкан

    @Кръстю:
    ами аз за какво не съм спрял да говоря?!
    Демокрация, при която съдиите са НАЗНАЧЕНЦИ, е просто една маскирана ДИКТАТУРА.
    Демокрация, в която изборите са фиксирани по срок, е просто една обновявана по псевдодемократичен начин ДИКТАТУРА.
    Демокрация, в която на населението му е забранено да се отбранява (вкл. и организирано) против организирани престъпни групи, е пак ДИКТАТУРА на тандема “мафиоти + държавен апарат”.
    За какво изобщо говорим? За новини? За турски език? За някакви права по признак, независещ от свободната воля на всеки гражданин?
    За нищо не говорим. Просто се опитваме да подкараме нов софтуер на стара, неприспособена към него машина.
    Хардуерът е за смяна, момичета и момчета.

    Reply
  29. Шapкан

    Първанов е парче фъшкия. Играе си свои игри. Това, че без да иска е казал нещо подобно на свястно, нищо не означава.

    Reply
  30. Шapкан

    @Иван:
    швейцарците забраниха построяване на НОВИ минарета към джамиите. Не самите джамии.
    Минаретата са СИСТЕМА ЗА ОПОВЕСТЯВАНЕ. МОже да призоват към молитва, а може и към нещо друго.
    Практически същата работа би им свършила една служба за пращане на СМС-и.
    Въпросът обаче е в ДЕМОНСТРАЦИЯ на присъствие.
    Това на швейцарците им дойде повечко.

    Reply
  31. Кръстю

    @Шаркан – Казах си на 17-ти, никакви задълбавания. Малко почивка. Даже маниловщината ме развеселява напоследък 🙂
    А един искаше да рестартира държавата , но някой му взе партията, друг го разкри ,че е педерас под прикритие и рестарта пак се отлага…
    В супермаркет като спре тока, кое е първото което се прави?! -Затварят се вратите нали…А при нас отвориха и аварийните -89-та ..Като мине заека баира, гърми колкото искаш..
    И цитираме тук, какво пише в учебника по икономика..А “бизнесмените” ни : Крокодили, хамстери, Очите, буцата, Данчо ментата, Джоро гъза…
    Разбира се, че си играе играта ..
    Какво каза Стоичков :”Който играй пичели, който не играй -ни пичели” 🙂
    И преди малко премиера силен по телевизията :”Има доказателства, косми на жертвите, незнам си какви експертизи , тоя път няма хлабаво…”
    Може ,ама ако е кан Крум…А “независимата” от него съдебна власт…Помни ми думата..
    Гледай само какво ще стане…След 3 дни слагаме масите и върти, върти ,въъртииии,
    и 2010г ,като се събудили, много се очудили … 🙂

    Reply
  32. мече през борда

    Ще припомня едни думи, които Кеворкян веднъж в едно интервю цитира. Негов турски събеседник от Турция му казал: “Вие сте малка държава, пак ще дойдете при нас”. Оттогава тези думи винаги кънтели предупредително в главата му, когато стане въпрос за отношения Турция – България по някакъв повод.
    Всъщност реалните отношения между обикновените хора, наистина са напълно различни от това, което политиците искат да постигнат манипулирайки дадена знакова ситуация или знаков факт, както в случая са новините на турски. Израснала съм в турска махала, учила съм между турци много години, приятели сме били, играли сме заедно – любвеобилни са, верни, лоялни когато се възхищават на някого. И в същото време могат да бъдат ужасно алчни и жестоки до смърт дори към тези, на които се възхищават. Съотнасяйки наблюденията ми спрямо обикновените им нрави, прогнозирам, че Турция алчно иска да подчини България, и то действайки нагло със свои хора на нейна територия, намесвайки се във вътрешните работи на чужда страна. В случая ще се получи репресия на малцинството над мнозинството и не е далече времето, когато и у нас както в Щатите ще се получи така, че нормалните и обикновени бели хетеросексуални мъже ще са репресираното малцинство (за справка – интересната статия на Гачев “Хетеросексуални бели мъже”, а малцинствата ще упражняват репресия върху всеки, който не е турчин, не е циганин който не си плаща тока, не е гей и прочие малцинствени неформални групи. При това положение къде отива стимула за развитие на една държава, ако такава прекалена толерантност доведе до промяна на ценностната система? За да има някакво поне мизерно развитие катод ържава, ще трябва да приемем турската ценностна система, която проповядват от нелошите турски сериали ли? Това ли е целта? постепенна асимилация на Турция спрямо България? Затова съм против новините на турски – да се свалят. Намесват се във вътрешните работи на страната ни, изискват прекалена толерантност, която е нож с две остриета и застрашава нашата ни култура и ценности на малка държава. В България няма място за прекалената американска толерантност, за която претендират от Европа, а самите те са прикрити националисти до мозъка на костите си. Единствено лоша услуга ни прави “Атака”, които не крият национализма си и не ни разрешават лицемерие в това отношение спрямо Европа, както останалите държави го правят. Във всеки случай съм против новините на турски. Когато някой е на гости на някого, спазва неговите правила, а не налага свои. А ако се чувстват като у дома си и България им е родина, то тогав ане би трябвало да имат претенция за сепаративност с отделни новини предназначени само за тях.

    Reply
  33. Шapкан

    новините на турски НЕ ИДВАТ ОТ ТУРЦИЯ, а от БНТ.
    хайде да повторим още веднъж:
    1) ако няма новини на турски по БНТ – ще има новини на турски ОТ ТУРЦИЯ;
    2) референдум ПО ТОЗИ ВЪПРОС е ИДИОТИЗЪМ (има далеч ПО-ВАЖНИ неща, които да се решават по този начин);
    3) в рамките на държавността и лъжовния демократичен модел, който имаме (обясних защо е лъжовен, ще си спестя повтаряне в повтарянето), етническите въпроси СА НЕРЕШИМИ адекватно.
    Нерешими са и други въпроси, впрочем.
    Необходимо е обръщане към личното, а не груповото (стадното) като основна обществена единица.

    Калине, каза ми. Още не знам дали да го възприемам сериозно.

    Reply
  34. Калин

    Приеми го НАПЪЛНО сериозно.

    Коцето Дичев е а) въплътен елементал – горски genius loci; б) заради когото през последните 20 години сме опазили доста повече гора, отколкото бихме без когото. Ако ти трябват документални линкове – “Константин Дичев” в Гугъл.

    А горските ветерани, за които споменава в апела си, са едно (друго) на ръка… От ония човеци, краи които се чувствам мъничък. 😉

    Reply
  35. Кръстю

    @Шаркан–Мисля, че в случая не си съвсем прав. ДА те идват от БНТ. Но не като алтернатива на новини от Турция (а и от където и да е). Май никой не обърна внимание на едно мое изречение, което ще копирам и поставя пак : +++ …А това, че кадъните няма да чуват работи дето слабо ги интересуват на език дето слабо разбират…умряла работа…+++
    Още по-преди посочих КОИ са българските турци НЕЗНАЕЩИ български и ЗАЩО. Те не знаят също така добре и ТУРСКИ . Тоя турски, говорещ се в Турция , и на който се говорят новинините по БЪЛГАРСКАТА НТ.
    Целта на новините на турски не е ИНФОРМАЦИЯТА , каквато е обичайната цел на новините по принцип.
    Целта е пак информация но от друг характер. Нужно е АКТА на излчването им. И то именно на ТУРСКИ. Да ,тук идва грешката на Григор и останалите демократ-идеалисти, които не моагат да проумеят, че УМИШЛЕНО И ЦЕЛЕНАСОЧЕНО е излъчването на тия новини.
    Че теорията на демокрацията е маската и заблудата, “овчата кожа” ,която вълците са надянали, за привлекат одобрението и подкрепата на добрите и честни хора като Григор.
    Дааа, това капанът, наречен – ДЕМОКРАЦИЯ 🙂
    ————————-
    Дядо Кольо майсторът казваше :”Една курва може да я събори само друга курва! Честна жена не може! …Не знае мурафетите, с които курвата “завърта “главите на мъжете..
    Докато ДРУГАТА курва ,само като я види “на къде бие” и казва :Аха! Дудук! Номерът ти няма да мине …и я порязва.
    ————————-
    Искам да кажа само един съвет : в това време на преход, далавера и пр. е крайно необходимо често да си задаваме Сталиновият въпрос : “КОМУ това е изгодно” (Как беше на руски 🙂 , когато ни казват, че ТРЯБВА да се направи еди какво си….
    И като ни кажат :”Добър ден” – да поглеждаме слънцето…
    Както и да прочетем още веднъж написаното от “мече през борда ”
    Особено Григор и ….те си знаят 🙂

    Reply
  36. Кръстю

    И така накратко (и последно от мен):Целта бе (и е) да има новини ТОЧНО и САМО НА ТУРСКИ…Не на арменски ,цигански , иврит, и пр.
    ЗАЩО?! КОМУ е нужно?
    —————————
    Естествено НЕ на българските турци, мисля, че на всички стана ясно. Как мислите, що за мислене и манталитет може да има човек , не имигрант, не даже и второ поколение такъв, а хора ,чиито деди ВЕКОВЕ назад са са раждали в България и не е научил …криво ляво поне, на битово ниво български. Та той даже не е изкарал и задължителното начално образование…И иска някой да ми внуши, че ТАКЪВ човек има нужда от новини на КАКЪВТО и да е език…Може и да съм от село ,но не ям доматите с колците, както се казва…
    Тогава обръщат плочата и се опитват да ме заглавикват, че видите ли, да им покажем уважение, да направим словесната мастурбация в ухото им…”новинка на майчиният език..
    Сакрално…МАЙКА… 🙂

    Reply
  37. Калин

    Кръстю – с удоволствие бих отговорил на въпроса ти (защо ТОЧНО на турски), но ти не си отговорил на моя, който си виси най-горе…

    Reply
  38. Кръстю

    @ Калин – С твое позволение копирам и ппрехврлям въпроите ти тук, за по лесно (трудно е вече да се превърта 🙂
    ———————-
    1).А ако се окаже, че има критична маса желаещи да слушат новини на турски?

    2).Всъщност – колко човека е критична маса? Обратният въпрос е: колко човека – процент от цялото – може да пренебрегне една демокрация, без да изгуби демократичните си устои?

    З).(Циганите на какъв език говорят, впрочем?)
    ———————–
    Номерирах ги за по-лесно
    1 . Напълно вероятно е да се окаже, че броят на желаещите да слушат новини на турски НАПЪЛНО да съвпадне с този на гласоподавателите на ДПС. (Естественно без тези на екскурзиантите)
    Не знам дали си на ясно ,но “ДПС” ЕООД , както аз го наричам, а не с галещото вероятно твоите уши “Движение за права и свободи” (права…свободи… сладки думи, нали:-) е НАЙ- ТОТАЛИТАРНАТА, пирамидална, структура в България и няма да е проблем на Доган бей да представи папка с …колкото изисква евентуално посоченият “критичен минимум”:-D
    2. Мисля, че отговорът на първия някак си рефлектира върху евентуалния отговор на втория, …. и освен това въпросът е зададен некоректно ..”ДА ПРЕНЕБРЕГНЕ ?!?
    3. Това е въпрос напълно нормален , както бях споменал по-горе, имам неофициално сведения ,че са 6 в България, като напълно те разбирам на къде биеш, че ТУРСКИЯТ е пак вкаран там 🙂 , като мисля, че си прегледал онова, което бях адресирал към Григор за турския език в България..
    Но тъй,като днес, (а и до 5.01.10г) нямам работа ,ще се опитам да събера сведения и до няколко часа ще ти отговоря…
    ———————
    Прощавай, че не отговорих на въпроса ти още в началото ,но вероятно ми се е сторил доста риторичен. (Имам предвид 1 и 2), а за 3 -забравих, но още не е късно ,нали? 🙂

    Reply
  39. Шapкан

    ами аз за това излеждам доводите и стигам до извода:
    в този социално-икономически модел проблемът е нерешим.
    Трябва да се прави референдум за събаряне на държавата и замественето й с нещо по-жизнеспособно и адекватно на технологичните, екологични и ценностни предизвикателства.

    някой да е чел Тойнби? Една цивилизация периодично се изправя пред ключово предизвикателство. Ако реакцията й е адекватна (т.е. води към пораждане на ново предизвикателство), тя се развива. Ако взема “нулево решение” – увисва на ръба. Ако отговаря на предизвикателството неадекватно – започва упадък. Белегът на упадъка са унитарните формации, империите.
    Е, понастоящем вместо множество цивилизации, имаме една глобална цивилизация. Корсетът на държавността, националното обособяване (посредством противопоставяне и омраза към “чуждите”), моделът на икономиката на печалбата – всичко това се пука по шевовете.
    И с какво се занимават държавните администрации? С програми за просвета? Със стратегически планове за реформи? Не. Занимават се с оцеляване на системата. Сменят й табелките, усложняват правилата, с което неизбежно натрупват неефективност.
    Затова изходът от една неефективна система е взрив: или опростяване със загуба на функции (регрес, връщане назад), или опростяване на структурата при съхранение на изпълняваните функции, че даже и нарастването на (индивидуалните) възможности. Първото е по-просто и то играе в полза на сегашните политически и икономически властници, второто изисква максимална гражданска активност, като в крайна сметка печелят всички.
    Началото на второто (прогрес) може да се изразява в увеличаване на пряката демокрация успоредно с увеличаването на броя на общностите, които вземат решения за себе си, без да го налагат на съседите (федерализация).
    Това не е панацеята за всички проблеми, това е метод за РАЗУМНО решаване на проблеми.
    Само че специално у нас се опитват да опорочат практиката на референдуми, като ни подхвърлят НЕРЕШИМ в тази обстановка проблем.

    това е неадекватно решение.
    Затова, ако не успея да убедя повече хора да се противопоставят на такъв референдум, ще гласувам за новините на турски. Нека този въпрос се решава ДРУГОЯЧЕ.

    колкото до османското наречие, което говорят нашенските турци, и турския турски – през 1989 година беше така. Оттогава нашенските получиха контакт с Турция и речта им се променя, синхронизира се с “турския турски”.
    Въпросът значи е образователен? Да. Но каква полза имат турците по селата и циганите навсякъде от образование? След като икономически те намират начин да живеят, при това ПОНОСИМО (масата) и ОХОЛНО (техният “елит”) БЕЗ ОБРАЗОВАНИЕ – за каква интеграция говорим? Напротив, изгодно им е да се групират и самоизолират. МАхането на тези новини ще се възприеме като АКТ на АГРЕСИЯ.
    Това е напълно излишно. Това е отвличане на вниманието. Това е начин за отлагане на радикалните реформи, без които отиваме в кюпа на обществата в упадък.
    Реална мярка би било интензификация на икономиката, нейното децентрализиране, демопонопилизиране, така че да се появява нужда от образовани работници. И тогава вече – зависи коя езикова образователна система ще предложи по-добро обучение на специалистите. Само че тази система трябва да е форма на самоинициатива на гражданското общество, а не наложена отново от групировки, пък били и те “избрани”, със собствени интереси)
    Не знам в кой момент ще ми писне да повтарям: на референдумите – ДА, на този референдум – НЕ (но ако все пак се състои, по-полезно ще е той да остави нещата такива, каквито са, защото удря не корена на проблемите, а симптомите и създава излишни напрежения, условия за нови партийни манипулации, за ужесточаване на режима).
    (ако някой не вярва, че режимът се ужесточава – вижте колко все по-достъпен става всеки гражданин за контрол от страна на институциите)

    впрочем, целта на новинарските емисии, излъчвани коя да е медия, НИКОГА не целят информиране, а дезинформиране – в полза на собствениците на медията (частник, групировка, държава). Т.е. не в полза на гражданите.
    Не всички журналисти разбират това, така се получават отделни проблясъци.

    Reply
  40. Кръстю

    @Шаркан – не, нищо не съм чел от Тойнби, нещо повече, за пръв път го чух сега и ще те помоля, ако можеш да ми посочиш някаква препратка към него, защото ,както споменах, до 5.01. нямам работа 🙂

    Reply
  41. Шapкан

    Калине, критичната маса в големи мащаби е безсмислено понятие. Ако се замислим, много малко са нещата, които остават глобални като цяло. Почти всеки проблем, задача, проект, практика са ДЕЛИМИ на подпроблеми, подзадачи. И решаването им по един начин в едно село не се отразява върху другото.
    Затова локалният подход, при който се гарантира разнообразие от решения, и при който се има предвид “глобален” ефект, е по-перспективен от приемането на едро на някакви мероприятия, отнасящи се за големи територии и големи маси хора.
    Защото, когато се взема решение отгоре, или дори на общонационален референдум, имаме:
    1) едно малцинство налага своя воля на огромно мнозинство (решение на правителство);
    2) една група хора, която няма пряк досег и контакти с втора група, кара втората да живее по техните разбирания (национален референдум).
    (тук впрочем е границата на приложимост на пряката демокрация – тя трябва да е локална, за да е справедлива, за да постига решения, с които са съгласни почти всички и така по-няма повод за нарушаването на това решение)
    Ето затова проблемите трябва да се решанат от онези, които са ПРЯКО засегнати от тях и които ще носят последиците от взетото решение.

    Reply
  42. Кръстю

    @ Калин – Освен това, колкото и да е нескромно, но мисля стана въпрос в един преден пост, аз съм имал възможноста, поради спецификата на професията си, над … 12 години да работя с цигани и турци, което мисля ,че ми дава възможност да имам доста по-добра информация относно техния манталитет, бит, “традиции” и пр. и да не гледам на тях като ….хайде, ще спестя определение 🙂
    Освен това имам и един голям приятел и колега ,български турчин, който бе останал тук 1989 г. И работихме до 1995 г заедно, като жена му бе заминала с родителите си, понеже баща и бе болен и държал да се пресели в Турция по “голямата екскурзия в лето 1989” и трябва някой да го гледа. Той (баща и ) имал брат там от първото преселение още , доста богат бизнесмен в момента и изкараха така – 5 години той напред-назад..
    Сега в момента е мисля строителен предприемач в Турция и последно ми каза ,че живее в Чорлу.
    Знае перфектно турски (съвременен) ,немски и арабски говоримо и писмено.
    Освен това през 1993г е имал предложение от Доган да работи за …ДПС(не съм сигурен дали е било точно лично, но предполагам) и ще ти спестя цялото му изказване пред мен по този повод…в общи линии беше “Ега ти, наглият мангал ,дето се прави на турчин”
    Мисля, че това е достатчно по въпроса 🙂

    Reply
  43. Шapкан

    Арнолд Тойнби – не знам какви езици владееш, потърси с гугъла. На руски основният му труд е преведан като “Постижение истории”.
    (лично аз го смятам за рационален религиозен мислител, малко клони към идеализма, но не пренебрегва и материалистичното)

    хайде пак за референдума за новините…
    Представете си, че обявяват референдум за задължителен църковен брак. И свободното съжителство се забранява. Е, има ли смисъл от такова общовалидно правило?
    Или – за забрана на аборти.
    Излиза, че отделният човек няма право да решава с кого и как да живее, както и жените дали да задържат дете (което може да е плод на изнасилване) или не.
    Мирогледът на едни ще става задължителен за ВСИЧКИ.
    Това ли е демокрацията? Сигурно. Значи – диктат на мнозинство. При това на въпросното мнозинство НИКОЙ не им налага да НЕ сключват църковен брак или ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да абортират ако нещо “не е наред”.

    Та смисъл от забраната за новините на турски би имала смисъл, ако БНТ е наистина обществена телевизия, чийто бюджет ЗАВИСИ ПРЯКО от зрителите. Тогава те по региони биха могли да отрежат парите за тази новинарска подредакция (а в други региони пък обратното, да им гласуват пълен бюджет за повече от 10 минути).
    Та какъв е проблемът на БНТ да излъчва въпросните новини само в онези региони на страната, където към това предаване има интерес? И без това БНТ не излъчва от геостационарен спътник, а използва ретранслатори и има регионални поделения. Технически е възможно да има вариации в програмата по места, заменяеми програмни модули.

    Изобщо, грешката тук е в рефлекса да се вземат ЦЕНТРАЛИЗИРАНИ решения, които по определение ВИНАГИ пораждат недоволни и/или ощетени групи.
    Ако абстракцията, наречена “България” не успява да генерира обединяващи хората принципи, принципи, които се следват доброволно, по лично решение, с унифициращи забрани нещата няма да се решат. НАпротив, на клокочеща тенджера ще се тури херметичен похлупак. Сещате ли се какво следва? Деструктивен изблик на горещ флуид 😉 – взрив.
    Кому е нужен той?
    Обратното, колцина българи се срамуват от принадлежността си, не четат българска литература, не знаят да говорят и пишат правилно (изключвам механични грешки при печат на клавиатура), стремят се да се махнат от страната?
    Те ли са виновни, или системата, която не им създава уютна среда за живеене, не им дава повод за самочувствие?
    И нима това самочувствие и този уют ще изникнат със забраната на новини на турски?

    Между другото, бая хора питат: защо няма новини на арменски, на иврит (не съм сигурен, че нашенските евреи говорят иврит), на цигански?
    Ами наистина, защо? Арменската общност не го е пожелала (защото си имат своя информационна система, гражданска). Еврейската – също (защото са отдавна българизирани или заминали). Циганите? Ами да са се напънали да си направят? Не. Да са го поискали (от позицията на данъкоплатци… хихик)?

    И пак се връщам на своето – ако ще имаме претензии към БНТ, нека тя стане обществена телевизия. Нека я финансират пряко гражданите (например, купувайки нещо подобно на акции – и тогава финансиращите телевизията имат право на глас В СВОЯ РЕГИОН какви програми да има и какви не. И дали да има реклами, които прекъсват филми и предавания).
    Но такава мярка пак означава федерализация на институцията БНТ, пак значи режим на пряка демокрация по отношение към телевизията.
    А така – БНТ е държавна телевизия. А държавата не дава на гражданите да си пъхат гагата във въпросите за формирането и харченето бюджета.
    Значи, появявя се още един довод против референдума – БНТ е собственост на държавата, следователно е и нейна отговорност. Откъде-накъде държавата ще се крие зад нашите гласове, които реално нищо не значат по съществените неща? Държавата иска да си измие ръцете? НЕ, БЛАГОДАРЯ!
    (да напомня отново, за ебем ти път – държавата НЕ Е СОБСТВЕНОСТ на гражданите. Държавата принадлежи сама на себе си. И населението и трябва за две неща: а) да й дава легитимност, б) да й плаща данъци (налагани така, както рекетьори налагат рекет върху някого, без да го питат дали иска). Толкоз. Страна и държава не са едно и също. Както и народ и нация. За мнозина това не е очевидно – благодарение на промиването на мозъка им с пропаганда от страна на същата държава и нейните доброволни слуги. След които и мафиотите – те без държава няма как да виреят. В едно самоорганизирано общество просто ще ги ликвидират моментално. За справка: Украйна по времето на Нестор Махно и Испания в периода на републиката през 30-те, най-вече Каталуния и Арагон, където, в условия на гражданска война НЕ Е ИМАЛО ГЛАД, обикновено неизменен спътник на всяка гражданска война)
    (и така, кои сте вие? Гражданите или паразитиращите върху тези граждани? Общество ли сте или държавни роби?)

    Reply
  44. Кръстю

    Впрочем, референдум ,НЯМА да има…спокойно. Преди малко чух по новините. Премиерът казал в типичният си стил, че “всички са прави” , но от ЕНП (?!?) са му казали, че тези работи не са хубави и той не може да не се съобрази 🙂
    ———————-
    Май, пак съм прав а ?! – всяко чудо за три дни …. 🙂
    Така ,че спокойно Калине, може да отдъхнеш…Свободата , Демокрацията и Човешките права не са накърнени..

    Reply
  45. Калин

    Ники, това, което ми отговаряш (за “критичната маса” и прочие), е онова, до което ми се искаше да стигнем, всички тук, след поредица от въпроси и отговори. Преварил си ми нишката на мисълта, с други думи.

    *смея се*

    (Разбира се, твоите решения са по-добре формулирани и разработени, отколкото всичко, което мога да предложа аз. Опитът си е опит.)

    Кръстьо

    От материала, който ми пращаш, установих, че:

    “днешните роми, живеещи в България говорят различни диалекти на езика романес” + има една група, която говори на език, близък до румънския.

    Понеже си падам нещо филолог – ясно ми е, че “диалект” е НЕясно понятие. В графа диалект се сбутват и _същински_ езици – неразбираеми за човек, който е в същата “диалектна” група, но не говори точно тази “разновидност” (пример: италианските “диалекти” в северна южна Италия), – и гОвори с огромно подобие.

    Тоест – аз НЕ МОГА да разбера на колко езика говорят ромите в България от горния линк.

    А ти виждаш ли каква е връзката м/у въпроса му за “критичната маса” и броя

    Reply
  46. Калин

    …езици, употребявани от населението, което сме вкарали в езиковия калъп “роми”?

    Reply
  47. Кръстю

    Не Калине, в областта на филологията, езикознаниетои пр. съм пълен лаик 🙂
    Ако не и по-зле даже…Вероятно намекваш, че не правя разлика между език и диалект…Е ,чак до там не е мисля, но общо взето хич ме няма. Това за 6-те го знам от циганите и вероятно това имаш предвид…Честно казано слабо ме вълнува на какво точно говорят циганите , пък и който и да е. Нищо лично, разбира се. Просто полиглотството и лингвистиката не са ми хоби и приоритет. Естественно, че ако ми се наложи да живея ,или работя някъде, ще науча и ще употребявам сносно съответния език.
    Ако намекваш друго – с мен циганите са говорили на български език ….Е ,до колкото могат, разбира се, но не им връзвам кусур…Вероятно моят английски е също така ужасен за някои. А е нямало нужда да се женя за циганка примерно, че да ми се налага да уча цигански…
    То и за българския не се праскам за капацитет….Както вероятно си забелязал ,често изтървам пълния член….Както, впрочем съм изтървал и доста работи в живота си досега …но това е. 🙂
    Мисля, че изчерпахме вече темата…ще видя какво Григор е писал за шофьорите ….

    Reply
  48. Калин

    Абе хич не сме я изчерпали. Не ти намеквам ни едно от горните. Ама ти явно си настроен събеседниците да те дъвчат – а не да си приказвате по приятелски :), – та все ми приписваш хипотетични качества… 😀

    Намеквам друго – че ще е добре да имаме реални цифри колко души говорят на какъв език, преди да решим колко минути заслужава всяка група.

    Щото и аз, като Шаркана, смятам, че ВСЯКА група заслужава. Но нека е пропорционално.

    (Знам, Ники, знам. Още по-добре ще е да НЯМА такова нещо като централизирана програма, а огромен избор. Колкото повече интернет – толкова повече избор. Ър-рааа! 😀

    Тука разсъждаваме елементарно. Математически. 😉 )

    Ta:

    Ако имаш половин милион роми (толкова ли са официално?), и ги разделиш на шест (примерно) – съпоставима ли е като численост всяка от получените група с турскоговорящата?

    И ако не е;
    и ако приемем правилото за пропорционално екранно време;
    и ако турскоговоращата група получава 10 минути

    – колко минути ще се падат на всяка от ромските?

    А на другите?

    Reply
  49. Кръстю

    Така е, да ги еба в урунгелите…Само ме дъвчат, без да обръщат внимание на доводите и аргумените ми ,започват с квалификациите си . Невъзпитани хора!! 🙂
    Ами мисля, че аз шеговито отговорих по-горе, да направим специален канал “ЕТНОСИ.БГ” примерно и да говорим там различни работи на различни езици, наречия и пр. ,не само новини, но и теми от културата , историята, кулинарията ,музиката…
    Стига с тая пишман-пишкомерска математика…защото едни гледат пропорциите, а други нагъват порциите (браво на мен, това не съм го чел, сега ми хрумна) 🙂
    —————-
    Нищо против никой…Но мисля, че за да има някаква организация, да има един официален език, и защо той да не бъде български ,на най-голямата (все още) група ,на територията, на тази …държава , наричана България (все още) ?!?
    А иначе аз държа повече какво, а не от кого и на какъв език е казано 🙂

    Reply
  50. Калин

    А наздраве!

    (По повод последната мисъл. 😀 )

    Ш’е ги ‘бем, кво да ги прайм. И те са хора, и те нужда имат…

    (Говоря за разни управляващи, но всеки е свободен да ме тълкува по своему. Както се казва в средите на фендъма – “Тука сме се събрали разумни хора. Всеки от нас, по своему.”)

    А по повод на порциите и пропорциите – поздрав с “Продиджи”:

    We can buy butter, or we can buy guns. Butter makes us fat. Guns make us stronger. Which one do we buy?

    (… ако откриеш връзката с порциите и пропорциите – почвам да ти дялкам медал “За пробиви в латералното мислене”… :DDD)

    Reply
  51. Кръстю

    Презервативите се продават готови, обмазани с лубрикант.
    —————-
    “Матрицата” – презареждане….

    Reply
  52. Schelly

    Когато започнаха да излъчват новини на турски по първа – бях много против. Делят ни на езиков принцип, това не ще да е за добро! – помислих си тогава. Сега си мисля, че покрай новините на турски, българи с мюсюлманско самосъзнание биха могли да понаучат български език. Казвали са ми, че българи в някои градове на провинцията не могат да си купят например хляб на български, трябвало да се изразят на турски. За този проблем медиите май мълчат.
    Дигна се огромен шум около паметник, който представляваше легнал лунен сърп в средата с кръст. Проектът и изпълнението на скулптора ми хареса – двата символа са важни за човешката цивилизация и са многопластово натоварени със смисъл. Парите за построяване на паметника не били чисти, не можело в центъра на български градец да има такъв паметник, и т.н.…
    За разлика от паметника, коментарите на журналистите никак не ми харесаха. Бяха отделени по около 4-5 минути за религията християнство и ислям. Нямам нищо против никое религиозно вярване и убеждение, това е лична работа на всеки. Но толкова медийно време отделяно на религия в страна традиционно дистанцирана от твърдата религиозност ми се струва противоестествено и вредно за нацията ни.
    Не мога да разбера и защо Георги Първанов трябва да произнесе клетва пред християнския кръст и патриарх Максим, който иначе много уважавам. Въобще какво прави патриарх Максим в Народното Събрание и кой е измислил и наложил тази протоколна глупост? Държавата и Църквата, са власти разделени поне от столетие, а в някои държави и от повече от столетия.
    След като разделиха българите по езиков признак, сега някои искат да ни наложат и разделение по религиозен признак.
    Позицията на Атака по въпроса е пресилена, не може и не бива християнството и исляма да се разглеждат като враждебно противопоставени. Но бяха прави, че не бива да се чува от минаретата призиви към молитва.
    По въпроса имаше информация обаче само във в. Атака. Мисля, че проблема в София е разрешен и високоговорителите на минарето не излъчват, обаче не мога да го твърдя със сигурност. Центъра до халите със синагогата, джамията и на близо църквата Света Неделя е прекрасен пример, за това че в миналото религиите са съжителствали по българските земи с толерантност и уважение към вярата на другия. Обаче днес не само тези уроци на толерантност се забравят е налице агресивен опит от светия синод да върне заблудените овце в своето лоно.
    Такова агресивно поведение по улиците и в пощенските кутии имат и християнски и други секти, на тях нищо не мога да кажа, просто отминавам и съжалявам за напразно изгубени човешки усилия, и за унищожените дървета, превърнати в мъртва, бе съдържателна хартия.
    Но медийната политика да ми се натрапва избор на религиозно убеждение – това аз считам за грубо посегателство срещу моите граждански права! Както е грубо погазване на моите човешки права, и човешките права на моите сънародници светият синод да забранява излъчването на филм по романа на Никос Казанзакис “Последното Изкушение на Христос” по телевизионен канал с мотива, че не е правоверен.
    В центъра на Пловдив – от Джумаята, преди години ми се е случвало да чувам призива Алах Акбар, стана ми много неприятно, иначе, намирам арабският език за звучен и поетичен. Нямам нищо против Корана и молитвите – те са дори поетични.
    Та как ли се чувстват наши съграждани в по-малки или по-големи градове в провинцията, ако високоговорителите по минарета излъчват четирите ежедневни призива за молитва? Или може би защото много българи имат финансово затруднение и трябва да мислят за ежедневното си препитания при тежки условия на безработица, те могат да преглътнат и това безобразие?
    Нещата са стигнали твърде далеч. Мой познат сподели, че ще ходи тези дни до Кърджали. Помолих го да обърне внимание, дали се чува говорителят на джамията или джамиите. Той ме погледна стреснато и ми каза, че си имал друга работа.
    Не може и да се отделя толкова много време медийно време за проповядване на катехизис от църковни служители по телевизионен канал – както това прави телевизия Скат. Както е безумие да има едночасови или дори няколко часови предавания на различни гадатели и астролози (занимавала съм се с астрология – не мисля, че е съвършена глупост, зависи кой прави тълкуванията…). За телевизия Скат ми казаха, че гадателки и екстрасенси си плащали – така че, нека си правят каквато си искат. Моля?!
    Интересно в чий интерес се провежда такава политика на налагане на несъществуващи до скоро религиозни проблеми и различни видове суеверия? Забравихме ли трагедията в Косово, или това е някакъв сценарии на политически български кръгове или кръгове извън България, които тласкат страната ни към подобна историческа съдба?
    Шели

    Reply
  53. Schelly

    Здравей Григор, моля те изтрий първото ми мнение към политическото есе Опасност за страната. Качвам второ – същото по съдържание, с корекции. Не го изтривай ден – два от Уикиновини, имам предвид нещо.
    Шели

    Reply
  54. Schelly

    Тъжни размисли по коледно време за език, медийна политика, и религия
    26.12.2009

    Когато започнаха да излъчват новини на турски по първа програма на БНТ – бях много против. Делят ни на езиков принцип, това не ще да е за добро! – помислих си тогава. Сега си мисля, че покрай новините на турски, българи с мюсюлманско самосъзнание биха могли да понаучат български език. Казвали са ми, че българи в някои градове на провинцията не могат да си купят например хляб на български език, трябвало да се изразят на турски. За този проблем медиите май мълчат.
    Вдигна се огромен шум това лято, за паметник, който представляваше легнал лунен сърп, в средата с кръст. Проектът и изпълнението на скулптора ми хареса – двата символа са важни за човешката цивилизация и са многопластово натоварени със символни значения и смисъл. Не можело да има склуптура за прослава на исляма, парите за построяване на паметника не били чисти, не можело в центъра на български градец да има такъв паметник, и т.н.…
    За разлика от паметника, коментарите на журналистите никак не ми харесаха. Бяха отделени по около 4-5 минути за религиите християнство и ислям. Нямам нищо против никоя религиозна вяра и убеждение, това е лична работа на всеки. Но толкова медийно време отделяно на религия в страна, традиционно дистанцирана от твърдата религиозност ми се струва противоестествено и вредно за нацията ни.
    Не мога да разбера и защо Георги Първанов трябва, при повторното си встъпване в длъжност, да произнесе клетва в името на православието, пред християнския кръст и патриарх Максим, който патриарх иначе много уважавам. Уважавам разбира се и президентът Георги Първанов. Но какво въобще прави патриарх Максим в Народното Събрание и кой е измислил и наложил тази протоколна глупост? Държавата и Църквата, са власти разделени поне от столетие, а в някои държави и от повече от столетия.
    След като разделиха българите по езиков признак, сега някои сили, що ли, искат да ни наложат и разделение по религиозен признак.
    Позицията на Атака по въпроса е пресилена, не може и не бива християнството и ислямът да се разглеждат като враждебно противопоставени. Но бяха прави от Атака, че не бива да се чува от минаретата призиви към молитва.По въпроса имаше информация обаче само във в. Атака.
    Мисля, че проблемът в София е разрешен и високоговорителите на минарето не излъчват, обаче не мога да го твърдя със сигурност. Центъра до халите със синагогата, джамията и на близо църквата Света Неделя е прекрасен пример, за това че в миналото религиите са съжителствали по българските земи с толерантност и уважение към вярата на другия. Обаче днес не само тези уроци на толерантност се забравят. Налице е агресивен опит от светия синод да върне заблудените овце в своето лоно.
    Такова агресивно поведение по улиците и в пощенските кутии имат и християнски и други секти. На тях нищо не мога да кажа, просто отминавам и съжалявам за напразно изгубени човешки усилия, и за унищожените дървета, превърнати в мъртва, безсъдържателна хартия.
    Медийната политика да ми натрапва избор на религиозно убеждение – това аз считам за грубо посегателство срещу моите граждански права! Както е грубо погазване на моите човешки права, и човешките права на моите сънародници, светият синод да забранява излъчването на филм по романа на Никос Казанзакис “Последното Изкушение на Христос” по телевизионен канал с мотива, че не е правоверен.
    Кой има правомощието да твърди, коя е най-правилната религия или изповедание, която трябва да се изповядва, въпреки че всички духовни институции го правят.
    В центъра на Пловдив – от Джумаята, преди години ми, се е случвало да чувам призива “Алах Акбар”, стана ми много неприятно. Иначе, намирам арабският език за звучен и за поетичен. Нямам нищо против Корана и молитвите – те са също поетични.
    Та… Как ли се чувстват наши съграждани в по-малки или по-големи градове в провинцията, ако високоговорителите по минарета излъчват четирите ежедневни призива за молитва? Или може би защото много българи имат финансово затруднение и трябва да мислят за ежедневната си прехрана при тежките условия на безработица, те могат да преглътнат и това безобразие?
    Нещата са стигнали твърде далеч. Мой познат сподели, че ще ходи тези дни до Кърджали. Помолих го да обърне внимание, дали се чува говорителят на джамията или джамиите. Той ме погледна стреснато и ми каза, че си имал друга работа.
    Не може и да се отделя толкова много медийно време за проповядване на катехизис от църковни служители по телевизионен канал – както това прави например телевизия Скат. Дали има и други такива “светли” последователи по други Български телевизионни канали, не зная, не съм запозната. Безумие е също така да бъдат излъчвани едночасови или дори няколко часови предавания в някои канали на различни гадатели и астролози (занимавала съм се с астрология – не мисля, че е съвършена глупост, зависи кой прави тълкуванията…). За телевизия Скат ми казаха, че гадателки и екстрасенси си плащали – така че, нека си правят каквато си искат. Моля?!
    Интересно в чий интерес се провежда такава политика на налагане на несъществуващи до скоро религиозни проблеми и различни видове суеверия? Забравихме ли трагедията в Косово, или това е някакъв сценарии на политически български кръгове или кръгове извън България, които тласкат страната ни към подобна историческа съдба?

    Reply
  55. Theodorus

    Що се отнася до това, кое е най-голямото малцинство в България. Естествено че циганите и всички знаем това. Статистиката е силно фалшифицирана поради факта, че при преброяванията преобладаващата част от циганите-мюсюлмани и известна част от българите-мюсюлмани, според шизофренния принцип на самоопределението, се обявяват за турци. Така че реално турците са далеч по-малко от фигуриращото в демографската статистика. А че по националните медии навсякъде в Европа се говори само на националните езици е ясно, както е ясно това, че така и трябва да бъде. За да се спазва този принцип не е нужен референдум.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *