Предлагам работа

Във фирмата, в която работя, има свободно място. Ето подробностите:

Длъжност: Специалист по ИТ поддържка на клиенти – 1 ниво.
Работно време: 10:00 – 18:30 (с половин час почивка, когато през деня остане време)
Работно място: Посещения по офисите на клиенти, в рамките на София
Заплата: 700 лева (чисти; осигуряване върху пълната сума).
Тримесечен пробен срок, по време на който заплатата е 600 лева.

Описание на работата:

Разрешаване на спешни ИТ проблеми при клиенти на фирмата, и периодична планова поддръжка на ИТ инфраструктурата им. (Поддръжка от първо ниво ще рече, че се очаква да се справяте с повечето типични проблеми. За по-заплетени ще получавате помощ от специалист от 2 ниво, или той ще поема случая. Ще разполагате с телефон за фирмени разговори.)

Работата включва пътуване между офисите на клиенти из цяла София. Може да се мисли за поемане на част от разходите за гориво, или за карта за градски транспорт. Често работата е напрегната, и понякога продължава и вечер, или остават задачи за “домашно”. От качественото й и навременно свършване зависят приходите на фирмата, а оттам и заплатата на хората. Който не работи добре, бърка в джоба на всички – няма как да бъде търпян.

Нужни са здрави нерви – клиентите обикновено са ядосани (никой не обича техниката му да не работи), и често имат нужда и от психотерапия. Понякога приказват глупости, които следва да бъдат изслушвани внимателно. Клиентът ни храни, така че сме длъжни да му угаждаме.

Шефът (аз) е взискателен, строг и зъл – с една дума, гадняр. 🙂

Изисквания към кандидата:

Задължителни:

– Свестен и коректен човек. (Това е основното изискване.)
– Желание да учи и разширява познанията си.
– Умения по:
— Инсталиране / преинсталиране (със запазване на всички данни) на различни версии на Microsoft Windows.
— Инсталиране, преинсталиране и оправяне на инсталации на драйвери за Windows. (Включително издирване от Интернет, ако се наложи.)
— Настройка на мрежови връзки, е-майл акаунти, споделени устройства
— Диагностика на често срещани хардуерни проблеми
— Подмяна на дефектирали елементи на десктоп компютри

Полезни:
– Основни понятия в Linux, OpenOffice.org и друг свободен софтуер
– Инсталиране / преинсталиране / преконфигуриране на различни версии на Microsoft Office
– Познания по оправяне на проблеми в Windows Registry
– Познания по инсталиране и конфигуриране на често срещани приложни програми
– Познания по мрежови технологии (TCP/IP)

Ако работата ви интересува, изпратете автобиография на hr (в домейн) serdica.org.

(Допълнение от 7 януари: Мястото е заето.)

48 thoughts on “Предлагам работа

  1. doni

    “Може да се мисли за поемане на част от разходите за гориво, или за карта за градски транспорт. Често работата е напрегната, и понякога продължава и вечер, или остават задачи за “домашно”. ”

    Много готина обява! Намират ли се още такива хора, които да вършат толкова работа, за толкова малко? Там където работя е трудно да намерим някакъв съпорт за под 1000 лв на месец, с платени транспортни разходи.

    Reply
  2. Michel

    Ако не беше твърде ниското заплащане като за работата (като време, натоварване, и необходими умения и нерви), бих казал, че звучи доста добре и интересно… 🙂

    И като добавим и че може да има и overtime, и че пътуванията из цяла София са доста трудна работа (с кола е скъпо и бавно, няма къде да се паркира; с градски транспорт е евтино и бавно), по-скоро бих си представил много по-адекватно заплащане от предлаганото…

    Иначе, като чета изискванията, май ги покривам около 90%;-) (не че търся работа в момента — засега се опитвам да се справям като уеб/графичен дизайнер freelancer, но на моменти е трудно и си спомням, как някога имах заплата…)

    Reply
  3. Michel

    PS “спомням си как имах заплата…” се предполагаше да звучи носталгично-шеговито 😀

    Reply
  4. Acnapyx

    Бих казал почти същото като Michel. Аз изискванията ги покривам с излишък, имам и достатъчно реален опит в бранша (май само не съм точно цар на OoO, но пък поне в някои версии на Linux се оправям направо с затворени очи), но пък вече си имам сносна работа за практически идентична заплата, без да се разкарвам из цяла София. За по-сериозна заплата сигурно щях да се прежаля, но… така просто не виждам смисъла. А, и си пропуснал да назовеш “перспективи за кариерен ръст” – или такива няма? 🙂

    Reply
  5. Григор Post author

    @doni: Намират се хора, които вършат далеч по-напрегнати работи за доста по-малко пари. Вярно е, не са ИТ работи. Но и изискванията за ИТ познания са почти на нивото на типичния хлапак с компютър в къщи. Така че заплатата е що-годе поносима. И най-важното, фирмата толкова може – толкова плаща. Вашата вероятно е по-богата.

    @Michel: Ти имаш познания и умения в своята сфера далеч над нивото, което се изисква за кандидата в нужната. Най-нормалното е заплатата да ти се вижда смешна. А и работата, да си го призная, надали ще ти е интересна. По цял ден търчане и бърсане на ИТ л***а…

    @Аспарух: Ако заплатата ти е практически идентична, за твоите познания и умения си доста подценен, дори по критериите на моята фирма (а те в тоя кризисен момент са доста мизерни). Перспективи за кариерен ръст – ако човекът покаже подходящи качества, естествено, че ги има. Въпросът пак е доколко фирмата ще може в тези икономически условия да му предложи каквото заслужава.

    Reply
  6. Петър Петров

    Тука нещо се застраховаш, че даже се презастраховаш: “Шефът (аз) е взискателен, строг и зъл – с една дума, гадняр.”

    На такава обява от непознат не бих чел повече, камо ли да се обадя за подробности. Щом изискваш коректен подчинен задължително трябва да си коректен шеф. Иначе подчинените отиват на философията “Никога не могат да ми платят толкова малко, колкото всъщност съм изработил”.

    Разбирам, че си се опитал да бъдеш честен в обявата, та вместо “интересна и динамична работа в непрекъснато променяща се среда” си написал “пътуване между офисите на клиенти из цяла София. … Често работата е напрегната, и понякога продължава и вечер…” Но това няма как да накара човек да поиска да го върши.

    А да осигуриш пътните разходи си е направо задължително 🙂 Дори на тези, които само идват на работа при теб в офиса сутрин и си тръгват вечер.

    За сравнение ще ти кажа, че разносвач на KFC изкарва около 1400 лв на месец.

    Reply
  7. Симеон В.

    До Петър Петров.

    Някой да те е спрял да се цаниш разносвая в КФС.

    Reply
  8. Дончо

    Привет на всички! За много години!

    Интересното на обявата е, че става въпрос за работа в “отворена фирма” (така поне се твърди на сайта на Сердика Софт). Действително заплащането е нещо като “минимална работна заплата на ИТ специалист в България”, но Григор е откровен. Не съм учуден обаче, че някои от пишещите въобще не са обърнали внимание на това (пример: “разносвачът” от по-горе). Няма да се учудя, ако по някое време не се окаже, че Григор си прави някакъв психологически експеримент. Даже да не го обяви, сигурен съм че събира подобни “данни” 🙂 .

    Иначе коментиращите са прави. Заплатата е ниска. Григор обаче и той е прав – това са реалностите. За справка, на жена ми преди година ѝ предложиха 500 лв/месец без никакви други “облаги”, за работа като младши уеб дизайнер. Смешно, но и ние просто отказахме, а не започнахме сложни анализи на психологията на предложилия работата (само малко се подразнихме, че си загуби времето напусто. В случая няма място за дразнене – Григор е казал сумата от раз).

    На мен друго ми е любопитно… Ако Сердика Софт е отворена фирма, защо не виждаме всички финансовите ѝ резултати 🙂 ? Не беше ли това смисъла, или нещо съм посбъркал концепцията? Все пак обсъждахме тази концепция преди години, а сега не ми се рови да търся разговора?

    Едно обаче мога да гарантирам! Който започне, ще научи много. Ако иска, разбира се. Но гаранция че много трудно ще се намери човек… днешните студенти са мноооого мързеливи, а и могат лесно да се продадат на много по-добра цена.

    Reply
  9. Жорка

    Разносвач в KFC за 1400 лв. – ХА-ХА-ХА-ХА-ХА!!!

    @Петров, това в коя държава е? Ако наистина има тази заплата, то това е без осигуровки и ДОД, а включва и бакшишите. За 1400 лв. чиста заплата общите разходи са около 2100 лв. Тази цифра е невъзможно да се намира в едно изречение с думата KFC и др. подобни.

    Относно IT поддръжката, не се каза най-важното – дали има трудов договор? Иначе чисто 700 лв. (общо разходи около 1050 лв.) е добре. В тази криза и при това на пълни осигуровки за елементарна от техническа гледна точка работа. Само условието за “Windows Registry” е малко мъгляво.

    Странното е, че се изисква да си поемаш разходите за път и въобще за такава работа защо няма служебен автомобил. С тази карта за градски транспорт за къед си като те пратят по офисите около полетата в летището 🙂

    Reply
  10. Michel

    @Григор:

    Оценявам обявата и нейната честност!

    Аз може би наистина имам повече знания и умения, отколкото се изискват, но какво пречи и ти да си намериш човек, който разбира много повече от “необходимия минимум”, и така и ти и фирмата да спечелите много повече? 🙂

    Мисълта ми е, че ако търсиш човек за около 600 (700) лв. на месец:
    — дори и с оригуровките,
    — но без да бъдат покрити разходите за бензин и масло, части, износване на личния автомобил и тн, ако кандидатът ще ползва собствената си кола (а с градски транспорт или велосипед малко трудно ще покриеш София от край до край, дори и аз, като фен на колелото, го признавам),
    — и като приемем, че в София наемите започват от около 400-600 лв. (за едностаен-двустаен), без да броим разходи като ток, телефон, интернет, вода, etc.
    …кого ще намериш?

    Някой, който не разбира от това, но иска да се учи? Някой, който живее при мама и татко и не плаща наем? Някой, който е добър специалист, но парите не го интересуват?? 😛

    Нека сме реалисти. Повечето хора живеят под наем (тези с мама и татко и наследство ги изключваме от уравнението за малко), или пък изплащат жилище (разходите, като вноски, са същите, като при наем, с разликата, че след 20-30 години апартаментът става твой). Между 400 и 600 лв минимално ще трябва да плащаш само за жилището. Добави 150-200 лв. разходи (ток, телефони, интернет, парно или газ/ток зимата, вода топла и студена), вече имаш между 550 и 800 лв разход на месец, в София, само за да живееш в апартамент самостоятелно. Сега добави разходи за храна и лекарства, и други необходими неща, първа необходимост само. Да речем, около 200 лв. (6.50 лв. на ден за храна, лекарства, и тн, е супер-малко, но предполагаме, че човекът е пестелив). Махаме от уравнението дрехи, обувки, разходи за компютър, книги, излизане на евтина кръчма веднъж на месец, кино или театър. Оставяме само наем + разходи за апартамента и комуникации + храна. Вече имаме около 750 до 1000 лв. на месец разход за един човек, за София, при това човекът няма да харчи предполагаемо нищо за транспорт, книги, кино, дрехи и техника, и глезотии.

    Ако живеят двама (младо семейство, примерно), то разходите за апартамента се споделят заедно, само добавяме храна + лекарства за втория човек (200 лв.). Двама души следователно, могат да живеят заедно в София и да имат общ разход от около 950 до 1200 лв. съвместен разход, при условие, че не харчат абсолютно нищо за никакви екстри (като дрехи, кино, театър, книги, техника — домакинска, hifi, компютърни части, софтуер, и тн). Това са по 500-600 лв на човек, при условие, че само живееш под наем, ядеш, спиш, и иначе е пълна мизерия.

    Кажи ми сега, как заплата от 600 лв (700 след три месеца) може да изхранва един нормален човек, при това квалифициран??? 🙂 😀 (изваждаме от уравнението и професии като учител и продавач на вестници или дрехи, и тн)

    Утопия. Или ще живееш при мама и татко, или ще имаш апартамент по наследство, или ще си в общежитие примерно, и ще си кърпиш старите чорапи по 100 пъти… тоест, пълна мизерия.

    В София няма как да си специалист (софтуер / хардуер, IT, дизайнер, дивелъпър, компютърен специалист, — с една дума, говорим за хора, които са се учили много и в една или повече области, са много добри, от сферата на IT) и да си търсиш работа, която ще започне от 600 лв нагоре. Това е лукс, който малцина могат да си позволят.

    Така че ако наистина търсиш някой за подобна позиция, вариантите са да намериш някой, който не е добър, в това, което прави, но ще се навие на малкото пари, просто за да има някаква работа. Или пък, да намериш някой, който парите не го интересуват (а е добър в IT!), и да речем, не плаща разходи за жилище и транспорт и тн…

    И двата варианта не звучат много обещаващо или реалистично…

    Плюс това, последно да добавя — личното ми убеждение е, че нещата, които описваш, като изисквания към кандидата, не са “средностатистичен храпак компютърджия от махалата”. Докато продължаваме да си мислим, че някои компютърни специалисти са точно това, точно това и ще получаваме… Ето, и Дончо съм сигурен, че може да ти го каже:

    — да разбираш от MS Windows (2000, XP, 2003 Server, Vista, 7),
    — от оправяне на Windows registry,
    — да умееш да възстановиш и/или преинсталираш една операционна система, без да изгубиш важни данни на клиента (лични файлове, Skype history, Firefox/IE bookmarks+history+logins, POP3 оффлайн съобщения в определен мейл клиент, настройки и т.н.),
    — да оправиш мрежови проблеми,
    — да смениш харддискове без загуба на данни (ако е възможно),
    — да възстановиш данни от диск, на който се е объркала файловата система,
    — да се логнеш в Windows който дава грешка при стартиране (прави се със специален диск, от който се зарежда мини-Windows OS, само в RAM паметта, и оттам вече може да оправиш евентуално основната операционна система),
    — да разбираш добре от проблеми с драйвери, хардуерни/софтуерни конфликти,
    — да знаеш къде да търсиш, когато OS твърди, че не разпознава определен хардуер,
    — да знаеш, какво и как и къде да подмениш (хардуер), ако нещо не е наред, кои компоненти си пасват и кои не, кои драйвери ще са ходходящи после,
    — поправка на MS Office пакети,
    — поправяне на друг сериозен софтуер, който може да е “излезнал от строя” поради някаква причина (някой да е чувал за Adobe CS4 error code 148:3 и как се оправя?),
    — Linux/*nix OS са съвсем отделна история…
    — (и айде стига съм изброявал, ама засегнах само основните неща, хехе).

    — всичко това може да го прави само човек с висококвалифицирани умения в тези области! Да, има много професионалисти, които са започнали от инсталирането и омазването (и после преинсталирането) на домашния си Win98 SE, но има и много такива, които са започнали като “компютърен хлапак” и са си останали там, като знания и опит, и за съжаление, някои от тях и в момента работят във фирми, където взимат добри заплати, но често развалят, а не оправят компютрите на клиентите, или затриват данни с лека ръка, просто защото не им пука (“А, компютъра ви нещо не работи? format C: …А, имали сте важни писма в POP3 клиента ви? Изтрихме ги, сорри, грешчица. Дължите XXX лв за услугата, btw.”) — да намериш добри специалисти за определена работа често не е лесно…

    Затова и добрият специалист трябва да се цени. А ако говорим за София, няма как хем да намериш някой много добър, хем да не му плащаш добре… Парите са и израз на уважение към труда.

    Не че не съм работил и за много по-малко пари, за дори по-квалифицирана работа, преди време! 🙂 Но…. в един момен разбираш, че благотворителност не е нещо, което ще ти помогне да изхраниш себе си и семейството си (благотворителност == да си продаваш труда евтино), и зарязваш глупостите…

    Хм. ми, толкоз от мен… 🙂

    Сега, ако трябва и да съм съвсем честен — същата обява, ако беше формулирана така:

    — 600 (700) лв за 4 часов работен ден, пълно или непълно осигуряване,
    — осигурени разходи за транпорт или пък малък автомобил, на който са му поети разходите изцяло от фирмата,
    — работно време: 10 до 14 часа или плаващо (примерно, в някои дни — 14-18 часа),
    — възможност за израстване на заплащането след 3, 6, 9 месеца, според това, как се справя кандидатът в реалността и дали клиентите са доволни,

    …щеше може би да ме заинтиресува, защото хем щеше да ми осигури някакъв минимален доход, хем достатъчно свобода, за да използвам другата половина от деня за собствени други проекти, развитие, и т.н.

    Предполагам, и не само мен 😉 Пък и понякога е интересно да бършеш прх от стари вентилатори и да се оправяш с драйвери и вируси:)

    Но… за много малко пари и много работа, хм, май не … Дори и в криза. Пък и уж криза, а наемите в София повечето почваот от 400-500 лв нагоре, явно и заплатите трябва да са по-адекватни…

    (Или пък минимална някаква заплата плюс процен от печалбите на фирмата, за компенсация?)

    Позрави,
    моите $ 0.02:)

    Reply
  11. Michel

    заинтирисува == заинтересува
    прх == прах
    почваот == почват от
    процен == процент

    такааа… май е време да ходя да си направя малко следобедно кафе и да се върна към работата си, щом съм почнала да пиша така… а пък съм сигурен, че не клавиатурата на ThinkPad’а e виновна за правописните ми грешки… 😀 😀 😀

    Reply
  12. Michel

    #щом съм почнала да пиша така# == щом съм почнал да пиша така

    ай, ай, ай, нека бъде двойно кафето!! ( @Григор, така каго гледам, направо може да ме баннеш като неграмотен спамър, и ще съм си го заслужил! 😉 )

    Reply
  13. doni

    мишел, чудя се от къде тази енергия за толкова дълъг безсмислен текст?

    Reply
  14. Калин

    Michel – интересна ти е сметката, но има изключения от нея.

    Моите месечни разходи, при:
    – стая в квартира до “Пирогов”, средна работа; ток, вода и телефон варират м/у 50 и 80 лв. свръх наема
    – следване в НБУ (със стипендия, покриваща таксите); 17 лв. карта за транспорта в Сф
    – 18-левов интернет
    – 20-35 лв. ГСМ
    – хранене (уви, все още се налага да ядем – но работим и по тоз въпрос… 😀 Григи, хвани Наско да ти разкаже какво е открил по повод храненето.)
    – харчове за книги и подаръци в рамките на 20-50 лева
    – спорадични харчове за дрехи, дребни консумативи и пътувания (с влак, за който съм си купил годишна абонаментна карта)
    …са към 5-600 лева.

    Тоест, ако взимам 700, всеки месец ще влагам в Човешката библиотека по 100. (И сега се случва. 😉 )

    Смея да твърдя, че водя смислен, удовлетворяващ (ме) живот. Част от удовлетворението се обяснява в онова движение, наречено de-growth. Мисля, че Гугъл ще разкаже достатъчно за него (и ще ми спести време за по-смислените ми дела).

    Но не смея да твърдя, че бих издържал семейство със същите приходи. Както и не смея да твърдя, че Григор търси семеен човек, или такъв с повече години опит – струва ми се, че обявата е за младеж.

    П.П. От друга страна, моя приятелка-връстничка взима 1400 лева като счетоводител. И се кани да се маха от проклетата България, в която “направо не може да се живее – толкова е страшно”. Колкото очи – толкова светове.

    Reply
  15. Кръстю

    @Григор – Май , че много хубаво съм направил дето съм съм подсигурил децата с жилища, а? Помниш ли оня диалог?…Ами то, на практика излиза, че аз всеки месец им давам по половината от тая заплата ,дето ти предлагаш и то без да инсталират Уиндоуси и пр. майкрософтси боклуци…
    Наемите са сериозни, виждаш ли какво пишат хората…
    Е ,тогава със 700 лв., може да преживяват, в случай, че нямат деца.
    А иначе не те упреквам, разбирам че това е положението .Ти не си човек, който ще краде хорския труд, и това ти прави чест…Дано намериш човек, но все ми се струва, че по-скоро той ще намери в твое лице учител, отколкото ти квалифициран служител ..:-)
    Не е смешно, но …

    Reply
  16. Григор Post author

    @Иван: Ако си от друг град, ще ти е трудно. Наемите тук са гадни.

    @Петър Петров: Колко коректен е шефът, а и всичко останало, си личи когато работата почне. Предпочитам бъдещият ми колега да е готов за по-лошо, а да намери по-добро, отколкото да остане излъган.

    @Дончо: Не смея да кажа, че фирмата е напълно отворена. Засега отвореността е само към персонала, в смисъл, че реалното счетоводство се води на файл на фирмения файлов сървър, и можеш да видиш всяка стотинка откъде идва и къде отива. И да си правиш сметка справедливо ли ти се плаща, или те цедят… Причината да не е открита към всеки е, че реалното и официалното са доста различни (при сегашното законодателство за малка фирма е почти невъзможно да са еднакви, не е да не съм пробвал). Другата причина е, че не ми се иска да трябва да пиша по 100 обяснения на ден защо не наема 20 лева по-евтин офис в Костинброд, защо плащам толкова малко за еди-какво си (което съм обещал на хората да не разпространявам), и т.н., и т.н. И уви, тук няма какво да се експериментира психологически. 🙁

    @Жорка: Няма служебен автомобил, защото няма пари за него. Уви.

    @Michel: НЕ ИСКАМ човек, който разбира много повече. Той би заслужавал и по-добра заплата, и няма да е честно да не му я давам, а няма откъде да я взема. Търся си точния човек като за тази заплата – така е справедливо. След като го обуча, нищо чудно да го загубя, ако междувременно не съм осигурил още клиенти и доходи, за да му плащам повече – може да звучи неприятно, но така е справедливо.

    @doni: Текстът не е безсмислен – всичко споделено е истина. Единственият проблем е, че толкова мога да плащам, така че такова си търся.

    @Калин: Благодаря ти за подкрепата!

    @Кръстю: Прав си, наемите са гадни, и своето жилище е ценност. Не очаквам да намеря железен професионалист, много повече се надявам на свестен човек. Свестните хора лесно се научават на компютри, лошите хора – много трудно на свястност, даже ако ядат и дишат битове. И ако мога да го науча на нещо, ще съм щастлив – ако нямах нужда да се издържам, сигурно доста от времето си щях да бъда безплатен учител.

    Reply
  17. Кръстю

    Не, не искам да се изтъквам и да натяквам каквото и да е, просто и аз съм човек, колкото и да е странно за някои и така се успокоявам, че не съм срал отгоре си напразно…и се крепя,
    dum spiro spero 🙂 Успех!
    А ,ти си много прав за за последното- вероятно знаеш, че д-р Менгеле е бил доста добър специалист 🙂

    Reply
  18. cromberg

    700 лева за София – ако човек не е от там е подигравка..- Сори, Гачев – само разходите по транспорта и квартирата са ок- 300 лв. После добавяме дългите учения

    Reply
  19. cromberg

    Без да искам си прекъснах коментара…
    Сигурно най-добрия избор ще е, да си намериш хора, които правят нещата по нета – без занчение къде са… Аз лично от доста време се опитвам и развивам точно такъв начин на развитие на общуване и бизнес

    Reply
  20. Григор Post author

    @Кръстю: Благодаря! А бележката за доктор Менгеле е право в десятката! 🙂

    @cromberg: Известен ми е само един, който може да направи всичко по нета. И дори без нет. Но в момента е министър-председател… 🙂

    Reply
  21. Atanas Boev

    Григоре, пропуснал си два плюса:
    + срещи с интересни хора. Работил съм точно същият вид съпорт във Варна. С що типажи се запознах, не е истина. Историите, които научих, са по-интересни от тези в казармата.
    + Григор за шеф. И ти си интересен, нищо, че си леко морализатор и каратист :P. Шеф – писател и преводач. Гибсън.
    Мисля, че таргет групата ти е някой уилсън първи курс филология. Още по-добре – журналистика. Честно момче с желание да се научи, а не врял и кипял компютърджия. Което значи – иди и залепи една обява в СУ, примерно. Също така, в някоя зала по карате, там са все свестни типове.
    И не пиши за работата след работно време. Човекът който търсиш, сам ще го прави по съвест. Аз бях така.
    И блазе му, като се замисля.

    Reply
  22. Michel

    @Григор:

    Малко ми беше дълъг коментара, за което се извинявам…

    С една дума — работата звучи интересно — но парите са малко — иначе, да се работи с теб сигурно е много приятно! :)))

    (И това, че си зъл шеф и тн, нещо не го вярвам… Поне от личните ти публикации, изобщо не личи!;-)

    Поздрави!

    Reply
  23. mick

    Интересни времена се задават. Времената на високите заплати .. заминават в историята. Нали все отнякъде парите трябва да дойдат? Няма значение тук какъв е наемът.. всъщност имат значение, но по-важното е фирмите колко пари могат да дават. И ако човек не може да си намери заплата покриваща наема и отгоре, какво ще направи? Те в момента всички фирми само хора наемат…

    Криза е.

    Reply
  24. mick

    Да не забравяме, че когато човек живее по наем, изплаща кредит .. той не може да си позволи дълго да избира работа. Взима това което му попадне. Имайте го и това предвид.

    Reply
  25. Калоян

    Мисля че за тези пари при тези условия няма да намериш особенно свестен човек. И да го намериш няма да е за дълго.
    При всички положения ще е някои който няма тези умения (има ли такива хора който парите не ги интересуват …. моля ви се )
    Това ти какъв си, и на какво може да го научиш не е особен фактор.Защото той ако живее мизерно ….. и да го удовотворяват перспективите няма да е за дълго.А не вярвам че ти търсиш някой с нагласата че ще го загубиш.
    Хоризонта е прекалено широк. Реално той ще понаучи от всичко по малко.И това му е ясно.
    Контакти … може би това е с единствения плюс.Чувал съм истории че по подобен начин се крадат клиенти.Но това се е друга тема.
    А интересно ми е какво е станало прешният ?
    Колко време работихте заедно?
    Къде е той сега?
    Въпроси които бих задал, по които ти също би се ориентирал какъв човек стой срещу тебе.

    @Michel – много полезен коментар, браво за труда

    Reply
  26. ~!@#$%^&*()_+

    “поемане на част от разходите за гориво” е те тва си е направо нагло, така ли са сички фирми в българия? карат човека да пътува а му поемат САМО ЧАСТ от разходите и то САМО за ГОРИВОТО.

    “Често работата е напрегната, и понякога продължава и вечер, или остават задачи за “домашно”.” и какво става, човекот требе да работи “за родину, за сталину”, да са чували българските работодатели за заплащане на извънреден труд? обикновено по по-висока тарифа.

    детто има една приказка “дайте да дадем”

    Reply
  27. Григор Post author

    @mick: Мислиш ли, че ми е приятно да предлагам подобна заплата и условия? Нещо повече, мислиш ли, че ми е изгодно? Не споделям философията “криза е, дай да дерем персонала”. Но просто толкова мога да дам.

    @Калоян: Може би няма да намеря особено добър професионалист. И определено надали ще мога да го задържа за много, защото той покрай мен с гаранция ще стане поносимо приличен професионалист – харесва ми или не, това е положението. Но свестен човек се надявам да намеря. 🙂

    Заедно с предишния работихме почти три години, и още е при мен, но след седмица заминава за чужбина. За което съжалявам здравата, защото е изключително свястно, кадърно и умно момче. Но няма да го спра, както по описаните от теб причини, така и най-вече именно защото е такъв.

    @~!@#$%^&*()_+: На който не му харесва, не се хваща. Написал съм всичко откровено и открито.

    Ако го смяташ за лошо, предложи на хората работа при по-добри условия. Аз толкова мога, толкова предлагам. Да видим теб колко можеш.

    Reply
  28. Пешо

    обявата е ОК, в смисъл че е честна и не оставя неясноти. Но парите са малко, а човек който ходи по клиенти трябва да е над средна хубост, от него ще си правят изводи за цялата фирма.
    Пари за гориво и амортизация задължително трябва да му се изплащат, защото ако реши че с кола не му изнася и ползва градски транспорт ще върши доста по-малко.
    За тия пари може да се намери млад неженен човек (или все още без деца) който живее в собствено жилище/при родители. Не знам дали става за студент. Иначе такъв тип работа е чудесен старт, много интересна и може да се научи много. Но ти е ясно, че ученето е донякъде на твой (клиентите ти) гръб и поемаш известен риск.

    Reply
  29. Григор Post author

    @Пешо: Ако е с градски транспорт, ще върши по-малко, защото няма да е удобно да пренася компютри. Иначе с градски транспорт в центъра е доста по-бързо, отколкото с кола, защото не губи време за паркиране.

    Reply
  30. Калин

    Гри, имам чувството, че и тук властва избирателното четене… 🙁

    Визирам рефрена, обобщен като “За тия пари може да се намери млад неженен човек (или все още без деца) който живее в собствено жилище/при родители”.

    @ Пешо – аз съм именно такъв човек. Виж ми сметката малко по-нагоре.

    Reply
  31. mick

    @Григор – знам за какво говориш. Просто хората още си мислят, че сме 2008ма. Обявата според мен е добра. Идеална за студент, който иска да научи нещо допълнително… а и не само за студент.

    Reply
  32. Kiril

    @Калоян:
    Здравей, аз съм “прешният”
    с мен стана това, че вече си имам наследник и както повечето от коментиращите тук казват – за човек с дете парите не са достатъчни. И аз съжалявам че с Григор се разделяме, но знам че ще си останем приятели.
    Работихме не 3 а почти 4 години заедно /за което време от “кварталното компютърджийче” станах що годе приличен системен администратор/

    Reply
  33. ~!@#$%^&*()_+

    @ григор – не става въпрос за “колкото мога”, това просто е некоректно

    все едно да кажеш “наемам шивач, плата да си го носи от къщи, ще му осигуря конците”

    за работното време

    “от 8 до 6:30, ама може и повече”, еми това “повече” кой ще го плаща?

    Reply
  34. Григор Post author

    @~!@#$%^&*()_+: Ще повторя пак: който не е съгласен, не го задължавам. Не съм монополист на пазара на работна ръка, за да се чувствам отговорен за безработните.

    И също ще повторя пак: толкова мога, толкова предлагам – ти ако можеш повече, предложи, а ако не, се замисли.

    Reply
  35. Gabo

    Offtopic (малко за разведряване на обстановката, пък и много ключови думи ме подсетиха за този виц още като публикува обявата)
    … Отива Бирника при един човек и го пита:
    – Ще плащаш ли данъка?
    – Е па ще плащам!
    – И колко ще даваш?
    – Колкото мога!
    – А колко можеш?
    – Ич не мога
    :))
    А иначе, за толкоз дъвканите пари за транспорт – купи на човека един велосипед, хем ще е полезен за него да изразходва излишни калории, хем вместо гориво може да му даваш по 2 вафли, а на всичкото отгоре, доста по-чевръст ще е в задръстванията.
    Иначе – успех в търсенето, стискам ти палци да се намери някой съвестен младеж.

    Reply
  36. Michel

    Аз имам велосипед, и обикновено се движа само с него в София 🙂 Разстояния от по 5-10 километра нищо не са… Но ето, в момента навън е такъв сняг, че ако нямаш зимни гуми с шипове, никакво колело няма да може да се кара, дори и да си голям ентусиаст… най-много да паднеш на леда някъде или да буксуваш здраво 🙂

    Също и, ако цял ден се движиш с колело, с този безумен трафик в София, може и да имаш проблеми, а не че колелото не е прекрасен транспорт… 🙂

    За София няма удобен транспорт, нито градският е нормален, нито с кола ад се движиш, а колелото е решение, но за 60% от случаите, не за 100…

    Иначе, работата при Григор звучи като готина, а и всеки ще спечели да се запознае отблизо с него (и го мисля!) 🙂

    Reply
  37. Вяра Крушкова

    Господи : ))))))

    Хубави хора, знаете ли че някой старчески дом можеше да бъде изхранван някъде към седмица с всичките тези коментари?

    Като сметнем времето, необходимо да бъдат написани коментарите
    +
    времето, отишло за изчитането им от Х човека,
    ще получим сносен часови сбор.

    И, понеже тук виждаме много висококвалифицирани и високоплатени хора, като умножим потрошените часове по високото им почасово заплащане, ще получим добра сума.

    Може да разглеждаме тази сума като чиста загуба за работодателите : ) Или като волно пожертвование от онези, дето сами са си сайбии.

    А ако това време бе вложено в нещо _все пак_ градивно…
    Или пък тези пари дарени за по-смислена кауза…

    По-градивно и по-смислено от ритмичното пророкуване защо _разбиращия_всичко_това,_но_толкова_можещ_да_предложи_ Григор не би могъл да си намери читав човек, и защо това няма как да се случи, и как максимално откровената му обява е всъщност некоректна и дори абсурдна, и чували ли са българските работодатели, и това е София ей, и …

    Ей, хора : )))
    Сами разбирате, че това е шега. Но знаете също и че във всяка шега се съдържа процент истина : ))))

    Сполай ви! И здраве, берекет и благополучие през Новата година!

    Reply
  38. ~!@#$%^&*()_+

    в случая не става дума за толкова мога

    какво предлагаш заплата 700 лева, но

    нека да е със само 10% овъртайм (сигурно ще е повече), следователно заплатата става 700*.9 = 630 лева + зле платен овъртайм 1х

    нека да трябва да минава само 20 км на ден с кола (носи компютри) в задръстванията на софия, това като се сметнат бензин, амортизации и т.п са около 10 лева на ден * 22 работни дни = 220 лева
    630-220=410 лева

    така че какво се оказва ЧЕСТНАТА обява е всъщност за малко над 400 лева

    ОК толкова можеш – 400 лева, ми кажи си го.

    Reply
  39. Григор Post author

    @~!@#$%^&*()_+: Грешиш. Пропуснал си, че ще хаби време и пари за идване и отиване (което той реално губи, и е редно да му го плащам), че ще си изтрива обувките и къса дрехите (не предлагам служебно облекло), и още много други. Като се тегли чертата, ще плаща към двеста лева месечно за привилегията да работи при мен. Ей това е истината, и ЧЕСТНАТА обява, казвам си го…

    Reply
  40. ~!@#$%^&*()_+

    @григор, това че го обръщаш на майтап не те прави да изглеждаш особено остроумен
    нормалните работодатели плащат за извънреден труд и служенби пътувания (не от къщи до работа).
    даже предполагам че има и законови изисквания за това

    Reply
  41. Калин

    …Направо не е за вярване, че вчера чух следното:

    “Решил съм да работя за Григор, освен ако на другото място не ми предложат 2 бона. За 5-часова работна седмица.”

    Какви са тия ненормалници, направо умът ми не го побира…

    Reply
  42. Вяра Крушкова

    “Не всичко е “овъртайм”, приятелю”, както (почти) написа един прекрасен Михаил Белчев : ))))

    Reply
  43. LUDnicata

    grisha si e prav nikoi ne e nasila vikan pri nego,puk i koito ima vazmojnost da plashta po dobre da se opravq. Vsichki mnogo znaqt no nikoi nishto ne pravi tova e BULGARIA po dobre nqma da bade i vsichki rabotodateli lejat na toq …. a po nagore gledam iskat zaplata 1000-1300 mi to mai za deputat trqbva da se kandidatirash pich spord iziskvaniqta ti.
    “поемане на част от разходите за гориво” е те тва си е направо нагло, така ли са сички фирми в българия? карат човека да пътува а му поемат САМО ЧАСТ от разходите и то САМО за ГОРИВОТО.
    ako jelae gospodina v moita firma hranim,poim,podslonqvame posle ako jelaete i drugo….. i to za nasha smetka 🙂
    tarsete si dr. rabota ne se zanimavaite s gluposti povtarqm NIKOI NEE NASILA VIKAN
    ako znaete mqsto kadeto plashtat kolkoto iskate mi ko chakate varvete

    Reply
  44. LUDnicata

    Grisha ne se zanimavai s tez deca nerazbirat ot firmeni zadaljeniq i razhodi po rabotnicite za tqh razhod e zaplatata koqto mu davash a po natatak i predstava si nqmat samo te li plashtat tok,voda telefoni parno i t.n.t samo te li sa na kvartiri,samo te li qdat, mi to i az sam shev na magazin i kato takav vzimam 850 lv i sam na kvartira s jena i sichkite prostotii tam smetki i dr. puk sam si ok ne se oplakvame a tq e bezrabotna imame i za zavedenie po 1 pat na sedmica i za sichko det ni e neobhodimo.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *