Промените в ЗЕС: обещания и реалност

Преди изборите БСП се опитваше да наложи в ЗЕС промени, които целяха да позволят хората да бъдат подслушвани и следени без съдебно разрешение. Но не се решиха да им дадат ход. ГЕРБ тогава бяха категорично против тези промени.

Изборите минаха. На власт дойде ГЕРБ. И смело наложи промени в ЗЕС, погазващи гражданските права значително повече от предлаганите от БСП.

Засега на първо четене. С обещанията, че между двете четения проблемът с нарушаването на човешките права ще бъде пооправен… Благодаря. Вече зная колко струват обещанията на ГЕРБ. Ще си позволя този път да не повярвам.

БСП пък създаде подписка онлайн. Досега е съобщено единствено, че ще бъде достъпна от 23 декември на адрес “Az protestiram.com”. Към момента все още никоя от реалните комбинации, които мога да свържа с това, не отговаря – надявам се да бъде активирана скоро. Защото смятам да я подкрепя.

Точно така – аз, Григор Гачев, смятам да подкрепя подписка на БСП. Нещо повече. Призовавам всеки, който не харесва идеята да бъде следен безконтролно, също да я подкрепи. Време е да спрем да робуваме на инициали, и да започнем да гледаме интереса си.

Защо тоя шум около тоя закон ли?

Защото гражданските права са основата, върху която е съградена всяка свястна държава. Нищо не корелира така точно с това колко добре се живее в една държава, както спазването на гражданските права в нея. А това да не могат да те следят и подслушват без реална нужда е едно от най-основните граждански права в съвременния свят. И във връзката му с добрия живот това право е причината, а не следствието.

Често ни казват, че трябва да избираме между граждански права и сигурност. Това обаче е директна и умишлена лъжа, и хората, които го казват, са измамници. Правата и сигурността не са противоположности – те вървят заедно, и са неразделни. Сигурността е възможна единствено при силни, непоклатимо спазвани и старателно опазвани граждански права. Затова и който избира защитата на гражданските права пред сигурността, печели и двете – докато който избира сигурността пред гражданските права, губи и двете.

Преди доста време следенето и подслушването също беше безконтролно. В смисъл, че единствено МВР регистрираше вътрешно колко пъти го върши (съгласно сега приетия закон, това няма да се регистрира вече). По техни данни, достъпът до терминалите за подслушване на телефони е бил няколкостотин пъти дневно.

След това беше приет закон, който изискваше подслушването да става единствено със съдебно разрешение. Използването на терминалите падна до няколкостотин месечно – десетки пъти. Разкриваемостта на престъпленията остана същата. Което показа две неща.

Първо – спазването на гражданските права не води до влошаване на опазването на реда.

И второ – когато няма контрол, подслушването скача десетки пъти. Което поставя въпроса какво се подслушва тогава, с каква цел, и за какво се използва събраната информация. Иначе казано – какво мотивира полагането на този огромен и напълно без полза за опазването на реда труд.

Този въпрос е особено ценен. Вече знаем, че на практика всяка по-едра престъпна група е подпомагана от служители на МВР. Знаем също така и че някои политически сили старателно шпионират чрез МВР опонентите си, и мачкат граждански активисти. Което според мен и дава отговор на въпроса. Подслушването и следенето без съдебно разрешение се използва основно, вероятно дори само за престъпни цели. (За съжаление, напоследък не гледам достатъчно холивудски филми, за да повярвам в друго.)

Подозрението ми се засилва и от още един елемент в закона – на думи написан, за да дава на МВР оперативен достъп, той всъщност не го дава. Комуникационните оператори имат 8-часов срок да предоставят исканите им данни. Тоест, по закон данните им са на практика непригодни за реална работа, особено при тежки престъпления и в случаи, когато ситуацията се развива бързо (и когато бързата реакция е най-нужна). Още един довод, че този закон както нарушава гражданските права, така и връзва ръцете на МВР, и е добър единствено за престъпниците.

Чувал съм и принципа “нека ме следят – нямам какво да крия”. Писал съм (а други са писали и много повече и по-добре от мен) колко глупав и погрешен е той. За пореден път ще отговоря накратко, с контравъпрос – правите ли секс пред всички желаещи да гледат, и пращате ли любовните си писма на картичка, без плик? Има хора, които го правят, точно както има хора, които “нямат какво да крият” – значи ли това, че всички трябва да бъдат задължени?

Аз не желая да бъда следен и подслушван без съдийско разрешение. Точно както не желая да правя секс пред всеки, който иска да му зяпа, и това не значи, че се крия, защото всъщност правя не секс, а престъпления. Мое право е “органите на реда” (а всъщност бандитите в тях, ако това има някакво значение) да не могат да си пъхат носа в живота ми, ако нямат реални подозрения в официално престъпление, които да убедят съдия да поеме отговорността да им разреши.

Ключов момент в сегашния закон е постановката МВР да има пасивен, безконтролен достъп до данните на всички комуникационни оператори – телефони, Интернет и прочее. Да не може да се проверява дали от МВР ровят из тези данни, или не. Да, МВР щяло да вади разрешения от съдии, защото иначе доказателствата не ставали за пред съда – само че това изобщо не ме успокоява. Безпокои ме не подслушване и следене, правени за нуждата на съдебен процес, а правените без такава нужда.

Ако ГЕРБ не премахнат тази постановка, ще считам, че те работят за организираната престъпност, политическото следене и мачкането на гражданското общество. Съответно, оттук нататък ще имам грижата да показвам грешките и недостатъците на всяка инициатива на ГЕРБ, и на всички избори да организирам всичките си познати и читатели да гласуват срещу тях. (Читателите ми са по около 2500 индивидуални дневно, за протокола. Не е много, но не е и малко.) Политическа партия, която потъпква правата ми, няма основания да очаква от мен друго освен противостоене с всички средства, позволени от закона. Тя е тук, за да пази правата ми – гази ли ги, мястото й е където отиде НДСВ. Надявам се, завинаги.

За да бъда конструктивен, ще дам моето предложение за такъв закон. Както лесно можете да се убедите, то не само запазва гражданските права в пълен размер, но и развръзва ръцете на МВР да се бори срещу престъпността в пълен размер – очевидно не е никак трудно, ако има желание. Каня уважаемите дами и господа депутати да се възползват от помощта ми – с нея върша работата, за която те получават заплатите си. От моя джоб.

Като начало, терминалът за достъп до комуникационните оператори може да бъде само активен, както във всяка бяла държава. Операторът включва достъпа до терминала единствено след представяне от МВР на съдебното разрешение за подслушване или следене на личности. Всяко нарушаване на този принцип представлява нарушаване на правата ми, и ще реагирам срещу него, като вложа всичките си усилия ГЕРБ (и Атака, като техни поддръжници за този закон) да не видят повече власт.

Операторът задължително регистрира и документира кои и какви точно данни са достъпени от МВР при всеки достъп, заедно с всички данни от съдебното разрешение. Копие от данните за всички достъпи се представя задължително на съда, който разглежда свързаните с тези достъпи дела. Също така, операторът задължително съхранява всички данни за период от двадесет години. Ако операторът фалира, данните преминават към специализиран регистър, водещ се към съдебната система или другаде извън изпълнителната власт. Целта е да може за дълъг срок назад да се провери дали осъществените от МВР достъпи са били правомерни, и ако не са били, да се търси наказателна отговорност.

За да се осъществява достъпът максимално експедитивно, операторът при спешна необходимост може да даде достъп дори само след получаване на идентификатор на съдебното разрешение. В тези случаи МВР се задължава да предостави на оператора съдебното разрешение в срок от един работен ден. Тази процедура би дала възможност МВР да получава достъп до нужната трафична информация в срок от максимум 1 минута от издаването на съдебното решение. (Всякакъв достъп преди получаване на съдебно разрешение, естествено, е пряко нарушение както на Конституцията, така и на европейското законодателство.) Ако МВР не спази срока за предоставяне на съдебното разрешение, операторът отнася случая до съда, или носи еднолично отговорността за подслушване в нарушение на закона.

Толкова от мен. Още веднъж призовавам всички – подкрепете протестната подписка. Ако някой се чуди как да опазва правата си, ето му чудесна възможност.

Един по-решителен, също полезен начин е да се обадите на своя народен представител, и да изкажете несъгласието си с този проектозакон. Аз смятам да го направя веднага щом открия телефона му. (Някой да даде подходящ списък от телефони на депутати?)

Смятам да бъда кратък и ясен, и в същото време учтив и добронамерен; смятам да започна с това да се представя, за в случай, че депутатът иска да се увери, че съм реален негов гласоподавател. И съветвам и другите да направят същото. Когато човек застава зад своята кауза с името си, той вдъхва уважение в своите избраници.

И ги стимулира да си припомнят, че са във властта, за да пазят неговите интереси.

19 thoughts on “Промените в ЗЕС: обещания и реалност

  1. foo

    За списък с телефони питай т.н. “красьо”, той сигурно има.

    А иначе, колкото и да ми е тъжно, ти Григоре, най много приличаш на щраус с главата в пясъка.. Не оспорвам съществуването на всички проблеми за които говориш в блога си (от както съществува), но ми се струва глупав и дребнав начина по който го правиш. Факта че имаш Н посетителя основно говори за добрата ти писателска дарба, и е жалко че в днешно време може да се прави социална критика за 30 мин на ден в “пост”, вместо в добре обмислен, ъъ, обемист труд, с който ти без съмнение също би се справил, и който би могъл да остане като пример за това какво хората са мислели тук и сега. Или поне някои от тях.

    Естествено, не съм съгласен с наивната ти (в общия случай) логика, но бялото поле тук е твърде кратко за да се разпростирам в детайли. 🙂

    За съжаление, това че не съм съгласен с теб не означава че имам обща теория на всичко как да се решат тези проблеми — нямам.

    Reply
  2. Таня

    БСП сега правят неща, които се харесват на хората, само защото са в опозиция. Как така се получи, че те се опитаха да го прокарат този закон, а сега гласуват против него? Нещо се измятат като риба на сухо.

    И сега всъщност започват отново да си правят имидж да добрички и милички и се сърдят дори, че онова чудовище Масларова била изгонена от Социалната комисия. За мен съчетанието Масларова и социална политика е пълен оксиморон. Извинявам се за офтопика.

    Няма ли това БСП да се затрие веднъж завинаги от лицето на България – барабар с президента…

    Всички обещания на депутати са забравени до следващите избори, ако изобщо има следващи избори след 4 години. До тогава може да сме преминали на диктатура – полицейска.

    Reply
  3. biolander

    http://azprotestiram.com/ – Дали това е сайта или някаква шашма – оставям всеки да прецени сам.
    Във всеки случай, чудя се дали е необходимо да си даваме и ЕГН-то. Още повече, че линкът “Защита на личните данни” води точно доникъде.
    А ако това е реалния сайт, активиран по този начин, не съм сигурен, че искам тези хора и по конкретно този господин Станислав Ранчев да ме защитават по какъвто и да е начин.
    Весели празници!!!!

    Reply
  4. Григор Post author

    @foo: Уви, и аз нямам теория как да се решават такива проблеми. И съм съгласен, че начинът сигурно не е най-добрият. Но предпочитам да правя малко, отколкото нищо. (Още по-уви, за обемисти трудове нямам време и сили – иначе бих могъл да напиша това-онова.)

    @Таня: И на мен БСП са ми меко казано несимпатични. Но след като ГЕРБ ги задминаха, е редно човек да избере по-малкото зло. Най-малкото за да покаже на ГЕРБ, че или ще се оправят, или след четири години ще са при НДСВ. Както казах в началото на записа – нека не робуваме на съкращения, а да си гледаме интереса като граждани.

    @biolander – Това с ЕГН-то е комично изхвърляне в точно такъв протест. Но от друга страна, когато хората застанат с имената (в този случай – ЕГН-тата) си зад един протест, това тежи много повече от анонимен куп псувни. И аз не ща да ме защитава БСП, но след като ГЕРБ се издъни, а СДС само гласува против, без да организира подобна акция, ще подкрепя БСП. Трябва да научим партиите, че когато защитават интересите ни, получават подкрепата ни, а когато газят интересите ни, получават еднопосочен билет за бунището.

    @Богомил Шопов: Според мен не е късно. Има второ гласуване – ако сме народ, а не мърша, имаме достатъчно време, за да кажем на избраниците си, че или ще пазят нашите интереси, или след най-скорошните избори ще ги пази някой по-съвестен.

    Reply
  5. Морфиус

    Толкова ли си наивен… не изглеждаше така.
    БСП играят типичното – крадеца вика – дръжте крадеца… ако не беше тъжно щях да се пръсна от смях.
    Политическа форма на простест за граждански права… я пак, правилно ли разбрах или е поредния оксиморон?
    Не знам защо очакваш от соц. ченгета демократично мислене… най-много китайски нет да дочакаш.
    И никой политик няма да те защити от това – не е в неговия интерес.

    Reply
  6. Петър Петров

    Партийните ръководители на Българската социалистическа партия са злоумишлени. Поради това трябва да не разполагат с власт, без значение какво обещават да свършат.

    Не бих си пратил името + ЕГН на произволен сайт, камо ли на сайт асоцииран с БСП. Не ме питайте откъде, но зная че на последните избори мой приятел беше вписан в листата на НДСВ, онези намсиколко хиляди подписа, дето трябват за да иде партията на избори. Подписът не е бил негов, а той каза че се е подписал за Зелените. Съответно подписът му за тях отпада, понеже си подадоха документите в ЦИК след НДСВ.

    Reply
  7. Ferdo Georgiev

    Prochetoh gorenapisanoto i mi napravi vpechatlenie, che mnogo chesto ima izlishni komentarii. A vaprosa e jasen: Iskame li da ni podslushvat ili NE.Az ne sam saglasen da bada podslushvan bez osnovanie. A ako ima osnovanie, to ima nachin tova da se uredi po zakonov nachin, a ne s uzakonjavane na podslushvaneto vobshte.

    Reply
  8. Григор Post author

    @Морфиус: Точно така е – БСП няма да ме защитят. След следващите избори. Но ще ме защитят сега, в момента. Което пък може да научи ГЕРБ на някои неща, докато дойде време за следващите избори. Ако ли пък не ги научи, БСП поне са известно зло. Важно е поредните бушончета на мафията, стил НДСВ, да бъдат “изгаряни” за колкото се може по-кратко време – те имат технологично време на създаване и отглеждане, мафията може да не насмогне.

    Ако Синята коалиция бяха пуснали такава подписка, щях да подкрепя тяхната. Пуснаха я обаче БСП, а Синята коалиция играят джобен тенис. Така че ще подкрепя тази на БСП.

    @Петър Петров: Ако ГЕРБ налагат закони, по-нарушаващи гражданските права от тези, които БСП не са посмели да наложат, значи техните ръководители са по-злоумишлени от тези на БСП, и е още по-опасно да разполагат с власт. В такива ситуации се избира по-малкото и по-известно зло – БСП. А името и ЕГН-то ти могат да бъдат купени на черно без никакъв проблем. Даваш пет хиляди лева – имаш целия ЕСГРАОН. Партии като БСП имат ресурсите да го направят (всъщност, да получат ЕСГРАОН на приятелски начала, без да плащат и стотинка). Така че в момента ме плашиш да все едно с не би да дам възможност да влезе в бизнеса с наркотици на наркобос номер едно в страната.

    @Ferdo Georgiev: Така е. Въпросът е не само да не сме съгласни, а и да направим нещо, което да принуди депутатите да се съобразят с нашето несъгласие. Иначе можем и да си псуваме под юргана – все тая.

    Reply
  9. Григор Post author

    Добавка: И аз видях, че подписката задължително изисква ЕГН, а частта “защита на личните данни” е “по този въпрос все още работим”. Съжалявам, но за да се включа в подписката или ЕГН-то ще отпадне от изискванията, или ще има изработена вече политика по защита на личните данни, която да ме удовлетворява. Ако са против нарушаването на личните данни на хората, нека го покажат като начало в подписката си. Дотогава оставам на жокера “обади се на депутат”.

    Reply
  10. Кръстю

    @ Григор — Понеже тези нямам работа, както споменах , реших да поредя малко пъзела…И хич не е весело. Искам още малко да пресея нещата. Ако още две работи ми съвпаднат, ще излезе ,че вече 20 -та година на власт е БКП (и по-точно ДС) , а джобния билярд продължаваме да го играем ние. (Без емотикон. Работата не до майтап)

    Reply
  11. Баги

    Някои ме обвиняват в параноя, но за мен е безсъмнено, че съм била /да се надявам, че е останало в минало време/ следена, без да съм направила или да съм имала намерение да направя нищо лошо. Само че другите не са били убедени в това…Не съм можела да се защитя по никакъв начин, защото съм безсилна да докажа, че са ме следили и са ми подслушвали телефона – в реално време.
    Когато един път по необяснима причина ме обхвана страх и не смеех да вляза в стаята на детето, не смеех дори да я отворя, като същевременно чувах някакви странни звукове, се уплаших и изтърчах навън, качих се на колата и спрях на съседната плаца, за да се обадя на най -близката си приятелка и да споделя страховете си. Бях си оставила колата, но когато реших да я запаля, за да се върна в къщи, не можах да я включа от разстояние /тя така можеше да се запалва/.
    В същото време …някои…са били известени, че нещо става /а това бяха само страховете ми/ и една кола на ония по-специалните – Форд, беше паркирана наблизо до моята. И преди да си вляза в кооперацията ме чакаше друга кола и мъжът в нея беше с лаптоп – 10 години живея на това място и засега това е единствения път да видя някой да работи с лаптопа си точно пред къщи. което не значи, че не съм виждала на други места, пък и аз самата го изваждам понякога и пиша в колата си.
    За мен обаче тези два факта говорят красноречиво, че …някои са били предупредени /и то толкова бързо!/ и са взели мерки, за да ме държат под внимание, ако…..но, по дяволите, дори не мога да си представя с какво толкова съм опасна, че са ме подслушвали в реално време.

    Reply
  12. Вени Марковски

    Аз се подписах, разбира се, но сложих фиктивен ЕГН и писах на инициаторите да оправят липсващата връзка. Изпратих им текста от Закона за защита на личните данни. Надявам се да реагират, макар и да са празници в България. По този повод – приятно прекарване ви пожелавам на всички. Ако някой иска да се включи с конкретни текстове по гласувания от ГЕРБ и Атака законопроект за безконтролното следене в Интернет, нека ми пише на veni кльомба veni.com – ще съм на линия между Коледа и Нова година, за да се занимавам с този проблем, заедно с група колеги-юристи.

    Reply
  13. Григор Post author

    @Баги: Възможно е да е и съвпадение. Винаги, когато си нося лаптопа, използвам всяко изчакване, за да работя с него – стотици пъти се е случвало да го правя в колата. Възможно е да си видяла мен. 🙂

    @Вени Марковски: Не съм юрист, но съм дал в записа идея какво би трябвало според мен да пише в закона. Апропо, пропуснах и че законът трябва да постановява възможност записите на операторите за подслушванията, вършени от МВР, да могат да бъдат контролирани, например чрез изискване по съдебен път. Тоест, те трябва да представляват лична тайна на подслушваните, а не служебна тайна на МВР, освен ако МВР не докаже пред съда за конкретния запис, че е такъв. (В САЩ това не би се наложило да се вписва, но у нас може да е необходимо.)

    Reply
  14. Шapкан

    съжалявам, към партийни подписки не се присъединявам.
    По-добре би било да е гражданска инициатива.
    Нещо повече – защо да не е подписка за референдум по въпроса? И въпросникът да съдържа освен графата за гласуване, да има и питанка дали гласоподавателят ползва интернет (за да се има предвид колцина от истински заинтересованите нямат нищо против МВР да си пъха гагата в личната им кореспонденция).

    Протестът обаче не бива да е гол.
    Гриша, какви криптиращи системи бих могъл да си инсталирам на пощите?
    (това би било акт на противодействие на ченгеджийските мераци, независимо от резултата от протестите)

    А позицията на БСП е лицемерна, докато от ГЕРБ, с неговото фатмашко ръководство, нима някой е очаквал нещо друго?

    Reply
  15. Григор Post author

    @Шаркан: Определено щеше да е по-добре да е гражданска инициатива, но… това има. На пощата можеш да си инсталираш каквито искаш криптиращи системи – разговорът е дълъг; Гугъл може да ти разкаже доста.

    Reply
  16. Богомил

    Свободата на СЛОВОТО

    Ако желаете да сте свободни то трябва да си отстоявате тази своя Свобода. Васил Левски се бори за всеки един от Вас и Ви помогна да я имате.
    Сега има пак същите моменти с робство, но дори по голямо от преди. Защо ли?… Защото те искат да знаят къде сте , като Ви следят чрез телефоните Ви. Искат да знаят какво говорите, като Ви записват разговорите. Искат да знаят къде ходите ,като поставят камери по улиците. Искат да знаят когато говорите срещу тях там където цари истинската Свобода на словото – Интернет.
    След като се уплашиха от Интернет и свободата която изникна. Почнаха да творят и закони за това. ЩЕ ЗАГУБИТЕ ДОВЕРИЕТО В ТЯХ!

    Вижте В ООН http://www.un.org/en/documents/udhr/ там са записани правата на човека . Някой да ги преведе на Български за да може всеки да се запознае с тях. И нека НИЕ ДИКТУВАМЕ ЗАКОНИТЕ!

    С ОБИЧ КЪМ ВСИЧКИ
    БОГОМИЛ

    (За картинките и доброто оформление + цялото съдържание може да си изтеглите файла от:
    http://www.mediafire.com/file/iemjnkkijmk/Svoboda_na_Slovoto.pdf
    или
    http://www.filefactory.com/file/a15b9h3/n/Svoboda_na_Slovoto.pdf )

    Reply
  17. Pingback: optimiced | bg » 100 срещу всички граждани?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *