За какво мълчаха медиите

Преди няколко дни, много тихомълком, парламентът прие закон, че се забраняват протести в близост до сградите на “слугите на народа” – Народното събрание, президенството, министерския съвет.

В блога на Боян Юруков един от вносителите на закона твърди, че ставало дума само за тротоара на сградата, и в изключителен случай на десетина метра от нея. Доколкото си спомням точния текст обаче, в него няма подобно уточнение. Нещо повече – досега и без този закон при протести участниците не биваха допускани твърде близо до сградите, и посрещаха това с разбиране. Затова мисля, че вносителят просто е трупнал върху “постижението” си поредната лъжа. Което е още едно доказателство, че този закон е предвиден именно за да пречи на народа да протестира близо до слугите си. И че много скоро, чрез подходящо предефиниране на “обозначената зона”, това ще си проличи на практика.

Медиите още по-тихомълком подминаха новината с мълчание. Реакция открих единствено в e-vestnik. Останалите запазиха гробна тишина. С което показаха медии ли са, или нечии пресцентрове. И доколко бива да им вярваме, и да разчитаме на тях.

Моят блог обаче не е собственост на Ирен Кръстева и Делян Пеевски. Нито пък е под държавно управление. Затова няма да мълча.

Това “подобрение” на законите беше обсъждано още от тройната коалиция. Както и идеите МВР да подслушва всекиго безконтролно. Само че ги хвана поне капка срам, и не ги приеха.

ГЕРБ ги прие. Без колебания. (Проектозаконът за подслушването позаседна временно, заради съпротивата ни. Но няма как да се отрече, че се пробваха.)

Изводите са си за нас, гласоподавателите. Можем да си ги направим, и следващият парламент да отмени тези закони. Или да не си ги направим, и в някой момент да стигнем дотам да ходим с оглавници и марки с номера на ушите.

Законът е внесен от трима депутати от ГЕРБ. Това са Ивайло Тошев (избран в Шумен, телефон 0896 868203), Красимир Ципов (избран в София, телефон 0887 272238) и Емил Радев (0888 247080). Техни снимки могат да бъдат видени в статията в e-vestnik; имената и телефонните номера са пак оттам.

Гласувам в София, и Красимир Ципов е мой избраник. Смятам в понеделник да му се обадя, и да се представя – нека знае, че не съм анонимен, и не ме е страх. След това учтиво и възпитано да му обясня, че като гласоподавател, тоест съсобственик на държавата и негов работодател, го уволнявам. Заради нелоялност към интересите ми. Че му давам стандартен едномесечен срок, за да се махне от парламента. И че след изтичането на този срок, ако той не се е махнал, ще дам на партията му едномесечен срок да го изхвърли от парламента. Ако и това не стане, на следващите избори аз смятам да вложа цялото си влияние, чрез блога си и като личност, за да изхвърля партията му от парламента.

Смятам да следя какво ще направят и останалите двама, и да ги третирам по същия начин. Такива хора биха могли да са полезни на властта в Северна Корея, Иран или Китай. С всякаква форма на демокрация обаче са несъвместими. Или те, с възгледа си, че властта трябва да бъде пазена от народа – или народът, и възгледът, че властта е, за да служи на него. Средно положение няма, и няма как да има. Власт, която третира народа като враг, е нормално, редно и заслужено народът да й бъде враг.

Аргументите, че депутатите и прочее не бива да бъдат безпокоени с безсмислени митинги, не ме интересуват. Най-малкото защото ако един митинг е безсмислен, ще са пет души. На смислените ще са повече, но смислените трябва да са пред сгафилата институция. В България сме се нагледали на властници, които ни имат за добитък. Ако ще правим свястна държава, имаме отчаяна нужда да можем да устройваме митинги където поискаме. Нещата вече клонят към това да имаме нужда да влизаме където и когато поискаме, и постоянно да контролираме лично избраниците ни. Току-виж най-сетне престанат да ни крадат, и започнат да вършат нещо.

Време е да си припомним, че собствениците на тая държава сме НИЕ, гласоподавателите. Че онези там горе са просто някакви си мениджърчета на срочен договор, че НИЕ им плащаме заплатите, и НИЕ сме ги назначили да управляват собствеността НИ в НАШ интерес. Не ги ли контролираме, и най-вече не пресичаме ли с непоколебима решителност опитите им те да контролират нас, вместо ние тях, е нормално, редно и заслужено да ни крадат и тъпчат, вместо да работят за нас.

(Междувременно се случиха и други неща, отново подминати от повечето медии. Хората на ГЕРБ в Софийския общински съвет се готвят да качат няколко пъти цената на талона в “синята зона”. Лъжите защо го правят – в името на пешеходците, примерно – са глупости. За пешеходците ще е от полза шофьорите да имат къде да паркират така, че да не им пречат. Което се решава не с изгребване на джобовете ни, а със строеж на паркинги. С изгребване на джобовете ни се решават финансовите проблеми на шуробаджанашките фирми. Строежът на паркинги обаче е в неопределеното бъдеще, а изгребването на джобовете е в ход. Отново изводите са си за всички нас, гласоподавателите.)

Сума сумарум, все повече започвам да клоня към позицията “Нито един глас за ГЕРБ!”. Жалко, защото Бойко Борисов май се опитва да направи нещо – не винаги кадърно, не винаги мъдро и перфектно, с много повече говорене, отколкото работа, но все пак се опитва. Почти единствен от политиците, минали през главите ни… Само че ако докато той се опитва да направи едно, неговите хора ще разсипват десет, и той ще ги търпи, тая няма да я бъде. Да си ходи, да си подбере демократи вместо бай Ганьовци, и тогава да дойде пак на избори. Към момента неговите хора свалят рейтинга му в очите ми много по-бързо, отколкото той успява да го вдига.

И вероятно не само в моите. Може би ако му кажем достатъчно ясно, че или ще си оправи оплесканото, или ГЕРБ ще гледа парламента през крив макарон, ще вземе мерки. Освен всичко друго, вече е и официален лидер на партията си. (Не че нещо се е променило, де.) Въпросът е да говорим достатъчно високо, ясно и масово. Да ни чуят и депутатите му, и той. И или да се оправят, или да ги пращаме при НДСВ и да търсим следващите. Все някой най-сетне ще си направи извода, и ще се опита да работи, вместо да краде.

35 thoughts on “За какво мълчаха медиите

  1. Калин

    +1

    Имаше отзиви и в “Сега”:

    http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=4863&sectionid=16&id=0000101
    http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=4870&sectionid=5&id=0000701

    и “Дневник”:

    http://dnevnik.bg/bulgaria/2010/01/21/846068_sanitaren_kordon_sreshtu_protesti_shte_opashe/
    http://dnevnik.bg/bulgaria/2010/01/21/845582_sanitarniiat_kordon_sreshtu_protesti_shte_vaji_i_za/

    Аз пратих по един възразяващ смс на тримата ГЕРБ депутати още завчера. Обясних им, че не съм съгласен с предложения от тях закон и че ще го помня, когато наближат избори.

    Колебая се дали да не им пратя пак. Може да са забравили вече. 😉

    А ти сподели, като се чуеш с Красимир Ципов. (Беден съм, а и си пазя нервите, че да му се обаждам лично…)

    Reply
  2. Григор Post author

    @Калин: По един SMS стига. Идеята е не да ги тормозим, а да им покажем, че избирателите им не сме доволни от тях. И, точно както си казал, няма да го забравим предизборно. Ако ми вдигне телефон, ще разказвам после (макар че не очаквам да има много за разказване – аз ще съм възпитан, дори ако той не е).

    Reply
  3. Калин

    Напълно съгласен съм.

    Ако някога реша да им смс-я пак, ще е, след като съм видял имената им замесени в някакво ново развитие по темата. А ако развитието е положително – даже бих им благодарил. Гражданското участие не е само сопа – понякога има и торта. (Може да е от моркови… ама пак е торта, а не сопа, да? 😀 )

    Аз не съм твърде възпитан напоследък, покрай случаи като тоя с Йордан Табаков. :/ Затова се въздържам от пряк контакт…

    Reply
  4. mdam

    Всичко което си казал е вярно, но особено ми хареса в началото, мнението че отговорността трябва да е лична(доколкото може) – те. вносителите да си понесат отговорността. Ако искат да гласуват пак заедно с ГЕРБ, но изключването им трябва да е гарантирано. Така хем ГЕРБ да разбере, хем те. Важното е в тая държава да се появят хора които носят и търсят отговорност. Едно е да правиш нещо щото така ти е кефнало, друго е да го правиш понеже ти е кеф , но със съзнанието и че отговаряш за резултатите. Ако на някой не му стиска в София има достатъчно друга работа(и по добре платена) освен политиката.

    Reply
  5. Симеон

    Не мисля, че ще се стигне чак дотук:
    “…и в някой момент да стигнем дотам да ходим с оглавници и марки с номера на ушите.”

    Us Now е документален филм, който разказва и показва как чрез новите технологии може да се ограничи съвременната система на централизирана власт.
    http://usnowfilm.com/

    Reply
  6. Григор Post author

    @mdam: На мен не ми е кеф да хабя ничие време. Дори това на депутатите. Просто се налага да го направя.

    Reply
  7. Иван

    За чест и за слава, предаването Каналето по БНТ (събота вечер) отрази достойно приемането на този закон, не само с достатъчно забавен скеч (протестиращ пред парламента с табелка “БРАВО”, букет цветя скандиращ благодарности), но и с импресия за отминалите години на този площад както и с репликата която ТРЯБВА да остане в историята (цитат по памет):
    “На този площад се роди българската демокрация, и на този площад умря”.

    Reply
  8. мече през борда

    Това е проектозакон измислен от предишните управляващи. Измислиха го точно по времето на 14 януари миналата година, веднага след протеста, когато полицаите се бяха строили с щитове като по време на война. Странно защо още тогава никой не обърна внимание на този проектозакон. А още по-странното е, че проектозакон, който не отговаря вече нито на времето си, нито на събитията, е задвижен сега. Може би нямат какво да правят въпросните депутати в момента и си намират работа. За справка от тогавашните събития, ето свидетелство от емоциите преди една година, в които е отразена и тогавашната измишльотина на червените с този проектозакон – http://petiahinkova.bloginar.net/2009/01/12/%d1%80%d0%be%d0%b1%d0%b8-%d0%ba%d1%8a%d0%b4%d0%b5-%d0%b5-%d1%81%d0%bf%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b0%d0%ba/
    За сегашната ситуация е странно да се набляга на подобен закон обаче.

    Reply
  9. Шаркан

    Гриша, видя ли, че не можеш да уволниш своя “слуга”? САм посочи, че той ако не те послуша, ще можеш да вземеш радикалните мерки едва на избори…
    А докато дойдат тези избори, слугата ти ще е надробил ГОЛЕМИ попари.
    Следователно, МИНИМАЛНОТО, от което се нуждаеш, е такава рамка на държавата, която всъщност представлява либертариански модел.
    Който е на една крачка от анархисткото самоуправление 😉

    А за Бойко – избави се от илюзиите си. Той е един малко по-ведър и психически нормален Мусолини. Нощес му гледах интервюто с онова леке Росен Петров. Бат Бойко ясно се произнесе и за електронните съобщения, и за “осигурителната зона”. Становището му е точно противоположно на твоето.
    ГЕРБ не е случайно подбрана партия. Поне не на ниво функционери. Горе, “лицата” на партията, при тях има елемент на сбиротък. Надолу всичко е кадрирано перфектно, по милиционерски. Въз основа на полицейски данни. На всичко отгоре – подчертано лидерски тип партия.
    Погледни само какво се прави – ПРОДЪЛЖАВАТ да се закриват училища и болници. Здравната каса си остава монополист. Медиите си траят. Синдикатите – също. Заявки за “класов мир”. Показни полицейски акции против престъпността. Да ти прилича на нещо?

    Reply
  10. ипотпал

    Голяма публикация! Евала… Не заставам зад идеята да си хабя парите за разговори със смотани политици. Просто всеки трябва да прецени ситуацията и ако има среда за изява да сподели своята позиция, и на следващите избори да помисли за кого ще гласува, а не да се дава власт на тези, които са купили най-много гласове и т.н… Просто малко мисъл от страна на народа и всичко ще е ОК.

    Reply
  11. Калин

    Любопитното е, че текстът на законопроекта, предложен от Ивайло Тошев, Красимир Ципов и Емил Радев, все още не е публикуван на официалната страница на Парламента – потърсете “митинги” тук:

    http://parliament.bg/?page=app&lng=bg&aid=4

    Reply
  12. Григор Post author

    @Шаркан: Спокойно. Нали знаеш, колкото повече натягаш пружината, толкова по-силно ще те перне, като отскочи.

    Между другото, гледам, че Екатерина Михайлова също е предлагала доразширяване на обхвата на закона. Тоест, докато тя не се погрижи лично да оправи грешката си, или не бъде изключена от Синята коалиция, имат от мен усилията и авторитета ми срещу себе си. Под девиза “нито един глас за тях!”.

    Reply
  13. Калин

    В тоя ред на мисли – Яне Янев и групата н.п. от РЗС са предложили бая смислена преработка на закона:

    http://parliament.bg/?page=app&lng=bg&aid=4&action=show&lid=2638

    УЖАСНОТО е, че до тази преработка стои думичката “приет”, с дата 21.01.2010 – но ВСЪЩНОСТ приетият от Парламента текст се РАЗМИНАВА много с предложения от Янев. Поне така излиза, като четем списъка с промени в журналистическите статии по темата.

    Мръсна игра, целяща да натопи едни за сметка на СЪЩИНСКИТЕ виновници, или…?

    Reply
  14. Michel

    1+!

    Е, и?

    Хората избраха ГЕРБ. Получиха, каквото искаха… Не казвам, че БСП или СДС е по-добре… Но, факт. Всеки, който е на власт, се грижи само и единствено за себе си. Оттам и законите за подслушването, законите, забраняващи да се правят митинги пред “важните и силните на деня”, и всичко останало… Няма значение кой е на власт, — който е, той се грижи за себе си и своята партия.

    А стадото може само да гледа отдолу нагоре, и на всеки четири години чинно да гласува и да избира кой ще го управлява този път, и да се поддава на лозунги от рода на “ако не гласуваш този път, ти не променяш нищо”. Всъщност, няма значение, кой си избрал. У нас този модел не работи… Всъщност, правилното е “и да гласуваш и да не гласуваш, някой от “който трябва” ще бъде избран, и ще те управлява, а ти няма да имаш никакъв контрол над това”.

    С разликата, че вече няма да можеш да протестираш пред Президенството, Народното събрание, и пред никое от министерствата. Има закон.

    И те уверявам, че полицията пак ще бие граждани, ако й наредят. Този път законът ще я пази. Не че преди някой е търсил отговорност, де…

    Песимисът съм в България, Григоре… колкото и тъжно ми е да го призная.

    Reply
  15. Шаркан

    ето това е демокрацията – на избори. А от избори до избори – какво е?
    Парламентът, щом е толкова скъп на повечето четящи блога, нека стане перманентно подменяем. Избирателите отзовават един депутат и на негово място идва НОВОИЗБРАН човек. Ако избирателите все още вярват на дадена партия, ще се получи оздравяването й. Ако не – конфигурацията в парламента ще се промена ПО ВОЛЯТА НА НАРОДА, а не според капризи, интереси и сметкаджийски пазарлъци на депутатите.
    Като не искате истинската свобода (страшничка е, да) – поне си поискайте МИНИМУМА от нея. Ама не веднъж на четири години. Щото през останалото време държавата ви има за рая, независимо колко се ерчим или показваме покорство.

    Reply
  16. Шаркан

    Калине, сещаш ли се за предприемача, който ни прецаква с Лора за апартамента в Люлин? Разправях ти. Същият, който освен другото, директно заяви, че трябват пари за подкуп на комисията да подпише акт 16.
    Е, той е от РЗС. Просто този път не успя да влезе в парламента.
    Яне е смешник. И той дуче.

    Екатерина Мехайлова? Стига де, пак ли за някого е ИЗНЕНАДА!? 😉

    Reply
  17. Калин

    Ники, СИЛНО ми харесва това предложение за отзоваването на един н.п. и влизането на следващия.

    (То още идеята САМИ да подреждаме партийните листи, като гласуваме, беше в тази посока. Знаеш ли колко хора си преподредиха бюлетината, преди да я пуснат? Не съм ровил за точна статистика, но помня, че процентът беше такъв, че НИТО ЕДНА партийна листа не се промени в крайна сметка… 🙁 Тоест – готови ли са тия хора, за които Григор и ти, и аз, и стотици мои приятели и познати се блъскат – готови ли са те за инструментите, дето искаме да им ги връчим?

    Моите родители примерно ТОТАЛНО не са готови… 🙁

    Това ти го казвам в контекста на оня ни разговор – “стъпка по стъпка, че да не преразкрачим народонаселението”.)

    А какъв е Яне, аз не ща да коментирам. Странно ми е това конкретно нещо пред очите ми – как пише едно (че е приет законопроект с ДОСТА смислен текст), а се оказва друго (че е прието лайното, подадено от тримата лайнотворци). В един момент почвам да се чудя дали пък тия тримата не са “натопени” и те, и КОЙ е истинският лайнотворец, който да поставим на полагащото му се кенефно място…

    (Съмнявам се да са натопени, де. Поне щяха да опитат да се защитят, ако бяха…)

    Reply
  18. Шаркан

    Калине, хайде да ти харесат и още три неща:
    — пряко избиране на местни съдии, заедно с върховния съдия;
    — пряко избиране на шерифи, заедно с националния координатор;
    (областните функционери може да се избират от общинските, те по-добре ще знаят с какъв началник биха сътрудничили най-добре)
    — разбиване на общонационалните проблеми (сред тях и законодателство, и данъците, и външната политика) на местни, които се решават в общинските съвети (където съветниците ги подменяме според харесалата ти схема с депутатите), а после се разискват на базата на становищата на отделните общини и се ратифицират с референдуми. Където имат свое решение, правилата са други, уреждат се с преки договори с останалите общини (федеративност).
    (естествено, централният парламент става излишен)
    (общото свързващо звено на федерацията са армията (местно опълчение) и инфраструктурата, които пак са федерирани в самостоятелни мрежи)
    Знаеш ли какво се получава при това положение?
    Нещо подобно на “святата и чиста република” на Левски.
    Оная същата, дето беше предадена след Освобождението – и е предавана всеки ден до днешния включително.

    Reply
  19. Шаркан

    преференциалните партийни листи беше ловък демагогски ход, Калине.
    Хората тямат информация кой кой е в листата.
    Такава мярка би имала смисъл в общинските избори (при положение, че общините станат ПОВЕЧЕ, така че хората да се знаят по-добре).
    Тогава партиите просто ще ИЗМИРАТ, ако не са с мрежова структура, т.е. – със слабо централно ръководство и автономия на местните филиали.
    Както и ДПС няма да имат възможност да печелят власт за сметка на “туристи”.
    А най-вече – възможностите за корупция драстично намаляват, гражданските инициативи стават по-значими, пазарът става по-свободен, картелните споразумения личат и са проследими, ще престанат да затварят училища и болници по места, София ще престане да набъбва като цирей… и т.н.
    Което ще рече – справяне с кризата чрез широк фронт, докато централизацията е част от проблема (кризата).

    Reply
  20. Шаркан

    препрочетох темата и коментарите…
    май се отклонихме (с мое ОГРОМНО участие, извинявам се).
    ВЪпросът в заглавието на темата е ясен. Не е ясно обаче ЗАЩО медиите предпочетоха да премълчат. Наистина не ми е ясно.
    Е ли това знак, че медиите вече НЕ СА по никакъв начин елемент от гражданското общество?

    Reply
  21. Калин

    Харесват ми и те. Що да спираме само на едно ниво, като може да подменим всичките? 🙂

    Чудя се обаче откъде ще е най-лесно да се почне, ако подходим “постъпково”…

    – – –

    За демагогския ход с преподреждането – че КОЙ им е виновен на гражданите, дето не са си познавали избраниците?! Да не би да трябва някой специално да ходи с фунията да им налива сведения? Който е гласувал за _идеята_ – хак му е, и фак.

    Аз – освен че се познавам с доста от човеците отдавна, лично – отидох на сайта на ПП “Зелените”, прегледах лицата и биографиите… опресних си паметта, значи. Ако не ги познавах – но ДЪРЖАХ на тях, – щях да се поровя в интернет електронните издания на медиите, приятелски препоръки и лични преживявания… да РАЗБЕРА. И да си ИЗБЕРА.

    Как ще накараш апатичната маса да се активизира, Ники? Ей това ме мъчи…

    – – –

    А вие разтърсихте ли се и из други медии – да сте СИГУРНИ, че отразяването е било слабо?

    Щото моето впечатление е, че доста медии реагираха. Късно – но реагираха. Което значи, че първоизточниците на информацията са си трайкали доста успешно до последния момент… А те кои са? 😉

    Reply
  22. Шаркан

    апатичната маса се активизира само на МЕСТНИ избори и при условия, които й дават да се убеди, че гласът им не отива на вятъра. Защото в началото на “прехода” активността беше СМАЙВАЩА. Докато постепенната практика, че каквото и да правиш, все си вътре, не ги отказа да се занимават.
    Информация за обикновени хора, включени в листите, се търси ТРУДНО, просто почти няма такава в бг-нета. Пак опираме до МЕДИИТЕ. Листите на големите партии са тъпкани с НЕИЗВЕСТНИ лица. Не всеки може да се дигне до родните им места и да разпитва що за стока са…
    – – –
    е, видя ли? “постъпково” стигнахме и до анархистка федерация 😀
    – – –
    баш-медиите – телевизията, ефирните тв, НЕ РЕАГИРАХА. Защото “реагира” – това значи НАВРЕМЕ. Другото се вика “БРЕ, СЕТИХА СЕ след дъжд за качулка!”
    Процедурата по промяна на един закон е тромава.
    кои са източниците – ами акредитираните в Народното събрание журналисти, кой друг.
    – – –
    откъде да се почне? Ами ето, нека в ГДБОПП помислим по въпроса…
    кво стаа там. Нещо се умълча инициативата…

    Reply
  23. Калин

    ГДБОПп, като всяко спонтанно нящо, си има и други грижи на главата (примерно – бг гори), та предполага зат’ва не се е чувало напоследък…

    Но ако пратиш един сръчкващ мейл – ще го раздвижим.

    (Аз съм до гуша в ГМО кампанията – ако се регистрираш във форума на Човешката, http://choveshkata.net/forum/, ще видиш защо и как, така че никак не драпам да действам по другите граждански линии. Но – и това ще мине. 😉 )

    А мисълта ми за “мълчанието на агнетата” беше, че ДОБРЕ си го подковаха мълчанието тоя път. Дали не трябва и журналисти, акредитирани в НС, да станем? 😉

    Пък за _големите_ партии – ми кат са толкоз големи, що не си представиха по-ясно кандидатите? Сайтове нямаха ли си? Или си трайкаха, щото знаят, че на Бг народ, бидейки лъган и мамен, и _безвъзвратно_ разочарован *тежък сарказъм*, всъщност не му пука и ще си гласува за тях, па ако ще и някоя инкарнация на Сталин или Хитлер да вредят в листите си?

    Е. Сега, лека-полека, ще му подпука… И тоя път _даже_ аз си мечтая да се стигне до пуцане. :/

    Reply
  24. Шаркан

    Калине, големите партии НАРОЧНО подбират кадрите си така, че да не са много известни, пък и ето, надали РЗС е дало информация за предприемача Никола НИколов от Ямбол, че два пъти е фалирал в строителния бизнес, че се занимава с подкупи на комисии по акт 16, че не довършва обектите и натоварва клиентите с допълнителни, неуговорени разходи – фактически ги изнудва.
    Камери със свободен достъп до фиксираните от тях данни в НС – това е лекарството. Но то е само палиативно решение. Самата институция е отживяла времето си.

    Reply
  25. Шаркан

    преди секунди:
    здравната каза отказва да поеме лечението на болни от МС, които имат определена 65% инвалидност. Мотив: така било “национално отговорно, за да има по-голяма ефективност”. Решението било единодушно.
    Та да знаете – чиновниците от здравната каса са НАЦИОНАЛНО ОТГОВОРНИ.
    Също като депутатите, които се грижат за нашата сигурност срещу мааааалки, дребни неща в замяна – някаква си свобода и достойнство, за какво му е на модерния човек свобода и достойнство?
    Отсега нататък, ако науча че пред мен стои “лице” от здравната каса, ще го съборя с един в зъбите, а после ще го ритам, докато диша.
    И поведението ми ще е напълно в съгласие с воинската ми клетва: да се боря с враговете на народа.
    Абсолютно национално отговорна позиция.
    бесен съм. Познавам хора с МС.

    Reply
  26. Григор Post author

    @Шаркан: От това ме е най-страх – депутатите да станат подменяеми. Защото пет души не е редно да могат да отзоват депутат. А в реални български условия повече от пет ще се събират само при един вариант – ако някой Ковачки си юрне работниците, със заплаха, че иначе ще ги уволни. (Или ако някой купи циганското гето.) Разбери най-сетне – проблемът ни е не че нямаме нужните закони, а че нямаме нужния народ.

    За здравната каса и болните от МС – по тяхната логика най-голяма ефективност ще има, ако спре лечението на всички болни. Хем ще им останат още малко пари за още по-луксозни лимузини и компютри. И аз съм бесен.

    За да не съм голословен, предлагам да направим един сайт, който да е паметник на всички болни, загинали, осакатели или страдащи от заболяване, което здравната каса е отказала да поддържа. Да може да бъдат изписани имената им, ако имаме съгласие от тях или живите им роднини. Да има техни снимки, ако имаме снимки и съгласие… А на една страница да сложим имената на виновниците. И за всеки от тях списък – за отменянето, или невръщането на парите за кои заболявания е отговорен. За да се вижда добре кой точно кои точно хора е убил и осакатил. За да е отговорността лична, и да се помни. За да има как отговорността един ден да бъде потърсена, и понесена… Предполагам, че това и ще донесе справедливост, и ще въздържи някои хора да продължават да убиват и осакатяват. Нямам време да направя този сайт сам, но с удоволствие ще помагам според силите си.

    Reply
  27. Шаркан

    извинявай, ръцете ми се тресат от гняв.
    проблемът, Гриша, е в цялостната система.
    И не съм казал, че депутатът ще бъде сменят с гласовете на петима души. Може само петима души да образуват инициативен комитет, но искането ще дойде от избирателите, които за всеки един депутат не са чак толкова много, но и не са малко.
    Затова казвам, че на общинско ниво тази система ще работи по-добре.
    Нужният народ… знаеш ли колко приятно бях изненадан от съселяните си в Герман, когато се надигна глажданското неподчинение срещу Виденовото правителство?
    Нужният народ е тук. Но като се поощрява пасивността му, когато усилията му се ограбват или остават без резултат (институциите си пипат оная работа, защото това им е ИЗГОДНО) той ще си остане такъв, какъвто сега ни “огорчава” с бездействието си. До свобода и отговорност не се дорасва чакайки Годо – само упражнявайки тази свобода и поемайки отговорност. Нещо, от което законите и институциите зорко ни пазят.

    за сайта – кажи с какво мога да бъда полезен.
    не бива да има монополист в здравеопазването, не бива да има комерсиален подход към здравеопазването.
    НЗОК е огранизация за геноцид.

    Reply
  28. Божо

    @Шаркан – за институциите това е нормално – да се мъчат да оцеляват на всяка цена. Но други народи не ги оставят да си правят кавото си искат, а си търсят правата.

    Казваш – Виденовото правителство. Ето характерен пример, че нашият народ се сеща, че може и сам да потърси сметка на управляващите, чак когато е докаран до дъното, с лице натиснато в калта.
    (а да не говорим, че и тогава имаше един куп “възмуени”, които не разбираха за какво тези “лумпени” протестират)

    Но новите правителства не повтарят Виденовата грешка. Не докарват нещата до крайност и народецът си трайка, а опитите на шепа ентусиасти да променят нещо се приемат с присмех.

    Reply
  29. Pingback: Grigor Gatchev - A Weblog » Blog Archive » За какво мълчаха медиите - 2: Разговорът с депутата

  30. Калин

    Ники, може ли някакъв линк към материал, който описва ситуацията със Здравната каса в детайли?

    (Въпросът ми горе щеше да бъде: “А гражданите ЗАЩО гласуват за големи партии при това положение?”… ама да оставим тоя разговор за друг път, сега бая работа се събра…)

    Reply
  31. Габче

    Съгласна с всичко казано дотук.

    Бясна умерено, защото умира за сън.

    Иначе… поклон пред думите ви… на Ники и Кал 🙂 и на Гри 🙂

    Спамърчето, което ви обича :DDDD

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *