Здравни осигуровки

Днес чух по новините някаква история за бременна, която в един момент разбрала, че няма къде да роди, въпреки че си е платила здравните осигуровки.

Което ме навежда на мисълта – ами ако не си ги е платила? Доста хора не си ги плащат. Значи ли това, че ще я отпратят да ражда в къщи сама?… Ако да, здравната ни реформа спешно се нуждае от реформа.

Или държавата ни от революция.

14 thoughts on “Здравни осигуровки

  1. Светла (една от всичките)

    “Значи ли това, че ще я отпратят да ражда в къщи сама?”
    Точно това значи, ако не снесе поне 1000 лв. в съответната болница. А и да си е плащала осигуровките – пак същото горе-долу. Не знам как е по закон, това са мои емпирични наблюдения отпреди 2 години.

    Reply
  2. Xquisite

    Всъщност не могат да я отпратят. Но какво ще е отношението и грижите към нея, не знам, това ще зависи от лекаря, сестрите и останалите, на които попадне. Бавно и славно обаче отиваме към времето, когато ще могат да я отпратят, като при “великите” американци.

    Reply
  3. Случайна

    Да ти кажа, като жена раждала в специализирана АГ болница във Варна, моето твърдо решение беше, ако имам второ дете да го родя в къщи на всяка цена. Отношението, условията и грижите в болниците са кошмарни. Раждането е естествен процес, психическият шок от приемането в болница го разстройва. Жената която ражда, се нуждае преди всичко от спокойствие и подкрепа, а не разни недоспали полуучени и раздразнени докртори да ровичкат в нея и да псуват.

    Reply
  4. slideworld

    SICKo много поучителен и показателен филм за това какво ще стане.

    Лесно може да си го намерите в мрежата да го изгледате.

    Много поучителен филм за това какво могат да направят достатъчно хора ЗАЕДНО.
    (В случай, че не желаеш да се прилага видео да оставиш връзки към клиповете, моля.)

    Reply
  5. Георги

    С риск да събудя медицинския звяр – ето едно линкче.

    http://georgiangelov.com/?p=1089

    SICKо няма нищо общо с българската здравна система и няма да и да има, защото това не е европейски модел. Американците да му мислят…

    Здравната система отдавна се нуждае от реформа – жалко, че хората не го виждат.

    Reply
  6. lyd

    Аз пък съм чувала за повече такива случаи. Струва ми се, че в София, например, съвсем май не достигат местата в родилните отделения 🙁

    Reply
  7. Иван

    @Георги,
    Не си гледал филма, и това си личи не само от коментара ти, но и какво даваш като пример за реформа.

    Не познавам Холандската система, но това от лекцията което разбрах се свежда до пускане на здравната реформа на свободен и пазарен принцип. Няма да стане. Просто ще се смени един монопол с няколко олигопола, които ще влезнат в картел. Конкуренция няма да има, както няма и в САЩ. (и там се опитват да се реформират… засега буксуват).

    Гледай Sicko, той не само изобличава американските осигурителни практики, той показва и Канадската, Английската и Френската здравни системи (че и Кубинската). Те всичките предлагат безплатна лекарска помощ на всички без нужда от осигуровки (само данъци). В Англия има и частни болници и осигурители. Франция има най-доброто здравеопазване в света.

    Буквално може да се твърди че връщането на старата ни система, ще бъде значително подобрение спрямо сегашната.

    Reply
  8. Григор Post author

    Опитвал съм се да анализирам проблема. Като цяло, каквото трябва да е достъпно за всички, е добре да се набира чрез данъци, а каквото е екстра – чрез осигуровки. (Когато осигуровките са задължителни, те са вид данък. Само дето минават през отделна система, и бюрокрацията, респективно разходите за нея вместо за здраве, се увеличават.)

    Съответно, има два варианта. Единият е: спешна помощ за всички (от данъци), оттам нагоре – според кой колкото осигуровки си плаща. Вторият е: цялостно здравеопазване за всички (от данъци), луксозни условия според осигуровките. Според мен подхождащият на държава, излязла от 18 век, е вторият.

    Здравната реформа трудно би могла да бъде на пазарен принцип. В по-малките населени места местната болница реално е монопол – не е опция да ходиш на 200 километра вместо на 1, ако получиш инфаркт или инсулт. Дори в София специализираните болници най-често са монополи, или са достатъчно малко в специалност, за да направят веднага скрит картел, и да почнат да тъпчат гуши за сметка на здравето на болните. Единственото ценно на пазарния принцип е, че на теория позволява икономия на разходи. (На практика в български условия позволява “усвояване” на разходите за цели, различни от здравето на болните.)

    Частично решение би било паневропейска избираемост на болница, поне за не-спешната помощ, и за всяка услуга поотделно. Ще има малко повече стимул за реална конкуренция и грижа за здравето на болните. Друго решение би било пълна публичност на абсолютно всички разходи на болници и здравни каси (в компютърната ера е лесно, ако няма съпротива). Личните данни на пациентите може да бъдат анонимизирани за публиката, и достъпни само за ревизорите. Така може да се подсигури дори изцяло държавни болници, на разпределение “на корем”, да дават прилична икономия на разходи.

    Reply
  9. Шapкан

    викаш, държавата се нуждае от революция?
    ами да, другото е продължаване на агонията.

    колкото до здравеопазването – говорил съм ти за персонална компютърна диагностика. Това би спестило много средства.
    И друго: докато здравните заведения са на подчинение на МИНИСТЕРСТВО, което пък е зависимо от ДРУГО МИНИСТРЕСТВО (на финансите), реформата все ще се върти около пазарни принципи, а медицината ще е търговия с услуги с всичките странични ефекти от тази практика…
    Друго би било обаче, ако всяка местна болница си има ГРАЖДАНСКО НАСТОЯТЕЛСТВО. Най-малкото лекарските грешки няма да се покриват. Настоятелствата могат да заместят бюрокрацията и да оптимизират използването на заделените средства.
    Освен това, друго си е да те знаят буквално от бебе в дадена болница, отколкото да попадаш като анонимен пациент при непознати лекари, които на една жена в петия месец с обилно кървене й задават първо въпроса не коя кръвна група е, а ДАЛИ Е ОМЪЖЕНА.
    И след това фалшифицират времето на престоя й в болницата.
    Единственото, на което се чудя, е как още никой немарлив касапин с диплома за медик не е бил пребит до смърт.
    Не, не се чудя… пострадалите предпочитат да забравят… а когато се опитат да търсят сметка на виновните, системата изкърва виновни тях. Подобно безсилие не ти оставя сили дори за справедлива мъст насетне…

    трябва си революция, Гриша.

    Reply
  10. Шapкан

    е, като ВРЕМЕНЕН компромис бих се съгласил със системата “здравеопазване за всички от данъците (още по-добре – от акцизите върху тютюна, алкохола и горивата с вредни емисии), допълнителни услуги – според вноските в ДОБРОВОЛНА здравна каса (и то не една!)”
    Но ако пак оставим здравните заведения на подчинение (а значи и на изключителния контрол) на бюрократична институция, без правото на контрол и кадриране от страна на сдружение на пациентите на дадено заведение – НИЩО не постигаме.
    Абсолютно нищо.

    Reply
  11. Demococcus

    А дали е добра идея да присъствам на раждането с пистолет и видеокамера? Лошото е че ако се наложи да използвам първото от двете пособия, това едва ли ще помогне на жена ми да преодолее стреса.

    Reply
  12. Заглушител

    Реално погледнато не могат да я отпратят, спешните случаи се лекуват дори да нямат здравна осигуровка. А това, че места няма за родилки или, че ако искаш да родиш като бял човек трябва да кихнеш си е съвсем друг въпрос

    Reply
  13. Григор Post author

    @Заглушител: Преди няколко месеца пред очите ми в “Пирогов” отпратиха спешен случай (съмнение за счупена кост на крака), защото човекът нямал здравни осигуровки. В момента, в който човекът разбра намека и брои парите, мигновено го приеха обратно. Коментар?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *